VERZEKERINGEN - VARIA - 27.03.2014

Goedkoop hypothecair krediet mét gratis verzekering

Mogelijk besliste u onlangs om een woonst te bouwen, te kopen of te renoveren en ging u daarvoor een hypothecair krediet aan. In welke mate heeft u iets aan de Vlaamse verzekering gewaarborgd wonen?

Een eigen woonst

Goedkoop hypothecair krediet. De tarieven van woonkredieten zijn historisch laag. Mogelijk besliste u onlangs dan ook om iets te kopen of te (ver)bouwen of staat u op het punt om dat te doen.

Toch zware aflossing? De vastgoedprijzen zijn de laatste jaren sterk gestegen. Ook (ver)bouwen wordt omwille van de steeds strengere energienormen alsmaar duurder. De maandelijkse aflossing van zo’n krediet is dan vaak toch nog een serieus bedrag. Te hopen dat er niets tegenzit…

Verzekering gewaarborgd wonen

Bestaat die Vlaamse verzekering nog? Absoluut! Er wordt de laatste jaren terug meer een beroep op gedaan, zo blijkt. Omwille van de crisis uiteraard en omdat de verzekering gratis is…

Ook voor zelfstandigen? Toch wel, al is dat minder bekend. Ook als zelfstandige, zijnde als natuurlijke persoon als dusdanig ingeschreven in de KBO, kunt u de terugbetaling van uw woonkrediet laten waarborgen. Dat is ook zo als uw zaak in een bvba zit en u als zaakvoerder aangesloten bent bij een sociale kas. U moet wel al een jaar als zelfstandige in hoofdberoep actief zijn.

Tip. Bent u zelfstandige in bijberoep, maar werkt u daarnaast nog in dienstverband, dan kunt u wellicht als werknemer de verzekering gewaarborgd wonen aanvragen.

Soort faillissementsverzekering? Neen! Wie als werknemer verzekerd is, kan rekenen op een tussenkomst als hij zonder werk valt. Als zelfstandige komt de verzekering echter niet tussen als uw zaak failliet zou gaan.

Wel verzekerd indien arbeidsongeschikt. Dat klopt! Bent u als zelfstandige aangesloten, dan komt die verzekering tussen als u door ziekte of een ongeval langere tijd arbeidsongeschikt bent.

Even niets meer aflossen? Niet echt. Kunt u bv. wegens ziekte dat krediet niet verder stipt aflossen, dan betaalt de verzekeraar tijdelijk maximaal € 600 aan uw bank. Moet u elke maand meer aflossen, dan blijft het saldo voor eigen rekening. Zonder al te technisch te worden…

Enkel voor uw woning? De waarborg kan inderdaad enkel spelen voor zover het krediet gelinkt is aan uw enige woning, maar dus niet als het bedoeld is voor de aankoop, verbouwing, … van een bedrijfsgebouw, bv. een magazijn.

Tip. Gaat het om een zgn. gemengd pand, dan kunt u die verzekering aanvragen, maar dekt ze alleen de aflossingen die betrekking hebben op het woon-gedeelte. Uw bank zal dat in het voorkomende geval op een van de aanvraagformulieren moeten verduidelijken.

Hoe aanvragen?

Weinig papierwerk. Qua voorwaarden heeft men de afgelopen jaren het een en ander versoepeld. Daardoor blijft het papierwerk nog beperkt.

Tip. Check op https://www.wonenvlaanderen.be/index.php?page=267 via de sneltest of u in aanmerking komt. U vindt er ook het aanvraagformulier.

Binnen het jaar nadat krediet opgenomen is! Zorg er inderdaad voor dat u uw aanvraag tijdig indient, nl. binnen het jaar nadat u de eerste schijf van het krediet opnam. De datum van uw eerste aflossing is dus van geen tel.

De gratis verzekering gewaarborgd wonen dekt alleen als u als zelfstandige bv. door ziekte of ongeval arbeidsongeschikt wordt tot € 600 van de maandelijkse aflossing voor uw woning of gemengd pand. Check voor alle zekerheid of u in aanmerking komt en dien uw aanvraag in het voorkomende geval tijdig in.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878