Alle domeinen

2009 - December

CRISISMAATREGELEN - 22.12.2009

Crisismaatregelen bedienden verlengd?


LOONGRENZEN - 22.12.2009

Nieuwe loongrenzen voor 2010 gekend


OVERUREN - BEDRIJFSVOORHEFFING - 22.12.2009

Hoe houdt u overuren goedko(o)p(er)?

Vanaf volgend jaar kunt u meer overuren op een goedkope manier betalen. Het gaat vanaf 1 januari 2010 immers al om 130 uur per jaar. Hoe gebruikt u dit systeem op een optimale manier?


ZWANGERSCHAP - 22.12.2009

Nieuw: hogere uitkeringen bij werkverwijdering

Ingevolge de aard van haar job moet een werkneemster die zwanger is soms ‘verwijderd worden van het werk’, zoals dat heet. Vanaf 1 januari 2010 heeft men in zo’n geval steeds recht op ‘verhoogde’ uitkeringen. Wat houdt dit in?


ARBEIDSVOORWAARDEN - CONTRACTBREUK - 22.12.2009

Mag u in crisistijden wél de functie wijzigen?

Stel, door de crisis dringt er zich een reorganisatie op. Om niet te moeten ontslaan, zal u bepaalde werknemers een andere jobinhoud geven. In principe mag u dat echter niet ‘eenzijdig opleggen’ of mag er in crisistijden meer op dat vlak?


BEDRIJFSWAGEN - FISCAAL VOORDEEL - 22.12.2009

Moet ú het hogere CO2-voordeel betalen?

Stel, iemands firmawagen zal vanaf volgend jaar aan een hoger fiscaal voordeel onderworpen zijn (ingevolge de nieuwe CO2-regeling). Kan die werknemer dan eisen dat u hem een andere wagen of een financiële compensatie geeft?


ALTERNATIEF BELONEN - PREMIES - 22.12.2009

Kunt u iemand die verjaart een bon geven?

Stel, u wilt er vanaf volgend jaar de gewoonte van maken om een werknemer op zijn verjaardag een geschenkbon te geven. Klopt het dat dit belasting- én RSZ-vrij kan zolang u zich maar beperkt tot € 35 per jaar per werknemer?


UITWINNINGSVERGOEDING - 22.12.2009

Welk bewijs mag u eisen van de vertegenwoordiger?

Een uitwinningsvergoeding veronderstelt een aanbreng van cliënteel. Zonder concurrentiebeding rust de bewijslast van dit gegeven op de vertegenwoordiger. Volstaat het dat hij een klantenlijst toont? Volgens het Hof van cassatie niet...


LOONINDEXATIE - 22.12.2009

Slim omgaan met de negatieve index

Stel, in uw sector mag u ingevolge de negatieve index van januari het loon verlagen, maar u bent bereid om dat niet te doen. Hoe pakt u dat het best aan?


FORUM VAN DE ABONNEES - MEDE-EIGENDOM - 18.12.2009

Oplevering gemeenschappelijke delen


FORUM VAN DE ABONNEES - MEDE-EIGENDOM - 18.12.2009

Huurder versus mede-eigenaars…


VLAAMS GEWEST - VARIA - 18.12.2009

Het nieuwe Logiesdecreet


BODEMATTEST - VERKOOP - 18.12.2009

Eigen belang eerst!

Bij een verkoop moeten er diverse attesten of vergunningen aangevraagd ­worden. Zo moet er onder meer een bodemattest voorgelegd worden. Als dit attest ontbreekt, is dat dan altijd een reden om de verkoop te annuleren?


WET BREYNE - AANNEMER - 18.12.2009

Eigen haard is goud waard!

Één van de voorwaarden voor de toepassing van de Woningbouwwet (de Wet Breyne) is dat de woning of het appartement bestemd wordt voor huisvesting. Wat moeten we daaronder verstaan?


FISCAAL - VRUCHTGEBRUIK - 18.12.2009

Vruchtgebruiker wordt eigenaar…

Bij erfenissen gebeurt het maar al te vaak dat een langstlevende echtgenoot het vruchtgebruik krijgt over een onroerend goed en de kinderen de naakte eigendom. Wist u dat dit dan omgezet kan worden in volle eigendom?


WONINGHUUR - LASTIGE HUURDER - 18.12.2009

Naar een advocaat stappen, wat kost dat?

