COMPUTER - MOBIEL - 28.04.2010

De Apple iPad: ook iets voor u?

De iPad, de tablet-pc van Apple, was onlangs wereldnieuws. In de nabije toekomst wordt hij ook bij ons gelanceerd. Wat heeft de iPad precies te bieden, wat kunt u ermee doen en welke alternatieven zijn of komen er op de markt?

Een tablet-pc is een computer die u rechtstreeks met de vingers op het aanraakgevoelige scherm (‘touch screen’) bedient, zonder fysiek toetsenbord of fysieke muis. Een tablet-pc is licht (vaak lichter dan 1 kg) en heeft het formaat van een A4-blad, maar dan dikker (tot ± 2 cm). Tablet-pc’s zijn dus makkelijker om mee te nemen dan gewone notebooks.

De Apple iPad

Grote iPod. Tablet-pc’s bestaan al een tijdje, maar waren erg duur (€ 1.500 of meer) en niet erg gebruiksvriendelijk. Daar wil Apple met de iPad (http://www.apple.com/ipad) nu iets aan veranderen. De iPad kunt u het best vergelijken met een uit de kluiten gewassen iPod Touch of iPhone, want hij meet 24 cm bij 19 cm, is 1,3 cm dik en weegt 680 gram. Op de iPad draait hetzelfde besturingssysteem als op de iPhone.

Mogelijkheden. De iPad verbindt u via wifi met internet en dan kunt u meteen surfen met Safari (Flash-filmpjes kunnen echter niet weergegeven worden), e-mailen, uw agenda en contactpersonen beheren en muziek beluisteren via de ingebouwde iPod-applicatie. Verder is er ook een Google Maps-programma en kunt u muziek en applicaties downloaden. Vooral dat laatste is interessant, want in de App Store staan honderden applicaties die specifiek voor de iPad ontwikkeld zijn en die gratis zijn of $ 2 à $ 15 kosten. Zo kunt u kranten zoals ‘The New York Times’ of ‘Le Monde’ lezen, boeken kopen en lezen met ‘iBooks’ van Apple zelf ($ 10 à $ 13 per boek) of het nieuws bekijken via ‘BBC News’. Interessant is ook dat er een Amazon Kindle-applicatie is zodat u ook op de iPad Kindle-boeken kunt kopen en lezen. Let op! Hoewel Apple de iPad dus ook als e-bookreader promoot, valt dat tegen: het scherm vermoeit de ogen te snel om uren te kunnen lezen. Tip. De meeste iPhone-applicaties draaien ook op de iPad, maar dan in een kleiner venstertje of uitvergroot (met heel grote pixels). Heeft u al een iPhone of iPod Touch, dan kunt u de compatibele apps gratis op de iPad overzetten.

Te koop? De iPad is voorlopig alleen in de VS te koop, maar eind mei komen daar een aantal Europese landen bij (o.a. Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk). De lancering in de Benelux is nog wat later ingepland, maar niets weerhoudt u ervan om elders een exemplaar te kopen. Verwacht wordt dat de goedkoopste versie (met 16 GB en wifi) in Europa € 450 à € 500 zal kosten. Er zijn verder nog duurdere versies (wellicht tot € 800) met 32 GB en 64 GB en met een 3G-chip om overal te kunnen surfen.

Manco’s. De iPad mist, naast Flash-ondersteuning, een aantal zaken: zo is er geen webcam, zijn er geen usb-poorten en kunt u er geen geheugenkaart in steken. Een tablet-pc is ook ideaal om video’s op te bekijken, maar de iPad ondersteunt geen divx of avi. U moet alles zelf omzetten naar mp4.

Alternatieven

In het kielzog van de iPad komen er uiteraard nog alternatieven. De grootste concurrent wordt de HP Slate (http://goo.gl/vGcJ), die zo’n € 500 zal kosten en helemaal op Windows 7 draait. Dat betekent dat u elk programma kunt installeren en dat Flash ook ondersteund wordt. De HP Slate zou ook twee webcams aan boord hebben. Er zijn ook heel wat andere kleinere spelers die tablet-pc’s op stapel hebben staan, zoals de WePad (http://wepad.mobi/en) en de Archos 9 (http://goo.gl/7LnR).

De Apple iPad is de eerste betaalbare, gebruiksvriendelijke tablet-pc. Wilt u echter ook Flash-filmpjes zien tijdens het surfen of een Windows-programma draaien, dan kunt u beter wachten op de HP Slate of een ander alternatief.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878