KLEIN VERLET - 27.03.2014

Ook klein verlet voor feest op een brugdag?

Stel, uw bedrijf zal op vrijdag 2 mei 2014 en/of vrijdag 30 mei 2014 de brug maken. Welke gevolgen heeft dit wanneer er in zo’n ‘verlengd’ weekend een gebeurtenis zou plaatsvinden die in aanmerking komt voor klein verlet?

Vrijdag 2 mei en vrijdag 30 mei zijn dit jaar potentiële kandidaten bij uitstek voor een brugdag. Ze zitten beide nl. geprangd tussen een feestdag (1 mei en 29 mei) en een weekend. Laat mei nu net ook de maand zijn waarin er heel wat plechtige communies en huwelijken plaatsvinden. De kans is dus reëel dat er in een van de twee ‘verlengde’ weekends wel een feestje zal plaatsvinden. Zo ook bij een werknemer van een abonnee. “Op 30 mei maken wij de brug. Nu trouwt de zus van een werknemer op die datum en hij beweert dat hij het klein verlet voor die trouw dan de maandag erop mag nemen. Klopt dat?” , zo vroeg de abonnee...

Plechtigheid op de brugdag zelf

Brugdag blijft brugdag. Vindt de gebeurtenis voor klein verlet plaats op een dag waarop de arbeidsovereenkomst om een andere reden ‘geschorst’ is, dan blijft de betrokken dag het karakter van die schorsing behouden. Stel bv. dat vrijdag 30 mei in uw bedrijf de collectieve vervangingsdag is voor de feestdag van zaterdag 1 november 2014, dan behoudt 30 mei het karakter van feestdag, ook voor de werknemer die in aanmerking zou komen voor klein verlet. De brugdag behoudt m.a.w. steeds zijn karakter van brugdag.

Gevolgen voor klein verlet. Vermits de brugdag zijn karakter van brugdag behoudt, zal de werknemer zijn ‘theoretisch’ recht op klein verlet voor de betrokken gebeurtenis meestal verliezen. In het bovenstaande voorbeeld zal de werknemer het klein verlet voor het huwelijk van zijn zus dus niet naar maandag 2 juni kunnen verschuiven.

Geen vaste dag. Als het om een vorm van klein verlet gaat die niet per definitie op de dag van de gebeurtenis zelf genomen moet worden, maar ook naar de voorgaande of volgende activiteitsdag verschoven kan worden, is het verhaal anders. Stel bv. dat iemands zoon zijn plechtige communie zou doen op vrijdag 30 mei. Die werknemer zou dan wel klein verlet kunnen nemen en dit op woensdag 28 mei of op maandag 2 juni.

Let op! In de zonet aangehaalde voorbeelden zijn we uitgegaan van de ‘algemene’ regels inzake klein verlet. Sommige sectoren voorzien echter in soepelere regels. Laat dat altijd eerst checken.

Brugdag en verschuiven klein verlet

Principe. Wanneer het een vorm van klein verlet betreft die niet op een vaste dag genomen moet worden, zal het inlassen van een brugdag van belang zijn voor de dagen naar dewelke men kan verschuiven.

Voorbeeld. Stel, de zoon van een werknemer doet zijn plechtige communie op zaterdag 31 mei. Indien u geen brugdag inlast op vrijdag 30 mei, is het waarschijnlijk dat hij zijn klein verlet op die dag zal plaatsen. Last u wel een brugdag in, dan kan de werknemer kiezen tussen maandag 2 juni en woensdag 28 mei om naar te verschuiven.

Deeltijdse werknemers. Voor hen speelt dit evenzeer. Stel, de zoon van een deeltijdse werknemer die in principe niet op vrijdag werkt, doet zijn plechtige communie op donderdag 29 mei (een feestdag dus). Als 30 mei geen brugdag is bij u, kan hij het klein verlet alleen verschuiven naar woensdag 28 mei. Is 30 mei wel een brugdag bij u, dan kan hij verschuiven naar woensdag 28 mei of maandag 2 juni.

Vindt de gebeurtenis inzake klein verlet plaats op een collectieve brugdag, dan ‘primeert’ in principe de brugdag. Het gevolg is dan meestal dat de werknemer de dag klein verlet zal kwijtspelen, tenzij het gaat om klein verlet dat niet op een ‘vaste dag’ genomen moet worden (bv. voor een plechtige communie).

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878