Alle domeinen

2011 - Mei

BELASTINGEN - MEERWAARDE - 31.05.2011

Uw huis verkopen fiscaal gevaarlijk?

Onlangs meldden de media dat de fiscus op zoek is naar al wie een huis verkocht heeft en de winst niet aangegeven heeft. Loopt ook ú gevaar?

BUROTICA - VARIA - 31.05.2011

Muziek op maat


BELEGGEN - OBLIGATIES - 31.05.2011

Hoeveel hapt de fiscus uit uw obligatiefonds?

U heeft wellicht vastgesteld dat de koers van de meeste obligatiefondsen mooi gestegen is. Hoe wordt u nu precies belast op de meerwaarde hiervan en speelt het een rol of u een kapitaliserend of een uitkerend fonds heeft?

VERZEKERINGEN - AUTO - 31.05.2011

Autolease & -verzekering: hoe kunt u besparen?

Als u een auto least, dan zorgt de verplichte autoverzekering voor een extra gepeperde rekening. Moet u die auto altijd verzekeren via de leasemaatschappij of kunt u nog terecht bij uw makelaar? Wat zijn de voor- en nadelen?

ADVIESHOEK - VASTGOED - 31.05.2011

Familiebedrijf of woning tegen een ‘vriendenprijs’?

Stel, ouders hebben aan hun kind een woning of het familiebedrijf verkocht tegen een té lage prijs. Kunnen de andere kinderen daar iets tegen ondernemen en moet dit verrekend worden? Onlangs velde een rechter hierover een oordeel...

VERZEKERINGEN - BRAND & DIEFSTAL - 31.05.2011

Correct verzekerd, ook ná uw verbouwing?

Gezien het hoge aantal ‘renovatiekredieten’ wordt er in België aardig wat verbouwd en gerenoveerd. Hoe zorgt u ervoor dat u nadien nog goed verzekerd bent? Wat is er daarbij van belang en betaalt u nadien sowieso meer premie?

VENNOOTSCHAP - KAPITAAL - 31.05.2011

Hoe de cash in uw vennootschap optimaal beleggen?

Nu de rente op korte termijn sterk aan het stijgen is, vraagt u zich waarschijnlijk af hoe u uw cash geld het best belegt in uw vennootschap. Welke mogelijkheden bestaan er zoal?

RECHT - VARIA - 31.05.2011

De Wet op de marktpraktijken ook van toepassing op ú?

Recentelijk besliste het Grondwettelijk Hof dat de Wet op de marktpraktijken ook van toepassing is op vrije beroepen. Wat is er gebeurd? Wat betekent dat nu precies en wat zijn hiervan concreet de gevolgen voor uw praktijk?

KLEIN VERLET - 30.05.2011

Nieuw: geboorteverlof voor meemoeders


OUDERSCHAPSVERLOF - 30.05.2011

Wanneer ouderschapsverlof tot 21 jaar?


KOSTENVERGOEDINGEN - 30.05.2011

Toch nog nieuwe buitenlandse dagforfaits voor 2011

Onlangs zijn de dagforfaits voor uitgaven tijdens korte buitenlandse opdrachten weer aangepast. Een beetje later dan anders, maar goed... Stel, een werknemer moet in uw opdracht bv. drie dagen naar Milaan. Waarvoor dient dit forfait dan?

BELASTINGAANGIFTE - 30.05.2011

Thuis een bureau ingericht, dus kosten aftrekken?

Stel, een kaderlid werkt regelmatig ’s avonds thuis nog verder en zelfs ook overdag als er te veel file is. Hij heeft daarvoor een bureel ingericht in zijn woning en wil die kosten fiscaal aftrekken. Is dat echter wel een goed idee?

LOONNORM - INSPECTIE - 30.05.2011

Wat is (geen) baremieke verhoging (meer)?

In principe verhindert de loonnorm om in 2011 nog loonsverhogingen te geven, tenzij het gaat om zgn. baremieke verhogingen. Moeten die opgenomen zijn in een CAO of kan het ook om een minder formeel systeem gaan?

STUDENTENCONTRACTEN - 30.05.2011

Voorzie in wat de wet zegt... en zelfs in méér!

Over één maand gaan de eerste jobstudenten van de zomer bij u aan de slag. Als u nú al hun arbeidsovereenkomst sluit en ondertekent, waarop moet u dan letten? Een aantal nuttige tips om straks problemen te vermijden...

