BTW - 6% - 31.01.2014

Werken aan uw woning tegen 6% btw én aftrekbaar?

Als u werken laat uitvoeren aan het pand dat u deels bewoont en deels beroepsmatig gebruikt, moet uw aannemer dan altijd factureren zonder btw of kan het soms toch tegen 6% btw. Hoe zit het dan met de aftrekbaarheid van die btw?

Bijna altijd factuur zonder btw!

U bent btw-plichtig, dus zonder btw! Dat is inderdaad de algemene regel die u wat dat betreft moet onthouden. Zodra een aannemer werken uitvoert aan het pand dat u deels beroepsmatig gebruikt, mag hij geen btw aanrekenen. Hij moet u dan factureren met “btw verlegd”, ook gekend als factureren met medecontractant.

Btw voldoen in uw eigen btw-aangifte! Dat is immers wat die zgn. verlegging inhoudt. De btw wordt verlegd van de aangifte van de aannemer naar uw eigen btw-aangifte. U moet zelf m.a.w. de verschuldigde btw opnemen in uw btw-aangifte!

Slechts één uitzondering. Hebben de werken enkel betrekking op het privégedeelte van uw pand, dan moet de aannemer wél btw aanrekenen op zijn factuur. Dat kan dan uiteraard 6% btw zijn als uw pand ouder is dan vijf jaar en u het attest ter zake van uw aannemer ondertekent.

Btw verlegd en toch 6% btw?

Kan dat? Jawel, dat kan perfect. Eerst en vooral zal de aannemer de btw verleggen en dus geen btw aanrekenen op zijn factuur en vervolgens kunt u zelf de verschuldigde btw berekenen tegen 6% als de voorwaarden ter zake vervuld zijn en deze zo opnemen in uw eigen btw-aangifte. Die twee kunnen dus perfect samengaan, alleen gebeurt het ene door uw aannemer en het andere door uzelf!

Door mezelf of door mijn boekhouder? Kortweg, door diegene die de btw-aangifte invult. Het is inderdaad pas op dat moment dat die 6% btw opgenomen moet worden. Vooraf moet er dus niets gebeuren.

Hoe kunt u checken of dat gebeurd is? In de btw-aangifte zelf. Gaat het bv. om een factuur van € 1.000 waarop uzelf of uw boekhouder 6% btw berekend heeft, dan komt die € 1.000 in uw btw-aangifte in rooster 87 te staan en doorgaans ook in rooster 83. Die € 60 btw is dan op te nemen in rooster 56 en in de mate waarin die aftrekbaar is eveneens in rooster 59.

Wanneer kan het tegen 6% btw?

U gebruikt uw pand meer dan 50% privé? Dan mag u op elke factuur 6% btw aanrekenen, behalve wanneer het gaat om werken die uitsluitend slaan op het beroepsmatige gedeelte, bv. schilderwerken in het bureau. In dat laatste geval berekent u de btw tegen 21% en is die btw ook meteen weer aftrekbaar in diezelfde aangifte.

Let op! Betreft het zuivere privéwerken, dan moet de aannemer die 6% btw zelf aanrekenen.

Dus nieuw dak volledig tegen 6% btw? Jawel! Is het beroepsmatige gebruik lager dan 50%, dan mag u op de volledige factuur 6% btw aanrekenen.

Btw niet aftrekbaar door die 6%? Toch wel, zij het dus slechts ten belope van het beroepsgebruik. Een nieuw dak van bv. € 20.000 laten leggen op het pand dat u voor 40% beroepsmatig gebruikt, geeft m.a.w. tegen het tarief van 6% in totaal € 1.200 btw en daarvan is dan 40% of € 480 recupereerbaar via dezelfde btw-aangifte.

En bij beroepsgebruik van meer dan 50%? Dan vraagt u het best afzonderlijke facturen voor het privé- en voor het beroepsmatige gedeelte. De eerste zijn dan facturen mét 6% btw die niet aftrekbaar is, op de tweede wordt de btw verlegd tegen 21% btw, maar die is dan wel aftrekbaar.

Meestal zal uw aannemer moeten factureren zonder btw en moet uzelf of uw boekhouder de verschuldigde btw berekenen en opnemen in uw btw-aangifte. Dat zelf berekenen van die btw kan dan perfect tegen 6% en die is op zich ook aftrekbaar in de mate waarin die slaat op het beroepsmatige gedeelte.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878