Alle domeinen

2011 - Oktober

EDUCATIEF VERLOF - 27.10.2011

Ook na 31 oktober nog aanvraag mogelijk?


SOCIALE VERKIEZINGEN - INFORMATIEPROCEDURE - 27.10.2011

Wanneer en hoe moet u de vakbonden inlichten?

Bedrijven van minstens 50 werknemers moeten binnenkort (lees: begin decembe­r) de zgn. voorprocedure van de sociale verkiezingen opstarten. Wat houdt dit precies in? Is er iets veranderd t.o.v. vier jaar geleden?

PERSONEELSBELEID - MAALTIJDCHEQUES - 27.10.2011

Elektronische maaltijdcheques: iedereen of niemand?

Als u elektronische maaltijdcheques wilt invoeren, moet dat gebeuren na overleg met het personeel, lees: naargelang het geval via een CAO of individuele akkoorden. Welk is de efficiëntste manier om iedereen op de ‘e-kar’ te krijgen?

ONTSLAG DOOR DE WERKNEMER - OPZEGBRIEF - 27.10.2011

Hoe reageert u op een opzegging per e-mail?

Stel, een bediende geeft zijn opzeg door u een e-mail te sturen. In principe kan dit niet, want volgens de wet moet hij een brief komen afgeven of aangetekend versturen. Moet u de bediende hierop attenderen en zo ja, hoe precies?

ALTERNATIEF BELONEN - LOONNORM - 27.10.2011

Opslag geven zonder de loonnorm te overtreden?

Gelet op de loonnorm voor 2012 die verhindert dat u een loonsverhoging geeft (van méér dan 0,30%), is het moeilijk om een motiverend loonbeleid te voeren. Is er toch een manier om zowel te motiveren als binnen de lijntjes te kleuren?

AANWERVEN - SUBSIDIES - 27.10.2011

Uw nieuweling werkt niet mee voor uw subsidie...

Stel, u werft iemand aan die beantwoordt aan de voorwaarden voor een subsidie. Omdat hij een deel van zijn loon van de RVA zal krijgen, weigert hij echter om de noodzakelijke papieren te ondertekenen. Wat kunt u daartegen doen?

ONTSLAGBESCHERMING - ZWANGERSCHAP - 27.10.2011

Hoe bewijzen dat er een economisch motief is?

Stel, u wilt een zwangere werkneemster ontslaan om economische motieven. In principe is dat mogelijk, maar dan moet u wel kunnen aantonen dat het effectief om economische motieven gaat. Hoe doet u dat? Een recent arrest licht toe...

OPZEGGINGSTERMIJN - 27.10.2011

Nieuwe formule(s) Claeys anno 2011

Onlangs werd de formule Claeys aangepast aan de rechtspraak van 2010 en de dalende tendens blijkt aan te houden. Wat leert u hieruit voor de praktijk?

PERSONEEL - INSPECTIE - 27.10.2011

De dagen worden korter…


6%-BTW-TARIEF - EINDVERBRUIKER - 27.10.2011

Factuur incl. 6% BTW aan klant-vennootschap?


SOCIAAL STATUUT - ARBEIDSONGESCHIKTHEID - 27.10.2011

Arbeidsongeschikt, nu soepelere regeling?

Als zelfstandige wordt u maar beter niet ziek of werkonbekwaam. Toch is er onlangs op dat punt het één en ander versoepeld, zo wordt gezegd. Klopt dat inderdaa­d en wat is daarbij in het voorkomende geval voor u van belang?

PERSONEEL - SOCIALE INSPECTIE - 27.10.2011

Doe geen lampje branden bij de sociale inspectie…

Onlangs kwam in het nieuws dat de sociale inspectie voortaan een nieuw ­systeem gebruikt om in de bouwsector gerichte controles uit te voeren. Hoe zit dat precies en moet ú daarvan nu echt wakker liggen?

LASTIGE KLANTEN - UITVOERING WERKEN - 27.10.2011

Zogezegd te veel uren gefactureerd...