TIJDSKREDIET - BIJKOMENDE UREN - 30.05.2011

Bij een deeltijds tijdskrediet geen bijkomende uren?

Stel, een werknemer was met deeltijds tijdskrediet en heeft af en toe een aantal bijkomende uren gepresteerd. Nu blijkt de RVA om die reden uitkeringen terug te vorderen. Mag zo’n werknemer dan geen bijkomende uren doen?

OPZEGGINGSTERMIJN - CONCURRENTIE - 30.05.2011

Vrijgesteld van prestaties, maar niet naar de concurrent!

Stel, een bediende wordt vrijgesteld van prestaties tijdens zijn opzegtermijn en treedt onmiddellijk (lees: nog tijdens de opzegtermijn) in dienst bij een concurrent. Kunt u dan ontslaan om een dringende reden? Een arrest licht toe...

OPZEGGINGSTERMIJN - 30.05.2011

Nieuwe regeling vs. formule Claeys

De nieuwe opzegtermijnen voor bedienden vanaf 1 januari 2012 zijn een feit geworden. Voor wie zal u profijt doen in vergelijking met de huidige regeling?

OVERHEIDSOPDRACHT - 30.05.2011

Elektronische aanbesteding vanaf 1 juli?


OVERHEIDSOPDRACHT - 30.05.2011

Plots niet meer de laagste bieder bij een aanbesteding…

Bij openbare aanbestedingen is het in principe de laagste bieder die de opdracht toegewezen krijgt. Wat als men uw inschrijfprijs echter verhoogt en u zo uit de boot valt? De rechter wees onlangs een architectenbureau terecht…

PERSONEEL - STUDENTEN - 30.05.2011

Een jobstudent aanwerven, hoe zat dat ook alweer?

U wilt binnenkort een jobstudent laten inspringen in uw zaak. In de pers was er onlangs te lezen dat die voortaan vier dagen méér mag werken, maar klopt dat wel? Is er nu al dan niet iets gewijzigd aan de bestaande regeling?

OFFERTES & CONTRACTEN - VARIA - 30.05.2011

Een klant vanop de beurs bedenkt zich achteraf…

Uw collega verkocht een veranda op een beurs. De klant vond dat hij in dat geval nog bedenktijd had en dat hij dus zonder meer onder het contract uit kon. Is dat altijd zo? De rechter had daar onlangs een verfrissende kijk op…

ONROEREND GOED - VERKOOP - 30.05.2011

Wordt uw huis verkopen fiscaal gezien gevaarlijk?

Onlangs meldden de media dat de fiscus de jacht geopend had op iedereen die een huis verkocht had en zijn winst daarop niet aangegeven had. Moet u hiermee ook rekening houden of gelden er voor u nog andere regels?

ONROEREND GOED - VARIA - 30.05.2011

Wie is de eigenaar van die woning?

U heeft een perceel grond en/of een pand op het oog dat u zou willen kopen of huren. Hoe komt u te weten wie daarvan nu de eigenaar is? Waar kunt u daarvoor terecht?

AANSPRAKELIJKHEID - 30.05.2011

Zolang u de werken goed uitvoert…

Klanten menen dat u voor alles verantwoordelijk bent, maar is dat effectief zo? De rechter had daar onlangs een verhelderende en vooral goede kijk op…

VENNOOTSCHAPSBELASTING - 27.05.2011

Als u leveranciers heeft in belastingparadijzen...

Voor betalingen aan belastingparadijzen moet er mogelijk een aparte aangifte ingediend worden en dat is sneller het geval dan u wellicht denkt, hoewel...

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - VARIA - 27.05.2011

‘Onttrekken’ in de praktijk...

Een auto uit uw vennootschap halen, is goedkoper als u hem zgn. onttrekt dan wanneer u hem gewoon overkoopt. Hoe gaat dat nu precies in zijn werk en waarop moet u vooral letten opdat dit niet gelijkgesteld wordt met een verkoop?

ALGEMENE VERGADERING - VARIA - 27.05.2011

Een vennoot die dwarsligt op de jaarvergadering

Één van uw medevennoten durft tijdens de jaarvergadering weleens te filibusteren. Moet u hem zijn ding laten doen of kunt u hem de mond snoeren en de agenda afwerken? Kunt u op de één of andere manier uw voorzorgen nemen?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - MEERWAARDEN - 27.05.2011

Herbeleggen in vruchtgebruik, kan dat wel?

