Alle domeinen

2010 - April

AUTO & TRANSPORT - VOORDEEL AUTO - 30.04.2010

Verworpen uitgaven en voordeel auto


WIJZIGING BTW IN 2010 - 30.04.2010

Soms primeert het ‘werkelijke gebruik’!


BEDRIJFSLEIDER - SOCIALE BIJDRAGEN - 30.04.2010

Teruggave van sociale bijdragen voortaan belast?

Starters kunnen in principe via de recuperatie van te veel betaalde sociale bijdragen aan fiscale optimalisatie doen. Een recente circulaire vindt echter dat dat niet meer kan... Oei, waarover gaat dit allemaal?


VASTGOED - MEERWAARDEN - 30.04.2010

Hoe kunt u de belastbare meerwaarde verkleinen?

U heeft destijds uw bedrijfspand niet overgedragen aan uw vennootschap, maar u verhuurt het aan haar. Nu wilt u dat pand verkopen. Wordt u dan belast op de (volledige) meerwaarde? Een recent arrest licht toe...


BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 30.04.2010

Hoe kunt u ‘bijkomende kosten’ fiscaal optimaliseren?

Doet u een investering, dan kunt u niet alleen de prijs daarvan afschrijven, maar ook de zgn. bijkomende kosten zijn aftrekbaar. U kunt die bij de afsluiting van uw jaarrekening op verschillende manieren ‘verwerken’. Wat is het voordeligst?


BTW - INTERNATIONALE VERRICHTINGEN - 30.04.2010

Opslag van goederen: met of zonder (Belgische) BTW?

Een recente circulaire licht nader toe welke BTW er precies van toepassing is bij de opslag van goederen over de grens. Wat direct opvalt, is het onderscheid naargelang de opslag deel uitmaakt van een globale transportdienst of niet...


ERVEN & SCHENKEN - SUCCESSIERECHTEN - 30.04.2010

Ga voor een ‘levenslange’ Tak 21 of Tak 23!

Een recente ruling biedt goed nieuws voor echtparen met kinderen die gehuwd zijn onder een gemeenschapsstelsel. Door te beleggen in een zgn. levenslange overlijdensverzekering kunnen ze nl. heel wat successierechten besparen...


PRIVÉ - WOONFISCALITEIT - 30.04.2010

De woonbonus blijft verrassen…

Recentelijk heeft de fiscus een toegeving gedaan in de toepassing van de woonbonus. Goed nieuws dus, maar wat houdt die versoepeling dan precies in en hoe zit het ook alweer met de aangifte van het KI zelf?


PRIVÉ - BELASTINGAANGIFTE - 30.04.2010

Geen aangifte meer nodig... ?

Wellicht heeft ook u een brief gekregen met de melding dat u geen aangifteformulier meer ontvangt. Is dat iets speciaals of verandert er eigenlijk niets?


NIEUWS - WEER - 28.04.2010

Het weer op uw scherm


TELEFONIE - GSM & SMARTPHONE - 28.04.2010

Op zoek naar Android-apps?


COMPUTER - MOBIEL - 28.04.2010

De Apple iPad: ook iets voor u?

De iPad, de tablet-pc van Apple, was onlangs wereldnieuws. In de nabije toekomst wordt hij ook bij ons gelanceerd. Wat heeft de iPad precies te bieden, wat kunt u ermee doen en welke alternatieven zijn of komen er op de markt?


WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 28.04.2010

Wat kan Twitter betekenen voor uw bedrijf?

Lijkt Twitter u slechts vrijblijvend gekwetter? Toch kan het een middel zijn om het contact met uw klanten te verbeteren en kan het dus een meerwaarde betekenen voor uw bedrijf... Hoe gaat u precies te werk?


ONTSPANNING - FOTOGRAFIE - 28.04.2010

Breng dynamiek in uw foto’s

Foto’s van bv. uw skivakantie of uw citytrip bekijken, is niet voor iedereen even boeiend. Waarom giet u uw kiekjes niet in een dynamisch filmpje en zet u het resultaat niet online? Met de onderstaande tools kan dat erg gemakkelijk...


ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 28.04.2010

Check de tijd en de kosten van uw project

Voor het opvolgen van projecten en het toewijzen van taken zijn er verschillende webtools voorhanden. Wij testten voor u twee tools met enkele originele functies: Clocking IT en TimeXchange.


BEVEILIGING - BACK-UP - 28.04.2010

Back-uppen met Windows 7

Wat zijn in Windows 7 de ingebouwde mogelijkheden om automatisch mappen en bestanden te back-uppen en om schijfkopieën (‘images’) van de harde schijf te maken? Voldoen die ingebouwde tools?


SOFTWARE - OFFICE - 28.04.2010

Gratis Lotus-kantoorsuite van IBM

Verkiest u een echt programma voor uw Office-taken? Ook dan zijn er gratis alternatieven. Zo heeft IBM zijn gratis kantoorsuite: Lotus Symphony. Onlangs verscheen er een testversie van Lotus Symphony 3.0. Wat heeft die te bieden?


WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 28.04.2010

Google Docs in het nieuw

Het handige Google Docs kreeg zopas een upgrade. We geven een overzicht van de belangrijkste nieuwigheden in deze online Office-suite.


E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 28.04.2010

Mail op uw smartphone

U heeft een smartphone gekocht en u wilt hiermee e-mails lezen en versturen. Wat zijn uw opties?


ZOEKEN - INTERNET - 28.04.2010

Het onzichtbare web doorzocht

Naast het world wide web dat u dagelijks doorzoekt met Google of Bing, is er nog een onzichtbaar gedeelte van het web dat u alleen met gespecialiseerde zoeksites kunt doorzoeken. We geven u een idee van wat u daar kunt vinden...


WEBDIENSTEN - PDF - 28.04.2010

Haal alles uit uw pdf’s

Het pdf-formaat wint nog steeds aan populariteit. We hebben al eerder een aantal handige pdf-tools besproken. Nu vullen we die verder aan met enkele andere nuttige programma’s en webdiensten...


TELEFONIE - GSM & SMARTPHONE - 28.04.2010

Steeds meer mobiele websites

Het aantal mobiele websites - geschikt om te bekijken op uw smartphone - groeit gestaag. Een update…


GOED OM TE WETEN - SUCCESSIERECHTEN - 27.04.2010

Hoeveel tijd heeft u voor de successierechten?


GOED OM TE WETEN - TANDARTSEN - 27.04.2010

Controle op beperkingen i.v.m. derdebetaler


BELEGGEN - OBLIGATIES - 27.04.2010

TIPS beschermen u tegen inflatie

Bijna alle analisten gaan ervan uit dat er binnen het jaar een sterke inflatie zal optreden. Is het interessant om daarom nu te beleggen in inflatiegebonden obligaties? Wat zijn de mogelijkheden en waarop moet u letten?


ONROEREND GOED - HUREN - 27.04.2010

Hernieuwing kost u slechts € 25 registratierechten…

Stel, u huurt een praktijkruimte en er werd overeengekomen dat die onder de zgn. handelshuur valt. Nu heeft u de huurhernieuwing aangevraagd. Hoe zorgt u ervoor dat u niet te veel (= slechts € 25) registratierechten betaalt?


PATIËNTENWENKEN - LOONTREKKENDEN - 27.04.2010

Uw patiënt vertelt dat hij gepest wordt op het werk...

Stel, een patiënt gaat eronderdoor wegens problemen met zijn collega’s op het werk. Nu vraagt hij om op het afwezigheidsattest te vermelden ‘ziek wegens pesten op het werk’. Waarom vraagt hij dat? Mag u dat wel doen?


VENNOOTSCHAP - FISCAAL - 27.04.2010

Geen belastbare voordelen meer aangeven?

Heeft u een BVBA, dan kunt u ‘ontsnappen’ aan een voordeel van alle aard, bv. voor uw auto, door daar een vergoeding voor te betalen aan uw BVBA. Is dat interessanter dan belast te worden op een voordeel?


