Alle domeinen

2014 - Maart

ONKOSTENVERGOEDING - 27.03.2014

RSZ verhoogt kostenforfaits voor (werk)kledij


ECONOMISCHE WERKLOOSHEID - 27.03.2014

Versoepeling van aangifte voor eerste dag


PERSONEELSBELEID - 45-PLUSSERS - 27.03.2014

Al gedacht aan het werkgelegenheidsplan voor 2014?

Vorig jaar moesten bedrijven met meer dan 20 werknemers een zgn. werkgele-genheidsplan voor werknemers van minstens 45 jaar opmaken. Moe(s)t u dat dit jaar opnieuw doen? Wat als u er niet meer aan gedacht heeft?

ONTSLAG OM DRINGENDE REDEN - TAALWETGEVING - 27.03.2014

In Vlaanderen moet u in het Nederlands ‘verhoren’...

Stel, u heeft een bedrijf in Vlaanderen en voorafgaand aan de beslissing om te ontslaan om dringende reden vindt er een verhoor plaats van de werknemer. Wanneer die Franstalig is, voert u dat gemakshalve maar in het Frans zeker?

RVA-UITKERINGEN - 27.03.2014

Aan het werk bij u... en werk moeten zoeken van de RVA

Stel, u heeft een jongere aangeworven die vorig jaar afgestudeerd is. Nu heeft de RVA hem een uitnodiging gestuurd om te bewijzen dat hij wel actief naar werk zoekt tijdens zijn beroepsinschakelingstijd. Hoe rijmt u dit met elkaar?

VARIABEL LOON - BONUSPLAN - 27.03.2014

Bonus alleen te betalen indien nog in dienst?

Stel, u kent een jaarlijkse bonus toe aan bepaalde werknemers. Kunt u daar als voorwaarde aan koppelen dat de werknemer nog in dienst moet zijn op het ‘normale’ moment van uitbetaling? Een recent arrest licht toe...

OPZEG DOOR DE WERKNEMER - 27.03.2014

Welke opzegtermijn als een arbeider zelf opzegt?

Stel, een arbeider geeft zelf zijn opzeg. Hoe wordt de duur van zijn opzegtermijn bepaald sinds de inwerkingtreding van de Wet op het eenheidsstatuut? Hoe reageert u wanneer de termijn die in zijn opzegbrief staat onjuist is?

KLEIN VERLET - 27.03.2014

Ook klein verlet voor feest op een brugdag?

Stel, uw bedrijf zal op vrijdag 2 mei 2014 en/of vrijdag 30 mei 2014 de brug maken. Welke gevolgen heeft dit wanneer er in zo’n ‘verlengd’ weekend een gebeurtenis zou plaatsvinden die in aanmerking komt voor klein verlet?

ONTSLAG - 27.03.2014

Vraag naar motief: hoe antwoordt u?

Voortaan moet u een ontslag kunnen motiveren als een werknemer daarom vraagt. Hoe antwoordt u het best op zo’n verzoek?

FISCAAL - VOORAFBETALEN - 27.03.2014

Voorafbetalen in 2014 of niet?


PERSONEEL - AANWERVEN - 27.03.2014

Al te slim aanwerven met contracten van bepaalde duur?

Nu het eenheidsstatuut geldt, heeft het aanwerven met een contract van onbepaalde duur zijn nadelen. Werken met contracten van bepaalde duur heeft voordelen, maar ook beperkingen. Wat zijn de aandachtspunten?

OFFERTES - OVERHEIDSOPDRACHT - 27.03.2014

Wie bepaalt de selectievoorwaarden?


VENNOOTSCHAP - VARIA - 27.03.2014

Privé uit elkaar? Zet ze ook uit uw bvba!

Uw collega en zijn vrouw gingen uit elkaar. Als medezaakvoerder haalde ze een tijd nadien al het geld van de rekeningen van de bvba. Uw collega overwoog zijn ex een hak te zetten. Hoe reageert u in zo’n geval... beter niet?

OFFERTES & CONTRACTEN - VARIA - 27.03.2014

Geen verrassingen met forfait?

Sommige klanten bouwen op de limiet van hun bouwbudget en spreken dan ook liefst een vaste prijs af. In welke mate kunt ú daarmee achteraf voor verrassingen komen te staan? Wat zijn daarbij enkele aandachtspunten?

