Alle domeinen

2013 - December

SUCCESSIERECHTEN - 19.12.2013

Vermijd problemen door erfenissen en schenkingen traceerbaar te houden!

Wat u tijdens een huwelijk via een schenking of erfenis verkrijgt, is een eigen goed. Bij het overlijden van uw partner betaalt u op eigen goederen vanzelfsprekend geen successierechten. U moet echter wel kunnen bewijzen dat het goed eigen is. Hoe kunt u dat doen? Waarom schrijft u dat geld of die effecten beter niet over naar een gemeenschappelijke rekening?

Is het soms ook voor de schenker belangrijk dat de geschonken goederen identificeerbaar blijven? Wat is het nut van een beding van terugkeer? Hoe zorgt u er dan praktisch voor dat de geschonken goederen bij overlijden van de begunstigde ook naar u kunnen terugkeren?

Wat is het voordeel van een restschenking? Hoe zorgt u er als schenker voor dat het duidelijk blijft welke goederen achteraf aan de tweede begunstigde toekomen?


MANAGEMENT FEES - 19.12.2013

Kan de fiscus de aftrek van management fees weigeren?

Management fees zijn soms een bron van discussies met uw belastingcontroleur, zowel bij de werkvennootschap die de fees betaalt als bij de managementvennootschap die ze ontvangt.

Wat is het verschil tussen management fees en bestuursvergoedingen? Waarom liggen management fees soms meer in het vizier van de fiscus? Waarop moet u letten om ervoor te zorgen dat uw controleur de aftrek van die management fees bij uw werkvennootschap zonder problemen aanvaardt?

Kan er ook bij uw managementvennootschap discussie ontstaan? Waarover kan de fiscus dan moeilijk doen? En hoe kunt u zich in dat geval het best verdedigen?


STRUCTUUR TRANSACTIE - 19.12.2013

Aandelen of activa overnemen?

Ook in tijden van crisis zijn er opportuniteiten. Veel kleinere bedrijven hebben het moeilijker en zoeken een overnemer. Hoe neemt u een bedrijf het best over? Via een overdracht van aandelen of via een overname van het handelsfonds?

Wat neemt u precies over bij een ‘asset deal’? Gaan het personeel en het sociaal passief mee over? Welke attesten moet u opvragen en waarom?

Wat zijn de verschillen op fiscaal vlak tussen een ‘share deal’ en een ‘asset deal’ en hoe hebben die verschillen een invloed op de prijs? Welke waarborgen bouwt u in om zekerheid te hebben over de verklaringen en garanties van de verkoper? Wat is het voordeel van een bankwaarborg t.o.v. een geblokkeerde rekening?


ONROEREND GOED - 19.12.2013

Vastgoed financieren via groepsverzekering?

Welke mogelijkheden zijn er om een investering in vastgoed te financieren via uw groepsverzekering?

Als u beslist om uw groepsverzekering in pand te geven als waarborg voor een hypothecaire lening, dan moet u geen schuldsaldoverzekering afsluiten. Wanneer is dat interessant?

Kan het ook voordelig zijn om een voorschot op uw groepsverzekeringspolis op te nemen? Betaalt u dan ook interest? Wanneer is rente betalen interessant en wanneer laat u de rente beter aan het voorschot toevoegen? Wat kunt u doen als de reserves momenteel te klein zijn?

Hoe gebruikt u uw groepsverzekering om bij de bank een krediet af te sluiten waarop u enkel interesten betaalt (‘bullet’)?

Zijn er beperkingen aan het soort investering dat u via uw groepsverzekering kunt financieren?


CENTRAAL AANSPREEKPUNT - 19.12.2013

Weet de fiscus begin 2014 alles over uw bankrekeningen?

De recente berichten over de oprichting van een Centraal Aanspreekpunt (CAP) hebben voor ongerustheid gezorgd. Wordt het bankgeheim nu helemaal opgeheven?

Wie moet er aangifte doen en wat wordt er precies aangegeven? Hoe zit het met effectenrekeningen? Moeten contracten ook aangegeven worden? Geldt dat ook voor een contract ‘vermogensbeheer’? Wanneer wel en wanneer niet?

Welke rechten heeft u in het kader van de privacywetgeving? Onder welke voorwaarden kan de fiscus de gegevens van het CAP precies raadplegen?


WINSTOPTIMALISATIE - 19.12.2013

Vandaag uw winst nog bijsturen: kosten vooruitbetalen of investeringen vervroegen?