In het kader van de zgn. gespreide taxatie wil uw vennootschap herbeleggen door het vruchtgebruik van een appartement te kopen. Kan dat wel en binnen welke termijn dan? Wat als dat appartement enkel privé gebruikt wordt?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - VARIA - 27.05.2011

Heeft u al eens aan OTC-opties gedacht?

U heeft horen vertellen dat aandelenopties en meer bepaald de zgn. over the counteropties ook voor u als zaakvoerder of bestuurder van een KMO mogelijk zijn. Is dat zo en wat is er dan zo interessant aan die OTC-opties?

BEDRIJFSLEIDER - ONTSLAG - 27.05.2011

Een ontslagregeling voor een bestuurder?

In een NV is het de regel dat elke bestuurder in principe op elk moment afgezet kan worden, zo bevestigde de rechter onlangs. Kunt u dan echt geen afspraken maken die enige bescherming bieden? Hoe zit dat in een BVBA?

KORT & KRACHTIG - 27.05.2011

Uiterst interessant om te weten...


JAARREKENING - 27.05.2011

Corrigeren kan niet zomaar!

Tegen eind juli moet de jaarrekening over boekjaar 2010 neergelegd zijn. Wat doet u het best als u in tijdnood komt, snel of te laat neerleggen?

HANDELSPRAKTIJKEN - 27.05.2011

Reclameronselaars: blijf ze negeren!


HANDELSPRAKTIJKEN - RECLAME - 27.05.2011

Welke reclameboodschap kan er (niet) door de beugel?

Uw reclameboodschappen worden alsmaar kritischer onder de loep genomen, o.m. door de reclamejury. Welke reclame kan er wél en wanneer gaat u over de schreef? Een aantal recente uitspraken verduidelijken het één en ander…

PERSONEEL - DIMONA - 27.05.2011

DIMONA meer dan ooit een aandachtspunt…

Een recent KB legt vast dat de sociale inspectie voortaan ook aan de werk­nemer zelf een boete kan opleggen als u als werkgever niet tijdig een DIMONA-aangifte deed. Hoe zit dat precies en hoe doorstaat u ‘met glans’ een controle?

ONROEREND GOED - (VER)BOUWEN - 27.05.2011

Rioolkeuring verplicht vanaf 1 juli 2011

Vanaf 1 juli 2011 bent u in Vlaanderen verplicht om in bepaalde gevallen de afvoer van uw riolering en/of regenwater te laten keuren. Wanneer geldt die verplichting precies en wat komt daar in de praktijk bij kijken?

ONROEREND GOED - AANKOOP - 27.05.2011

Een leegstaand handelspand opkopen en vernieuwen…

U bent op zoek naar een nieuw handelspand voor uw zaak. U heeft daarbij een pand op het oog dat wel op de Vlaamse leegstandslijst staat. Is dat een probleem of biedt dat net interessante mogelijkheden voor een grondige renovatie?

FISCAAL - CONTROLE - 27.05.2011

Maakt het uit welk ‘geschenk’ u geeft?

U geeft aan een goede klant bij zijn aankoop iets gratis mee uit uw zaak. Moet u dat dan beschouwen als een relatiegeschenk of als een korting en maakt dat een verschil uit voor de BTW en/of de fiscus?

INTERNET - VARIA - 27.05.2011

Hoe weet u dat niemand uw zaak door het slijk haalt?

Onlangs kwam er aan het licht dat Facebook een lastercampagne opzette tegen zijn concurrent. Hoe volgt ú op hoe uw klanten zich op internet uitlaten over uw zaak en wat als het duidelijk wordt dat een concurrent over uw zaak roddelt?

BANK - VARIA - 27.05.2011

Visakaartgegevens gestolen: paniek?

Onlangs bleken er in Japan kredietkaartgegevens van miljoenen klanten gestolen te zijn. Is er reden tot paniek? Niet echt, zo blijkt uit recente rechtspraak…

SOCIALE BIJDRAGEN - WERKEND VENNOOT - 26.05.2011

Onbezoldigd en toch sociale bijdragen betalen?


PERSONEEL - LOONKOSTEN - 26.05.2011

Kunt u nog een opslag geven in 2011 of 2012?

