Alle domeinen

2008 - Oktober

GOED OM TE WETEN - BELASTINGVERMINDERING - 30.10.2008

De energieaftrek voor elk privégebouw?


ACTUALITEIT - BANK - 30.10.2008

“Kom ik nog aan mijn centen bij de bank?”

Door de financiële crisis is er al veel te doen geweest over de bescherming van spaargeld. Hoe zit dat nu precies, geldt dat ook voor het geld van uw ­vennootschap en wat als u een rekening heeft in dollar?


ACTUALITEIT - BELASTINGAANSLAG - 30.10.2008

Al beginnen te sparen of is er nog tijd? true

Uw aangifte over 2007 is al even ingediend. Tegen wanneer ‘mag’ u nu de afrekening verwachten?


ASSOCIATIE - 30.10.2008

Kan één associé de hele overeenkomst opblazen?

Stel, een associé ligt overhoop met de andere associés, hij geeft zelfs zijn opzeg en hij beweert nu... dat heel de associatieovereenkomst daardoor ophoudt te bestaan. Kan zoiets? Hoe vermijdt u dergelijke scenario’s?


ACTUALITEIT - PENSIOEN - 30.10.2008

De beurscrisis en uw pensioenspaargeld

Door de huidige beursperikelen is de waarde van uw pensioensparen bij de bank fors gedaald. Moet u iets doen en zo ja, wat dan? Geldt er hetzelfde voor bv. een VAPZ (een vrij aanvullend pensioen) en een groepsverzekering?


RECHTSBIJSTANDSVERZEKERING - 30.10.2008

Zonder risico’s naar de rechter?

Sinds de rechtsplegingsvergoedingen behoorlijk verhoogd zijn, is het twee keer nadenken vooraleer u naar de rechter stapt. Kan een goede rechtsbijstands­verzekering hier soelaas bieden of haalt dat niet veel uit?


ACTUALITEIT - SUBSIDIES - 30.10.2008

Wat wil ‘halftijds’ zeggen voor Impulseo II?

Om Impulseo II te kunnen genieten, moet het minstens om een halftijdse praktijk­assistente gaan. Wist u echter dat die halftijdse tewerkstelling ook door verschillende personen ingevuld kan worden? Hoe kan dat voor u van nut zijn?


GRONDIG ONDERZOCHT - BELASTINGCONTROLE - 30.10.2008

Hoe heilig is het beroepsgeheim voor uw controleur?

Stel, men wil bij een fiscale controle een kopie maken van het pc-programma waarmee u uw patiëntenbestand beheert. U weigert en u roept het beroeps­geheim in. Kan dat? Hoe verloopt het dan verder? Een recent vonnis licht toe...


GOED OM TE WETEN - VAPZ - 29.10.2008

Wat zijn ‘lage’ instapkosten voor uw VAPZ?


FISCAAL - RELATIEGESCHENKEN - 29.10.2008

Voor als u Sinterklaas of Kerstman wilt spelen...

De eindejaarsperiode nadert en u wilt uw (betere) cliënten en/of uw personeelsleden een geschenk aanbieden. Hoe zit dat fiscaal gezien nu weer en kunt u ook de BTW recupereren als u BTW-plichtig bent? Waarop moet u letten?


ACTUALITEIT - AUTOKOSTEN - 29.10.2008

De minister heeft gesproken…

De gewijzigde aftrekbeperking inzake autokosten blijft vragen oproepen. Onlangs gaf de minister alvast nog enkele verduidelijkingen…


GOED OM TE WETEN - PENSIOEN - 29.10.2008

Gepensioneerd? Dan mag u meer verdienen...


HUUR - ONROEREND GOED - 29.10.2008

Hoe laat u uw huurder sneller betalen?

Stel, u verhuurt één of meerdere woningen of handelspanden en u vreest dat de economische crisis ook weleens een negatieve invloed zou kunnen hebben op de betalingscapaciteiten van uw huurder(s). Wat kunt u daaraan doen?


