Alle domeinen

2006 - December

VERZEKERINGEN - 21.12.2006

Moet u voor 100% verzekeren?

U sloot indertijd een brandverzekering af voor uw woning en uw zaak, maar ondertussen heeft u bv. uw inboedel vernieuwd, waardoor u eigenlijk niet meer voor 100% verzekerd bent. Kan dit een probleem zijn? Wat kunt u doen?


SCHENKING - 21.12.2006

De Nederlandse notaris, uw vriend?

U wilt bv. geld of aandelen schenken aan uw kinderen en u vindt het veiliger om dat voor de notaris te doen. Het nadeel is dan wel dat er schenkingsrechten betaald moeten worden. Of valt daar toch aan te ontsnappen?


ACTUALITEIT - 21.12.2006

Beloning voor slechte betalers?

U hoorde wellicht ook in de media dat de ‘wettelijke’ interest verlaagd wordt van 7% naar 5%. Wat houdt dat in? Moet ú nu ook uw interesten aanpassen?


HET KAN OOK U OVERKOMEN - 21.12.2006

Zelfs niet goed geprobeerd, meneer de controleur…

Een leverancier van uw collega geeft aan zijn controleur toe dat hij aan meerdere klanten ‘in het zwart’ verkocht heeft, waaruit die controleur afleidt dat uw collega ‘wel in het zwart zal hebben aangekocht’. Kan dat allemaal zomaar?


ACTUALITEIT - 21.12.2006

Vergeet de groepsverzekering niet!

U heeft van een collega gehoord dat hij recentelijk zijn groepsverzekering heeft laten aanpassen aan de nieuwe wetgeving omdat dat uiterlijk tegen eind 2006 moest gebeuren. Klopt dat en moet ook ú iets doen?


GOED OM TE WETEN - 21.12.2006

Hoe maakt u uw wachtwoord v€i£ig?


PERSONEEL - 21.12.2006

Promotie maken onder voorbehoud…

U wilt een goede kracht promoveren, maar u wilt echter ook een slag om de arm houden voor het geval hij in zijn nieuwe functie de verwachtingen toch niet kan waarmaken. Hoe pakt u dat het beste aan?


ACTUALITEIT - 21.12.2006

Het verschil tussen keuring en bekeuring…

Naast de zgn. car pass is er sinds kort ook een specifieke tweedehandskeuring verplicht bij de verkoop van een auto. Daarnaast is in bepaalde gevallen de jaarlijkse keuring dan weer tweejaarlijks geworden. Kunt ú nog volgen… ?


FORUM VAN DE ABONNEES - 20.12.2006

Vlaams gewest. Zonevreemde woning


FORUM VAN DE ABONNEES - 20.12.2006

Klein beschrijf en gedeeltelijke bewoning


ACTUALITEIT - 20.12.2006

Vastgoedbemiddeling notarissen: thans ook geregeld!

Voor de vastgoedmakelaars werd er een nieuwe plichtenleer goedgekeurd. Maar ook voor notarissen die bemiddelen bij de verkoop van onroerende goederen werden er recentelijk bepaalde regels gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.


IN DE KIJKER - 20.12.2006

Een eigen muur gebouwd… en toch een gemene muur…

Een abonnee richt een eigen muur op tegen de bestaande, oude muur van zijn buurman. Die buurman eist nu € 5.000 voor de overname van de scheidingsmuur. Hoe kan dit? Bestaat er hiervoor een wettelijke regeling?


FORUM VAN DE ABONNEES - 20.12.2006

Een hek voor het ‘recht van uitweg


VERKOOP - 20.12.2006

Een stortplaats als bouwgrond…

U verkocht enige tijd geleden een bouwgrond bij compromis. Op het ogenblik dat de koopakte bij de notaris getekend zal worden, klaagt de koper erover dat de bouwgrond vol rommel ligt. Wat nu?


UW RAADSMAN - 20.12.2006

Aangetekend oproepen?

De oproeping van een algemene vergadering moet in principe per aangetekende brief gebeuren. Dit lijkt praktisch gezien echter niet altijd haalbaar, maar soms is het toch erg belangrijk. Waarom? Hoe kunt u één en ander organiseren?


ACTUALITEIT - 20.12.2006

Registratie huurcontracten!

De Programmawet zal de registratie van huurovereenkomsten drastisch wijzigen. Hoe?


BANK - 20.12.2006

Lenen zonder eigen middelen…

Als een koppel voor de aankoop van een woning de volledige aankoopprijs en een groot deel van de kosten mee ontleent, dan zal de bank normaal gezien een hogere rente aanrekenen voor het krediet. Hoe vermijdt men deze verhoging?