GRONDIG ONDERZOCHT - BEROEPSAANSPRAKELIJKHEID - 27.04.2010

Informed consent en nieuwe technieken

Stel, u spreekt met een patiënt over een vooruitstrevende techniek die nog niet algemeen ‘gevestigd’ is. In dat geval moet u op juridisch vlak extra voorzichtig zijn. Hoe komt dat? Hoe kunt u te werk gaan? Een recent vonnis licht toe...


BEROEPSKOSTEN - SEMINARIES - 27.04.2010

Richtlijnen voor de buitenlandse dagforfaits

Sinds 1 april 2010 zijn de nieuwe bedragen voor de zgn. dagforfaits voor buiten­landse dienstreizen (lees: seminaries) bekend. Wanneer en hoe kunt u deze forfaits gebruiken als arts of als tandarts?


ORDE - 27.04.2010

Uitnodigen voor een onderzoek?

Mag u als (huis)arts een uitnodiging voor een (periodieke) check-up sturen naar uw (risico)patiënten? Volgens een recent advies van de Nationale Raad wél...


BELEGGEN - OBLIGATIES - 27.04.2010

100% veilig?

Wie opteert voor absolute veiligheid, kiest vaak voor staatsleningen. Daarmee loopt u in principe nl. geen risico. Ook hier is echter niets meer wat het lijkt…


VENNOOTSCHAP - OPVOLGING - 27.04.2010

Controle behouden via het vruchtgebruik?

U denkt eraan om de aandelen van uw BVBA of uw NV aan uw kinderen te schenken met voorbehoud van vruchtgebruik om zo nog de controle te behouden en de dividenden op te strijken. Hoe zit het dan met bv. het stemrecht verbonden aan die aandelen en kunt u later, als u de tijd rijp acht, gewoon verzaken aan uw vruchtgebruik ten voordele van de kinderen? Hoe pakt u dat concreet aan?


BELASTINGEN - DIVIDEND - 27.04.2010

Wordt uw holding voortaan zwaarder belast?

U heeft indertijd een holding opgericht, waaraan u de aandelen van uw werkvennootschap overgedragen heeft. De dividenden die uw werkvennootschap betaalt, worden bij uw holding quasi niet belast dankzij de zgn. DBI-aftrek. Recentelijk zijn de regels voor die DBI-aftrek gewijzigd, zowel in het voordeel als in het nadeel van de belastingplichtige. Hebben die wijzigingen ook gevolgen voor uw holding?


SCHENKING - ECHTGENOTEN - 27.04.2010

Is schenken aan uw man/vrouw nog zinvol?

Dat echtgenoten aan elkaar goederen schenken, kan een goede techniek zijn om de langstlevende vermogensrechtelijk voldoende te beschermen, maar ook fiscaal gezien zijn er serieuze voordelen aan verbonden. Een recente ruling heeft dit voordelige fiscale regime nu bevestigd en ook een zeer voordelige behandeling toe­gekend aan schenkingen tussen echtgenoten die ‘onderling afhankelijk’ zijn...


BELEGGEN - ONROEREND GOED - 27.04.2010

Beleggen in garages, een goed idee?

Van aandelen heeft u uw bekomst en veilige ‘vastrentende’ beleggingen zoals kasbons brengen te weinig op. Onroerend goed zegt u wel iets, maar u heeft geen zin in huurders die niet (tijdig) betalen e.d. Bovendien moet u dan ook ineens een grote som geld kunnen missen. Is het misschien een optie om te beleggen in garages? Welk rendement kunt u daarvan verwachten en waarop moet u zoal letten?


REGISTRATIERECHTEN - VERKOOP - 27.04.2010

Registratierechten besparen door een ‘ruil’?

Recentelijk stond er in de krant dat het interessanter is om een onroerend goed te ruilen dan te verkopen. U zou zo nl. de helft van de te betalen registratierechten uit­sparen. Wanneer kan zo’n ruil interessant zijn? Vanaf begin 2011 moeten er bij de verkoop van een grond soms ook niet langer 10% of 12,5% registratierechten, maar wel 21% BTW betaald worden. Dwarsboomt dit eventuele ruilplannen?