VERZEKERINGEN - VARIA - 27.03.2014

Goedkoop hypothecair krediet mét gratis verzekering

Mogelijk besliste u onlangs om een woonst te bouwen, te kopen of te renoveren en ging u daarvoor een hypothecair krediet aan. In welke mate heeft u iets aan de Vlaamse verzekering gewaarborgd wonen?

BTW - BETALING - 27.03.2014

Vermijd een bijzondere rekening bij de Btw

Een collega werd onlangs door de Btw bedacht met een bijzondere rekening. Wat houdt de toekenning van zo’n bijzondere rekening precies in? Waarom vermijdt u dat maar beter en hoe doet u dat dan?

HANDELSPRAKTIJKEN - WEBSHOP - 27.03.2014

Uw webshop aan een juridische update toe?

Onlangs werden de regels omtrent handelspraktijken en consumentenbescherming ingevoegd in het nieuwe Wetboek economisch recht (WER). Oude wijn in nieuwe zakken of heeft dat toch gevolgen als u een webshop heeft?

HANDELSPRAKTIJKEN - VARIA - 27.03.2014

Cadeaubon en de fiscus

Beslist u om cadeaubonnen uit te geven, dan kunt u juridisch niet veel verkeerd doen. Fiscaal zijn er wel een aantal aandachtspunten. Wat is er van belang?

FISCAAL - CONTROLE - 27.03.2014

Laat u de fiscus uw verlies op nul zetten?

Een kapster gaf al enkele jaren een verlies aan. De fiscus zette de verliezen echter op nul omdat de kosten ‘onredelijk’ zouden zijn in de mate waarin ze hoger waren dan de inkomsten. De rechter floot de fiscus onlangs terug…

SOCIAAL STATUUT ZELFSTANDIGE - PENSIOEN - 25.03.2014

Het inkomen van uw echtgenote en haar pensioen...

Helpt uw echtgenote u in de zaak, dan betaalt ze wellicht beperkte of geen sociale bijdragen. Kan het nuttig zijn om uw echtgenote meer inkomen toe te kennen en dus meer bijdragen te laten betalen? Helpt dat voor haar pensioen?

RECHT - SAMENWERKINGSVORMEN - 25.03.2014

Sta als handelsagent gerust op uw strepen…

Veel zgn. agentuurcontracten staan onder druk. In welke mate mag uw opdrachtgever de commissie ineens anders berekenen of een deel ervan inhouden? Een rechter verduidelijkte onlangs wat daarbij van belang is.

RECHT - HANDELSPRAKTIJKEN - 25.03.2014

Verdorie, dat contract is automatisch verlengd...


SLECHTE BETALERS - AANMANING - 25.03.2014

Via Facebook een rappel posten

Door de opkomst van de sociale media stelt zich de vraag of u bv. via Facebook ook slechte betalers onder druk kunt zetten. Waarom zou u dat via die weg doen en mag dat eigenlijk wel?

FISCAAL - BELASTINGAANGIFTE - 25.03.2014

Zo veel mogelijk van de prijs toewijzen aan de grond?

Verkoopt u een gebouw dat u voor uw zaak gebruikt, dan wordt u belast op de ‘winst’ die u daarbij maakt. Volgens sommigen is het van belang dat u dan zo veel mogelijk van de verkoopprijs kunt toewijzen aan het grondgedeelte. Klopt dat?

FISCAAL - KINDEREN - 25.03.2014

Als uw kinderen iets willen bijverdienen...

Wil een van uw studerende kinderen wat bijverdienen, dan zijn er, zoals u weet, een aantal grenzen die van belang zijn op fiscaal en sociaal vlak. Hoe zit dat ook alweer precies en wat is er voor 2014 van belang?

BTW - 25.03.2014

Onterechte btw niet aftrekbaar!

Uit een recent arrest blijkt nogmaals dat het van groot belang is om uw inkomende facturen btw-technisch te checken. Voor welke valkuilen moet u opletten?

WONINGHUUR - KOSTEN - 24.03.2014

Wie betaalt de syndicus van het gebouw?


VERKOOP - VOORKOOPRECHT - 24.03.2014

Het voorkooprecht werd ‘vergeten’ in het compromis...