Een klant weigerde om de factuur van uw collega volledig te betalen omdat uw ­collega zogezegd niet hard genoeg doorgewerkt had. Heeft die klant mogelijk een punt? Een rechter had daarop alvast een zeer klare kijk…

BANK - LENING - 27.10.2011

Nog vóór het jaareinde een win-winlening sluiten…

Banken staan niet te springen om krediet te geven. Daarom is de zgn. Vlaamse win-winlening een interessante manier om aan vers geld te geraken. Er is een goede reden om zo’n lening nog vóór het einde van het jaar aan te gaan…

BTW - CONTROLE - 27.10.2011

Uw BTW-controleur is (te) ongeduldig…

Bij een BTW-controle bij een collega dreigde de controleur met nalatigheids­interesten en boetes voor alle werken die al een tijdje af maar nog niet gefactureerd waren. Kan hij dat inderdaad? Wat is er voor u van belang?

FACTUUR - VERMELDINGEN - 27.10.2011

‘Nieuwe’ bankrekening op uw factuur

Sinds 17 oktober aanvaarden banken de oude oranje overschrijvingsformulieren niet meer. Waarom kijkt u daarom nu het best na of uw factuur wel in orde is?

VERKOOP - VARIA - 26.10.2011

Nieuwe spelregels voor timesharing…

Recent wijzigde de wetgeving inzake timesharing en aanverwante vakantieformules. Wat is voor u als vastgoedmakelaar voortaan van belang als u een dergelijke formule aanbiedt of als een klant dit wil aankopen?

BRUSSELS GEWEST - PREMIES - 26.10.2011

Brussels gewest snoeit in renovatiepremies


WONINGHUUR - REGISTRATIE - 26.10.2011

Hoe registreren zonder tijdverlies?

Onlangs kwam in het nieuws dat veel verhuurders de registratie van woninghuurcontracten te tijdrovend vinden. Hoe pakt u dat dan het snelst aan?

MEDE-EIGENDOM - STATUTEN - 26.10.2011

Hoeveel kost de aanpassing van de statuten?


VERHUUR - BORG - 26.10.2011

Wat met de borg bij een collectieve schuldenregeling?

Het aantal collectieve schuldenregelingen stijgt elke maand. Kunt u zich daar­tegen op de één of andere manier indekken of bent u gedoemd om dat lijdzaam te ondergaan? Een rechter suggereerde onlangs een interessante piste…

FISCAAL - VARIA - 26.10.2011

Successierechten op uw schuldsaldoverzekering?

Zoals de meeste Belgen heeft u een woninglening en een schuldsaldo­verzekering (SSV). Wanneer wordt een dergelijke SSV bij overlijden belast in de successie­rechten? Speelt het een rol hoe u gehuwd bent of samenwoont?

VASTGOEDMAKELAAR - VERKOOP - 26.10.2011

Online een opbod organiseren…

Sinds kort kan een notaris ‘online’ panden openbaar verkopen. Hoe werkt dat en kunt u als makelaar dan ook via e-mail of op uw website laten bieden op de pande­n die u in uw portefeuille heeft? De rechter zette onlangs het licht op groen…

BTW - VERHUUR - 26.10.2011

Wanneer is onroerende verhuur toch steeds met BTW?

De verhuur van een onroerend goed is in principe zonder BTW en geeft dus ook geen recht op BTW-aftrek. Kunt u dat laatste vermijden door zgn. bijkomende diensten aan te bieden of is er daarvoor méér nodig?

REGISTRATIERECHTEN - BEROEPSVERKOPER - 26.10.2011

U heeft als beroepsverkoper toch tijdig doorverkocht...

Als beroepsverkoper kunt u een pand ook doorverkopen aan een collega- beroepsverkoper. In principe is dat echter geen zgn. tijdige wederverkoop en riskeert u dus nog altijd om registratierechten te moeten bijbetalen, tenzij...

PRIVÉWONING IN VENNOOTSCHAP - BTW - 26.10.2011

Nieuwe keuken voor uw BVBA tegen 6% BTW?

U woont in een pand van uw vennootschap en u laat thans een nieuwe keuken plaatsen. Kan dat nu wel of niet tegen 6% BTW? U heeft vanalles gehoord...

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - PRIVÉ BELASTBARE VOORDELEN - 26.10.2011

Zelf geen voordeel gehad en er toch op belast worden?

Onlangs zei Cassatie dat u privé niet belast kunt worden op een voordeel, wanneer u niet zelf dat voordeel genoten heeft, maar bv. uw partner of uw kinderen. Dat lijkt logisch, maar de minister houdt er kennelijk een andere logica op na...