Wat kunt u nog snel vóór het einde van het boekjaar doen om uw belastbare winst te drukken?

Wat zijn de voorwaarden om vooruitbetaalde kosten fiscaal in rekening te kunnen brengen? Hoe kunt u optimaliseren door huur vooruit te betalen? Welke impact heeft dat voor de verhuurder? Is kosten vooruitbetalen enkel voor huur mogelijk?

Kmo’s kunnen altijd een volledig boekjaar afschrijven, zelfs al doen zij de investering pas op 31 december. Hoe kunt u investeringen ‘vervroegen’? Wat zijn de spelregels? Volstaat het om een voorschot te betalen? Vanaf 1 januari 2014 is er opnieuw een investeringsaftrek voor kmo’s. Is dat een goede reden om investeringen uit te stellen?


UITWINNINGSVERGOEDING - 19.12.2013

Nu ook RSZ op uitwinningsvergoedingen: wanneer is die vergoeding verschuldigd?

Tot voor kort was er op een uitwinningsvergoeding geen RSZ verschuldigd. Dat is sinds 1 oktober 2013 gewijzigd. Wat is zo’n uitwinningsvergoeding precies en hoeveel bedraagt ze?

Wanneer heeft uw werknemer recht op een uitwinningsvergoeding? Welke criteria zijn daarbij relevant? Is het dan zinvol om het takenpakket in de arbeidsovereenkomst concreet vast te leggen?

Wie moet er bewijzen of de werknemer al dan niet cliënteel aangebracht heeft? Hoe kunt u daar bij het opstellen van de arbeidsovereenkomst al op anticiperen? Kan het feit dat de werknemer geen nadeel ondervond door de beëindiging van de arbeidsovereenkomst u helpen om aan een uitwinningsvergoeding te ontsnappen?


SAMENWONEN - 19.12.2013

Keuzelegaat: comfort en fiscale optimalisatie voor de langstlevende?

Wettelijk samenwonenden hebben een beperkt erfrecht. Wat houdt dat erfrecht precies in? Welke tarieven in de successierechten betalen samenwonenden in elk van de drie gewesten? Is er op dat vlak een verschil tussen wettelijk en feitelijk samenwonen?

Gehuwden kunnen er via een ‘keuzebeding’ voor zorgen dat de langstlevende zelf beslist welke goederen uit de huwelijksgemeenschap hem toekomen. Hoe kunnen samenwonenden via een ‘keuzelegaat’ tot een gelijkaardige oplossing komen?

Wat zijn de voordelen van zo’n keuzelegaat, niet alleen om uw partner beter te beschermen, maar ook fiscaal? Wat zijn de verschillen met een keuzebeding? Wat mogen samenwonenden verwachten van de nieuwe wetsvoorstellen?


DUE DILIGENCE - 19.12.2013

Hoe rooskleurig mag u de zaken bij een overname voorstellen?

De overnemer zal zijn prijs vaak mee baseren op uw ‘information memorandum’. Hij heeft daarbij een onderzoeksplicht, zelf heeft u geen informatieplicht. Laat dat u toe om een optimistisch scenario te presenteren en vooral positieve elementen te benadrukken?

Wat is het doel van een due diligence? Waaraan moet u zich concreet verwachten? Hoe kunt u ook dan bepaalde vertrouwelijke informatie toch nog afschermen? Welke rol speelt uw zorgvuldigheidsplicht wanneer u tijdens die due diligence vragen beantwoordt?

Hoe zal de koper u achteraf, bij de opmaak van het contract, proberen te verplichten om hem een volledig zicht te geven op de risico’s en eventuele negatieve elementen? Waarom kunt u daar het best vanaf de aanvang van het verkoopproces op anticiperen?


SUCCESSIEPLANNING - 19.12.2013

Vermogensplanning voor uw gezinswoning

Erft uw echtgenoot bij uw overlijden uw aandeel in de gezinswoning? Hoe wordt hij dan belast? Hoe kunt u ervoor zorgen dat de langstlevende indien gewenst de gezinswoning in volle eigendom verkrijgt? Wanneer kan dat ook ongewenste gevolgen hebben? Hoe kunt u dat deels opvangen via een testament met restlegaat? Wat zijn de fiscale gevolgen van zo’n restlegaat?

GEMENGDE FONDSEN - 19.12.2013

Alternatief voor obligaties?

Wanneer uw obligatiebelegging op haar vervaldag komt, stelt uw bankier vaak een gemengd fonds voor. Is dat een goed alternatief voor een obligatiebelegging?

