Alle domeinen

2008 - December

VERZEKERINGEN - DIEFSTAL - 22.12.2008

Is uw mazout verzekerd?


PERSONEEL - VARIA - 22.12.2008

Brokkenpiloot in dienst…

Uw medewerker is voor u op de baan en veroorzaakt een ongeval. Draait u dan op voor de schade en eventueel zelfs voor de boete of kunt u eisen dat uw medewerker u alles terugbetaalt?


ARBEIDSONGEVAL - 22.12.2008

Op welke verblijfplaats vertrekt de arbeidsweg?

Een ongeval op de weg naar en van het werk (= de arbeidsweg) wordt vergoed door de arbeidsongevallenverzekeraar. Blijft het echter ook om de arbeidsweg gaan als een werknemer vertrokken is van een andere plaats dan gewoonlijk?


PREMIES - 22.12.2008

Hoe groot is de anciënniteitspremie van een deeltijdse?

Voor 25 jaar dienst kunt u op een goedkope manier een premie betalen van één maandloon. Als de werknemer net halftijds is beginnen te werken, mag u dan maar 50% betalen? Wat wordt er verstaan onder het ‘normale’ maandloon?


ACTUALITEIT - ECONOMISCHE WERKLOOSHEID - 22.12.2008

Kunt u uw arbeiders even laten ‘doppen’?

In de media wordt er veel gesproken over grote bedrijven die hun arbeiders door de crisis op tijdelijke werkloosheid zetten tijdens het jaareinde. Als de crisis zich bij u pas (begin) volgend jaar zal laten voelen, kunt u dat dan ook doen?


FISCAAL - GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - 22.12.2008

Haal het maximum uit uw huur!

Huur vragen aan uw vennootschap (bv. voor een bureau in uw privéwoning) is fiscaal gezien zeer interessant, maar helaas is dat ook slechts beperkt mogelijk door de zgn. huurherkwalificatie. Hoe omzeilt u dit probleem zoveel mogelijk?


RECHT - LEVERANCIER - 22.12.2008

U leverde niet alles, dat zal u wat kosten…

U bent bezig op een werf terwijl er materialen worden geleverd. U tekent snel de leveringsbon af, maar achteraf blijkt dat niet alles erbij was. Toch wil de leverancier u de rekening presenteren. Kan dat? Waarop moet u in zo’n geval letten?


OFFERTES & CONTRACTEN - VARIA - 22.12.2008

“Eerst betalen, dan werk ik verder…”

Stel, een klant tekent meteen twee offertes. De factuur voor de eerste werf wordt echter niet betaald. Mag u dan weigeren om de werken op de tweede werf uit te voeren? Hoe pakt u dat het beste aan?


SCHIJNZELFSTANDIGHEID - 22.12.2008

Van bediende naar zelfstandige in dezelfde firma...

Stel, u wilt iemand die altijd al als bediende bij u gewerkt heeft nu als zelf­standige voor u laten werken. Kan dat eigenlijk wel of gaat het dan per definitie om schijnzelfstandigheid? Een recent cassatiearrest licht toe...


ACTUALITEIT - SLECHTE BETALERS - 22.12.2008

Hoe kordaat aan uw centen geraken?

Door de crisis is het aantal slechte betalers de laatste maanden spectaculair gestegen. Hoe gaat u dan nu het beste te werk om uw facturen betaald te krijgen?


BANK - BETALING - 22.12.2008

SEPA dringt zich meer en meer op...

Europese overschrijvingen kunnen dankzij SEPA nu sneller en goedkoper uitgevoerd worden. In welke mate speelt SEPA echter ook voor binnenlandse betalingen? Waar houdt u nu reeds het best rekening mee?


ACTUALITEIT - ONKOSTENVERGOEDING - 22.12.2008

Km-forfait voor de eigen wagen weer verhoogd


ACTUALITEIT - LENING - 22.12.2008

Het Participatiefonds, uw vriend in crisistijd... ?

Sinds kort kunt u zelf rechtstreeks aankloppen bij het Participatiefonds om geld te lenen in plaats van eerst via de bank te moeten passeren. Hoe zit dat nu ­precies en biedt dat inderdaad interessantere vooruitzichten?