VLAAMS GEWEST - 20.12.2006

De eigenaar zal moeten saneren

U kon het al lezen in een vorig nummer: er komt een volledig nieuw bodemsaneringsdecreet. U kunt als eigenaar van een verontreinigde grond onder het huidige decreet soms nog snel uw voordeel doen. Waarover gaat het?


ACTUALITEIT - 18.12.2006

Gulheid afgestraft…

Dat u ook fiscaal afgestraft kunt worden als u uw cliënten of uw zakenrelaties te gul bedeelt, blijkt nog maar eens uit een recent vonnis. Kunt u dit voorkomen?


VENNOOTSCHAP - 18.12.2006

Uw eigen managementvennootschap?

U hoort van een collega die een BVBA heeft dat hij voortaan aan zijn eigen BVBA factureert via een managementvennootschap. Wat is hier het voordeel van? Zou u dit ook kunnen overwegen?


STANDPUNT RECHTER - 18.12.2006

Huur gedaan, BTW betalen?

Een vennootschap huurt, doet belangrijke verbouwingen en trekt de BTW af voor die werken. Korte tijd later wordt het pand verkocht en sluit de vennootschap een nieuw huurcontract met de nieuwe eigenaar. Hoe zit het dan met de BTW?


OPSTALRECHT - 18.12.2006

Wat als u er zelf een eind aan maakt?

U heeft een recht van opstal, een erfpacht of een vruchtgebruik aan uw vennootschap gegeven voor bv. 30 jaar, maar achteraf gezien vindt u dat toch wat lang. Kunt u dat niet vroeger beëindigen? Wat zijn de fiscale gevaren?


AUTO - 18.12.2006

Die oude rammelkar staat u niet, meneer!

Doorgaans doet de fiscus alleen moeilijk over de kosten van luxewagens, maar recentelijk ook over de kosten m.b.t. een ‘oude rammelkar’. Betekent dit dat u voortaan geen oudere auto meer op de zaak kunt hebben?


FORUM VAN DE ABONNEES - 18.12.2006

Als de kat van huis is...


STANDPUNT RECHTER - 18.12.2006

Ook een huurder heeft kosten…

Het kan fiscaal gezien zeer interessant zijn om bv. een kantoortje bij u thuis aan uw vennootschap te verhuren. Hoe zit het dan met de onderhoudskosten van dat kantoor? Zijn dat aftrekbare beroepskosten voor uw vennootschap?


FISCOTIP - 18.12.2006

Creëer een extra notionele interestaftrek

Door een kapitaalsverhoging te doen, kan uw vennootschap een grotere ‘notio­nele interestaftrek’ genieten. Hoe kunt u dit ‘oplossen’ zonder vers geld op de rekening van uw vennootschap te moeten storten?


E-MAIL - 13.12.2006

De top-drie van e-mailproblemen

Tegenwoordig is ‘spam’ (ongevraagde e-mails) een ware plaag, de hoeveelheid is het laatste halfjaar zelfs verdrievoudigd. Daarnaast zijn echter ook verloren en te grote mails vaak voorkomende e-mailproblemen. Wat kunt u hieraan doen?


GOED OM TE WETEN - 13.12.2006

Met uw gsm op de latten


GOED OM TE WETEN - 13.12.2006

Nieuwe regeling op spaarrekeningen


ACTUALITEIT - 13.12.2006

Lenen voor uw aanslag?

De fiscus is er dit jaar vroeg bij: de eerste aanslagen zijn al verstuurd én moeten dus ook sneller betaald worden... Is het interessant om daarvoor te lenen?


VERZEKERINGEN - 13.12.2006

Zit er sleet op mijn vergoeding?

Door een stroompanne bij u thuis werd uw tv onherstelbaar beschadigd. Gelukkig bent u hiervoor verzekerd. U koopt een splinternieuwe tv, maar uw verzekeraar vergoedt u slechts gedeeltelijk omdat hij ‘sleet’ aftrekt. Kan dit?


LEASING - 13.12.2006

Liever langer leasen?

Leasingcontracten zijn beperkt in tijd en kilometers, maar lang niet iedereen vindt het goed of nodig om iedere 5 jaar of iedere 150.000 km van auto te veranderen. Sinds kort kunt u ook leasen op 8 jaar. Eens kijken of dat interessant is.


VENNOOTSCHAP - 13.12.2006

Uw kapitaal optrekken en voordeel doen?

Veel vrije beroepers die een (E)BVBA hebben, hebben die dikwijls opgericht met het minimumkapitaal. Dit heeft echter ook fiscale beperkingen. Wat zijn dan de fiscale voordelen als u het kapitaal optrekt? Wat levert het u op?