VERMOGENSBEHEER - 19.12.2013

Aandachtspunten bij discretionair beheer

Via discretionair beheer wordt uw portefeuille gespreid belegd en actief beheerd. Wat is dan nog het verschil met een beleggingsfonds? Waarom zijn de kosten belangrijk? Hoe houdt u het risico van uw beleggingen onder controle? Waarom leidt ‘rebalancing’ er soms toe dat uw bank in een dalende markt aandelen bijkoopt? Hoe beoordeelt u de prestaties van uw beheerder?

ONROEREND GOED - 19.12.2013

Verdeling kosten in appartementsgebouw

De verdeling van de gemeenschappelijke kosten geeft vaak aanleiding tot onenigheid. Wat kunt u ondernemen als u de huidige verdeling niet billijk vindt? Kunt u daarnaast zelf de rekeningen van het gebouw controleren, ook als er een commissaris is? Wat kunt u doen als een mede-eigenaar zijn aandeel in de kosten niet betaalt? Over welke drukkingsmiddelen beschikken de eigenaars en de syndicus?

SAMENWONEN - 19.12.2013

Langstlevende beschermen met keuzelegaat?

In welke mate en tegen welke tarieven erven samenwonenden van elkaar? Kunnen samenwonenden er via een ‘keuzelegaat’ voor zorgen dat de langstlevende kan kiezen welke goederen uit de nalatenschap aan hem toekomen? Wat zijn de voordelen van zo’n keuzelegaat, niet alleen om uw partner beter te beschermen, maar ook op fiscaal vlak? Wat zijn de verschillen met een keuzebeding?

VASTGOED - 19.12.2013

Beursgenoteerd vastgoed, goed alternatief?

Vastgoedbevaks kregen recentelijk heel wat media-aandacht. Waarom zijn die vastgoedbevaks momenteel zo populair? Is vastgoed inderdaad een reddingsboei in woelige tijden of zijn er toch ook risico’s aan verbonden? Wat zijn de vier segmenten waarin vastgoedbevaks actief zijn? Hoe maakt u uw keuze en wat is daarbij het belang van een goede spreiding?

SUCCESSIERECHTEN - 19.12.2013

Houd erfenissen en schenkingen traceerbaar

Wat u via een erfenis of schenking krijgt, is een eigen goed. Bij het overlijden van uw partner betaalt u geen successierechten. Hoe bewijst u dat een goed eigen is? Wat is het risico met een gemeenschappelijke bankrekening? Wat is het voordeel van een beding van terugkeer en een restschenking? Waarom en hoe zorgt u er als schenker het best voor dat de geschonken goederen identificeerbaar blijven?

SUCCESSIEPLANNING - 19.12.2013

Testament ten voordele van uw kleinkinderen

Hoe kunt u door uw nalatenschap te verdelen over kinderen en kleinkinderen successierechten besparen? Is het interessant om de blote eigendom en het vruchtgebruik te splitsen? Is een legaat met last, vaak een ‘ik-opa’-testament genoemd, een alternatief? Hoe werkt dat precies en hoe besparen uw nabestaanden op die manier twee keer successierechten? Is dat dan geen fiscaal misbruik?

PERSONEEL - VARIA - 19.12.2013

Tijdskrediet aangevraagd, maar de RVA doet moeilijk…

Een werknemer van uw collega had voltijds tijdskrediet aangevraagd en was op de voorziene startdatum thuisgebleven. Omdat de RVA moeilijk deed, keerde hij op zijn stappen terug. Moet u die kerel in zo’n geval opnieuw laten starten?

FISCAAL - BELASTINGAANSLAG - 19.12.2013

Jackpot of sprong in het duister?

Een halfjaar geleden heeft uw boekhouder bij de fiscus bezwaar aangetekend tegen uw laatste afrekening. Nu zegt hij dat het interessant is om daarvoor naar de rechtbank te stappen… Kan dat effectief en waarom zou u dat doen?

BTW - VARIA - 19.12.2013

Voorschotfacturen: nieuwe regeling 2014 bevestigd…

Sinds begin 2013 gelden er nieuwe btw-regels. Onlangs werd bevestigd dat de overgangsregeling voor voorschotfacturen verlengd wordt voor 2014, zij het met een bijkomende ‘tolerantie’. Wat is er daarbij voor u als aannemer van belang?