ACTUALITEIT - LOON - 22.12.2008

Nieuwe loongrenzen voor 2009 gekend


ACTUALITEIT - SOCIAAL SECRETARIAAT - 22.12.2008

De laatste loodjes van 2008…

Begin 2009 gaat u het best na of alle vergoedingen die slaan op 2008 betaald zijn of dat u integendeel nog iets moet storten. Hoe pakt u dit aan?


ACTUALITEIT - STARTBANEN - 22.12.2008

Denk aan uw startbaanverplichting!

Het sociaal secretariaat heeft u wellicht al laten weten hoeveel jongeren (jonger dan 26 jaar) u in dienst moet hebben in 2009 om aan uw startbaanverplichting te voldoen. Waar vindt u kandidaten die aan de voorwaarden voldoen?


LOON - 22.12.2008

Telt een hoger autobudget mee voor het barema?

Stel, een kandidaat-werknemer is een heuse autofreak en bij de loon­onderhandelingen stelt hij voor om in te leveren op het brutoloon opdat hij een hoger autobudget zou krijgen. Waarop moet u dan letten?


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - EENMALIGE OPERATIES - 19.12.2008

Einde leasing auto: wie licht de optie?

Het leasingcontract van uw auto loopt af, maar hij is nog in goede staat en gezien de economische situatie zou u er liever nog wat langer mee rijden. Licht u dan zelf de aankoopoptie of laat u dat beter doen door uw vennootschap?


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - 19.12.2008

Beste BVBA, betaal mij 3 jaar ineens...

Uw vennootschap de huur van enkele jaren laten vooruitbetalen, kan om diverse redenen heel interessant zijn. Hoe werkt het en waarop moet u letten?


AANDELEN - OVERDRACHT - 19.12.2008

Kunt u voortaan makkelijker verkopen?

Naar verluidt zou het vanaf 2009 makkelijker zijn om uw vennootschap te ­verkopen. De koper zou daarvoor immers geld kunnen lenen van uw vennootschap zelf. Is dat effectief zo of moet dat toch wat genuanceerd worden?


KORT & KRACHTIG - 19.12.2008

Uiterst interessant om te weten...


ALGEMENE VERGADERING - STATUTENWIJZIGING - 19.12.2008

Optimaliseer uw notarisbezoek!

U moet naar de notaris voor een statutenwijziging (bv. een kapitaalverhoging). Als u daar toch bent, kunt u dan niet ineens nog een aantal andere zaken regelen? Waarop moet u zoal letten?


EXTRALEGAAL PENSIOEN - 19.12.2008

Stenen kiezen voor uw geld... ?

De zgn. spaargarantie voor deposito’s geldt in principe niet voor al wat u reeds gestort heeft in een VAP, een groepsverzekering, enz. Kunt u dan enkel hopen dat er niets misloopt of zijn er alternatieven die meer zekerheid bieden?


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - 19.12.2008

Met de fiscus naar de kerstmarkt... ?

Gaat u voor zaken naar het buitenland, dan weet u dat u recht heeft op een belastingvrije dagvergoeding. Springt u hier slim mee om, dan profiteert u extra...


DAGELIJKS BESTUUR - SAMENSTELLING - 19.12.2008

Moet ‘de nieuwe’ ook bestuurder zijn?

U heeft bv. samen met uw broer een NV en nu komt er nog een derde vennoot bij (bv. als loutere geldschieter). Hij beweert nu dat hij ook bestuurder ‘moet’ ­worden in de NV en dat hij dus ook iets te zeggen heeft. Heeft hij gelijk?


VERZEKERINGEN - EXTRALEGAAL PENSIOEN - 18.12.2008

Zijn uw Tak 21 en uw Tak 23 ook ‘gegarandeerd’?

Zoals u weet, vallen bv. spaarrekeningen onder het befaamde deposito­garantiestelsel. Hoe zit dat echter voor andere spaarvormen, zoals spaar­verzekeringen (Tak 21) en beleggingsverzekeringen (Tak 23)?


ACTUALITEIT - BTW-AANGIFTE - 18.12.2008

Alles online voor de BTW vanaf 2009?