Steeds meer huurders betalen hun huur niet correct. Stel dat u dat ook meemaakt en dat u uiteindelijk zelfs naar een advocaat moet stappen. Wat kost u dat dan in de praktijk?


REGISTRATIERECHTEN - ABATTEMENT - 18.12.2009

U moet het wel correct spelen…

Er duiken regelmatig nog interessante cases op in verband met de combinatie van het abattement en het tarief bescheiden woning. Wat kan het probleem zijn? Wat moet u hierover weten?


BANK - OVERBRUGGINGSKREDIET - 18.12.2009

Lenen voor nieuwbouw via een overbruggingskrediet

Uw ouders hebben u een bouwgrond geschonken en u zou daarop willen bouwen. U bent wel reeds eigenaar van een woning. Hoe kunt u dan het best fiscaal gezien optimaal en tegen de laagste kosten lenen voor de nieuwbouw?


FISCAAL - VENNOOTSCHAP - 18.12.2009

Het doel van uw vennootschap…

Zoals uit recente rechtspraak blijkt, is het heel erg belangrijk dat het doel van uw vennootschap goed opgesteld is. Wat is het probleem?


LASTIGE KLANTEN - VERBREKING - 18.12.2009

“Hela, u kunt mij niet zomaar vervangen…”

U bent bezig met werken op een werf, maar de bouwheer is zó ongeduldig dat hij al iemand anders aanspreekt om verder te doen met hetgeen u bezig bent. Kan dat zomaar? Volgens een recentelijk gepubliceerd arrest niet…


OFFERTES & CONTRACTEN - MIN- & MEERWERKEN - 18.12.2009

Foute meetstaat? Dat is uw probleem niet…

Uw klant bezorgt u een meetstaat die door zijn architect opgemaakt werd. Wat als finaal blijkt dat die de hoeveelheden onderschat heeft? Mag u de ‘afwijkingen in meer’ ten opzichte van uw offerte aanrekenen? Wat is er voor u van belang?


SLECHTE BETALERS - INHOUDINGEN - 18.12.2009

Over de brug met die ingehouden 5%!

Uw collega-aannemer voor wie u regelmatig in onderaanneming werken uitvoert, houdt op uw facturen telkens 5% ‘borg’ in. Mag hij dat eigenlijk wel? Wanneer moet hij die ingehouden 5% finaal wél betalen?


FISCAAL - AUTOKOSTEN - 18.12.2009

Wordt autorijden weer duurder vanaf 2010?

In de Programmawet die eerstdaags gestemd wordt, is er op diverse punten gesleuteld aan de autofiscaliteit en dit zowel voor eenmanszaken als voor vennoot­schappen. Wat verandert er nu alweer en voor wie precies?


VENNOOTSCHAP - VARIA - 18.12.2009

Van start met de nieuwe S- of starters-BVBA… ?

Onlangs werd het ontwerp goedgekeurd dat de oprichting mogelijk maakt van een zgn. S-BVBA. Wat is dat precies, kunt u uw eenmanszaak daar dan naar omzetten en wat als een S-BVBA werken wil laten uitvoeren door u?


AANDEELHOUDERS - AANTAL - 18.12.2009

Zijn er nu één of twee vennoten?

U heeft samen met uw vrouw een vennootschap. Klopt het dat er dan in feite maar één vennoot is? Is dat een probleem in de praktijk?


AANDEELHOUDERS - TOETREDING - 18.12.2009

Al dan niet aanvaardbare erfgenamen…

Kunt u met uw vennoot afspreken dat zijn aandelen, ingeval hij overlijdt, bij een bepaalde erfgenaam terechtkomen of, omgekeerd, zeker niet in handen vallen van een bepaalde erfgenaam? Wat is er daarbij van belang?


BEDRIJFSLEIDER - ONTSLAG - 18.12.2009

Als zaakvoerder beschermd tegen ontslag?

Er is de laatste weken weer veel te doen geweest om het verschil in ontslag­termijnen tussen arbeiders en bedienden. Hoe zit dat bij een (mede)zaak­voerder of (mede)bestuurder? Welke ontslagregeling speelt er daar?


PRIVÉWONING IN VENNOOTSCHAP - VRUCHTGEBRUIK - 18.12.2009

Een ‘truc’ om uw woning uit uw vennootschap te halen?