VENNOOTSCHAP - INKOOP EIGEN AANDELEN - 29.10.2008

Uitkopen door in te kopen…

U bezit samen met een partner de aandelen van uw vennootschap, nl. elk 50%. Omdat die gelijke verdeling niet echt ideaal is omwille van ‘patstellingen’, zou u dit willen wijzigen. Hoe doet u dat op een aantrekkelijke manier voor iedereen?


BELEGGEN - 29.10.2008

Kiest u beter een spaarboekje of een termijnrekening?

Door de historisch hoge rente zijn termijnrekeningen dikwijls interessanter dan hoogrentende spaarrekeningen. Wat is de huidige stand van zaken en wanneer stapt u het best over naar een termijnrekening?


VERZEKERINGEN - TAK 21 & TAK 23 - 29.10.2008

Zijn uw Tak 21 en uw Tak 23 ook ‘gegarandeerd’?

Zoals u weet, vallen bv. spaarrekeningen onder het befaamde deposito­garantiestelsel. Hoe zit dat echter voor andere spaarvormen, zoals spaar­verzekeringen (Tak 21) en beleggingsverzekeringen (Tak 23)?


ADVIESHOEK - SCHENKING - 29.10.2008

U weet maar nooit of u het nog nodig heeft...

Ouders die geld schenken aan hun kinderen, koppelen daar ‘veiligheidshalve’ steeds vaker een ‘periodieke last’ aan voor het geval ze later het geld toch nog nodig zouden hebben. Waarom is dat gevaarlijk?


CONTRACT - BETALINGSVOORWAARDEN - 27.10.2008

“Ik betaal contant, dus gaat er 2% af van de prijs…”

Een aantal van uw collega’s voorzien standaard een korting voor klanten die contant betalen. Hebben uw klanten daar sowieso recht op en over hoeveel korting spreken we dan? Even kijken waar u rekening mee moet houden.


ACTUALITEIT - LOON - 27.10.2008

Algemeen minimumloon weer verhoogd


ONTSLAG OM DRINGENDE REDEN - 27.10.2008

Geen hoofddoeken meer op het werk?

Het dragen van een hoofddoek op het werk blijft een gevoelig onderwerp. Mag u als werkgever het dragen van een hoofddoek verbieden? Kan dit ook om commerciële redenen? Een recent arrest licht toe...


OPZEGGINGSTERMIJN - 27.10.2008

Opzeggen = compromissen sluiten?

U wilt een bediende opzeggen en u wilt dat hij ‘tekent’ voor de termijn die u voorstelt, desnoods doet u daarvoor een toegeving. Hoe pakt u dat aan?


ALTERNATIEF BELONEN - 27.10.2008

Voor welk privéfeest mag u een premie betalen?

Bij een ‘blijde gebeurtenis’ in het privéleven van uw werknemer wilt u wellicht ook een duit in het zakje doen. Moet u zich beperken tot een cadeautje of kunt u een echte premie geven tegen voordelige RSZ- en fiscale voorwaarden?


PERSONEEL - EINDEJAARSGESCHENK - 27.10.2008

Eindejaarsgeschenken zonder katers achteraf

U ontving wellicht ook de publiciteit van Sodexo en Accor om hun geschenkencheques te gebruiken als eindejaarsgeschenk voor uw werknemers. Zijn er alternatieven en hoeveel kunt u geven zodat het interessant blijft voor iedereen?


EDUCATIEF VERLOF - 27.10.2008

Als de opleiding langer duurt dan de werkdag...

Een werknemer volgt een opleiding waarvoor hij educatief verlof krijgt en die vindt gedeeltelijk plaats buiten zijn normale uurrooster, bv. op vrijdag duurt de opleiding langer dan de normale werkdag. Ontstaan er daardoor overuren?


ACTUALITEIT - RECHTEN EN PLICHTEN - 27.10.2008

Bestuurder niet verklikken... en zelf uw wonden likken?

Onlangs stond er in de kranten dat een bedrijf en zijn zaakvoerder veroordeeld werden tot een boete van € 1.100 omdat men niet had doorgegeven wie met één van de bedrijfsvoertuigen geflitst was. Hoe kan zoiets? Hoe vermijdt u dat?


ZWANGERSCHAP - 27.10.2008

Soepele rechtspraak, streng fonds...

