BTW - INTERNATIONALE VERRICHTINGEN - 30.04.2010

Opslag van goederen: met of zonder (Belgische) BTW?

Een recente circulaire licht nader toe welke BTW er precies van toepassing is bij de opslag van goederen over de grens. Wat direct opvalt, is het onderscheid naargelang de opslag deel uitmaakt van een globale transportdienst of niet...

Opslag van goederen vóór januari 2010

Algemeen principe. Dat kent u nog... Voor de opslag van goederen moest er gekeken worden naar de plaats van de opslag zelf of m.a.w. waar het magazijn gelegen was. De BTW van dat land was dan van toepassing op de factuur.

Tenzij met vervoer samenhangende dienst. Dat was dan inderdaad de uitzondering… Als de opslag op zich in feite maar bijkomstig was in het kader van een internationaal transport, werden de BTW-regels inzake transportdiensten toe­gepast. Voor een intracommunautair vervoer, was dan in principe de BTW van toepassing van de plaats waar het transport vertrok. Voor een transport van bv. Frankrijk over België naar Duitsland, waarbij de goederen even g­estockeerd werden in België, was dan in principe de Franse BTW van toepassing.

Opslag van goederen ná januari 2010

Ligging onroerend goed blijft bepalend. Dat blijkt dus uit een recente circulaire ter zake (circ. 3/2010, d.d. 07.01.2010). Dat betekent dus dat er niets veranderd is ten opzichte van vroeger. Het land waar de opslag plaatsvindt, bepaalt dus welke BTW er van toepassing is. Volgens de Bel­gische BTW kan een opslag van goederen dus m.a.w. niet zomaar beschouwd worden als een dienst die samenhangt met vervoer… Voor goederen die tijdelijk in Frankrijk gestockeerd worden, zal er volgens de Belgische BTW dus Franse BTW aangerekend moeten worden.

Europa zit niet op één lijn. Inderdaad! Een aantal EU-landen zien het anders en vinden dat de opslag van goederen wél valt onder het vervoer en de daarmee samenhangende diensten. Die ­landen zullen dus - in tegenstelling tot België en ook Duitsland overigens - de gewone hoofdregel toepassen die geldt in de zgn. B2B-sfeer, nl. de algemene verlegging (lees: de plaats van de af­nemer-klant is bepalend om te weten welke BTW er van toepassing is)…

Wat geeft dit in de praktijk? Miserie alom, als het wat tegenzit... Nemen we opnieuw het voorbeeld van de opslag in Frankrijk. Stel dat de Franse BTW vindt dat er Belgische BTW op zit. De Belgische BTW zal echter zeggen dat er Franse BTW aangerekend had moeten worden. Tja, dat dit fout loopt, is natuurlijk duidelijk...

Let op! Uw Franse leverancier zal dan factureren met medecontractant (art. 44 BTW-richtlijn) én u op zijn listing zetten. Verlegt u effectief de BTW naar uw Belgische BTW-aangifte, dan riskeert u dus dat de BTW in België zegt dat die BTW niet aftrekbaar is omdat het Franse BTW moest zijn.

Wat bij een globale dienst?

Is de opslag bijkomstig of niet? Dat is de hamvraag die gesteld moet worden... De circulaire stelt immers dat u - als uw leverancier u een globale dienst factureert die naast de opslag van uw goederen ook het transport verzorgt, alsook daarmee samenhorende diensten - niet elk van die diensten afzonderlijk mag beschouwen en volgens zijn eigen ritme mag behandelen. U zal dan moeten kijken waar de klemtoon ligt...

Opslag is bijkomstig aan transport? Mooi! Als dat immers het geval is, zegt de Belgische BTW, gaat het in zijn geheel om goederenvervoer, waartoe ook de opslag zelf behoort. In dat geval geldt dan wel de algemene verleggingsregel (lees: de B2B-hoofdregel) of er is m.a.w. geen miserie.

In België geldt in principe nog steeds dat voor de opslag van goederen de BTW van het land van opslag van toepassing is. Is de opslag echter ondergeschikt aan het transport, dan geldt in een zgn. B2B-sfeer de hoofdregel of m.a.w. de algemene verleggingsregel.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878