BEDRIJFSLEIDER - PRIVÉFISCALITEIT - 26.10.2011

Privéaftrek kwijt bij verhuur aan uw vennootschap?

Uw woning is privé, maar u verhuurt daarvan een stuk aan uw vennootschap. Bent u dan uw privéaftrek zoals de woonbonus, de energieaftrek en de aftrek voor beveiliging (volledig) kwijt en wat als uw vennootschap betaalt?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - REKENING-COURANT - 26.10.2011

Niet werken met een rekening-courant of juist méér?

Nu de fiscus dreigt met een 309%-aanslag op fiscaal niet correct aangegeven voordelen, is de rekening-courant (RC) volop actualiteit. Moet u schrik hebben om daar nog mee te werken of net niet? Wie kan allemaal zo’n RC hebben?

AANDELEN - OVERDRACHT - 26.10.2011

Niet de winst maar de cash als waardebepaling?

De bankencrisis zal er wellicht niet vreemd aan zijn, maar de laatste tijd krijgen we heel wat vragen over de waardering van de aandelen van een vennootschap en vooral over het begrip Ebitda dat daarbij steeds komt kijken. Even kijken...

BEDRIJFSLEIDER - 26.10.2011

Wie mag uw BVBA verkopen?

Onlangs besliste de raad van bestuur van Dexia dat de Staat eigenaar werd. Tiens, zijn het dan niet de vennoten die daarover moeten beslissen?

KORT & KRACHTIG - 26.10.2011

Uiterst interessant om te weten...


PRIVÉWONING IN VENNOOTSCHAP - VARIA - 26.10.2011

De kosten om uw woning uit uw vennootschap te halen

U wilt uw woning, die in volle eigendom in uw BVBA zit, er weer uithalen. Kan dat dan tegen 1% of € 25 registratierechten? Is daarmee de kous af of zijn er nog andere kosten of belastingen waarmee u rekening moet houden?

PERSONEEL - AANWERVEN - 26.10.2011

De beloofde 6.000 banen extra in de horeca


HANDELSHUUR - HUURPRIJS - 26.10.2011

Een verhoging van de huurprijs als de buurt opleeft?

U wilt een handelspand huren in een buurt die weldra zal heropleven. Kan de verhuurder die heropleving nadien aangrijpen om de huur op te trekken? Wat zei de rechter hierover onlangs en hoe wapent u zich tegen verrassingen?

SOCIAAL STATUUT ZELFSTANDIGE - SOCIALE BIJDRAGEN - 26.10.2011

Uw zus wil u wel komen helpen na haar uren…

U kunt de komende drukke maanden nog wat extra hulp gebruiken. Een aantal familieleden willen na hun uren regelmatig wel inspringen. Hoe zorgt u dat noch u, noch zijzelf hiermee problemen krijgen?

HANDELSPRAKTIJKEN - RECLAME - 26.10.2011

Ook uw advertentie onder vuur?

Onlangs deden een aantal reclamecampagnes heel wat stof opwaaien en ­haalden zo de pers. Wat is de kans dat ook u op de vingers getikt wordt omdat uw reclameadvertentie niet in orde is?

FISCAAL - BTW - 26.10.2011

Feestelijk een fles cognac kraken zonder BTW-kater...

Met de feestdagen in het verschiet, duiken weer een aantal vragen op rond de al dan niet recupereerbaarheid van de BTW op aangekochte sterkedrank. We lichten het één en ander toe…

KLANTEN WERVEN - 26.10.2011

Vrienden, in deze zaak moet je zijn…

Steeds meer mensen delen hun leven via Facebook en Twitter met vrienden en volgers. Zorg dat ze via Foursquare uw zaak ‘tippen’ bij die vrienden.

RECHT - FACTUUR - 26.10.2011

Uw juiste rekeningnummer op uw factuur?


FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 25.10.2011

De fiscaal aftrekbare lange broek...


FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 25.10.2011

Waarom (niet) versneld afschrijven?

Een investering kan in bepaalde gevallen versneld of zgn. degressief af­geschreven worden, maar zonder dat het méér dan 40% mag bedragen. Wil dat dan zeggen dat het enkel kan voor iets dat u afschrijft op vijf jaar (20%) of méér?