Zwangere werkneemsters die ‘verwijderd’ moeten worden van het werk, krijgen steeds een uitkering van het ziekenfonds. Soms kunnen ze ook nog een aan­vullende vergoeding krijgen van het Fonds voor Beroepsziekten. Wanneer?


VLAAMS GEWEST - ERKENNING - 27.10.2008

Van uitstel komt geen afstel!

De reglementering rond de centrale stookinstallaties is uitgesteld tot juni 2010. Heeft u nu nog even de tijd om uw erkenning als brandertechnicus in orde te maken of stelt u bepaalde zaken toch beter niet uit? Hoe zit dat precies?


GOED OM TE WETEN - CASH GELD - 27.10.2008

Een klant wil cash betalen, een probleem?


GOED OM TE WETEN - BOUWVERGUNNING - 27.10.2008

Zonnepanelen, nu zonder beperkingen?!


FISCAAL - ENERGIEAFTREK - 27.10.2008

“Ik betaal in twee keer, dat moet zo van de fiscus…”

Sommige klanten, bij wie u werken moet uitvoeren die recht geven op een energie­aftrek, vragen om uw factuur in twee keer te mogen betalen. Hoe zit dat nu ook alweer met die gespreide betaling? Hoe pakt u dat het best aan?


SLECHTE BETALERS - 27.10.2008

Ineens eerste en laatste aanmaning?

Hoeveel rappels moet u sturen en hoeveel aangetekende en wat met de interesten en het schade­beding? Moet u die meteen in de eerste rappel eisen?


ACTUALITEIT - BEDRIJFSWAGEN - 27.10.2008

Fiscaal voordeel auto na verhuis bedrijf


BRUGPENSIOEN - 27.10.2008

Boetes voor een laattijdige vervanging?

Stel, u heeft een werknemer die met brugpensioen is en u realiseert zich dat u hem nog altijd niet vervangen heeft. Als u dit nu nog snel doet, kunt u de situatie dan nog regulariseren of wordt u toch nog (zwaar) beboet door de RVA?


ACTUALITEIT - PENSIOEN - 27.10.2008

Is uw pensioenspaarfonds of uw VAP nu minder waard?

Door de financiële malaise is de waarde van de meeste aandelen op jaarbasis met meer dan 30% gedaald. Welke gevolgen heeft dit voor uw pensioensparen, uw VAP en/of uw groepsverzekering en wat doet u dan het beste?


WONINGFISCALITEIT - 23.10.2008

Haal de zon in huis op kosten van de fiscus!

U wilt zonnepanelen laten installeren op uw woning, maar goedkoop is dat natuurlijk niet. Als u het goed aan boord legt, kunt u de fiscus echter wel (een groot deel van) uw kosten laten terugbetalen. Hoe haalt u er het maximum uit?


ONROEREND GOED - 23.10.2008

Daling beschrijfkosten in Vlaanderen?


VENNOOTSCHAP - KOSTEN - 23.10.2008

Mag u uw vennootschap privékosten laten betalen?

Een collega die in vennootschap zit, beweert zijn hoofd niet meer te breken over wat beroepsmatig is en wat niet. Hij neemt een loon op en hij betaalt verder bijna alles met de creditcard van de BVBA. Is dit verstandig?


FORUM VAN DE ABONNEES - BTW - 22.10.2008

BTW op stookolietanks


UW RAADSMAN - ECHTSCHEIDING - 22.10.2008

Scheiden met een financiële kater

U bent gehuwd met zuivere scheiding van goederen. Tijdens het huwelijk werd er een riante villa aangekocht die nu voor de echtscheiding met grote winst verkocht wordt. U betaalde echter een groot deel met uw eigen geld. Wat nu?


IN DE KIJKER - ONTEIGENING - 22.10.2008

Moet u soms terugbetalen… ?

Er circuleert een verhaal waarin verteld wordt dat jaren na een onteigening diegene die onteigend werd een bedrag moest terugbetalen aan de overheid. Is dit echt mogelijk?


FISCAAL - BANK - 22.10.2008

Hoe moet een koppel de woonbonus aangeven?