Bent u een zgn. BTW-kwartaalaangever, dan zal ook úw BTW-aangifte vanaf 2009 elektronisch ingediend moeten worden. Is dat nu vooral van belang voor uw boekhouder of heeft dat ook voor u praktische gevolgen?


AUTOKOSTEN - 18.12.2008

Een tankkaart zonder auto?

U wilt tussenkomen in de brandstofkosten van uw personeel, van uw vrouw die geen zaakvoerder is, enz. Kan dat wel indien ze geen bedrijfswagen hebben en hoe regelt u dat dan het beste in de praktijk?


FISCAAL - AUTOKOSTEN - 18.12.2008

Aftrekbare km-vergoeding opnieuw verhoogd!


FORUM VAN DE ABONNEES - MEDE-EIGENDOM - 17.12.2008

Wat met oude statuten?


FISCAAL - HUUR - 17.12.2008

Gemeubelde verhuur: gesplitst aangeven of niet?

Bij de verhuur van een gemeubelde vakantiewoning ontvangt u roerende inkomsten. Betekent dit een verzwaring van uw fiscale factuur of net niet?


UW RAADSMAN - TONTINE - 17.12.2008

Tot de dood ons scheidt?

Samenwonenden kopen dikwijls samen een onroerend goed aan, bv. de gezins­woning, met een beding van aanwas of een tontine, maar wat gebeurt er nu wanneer die relatie vóór het overlijden van één van de partners beëindigd wordt?


FORUM VAN DE ABONNEES - FISCAAL - 17.12.2008

Het EPC doorrekenen aan de huurder?


BOUWPROMOTOR - 17.12.2008

Afgewerkt of niet afgewerkt?

Hoe zit het met de aansprakelijkheid van de bouwpromotor voor gebreken aan een appartement? Is er een onderscheid tussen afgewerkte appartementen die verhandeld worden en appartementen die op plan verkocht worden?


VLAAMS GEWEST - ZONEVREEMDE GEBOUWEN - 17.12.2008

Verbouwen binnen de bestaande volumes

Één aspect van de mogelijkheden ‘zonevreemd verbouwen/uitbreiden’ dat reeds voor veel discussie heeft gezorgd, is de vraag wat er verstaan moet worden onder het begrip ‘verbouwen binnen het bestaande volume’. Wat is het probleem?


IN DE KIJKER - OVAM - 17.12.2008

Wijziging van het Bodemdecreet!

Op 3 december keurde het Vlaamse parlement het ‘Verzameldecreet’ goed. Één van de voornaamste wijzigingen voor de vastgoedsector is de nieuwe regeling rond de bodemverplichtingen bij de verkoop van appartementen…


FISCAAL - BANK - 17.12.2008

Twee kredieten combineren op de aangifte?

Een antwoord op een recente parlementaire vraag opent perspectieven voor al wie zgn. oude kredieten (van vóór 2005) en nieuwe kredieten combineert. Waarover gaat het? Wat is het voordeel?


VASTGOEDMAKELAAR - 17.12.2008

Bodemprijs of vraagprijs?

Een opdrachtgever wilde het commissieloon van uw collega-makelaar laten verminderen omdat in zijn makelaarsopdracht het woord ‘bodemprijs’ stond.


STANDPUNT RECHTER - BEROEPSKOSTEN - 15.12.2008

Zal hij nog wel betalen... ?

Als klanten hun factuur niet betalen, dan kunt u die vorderingen slechts onder strikte voorwaarden definitief afboeken. Toch kunt u die verliezen mogelijk wel al voorlopig aftrekken als beroepskosten. Waarop moet u letten?


CONTROLE & GESCHILLEN - AKKOORD - 15.12.2008

Aftasten is toegelaten

U wilt een bepaalde constructie opzetten en om er zeker van te zijn dat de fiscus daar achteraf niet moeilijk over doet, zou u eerst een ruling willen aanvragen. U twijfelt echter omdat dit ook risico’s inhoudt. Hoe pakt u dat het beste aan?


ACTUALITEIT - BTW - 15.12.2008

Is de BTW uw personeel genegen?

Rond deze tijd van het jaar worden er nogal wat personeelsfeestjes gehouden, maar er blijven veel vragen over de fiscale aspecten ervan. Hoe zit dat precies?