Onlangs legde de regering een zgn. loonnorm vast voor 2011 en 2012. Omdat deze norm vastligt in een Koninklijk Besluit, is hij in principe afdwingbaar. Wat betekent dat precies en kunt u uw werknemers nu geen opslag meer geven?

RECHT - VARIA - 26.05.2011

Nu al uw chauffeurs bijscholen voor vakbekwaamheid?

Er is de laatste tijd heel wat te doen in de pers rond de ‘nieuwe’ rijbewijzen. Wie heeft er binnenkort zo’n nieuw rijbewijs nodig en wie zal daarvoor eerst de nodige opleiding ‘vakbekwaamheid’ moeten volgen?

FISCAAL - BELASTINGCONTROLE - 26.05.2011

Wordt het bankgeheim nu (volledig) afgeschaft?

Vanaf 1 juli 2011 wijzigen de spelregels inzake het fiscale bankgeheim. Wil dat dan zeggen dat de fiscus voortaan zomaar en buiten uw medeweten om uw bankrekeningen mag inkijken bij uw bank? Hoe zit dat precies?

FISCAAL - ONKOSTENVERGOEDING - 26.05.2011

Buitenlandse dagvergoeding niet meer voor iedereen?

Onlangs werden de nieuwe bedragen bekendgemaakt voor de forfaitaire buiten­landse onkostenvergoedingen. Daarnaast verduidelijkte de fiscus ook dat deze niet zomaar voor iedereen meer gelden. Wat wijzigt er dan precies?

MEDE-EIGENDOM - 25.05.2011

Één dwarsligger die alles ‘blokkeert’?

Onlangs kwam er in de media hoe het water in een gans gebouw afgesloten werd omdat enkele mede-eigenaars hun rekening niet betaalden. Kan dat zomaar?

VLAAMS GEWEST - INFORMATIEPLICHT - 25.05.2011

Publiciteit mag zodra de info opgevraagd is!


BTW - HANDELSZAAK - 25.05.2011

Overdracht handelszaak en voorkooprecht


FISCAAL - BELASTINGVERMINDERING - 25.05.2011

De ‘drieminutentoets’ voor uw fiscale beveiligingsaftrek!

Met de aangifte op komst, stellen velen zich weer de vraag welke veiligheids­investeringen er in aanmerking komen voor belastingvermindering en wat er in zo’n geval precies op de factuur moet staan. Even kijken wat er van belang is...

VLAAMS GEWEST - VARIA - 25.05.2011

Huis te huur dat voldoet aan de Vlaamse regels…

Verhuurt u een woning of een appartement, dan moet u voldoen aan de ­Vlaamse regels inzake veiligheid en gezondheid. Een nieuw decreet maakte die regels recentelijk wat strenger. Wat is er voor u van belang?

VERKOOP - VARIA - 25.05.2011

Te koop: woning die al eens overstroomd is…

Een klant vraagt u om zijn woning te verkopen. Bij de laatste overstromingen stond die wel onder water, maar daar is niets meer van te merken. Moet u kandidaat-kopers verwittigen? Een rechter had daar onlangs een kurkdroge kijk op…

FISCAAL - AANGIFTE - 25.05.2011

Uw onroerend inkomen in uw belastingaangifte...

Binnenkort moet u naar jaarlijkse gewoonte uw belastingaangifte weer invullen. Uw onroerende inkomsten daarin correct opnemen, is niet altijd zo evident. Wij zetten een aantal regels nog eens voor u op een rijtje...

FISCAAL - WOONBONUS - 25.05.2011

Is het wel uw enige en eigen woning?

Wat er met de ‘enige en eigen’ woning bedoeld wordt, is doorgaans duidelijk. Toch blijken er in de praktijk heel wat twijfelgevallen te bestaan. Wij lossen er alvast een aantal voor u op...

VASTGOEDMAKELAAR - HUUR - 25.05.2011

Welke afspraken maakt u in geval van onderhuur?

U krijgt als vastgoedmakelaar de vraag om een huurcontract op te maken voor onderhuur. Wat zet u in zo’n geval op papier? Is er een verschil tussen woninghuur en handelshuur?