BELEGGEN - AANDELEN - 27.04.2010

Zitten Amerikaanse aandelen in de lift?

Na de verschroeiende hausse van de voorbije maanden op de aandelenmarkten, stellen heel wat beleggers zich de vraag of er een nieuwe correctie zit aan te komen. Uw portefeuillebeheerder stelt u evenwel voor om uw posities in de ­Verenigde ­Staten verder uit te bouwen. Is dat een goed idee?


VENNOOTSCHAP - AANDELEN - 27.04.2010

Moet uw vennoot volgen als u verkoopt?

Als meerderheidsaandeelhouder wilt u misschien op termijn uw vennootschap ver­kopen. Bij zo’n deal is het soms een kwestie van alles of niets. Hoe vermijdt u dat uw medevennoot dwarsligt? Het kan echter ook zijn dat hij zelf op een dag zijn aandelen van de hand wil doen. In welke mate kunt u vermijden dat hij zijn aan­­delen aan een ‘verkeerde’ kandidaat overdraagt of zelfs verbieden om dat te doen?


BUROTICA - INTERNET - 26.04.2010

Gemakkelijker online shoppen met Maestro


GOED OM TE WETEN - BELASTINGEN - 26.04.2010

Het voorschot bij een gesplitste aankoop


BELEGGEN - KAPITAALGARANTIE - 26.04.2010

Kapitaalgarantie: mag het wat minder zijn?

U vindt steeds vaker zgn. kapitaalgarantiefondsen die slechts een kapitaal­garantie geven van 90% i.p.v. 100%. Wat zit daar precies achter en is dat dan nog wel interessant? Even kijken...


BELASTINGEN - AANSLAG - 26.04.2010

Betalen aan of terugtrekken van de Belastingen?

Wellicht heeft u recentelijk uw afrekening van de Belastingen over 2008 ont­van­gen. Waar houdt u dan het best rekening mee als u moet bijbetalen en klopt het dat u, als u moet terugkrijgen, uw centen soms toch niet (volledig) terugziet?


ADVIESHOEK - SCHENKING - 26.04.2010

(G)een bankgift vermelden in een notariële akte?

Onlangs vermeldde een notaris een vroegere bankgift in een notariële akte om zo vervelende vragen van de directe belastingen te vermijden. Ineens moesten er op die bankgift echter 3% schenkingsrechten betaald worden. Kan dat?


BELASTINGEN - DIVIDEND - 26.04.2010

De overstap naar een vennootschap: doen of niet doen?

Uw cijfers van 2009 zijn bekend en uw boekhouder stelt om fiscale redenen voor om over te stappen naar een vennootschap. Hij heeft het daarbij over de verkoop of de inbreng van uw eenmanszaak. Wat bedoelt hij hiermee?


BELASTINGEN - AFTREKBARE KOSTEN - 26.04.2010

Kunt u zwemmen op kosten van de BVBA?

Heeft u een vennootschap, dan is het mogelijk dat die uw privéwoning koopt of bouwt en daar ook op afschrijft. Kunt u daar zo ver in gaan dat uw vennootschap ook de kosten van een zwembad afschrijft? Een recent arrest licht toe...


BELASTINGEN - AFTREKBARE KOSTEN - 26.04.2010

Betaal niet langer te veel sociale bijdragen...

Als startende vrije beroeper of bedrijfsleider kan het fiscaal gezien interessant zijn om ‘vrijwillig’ meer sociale bijdragen te betalen dan wettelijk verplicht is. In een recente circulaire wordt er een halt toegeroepen aan dit fiscale ‘voordeel’.


BUROTICA - PC - 26.04.2010

BSA, een nieuwe politie-eenheid?

De ‘softwarepolitie’ valt weer regelmatig binnen, zo meldt men ons. Moet u hier bang voor zijn? Tekent u het best voor de boete om ze snel buiten te krijgen?


HANDELSPRAKTIJKEN - GARANTIE - 23.04.2010

Uw klant wil zijn geld terug...