PERSONEEL - ONTSLAG - 25.10.2011

Kunt u de ontslagvergoeding spreiden?

Onlangs kwam in de media hoe een kabinetschef na zijn ontslag vroeg om zijn ontslagvergoeding gespreid betaald te krijgen, maar wel zonder te blijven ­werken. Kunt u zelf ook zo’n voorstel doen aan een werknemer die u ontslaat?

RECHT - LEVERANCIER - 25.10.2011

Wat zijn uw verplichtingen i.v.m. de energielabels?

Onlangs verscheen er in de media dat binnenkort ook voor televisietoestellen een energielabel verplicht is. Welke verplichtingen heeft u als (groot)handelaar i.v.m. deze labels? Een recent KB bepaalt dit…

FACTUUR - VERMELDINGEN - 25.10.2011

Let op met oude overschrijvingsformulieren…

Sinds 17 oktober aanvaarden de banken alleen nog de nieuwe Europese overschrijvingsformulieren. Wat is daarbij voor u van belang? Kunt u er op de één of andere manier voor zorgen dat uw klanten uw facturen vlotter betalen?

RECHT - HANDELSPRAKTIJKEN - 25.10.2011

Zijn tekens als © en ® symbolisch of noodzakelijk?

Om aan te geven dat een naam geregistreerd is als merk of dat een tekst auteurs­rechtelijk beschermd is, wordt er dikwijls gebruik gemaakt van een bepaald symbool. Wanneer gebruikt u welk symbool en wat is de waarde daarvan?

BTW - AFTREKBAARHEID - 25.10.2011

De gefaxte factuur, oké voor de BTW?

Om de BTW die u zelf betaalt te kunnen recupereren, is een ‘regelmatige’ factuur vereist. Moet die factuur dan via de post verstuurd zijn of mag dat ook via fax?

SUCCESSIEPLANNING - 25.10.2011

‘Generation skipping’ voortaan interessanter als successieplanningstechniek?

‘Generation skipping’ ofwel het ‘overslaan’ van een generatie is op zich een interessante techniek op het vlak van successieplanning, omwille van het feit dat u heel wat successierechten bespaart door uw vermogen bij de kleinkinderen te laten komen, die het op dat moment doorgaans veel beter kunnen gebruiken dan uw kinderen.

In praktijk wordt deze techniek echter zwaar beknot door de zgn. wettelijke reserve van de kinderen, die hun eigen aandeel in uw vermogen kunnen komen opeisen bij uw overlijden.

Sinds een nieuw Cassatie-arrest inzake nog open te vallen nalatenschappen is de techniek van generation skipping echter weer een stuk interessanter voor de praktijk. Hoe zit dat precies?


VOORDEEL VAN ALLE AARD - 25.10.2011

Uw ganse gezin surft, belt, rijdt en woont op kosten van de zaak?

U heeft opgroeiende kinderen die (verder)studeren of beginnen te werken, al dan niet in uw bedrijf. We hoeven u niet te vertellen dat kinderen in die fase van hun leven handenvol geld kosten. Ze hebben een pc nodig, internet, een gsm, een auto, misschien zelfs een appartement dicht bij de plaats waar ze studeren/werken, ...

Kunt u die kosten wat draaglijker maken door uw vennootschap al die pc’s, internetaansluitingen en -abonnementen, gsm’s, telefoonabonnementen, auto’s, (huur van) appartementen, ... te laten betalen of moet u daarmee toch wat opletten?

Hoever kunt u daarin gaan en waarop moet u letten om geen miserie te krijgen met uw belastingcontroleur?


MAALTIJDCHEQUES - 25.10.2011

Is het nu het moment om over te stappen op elektronische maaltijdcheques?

Sinds 1 oktober 2011 kunt u als werkgever in plaats van papieren maaltijdcheques overstappen op een maaltijdkaart of de zgn. e-cheques. Hoe zit het systeem precies in elkaar? Wordt u daarvan nu beter of niet? Is het systeem voor u als werkgever eenvoudiger en goedkoper dan de papieren cheques?

Springt u het best onmiddellijk op de kar van de elektronische cheques of zijn er redenen om nog even de kat uit de boom te kijken?

Hoe pakt u het concreet aan om over te stappen? Welke van de vier uitgevers van deze e-cheques is voor u het goedkoopst?


