ECOCHEQUES - 27.10.2011

Nu toch van ecocheque naar maaltijdcheque?

Omzetting. In heel wat sectoren moet u de komende jaren weer eco­cheques toekennen. Vaak is het echter ook toegelaten om de ecocheques in een ander (gelijkwaardig) voordeel om te zetten. We denken bv. aan een brutopremie, aan een storting in de groepsverzekering, enz.

Nu ook in maaltijdcheques. Soms wilden werkgevers het bedrag van de ecocheques uitkeren in de vorm van maaltijdcheques, nl. in een hoger bedrag van de werkgeversbijdrage wanneer die nog niet het maximum (van € 5,91) bereikt had. De RSZ heeft deze omzetting altijd afgewezen omdat die in strijd is met de reglementering. Uit een tussentijds bericht van 19 oktober jl. blijkt nu echter dat de RSZ zijn verzet laat varen. Het mag nu toch en dit met ingang van 1 oktober 2011. Tegelijk werd er een ontwerp-KB ingediend om de wetgeving aan te passen.

Let op! In sommige sectoren is de termijn voor omzetting al voorbij. Andere sectoren schrijven zelf voor welke voordelen in aanmerking komen voor omzetting.

Extra maaltijdcheques? Bedraagt uw werkgeversaandeel in de maaltijdcheque al het maximum, dan is de omzetting van ecocheques naar maaltijdcheques in principe geen optie meer voor u. U kunt immers niet méér maaltijdcheques toekennen dan er arbeidsdagen zijn.

De RSZ staat nu toch toe dat ecocheques ook in maaltijdcheques om­gezet kunnen worden, zo blijkt uit een tussentijdse instructie. Bekijk echter eerst of het (nog) mag/kan volgens de CAO van uw sector.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878