ONTSPANNING - REIZEN - 23.05.2011

Vliegbestemmingen op maat


SOFTWARE - ZOEKEN - 23.05.2011

Nieuwe Google Toolbar voor IE


BEVEILIGING - OUDERLIJK TOEZICHT - 23.05.2011

Laat uw kinderen veilig surfen

Kinderen zitten gemiddeld meer dan tien uur per week op internet. Geregeld worden er dan ook nieuwe tools en diensten gelanceerd die hen beter moeten beschermen tegen ‘ongepaste’ info. Een update…

EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 23.05.2011

Hoe gidst u uw virtuele bezoekers?

U moet er te allen tijde voor zorgen dat de bezoekers van uw website niet ­verdwalen. Waarom overweegt u geen korte ‘tour’, waarin u de sterke punten van uw site in de verf zet? Met AmberJack is dat zo gebeurd...

ONTSPANNING - MUZIEK - 23.05.2011

Streaming muziek: een update

Onlangs is Google Music gelanceerd: is deze online muziekdienst (al) de moeite waard? Wij gingen voor u ook op zoek naar enkele alternatieven die u misschien nog niet kende…

BEVEILIGING - BACK-UP - 23.05.2011

Een kopie van uw webmail op uw desktop

Wilt u een lokale back-up van uw webmail bij Gmail of Windows Live Hotmail? Naast twee eerder vermelde methodes tonen we u een nieuwe tool om zo’n back-up te maken.

SOFTWARE - WINDOWS - 23.05.2011

Inbegrepen software in Windows 7

Windows 7 bevat een groot aantal ingebouwde programma’s. Een aantal zijn goed verborgen, maar doen hun werk uitstekend en zijn zelfs zo goed dat u geen andere pakketten meer moet installeren. Hoe gaat u ermee aan de slag?

WEBDIENSTEN - VARIA - 23.05.2011

Beter gebruik maken van uw Dropbox

Op minder dan één jaar tijd is het aantal gebruikers van Dropbox gestegen tot 25 mil­joen. We geven enkele nuttige gebruikstips om deze handige online dienst nog beter te benutten.

WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 23.05.2011

Breng pit in uw presentatie

Een slideshow is handig om uw bedrijf, uw producten of uw diensten voor te stellen, maar hoe maakt u die extra levendig? Kan het nieuwe Present.me u hierbij helpen?

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 23.05.2011

Een herinneringsmailtje graag

Alle agenda’s en takenlijstjes ten spijt blijven simpele herinneringsmails een handige manier om bepaalde zaken niet te vergeten. Waar kunt u daarvoor nog terecht?

WEBDIENSTEN - ONLINE BOOKMARKS - 23.05.2011

Uw bookmarks online bij Delicious of elders?

De bekende, sociale bookmarkdienst Delicious is recentelijk verkocht. Wat ­verandert er voor de gebruikers? Blijft u nu het best bij Delicious of kiest u beter voor een andere online bookmarkdienst?

ONTSPANNING - REIZEN - 23.05.2011

Hulpjes bij de reisvoorbereiding

De vakantie komt in zicht... U kent wellicht al die websites waarop u vliegtarieven en hotelprijzen kunt checken. Daarom gingen wij op zoek naar enkele nieuwe en originele aanvullende sites voor een goede reisvoorbereiding.

CONSUMENT - ONLINE WINKELEN - 23.05.2011

Het online winkelaanbod blijft groeien

Er zijn weer enkele nieuwe initiatieven gelanceerd voor de online consument. Een update!

BUITENLAND - 23.05.2011

Wat is de buitenlandse huurwaarde?


BEDRIJFSLEIDER - VOORDEEL VAN ALLE AARD - 23.05.2011

Toch uw vrouw de leasingoptie laten lichten?

Laat u op het einde van de leasing van uw auto bv. uw vrouw de (goedkope) optie lichten i.p.v. uw vennootschap, dan wordt u volgens de fiscus privé belast op de waarde van die auto. Cassatie blijkt het daar nu niet mee eens te zijn...

BTW - BTW-AFTREK - 23.05.2011

BTW op eten en drinken soms wél aftrekbaar (bis)!

U organiseert bv. een opendeurdag en u voorziet daarbij eten en drinken via catering. Traditioneel doet de BTW moeilijk over de BTW-recuperatie op die k­osten. Recentelijk heeft cassatie zich hierover nóg eens uitgesproken...

