PERSONEELSBELEID - 45-PLUSSERS - 27.03.2014

Al gedacht aan het werkgelegenheidsplan voor 2014?

Vorig jaar moesten bedrijven met meer dan 20 werknemers een zgn. werkgele-genheidsplan voor werknemers van minstens 45 jaar opmaken. Moe(s)t u dat dit jaar opnieuw doen? Wat als u er niet meer aan gedacht heeft?

Eerst even opfrissen

Wat? Het werkgelegenheidsplan voor 45-plussers houdt in dat u minstens één ondernemingsspecifieke maatregel moet toepassen om 45-plussers in dienst te houden en/of aan te werven. U moet de maatregel opnemen in een schriftelijk plan dat u moet ‘bespreken’ met uw personeel (cao 104 van de Nationale Arbeidsraad) . Vorig jaar was het de eerste keer dat u zo’n plan moest opmaken.

Voor wie? Enkel als u meer dan 20 werknemers heeft. Voor bedrijven met minder werknemers geldt de verplichting niet. De beoordeling van deze grens gebeurt echter maar om de vier jaar. Wie bij de telling op 2 januari 2013 boven de grens uitkwam, valt dus t.e.m. 2016 onder de verplichting.

Moet u opnieuw zo’n plan opmaken?

Elk jaar een nieuwe maatregel... Het opmaken van een werkgelegenheidsplan is inderdaad een jaarlijks terugkerende verplichting. U moet dus elk jaar opnieuw een bepaalde maatregel ‘kiezen’ waarmee u de tewerkstelling van 45-plussers wilt handhaven of stimuleren.

... tenzij bij een meerjarenplan. U kunt ook in uw plan bepalen dat de gekozen maatregel voor meerdere jaren geldt. In dat geval moet u dus niet elk jaar opnieuw het warm water uitvinden . Het gaat dan om maatregelen die omwille van hun ‘aard’ wel over meerdere jaren móeten lopen, lees: de realisatie ervan kan niet op één jaar, bv. opleidingsplannen die over meerdere jaren lopen.

Let op! Bestaat uw maatregel uit de (eenmalige) aankoop van nieuw materiaal, bv. aangepaste bureaustoelen voor 45-plussers, dan is dat in principe geen meerjarenmaatregel. Het zal in elk geval niet evident zijn om de vertegenwoordigers van de werknemers ervan te overtuigen dat de kosten ervan zo hoog zijn dat die bv. over twee jaar gespreid moeten worden...

Tegen wanneer moe(s)t het?

Vóór 31 maart. Indien u een ondernemingsraad heeft, hebben de werknemersvertegenwoordigers u er zeker al aan herinnerd dat er ook voor 2014 een ondernemingsplan moet komen (en dat daarin ook feedback over dat van 2013 gegeven moet worden). Vermits cao 104 bepaalt dat dit moet gebeuren op het moment waarop de zgn. jaarlijkse financiële informatie meegedeeld wordt, moest dat in principe zelfs al gebeurd zijn vóór 31 maart jl. (in de veronderstelling dat uw boekjaar samenvalt met het kalenderjaar). Hetzelfde geldt wanneer u geen ondernemingsraad heeft in het bedrijf, maar wel een vakbondsafvaardiging of comité (voor preventie en bescherming op het werk).

Geen vaste timing. Indien u 20 à 50 werknemers heeft, maar geen ‘organen’, moet u de inhoud van het werkgelegenheidsplan niet bespreken met het personeel. U moet de inhoud ervan enkel meedelen. In dat geval legt cao 104 ook geen concrete timing op. Dan bent u dus nog niet te laat...

Wat als u nog niets gedaan heeft?

Geen werkgelegenheidsplan opmaken terwijl u onder de voorwaarden valt dat het wel moet, kan strafrechtelijk gesanctioneerd worden (straf van niveau 1 = boete van € 60 tot € 600 per werknemer). Dat is dus geen optie. Een beetje te laat zijn, zal in principe echter niet tot een sanctie leiden.

Geen (nieuw) werkgelegenheidsplan opmaken als dat wettelijk gezien verplicht is, kan tot strafsancties leiden. Maak er dus werk van voor 2014 (tenzij het vorige een meerjarenplan was). Als u een ondernemingsraad, vakbondsafvaardiging of comité (‘veiligheid’) heeft, moest dit in principe zelfs al gebeurd zijn.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878