FISCOTIP - MINDERWAARDE - 15.12.2008

Maak een minderwaarde op aandelen tóch aftrekbaar

Belegt uw vennootschap in aandelen, dan zijn de beursverliezen die ze daarbij maakt niet aftrekbaar. Toch is er een manier om ervoor te zorgen dat die ver­liezen in sommige gevallen tóch aftrekbaar zijn. Hoe pakt u dat aan?


UITSMIJTER - BEROEPSKOSTEN - 15.12.2008

Het is het één of het ander


ACTUALITEIT - TEKENEN & INDICIëN - 15.12.2008

Geld moet rollen van de fiscus...


STANDPUNT RECHTER - AKKOORD - 15.12.2008

Wanneer heeft u een stilzwijgend akkoord?

Heeft u een akkoord over het aftrekbare bedrag van bepaalde kosten, dan is de fiscus daar in principe door gebonden. Dit geldt ook als zo’n akkoord ‘stilzwijgend’ tot stand komt. Wanneer is dat precies het geval? Waarop moet u letten?


LEVENSVERZEKERING - 15.12.2008

Als u er nu eens beroepskosten van kon maken... ?

Voor een premie die u privé stort in een levensverzekering, kunt u onder bepaalde voorwaarden een fiscale aftrek krijgen (het zgn. langetermijnsparen) die echter beperkt is. Hoe kunt u die beperking eventueel (gedeeltelijk) ‘omzeilen’?


ACTUALITEIT - VOORDEEL VAN ALLE AARD - 15.12.2008

Een alternatief voor uw voordelen van alle aard?

Betaalt uw vennootschap privé-uitgaven, dan wordt u belast op een voordeel. Onlangs werd er aan de minister gevraagd of dit niet vermeden kan worden door die uitgaven bij de vennootschap te laten belasten als verworpen uitgaven...


ACTUALITEIT - ATTESTEN - 11.12.2008

Wie mag/moet een wapenattest schrijven?

Om een vergunning te bekomen voor het bezitten en/of het dragen van een wapen, is er een medisch attest vereist. Ingevolge een recent besluit is het in de eerste plaats de huisarts die zo’n attest kan schrijven. Hoe pakt u dit aan?


ACTUALITEIT - VOORAFBETALEN - 11.12.2008

Leent u ook alleen bewust?

Deze maand stuurt de bank u in principe een brief om uw lening voor de voorafbetalingen te verlengen. Wat moet u doen en waarop moet u letten?


FISCAAL - AFSCHRIJVINGEN - 11.12.2008

De voordelen van snel afschrijven

Bij een belastingcontrole doet de controleur weleens moeilijk als u een investering (volgens hem) te snel afschrijft. Maakt het echter veel uit als u langer moet afschrijven of komt dat finaal eigenlijk op hetzelfde neer?


AUTO - VERKOOP - 11.12.2008

Een slecht rapport voor uw auto, wat nu?

Als u uw auto wilt verkopen, krijgt u bij de autocontrole naast het gewone keurings­bewijs ook nog een rapport van tweedehandskeuring. Wat moet u daarmee doen? Kunt u uw auto niet verkopen vooraleer alles hersteld is?


PRO MEMORIE - 11.12.2008

Van 1 tot 31 december


RECHT - AANNEMER - 11.12.2008

Mag uw aannemer er zomaar mee stoppen?

Een collega had met zijn aannemer een discussie over meerwerken. De aannemer dreigde ermee om al zijn materiaal op te halen en met de werken te stoppen. Kan dat zomaar?


GRONDIG ONDERZOCHT - BEROEPSAANSPRAKELIJKHEID - 11.12.2008

Uw stagemeester als gerechtsdeskundige in uw ‘zaak’?

Er wordt een gerechtsdeskundige aangesteld om na te gaan of u een medische fout heeft begaan, maar de tegenpartij stelt dat u ‘te nauwe banden’ heeft met de gekozen persoon. Kunt u zich daartegen verdedigen? Een arrest licht toe...


FISCAAL - DIENSTENCHEQUES - 11.12.2008

Doe nu een extra voordeel


PRIVÉ - SCHENKING - 11.12.2008

U weet maar nooit of u het nog nodig heeft...