Uw vennootschap is eigenaar van uw woning. Wilt u die eruit halen, dan betaalt u daarop in principe 10% of 12,5% registratierechten. Kunt u ervoor zorgen dat u slechts 1% hoeft te betalen door nu al een stukje over te kopen?


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - INTERESTEN - 18.12.2009

Vermijd nu nog voor heel 2009 de interestherkwalificatie!

Een zgn. herkwalificatie van interesten als dividend kan vermeden worden door het kapitaal alsnog te verhogen. Is daarmee echter het probleem voor héél 2009 opgelost of slechts pro rata vanaf het moment van de kapitaalverhoging?


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - PRIVÉ BELASTBARE VOORDELEN - 18.12.2009

Autokosten in een nieuw kleedje…

Via de aangekondigde Programmawet die eerstdaags gestemd wordt, zijn er vanaf januari 2010 weer nieuwe spelregels inzake autokosten. Wat moet u hier zeker over weten?


KORT & KRACHTIG - 18.12.2009

Uiterst interessant om te weten...


PRIVÉWONING IN VENNOOTSCHAP - VARIA - 18.12.2009

Privé niet aftrekbaar, wel belastbaar?

Kan de fiscus u belasten op een voordeel bewoning én tegelijkertijd een deel van de kosten verwerpen bij uw vennootschap? Neen, zei de rechter onlangs...


RECHT - (VER)BOUWEN - 18.12.2009

Heeft u binnenkort een hellend vlak nodig?

Vanaf 1 maart 2010 gelden er nieuwe normen die de toegankelijkheid van gebouwen moeten vergemakkelijken. Waarover gaat het precies? In hoeverre zijn die normen ook voor uw pand verplicht?


PERSONEEL - ONTSLAG - 18.12.2009

Een werknemer in ouderschapsverlof ontslaan?

U wilt besparen op uw loonkosten, maar de werkneemster die u het liefst ziet vertrekken, heeft ouderschapsverlof. In welke mate is zij beschermd tegen ­ontslag? Een rechter sprak zich er recentelijk over uit…


HANDELSHUUR - HUURPRIJS - 18.12.2009

Niet méér huur betalen omdat u werken liet uitvoeren!

In bepaalde gevallen kan de huurprijs van uw handelspand herzien worden. Mag de verhuurder de huur echter opslaan omdat u werken liet uitvoeren waardoor het pand meer waard werd? Een rechter vond recentelijk van niet…


RECHT - ROKEN - 18.12.2009

Vanaf 1 januari geldt er een veralgemeend rookverbod…

Na heel wat politiek en juridisch getouwtrek lijkt de kogel nu definitief door de kerk. Het rookverbod wordt uitgebreid naar alle eetgelegenheden. Wat verandert er concreet voor u? Kunt u uw klanten nog laten roken bij u?


FISCAAL - BTW - 18.12.2009

Is uw menukaart al aangepast aan het 12%-BTW-tarief?

Vanaf 1 januari geldt het verlaagd BTW-tarief van 12% voor ‘maaltijden’. Verlies uw menukaart echter niet uit het oog, zeker als u met een ‘all-inmenu’ werkt. Ook voor een formule ‘half- of volpension’ stelt er zich mogelijk een probleem…


FISCAAL - CONTROLE - 18.12.2009

Belast op gestolen winkelwaar?

Door de crisis neemt het fenomeen van winkeldiefstal toe, zo was recentelijk in de pers te lezen. Wat is voor u (uw boekhouder) van belang om ervoor te zorgen dat het verlies dat u hierdoor lijdt u niet nóg eens fiscaal gezien zuur opbreekt?


FISCAAL - KINDEREN - 18.12.2009

Fiscaal co-ouderschap? Registreer nu nog snel!


RECHT - HUUR - 18.12.2009

Gezocht: een huurder die tijdig betaalt

Steeds meer huurders betalen hun huur niet tijdig. Wat doet u als verhuurder het best in zo’n geval? Welke voorzorgsmaatregelen kunt u mogelijk nemen vooraleer u met een bepaalde huurder in zee gaat?


PERSONEEL - LOONKOSTEN - 18.12.2009

De RSZ is streng op de gsm van uw werknemer…

Geeft u uw werknemers een gsm, dan kan de RSZ daar moeilijk over doen en er sociale bijdragen op aanrekenen. Hoe zit dat precies en wat voorziet een recent ontwerpbesluit hierover?