Velen vragen zich af hoe koppels die samen lenen voor hun enige en eigen woning de maandlasten van het krediet en de premie schuldsaldoverzekering (ssv) moeten aangeven in de personenbelasting…


HUUR - 22.10.2008

Huurlasten zijn soms lastig

In een huurcontract staat er doorgaans een simpele verwijzing naar de huur­lasten voor de huurder, maar is die aanduiding wel voldoende? Misschien moet de verhuurder daar wat meer aandacht aan besteden…


REGISTRATIERECHTEN - OVERMACHT - 22.10.2008

Het houdt niet op…


HUUR - 22.10.2008

Het afschrijven van een onroerend goed

Een onroerend goed dat beroepsmatig aangewend wordt, kan gespreid in de tijd afgeschreven worden. Er zijn toch nog wel enkele hoekjes en kantjes aan deze regeling, die heel wat vragen blijven oproepen…


MEDE-EIGENDOM - 22.10.2008

Over de aansprakelijkheid van de syndicus…

Kan een mede-eigenaar wanneer hij schade lijdt omwille van een slecht uit­gevoerd beleid de vereniging van mede-eigenaars (VME) en/of de syndicus hiervoor aansprakelijk stellen?


ACTUALITEIT - MAKELAARSOPDRACHT - 22.10.2008

Notaris tegen makelaar: paniekvoetbal

Schenden cliënten de exclusiviteit van de makelaar als ze tijdens de makelaarsopdracht een notaris aanspreken en de notaris verkoopt het pand… ?


HARDWARE - FOTO - 20.10.2008

Kies het juiste digitale fotokader

Een digitaal fotokader wordt ongetwijfeld weer een topper als eindejaars­geschenk. Hoe kiest u het juiste fotokader en waarop moet u letten?


STANDPUNT RECHTER - RESTAURANTKOSTEN - 20.10.2008

Hoe moet u uw restaurantkosten bewijzen?

Wilt u de restaurantkosten die u maakt voor uw zaak aftrekken als beroeps­kosten, dan moet u het beroepskarakter ervan aantonen. Volstaat het dan dat u BTW-bonnetjes kunt voorleggen of kan het ook anders?


ACTUALITEIT - BTW - 20.10.2008

Vruchtgebruik weer onder vuur?

Vruchtgebruik heeft altijd gevoelig gelegen bij de fiscus. Nu denken ook de BTW-controleurs er iets op gevonden te hebben. Kunnen ze u echt iets maken?


VENNOOTSCHAP - NOTIONELE INTERESTAFTREK - 20.10.2008

Besparen door uw boekhouder méér te betalen?

Een VOF (vennootschap onder firma) of een Comm.V (commanditaire vennootschap) is meestal goedkoper dan een BVBA, o.a. op het vlak van de boek­houding. Toch is het niet altijd verstandig om op alles te besparen...


STANDPUNT RECHTER - BEROEPSINKOMSTEN - 20.10.2008

Is uw spaargeld beroepsmatig?

Heeft u een eenmanszaak, dan worden de interesten die u krijgt op uw beroepsmatige bankrekening belast als beroepsinkomsten. Wanneer is dat precies het geval? Geldt dat ook voor de interesten van uw spaarrekening?


CONTROLE & GESCHILLEN - AMBTSHALVE ONTHEFFING - 20.10.2008

Ook de fiscus moet initiatief nemen...

Ook als de bezwaartermijn reeds voorbij is, kunt u in bepaalde gevallen toch nog een rechtzetting van uw belastingaanslag vragen via een zgn. ambtshalve ontheffing. Hoeveel tijd heeft u daarvoor? Wat als ook die termijn verstreken is?


DIENSTEN - WIDGETS - 20.10.2008

Widgets bij de vleet


DIENSTEN - OFFICE - 20.10.2008

Presenteer het op een virtueel blaadje

Sinds kort is er een nieuwe online presentatietool: SlideRocket. Kan die de strijd aan met andere webdiensten of zelfs met PowerPoint?


DOMEINNAMEN - 20.10.2008

Uw domeinnaam op de rooster


MOBIEL INTERNET - TELEVISIE - 20.10.2008

Tv op uw mobieltje

Heel wat moderne gsm’s bieden de mogelijkheid om tv te kijken op het schermpje. De moeite waard?