Geldt er een voorkooprecht, dan voorziet u hiervoor een specifieke clausule in het compromis. Wat als dat niet gebeurd is? Krijgt de koper dan een schadevergoeding? Onlangs sprak een rechter zich hierover uit...

VERKOOP - VOORKOOPRECHT - 24.03.2014

Er is geen pacht meer want die is vervallen...

U wilt een stuk landbouwgrond verkopen waarop een pachter zat. Die is intussen echter met pensioen en heeft zelf geen echt landbouwbedrijf meer. Moet u er dan nog rekening mee houden? Wat zegt de recente rechtspraak hierover?

VERKOOP - VARIA - 24.03.2014

Twee handige websites...


MEDE-EIGENDOM - ALGEMENE VERGADERING - 24.03.2014

Een onverwachte beslissing op de vergadering...

Op de uitnodiging voor de algemene vergadering staat een overzicht van alle punten waarover beslist zal worden. Wat indien er uiteindelijk op die vergadering een heel andere beslissing genomen wordt dan voorzien was?

VLAAMS GEWEST - VARIA - 24.03.2014

Ook vastgoed goedkoper aan uw stiefkind schenken?

Met een recent decreet heeft de Vlaamse regering ervoor gezorgd dat schenken aan een stiefkind voortaan goedkoper is. Geldt dat ook als u vastgoed wilt schenken en hoe doet u dat dan het best?

FISCAAL - LENING - 24.03.2014

Uw hypothecaire lening vervroegd aflossen?

Nooit stond er méér geld op onze spaarboekjes dan nu, terwijl een spaarboekje zogoed als niets opbrengt. U wilt dan ook uw spaargeld deels gebruiken om uw lening vervroegd af te lossen. Wat zijn daarbij de fiscale aandachtspunten?

WONINGHUUR - REGISTRATIE - 24.03.2014

Ook een huurcontract van korte duur laten registreren?

Laat u een negenjarig woninghuurcontract niet tijdig registreren, dan kan uw huurder er zonder opzeg onderuit. Hoe zit dat eigenlijk met een contract van korte duur? Wat als u dat niet laat registreren of te laat?

HANDELSHUUR - 24.03.2014

Handelshuur is uitgesloten...

Start uw huurder een winkel in uw huurpand, dan gelden er voor u als verhuurder strenge regels. Kunt u dat uitsluiten? Wat zei Cassatie daarover?

GROEPSVERZEKERING - 20.03.2014

Vereffenen: wat met aftrek groepsverzekeringspremies?

De fiscus verwerpt de aftrek van een zgn. backservicepremie voor een groepsverzekering omdat de vennootschap kort nadien vereffend werd en de zaakvoerders dat wisten. Riskeert u dat ook als u uw vennootschap straks vereffent?

VENNOOTSCHAP - VOORAFBETALINGEN - 20.03.2014

Weldra wel of niet een eerste voorafbetaling doen?

Zowel eenmanszaken als vennootschappen moeten voorafbetalen, tenminste als u geen ‘boete’ wegens onvoldoende voorafbetaling wilt. Hoeveel bedraagt die boete dit jaar en is het nog wel de moeite om vooraf te betalen?

VOORDEEL ALLE AARD - 20.03.2014

Kosten pand aftrekbaar, want voordeel woning is loon

Regelmatig verwerpt de fiscus de afschrijvingen en andere kosten van een pand in een vennootschap omdat die kosten niet gemaakt zouden zijn om belastbare inkomsten te verkrijgen. De rechters zijn het daar echter vaak niet mee eens…

BTW-HERZIENING - 20.03.2014

Btw-grens bedrijfsmiddelen en herziening


VENNOOTSCHAP - GEHEIME COMMISSIELONEN - 20.03.2014

309%-discussie in de praktijk nog niet volledig beslecht?

Kennelijk zijn er nog steeds controleurs die in de praktijk de aanslag van 309% toepassen, vooral dan bij ‘principiële discussies’ of er al dan niet een voordeel alle aard is. Aan de minister werd onlangs gevraagd of dat wel kan.