BEDRIJFSLEIDER - REKENING-COURANT - 23.05.2011

RC opsplitsen om interestherkwalificatie te vermijden?

Bij de afsluiting van het boekjaar blijkt uw tegoed op uw rekening-courant (RC) gestegen te zijn. Uit vrees voor een herkwalificatie in dividenden, vraagt u echter geen interesten aan uw vennootschap. Is daar geen andere oplossing voor?

AANGIFTE - VENNOOTSCHAPSBELASTING - 23.05.2011

Aangifte vennootschapsbelasting in een nieuw kleedje!

Recentelijk werd het aangifteformulier voor de vennootschapsbelasting voor inkomstenjaar 2010 gepubliceerd. Wat is er dit jaar veranderd en waarop moet u zeker letten bij het invullen van uw aangifte?

BTW - BTW-AFTREK - 23.05.2011

De BTW recupereren via een onroerende leasing?

Stel, u heeft een patrimoniumvennootschap die een nieuw pand bouwt of koopt om het te laten gebruiken (bv. via verhuur) door uw werkvennootschap. Daardoor kan zij de BTW op dat pand niet recupereren. Of toch… ?

OVERGENOMEN VERLIEZEN - 23.05.2011

Andere activiteit, (overgenomen) verlies kwijt?

Neemt u een vennootschap over, dan kunnen haar verliezen volgens de fiscus niet gebruikt worden om de latere winsten mee te compenseren, tenzij u de ‘bestaande’ activiteit voortzet. Recentelijk leek een rechter het daarmee eens...

BELASTINGCONTROLE - 23.05.2011

Definitief einde van het bankgeheim?

De wet die de versoepeling van het bankgeheim inhoudt, is recentelijk gepubliceerd. Mag de fiscus nu te allen tijde uw bankgegevens opvragen?

SUCCESSIEPLANNING - 20.05.2011

Wat belangrijk is, zit in de (interne) gemeenschap!

Steeds vaker kiezen ondernemers die gehuwd zijn onder een stelsel van scheiding van goederen ervoor om dit aan te vullen met een zgn. interne toegevoegde gemeenschap, eerder dan om over te stappen op een volledig ander huwelijksstelsel.

In deze gemeenschap worden dan die zaken gestoken die echt belangrijk zijn, zoals het familiebedrijf. Het kan echter bv. ook gaan om een belangrijk onroerend goed met een strategische ligging.

Wat is precies de bedoeling daarvan en hoeveel kost een dergelijke aanvulling bij het stelsel van scheiding van goederen?


BEDRIJFSLEIDER - 20.05.2011

Welke fiscale gevolgen heeft uw ontslag als bestuurder of zaakvoerder?

Over enkele jaren zal u uw vennootschap overlaten aan uw kinderen (of aan een derde) en zal u ook uw functie als zaakvoerder of bestuurder van de vennootschap neerleggen.

Laat u uw vennootschap over aan uw kinderen, dan zal u mogelijk in eerste instantie nog een deel van uw aandelen behouden (bv. tot u er helemaal gerust in bent dat ze het goed zullen doen).

Wat zijn de fiscale gevolgen van dit ontslag voor u privé en hoe zit het omgekeerd voor wie u als zaakvoerder of bestuurder opvolgt?


JAARREKENING - 20.05.2011

In welke mate moet u in 2011 uw boordtabel met kerncijfers over uw vennootschap aanpassen?

Wie de beurs wat volgt, zal gemerkt hebben dat de beursgenoteerde bedrijven dit jaar bij het bekendmaken van hun cijfers andere accenten legden dan in 2010. Waar worden ze op afgerekend en wat leert u hieruit om uw eigen boordtabel met kerncijfers van uw vennootschap te maken of bij te sturen?

Wat is er op dat punt veranderd ten opzichte van de twee voorgaande jaren? Waarop let uw bank en waarop moet u letten als u de cijfers van concurrenten, klanten en leveranciers bekijkt?


BANKGEHEIM - 20.05.2011

Het einde van het (Belgische en inter­nationale) bankgeheim is nu écht wel nabij...

Zoals u weet, kan de fiscus niet zomaar privérekeningen inkijken bij de bank. Deze vallen in principe immers onder het zgn. bankgeheim en slechts in uitzonderlijke omstandigheden kan de fiscus dit bankgeheim laten opheffen. Vanaf 1 juli 2011 zal het echter gemakkelijker worden voor de fiscus om dit bankgeheim toch op te heffen. Wat moet u daarover weten?

