BELEGGEN - AANDELEN - 29.05.2013

De gezondheidssector: veiligheid troef?

Na de sterke beursprestaties van de voorbije maanden raadt uw bankier u aan om het aandeel van de beleggingen in de gezondheidszorg binnen uw portefeuille te verhogen. De sector wordt immers doorgaans als defensief bestempeld en vaak keren die aandelen ook nog een niet onaardig dividend uit. Is beleggen in de gezondheidssector vandaag zinvol?

Prestaties. De gezondheidssector is er in de voorbije jaren beter dan andere sectoren in geslaagd om het hoofd te bieden aan de financiële crisis en aan de macro-economische tegenspoed. Sinds midden vorig jaar is de sector wat achtergebleven op het gemiddelde van de markt. De consensus winstverwachting van de analisten werd immers lichtjes verlaagd.

Duur? Op dit ogenblik zijn de aandelen uit die sector niet overdreven duur. De farmasector bv., wordt momenteel verhandeld tegen ongeveer twaalf keer de geschatte winst. De sector zit daarmee op zijn vijfjarig gemiddelde. Van een overdrijving is er dus geen sprake. De Europese farmagiganten noteren momenteel wel met een premie van ongeveer 5% t.o.v. de gemiddelde koerswinst van de markt. Maar toch wil dat niet zeggen dat de sector vandaag duur is. 5% is immers mijlenver verwijderd van de historische langetermijnpremie, die niet minder dan 30% bedroeg. Die premie van 30% veronderstelde wel dat de ­winsten elk jaar met twee cijfers zouden groeien, wat natuurlijk niet haalbaar is.

Patentverval... Na verloop van tijd vallen geneesmiddelen in wat men het publieke domein noemt. De patentbescherming valt weg. Diegene die de medi­cijnen ontwikkeld heeft, moet de samenstelling ervan voor iedereen toegankelijk maken. De concurrenten mogen vanaf dat moment generische versies van het middel op de markt brengen. In 2012 vervielen de patenten van een aantal ‘blockbusters’ (geneesmiddelen die meer dan 1 miljard dollar omzet genereren) zoals Plavix of Seroquel. 2013 en 2014 dienen zich veel minder dramatisch aan. 2015 wordt wel een lastig jaar. In 2015 vervallen er patenten op geneesmiddelen die samen 18 miljard euro omzet genereren. Toch moet het belang van dat patentverval niet overroepen worden. Dit is immers geen nieuws. De markt kent het probleem al jaren. Het omzetverlies zit dan ook grotendeels in de huidige beurskoersen verrekend.

... en ander onheil. De toenemende overheidsbemoeienis is een andere belangrijke uitdaging en dit zowel in Europa als in de Verenigde Staten. De overheden zoeken besparingen en proberen die deels te vinden door druk uit te oefenen op de prijzen in de gezondheidssector.

Demografische evolutie. De demografische evolutie is de eerste factor die ontegensprekelijk in het voordeel van de gezondheidssector speelt. Niet alleen in de westerse wereld neemt de levensverwachting toe. Ook in de ontluikende markten zoals India en China is dat het geval. Daarnaast stijgt ook de koopkracht van de bevolking in die landen. Alleen al in India kunnen zich vandaag al meer dan 200 miljoen mensen medische zorgen op westers niveau permitteren. Naarmate de bevolking in die landen rijker wordt, zal een groter deel van die bevolking de (duurdere) patentgeneesmiddelen verkiezen boven goedkope ­generische producten. Volgens diverse studies zal in de komende vijf jaar zo een 70% van de sector­groei uit de ontluikende markten komen.

Gezonde balansen. De tweede factor die in het voordeel van de gezondheidssector speelt, zijn de kerngezonde balansen die de meeste bedrijven kunnen voorleggen. De bedrijven in de sector beschikken over ruim gevulde oorlogs­kassen. Ze kunnen die gebruiken om blijvend geld uit te trekken voor het broodnodige onderzoek en ontwikkeling. Daarnaast wordt de ‘pipeline’ aan nieuwe producten ook op peil gehouden door biotechbedrijven of door specifieke onderzoeksprogramma’s van biotechbedrijven over te nemen.

Concrete suggesties. Binnen de sector denken we in de eerste plaats aan Sanofi en Roche. Sanofi is de speler die het grootste percentage van zijn omzet genereert in ‘emerging markets’. Daarnaast staat het bedrijf sterk in genees­middelen tegen diabetes en in diergeneeskunde. Het bedrijf kent weinig patentverval, heeft een sterk inkoopprogramma van eigen aandelen en betaalt een aantrekkelijk dividend. Het Zwitserse Roche staat sterk in geneesmiddelen tegen kanker en in het ontwikkelen van geneesmiddelen ‘op maat’ van een specifiek type patiënten. Het is actief in meer dan 150 landen en stelt tachtigduizend ­mensen tewerk.

Of een beleggingsfonds? Wie over relatief beperkte instapbedragen beschikt of wie graag zijn beleggingen zo veel mogelijk spreidt, kan in de sector investeren via een beleggingsfonds. Tot de best presterende fondsen behoren: JPMorgan Global Healthcare, KBC Equity Fund Farma Growth, BNP Paribas L1 Equity Europe Healthcare en Blackrock Global Funds World Healthscience.

De gezondheidssector biedt opportuniteiten voor wie na de recente beursstijgingen zijn aandelenportefeuille iets defensiever wil oriënteren. De aantrekkelijke dividenden, de stabiele cashflow (dankzij de demografische evolutie) en de gezonde balansen leggen immers een bodem onder de koers. De sector noteert daarnaast momenteel niet overdreven duur en het patentverval zit al (grotendeels) in de koersen verrekend. Wie al een gespreide portefeuille heeft, kan kiezen voor Sanofi of Roche. Wie echter kleinere bedragen te investeren heeft of wie zijn bestaande portefeuille nog verder wil spreiden, kan opteren voor een beleggingsfonds.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878