DIVIDEND - 20.03.2014

Beter uw kapitaal verhogen met geld dan met rc-tegoed

U heeft op uw rekening-courant (rc) een behoorlijk tegoed op uw vennootschap. Anderzijds is het kapitaal vrij laag. Is het interessant om het kapitaal te verhogen door het rc-tegoed in te brengen als extra kapitaal of doet u dat beter anders?

VRUCHTGEBRUIK - 20.03.2014

Groen licht voor vruchtgebruik?

In 2013 heeft de fiscus een grote controleactie opgezet met betrekking tot vruchtgebruiken in vennootschappen. Hebben ze daar nu veel succes mee?

VOORZIENING RISICO’S EN KOSTEN - 20.03.2014

Is uw voorziening voor ‘grote werken’ vrijgesteld?

Een manier om bij de afsluiting van uw boekjaar uw belastbare winst van 2013 nog wat te ‘drukken’, is via de aanleg van een voorziening, bv. voor grote werken aan uw pand. Een recent arrest bewijst dat u daarmee toch moet opletten...

WEBDIENSTEN - VARIA - 19.03.2014

Zo smelt u bestanden samen


EIGEN WEBSITE - SITEANALYSE - 19.03.2014

Uw bezoekers in beeld

Met web analytics-tools kunt u nagaan wie de bezoekers van uw website zijn en hoe ze zich gedragen. Waar moet u vooral aandacht aan besteden bij het gebruik ervan?

TELEFONIE - INTERNETTELEFONIE - 19.03.2014

Skypen vanuit uw Outlook-inbox


TELEFONIE - GSM & SMARTPHONE - 19.03.2014

WeTransfer gaat mobiel


COMPUTER - NETWERK - 19.03.2014

Doe meer met uw NAS

Een NAS (network attached storage) of netwerkschijf gebruikt u om regelmatig back-ups te maken van alle computers in uw netwerk. Recente NAS-servers doen echter nog veel meer dan dat. Wat precies en hoe gebruikt u die?

E-MAIL - E-MAILSOFTWARE - 19.03.2014

De beste plug-ins voor Thunderbird

Thunderbird blijft prima én gratis mailsoftware voor de desktop, maar veel nieuwe features worden er door de ontwikkelaars niet meer aan toegevoegd. Met plug-ins kunt u Thunderbird zélf uitbreiden.

SOFTWARE - COMPUTERBEHEER - 19.03.2014

Gewist? Of toch niet?

Heeft u of een van uw medewerkers een bestand gewist en heeft u geen back-up? Met gespecialiseerde tools kunt u proberen om het opnieuw op te vissen. Wij testten twee gratis programma’s.

SOFTWARE - CHAT - 19.03.2014

Dit zijn goede alternatieven voor WhatsApp

Nu Facebook ook de populaire chatapp WhatsApp opgekocht heeft, vrezen sommige WhatsApp-gebruikers dat hun gegevens door Facebook misbruikt zullen worden. Zijn er goede alternatieve chatapps?

SOFTWARE - VIDEO - 19.03.2014

De beste videospeler voor uw iPhone of iPad

Met de standaard videoapp op uw iPhone of iPad kunt u maar een beperkt aantal videoformaten afspelen. Wilt u een betere app voor filmpjes en video’s, dan is er heel wat keuze in de app store. Welke apps zijn de moeite waard?

WEBDIENSTEN - ONLINE OPSLAG - 19.03.2014

OneDrive: het nieuwe SkyDrive

Microsoft doopte de clouddienst SkyDrive onlangs om in OneDrive. Wat heeft deze dienst te bieden, naast een vernieuwde naam en kan hij de vergelijking met Google Drive en Dropbox aan?

E-MAIL - BEVEILIGING - 19.03.2014

Hoe ziet u of een e-mailbijlage gevaarlijk is?

De meeste malware komt nog steeds uw computer binnen doordat u nietsvermoedend te snel op een bijlage in een e-mail klikt. Hoe kunt u er zeker van zijn dat een bijlage wel veilig is?

INTERNETCONNECTIE - ROUTER - 19.03.2014

Haal alles uit uw router

Via een router creëert u een netwerk binnen in uw woning of in uw zaak. Wij verzamelden enkele technische tips voor een optimale werking ervan.

COMPUTER - HARDWARE - 19.03.2014

Een laptop of een tablet?