SLECHTE BETALERS - AANMANING - 19.12.2013

Klanten die achter staan strenger aanpakken…

De wet die het wettelijke tarief van de zgn. nalatigheidsinteresten optrekt, stond onlangs in het Staatsblad. Kunt u slechte betalers voortaan harder aanpakken? Zijn er voor u als aannemer specifieke aandachtspunten?

BTW - MEDECONTRACTANT - 19.12.2013

Advocaten hebben sinds 1 januari een btw-nummer!

Sinds 1 januari 2014 zijn advocaten btw-plichtig en dat heeft zo zijn gevolgen. Zo mag u een advocaat-klant daarom veelal geen btw meer aanrekenen, al zijn er toch een aantal aandachtspunten. Wat is er voor u van belang?

FISCAAL - CONTROLE - 19.12.2013

Geen 309%-boete voor btw-bonnetjes

Riskeert u een boete van 309% voor een restaurantbezoek waarvan u het beroepsmatige karakter niet kunt aantonen? Volgens een recente circulaire niet…

ONROEREND GOED - (VER)HUUR - 19.12.2013

In 2014 zeker meer huur vragen?

De huurprijzen swingen de pan uit, aldus recente berichten in de media. Wil dat zeggen dat u de huur die u vraagt voor het appartement of het huis dat u verhuurt, straks zonder meer kunt verhogen? Wanneer kan dat precies?

HERKWALIFICATIE INTERESTen - 18.12.2013

Minimale herkwalificatiegrens?


INVESTERINGEN - 18.12.2013

Grens bedrijfsmiddelen stijgt


INVESTERINGSAFTREK - 18.12.2013

Investeringsaftrek gereanimeerd!

De regering-Di Rupo heeft beslist om de ‘gewone investeringsaftrek’ (IA) voor vennootschappen nieuw leven in te blazen. Is dat interessant of niet?

HUUR EN VRUCHTGEBRUIK - VERBOUWINGEN - 18.12.2013

Een bedrijfspand in huur of vruchtgebruik verbouwen

Uw vennootschap zal een bedrijfspand, dat u privé aan haar verhuurt of in vruchtgebruik gegeven heeft, verbouwen. Welke regels gelden er dan inzake belastingen en btw tijdens de huur of het vruchtgebruik en op het einde?

AFSCHRIJVINGEN - 18.12.2013

Verkort boekjaar, minder afschrijving?


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - EENMALIGE OPERATIES - 18.12.2013

Geld uit uw vennootschap halen via een holding... ?

De Rulingcommissie heeft onlangs haar advies over de zgn. interne meerwaarden gewijzigd. Vooral inzake de engagementen en overtollige liquiditeiten is er het een en ander gewijzigd. Waarover gaat dat en wat is er voor u van belang?

PRIVÉWONING IN VENNOOTSCHAP - 18.12.2013

Btw, vast recht, verdelingsrecht of volle pot?

Op de woning in uw vennootschap is alleen btw betaald. Hoe zit dat dan als u die er terug uit wilt halen? De minister geeft een verrassend antwoord!

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - LOON - 18.12.2013

Een fiscaal eindejaarsextraatje uit uw vennootschap!

U wilt vóór het jaareinde nog een extraatje uit uw vennootschap halen. U wilt dat uiteraard doen op de fiscaal meest interessante wijze. We overlopen de mogelijkheden: van de fiscaal goedkoopste tot de duurste...

BEDRIJFSLEIDER - AANSPRAKELIJKHEID - 18.12.2013

De Btw kan u soms persoonlijk viseren…

Rechters hebben het er steeds vaker minder moeilijk mee dat de bedrijfsleider van een vennootschap met btw-schulden door de Btw persoonlijk geviseerd wordt. Wat is er daarbij voor u van belang?

JAARREKENING - VARIA - 18.12.2013

Negatief eigen vermogen en toch niets aan de hand?

Onlangs kreeg een vennootschap veel persaandacht wegens een negatief eigen vermogen. Virtueel failliet volgens sommigen, geen vuiltje aan de lucht volgens anderen. Hoe zit dat en wat is daarbij voor u van belang?

PERSONEEL - OVERUREN - 18.12.2013

91, 130, 143 of 180 overuren… Waar ligt de grens nu?

Midden december 2013 werd er een nieuwe cao voor de horeca gesloten. Daarin staat dat de grens voor overuren opgetrokken wordt tot 143 uur. Voorzag een recente wet niet dat het maximum op 180 lag? Hoe zit dat nu precies?

STATUUT ZELFSTANDIGE - SOCIALE BIJDRAGEN - 18.12.2013

De hervorming van de sociale bijdragen is een feit!