Recentelijk was er in de media veel te doen over de zgn. wettelijke garantie waarop al uw klanten twee jaar recht zouden hebben. Kan een klant binnen die termijn sowieso zijn geld terugeisen als er iets met zijn aankoop zou schelen?


HANDELSPRAKTIJKEN - SPERPERIODE - 23.04.2010

De nieuwe Marktpraktijkenwet is er…


ONROEREND GOED - VLAAMS GEWEST - 23.04.2010

Naar een hoorzitting omdat u geen ‘EPC’ had…

Een collega werd recentelijk uitgenodigd voor een hoorzitting in Brussel. Hij had een huis op een immowebsite geplaatst zonder dat hij over een in Vlaanderen verplicht ‘EPC’ beschikte. Wat deed hij verkeerd en wat riskeert hij nu?


PERSONEEL - ARBEIDSDUUR - 23.04.2010

Uw werknemers ‘terugroepen’ uit tijdskrediet

Uw werknemer wil 1/5 minder werken in het kader van tijdskrediet. U wilt hem dat wel gunnen, maar u vreest dat u het werk in drukke periodes dan niet zal kunnen bolwerken. Bestaat er hiervoor een goede oplossing?


FISCAAL - AFSCHRIJVINGEN - 23.04.2010

Hoe trouw is uw cliënteel?

U overweegt om uw eenmanszaak om te zetten naar een BVBA. De fiscus doet er al eens moeilijk over dat uw BVBA daarna het door u verkochte cliënteel ­fiscaal in rekening brengt. Recentelijk had een rechter daar een frisse kijk op…


PSEUDOBRUGPENSIOEN - RSZ-BIJDRAGEN - 23.04.2010

Nieuwe sociale bijdragen op een Canada Dry?

Sinds 1 april 2010 zijn er op de pseudobrugpensioenen (ook ‘Canada Dry’s’ genoemd) andere sociale bijdragen van toepassing, tenminste als het om een ‘nieuw’ pseudobrugpensioen gaat. Wat is er veranderd?


VAKANTIEGELD - 23.04.2010

Vakantiegeld voor een bediende uit een faillissement...

Stel, een nieuwe bediende die dit jaar in dienst gekomen is, komt uit een bedrijf dat failliet gegaan is. Binnenkort moet u in principe ook zijn vakantiegeld betalen. Gaat dat echter wel zonder vakantieattest? Wat moet er precies gebeuren?


ONTSLAGBESCHERMING - PESTEN - 23.04.2010

Beschermd tegen ontslag dankzij zijn dokter?

Stel, een werknemer is al afwezig geweest wegens een ‘depressie’ en nu is dat weer het geval. Op het doktersattest staat ‘depressief wegens pesten op het werk’. Is de werknemer ingevolge dat attest beschermd tegen ontslag?


LOON - ECOCHEQUES - 23.04.2010

Opnieuw ecocheques in aantocht...

In heel wat sectoren moet u dit jaar opnieuw ecocheques geven aan het personeel. Vorig jaar moest u deze cheques pas op het einde van het jaar geven, nu is dat vaak al in juni... Waaraan moet u denken in dat verband?


BEDRIJFSWAGEN - FISCAAL VOORDEEL - 23.04.2010

Pas op met limieten inzake de persoonlijke bijdrage

Stel, u wilt de kosten van de firmawagens onder controle houden door de werknemers een bijdrage te laten betalen vanaf het moment waarop ze de wagen bv. voor meer dan 10.000 km per jaar privé gebruiken. Hoe doet u dat precies?


HANDELSVERTEGENWOORDIGER - NIET-CONCURRENTIEBEDING - 23.04.2010

Moet de functie bij de nieuwe werkgever identiek zijn?

Stel, een handelsvertegenwoordiger wiens contract een niet-concurrentiebedin­g bevatte, trekt toch naar de concurrentie, maar werkt daar (zogezegd) in een bi­nnendienstfunctie. Kunt u dan iets doen? Een recent arrest licht toe...


ONKOSTENVERGOEDING - RSZ - 23.04.2010

Nieuwe dagforfaits nog bruikbaar?