Overweegt u om een nieuwe laptop te kopen, maar twijfelt u of een tablet misschien interessanter is? Hoewel het allebei mobiele apparaten zijn, hebben ze elk hun voor- en nadelen. Wij stelden voor u een checklist op.

ZAKELIJK - BEDRIJFSINFO - 19.03.2014

Uw zakenrelaties onder de loep

Wilt u snel weten hoe een klant of een leverancier er op financieel vlak voor staat? Welke websites geven u een eerste indicatie?

INVESTERINGSAFTREK - 18.03.2014

Investeringsaftrek: ook voor u interessant?

De Programmawet van 26 december 2013 heeft de ‘gewone’ investeringsaftrek opnieuw ingevoerd. Wat houdt die investeringsaftrek precies in? Wat zijn de spelregels?

Wat zijn de voorwaarden en beperkingen die aan die investeringsaftrek verbonden zijn? Welke investeringen komen in aanmerking en welke niet?

De investeringsaftrek is niet cumuleerbaar met de notionele interestaftrek. Wanneer is de investeringsaftrek voor u toch interessant?

Hoe kunt u het voordeel dat u uit die investeringsaftrek haalt optimaliseren?

Kunt u de investeringsaftrek combineren met het aanleggen van een investeringsreserve? Wat is zo’n investeringsreserve precies? En wanneer is die combinatie een goede strategie?


TAX SHELTER - 18.03.2014

Verdient de tax shelter nog een Oscarnominatie?

De vermeende misbruiken bij de aanbieders van tax shelter-investeringen kregen recentelijk veel media-aandacht. Daarnaast zijn ook de spelregels in 2013 gewijzigd.

Hoe werkt zo’n tax shelter-investering precies? Wat zijn vandaag de fiscale voordelen? Welke factoren bepalen nu het rendement van uw investering? Hoeveel risico loopt u met uw investering en in welke mate kunt u dat risico contractueel indekken?

Waarom is het nu nog belangrijker om voor een betrouwbare partner te kiezen? Welke vormvoorschriften moet u naleven?

En wat houdt de antimisbruikbepaling voor tax shelter-investeringen precies in?


EENHEIDSSTATUUT - 18.03.2014

Arbeidsovereenkomst van bepaalde duur: een alternatief voor de proefperiode?

Door de Wet op het eenheidsstatuut is een proefperiode sinds 1 januari 2014 niet meer mogelijk. Wat gebeurt er met proefperiodes van werknemers die u vóór 1 januari in dienst nam? Is het zinvol om nieuwe werknemers te laten starten met een contract voor bepaalde duur?

Wanneer is het nu mogelijk om een contract voor bepaalde duur toch op te zeggen? Welke opzegtermijn moet u dan respecteren? Wat zijn de gevolgen als de opzegtermijn toch eindigt na de periode waarbinnen de arbeidsovereenkomst opgezegd mag worden?

Waar moet u op letten als de arbeidsovereenkomst geschorst is (ziekte, vakantie, ...)?

Wat zijn de mogelijkheden om het contract te verbreken bij arbeidsongeschiktheid?


ONROEREND GOED - 18.03.2014

Wanneer wordt u privé toch belast bij de verkoop van een opbrengstpand?

Volgens recente berichten in de media overweegt de regering om de werkelijke huurinkomsten te belasten. Daarom denken sommige investeerders er nu aan om hun panden te verkopen. Is de meerwaarde die u op zo’n verkoop realiseert altijd belastingvrij?

Is de meerwaarde toch belastbaar bij een ‘snelle’ verkoop? Wanneer is er sprake van een ‘snelle’ verkoop? Tegen welke tarieven wordt u dan belast? Hoe wordt de meerwaarde dan berekend? En wat zijn de spelregels als u het goed via erfenis of schenking verkreeg?

Wanneer is een verkoop geen deel van het normale beheer van uw privévermogen? En wat zijn dan de fiscale gevolgen? Kunnen de meerwaarde en de inkomsten uit uw onroerende beleggingen ook als een beroepsinkomen geherkwalificeerd worden?


BESCHERMING GEZINSWONING - 18.03.2014

Onbeslagbaarheid gezinswoning: ook voor bestuurders en zaakvoerders?

