ONTSPANNING - VIDEO - 19.04.2010

Online videofilmpjes opslaan

U bekijkt wellicht ook regelmatig online video’s, bv. op YouTube of op de site van een televisiezender. Dergelijke Flash-filmpjes kunt u niet zomaar standaard downloaden. Hoe kunt u een interessant filmpje toch op uw pc bewaren?

De meeste online videofilmpjes zijn in Flash-formaat en ‘ingebouwd’ (zgn. embedded) in een webpagina. Handig, maar zo’n filmpje kunt u niet opslaan door er rechts op te klikken en Opslaan als te kiezen. Hoe kan het dan wel?

YouTube

Wilt u YouTube-filmpjes binnenhalen, dan moet u niet verder kijken dan YouTube Downloader (http://youtubedownload.altervista.org - gratis). Het volstaat om de url van de YouTube-pagina te kopiëren in het programma en op Download video from YouTube te klikken. Het bestand wordt dan in mp4-formaat in een map op de pc opgeslagen. Daarna kunt u op Convert video klikken om het bestand in een ander formaat om te zetten (.mov, .wmv, .avi of - als u alleen de muziek wilt - .mp3). Tip. Via Download options bepaalt u in welke kwaliteit het bestand binnengehaald moet worden (normal, HQ of HD), als het filmpje tenminste in meerdere formaten op YouTube beschikbaar is.

Wilt u geen software installeren, probeer dan een site zoals KickYouTube (http://www.kickyoutube.com). U moet er het filmpje eerst zoeken in een op YouTube gelijkende interface. Dan klikt u op Kick, kiest u het formaat (.mp4, .flv of .mp3) en klikt u op Go. Alternatieven zijn KeepVid (http://keepvid.com) en Deturl (http://deturl.com). Dergelijke diensten werken wel, maar zijn niet erg snel en u moet er de tientallen reclamebanners bijnemen.

Video DownloadHelper

Wilt u een filmpje van een andere site dan YouTube downloaden, dan raden we Video DownloadHelper (http://www.downloadhelper.net) aan, een gratis add-on voor Firefox. Na de installatie volstaat het om een webpagina met Flash-filmpje te bezoeken en op de knop links van de adresbalk te klikken. U krijgt dan een overzicht van alle Flash-video’s op de pagina en u kunt ze aanklikken om ze op te slaan. Dit gebeurt steeds in het formaat waarin de video op de site staat, meestal .flv (Flash-video) of .mp4. Dergelijke formaten kunt u dan met Windows Media Player afspelen en als dat niet lukt met VLC Media Player (http://www.videolan.org/vlc/ - gratis). Een alternatief is Orbit Downloader (http://www.orbitdownloader.com - gratis), die ook in Internet Explorer en Opera werkt. Het volstaat om met de muis boven de video te ‘zweven’ tot de GetIt-knop verschijnt, waarna u het bestand kunt binnenhalen. Tip. U kunt ook het gratis VideoCacheView (http://www.nirsoft.net/utils/video_cache_view.html) gebruiken om alle videobestanden te bekijken die in de tijdelijke map van uw browser staan.

Converteren

Wilt u een binnengehaald filmpje omzetten om het bv. op uw iPod, iPhone, gameconsole of een ander systeem te kunnen bekijken, dan kunt u dat converteren met Format Factory (http://www.formatoz.com - gratis). Na de installatie klikt u op Converteren naar mobiel apparaat, .mp4, .avi, .wmv, .mkv of een andere optie. Klik daarna op Bestand toevoegen om één of meerdere bestanden toe te voegen en klik dan op OK en Starten. Het converteren gaat relatief snel. Tip. Wilt u alleen het geluid van een videofilmpje hebben, kies dan Audio en Converteren naar mp3 en selecteer vervolgens één of meerdere videobestanden. Dit is ideaal om muziek uit videoclips of voorgelezen verhalen om te zetten naar audiobestanden voor uw mp3-speler.

Online videofilmpjes in Flash-formaat downloadt u het eenvoudigst met YouTub­e Downloader (voor YouTube) en Video DownloadHelper voor andere sites. Gebruikt u geen Firefox, probeer dan Orbit Downloader.

Contactgegevens

Indicator - Larcier | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

Customer.Services@indicator-larcier.be | www.indicator-larcier.be

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878