MEDISCH RECHT - 29.11.2007

Opvorderen en bellen is niet hetzelfde

In het vorige nummer hadden we het al over het opvorderen van huisartsen door de politie bij alcoholcontroles. Soms belt de politie u echter ook n.a.v. een verkeersongeval of een vechtpartij. Gaat het dan echter wel over opvorderen?

Niet alleen in het kader van alcoholcontroles kunt u een oproep krijgen van de politie, maar soms ook in een heel andere context. Neem bv. de situatie van een verkeersongeval waarin (ook) de huisarts van wacht wordt gebeld. Of neem de situatie waarin men na een vechtpartij belt en één van de vechtersbazen doorstuurt om zijn lip te hechten.

Opvorderen…

Het gebeurt zelden. Van opvorderen is alleen sprake als de politie (lees: het parket) u aanstelt om bepaalde vaststellingen te doen (bv. een over­lijden, slagen en verwondingen, enz.). U treedt dan niet op voor de patiënt, maar voor het gerecht. In de praktijk zal dit buiten de alcoholcontroles niet zo vaak gebeuren, maar het kan dus wel.

Gevolg. De overheid betaalt het ereloon voor een opdracht als deskundige aangesteld door het parket. U moet daarvoor een zgn. staat van kosten en ereloon opmaken. U bent echter ook gebonden aan de speciale tarieven die door de wet (lees: het KB van 27.04.2007) zijn voorzien. Voor de vaststelling van een overlijden gaat het bv. om € 63,98, voor een klinisch onderzoek met summiere anamnese gaat het om € 62,09, enz. ’s Nachts en in het weekend worden deze bedragen wel verdubbeld.

U kunt de bijlage bij het KB waarin alle ­tarieven staan, downloaden van http://­artsenwijzer.i­ndicator.be of opvragen via fax (016/35 99 22) - code AW 17.20.04.

… versus hulp verlenen

Het gebeurt frequent. Toch gebeurt het dat de politie naast de MUG ook een huisarts uit de streek (die van wacht is) belt als er een ongeval is gebeurd. Zeker in meer afgelegen gebieden gaat men ervan uit dat die sneller ter plaatse is om de eerste zorgen toe te dienen. In dit geval gaat het echter helemaal niet om een opvordering. U komt dan gewoon ter plaatse in het kader van uw wette­lijke hulpverleningsplicht, maar helemaal niet als deskundige aangesteld door het gerecht.

Gevolg. In dit geval zal het niet de overheid zijn die u moet betalen, maar de patiënt (lees: het slachtoffer van het ongeval of zijn erf­genamen). U werkt dan tegen de gewone tarieven en u maakt een getuigschrift voor verstrekte hulp op.

Goed om te weten. U heeft in principe ook recht op dit ereloon als u bezig bent de eerste zorgen toe te dienen en even later de MUG de patiënt komt overnemen.

Tip. Vraag en noteer de identiteit van het slachtoffer. U heeft recht op deze informatie, desnoods moet de politie die geven als de patiënt het zelf niet meer kan (lees: bewusteloos is of voor u het weet naar het ziekenhuis is gevoerd).

Het onderscheid is soms flou

Soms dient u de eerste zorgen toe bij het slacht­offer van een ongeval en vraagt de politie u nadien om een (korte) verklaring met uw bevindingen. Let dan op met wat u attesteert of u zou uw be­roeps­geheim kunnen schenden! Alleen als er sprake is van verwonding na een ernstig misdrijf, mag u immers ingaan op dat verzoek (lees: de letsels zo objectief en volledig mogelijk be­schrijven, maar zeker geen oorsprong van de verwondingen aangeven). Is er daarentegen geen sprake van een ernstig misdrijf, dan mag u gewoon geen attest opmaken als de patiënt nog bewust is (of vertegenwoordigd is) of mag u in het andere geval hoogstens een raming geven van de ernst van de letsels (bv. licht gewond, geen levensgevaar, enz.).

Alleen als u gevraagd wordt om enkel vaststellingen te doen, gaat het om een opvordering. Zodra u curatief optreedt, is dat niet meer het geval en is het bij­gevolg de patiënt zelf (of zijn familie), maar niet de overheid die u moet betalen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878