De dagforfaits voor zgn. buitenlandse dienstreizen zijn aangepast op 1 april jl. Kunt u die nog gebruiken nu de bewijslast inzake onkostenvergoedingen bij u ligt?


ONDERAANNEMING - 21.04.2010

De post te traag voor een rechtstreekse vordering?

Betaalt de hoofdaannemer uw facturen niet, dan kunt u als onderaannemer uw centen veiligstellen door tijdig een ‘rechtstreekse vordering’ in te stellen. Volgens een recente uitspraak van cassatie speelt u het best kort op de bal…


PERSONEEL - SOCIALE INSPECTIE - 21.04.2010

De sociale inspectie viseert de mobiliteitsvergoeding…

Laatst liepen een aantal collega’s tegen de lamp bij een controle van de sociale inspectie omdat ze geen mobiliteitsvergoeding betaald hadden aan hun per­soneel. Hoe zit dat precies en hoe voorkomt u problemen?

ONROEREND GOED - HUUR - 21.04.2010

Tegenopzeg huurder doet er niet meer toe…

Verhuurt u een huis of een appartement, dan kunt u als verhuurder de huur op­­zeggen voor eigen gebruik of om te verbouwen. Na een recent arrest riskeert u nu sneller een forse vergoeding te moeten betalen. Wat is er voor u van belang?


OFFERTES & CONTRACTEN - VARIA - 21.04.2010

Bouwen wordt duurder, ook voor úw klant?

De prijzen van heel wat bouwmaterialen zitten nu al in de lift, zo was recentelijk in de pers te lezen. Wellicht zullen ook uw leveranciers u weldra nieuwe prijs­lijsten bezorgen. Kunt u die prijzen doorrekenen? Waarop let u in uw offertes?


BTW - WERKEN IN ONROERENDE STAAT - 21.04.2010

‘Oud’ huis en toch 21% BTW voor uw werken?

Abonnees stellen ons regelmatig vragen over hoe het zit als ze bij een p­articulier bv. de ramen lappen of tuinwerken uitvoeren. Moeten die werken bij particulieren ook op factuur en tegen welk BTW-tarief? We zetten het voor u op een rijtje...


REGISTRATIE AANNEMER - 21.04.2010

Registratie doet er niet meer toe…

Recentelijk sprak men in de pers weer over de registratie van aannemers. Die zou (binnenkort) niet meer van belang zijn. Hoe zit dat precies?


BUITENLANDSE REISVERGOEDING - 21.04.2010

Uw zakgeld voor buitenlandse zakenreizen…

Zoals ieder jaar gelden er ook nu weer sinds 1 april nieuwe forfaits voor uw buitenlandse zakenreis. Krijgt u nu méér en waarop moet u ook alweer letten?


BEDRIJFSLEIDER - BEVOEGDHEDEN - 21.04.2010

Een collega-zaakvoerder die het bont maakt…

“Heeft u iemand die nu en dan inspringt, benoem die dan tot zaakvoerder of bestuurder”, zo kreeg een collega recentelijk te horen. Zijn daar geen risico’s aan verbonden? Wat als hij bv. een auto bestelt namens uw vennootschap?


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - EENMALIGE OPERATIES - 21.04.2010

Hoeveel aandelen verkopen aan uw vennootschap?

Uw aandelen verkopen aan uw eigen vennootschap is een fiscaal interessante manier om geld uit uw vennootschap te halen, maar er gelden ook beperkingen. Hoe kunt u zo’n aandelenverkoop ‘maximaliseren’ en zijn er alternatieven?


AANDELEN - OVERDRACHT - 21.04.2010

Hoeveel zijn niet-volstorte aandelen waard?

Uw vennoot wil u zijn aandelen verkopen. Ze zijn echter nog niet volstort. Moet u hem dat deel eerst laten volstorten of kunt u het bedrag verrekenen met de prijs die u betaalt? Maakt het daarbij een verschil of u in een NV of een BVBA zit?


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - DIVIDEND - 21.04.2010

Wat is nu de beste keuze: extra loon of een dividend?