WETTELIJK PENSIOEN - 25.10.2011

Hoe komt u te weten hoeveel u precies zal ontvangen als wettelijk pensioen?

Op 1 september 2011 kwam er een verhoging van bepaalde pensioenen van zelfstandigen. Of dit veel effect heeft op uw eigen wettelijke pensioen later is nog de vraag. U weet wel dat u later geen vetpot zal ontvangen en dat u daarom uw wettelijke pensioen het best aanvult met een extralegaal pensioen, maar om hoeveel of hoe weinig het precies gaat, blijft moeilijk te berekenen.

Hoe kunt u een juiste inschatting maken van het pensioenbedrag dat u later zal ontvangen? Wat is het effect van nog enkele jaren langer te blijven werken of precies van iets vroeger uit te stappen? Waar kunt u terecht om dit allemaal correct te berekenen?

Wat is de invloed van de zgn. pensioenbonus waarover er recentelijk veel te doen was? Vindt u die ook terug in de berekeningen?


VASTGOED - 25.10.2011

Het betere handelspand: een waardevaste belegging die bovendien rendeert?

Op de Europese beurzen eindigde het derde kwartaal van 2011 in mineur. In feite doen de beurzen het al drie jaar niet goed. Heel wat ‘rijke Belgen’ investeren dan ook in professioneel vastgoed en meer bepaald in handelspanden, zo was in de pers te lezen. Daar zouden immers wel nog mooie rendementen te halen zijn. Waarom is dat ook voor u het overwegen waard?

Van belang is dan wel dat uw rendement nadien niet onderuit gehaald wordt door onverwachte kosten of uitgaven. Veel hangt daarbij af van wat u precies afspreekt met uw handelshuurder, zo blijkt uit recente rechtspraak. Wat zijn voor u de belangrijkste aandachtspunten bij het opmaken van een goed (lees: rendabel) handelshuurcontract?


SUCCESSIEPLANNING - 25.10.2011

De fiscaal interessante ‘successieplanning in extremis’ terug naar af?

De zgn. sterfhuisconstructie is een ‘lastminutesuccessieplanning’ die vaak gebruikt wordt als één van de echtgenoten ernstig ziek wordt. Daarbij gaat het volledige gemeenschappelijke vermogen zonder successierechten over op de langstlevende echtgenoot.

Lang bestond er twijfel of deze techniek wel helemaal sluitend is, maar in december 2010 oordeelde het Hof van Cassatie dat deze techniek perfect geldig is en dat er zelfs geen successierechten betaald moeten worden als er voorafgaand eerst eigen vermogen gemeenschappelijk gemaakt wordt.

Recentelijk heeft de fiscus echter laten weten zich niet neer te leggen bij dit Cassatie-arrest. Hoe zit dat precies en welke alternatieven bestaan er?


SOCIALE BIJDRAGEN - 25.10.2011

Sociale bijdragen van de nieuwe zaakvoerder: waarop moet u letten en hoe kunt u nu eventueel nog uw voordeel doen?

Als u in uw BVBA iemand tot nieuwe (bijkomende) zaakvoerder benoemt (of tot bestuurder in uw NV), dan is het toch even opletten dat uw BVBA achteraf niet de rekening gepresenteerd krijgt, zo waarschuwde een rechter een tijd geleden. Wanneer riskeert uw BVBA op te draaien als blijkt dat die nieuwe zaakvoerder zijn sociale bijdragen niet betaald heeft?

Benoemde u onlangs een naast familielid (bv. uw zoon of uw dochter) tot zaakvoerder, dan heeft u nu in principe de mogelijkheid om op een fiscaalvriendelijke manier geld uit uw BVBA te halen. Waarover gaat het precies en wat moet u dan vóór het einde van het jaar doen?


FINANCIEEL - 25.10.2011

Toch nog bijkomende investeringen mogelijk, ondanks een tegenvallend winstcijfer?

U wilt met uw vennootschap een investering doen. De winstcijfers vallen echter wat tegen. Steekt u uw plannen dan beter in de koelkast omdat u zo de bank toch moeilijk overtuigd krijgt om ook met geld over de brug te komen? In welke concrete gevallen staat uw vennootschap er wellicht een stuk beter voor dan uit uw winstcijfer blijkt?