E-MAIL - 20.10.2008

Gmail in topvorm

Op de één of andere manier weet Gmail zijn webmaildienst steeds beter te maken. Wat zijn de recentste nieuwtjes bij Gmail?


JOBS - 20.10.2008

Een nieuwe lichting jobsites

Jobsites zoals Vacature, StepStone en VDAB kent u al. Er zijn de laatste tijd echter een aantal nieuwelingen bij gekomen. Wij namen ze onder de loep.


E-MAIL - 20.10.2008

Al uw e-mailaccounts op één website

Waarschijnlijk heeft u meerdere e-mailaccounts: privé, professioneel en één of meer webmailadressen. Met een e-mailprogramma kunt u die probleemloos gelijktijdig checken, maar hoe doet u dat op het web?


SOFTWARE - WINDOWS - 20.10.2008

Virtuele bureaubladen in Windows

Heeft u al eens met Linux gewerkt, dan weet u dat u met meerdere virtuele bureaubladen of ‘virtual desktops’ kunt werken. Dat kan echter ook in Windows XP en Vista. Wat is het nut daarvan en hoe pakt u het aan?


MUZIEK - 20.10.2008

Handig het volume regelen


BELGISCH KORT - 20.10.2008

Nieuwe en vernieuwde Belgische sites


SOFTWARE - DVD - 20.10.2008

Maak een back-up van uw dvd’s

Het is niet verboden om één back-up te maken van uw dvd’s, maar hoe doet u dat precies en welke software heeft u nodig?


MUZIEK - 20.10.2008

Nog meer suggesties?

Er is een nieuwe versie 8 van iTunes. Die bevat o.a. een Genius-functie om nieuwe muziek te ontdekken. Is dit interessant genoeg om te upgraden?


BEVEILIGING - FOTO - 20.10.2008

Gratis of toch maar betalen?

In ons vorige nummer vergeleken we een commercieel pakket met een gratis tool op het vlak van anti-virus en het branden van dvd’s. Nu vragen we ons af of u moet betalen voor back-up en fotobewerking...


ACTUALITEIT - LICHTE VRACHTWAGEN - 20.10.2008

De verkeersbelasting terugvragen?


UITSMIJTER - GESCHILLEN - 20.10.2008

De tijd van toen...


ACTUALITEIT - SOCIAAL VOORDEEL - 20.10.2008

Is een anciënniteits- of een huwelijkspremie interessant?

Nog niet zo lang geleden nam de fiscus in een circulaire een nieuw standpunt in over de toekenning van een premie voor de anciënniteit van uw personeel en nu doet hij dat ook voor ‘huwelijkspremies’. Hoe zit dat precies?


FISCOTIP - SCHENKING - 20.10.2008

Schenk met een ‘dubbele akte’

Stel, u heeft twee kinderen en u wilt aan één van hen een woning schenken. Hoe doet u dat het best zodat er zo weinig mogelijk schenkingsrechten betaald moeten worden én er achteraf ook geen juridische problemen opduiken?


VERZEKERINGEN - AUTO - 16.10.2008

Omnium auto: met of zonder ‘franchise’?

U wilt uw nieuwe auto ‘goed’ verzekeren en dus kiest u voor een omnium­verzekering. Is een polis zonder franchise dan ideaal of doet u er goed aan om er toch één te voorzien? Hoeveel moet die dan bedragen?


GOED OM TE WETEN - FISCALE VRIJSTELLING - 16.10.2008

Fiscale besparing voor een nieuwe secretaresse


MEDISCH RECHT - TANDARTSEN - 16.10.2008

Welke risico’s moeten tandartsen meedelen?

Volgens het informed consent-principe moet de patiënt vóór de ingreep geïnformeerd worden over de zgn. relevante risico’s. Hoe weet u welke risico’s u moet meedelen vóór een bepaalde tandheelkundige ingreep? Hoe pakt u dit aan?


PRIVé - SCHENKING - 16.10.2008

Schenken zonder ‘carte blanche’?