U wilt over 2009 een dividend opnemen, maar is dat te groot, dan raakt u het verlaagd vennootschapstarief kwijt. Bovendien is een dividend niet aftrekbaar. Betekent dat dan per definitie dat u beter een aftrekbaar extra loon opneemt?


VENNOOTSCHAPSBELASTING - VARIA - 21.04.2010

Als u het boekjaar laat verschillen van het kalenderjaar...

U wilt het boekjaar van uw vennootschap om diverse redenen niet langer laten samenvallen met het kalenderjaar. Met welke handigheid houdt u dan het best rekening bij het bepalen van de nieuwe afsluitdatum?


KORT & KRACHTIG - 21.04.2010

Uiterst interessant om te weten...


VOORDEEL VERWARMING & ELEKTRICITEIT - 21.04.2010

Voordeel beperken tot privégedeelte?

Mag het privé belastbaar voordeel verwarming/elektriciteit beperkt worden tot het privégebruik van het pand? Een recent arrest licht dit nog eens toe...


RECHT - HANDELSPRAKTIJKEN - 20.04.2010

Van handelspraktijken naar marktpraktijken!


FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 20.04.2010

Soep, koffie en broodjes op kosten van de zaak?

U geeft uw personeel gratis koffie en frisdrank op het werk en ’s middags ook nog soep met belegde broodjes. Is dat voor u zonder meer aftrekbaar als beroepskosten en mag u dan zelf ook mee-eten en meedrinken?


PERSONEEL - TIJDSKREDIET - 20.04.2010

De regeling tijdskrediet werd recentelijk wat strenger

De regering maakte recentelijk de voorwaarden om in tijdskrediet te kunnen gaan iets strenger. Wat als uw werknemer aan die voorwaarden voldoet en in tijdskrediet wil gaan? Kunt u dit dan nog weigeren?


FINANCIEEL - INVESTERINGEN - 20.04.2010

Investeer met uw spaargeld, de fiscus betaalt mee!

Gaat u een lening aan voor de zaak, dan zijn de interesten daarop fiscaal aftrekbaar en dus ‘kost’ dat u minder dan het lijkt. Toch leent u, als het even kan, beter niet als het gaat om ‘investeringen’. De fiscus sponsort u immers…


SOCIAAL STATUUT ZELFSTANDIGE - SOCIALE BIJDRAGEN - 20.04.2010

Van bijberoep naar hoofdberoep? Let op uw timing!

Bent u zelfstandige in bijberoep en denkt u eraan om van uw zelfstandige ­activiteit uw hoofdberoep te maken, dan kan een juiste timing van uw overstap een groot verschil maken voor uw sociale bijdragen. Even bekijken waarom...


VLAAMS GEWEST - RECHT - 20.04.2010

Is uw cv-ketel op gas al onderhouden én gekeurd?

In Vlaanderen bent u verplicht uw cv-ketel regelmatig te laten onderhouden. Oudere cv-ketels moeten bovendien ook nog eens gekeurd worden. Voor gasketels nadert de deadline van 1 juni 2010. Wat is er daarbij voor u van belang?


VENNOOTSCHAP - AFTREKBARE KOSTEN - 20.04.2010

Nieuwe reisvergoedingen buitenland!

Recentelijk werden de nieuwe bedragen van de forfaitaire dagvergoedingen voor buitenlandse reizen bekendgemaakt. Wie kan dit ook alweer allemaal ­toepassen en waarop moet u letten in het voorkomende geval?


RECHT - GARANTIE - 20.04.2010

Twee jaar garantie, zegt de wet…

De wettelijke tweejarige garantie blijft vragen ­o­proe­pen, zo bleek recentelijk nog in de pers. De spelregels zijn al bij al niet zo moeilijk. Wat is er van belang?


BRUSSELS GEWEST - VARIA - 20.04.2010

Nieuwe bodemsaneringsregels voor het Brussels gewest

Sinds begin dit jaar zijn er ook in het Brussels hoofdstedelijk gewest nieuwe regels inzake het beheer en de sanering van vervuilde gronden. Wat moet u hierover precies weten? Wij zetten voor u een aantal kernpunten op een rijtje...