Recentelijk werd de wet gepubliceerd die vanaf 2015 de berekening van uw sociale bijdragen beter moet afstemmen op uw inkomen. Is dat ook effectief het geval of zal dat in de praktijk weinig verschil maken? Even kijken...

FISCAAL - BTW - 18.12.2013

Voorschotfactuur anno 2014


RECHT - SLECHTE BETALERS - 18.12.2013

Te laat betalen duurder in 2014?

Onlangs stond de wet in het Staatsblad die het wettelijke tarief van de zgn. nalatigheidsinteresten optrekt. Hoeveel mag u slechte betalers aanrekenen?

FISCAAL - VARIA - 18.12.2013

Wat met uw cliënteel bij overstap naar vennootschap?

Wie zijn (eenmans)zaak onderbrengt in een vennootschap, kan het bestaande cliënteel nadien niet verhuren aan die vennootschap, zo gaf Cassatie de fiscus onlangs gelijk. Wat is er daarbij voor u van belang?

VENNOOTSCHAP - CONTROLE - 18.12.2013

Btw-bonnetjes en de 309%-boete…


RECHT - AANSPRAKELIJKHEID - 18.12.2013

Uw handelsvereniging valt zonder subsidies…

Een op de vijf verenigingen zit financieel in de problemen, zo klonk het onlangs in diverse media. Wat riskeert u als (bestuurs)lid van een lokale handelsvereniging? Is er een reden om u uit de vereniging terug te trekken?

SLECHTE BETALERS - VARIA - 17.12.2013

Als ‘onbetaalde verkoper’ heeft u een stapje voor…

Onlangs werden de formaliteiten om u als leverancier in te dekken tegen slechte betalers, versoepeld. In de praktijk blijkt echter dat het er voor u als ‘onbetaalde verkoper’ niet altijd eenvoudiger op geworden is. Wat is er voor u van belang?

BTW - AANGIFTE - 17.12.2013

Einde btw-probleem bij voorschotten?

Voorschotfacturen genoten in 2013 inzake btw een overgangsregeling. Die wordt nu met een jaar verlengd en er komt een bijkomende tolerantie... !

PERSONEEL - LOONKOSTEN - 17.12.2013

Uw werknemers motiveren in 2014 ondanks de loonstop

U wilt uw werknemers extra motiveren door ze in het nieuwe jaar een extra voordeel of opslag te geven. Kan dat nog wel of moet u dan nog altijd rekening houden met de loonstop?

FISCAAL - ONROEREND GOED - 17.12.2013

Hoe wordt u belast als u onroerend goed verhuurt?

Onlangs oordeelde Cassatie dat er geen drie, maar slechts twee verschillende mogelijkheden zijn om u privé te belasten op uw inkomsten uit de verhuur van onroerende goederen! Waarover gaat dat allemaal en wat heeft u daaraan?

MEDE-EIGENDOM - STATUTEN - 16.12.2013

Wie betaalt het schilderen van de inkomhal?


WONINGHUUR - OPZEGTERMIJN - 16.12.2013

Vergeet mijn opzeg dan maar...


VERKOOP - COMPROMIS - 16.12.2013

Vanaf 2014 geen cashbetaling meer?

De antiwitwaswetgeving voorziet vanaf 1 januari 2014 een verbod op cashbetalingen. Hoe ver gaat dat verbod precies? Geldt dat bv. ook voor huurgeld?

FISCAAL - PATRIMONIUMVENNOOTSCHAP - 16.12.2013

Uw Spaans buitenverblijf via uw vennootschap kopen?

Nu er op de Spaanse vastgoedmarkt koopjes te doen zijn, wilt ook u daar een buitenverblijf kopen, maar dan wel via uw vennootschap. Kan dat en hoe zit dat dan fiscaal gezien in elkaar?

WONINGHUUR - KOSTEN - 16.12.2013

Kunt u een vergoeding vragen voor de gratis stroom?

U installeert als verhuurder zonnepanelen op uw huurwoning. Krijgt u dan ook de opbrengsten daarvan? Mag u m.a.w. een vergoeding aanrekenen aan uw huurder voor de gratis stroom die deze krijgt?

MEDE-EIGENDOM - SYNDICUS - 16.12.2013

Wanneer wordt u aangesteld als ‘voorlopig syndicus’?

Een mede-eigenaar contacteert u omdat hij klachten heeft over zijn huidige syndicus. Wat adviseert u hem het best in zo’n geval? Wanneer kan uw aanstelling als ‘voorlopig syndicus’ een oplossing zijn?