Ouders die geld schenken aan hun kinderen koppelen daar ‘veiligheidshalve’ steeds vaker een ‘periodieke last’ aan voor het geval ze later het geld toch nog nodig zouden hebben. Waarom is dat gevaarlijk?


BELEGGEN - PENSIOENSPAREN - 10.12.2008

Wat blijft er over van uw pensioenspaarfonds?

Hoe heeft uw pensioenspaarfonds dit jaar gepresteerd? Is uw opgebouwde pensioenkapitaal wel veilig nu de beurzen het zo slecht doen en hoe gaat u het best om met deze situatie?


BELASTINGEN - CLIËNTEEL - 10.12.2008

De goodwill, een ‘never ending story’...

Richt u als vrije beroeper een vennootschap op, dan rijst de vraag of het zinvol is om de ‘goodwill’ (uw cliënteel) over te dragen aan de nieuwe vennootschap. Waarom is dat van belang en waarop moet u zoal letten?


BUROTICA - INTERNET - 10.12.2008

Telefoonnummer kwijt?


BELASTINGEN - AANSLAG - 10.12.2008

Al beginnen te sparen of is er nog tijd?

In principe is uw aangifte over 2007 al ingediend. Tegen wanneer ‘mag’ u dan uw afrekening verwachten en hoeveel tijd heeft u dan nog om te betalen?


BELASTINGEN - CONTROLE - 10.12.2008

Wat is het beroepsgeheim nog waard?

Bij een fiscale controle wil de controleur soms een kopie maken van uw computerboekhouding op cd-rom. Of hij dat zomaar kan vragen én in welke mate u kunt weigeren op grond van uw beroepsgeheim, blijkt uit een recent vonnis...


VERZEKERINGEN - BRANDVERZEKERING - 10.12.2008

Hoezo, is een brandverzekering dan niet verplicht?

Onlangs werd er in de media het voorstel gelanceerd om de brandverzekering te verplichten. Is dat dan nu nog niet het geval? Even kijken hoe dat precies zit en hoe u zich correct kunt verzekeren zonder te veel premies te betalen...


RECHT - ASSOCIATIE - 10.12.2008

Kan één associé de hele overeenkomst opblazen?

Stel, een associé ligt overhoop met de andere associés, hij geeft zelfs zijn opzeg en hij beweert nu... dat heel de associatieovereenkomst daardoor ophoudt te bestaan. Kan zoiets? Hoe vermijdt u dergelijke scenario’s?


CONTRACT - ONROEREND GOED - 10.12.2008

U het werk en hij de centen?

Een collega verkoopt een woning nadat hij het contract met zijn makelaar op­gezegd had. Toch eist de makelaar nog een commissie omdat de uiteindelijke koper voordien al contact had opgenomen met hem. Kan dat?


ONDERAANNEMER - FACTUUR - 08.12.2008

Is er al nieuws over de fiscale databank?


FISCAAL - ONROEREND GOED - 08.12.2008

Wat als u niet op tijd verhuisd geraakt?

Heeft u in 2006 geleend om uw woning te kopen of te (ver)bouwen, dan heeft u daarvoor recht op een fiscale aftrek (de zgn. woonbonus) als u er vóór het einde van dit jaar ook effectief in woont. Wat kunt u doen als dat dreigt te mislukken?


ACTUALITEIT - BONUSPLAN - 08.12.2008

Wanneer moet u de bonus betalen en aangeven?

Stel, u heeft voor 2008 een bonusplan van zgn. resultaatsgebonden voordelen ingevoerd waarbij 31.12 de deadline is waarop u beoordeelt of de doelstelling bereikt is. Effectief betalen doet u echter pas in 2009. Hoe pakt u dit aan?


BEDRIJFSWAGEN - 08.12.2008

Hoe weerlegt u het vermoeden van privégebruik?

Als u geen CO2-taks wilt betalen op de bedrijfsvoertuigen van het personeel met een ‘reizende’ functie, ligt de bewijslast van de afwezigheid van privégebruik bij u. Hoe ver gaat de rechtspraak daarin? Een vonnis licht toe...


SOCIAAL STATUUT - UITKERING - 08.12.2008

Beroepsziekte als zelfstandige aannemer?


VENNOOTSCHAP - OPRICHTING - 08.12.2008

Kunt u ‘retroactief’ een vennootschap oprichten?

