PATIëNTENWENKEN - ZELFSTANDIGEN - 29.11.2007

Gedeeltelijk hervatten: nieuwe mogelijkheden

Stel, een patiënt die zelfstandige is, zal nooit meer 100% arbeidsgeschikt worden, maar zal wel nog gedeeltelijk kunnen werken. Kan hij dit dan combineren met uitkeringen van het ziekenfonds? Een nieuwe wet biedt nieuwe mogelijk­heden…

Stel, een beenhouwer is zijn linkerhand kwijt en is voor 25% invalide verklaard. Zijn uit­kering van het ziekenfonds (tenminste 90% er­­van) heeft hij gedurende 1,5 jaar (met de toestemming van de adviserend geneesheer) kunnen cumuleren met zijn inkomsten als beenhouwer. Na die 1,5 jaar (18 maanden) is het echter gedaan met uitkeringen krijgen. Het ziekenfonds laat immers weten dat het anders gedaan moet zijn met werken (= met beroepsinkomsten genereren). En dan is de keuze natuurlijk vlug gemaakt: blijven werken… Door een nieuwe wet kan de beenhouwer toch weer zijn uitkeringen en zijn beroepsinkomsten cumuleren. Hoe werkt dit?

Wat al langer bestaat

Systeem. Een zelfstandige die zijn activiteiten geleidelijk aan wil hervatten, kan dat al langer door de toestemming te vragen van de adviserend geneesheer van het ziekenfonds. Die toestemming moet per gewone brief gevraagd worden (er be­­staan geen specifieke formulieren voor). Met deze goedkeuring kan men met behoud van de uit­keringen zijn vroegere werk terug opnemen.

Duur. De toestemming is slechts zes maanden ­geldig, maar kan twee keer vernieuwd worden. Na zes maanden verliest men wel 10% van de uit­kering. Een gedeeltelijke werkhervatting kan dus voor een periode van maximaal achttien maanden. Na deze periode is het dan kiezen: ofwel volledig terug aan het werk gaan, ofwel terugvallen op het zieken­fonds… en niet meer verder werken.

Nieuw sinds mei 2007

Systeem. Voortaan (lees: sinds 21 mei 2007) wordt de mogelijkheid geboden om een deel van de activiteiten die de zelfstandige vóór de aanvang van de arbeidsongeschiktheid uitoefende voor een langere tijd dan achttien maanden te hervatten. Men kan nu immers voor onbepaalde duur die toelating krijgen. Dit systeem staat alleen open voor wie op invaliditeit staat (lees: vanaf het tweede jaar van de arbeidsongeschiktheid).

Procedure. De aanvraag gebeurt via de advi­serend geneesheer van het ziekenfonds, maar het is niet hij die beslist. Het is nl. de zgn. commissie van de Geneeskundige Raad voor Invaliditeit (de GRI) bij het RIZIV die beslist. Deze commissie onderzoekt of de activiteit verenigbaar is met de algemene gezondheidstoestand van de revali­derende zelfstandige.

Uitkering. Ook in dit geval wordt na zes maanden de uitkering met 10% verminderd. Deze uit­kering tegen 90% krijgt men ongeveer drie jaar (lees: tot 31 december van het derde jaar volgend op het jaar waarin de activiteit werd aangevat). Na deze periode blijft de uitkering slechts be­­houden als het jaarlijkse beroepsinkomen lager blijft dan € 13.719. Zoals bij de gepensioneerden verliest men slechts een deel van de uitkering als men de grens met minder dan 15% overschrijdt, maar verliest men ze helemaal als de over­schrijding groter is.

Altijd interessant? De GRI zal in principe ook een nieuw medisch onderzoek laten doen en n.a.v. dit onderzoek kan er ook besloten worden om een einde te maken aan de arbeidsongeschiktheid. Dit heeft dan tot gevolg dat de uitkeringen volledig wegvallen. Daarnaast wil een toestemming voor onbepaalde duur ook niet zeggen ‘tot het einde van zijn dagen’. M.a.w., een toestemming kan altijd nog terug ingetrokken worden.

Vroeger kon men max. achttien maanden beroepsinkomsten en uitkeringen van het ziekenfonds cumuleren. Sinds kort kan een invalide dit voor onbepaalde duur door een aanvraag in te dienen bij de Geneeskundige Raad voor Invaliditeit.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878