MEDE-EIGENDOM - RECHTEN & PLICHTEN - 20.04.2010

Één mede-eigenaar wil elektrisch verwarmen…

De kosten voor mazout, gas of elektriciteit zorgen dikwijls voor discussie t­ussen mede-eigenaars. Een abonnee vroeg ons wat de gevolgen zijn indien één mede-eigenaar wil overschakelen op een ander verwarmingssysteem...


VLAAMS GEWEST - ENERGIEPRESTATIECERTIFICAAT - 20.04.2010

Volop controles op het EPC...

Als u in Vlaanderen een huis verkoopt of verhuurt, dan heeft u daarvoor een zgn. EPC nodig. Het Vlaams Energie-agentschap is thans gestart met het beboeten van iedereen die zo’n EPC niet op tijd in handen heeft. Hoe zit dat precies?


VLAAMS GEWEST - VARIA - 20.04.2010

Nieuw logiesdecreet al snel van toepassing…


FISCAAL - VRUCHTGEBRUIK - 20.04.2010

Zijn er problemen met het vruchtgebruik?

Onlangs oordeelde een rechter dat het vruchtgebruik verleend op een grond op fiscaal vlak in feite gelijkstaat met een recht van opstal en bijgevolg ook als dusdanig geherkwalificeerd kan worden. Is dit nu het begin van het einde?


FISCAAL - AANGIFTE - 20.04.2010

Uw Franse villa en uw aangifte: hoe begint u eraan?

Het droomhuis dat u vorig jaar in de Provence gekocht heeft, moet u weldra in uw Belgische aangifte in de personenbelasting vermelden. Hoe begint u eraan en welk bedrag moet u waar precies vermelden? Wij zetten het even op een rijtje...


WONINGHUUR - REGISTRATIE - 20.04.2010

Verplichte registratie, niet voor huur van korte duur...

Als een gewoon woninghuurcontract niet op tijd geregistreerd is, dan kan de huurder er van vandaag op morgen uit. Een arrest van februari 2010 van het Grondwettelijk Hof verduidelijkt de gevolgen voor een huur van ‘korte duur’...


WONINGHUUR - 20.04.2010

Weigeren is niet verboden!

Recentelijk werd er in de media bericht over discriminatie van kandidaat-huurders. Wat mag er ter zake wel en niet en waarop moet u als makelaar letten?


SOFTWARE - AUDIO & VIDEO - 19.04.2010

Doe meer met audio en video


SOFTWARE - SERIENUMMERS - 19.04.2010

Op zoek naar serienummers?


WEBDIENSTEN - KAARTEN & ROUTES - 19.04.2010

Google Maps in het kwadraat

Google Maps verzamelt geografische kaarten van over de hele wereld. H­andig om bv. een locatie, een routebeschrijving of zelfs bedrijfsinfo op te vragen. S­ommige Google Maps-‘mashups’ bieden echt een meerwaarde...


ONTSPANNING - VIDEO - 19.04.2010

Online videofilmpjes opslaan

U bekijkt wellicht ook regelmatig online video’s, bv. op YouTube of op de site van een televisiezender. Dergelijke Flash-filmpjes kunt u niet zomaar standaard downloaden. Hoe kunt u een interessant filmpje toch op uw pc bewaren?


ONTSPANNING - FOTOGRAFIE - 19.04.2010

Makkelijk en snel foto’s verkleinen

U heeft mooie foto’s gemaakt met uw digitale camera, maar elke foto is vele megabytes groot. Hoe verkleint u ze gemakkelijk en snel zodat u ze online kunt zetten of via e-mail naar vrienden of kennissen kunt sturen?


COMPUTER - ONLINE HULP - 19.04.2010

Moet u helpdesk spelen?

Met tools zoals CrossLoop of TeamViewer kunt u gemakkelijk iemand anders’ computer op afstand ‘overnemen’ bij problemen. Nog eenvoudiger kan het met een dienst zoals ShowMeWhatsWrong. Hoe werkt dit?