De wet van 15 januari 2014 (BS 3 februari 2014) wijzigde de regels inzake de onbeslagbaarheid van de gezinswoning. Kunnen ook bestuurders en zaakvoerders hun gezinswoning onbeslagbaar laten verklaren? Wat zijn dan de mogelijkheden en beperkingen?

Wat houdt die verklaring van onbeslagbaarheid concreet in en hoe pakt u dat praktisch aan?

Geldt zo’n verklaring voor alle zakelijke rechten en dus ook bv. voor blote eigendom? Wat als u dan later, bij afloop van het vruchtgebruik, volle eigenaar wordt? En hoe zit het als u het pand ook deels voor uw beroep gebruikt? Wat gebeurt er met de bescherming als u de woning verkoopt? En wat als u uw zelfstandige activiteit stopzet?


INCASSO - 18.03.2014

Nieuwe Wet betalingsachterstand: hoe slechte betalers nog efficiënter aanpakken?

De Wet op de bestrijding van de betalingsachterstand bij handelstransacties is op 23 november 2013 gewijzigd, met terugwerkende kracht tot 16 maart 2013. Daarnaast heeft de ministerraad in december 2013 de betalingsbevelprocedure goedgekeurd.

Wat is er voor u veranderd op het vlak van interesten, schadevergoeding, betalingstermijn, ... ? In welke mate is een contractuele afwijking van de wettelijke spelregels nog mogelijk en welke rol speelt de billijkheid daarbij? Verandert er iets voor wie zakendoet met de overheid?

Wat houdt de nieuwe procedure betalingsbevel concreet in en waarom moet u daarmee uitkijken wanneer u zelf facturen ontvangt?


BELASTINGMEERWAARDE - 18.03.2014

Wanneer zijn meerwaarden op aandelen van uw eigen vennootschap toch belastbaar?

Zijn de meerwaarden die u realiseert bij de verkoop van uw bedrijf altijd belastingvrij?

Met welke uitzonderingen moet u toch rekening houden wanneer u aandelen uit uw privévermogen verkoopt?

Wanneer kan er sprake zijn van een verrichting die buiten het normale beheer van uw privévermogen valt? Hoe wordt u in dat geval belast?

Wat is het huidige standpunt van de Rulingcommissie over ‘interne meerwaarden’? Heeft het vandaag zin om een ruling aan te vragen? Waar moet u mee opletten als u verkoopt aan een koper van buiten de EER?


SUCCESSIEPLANNING - 18.03.2014

Een alternatief voor de sterfhuisconstructie?

De sterfhuisconstructie is een interessante techniek om successierechten te besparen voor koppels van wie een van de partners zwaar ziek is. Wat houdt deze techniek precies in? Kunt u ze vandaag, na de antimisbruikbepaling, nog toepassen?

Wat zijn de alternatieven? Kunt u bij testament uw partner bevoordelen? Wat zijn daarbij de mogelijkheden en de beperkingen en hoe zit het dan met de successierechten?

Kan een schenking een oplossing zijn? Wat zijn de beperkingen bij een schenking?

Waarom is een uitbreng uit de huwgemeenschap meestal een beter alternatief? Wat houdt zo’n uitbreng in? Hoe bespaart u daarmee successierechten? Wat zijn de andere voordelen? En ten slotte, is zo’n uitbreng dan geen fiscaal misbruik?


GOED OM TE WETEN - BANK - 18.03.2014

Termijnrekening zomaar stopzetten?


GOED OM TE WETEN - FISCAAL - 18.03.2014

Woonbonus kwijt door erfenis?


ORDE - 18.03.2014

Dokters-bvba voortaan successievrij!

De Orde laat voortaan toe dat u de aandelen van uw vennootschap opdeelt in blote eigendom en vruchtgebruik. Welk voordeel biedt dit?

PERSONEEL - 18.03.2014

Voortaan moet u een ontslag motiveren!

Vanaf 1 april a.s. treedt de zgn. motiveringsverplichting voor het ontslag van personeel in werking. Betekent dit nu dat u uw praktijkassistente alleen nog kunt ontslaan als u er een ‘reden’ voor heeft? Zo ja, om welke reden kan het gaan?

FISCALE AFTREK - 18.03.2014

Uw veiligheid verhogen = uw belastingen verminderen?