VASTGOEDMAKELAAR - VERKOOP - 16.12.2013

Er was geen bouwvergunning voor die veranda...

Enkele jaren na de verkoop blijkt dat er geen bouwvergunning is voor de aanbouw/veranda. Kan de koper daar dan nog mee afkomen en is dat ook voor u als vastgoedmakelaar een probleem? Onlangs sprak een rechter zich uit...

WONINGHUUR - BUITENGEWONE OMSTANDIGHEDEN - 16.12.2013

Huurt de partner verder als uw huurder overlijdt?

Uw huurder woont samen met een partner in uw huurhuis. Wat gebeurt er dan na het overlijden van die huurder? Blijft u verder verhuren aan de weduwe of weduwnaar of maakt u hierover afspraken met de erfgenamen?

FISCAAL - MEERWAARDEN - 16.12.2013

Hoe anderen denken over uw vastgoedvennootschap...

Onlangs meldden de kranten dat een vastgoedvennootschap van prins Laurent ‘virtueel failliet’ zou zijn. Waar gaat dat eigenlijk over? Hoe voorkomt u dat de jaarrekening van uw vennootschap ook zo bestempeld wordt?

VENNOOTSCHAP - 12.12.2013

Uw vennootschap ‘opdoeken’ of niet?

Recentelijk meldden de media dat veel zelfstandigen door de vele belastingverhogingen hun vennootschap opdoeken. Is dat dan niet meer interessant?

ONROEREND GOED - 12.12.2013

Een gebouw ‘onttrekken’ via vastgeklikte reserves

Uw vennootschap is eigenaar van een gebouw dat u op termijn graag privé zou hebben. U kunt dat eventueel voordelig verwezenlijken door een gebouw te ‘onttrekken’ en daarbij gebruik te maken van vastgeklikte reserves. Hoe zit dat?

CONTROLE - 12.12.2013

Tijd om te checken of de rekening indiciair klopt!

Nu het jaareinde nadert, is het weer tijd om te checken of u in 2013 voldoende inkomsten behaald heeft om uw uitgaven te verantwoorden. Is dat ook van belang als u een vennootschap heeft? Waarop moet u dan vooral letten?

KMO-VENNOOTSCHAP - 12.12.2013

Kmo of niet, Cassatie spreekt zich uit!


INVESTERINGEN - AFSCHRIJVINGEN - 12.12.2013

Afschrijvingen niet ‘prorateren’ in verkort boekjaar?

Uw vennootschap heeft een ‘verkort’ boekjaar. Kunt u in dat jaar bv. een machine die u koopt voor een volledig jaar afschrijven of moet u de afschrijvingen beperken tot x/12, in functie van uw boekjaar? Wat zei de rechter daar onlangs over?

RECEPTIEKOSTEN - 12.12.2013

Zijn het receptiekosten of reclamekosten?

In het kader van een commercieel evenement huurt u een tent, een springkasteel, voorziet u animatie en serveert u een hapje en een drankje. Zijn deze kosten voor 100% aftrekbaar? Wat vond de rechter daar onlangs van?

GROEPSVERZEKERING - 12.12.2013

Wat met uw groepsverzekering na liquidatie?

Om aan de verhoogde roerende voorheffing van 25% op de liquidatiebonus te ontsnappen, liquideert u uw vennootschap. Wat gebeurt er dan echter met uw groepsverzekering? We bekijken een aantal praktische problemen voor u.

INTERNE MEERWAARDE - 12.12.2013

Weer nieuw standpunt inzake zgn. interne meerwaarde!

Onlangs heeft de Rulingdienst haar advies over de al dan niet belastbaarheid van een zgn. interne meerwaarde nogmaals aangepast. Wat is er nu dan veranderd en wat zijn de gevolgen daarvan in de praktijk?

SOFTWARE - APPS - 12.12.2013

Android-apps gratis uitproberen


SOFTWARE - WINDOWS - 12.12.2013

Vernieuwde apps in Windows 8.1

In Windows 8 leverde Microsoft al een aantal apps mee (te vergelijken met apps op uw smartphone of tablet). In Windows 8.1 zijn er een aantal vernieuwd. Wat hebben deze ingebouwde Microsoft-apps te bieden?

WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 12.12.2013

Maak een webshop op Facebook

Wist u dat u een echte webwinkel kunt integreren op de Facebook-pagina van uw zaak? De cloudtool Beetailer helpt u daarbij en kan hier zelfs uw bestaande webshop integreren.