U heeft een zaak die steeds beter begint te draaien en uw boekhouder raadt u om fiscale redenen dan ook aan om over te stappen naar een vennootschap. Kunt u al uw inkomsten van 2008 dan bv. al in uw BVBA laten belasten?


ACTUALITEIT - AFWEZIGHEIDSDAGEN - 08.12.2008

Nieuw: pleegverlof, wat is dat precies?


PROEFPERIODE - 08.12.2008

Zes maanden, maar dat kunnen er drie worden...

Stel, er is een discussie met een kandidaat-bediende over de duur van de proeftijd. Kunt u een compromis voorstellen dat bestaat uit zes maanden proef, maar wel met de mogelijkheid om in te korten tot drie maanden of is dat niet geldig?


AANWERVEN - BRUGPENSIOEN - 08.12.2008

Is ‘weer werken’ interessant voor bruggepensioneerden?

Stel, u bent op zoek naar een brok ervaring en u heeft een persoon op het oog die op brugpensioen is (bij een ander bedrijf). Hij stelt echter nogal pittige looneisen voor een parttimejob. Hoe komt dat? Kunt u er een mouw aan passen?


VAN HOREN ZEGGEN - CONTRACT - 08.12.2008

Afspraken zijn afspraken!

Een collega-aannemer beweert dat u uw klanten kunt verbieden om hun contract met u zomaar zonder reden op te zeggen. Klopt dat inderdaad? Bent u daarbij gebaat of pakt u het beter anders aan?


OFFERTE - 08.12.2008

Kan het niet goedkoper?

Voor klanten komt het tegenwoordig allemaal zo nauw niet, als er maar iets van de prijs afgaat. Kan het effectief met minder zonder dat u in een valkuil trapt?


ACTUALITEIT - RIJBEWIJS - 08.12.2008

Exit medisch attest?

Wellicht heeft u ook gehoord dat het zgn. rijgeschiktheidsattest niet langer ­vereist is om zo het ‘carpoolen’ aantrekkelijker te maken. Betekent dit dat het attest in andere gevallen dan nog wel vereist is of hoe zit dat precies?


VENNOOTSCHAP - ONTSLAG ZAAKVOERDER - 08.12.2008

Ontslag als zaakvoerder…

U en uw collega besluiten elk jullie eigen weg te gaan. U laat de vennootschap achter in zijn handen en u neemt ontslag als zaakvoerder. Hoe zorgt u er dan voor dat uw ontslag ook effectief gepubliceerd wordt?


ACTUALITEIT - EDUCATIEF VERLOF - 08.12.2008

Loongrens educatief verlof verhoogd


OPZEGGINGSVERGOEDING - 08.12.2008

Weg zonder opzeg, kunt u dat afstraffen?

Stel, een arbeider blijft van de ene op de andere dag weg zonder een schriftelijke opzeg te geven. Uiteraard mag dat niet, maar kunt u er ook een opzeg­vergoeding voor krijgen? Wat mag u dan zeker niet doen en wat kunt u wél doen?


ACTUALITEIT - VAKANTIE - 08.12.2008

Vraagt de vakantiekas loon terug?

Stel, een arbeider neemt niet al zijn vakantie op, terwijl de vakantiekas wel alle dagen betaald heeft. Kan de kas het loon voor deze dagen dan terugvorderen?


EINDEJAARSPREMIE - LOONBESLAG - 08.12.2008

Opgepast: bestemmingswijziging wegens loonbeslag...

Stel, een werknemer op wiens loon er beslag gelegd wordt, vraagt u om zijn eindejaarspremie niet ‘in geld’, maar in een andere vorm uit te betalen, bv. om die in de groepsverzekering te storten. Mag u ingaan op dat verzoek?


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - 06.12.2008

Maaltijdcheques voor uzelf: doen of afblijven?

Sinds enige tijd kunt u ook voor uzelf als bedrijfsleider maaltijdcheques bestellen via uw vennootschap. Is dat voor u echter wel interessanter dan een extra loon opnemen en waarop moet u dan in het voorkomende geval letten?


FISCAAL - AUTOKOSTEN - 06.12.2008

Hoe meer wielen, hoe meer vreugd?