BTW - WIJZIGINGEN VANAF 01.01.2010 - 18.12.2009

Een factuur met buitenlandse BTW kan dus niet meer... ?

De nieuwe BTW-regels die vanaf 01.01.2010 gelden voor ‘grensoverschrij­dende’ diensten, blijven heel wat vragen oproepen. Even kijken welke vuistregels u ­precies kunnen helpen om door de bomen het bos te zien...


PERSONEEL - VERLONING - 18.12.2009

Nog veel vragen bij de eerste ecocheques

Wellicht was ook u verplicht om de afgelopen weken voor het eerst ecocheques toe te kennen aan uw werknemers. Waar kunnen uw werknemers ermee terecht en hoeveel kost het u precies als werkgever?


RECHT - VARIA - 18.12.2009

Officiële enquête of reclameronselaar?

De ene enquête is de andere niet. Hoe houdt u de officiële (in te vullen) enquête en de (weg te gooien) formulieren van reclameronselaars uit elkaar?


BTW-WIJZIGINGEN 2010 - BUITENLANDSE BTW - 11.12.2009

Hoe buitenlandse BTW voortaan terugvragen?


BTW - BTW-AANGIFTE - 11.12.2009

De nieuwe listing en BTW-aangifte vanaf 2010

Vanaf januari 2010 wijzigt de BTW-aangifte op bepaalde vlakken en wordt ook de zgn. intracommunautaire listing die nu bestaat voor leveringen uitgebreid met diensten. Wat moet u hier zeker over weten?


BTW-WIJZIGINGEN 2010 - ADVIESVERLENING - 11.12.2009

Nieuwe BTW-regels inzake advies aan buitenlanders

Geeft u advies aan een buitenlandse klant of doet u zelf een beroep op een ­buitenlandse adviseur, dan wijzigen ook voor u een aantal BTW-spelregels vanaf 2010. Wat is er hier specifiek van belang?


BTW-WIJZIGINGEN 2010 - ONROEREND GOED - 11.12.2009

BTW-wijzigingen voor werken aan een pand?

Werken in onroerende staat door een aannemer zijn BTW-technisch gezien ook diensten. De vraag is dan in welke mate de BTW-wijzigingen m.b.t. diensten een invloed hebben op de wijze waarop er vanaf 2010 gefactureerd moet worden...


BTW-WIJZIGINGEN 2010 - TRANSPORT - 11.12.2009

Nieuwe BTW-regels inzake (internationaal) transport

Zit u in de transportsector of bent u klant van een buitenlandse transporteur, dan gelden er ook voor u een aantal BTW-wijzigingen vanaf 2010. Wat is er precies van belang voor u wanneer u ter zake een factuur moet maken of krijgen?


FISCOTIP - BTW - 11.12.2009

Kies voor een tantième i.p.v. voor managementfacturen!

U hevelt de winst over van uw exploitatie- naar uw managementvennootschap via zgn. managementprestaties. Dat is echter niet veilig voor de BTW. Hoe doet u dat beter en welke gevolgen hebben de nieuwe BTW-regels daarvoor?


BTW-WIJZIGINGEN 2010 - 11.12.2009

De BTW in 2010: wat wijzigt er (niet)?

Omdat zogoed als iedereen ermee te maken zal ­kunnen krijgen, staan we nog even uitvoerig stil bij de diverse aspecten van de komende BTW-wijzigingen.


ONTSPANNING - FOTOGRAFIE - 10.12.2009

Foto’s slim verkleinen en vergroten


ONTSPANNING - FEESTEN & WENSEN - 10.12.2009

Vermijd een ‘fout’ eindejaarsgeschenk


ONTSPANNING - KOKEN - 10.12.2009

Inspiratie voor een feestmaal

Bent u van plan om te koken tijdens de eindejaarsfeesten? Welke websites kunnen u helpen bij het voorbereiden van een lekker feestmaal? Wij zochten er enkele interessante voor u uit.


EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 10.12.2009

Lok bezoekers naar uw site met eigen video’s

Maandelijks worden er meer dan 10 miljard video’s online bekeken. Internet­gebruikers verwachten dan ook steeds meer dat zelfs de kleinste website enkele video’s aanbiedt. Hoe verrijkt u uw bedrijfswebsite met video’s?