Stel, u wilt uw praktijkruimte uitrusten met een alarm- of camerasysteem en/ of uw veiligheid ‘op ronde’ verzekeren met een aansluiting op een centrale. In welke mate kunt u dergelijke uitgaven voor veiligheid fiscaal aftrekken?

ATTESTEN - 18.03.2014

Vroegtijdig op reis vertrekken is toch uw zaak niet!?

Het fenomeen van al vóór het begin van een schoolvakantie op reis te vertrekken blijkt wat afgenomen te zijn. Stel, een patiënt vraagt u toch om in dat kader een ziekteattest te schrijven voor haar/zijn kind. Hoe ‘countert’ u zo’n vraag?

GRONDIG ONDERZOCHT - BELASTINGCONTROLE - 18.03.2014

Geen dagboek bijgehouden, zware gevolgen?

Zoals u weet, moet u voor de fiscus een zgn. dagboek bijhouden waarin u uw dagontvangsten noteert. Wanneer u bij een belastingcontrole niet over zo’n dagboek blijkt te beschikken, wat riskeert u dan? Een recent arrest licht toe...

PRIVÉ - VERHUREN - 18.03.2014

Sinds dit jaar een nieuwe basis voor de index!

Sinds begin 2014 is de basis die u voor de berekening van de index moet gebruiken gewijzigd. Wat is precies het gevolg voor prijzen die vastliggen in bv. een huurcontract? Hoe moet u die dan omrekenen?

CONTROLE EN BETWISTINGEN - FISCALE CONTROLE - 17.03.2014

Heeft u het recht om te zwijgen tijdens een controle?

Krijgt u controle van de fiscus, dan gebeurt het weleens dat u bepaalde vragen liever niet zou beantwoorden en/of bepaalde stukken liever niet zou geven. Kunt u zich dan beroepen op een zgn. zwijgrecht? Een recent vonnis licht toe…

AUTO - FISCALE AFTREK - 17.03.2014

U kunt er privé mee rijden, dus 75%?


BELASTINGAANGIFTE - VARIA - 17.03.2014

Attesten investeringsaftrek nu aanvragen!


SUCCESSIERECHTEN - 17.03.2014

Gezinswoning onbelast in Brussel!


AUTOKOSTEN - 17.03.2014

Is drie auto’s te veel?

Een collega trok de kosten van drie auto’s af, maar zijn controleur aanvaardde er slechts één. Is meer dan één auto ‘te veel’? Wat vond de rechter daarvan?

AFTREKBARE KOSTEN - FISCALE VERPLICHTINGEN - 17.03.2014

Euh, fiches 281.50... ? Wat bedoelt de fiscus hiermee?

U heeft onlangs mogelijk ook een brief gehad van de fiscus waarin hij de aandacht vestigt op het belang van het correct invullen van de fiches 281.50. Wanneer moet er zo’n fiche opgemaakt worden en waarop moet u letten?

BELASTINGBEREKENING - VOORAFBETALINGEN - 17.03.2014

Voorafbetalen voor 2014 vóór 10.04... of niet?


FICHE 281.50 - 14.03.2014

Fiches 281.50: waarop letten dit jaar?

U heeft wellicht ook onlangs een brief gehad van de fiscus waarin hij de aandacht vestigt op het belang van de juiste identificatiegegevens op de fiches 281.50. Wanneer moet er zo’n fiche opgemaakt worden en waarop moet u letten?

CONTROLE - 14.03.2014

Nieuwe ‘controleplaag’ op komst?

De fiscus heeft onlangs een grootscheepse controleactie aangekondigd. Oei, wat is er nu weer aan de hand? Wie viseren ze en hoe verdedigt u zich?

SOCIALE BIJDRAGEN - 14.03.2014

Doe nu uw profijt met de hervorming sociale bijdragen!

U denkt er al langer aan om een afgeschreven auto te verkopen of om te verhuizen naar een groter pand. Nu in 2014 is het ‘financieel gezien’ wellicht het moment om dat tóch te doen, wanneer u geen vennootschap heeft. Waarom?

MOTORKOSTEN - 14.03.2014

Met de motor naar uw cliënten?

Steeds meer zelfstandigen schaffen zich een motor aan die ze ook gebruiken voor hun beroepsmatige verplaatsingen. In welke mate zijn de kosten daarvan aftrekbaar en geldt dat voor alle kosten die met de motor te maken hebben?