Als u als ouder een som geld schenkt aan uw kinderen, is dat vaak met de bedoeling om ze te helpen bij bv. de bouw of de aankoop van een huis. Hoe zorgt u ervoor dat het geschonken geld daar ook werkelijk voor gebruikt wordt?


GRONDIG ONDERZOCHT - MEDISCH RECHT - 16.10.2008

Verzwaard, gunstig of bindend: wat zal het zijn?

De wet biedt al een bescherming tegen (willekeurige) beslissingen tot afzetting doordat men het advies van de medische raad moet vragen. Kan de algemene regeling nog een betere bescherming bieden? Volgens een recent arrest wel...


GOED OM TE WETEN - INTERNET - 16.10.2008

Hoe vist u een gewiste e-mail terug op?


FISCAAL - GROEPSVERZEKERING - 16.10.2008

Belastingvrij naar de Provence?

Stel, u wilt uw oude dag in Frankrijk slijten. Verhuist u vóór uw groepsverzekering (IPT) wordt uitbetaald, dan kunt u tot ongeveer 17,8% belastingen besparen. Hoe zit dat precies in elkaar en wat moet u daarvoor concreet doen?


ACTUALITEIT - VENNOOTSCHAP - 16.10.2008

Zorg zelf voor een mazoutbesparing

Stel, u moet mazout ‘indoen’. Dan kunt u een mooie fiscale besparing realiseren door uw BVBA de factuur te laten betalen. Hoe werkt dit? Wat moet u doen?


ACTUALITEIT - FISCALE AFTREK - 16.10.2008

Wordt veiligheid fiscaal gezien meer beloond?

Investeren in veiligheid (bv. camera’s plaatsen, uw gsm uitrusten met een toets voor noodoproepen, een alarmcentrale plaatsen, enz.) wordt begin 2009 fiscaal gezien aantrekkelijker. We zetten de ‘gunstmaatregelen’ op een rijtje...


VASTGOED - HUUR - 15.10.2008

Geen structureel tijdverlies meer?

Sinds 24 juli is er geen voorafgaande verzoeningspoging meer nodig om een huurder te laten veroordelen. Wat betekent dit nu concreet? Zal u nu bv. sneller uw achterstallige huurgeld kunnen incasseren?


PENSIOEN - GROEPSVERZEKERING - 15.10.2008

Geen bonus dit jaar?

Door de zware beurscrisis zal het rendement op uw groepsverzekering (IPT), VAPZ of fiscale levensverzekering laag zijn. Hoe gaat u daar het best mee om?


VLAAMS GEWEST - SUBSIDIES - 15.10.2008

Anders ‘aanbellen’ bij BEA…


GOED OM TE WETEN - VASTGOED - 15.10.2008

Zijn rookmelders sinds kort overal verplicht?


BELASTINGEN - AUTO - 15.10.2008

Eerst betalen, dan schrappen en daarna terugkrijgen… ?

Een collega had zijn nieuwe auto geleast in plaats van gekocht en bijgevolg ook zijn nummerplaat teruggestuurd. Samen met het ‘bericht van schrapping’ van die plaat kreeg hij echter ook nog een rekening voor de verkeersbelasting…


SLECHTE BETALERS - 15.10.2008

Hoe berekent u die interesten nu het best... ?

U bent die slechte betalers grondig beu en u beslist om voortaan de puntjes op de ‘i’ te zetten door effectief nalatigheidsinteresten aan te rekenen. Hoe pakt u dat dan concreet aan en wat als een cliënt uw factuur wil afbetalen?


BELEGGEN - 15.10.2008

Is het gedaan met de belastingparadijzen?

Hoe zit het nu precies met de belastingen op uw beleggingen in het buitenland? Zijn Nederland of Luxemburg bv. fiscaal gezien nog interessant of kunt u eigenlijk net zogoed in België blijven met uw geld?


ACTUALITEIT - LOON - 13.10.2008

De bedrijfsvoorheffing vroegtijdig aangepast!


HET GROTE MISVERSTAND - BRANDVEILIGHEID - 13.10.2008

Alleen voor ‘erkende’ plaatsers?

