VENNOOTSCHAP - KAPITAAL - 31.05.2011

Hoe de cash in uw vennootschap optimaal beleggen?

Nu de rente op korte termijn sterk aan het stijgen is, vraagt u zich waarschijnlijk af hoe u uw cash geld het best belegt in uw vennootschap. Welke mogelijkheden bestaan er zoal?

Waarover gaat het?

De rente stijgt. U heeft het misschien niet onmiddellijk gemerkt, maar de rente op korte t­ermijn is de laatste tijd relatief sterk gestegen. Het ziet er bovendien zelfs naar uit dat die nog verder zal stijgen.

Tip. Zo is bv. de dagrente (Eonia) op één jaar tijd gestegen van 0,33% naar 1,10% en de rente op drie maanden (Euribor3M) van 0,65% naar 1,40%. Wat zijn nu de mogelijkheden om te beleggen?

Welke mogelijkheden bestaan er?

De Business Account. Dit is een aparte rekening verbonden aan uw zichtrekening. Men spreekt soms ook van een ‘parkeerrekening’. De Business Account is een zeer soepele manier om uw cashoverschotten op korte termijn te beleggen tegen een hogere rente dan die op een zicht­rekening. Vanop deze rekening kunt u geen betalingen uitvoeren. Enkel overschrijvingen naar een eigen zichtrekening (zoals bij een spaarrekening) zijn mogelijk.

Wat krijgt u? Afhankelijk van de bank en van het bedrag kunt u hiermee ongeveer 50% à 80% van de interbancaire rente krijgen per maand. Die rente schommelt momenteel rond de 1,22%, waardoor u tussen de 0,61% en de 0,98% zal krijgen. Momenteel is een dergelijke rekening dus enkel interessant als u grote bedragen slechts een paar dagen kunt missen en uw bankier u geen spaarrekening voor bedrijven aanbiedt. Als de korte­termijnrente echter verder blijft stijgen, kan deze rekening opnieuw interessant worden.

Termijnrekeningen. Door de sterke stijging van de rente op korte termijn worden ook termijnrekeningen voor cash stilaan weer aantrekkelijker.

Wat krijgt u? Op een goede termijnrekening ontvangt u na zes maanden al een rente van 1,50% en na één jaar een rente van 2%.

Looptijd Rendement
1 maand 1,15%
3 maanden 1,25%
6 maanden 1,50%
1 jaar 2,00%
2 jaar 2,25%
3 jaar 2,75%

Tip. De termijnrekening wordt dus stilaan weer interessant. Dat is zeker zo als de kortetermijnrente nog wat verder stijgt, maar ook als u om praktische redenen liever niet de stap zet naar een internetrekening van een andere bank.

De internetspaarrekening. In tegenstelling tot enkele jaren geleden laten meer en meer banken nu ook bedrijven toe tot hun interessante internetspaarrekeningen. Sommige banken bieden nu zelfs speciale spaarrekeningen voor bedrijven aan, al zijn die soms enkel voor vennootschappen toegankelijk en niet voor eenmanszaken.

Wat krijgt u? De basispremie varieert meestal van 1,50% tot 1,90% met een kleine getrouwheids­premie erboven op. Hierdoor komt u vaak net boven 2% uit. Dat is nog altijd iets beter dan een termijn­rekening op één jaar en u kunt steeds aan uw geld. Bent u trouwens zeker dat u het geld meer dan één jaar kunt missen, dan kiest u het best voor een spaarrekening met een hoge getrouwheids­premie. Daarop kunt u momenteel een basispremie tot 1,25% krijgen, naast een getrouwheidspremie van 1,50%. In totaal levert dat u dus 2,75% bruto op!

Een termijnrekening wordt pas echt weer interessant als de rente nog iets verder stijgt. Voorlopig zijn internetspaarrekeningen die zich soms specifiek op bedrijven richten het interessantst (met premies tot zelfs 1,25% + 1,50%).

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878