Ook internationaal gezien verandert er het één en ander. Tot nu toe gaven (de meeste) andere landen enkel informatie door met betrekking tot rekeningen en interesten van een Belg in het buitenland. Binnenkort zal er echter ook over andere beleggingen en inkomsten informatie uitgewisseld worden. Wat zal er voortaan allemaal doorgegeven worden?


EXTRALEGAAL PENSIOEN - 20.05.2011

Is Frankrijk geen fiscale ‘vluchtroute’ meer voor uw extralegale pensioen?

Zoals u weet, kunt u op een fiscaalvriendelijke manier een extralegaal pensioen opbouwen, bv. via een groepsverzekering, een VAPZ, pensioensparen, ... Wanneer u op het einde van het contract, in principe op uw 60ste of 65ste, een pensioenkapitaal uitgekeerd krijgt, dan wordt u daarop belast en u betaalt er ook een (beperkte) sociale bijdrage op.

Tot voor kort kon u aan die belastingheffing (en sociale bijdrage) ontsnappen door vóór het einde van het contract naar Frankrijk te verhuizen. Frankrijk belastte nl. geen pensioenkapitalen.

Nu heeft Frankrijk echter zijn fiscale wetgeving gewijzigd en worden dergelijke pensioen­kapitalen toch belast. Op het eerste gezicht heeft het dus geen zin meer om louter om deze fiscale reden naar Frankrijk te verhuizen. Of kan dat soms toch nog interessant zijn?


BELEGGEN - 20.05.2011

Hoe kunt u momenteel het geld in uw vennootschap veilig beleggen en maximaal laten renderen?

U heeft intussen een mooi spaarpotje opgebouwd in uw vennootschap. Dat geld wilt u op een veilige manier beleggen met een minimum aan risico.

Anderzijds wilt u de kosten zo laag mogelijk houden en een maximaal rendement halen.

Wat zijn de mogelijkheden voor het cash geld dat u niet te lang kunt missen en wat is de beste belegging voor geld dat u op langere termijn wilt vastzetten?


SLECHTE BETALERS - 20.05.2011

Wat zijn uw opties als een klant een ‘gerechtelijke reorganisatie’ aanvraagt?

In 2009 werd de oude regeling rond het zgn. gerechtelijke akkoord opgesmukt. Sinds de Wet op de continuïteit van ondernemingen of de zgn. WCO van kracht werd, kunnen bedrijven in financiële moeilijkheden een gerechtelijke reorganisatie aanvragen. Wat betekent dat in de praktijk als een leverancier of één van uw klanten de bescherming van de WCO aanvraagt?

Onlangs liet ook de Commissie voor boekhoudkundige normen (CBN) haar licht schijnen over die gerechtelijke reorganisatie en schetste ze daarbij een mogelijk interessante uitweg wanneer een belangrijke klant in de problemen geraakt.


LOON - 20.05.2011

Kunt u in 2011 en 2012 geen opslag meer geven omwille van de loonnorm?

Om de twee jaar sluiten de sociale partners een zgn. interprofessioneel akkoord (IPA). Daarin wordt er telkens een loonnorm vastgelegd. Het komt erop neer dat men vastlegt hoeveel de lonen van uw werknemers mogen stijgen in de komende twee jaar.

Meestal gaat het om een ‘indicatieve’ loonnorm, waarmee u m.a.w. nog alle kanten uit kunt. Deze keer was het echter anders. Het IPA werd door twee vakbonden niet goedgekeurd en daarom is er officieel geen IPA. De regering heeft de norm deze keer dan ook via Koninklijk Besluit vastgelegd, waardoor de loonnorm nu dus niet ‘indicatief’, maar ‘normatief’ is.

Wat betekent dit concreet voor u? Hoe moet u het aanpakken als u toch iemand opslag zou willen geven? Wat kunt u nu niet meer doen en vooral, wat kan er wel nog?


ARBEIDSDUUR - 20.05.2011

Kunt u uw deeltijdse werknemers (al dan niet in tijdskrediet) extra uren laten werken?

Nu de economie weer aantrekt, neemt ook de hoeveelheid werk in uw bedrijf weer toe. Het is echter nog te vroeg om nieuw personeel aan te trekken en u zou voorlopig liever uw huidige werknemers wat extra uren laten kloppen om het extra werk op te vangen.