INTERNETCONNECTIE - WIFI - 10.12.2009

Sneller draadloos surfen met 802.11n

Het heeft jaren geduurd, maar eindelijk is de definitieve versie van de draadloze 802.11n-standaard klaar. Wat is precies de snelheidswinst? Waarop moet u ­letten als u eraan denkt om uw draadloze apparatuur te vervangen?


COMPUTER - BEELDSCHERM - 10.12.2009

Een nieuwe monitor voor uw pc

Overweegt u om een nieuwe desktop-pc te kopen? Of denkt u eraan om uw oude monitor te vervangen door een ‘flatscreen’? Welke mogelijkheden zijn er precies, hoeveel kosten ze en waarop moet u letten? Tijd voor een overzicht...


SOFTWARE - WINDOWS - 10.12.2009

Interessante hulpjes voor Windows 7

Bent u al overgestapt op Windows 7? Deze nieuwe Windows biedt heel wat mogelijkheden, maar enkele softwaretooltjes kunnen u nóg beter op weg helpen. Wat moet u zeker downloaden en installeren?


SOFTWARE - BROWSER - 10.12.2009

Opera Unite: een server draaien in uw browser

In versie 10.10 van Opera zit de langverwachte Opera Unite-technologie. Dat maakt van uw browser een echte server waarmee u bv. rechtstreeks foto’s kunt delen. Hoe werkt dit en wat kunt u er precies mee doen?


CONSUMENT - VEILINGEN - 10.12.2009

Drie tools voor eBay

Elk jaar rond de kerstperiode kan eBay rekenen op 50% extra bezoekers. De reden: foute cadeaus die de ontvangers opnieuw te koop aanbieden. Welke drie hulpjes maken deze veilingsite nog handiger in gebruik?


E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 10.12.2009

E-mails zoeken op uw computer

Uit de vele duizenden e-mails op uw computer zoekt u nu net dat ene bericht. Welke hulpmiddelen kunt u het best inzetten om een specifiek e-mailtje snel terug te vinden?


WEBDIENSTEN - VARIA - 10.12.2009

Sites automatisch scannen op nieuwigheden

Het web staat bol van informatie. Het is dus een hele opgave om alle adressen die u interesseren regelmatig te checken op nieuwigheden. Waarom zou u zich dus niet automatisch op de hoogte laten houden van eventuele nieuwigheden?


WEBDIENSTEN - VARIA - 10.12.2009

De kalender van 2010 op papier

Het nieuwe jaar komt eraan. Misschien gebruikt u een elektronische agenda, maar het kan ook nuttig zijn om een ‘papieren’ alternatief voor 2010 te hebben. Waar vindt u hulp?


COMPUTER - HARDWARE - 10.12.2009

Hoe kiest u een nieuwe laptop?

U heeft misschien op Windows 7 of op de kerst­promoties gewacht om uit te kijken naar een nieuwe laptop. Waarop moet u letten bij de aankoop?


PRO MEMORIE - 08.12.2009

Van 1 tot 31 december


GOED OM TE WETEN - VERKEERSBELASTING - 08.12.2009

Moet u geen verkeersbelasting meer betalen?


BANK - VENNOOTSCHAP - 08.12.2009

Laat uw cash geld renderen (in uw vennootschap)

U heeft tijdelijk een mooie som cash geld staan, privé of in uw vennootschap. Hoe belegt u dat tegenwoordig het best bij deze extreem lage rente? Zijn de interessante online spaarrekeningen wel toegankelijk voor vennootschappen?


PRIVÉ - VERHUREN - 08.12.2009

Huurder meteen weg als u de huur niet registreerde?

U verhuurt een huis of een flat voor bv. drie jaar. De huurder laat weten dat hij er meteen uit trekt. Dat kan volgens hem omdat u het contract niet liet registreren. Klopt dat?


FISCAAL - AFSCHRIJVEN - 08.12.2009

Niet aftrekbaar indien niet betaald?

Stel, een leverancier stuurt u een overzichtje met de openstaande facturen, inclusief degene die nog niet vervallen zijn. Hij dringt daarbij aan op betaling zodat ze dit jaar nog fiscaal aftrekbaar zijn voor u. Is dat dan veranderd?


BELASTINGCONTROLE - 08.12.2009

Hoe erg is een belastingverhoging?

Tijdens een controle dreigt de controleur ermee om u een belastingverhoging te geven van 10%, tenzij u bereid bent om onmiddellijk een akkoord te ondertekenen. Is zo’n verhoging echter wel altijd een probleem? Wat kan dat u ‘kosten’?