ADVIESHOEK - 13.12.2006

Dan gaan we naar de rechter…

U heeft een ernstig conflict met de fiscus. U gaat in bezwaar, … maar uw boekhouder zou het liefst naar de rechter stappen. Vanaf wanneer is dit mogelijk? Is dit aan te raden of niet? Waar moet u rekening mee houden?


BELEGGEN - 13.12.2006

Hoeveel is 7% echt?

Met superaanbiedingen zoals 7% op vier maanden of de klassieke 2% + 2% trachten banken nieuwe klanten aan te trekken. Kan het interessant zijn om daar op in te gaan of zijn er addertjes onder het gras?


EINDEJAARSPREMIE - 11.12.2006

Weldra weg, hoe vermijdt u te moeten betalen?

Niets is zo enerverend dan een werknemer die net zijn ontslag heeft gegeven, maar toch nog recht blijkt te hebben op de (pro rata-)eindejaarspremie van het jaar dat nog loopt. Kunt u daar toch aan ontsnappen?


INDIVIDUELE BEROEPSOPLEIDING - 11.12.2006

Wat kunt u doen als het met die IBO niet wil lukken?

U heeft een IBO-overeenkomst gesloten en u steekt toch wel wat energie in de opleiding van die cursist. Nu komt hij al een week niet opdagen. Hoe kunt u hierop reageren?


MAALTIJDCHEQUES - 11.12.2006

In Londen neemt men geen maaltijdcheques aan…

Een werknemer is niet meer geïnteresseerd in de maaltijdcheques, bv. omdat hij vaak naar het buitenland moet en de cheques dan vervallen zijn als hij terug is. Kunt u in plaats daarvan een maaltijdvergoeding betalen? Hoe pakt u dit aan?


ZIEKTE - 11.12.2006

Halftijds werken en toch een voltijdse opzeg krijgen?

U ontslaat iemand die op aanraden van het ziekenfonds tijdelijk deeltijds werkt. Ook al ontslaat u hem met een opzeg die gepresteerd moet worden, toch kan het ontslag u ook nog een stuk opzegvergoeding kosten. Hoe vermijdt u dat?


PERSONEELSBELEID - 11.12.2006

Verzoent u zich met een ‘verzoening’?

U heeft een conflict met uw werknemers en u ontvangt een uitnodiging om te verschijnen op het zgn. verzoeningscomité van uw paritair comité. Wat betekent dit? Moet u zich nu zorgen maken? Hoe bereidt u zich voor?


ACTUALITEIT - 11.12.2006

CO2-taks toch nog regulariseren? Een pijnlijke keuze…

Zoals u weet, had u tot 1 december de tijd om een niet-aangifte of een niet-correcte aangifte van de CO2-taks te regulariseren zonder dat er een verdubbeling van de taks boven op komt. Stel echter dat u nu pas uw ‘inbreuk’ ontdekt, wat dan?


ACTUALITEIT - 11.12.2006

Laat de jobkorting geen ‘boa’ worden

Door een nieuwe regeringsmaatregel wordt er in de­­cem­ber minder bedrijfsvoorheffing ingehouden. Goed nieuws dus… of zit er een addertje onder het gras?


GOED OM TE WETEN - 07.12.2006

Voor wie een VAP heeft… !


RECHT - 07.12.2006

Zeg ik iets fout, dan is het niet mijn schuld… ?

Onderaan veel e-mailberichten staat tegenwoordig een zgn. disclaimer. Is dat voor u als KMO eigenlijk ook van belang om dat te vermelden of is dit toch eerder iets voor de grote multinationals?


BTW - 07.12.2006

Mag ik uw BTW-nummer alstublieft?

Het overkomt u ook weleens dat u het BTW-nummer van een klant nodig heeft, maar het niet onmiddellijk vindt of krijgt. Kunt u dan niet zonder dat nummer verder en zo niet, hoe raakt u er in ’s hemelsnaam snel aan?


VAN HOREN ZEGGEN - 07.12.2006

Geld en stenen, dat is niet hetzelfde!

U geeft een appartement van bv. € 150.000 aan uw zoon en uw dochter krijgt hetzelfde in cash. Mooi geregeld denkt u, want ze krijgen elk evenveel. Nu hoort u zeggen dat daar toch problemen van kunnen komen. Hoe kan dát nu weer?


GOED OM TE WETEN - 07.12.2006

Toch nog tijd voor mijn levensverzekering?


FISCAAL - 07.12.2006

Een positieve ‘nee’ van de fiscus… ?