BELEGGEN - SPAARBOEKJE - 14.03.2014

De ene spaarrekening is de andere niet

Uw bank biedt twee soorten spaarrekeningen aan met een verschillende basisrente en getrouwheidspremie. Wat kiest u nu het best rekening houdend met de recente wetswijzigingen met betrekking tot de spaarrekeningen?

DAGVERGOEDINGEN - 14.03.2014

Haal het maximum uit uw dagvergoedingen!

Doet u beroepsmatig verplaatsingen binnen België of naar het buitenland, dan kunt u daarvoor onbelaste forfaitaire dagvergoedingen opnemen uit uw vennootschap. Onlangs werden de spelregels ter zake nog wat versoepeld...

SUCCESSIEPLANNING - 14.03.2014

Gesplitste aankoop bij nieuwbouw of ‘op plan’?

Wanneer ouders samen met hun kinderen een nieuwbouw ‘gesplitst’ zetten of aankopen op plan, dan zijn de spelregels enigszins anders dan bij een gewone gesplitste aankoop. Hoe zit dat precies wanneer de ouders alles betalen?

LOON - BELASTBAAR VOORDEEL - 14.03.2014

Lening aan werknemer en fiscale fiche 2013


RSZ-BIJDRAGEN - VAKANTIEGELD - 14.03.2014

Debetbericht 2014 alsnog uitstellen?


STUDENTENARBEID - 14.03.2014

De RSZ-vrije paasstudent toont zijn attest

Stel, een kandidaat-jobstudent voor de paasvakantie houdt vol dat hij (bijlange) nog geen 50 dagen gewerkt heeft dit jaar. Toch geeft het attest uit student@work aan dat zijn quotum al opgevuld is. Wie/wat moet u nu geloven?

ZIEKTE - CONTROLE - 14.03.2014

U zal thuisblijven voor de controlearts

Het is nu expliciet toegestaan om te bepalen dat een zieke gedurende vier uur moet thuisblijven ingeval u een controlearts stuurt. Hoe past u dit toe?

OPZEG DOOR DE WERKNEMER - 14.03.2014

Welke opzegtermijn ingeval een bediende opzegt?

Stel, een bediende geeft zelf zijn opzeg. Hoe wordt de duur van zijn opzegtermijn bepaald sinds de inwerkingtreding van de Wet op het eenheidsstatuut? Hoe reageert u het best als u twijfelt aan de duur die in de opzegbrief staat?

UITWINNINGSVERGOEDING - HANDELSVERTEGENWOORDIGER - 14.03.2014

U bent geen vertegenwoordiger meer, maar ‘chef’

Stel, iemand begint als vertegenwoordiger en wordt mettertijd verantwoordelijke van de ‘verkopers’ zonder dat hij zelf nog (veel) deals sluit. Is er bij ontslag dan nog een uitwinningsvergoeding verschuldigd? Een recent arrest licht toe...

OPZEGGINGSTERMIJn - OPZEGBRIEF - 14.03.2014

Vergeet het stukje opzegtermijn van 2014 niet...

Stel, u zegt iemand op die al jaren in dienst is en u vergeet het stukje opzegtermijn mee te tellen dat slaat op de periode sinds 1 januari 2014. Kunt u die ‘fout’ nog repareren of zal dit automatisch geld kosten?

VAKANTIEGELD - RVA - 14.03.2014

Master na master, jeugdvakantie na jeugdvakantie?

Een jongere die afstudeert heeft het jaar daarna recht op jeugdvakantie (ten laste van de RVA). Stel nu dat hij weer stopt met werken, een nieuwe opleiding aanvat en dan bij u in dienst treedt. Is de jeugdvakantie dan terug van toepassing?

CAMERABEWAKING - 14.03.2014

Informeren of toelating vragen als u camera’s wenst?

Onlangs raakte bekend dat steeds meer bedrijven camera’s blijken te installeren op de werkvloer. Moet u daarvoor de toestemming hebben van uw personeel of gaat het zover niet? Daarover blijkt er nogal wat verwarring te bestaan...

VENNOOTSCHAPSBIJDRAGE - 13.03.2014

Grensbedrag vennootschapsbijdrage