GRONDIG ONDERZOCHT - BEROEPSAANSPRAKELIJKHEID - 08.12.2009

Soms spreken ze nogal vlug van een ‘fout’...

Stel, het valt niet te ontkennen dat een patiënt schade geleden heeft, maar u bent er zeker van dat u geen fout begaan heeft omdat u een ‘normale’ behandeling toegepast heeft. Is dat voldoende? Een recent vonnis licht toe...


ERELOON - CONVENTIETARIEF - 08.12.2009

Bijzondere eisen ook bijzonder tijdens de wacht?

Tijdens de georganiseerde wachtdienst van huisartsen geldt het conventietarief ook voor wie gedeconventioneerd is. Hoe ver gaat deze verplichting? Geldt ze bv. ook voor de weekwachten en/of als de patiënt bijzondere eisen stelt?


AUTOKOSTEN - 08.12.2009

Auto’s worden fiscaal duurder...

De regering heeft weer gesleuteld aan het fiscale regime van de autokosten. Vooral als u een vennootschap heeft, zal uw auto ‘fiscaal duurder’ worden...


SECTORALE ACTUALITEIT - ECOCHEQUES - 08.12.2009

Uit dienst en toch nog recht op ecocheques?

Als er in uw sector een verplichting bestaat om ecocheques toe te kennen, moet u die cheques in principe ook geven aan de werknemers die het bedrijf (dit jaar) al verlaten hebben. Hoe pakt u dit aan en hoe vermijdt u vervelende kosten?


SABAM - PERSONEELSBELEID - 08.12.2009

Moet u Sabam betalen voor muziek op de werkvloer?

Er is al een paar maanden veel te doen over het feit dat er voortaan Sabam betaald moet worden voor het gebruik van muziek op de werkvloer. Hoe werkt dit precies? Kunt u eventueel ontsnappen aan de verplichting om te betalen?


FAMILIAAL VERLOF - ZIEKTE - 08.12.2009

Het kind van uw werknemer is (Mexicaans) ziek...

Stel, het kind van uw werknemer moet twee weken thuisblijven wegens de ­(Mexicaanse) griep. Op welke manier kan uw werknemer dit probleem ­opvangen? Moet u per definitie toestaan dat hij twee weken afwezig is?


ARBEIDSONGESCHIKTHEID - VAKANTIE - 08.12.2009

Ziek tot het einde van het jaar, dus dagen verloren?

Het einde van het jaar nadert met rasse schreden en een werknemer zal wegens arbeidsongeschiktheid niet al zijn vakantie- en/of ADV-dagen (arbeidsduur­vermindering) kunnen opnemen. Wat moet er in zo’n geval gebeuren?


OPZEGGINGSTERMIJN - 08.12.2009

Weg zonder opzeg dankzij de crisiswerkloosheid?

Stel, u heeft een bediende op (gedeeltelijke) werkloosheid gezet dankzij de zgn. crisismaatregelen. Nu laat die bediende weten dat hij van vandaag op morgen (zonder opzegtermijn) elders zal beginnen te werken. Kan dat zomaar?


ONTSLAGBESCHERMING - 08.12.2009

Primeert de crisis op de ontslagbescherming?

Omwille van de crisis en/of een fusie wilt u een aantal functies schrappen. Er moet daardoor ook een werknemer afvloeien die op tijdskrediet of ouderschapsverlof is. Mag u die dan echter wel ontslaan? Een recent arrest licht toe...


LOON - 08.12.2009

Minder betalen door crisismaatregel?

Als uw bedienden een tijdje deeltijds gewerkt hebben ingevolge een crisismaatregel, welk effect heeft dat dan op de eindejaarspremie en het vakantiegeld?


BUROTICA - INTERNET - 08.12.2009

Bescherm uw privacy op Facebook


GOED OM TE WETEN - BANK - 08.12.2009

Bent u de sleutel of de code van uw kluis kwijt?


BELEGGEN - PENSIOENSPAREN - 08.12.2009

Een goed pensioen dankzij de beurs?

Tekent u in op een pensioenspaarfonds, dan belegt u in feite op de beurs en die heeft net een slecht jaar achter de rug. Hoe heeft uw pensioenspaarfonds het ervan afgebracht en wat is nu de beste strategie?


BELASTINGEN - AUTOKOSTEN - 08.12.2009

Mag uw BVBA alle auto’s kopen?