WEBDIENSTEN - ONLINE OPSLAG - 12.12.2013

Bestanden delen kan ook zo

In kleinere bedrijven worden bestanden nog vaak uitgewisseld via e-mail. Nochtans bestaan er een heleboel webdiensten waarmee u ze gemakkelijk kunt delen met anderen. Wij testten er enkele voor u uit.

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 12.12.2013

Projectmanagement via whiteboards en post-its

Bij het samenwerken aan een project is het coördineren van taken essentieel. De projectplanningstool Kanban Tool wil u hierbij helpen aan de hand van virtuele whiteboards en gekleurde post-its.

E-MAIL - WEBMAIL - 12.12.2013

Webmail speciaal

Gmail, Hotmail (of Outlook.com) en Yahoo Mail kent iedereen. Maar sommige webmaildiensten profileren zich met een eigen, speciale insteek. Waarmee springen Fastmail, Hushmail, SquadMail en Zoho Mail uit de band?

COMPUTER - HARDWARE - 12.12.2013

Hoe herkent u een falende harde schijf?

De gemiddelde levensduur van een harde schijf is vijf jaar. Bij een draagbare pc of bij een externe harde schijf is dat zelfs nog korter. Hoe kunt u een falende schijf tijdig herkennen?

BEVEILIGING - WACHTWOORDEN - 12.12.2013

Wat als uw sociaalnetwerkaccount gekaapt wordt?

U heeft het misschien al meegemaakt: u krijgt ineens hele rare berichten van een twitteraar die u volgt of erger nog, uw eigen Twitter-account begint raar te doen. Wat kunt u doen als een van uw sociaalnetwerkaccounts gekaapt wordt?

INTERNETCONNECTIE - ROUTER - 12.12.2013

Een router voor op (zaken)reis

Thuis of op het werk heeft u wellicht een router voor internettoegang. Het kan ook handig zijn om een reisroutertje mee te nemen op (zaken)reis. Waarom en welke router kunt u het beste kiezen?

EIGEN WEBSITE - FOTO’S & AFBEELDINGEN - 12.12.2013

Host zelf uw foto’s op internet

Foto’s kunt u eenvoudig uploaden bij onlinediensten zoals Picasa, Flickr of Facebook. Wilt u echter zelf foto’s hosten op uw eigen webruimte, dan zijn er meerdere mogelijkheden. Hoe gaat u aan de slag?

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 12.12.2013

De tijd gratis bijhouden

Tijd is geld en het registreren van de gespendeerde tijd aan een opdracht of een klant is dan ook essentieel bij het zakendoen. Met de webdienst Nutcache kan dat zelfs gratis. Een nuttig instrument?

EIGEN WEBSITE - DOMEINNAAM - 12.12.2013

Een accent in uw domeinnaam?

Tegen het einde van het jaar zullen zo’n anderhalf miljoen .be-domeinnamen geregistreerd zijn. Wat zijn de mogelijkheden voor uw zaak of product?

VENNOOTSCHAP - 10.12.2013

Toch weer een beetje 309%-gevaar?

Onlangs wilde een rechter dat de aanslag van 309% toch toegepast werd en de zgn. administratieve versoepelingen genegeerd werden. Oei, wat nu weer?

VENNOOTSCHAP OPRICHTEN - 10.12.2013

Praktijk verkopen of inbrengen in vennootschap?

Stel, u wilt overstappen naar een vennootschap. Verkoopt u dan het best uw praktijk aan die vennootschap of brengt u ze beter in als kapitaal? Waarmee moet u fiscaal gezien rekening houden?

LEVENSVERZEKERING - ERVEN - 10.12.2013

Geld van uw levensverzekering in de juiste handen?

Door nieuwe erfrechtregels komt het geld dat door uw levensverzekering uitgekeerd wordt als u overlijdt, mogelijk in andere handen terecht dan van wie u bedoelde. Hoe en tegen wanneer kunt u dit eventueel ‘rechtzetten’?

GOED OM TE WETEN - WOONBONUS - 10.12.2013

Wachten met een woning te kopen?


GRONDIG ONDERZOCHT - BEROEPSAANSPRAKELIJKHEID - 10.12.2013

Moet u het verpleegdossier raadplegen?

Stel, een patiënt beweert dat hij vóór de ingreep een specifiek verzoek t.o.v. de verpleging geuit heeft. Als dit verzoek niet opgevolgd werd, bent u dan een schadevergoeding verschuldigd? Een recent vonnis licht toe...