Op de vraag of een nieuwe camionette kan worden afgeschreven op 3 jaar, antwoordde de fiscus in feite niet geheel negatief. Als daar geen muziek in zit…


RECHT - 07.12.2006

Als ik dat geweten had...

Omdat u werkt met zgn. eigendomsvoorbehoud, bent u niet echt verontrust als u hoort dat uw klant failliet is. Ook voor de curator is er eigenlijk geen probleem, maar hij vraagt u dan wel om het voorschot terug te betalen. Euh, is dat normaal?


BANK - 06.12.2006

Leen niet te veel via een overbruggingskrediet

Vaak wordt de (enige) gezinswoning na enkele jaren verkocht en wordt er een andere gezinswoning gekocht of gebouwd. Meestal wordt de nieuwe woning (voor een deel) gefinancierd via een overbruggingskrediet. Is dit fiscaal gezien slim?


FORUM VAN DE ABONNEES - 06.12.2006

Notulen goedkeuren?


GOED OM TE WETEN - 06.12.2006

Op de valreep…


MAKELAARSOPDRACHT - 06.12.2006

Uw schadevergoeding…

De klant maakt soms voortijdig een einde aan de makelaarsopdracht. In zo’n geval voorziet de makelaar in zijn makelaarsopdracht doorgaans een contrac­tueel vastgelegde (forfaitaire) vergoeding. Hoe formuleert u die het best?


ACTUALITEIT - 06.12.2006

Bedenktijd: bijkomende voorwaarde!

Waarop moet een makelaar letten die een ‘mandaat’ laat tekenen bij de opdrachtgever thuis? Een recent arrest zet nog eens de puntjes op de ‘i’.


FISCAAL - 06.12.2006

Hier toch mee opletten!

We zien toch nog regelmatig constructies rond het zgn. turbovruchtgebruik. Dit is af te raden. Waarover gaat het? Hoe kunt u de problemen vermijden?


VERZEKERINGEN - 06.12.2006

Betaal geen tweemaal

Bij de aankoop van een appartement betaalt u mee voor de zgn. blokpolis. Is dit verplicht? Moet u zich dan nog bijkomend verzekeren? Hoe zit dit precies?


UW RAADSMAN - 06.12.2006

Niet te gul zijn…

Echtgenoten die getrouwd zijn onder het stelsel van scheiding van goederen, kopen weleens een woning in onverdeeldheid, waarbij één van hen de volledige aankoopsom betaalt of toch een groot deel ervan. Wat als zij scheiden?


MEDE-EIGENDOM - 06.12.2006

Gezocht: conciërge M/V

De vereniging van mede-eigenaars beslist om de reeds lange tijd leegstaande conciërgewoning opnieuw voor haar oorspronkelijke doel te benutten. Zij beslist dan ook om een fulltime conciërge aan te werven. Waarop moet u letten?


FORUM VAN DE ABONNEES - 06.12.2006

Hij zit in het buitenland…


ACTUALITEIT - 05.12.2006

De kortste weg hoeft niet!

Er werd een interessant vonnis geveld m.b.t. de kilo­metervergoeding in het kader van het woon-werk­verkeer. Wat moet u hiervan onthouden?


PIPELINE - 05.12.2006

Wettelijke rente omlaag?


FISCALE DROOM - 05.12.2006

Handgift met voorbehoud van vruchtgebruik…

U zou iets willen geven aan uw kinderen om nu al de successierechten te vermijden, maar anderzijds ‘kleedt u zich toch niet graag uit voor u gaat slapen’…


STANDPUNT RECHTER - 05.12.2006

Zelf de verliezen van uw vennootschap betalen?

Uw vennootschap maakt verlies en u past dat bij uit eigen zak. U betaalt zelfs méér verliezen dan u loon opneemt. Zijn die verliezen voor u persoonlijk dan nog wel fiscaal aftrekbaar? Wat is hier van belang?


STANDPUNT RECHTER - 05.12.2006

Blijft uw cliënteel evenveel waard?

Draagt u uw goodwill of uw cliënteel over aan uw vennootschap, dan kan uw vennootschap daar in principe op afschrijven. Het gebeurt echter dat de fiscus die afschrijvingen toch niet aanvaardt. Wat is het probleem?


MEERWAARDE - 05.12.2006

Gespreide taxatie voor huurders?

Eén van de voorwaarden om een meerwaarde gespreid te laten belasten, is dat u de verkoopprijs opnieuw investeert. Hoe zit het dan als u als huurder (verbouwings)werken laat uitvoeren?


SCHULDSALDOVERZEKERING - 05.12.2006

Optimaliseer uw schuldsaldoverzekering!