Als u een vennootschap heeft, kunt u meer dan één auto op die ­vennootschap inschrijven en fiscaal aftrekken. Is dat echter wel in alle situaties mogelijk of doet de fiscus soms moeilijk? Uit een recent arrest blijkt dat de fiscus dat doet...


ADVIESHOEK - SCHENKING - 08.12.2009

Ook de opbrengst moet binnen de familie blijven!

Wie iets schenkt aan zijn kind, wil meestal dat het geschonken goed ‘eigen’ blijft en zeker niet naar de schoonfamilie gaat bij een echtscheiding. Hoe regelt u dat en hoe zorgt u ervoor dat ook de ‘inkomsten’ van die schenking ‘eigen’ blijven?


RECHT - FACTUUR - 08.12.2009

Wanneer is het te laat om een factuur te protesteren?

Uw collega protesteerde een factuur 30 dagen na ontvangst. Dat zou volgens zijn leverancier te laat zijn, het moest binnen de zeven dagen gebeuren. Klopt dat echter wel in alle gevallen? Wanneer bent u echt te laat om te protesteren?


REGISTRATIERECHTEN - VERKOOP - 08.12.2009

Wanneer is het een ‘woning’ voor de registratierechten?

Om een woning te kopen met toepassing van het zgn. klein beschrijf, mag u nog geen eigenaar zijn van een andere woning. Hoe zit het echter als u bv. al een woning heeft die nog in aanbouw is? Cassatie gaf recentelijk haar visie...


BELASTINGEN - PROCEDURE - 08.12.2009

Te biechten gaan bij meneer de fiscus?

Onlangs was er in de media te horen dat steeds meer Belgen zwart geld uit het buitenland weer naar België halen tegen betaling van belastingen én een boete. Waarom zouden die mensen dat gedaan hebben?


BELASTINGEN - VOORAFBETALEN - 08.12.2009

Leent u ook alleen bewust?

Deze maand stuurt de bank u in principe een brief om uw lening voor de voorafbetalingen te verlengen. Wat moet u doen en waarop moet u letten?


FISCAAL - BELASTINGCONTROLE - 07.12.2009

Voortaan een fiscusloos Facebook... ?


AUTO - AAN- & VERKOOP - 07.12.2009

Tweedehandsauto én lopende leasing betalen...

Onlangs berichtten de media over een onfortuinlijke koper van een tweedehandsauto. Er bleek immers nog een leasing te zitten op die auto, waar de koper finaal ook voor opdraaide. Loopt u dat risico ook? Hoe vermijdt u problemen?


PERSONEEL - ZIEKTE - 07.12.2009

Uw mannen hebben de griep? Dat kost u niets…

Als uw mannen ziek worden, betaalt het Fonds voor de bouw hun loon terug aan u. Door een recente CAO komen er vanaf 1 januari 2010 nog meer bouw­bedrijven in aanmerking voor deze maatregel. Hoe zit dat precies?


OFFERTES & CONTRACTEN - VARIA - 07.12.2009

“Bijcementeren is niet restaureren, beste klant…”

Als u bij een klant gevel- en schilderwerken uitgevoerd heeft, mag die er zich dan achteraf over beklagen dat u niet alles netjes gerestaureerd heeft? Een recent arrest licht toe waar het voor u in zulke discussies op aankomt…


BANK - LENING - 07.12.2009

Even snel een Initio-lening sluiten…

Kort geleden was er op de radio reclame te horen voor de Initio-lening van het Participatiefonds. Biedt die lening inderdaad interessante vooruitzichten? Wat mag u in dat verband al dan niet verwachten?


SLECHTE BETALERS - VARIA - 07.12.2009

Valt uw klant onder een collectieve schuldenregeling?

Door de economische crisis piekt het aantal nieuwe collectieve schulden­regelingen, zo was recentelijk in de pers te lezen. Kunt u te weten komen of ook één van uw klanten daaronder valt? Hoe kunt u problemen vermijden?


LASTIGE KLANTEN - GEBREKEN - 07.12.2009

“Betaal dan tenminste al een stuk van mijn factuur…”

Recentelijk bekwam uw collega voor het Hof van beroep in Brussel dat zijn klant hem al 9/10 van zijn factuur moest betalen. Er was immers slechts discussie over 1/10 van het werk. Hoe zat dat precies en wat is er voor u van belang?