MEDISCH RECHT - PATIËNTENRECHTEN - 10.12.2013

De ene vertegenwoordiger is de andere niet...

Stel, een patiënt is niet meer bij bewustzijn en er moeten zaken besproken en/of beslist worden. Wendt u zich dan tot de zgn. wettelijke vertegenwoordiger of kan het ook zijn dat andere mensen de rol van ‘spreekbuis’ op zich nemen?

SOCIALE BIJDRAGEN - FISCAAL - 10.12.2013

Teruggekregen sociale bijdragen niet belastbaar!

Heeft uw meewerkende partner voor een bepaald jaar te veel sociale bijdragen betaald, dan krijgt hij/zij die achteraf teruggestort. Wordt hij/zij daar dan ook op belast? In een recente circulaire geeft de fiscus nu een duidelijk antwoord...

PRIVÉ - SUCCESSIERECHTEN - 10.12.2013

‘Langst leeft, al heeft’: dringend schrappen?

Veel koppels zouden de laatste tijd het zgn. verblijvingsbeding laten schrappen uit hun huwelijkscontract, zo berichten de media. Wat is het probleem en hoe past u in het voorkomende geval uw huwelijkscontract het best aan?

PRO MEMORIE - 10.12.2013

Deadlines in de maand december


LIQUIDATIEBONUS - 09.12.2013

Reserves ‘vastklikken’ zonder cash geld?

De mogelijkheid om de opgepotte winsten in uw vennootschap tijdelijk vast te klikken tegen 10% blijft veel vragen oproepen. In een recente circulaire heeft de fiscus dan ook enkele zaken verduidelijkt...

LIQUIDATIEBONUS - 09.12.2013

Geen echt uitstel voor vastklikken?

Wie de reserves van zijn vennootschap wil vastklikken, krijgt extra tijd (tot 31.03.2014), zo liet de minister weten via een persbericht. Klopt dat echter wel?

BELEGGEN - AANDELEN - 09.12.2013

Ook als ‘conservatieve belegger’ in aandelen stappen?

Nu de rente laag staat, raden heel wat bankiers ook conservatieve beleggers aan om een stukje in aandelen te beleggen. U zou daardoor een mooier rendement halen en op termijn zou het risico niet echt hoger liggen. Hoe pakt u dat aan?

VOORDEEL AUTO - 09.12.2013

Auto voor de dochter bij uzelf belastbaar?

In een recente circulaire verduidelijkt de fiscus dat voordelen die verstrekt worden aan de kinderen of de partner van de bedrijfsleider onder bepaalde voorwaarden bij deze laatste belastbaar zijn. Wat is er ter zake van belang?

LANGETERMIJNSPAREN - 09.12.2013

Langetermijnsparen ook na 65 jaar?


GESPLITSTE AANKOOP - 09.12.2013

Gesplitste aankoop van een nieuwbouw, kan dat ook?

In plaats van een bestaande woning gesplitst aan te kopen met uw kinderen, zou u graag samen met hen een nieuwbouw zetten. Kan dat en hoe pakt u dat dan praktisch het best aan?

KADASTRAAL INKOMEN - 09.12.2013

Meldingsplicht na verbouwing via internet?


ONROEREND GOED - 09.12.2013

Gemengd pand, welk deel van de kosten is aftrekbaar?

U bepaalt de verhouding privé/beroep voor uw pand in functie van het gebruik van de ruimtes (bv. 60% privé en 40% beroep). Geldt die verdeelsleutel dan voor alles of kunt u voor sommige kosten een hoger beroepsgebruik hanteren?

ZIEKTE-UITKERING - 09.12.2013

Belast op uw ziekte- of invaliditeitsuitkering?

U heeft een ongeval gehad of bent een tijdje ziek geweest en u heeft een uitkering ontvangen van uw aanvullende verzekering voor arbeidsongeschiktheid wegens ziekte of invaliditeit. Wordt u op die uitkering belast?

AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 09.12.2013

Citytrip met uw personeel, wat vindt de fiscus daarvan?

Om uw personeel te belonen voor hun inzet trakteert u hen bij wijze van ‘cadeautje’ op een ‘stevig uitstapje’. Welke fiscale gevolgen heeft dat voor u en voor uw personeel? Onlangs sprak de fiscus zich daarover uit...

PERSONEN TEN LASTE - 09.12.2013

Vader ten laste, broer ook mogelijk?


BTW - FACTUURVERMELDINGEN - 09.12.2013

RPR: wel of niet te vermelden?