Naast winst en rendabiliteit zijn er nog heel wat andere indicatoren die voor u en uw bank van belang zijn om te beoordelen of uw vennootschap toch nog voldoende ruimte heeft om te investeren. Hoe maakt u een correcte analyse en hoe geeft u uw bank een ‘correct’ beeld?


CONTROLE & GESCHILLEN - TEKENEN & INDICIËN - 20.10.2011

Is uw rekening-courant een ‘indiciair’ probleem?

Kan de fiscus u als zaakvoerder of als bestuurder belasten op een ‘indiciair tekort’ omdat uw tegoed op uw rekening-courant in uw vennootschap groter geworden is? Recentelijk gaf een rechter hierop een interessant antwoord...

BTW - BTW-AFTREK - 20.10.2011

Factuur via fax, toch recht op aftrek van de BTW?

Om recht te hebben op de aftrek van de BTW die u zelf betaald heeft, heeft u een originele regelmatige factuur nodig. Wat als die factuur u via e-mail of via fax bezorgd wordt? Die vraag werd recentelijk aan de minister voorgelegd...

BEDRIJFSLEIDER - INTERESTEN - 20.10.2011

Interesten op rekening-courant niet aftrekbaar: pardon?

Een abonnee meldt ons dat volgens zijn belastingcontroleur de interesten die zijn vennootschap hem betaalt op zijn rekening-courant (RC), die hij al jarenlang heeft, niet aftrekbaar zijn bij de vennootschap. Heeft die controleur een punt?

VASTGOED - MEERWAARDEN - 20.10.2011

Koop aandelen en bespaar belastingen!

U wilt het pand van een collega overkopen om de activiteit van uw vennootschap in onder te brengen en dat (afgeschreven) pand zit in een patrimonium­vennootschap. Hoe drukt u via fiscale weg de prijs van dat pand?

GESPLITSTE AANKOOP - 20.10.2011

Een verkeerde gesplitste aankoop alsnog ‘herstellen’?

Er duiken in de praktijk steeds vaker ‘gesplitste aankopen’ van vastgoed op die destijds niet helemaal volgens de spelregels gebeurd zijn. Kan een dergelijke gesplitste aankoop nog ‘hersteld’ worden en zo ja, hoe?

PENSIOEN & VERZEKERINGEN - GROEPSVERZEKERING - 20.10.2011

Groepsverzekering laten uitbetalen in kapitaal of in rente?

Uw extralegaal pensioen dat u via uw groepsverzekering opbouwt, kunt u ofwel laten uitkeren via een eenmalig kapitaal ofwel via een periodieke rente. Wat is eigenlijk fiscaal gezien de beste keuze en bestaat er nog een alternatief?

AUTO - 20.10.2011

Een autogids is de bijbel nog niet...

Haalt u een auto uit uw vennootschap, dan moet u van de fiscus daarvoor de prijs betalen zoals die in de auto­gidsen staat. Toch niet, zei een rechter recentelijk...

ONTSPANNING - VIDEO - 19.10.2011

Doe méér met uw YouTube-filmpjes


TELEFONIE - GSM - 19.10.2011

De beste apps voor uw smartphone


SOFTWARE - VARIA - 19.10.2011

Windows op uw Mac?

U overweegt om een Mac te kopen, maar u twijfelt: sommige van uw programma’s draaien namelijk alleen in een Windows-omgeving. Is dat echt een probleem? Kunt u beide werelden niet combineren?

SOFTWARE - AUDIO - 19.10.2011

Hoe gemakkelijk audio bewerken?

Stel, u overweegt om een audiobestand te integreren in uw website of te laten horen tijdens een presentatie. Het bewuste mp3’tje moet u wel eerst nog even bijsnijden of bewerken. Welke tools helpen u hierbij?

WEBDIENSTEN - ONLINE AGENDA - 19.10.2011

Online notities: van eenvoudig tot uitgebreid

Zowel zakelijk als privé moet u duizend-en-een zaken onthouden. Gelukkig bestaan er handige tools die uw notities verzamelen op één centrale plek. Afhankelijk van wat u precies wilt, zijn er enkele aanraders.

BEVEILIGING - PRIVACY - 19.10.2011

Google en uw privacy

Google is een internetgigant waar u nauwelijks omheen kunt. De kans is groot dat ook u één of meer Google-producten gebruikt. In hoeverre moet u zich zorgen maken over uw privacy?