U wilt ook uw vrouw privé met een (tweede) auto van de vennootschap laten rijden. Kan dat en hoe pakt u dat fiscaal gezien het beste aan?


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - 06.12.2008

Verkoop nu wat méér aandelen aan uw vennootschap

Wist u dat u op een fiscaalvriendelijke manier geld uit uw vennootschap kunt halen door haar enkele van uw aandelen te verkopen? Die mogelijkheid wordt binnenkort zelfs nog uitgebreid! Hoe werkt dat precies?


AUTOKOSTEN - 06.12.2008

Hoe nu nog fiscaal voordelig tanken?

Heel wat banken stoppen vanaf 1 januari 2009 met hun zgn. tankkaartendienst. Zijn er ter zake alternatieven en hoe beoordeelt u die dan het best?


FINANCIEEL - WAARBORG - 06.12.2008

Wilt u mijn vrouw eens met rust laten... !

Wil uw vennootschap een lening aangaan bij de bank, dan zal de bank wellicht vragen dat uw vrouw meetekent, zelfs al heeft zij niets te maken met uw vennootschap. Is dat echt nodig of kan dat ook anders opgelost worden?


KAPITAAL - AANDELEN - 06.12.2008

Waarom zou u uw aandelen ‘volstorten’?

Bij de oprichting heeft u een bepaald kapitaal ‘toegezegd’ aan uw vennootschap, maar in principe heeft u slechts een deel daarvan ook effectief betaald. Heeft het zin om de rest van dat bedrag ook nog te betalen (zgn. te volstorten)?


ALGEMENE VERGADERING - 06.12.2008

Snel even een nieuwe algemene vergadering?

Uw gewone jaarlijkse algemene vergadering is al even voorbij, maar toch moeten er nu dringend enkele belangrijke beslissingen genomen worden. Moet u nu wachten tot de volgende jaarvergadering of zijn er andere mogelijkheden?


BEMIDDELING - HANDELSZAKEN - 04.12.2008

Een advocaat die bemiddelt… ?

Advocaten en rechtbanken laten geschillen nogal eens lang aanslepen en ­dus kosten ze handenvol geld. Kan een betwisting met een klant of een leverancier echter ook voorgelegd worden aan een ‘bemiddelaar’ of is dat ook geen wondermiddel?


AUTO - AFSCHRIJVINGEN - 04.12.2008

De fiscus promoot Volvo!


PERSONEEL - FIRMAWAGEN - 04.12.2008

Opgelet voor het BTW-addertje

Betaalt een werknemer u een bepaalde vergoeding voor het privégebruik van zijn firmawagen, dan moet u méér BTW afdragen dan wanneer hij niets zou betalen. Nog ‘erger’ wordt het echter als hij u te weinig zou betalen...


ACTUALITEIT - BTW - 04.12.2008

Weer tijd voor het kerstvoorschot... !

In december moet in principe elke BTW-plichtige een voorschot betalen. Tegen wanneer u dat moet betalen en hoeveel, kan echter behoorlijk verschillen...


GOED OM TE WETEN - HUUR - 03.12.2008

Laat een derde de huur niet betalen!


GOED OM TE WETEN - EPC - 03.12.2008

EPC voor uw eigen panden?


UW RAADSMAN - ECHTSCHEIDING - 03.12.2008

Openbare verkoop… of kan het anders?

Bij een (v)echtscheiding is een klassiek dreigement van bepaalde echtgenoten dat zij de openbare verkoop zullen eisen van de gezamenlijke woning. Moet de woning inderdaad altijd openbaar verkocht worden?


VASTGOEDMAKELAAR - VERKOOP - 03.12.2008

Optie tot aan- of verkoop…

In de vastgoedsector werkt u regelmatig met zgn. aankoop- of verkoopopties. Eens de optie gelicht is, zijn de partijen het soms oneens over de modaliteiten van de verkoop. Hoe vermijdt u dat dit leidt tot het verbreken van de verkoop?


ACTUALITEIT - SPONSORING - 03.12.2008

Laat uw gebouw sponsoren…

Is het mogelijk om vastgoedprojecten te sponsoren en deze kosten zonder discussie fiscaal in aftrek te nemen… ?