Uw deeltijdse werknemers bijkomende uren laten presteren, is vaak een stuk goedkoper dan uw voltijdse werknemers extra uren te laten doen. Deeltijdse werknemers mogen immers binnen bepaalde grenzen zgn. bijkomende uren presteren. Voor deze uren moet u dan geen ‘dure’ overurentoeslag betalen en u moet er evenmin voor zorgen dat uw deeltijdse werknemers die uren nadien inhalen.

U heeft mogelijk ook een aantal werknemers die deeltijds werken omdat ze in tijdskrediet zijn of ouderschapsverlof genieten. Ook die werknemers wilt u mogelijk graag bijkomende uren l­aten presteren. Kan dit wel? Zij krijgen immers een uitkering van de RVA omdat ze minder uren ­werken... De RVA legde hiervoor recentelijk de krijtlijnen vast…


GOED OM TE WETEN - BTW - 19.05.2011

Woning ouder dan vijf jaar, steeds 6% BTW?


GOED OM TE WETEN - FISCAAL - 19.05.2011

Nieuwe buitenlandse dagforfaits anno 2011


BELEGGEN - 19.05.2011

Veilig 5% behalen met papieren vastgoed?

Volgens uw bankier kunt u ook bij de huidige lage rente vlot 5% halen zonder risico. Dit kan om fiscale redenen via een zgn. vastgoedbevak. Hoe werkt dat precies en is er inderdaad zogoed als geen risico aan verbonden?

PRIVÉ - SCHENKEN - 19.05.2011

Een stukje onterven zonder dat u dat wilt?

Schenken met voorbehoud van vruchtgebruik (of onder last van lijfrente) wordt vaak gebruikt om iets te schenken en toch nog inkomsten te behouden. U moet echter wel opletten met een dergelijke schenking aan uw kinderen. Waarom?

SUBSIDIES - IMPULSEO - 19.05.2011

Tot wanneer Impulseo II voor 2010 aanvragen?

De Impulseo-subsidie voor huisartsen die een praktijkassistent(e) tewerkstellen, zou op losse schroeven staan wegens een mogelijke vernietiging door de Raad van State. De deadline voor de aanvragen van 2010 nadert echter. Wat nu?

GRONDIG ONDERZOCHT - BEROEPSAANSPRAKELIJKHEID - 19.05.2011

Mikpunt van de media, dus geen straf meer?

Rechtszaken over medische fouten worden soms erg gemediatiseerd. Onlangs oordeelde een rechtbank dat de ‘negatieve’ media-aandacht op zich al een voldoende straf was en kende men ‘opschorting van straf’ toe. Wat houdt dit in?

FISCAAL - BELASTINGCONTROLE - 19.05.2011

Koppige controleur, begrijpende bemiddelaar?

Onlangs heeft de ‘fiscale bemiddelaar’ verslag uitgebracht van het eerste jaar waarin hij actief was. Wanneer kan het interessant zijn om een beroep te doen op deze fiscale bemiddelaar?

RIZIV - FISCALE FICHES - 19.05.2011

Einde van het ficheprobleem?

Het RIZIV roept wie een BVBA heeft op om vóór eind mei na te gaan of de gegevens, die het zal doorgeven aan de fiscus, wel correct zijn. Waarover gaat het?

BUROTICA - VARIA - 17.05.2011

Gebruik uw webcam voor bewaking


BELEGGEN - VARIA - 17.05.2011

Over welk effect ging het eigenlijk?


BELEGGEN - OBLIGATIES - 17.05.2011

Drijft u mee op de rentezee?

Steeds meer banken bieden zgn. floaters aan met een variabele coupon. ­Volgens uw bankier zijn die hét ideale beleggingsinstrument nu de rente alleen nog maar kan stijgen. Klopt dat wel en waarop moet u zoal letten?

BELASTINGEN - ENERGIEAFTREK - 17.05.2011

De vennootschap betaalt: heeft ú recht op ­energieaftrek?

Wanneer u ‘groene’ werken doet aan uw privéwoning, dan heeft u privé mogelijk recht op de zgn. energieaftrek als u de factuur betaald heeft. Mag uw vennootschap de factuur ook in uw plaats betalen? Een recente circulaire licht toe...