SOFTWARE - BROWSER - 19.10.2011

Doe méér met Chrome

De Google Chrome-browser is intussen al populairder dan Firefox. Gebruikt u ook Chrome, dan heeft u vast wel wat aan deze uitbreidingen.

SOFTWARE - WINDOWS - 19.10.2011

Hoe kan Windows sneller starten?

Heeft u in principe een snelle pc, maar vindt u dat Windows toch maar traag opstart? We wijzen u op twee efficiënte hardware-upgrades die helpen. We geven ook nog enkele eenvoudige trucjes die de zaak versnellen.

E-MAIL - E-MAILSOFTWARE - 19.10.2011

Outlook of Thunderbird op verschillende pc’s

Met webmail is uw mail overal gesynchroniseerd. Wat als u nu met Outlook of met Thunderbird op meerdere computers wilt werken? Moet u dan de universele bereikbaarheid van webmail inleveren?

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 19.10.2011

Samenwerking ‘in the cloud’

Dankzij internet kunt u met anderen, bv. collega’s of zakenpartners , samenwerke­n vanop afstand. Geregeld verschijnen er dan ook nieuwe ‘cloud’-diensten die u hierbij helpen. Is het nieuwe Mindjet Connect de moeite waard?

ZOEKEN - SOCIALE NETWERKEN - 19.10.2011

Gerichter zoeken in Twitter

Twitter is een uitstekende manier om op de hoogte te blijven van nieuws. Bovendie­n kunt u met Twitter ook opvolgen wat er zoal verteld wordt over een onderwerp, over uw bedrijf of over uzelf. Daarvoor moet u wel gericht kunnen zoeken.

TELEFONIE - GSM - 19.10.2011

De iPhone 4S: revolutionair of niet?

Onlangs verscheen de iPhone 4S, één van de meest gehypte producten van de afgelopen maanden. Apple belooft weer heel wat nieuws, maar hoe nuttig is dit in praktijk? Is het zo’n grote som geld waard?

NIEUWS - NIEUWSSITES - 19.10.2011

Al het nieuws verzameld

Om op de hoogte te blijven van de actualiteit, surft u regelmatig naar de website van uw favoriete krant. Zijn er dan geen goede verzamelsites?

GOED OM TE WETEN - BELASTINGAFTREK - 18.10.2011

Moet u nu betaald hebben of niet?


GOED OM TE WETEN - SCHENKING - 18.10.2011

Recht op teruggave bij herroepen schenking?


BANK - SPAARREKENING - 18.10.2011

Uw spaargeld is een hogere interestvergoeding waard…

Een aantal banken hebben blijkbaar ‘geheime’ spaarformules, waarop ze goede spaarders méér interesten geven dan op hun ‘gekende’ spaarrekening. Hoe haalt u het maximum uit uw spaarrekening(en)? Hoe zit dat met die garanties?

PATIËNTENWENKEN - CONTROLEGENEESKUNDE - 18.10.2011

De patiënt gaat niet akkoord met de controlearts...

Een patiënt kreeg het bezoek van een controlearts, gestuurd door zijn werk­gever. Hij heeft op het controleformulier laten noteren dat hij niet akkoord gaat met diens oordeel. Wil dit nu zeggen dat de controle geen gevolgen heeft?

RIZIV-TARIEVEN - HUISARTSEN - 18.10.2011

Weekendtarief, bijzondere eis... of niets ‘extra’?

Wanneer u als huisarts op zaterdagvoormiddag prestaties levert (zonder dat u van wacht bent), is het niet altijd even duidelijk of u het weekendtarief mag aanrekenen of dat het om een bijzondere eis gaat. Wat is het verschil nu eigenlijk?

RIZIV-INSPECTIE - 18.10.2011

Bevoegdheden van de DGEC in een nieuw wetboek

De RIZIV-inspecteurs ressorteren sinds kort onder het zgn. sociaal Strafwetboek. Inhoudelijk verandert dat echter niet zo veel aan hun bevoegdheden. We frissen het één en ander op en stellen de vraag: “Hoe verweert u zich?”

BEROEPSKOSTEN - SEMINARIES - 18.10.2011

Netwerken op Aruba fiscaal aftrekbaar?