Een klant vraagt u om branddeuren te komen plaatsen. Kunt u daar als schrijnwerker zonder meer op ingaan? Was daar dan niet een soort van ‘erkenning’ of ‘certificatie’ voor nodig? Hoe zit dat nu precies in elkaar?


ACTUALITEIT - VAKBOND - 13.10.2008

Staking, manifestatie of betoging: wie betaalt er?

Onlangs hebben de vakbonden een ‘nationale actiedag’ gehouden. Stel, uw werknemers zijn te laat aangekomen, sommige gingen betogen of het werk werd zelfs even stilgelegd. Moet ú dan loon betalen voor de verloren werktijd?


RECHTEN EN PLICHTEN - 13.10.2008

Bent u nog de baas in huis... of is de rechter dat?

Stel, u wilt iemand overplaatsen naar een andere functie, dienst of zetel. U wilt m.a.w. een mogelijk essentiële arbeidsvoorwaarde wijzigen. Kan men uw beslissing laten terugdraaien door de rechter? Volgens een recente uitspraak wel...


RECHT - SCHENKING - 13.10.2008

Even naar Terneuzen, Breda of Maastricht?

Ondanks het voordeeltarief van 3% blijft de Nederlandse notaris razend populair, sinds kort ook bij Franstaligen. Wat kost een Nederlandse notaris eigenlijk? Hoe vindt u er één en wat zijn de voordelen en de (minder gekende) nadelen?


SOLLICITATIEVERLOF - 13.10.2008

Ik heb nog recht op x dagen

Een werknemer die in zijn opzegperiode zit, beweert dat hij nog recht heeft op drie extra dagen sollicitatieverlof aangezien hij die dagen niet heeft kunnen opnemen tijdens zijn jaarlijkse vakantie. Moet u dat toestaan?


ACTUALITEIT - EINDEJAARSGESCHENKEN - 13.10.2008

Cheques à volonté voor eindejaar?

Sodexo en Accor maken reclame voor verschillende soorten eindejaarscheques. Kunt u door twee soorten cheques te combineren meer dan € 35 geven?


ACTUALITEIT - EDUCATIEF VERLOF - 13.10.2008

Educatief verlof en de deadline van 31 oktober


EINDEJAARSPREMIE - 13.10.2008

Een werknemer met bijbedoelingen

Stel, een werknemer neemt ontslag en geeft een te lange opzeg (2 maanden i.p.v. 1,5 maand). Hierdoor blijkt plots dat hij wel nog recht heeft op zijn eindejaarspremie. Hoe kunt u toch aan de betaling van deze premie ontsnappen?


CONTRACT VAN BEPAALDE DUUR - 13.10.2008

Beschermd tegen een stilzwijgende verlenging?

Sluit u een contract van bepaalde duur, dan staat daar weleens in dat het stilzwijgend verlengd wordt behoudens opzeg. Mag zo’n clausule echter nog wel? Kunt u er tegenwoordig niet gemakkelijk mee onder een contract uit komen?


PERSONEEL - MOBILITEITSVERGOEDING - 13.10.2008

De mobiliteitsvergoeding in een nieuw kleedje

Op 1 oktober 2008 liep de overgangsperiode voor de gewijzigde mobiliteits­regeling af en sindsdien moet de nieuwe regeling dus zonder uitzondering door iedereen worden toegepast. Welke wijzigingen brengt dit mee voor u?


CONTRACT - 13.10.2008

Uw kosten stijgen, uw offertes blijven?!

Uw leveranciers rekenen u om de haverklap hogere prijzen aan. Hoe vangt u die prijsstijgingen op in uw offertes? Helpt het om de geldigheidsduur van uw offertes te beperken? Wanneer voorziet u het best een prijsherzieningsclausule?


GOED OM TE WETEN - SOCIALE BIJDRAGEN - 13.10.2008

Geen sociale bijdragen meer als onbezoldigde?


PROEFPERIODE - 13.10.2008

Pas begonnen en al ziek, wat kunt u doen?

Stel, u heeft een bediende aangeworven met een proeftijd van bv. zes maanden. Tijdens de eerste maand is hij al direct twee weken ziek. Moet u dan wachten om hem te ontslaan tot de eerste maand voorbij is of kan dit al vroeger?