U koopt een woning in bv. november 2006 (compromis). De akte wordt pas in 2007 verleden en u begint ook pas dan af te betalen. Als u uw premie voor uw schuldsaldoverzekering nog in 2006 stort, krijgt u daarvoor dan de woonbonus?


FISCOTIP - 05.12.2006

Voor de slimme inbrengers…

Als een eenmanszaak wordt omgevormd naar een vennootschap, draagt men meestal alle activa van de eenmanszaak over aan de vennootschap. Deze activa kunnen ingebracht of verkocht worden. Doe hier uw voordeel mee…


SCHENKINGEN - 01.12.2006

Gegeven is niet altijd gegeven…

Centraal in het kader van een goede vermogensplanning staat de besparing op de successierechten. Dit kan het best gerealiseerd worden via de schenking van vermogen aan de volgende generatie, zij het dat de besparing op de successierechten vaak niet uw enige bekommernis is. U wenst veelal immers wel te schenken, maar zonder de controle over het weggeschonken vermogen te verliezen. Mits een eenvoudige tussenstap kunt u evenwel voorzien in een omkeerbaarheid van de gedane schenkingen…


ACTUALITEIT - 01.12.2006

Een dubbele RV mag…

Een recent arrest van het Europese Hof van justitie stelt dat de dubbele voorheffing op dividenden geldig is. Kunt u er iets tegen doen?


OBLIGATIE(FONDSEN) - 01.12.2006

Help, ik verlies geld met veilige obligaties…

Omdat u niet het minste risico wenste te lopen, heeft u (voor een stuk van uw portefeuille) geopteerd voor obligaties in euro, de meest veilige belegging die er te vinden is. Nu stelt u echter vast dat uw obligatiefondsen of uw obligatieportefeuille sinds begin dit jaar nog niets heeft opgebracht, integendeel, uw portefeuille zakte met bijna 2% in waarde. Is dit nog normaal of is hier sprake van slecht beheer? En moet u nu iets doen?


SCHENKINGSRECHTEN - 01.12.2006

Is de driejaarstermijn nog van belang?

De laatste jaren zijn er heel wat wijzigingen geweest op het vlak van zowel de successie- als de schenkingsrechten. Volgens sommigen heeft dit tot gevolg dat de fameuze driejaarstermijn, die in deze context altijd op het toneel verschijnt, niet meer van tel is. Volgens anderen hangt het er echter van af over welke driejaars­termijn het precies gaat. Tijd om even klaarheid te scheppen…


SUCCESSIERECHTEN - 01.12.2006

Is een tontine nu nog zinvol?

Vooral samenwonenden kopen of kochten vaak een woning aan met een zgn. tontine of een beding van aanwas. De laatste jaren is er op het vlak van de successierechten tussen al dan niet gehuwde partners echter vrij veel veranderd. Is die tontine dan nu nog wel zinvol? Kunt u die desgewenst zomaar schrappen? Zijn de successierechten het enige criterium om een tontine te schrappen of spelen er nog andere factoren mee? Wij bekijken het even voor u.


FISCAAL - 01.12.2006

Heb waardering voor het vruchtgebruik!

Dat de vruchtgebruikconstructie een interessante manier is om via een vennootschap een onroerend goed te verwerven, is algemeen geweten. Wat minder goed gekend is, is de manier waarop de waarde van het vruchtgebruik bepaald wordt. Nochtans is dit van cruciaal belang, als men wil dat de vruchtgebruikconstructie standhoudt bij een fiscale controle.


PENSIOEN - 01.12.2006

Bezint eer ge emigreert!

U wilt uw ‘oude dag’ in zonnigere oorden slijten en u wilt daar ook vroeg genoeg mee beginnen. U emigreert dan ook nog vóór uw pensioenkapitaal is uitgekeerd. Zal dat kapitaal dan worden belast in het land waar u naartoe trekt of eist de Belgische fiscus ook nog zijn deel op? Even kijken naar de huidige stand van zaken wat dat betreft, want daar is onlangs toch weer wat commotie over geweest…


VASTGOED - 01.12.2006

Voor wie verhuurt aan samenwoners…

Hoe langer hoe meer mensen huren alleen als hun familiale situatie niet stabiel is, bv. jonge koppels of mensen die gescheiden zijn. Niet verwonderlijk dus dat veel huurders niet gehuwd zijn, maar bv. samenwonen. Verhuren aan (feitelijke) samenwoners is echter net iets anders dan aan een gehuwd koppel. Eens even kijken waar u het best even bij stilstaat in het voorkomende geval...