Als u een seminarie volgt op een aangename (vakantie)bestemming en de ­kosten ervan wilt aftrekken, is de controleur natuurlijk argwanend. Welke argumente­n verschaft een recent vonnis u om het toch te riskeren?

FISCAAL - AFTREK WAGEN - 18.10.2011

Een snelle wagen snel afschrijven

Ook als u elke drie jaar van auto verandert, betwist de fiscus vaak dat u afschrijft over slechts drie jaar. Hoe kunt u de controleur het zwijgen opleggen?

SUBSIDIES - RVA - 17.10.2011

Scherpere controle op voorwaarden win-winplan

Werkzoekenden aanwerven in het kader van het win-winplan is voordelig, maar dan mogen ze niet in de plaats komen van iemand die ontslagen werd. Ingevolg­e een nieuwe wet kan de RVA zelf misbruiken opsporen. Wat houdt dit in?

PERSONEELSBELEID - MAALTIJDCHEQUES - 17.10.2011

Voor- en nadelen van elektronische maaltijdcheques

Nu de elektronische maaltijdcheques onlangs operationeel geworden zijn, stelt zich de vraag of u al zou overschakelen. Welke zijn momenteel de voor- en de na­delen t.o.v. de klassieke papieren maaltijdcheques?

FEESTDAGEN - 17.10.2011

Mag een vervangingsdag in een ander jaar vallen?

Voor een feestdag die in het weekend valt, kunt u in de meeste sectoren op het niveau van het bedrijf een vervangingsdag aanduiden. Moet die vervangingsdag in hetzelfde jaar vallen of mag het ook om het jaar ervoor of erna gaan?

TUCHTSTRAFFEN - BOETES - 17.10.2011

Een boete zo hoog als een maandloon: kan dat?

In de pers was er de voorbije weken heel wat te doen over een profvoetballer die na een straatrace met de firmawagen gestraft werd door zijn club. Op welke manier kunt u uw werknemers eigenlijk sanctioneren?

OPZEGGING DOOR DE WERKNEMER - 17.10.2011

Vakantiedagen opnemen om vroeger te vertrekken?

Stel, u heeft toegestaan dat een werknemer die zelf zijn opzeg gegeven heeft, de laatste weken zijn vakantie- en inhaalrustdagen opneemt. Nu blijkt plots dat hij al wil beginnen bij zijn nieuwe werkgever. Kunt u dat nog verhinderen?

PESTEN OP HET WERK - 17.10.2011

Is patronaal gezag ook pestgedrag?

Stel, u geeft iemand een verwittiging voor zijn gedrag en als reactie daarop legt hij klacht neer wegens pesten op het werk omdat u ‘de wet’ niet zou respecteren. Wordt zoiets inderdaad als pestgedrag beschouwd? Een recent arrest licht toe...

SOCIALE VERKIEZINGEN - 17.10.2011

Ontslag timen wegens verkiezingen?

Heeft u minstens 50 werknemers en staat er nog een ontslag op stapel? Dan is het nú het moment om dit door te voeren of toch al voor te bereiden. Waarom?

BUROTICA - INTERNET - 17.10.2011

Snel vertaald via het internet?


BELEGGEN - OBLIGATIES - 17.10.2011

Waarom brengt mijn obligatie meer/minder op?

De ene obligatie is de andere niet. Zo geven obligaties met eenzelfde looptijd toch een verschillend rendement. Welke zijn nu de belangrijkste factoren die het rendement van een obligatie beïnvloeden?

RECHT - CONTRACT - 17.10.2011

Verkocht, in de staat waarin het zich bevindt...

Als u bv. een auto tweedehands verkoopt, dan kan er daarmee weleens iets mis zijn. In hoeverre dekt u zich in door te verkopen ‘in de staat waarin het zich bevindt’? Een rechter had daar onlangs een heldere kijk op...

BELASTINGEN - MEERWAARDEN - 17.10.2011

Gunstig tarief indien vijf jaar gebruikt, wat is dat (niet)?

Heeft u een eenmanszaak en verkoopt u een investering die u minstens vijf jaar beroepsmatig gebruikt heeft, dan is de winst die u daarbij behaalt belastbaar tegen slechts 16,50%. Moet u daarvoor ook vijf jaar afgeschreven hebben?