ECONOMISCHE WERKLOOSHEID - 27.03.2014

Versoepeling van aangifte voor eerste dag

Aangifte eerste werkloosheidsdag. Als u tijdelijke werkloosheid wilt invoeren, moet u dat aanvragen bij de RVA. Dat kan enkel via een elektronische aanvraag op de portaalsite van de Sociale Zekerheid ( https://www.socialsecurity.be ). Daarnaast moet u, wanneer u effectief van het systeem gebruik zal maken, ook elke maand opnieuw de eerste werkloosheidsdag meedelen aan de RVA, eveneens op elektronische wijze.

Wat moet u doen? U moet de eerste werkloosheidsdag aangeven per werknemer. Daarvoor geeft u een aantal gegevens (naam, adres, rijksregisternummer, enz.) door aan de RVA (via https://www.socialsecurity.be ). Let op! Wanneer u de aangifte van de eerste dag niet (tijdig) doet, zal de RVA in principe geen betaling van uitkeringen aanvaarden, waardoor u loon verschuldigd zal zijn (voor de betrokken dagen).

Wanneer kunt u het doen? De aangifte van de eerste dag kan gebeuren op de dag zelf, uiterlijk op de werkdag die erop volgt of op de werkdag ervóór. Alleen inzake economische werkloosheid (dus niet als het om werkloosheid omwille van slecht weer of een technische stoornis gaat) werd deze termijn onlangs echter versoepeld (KB van 03.02.2014, Staatsblad van 13.03.2014) : het kan voortaan reeds vijf werkdagen vooraf.

Goed om te weten. Indien u bv. vier werkdagen vooraf al een aangifte gedaan zou hebben en naderhand zou blijken dat de werkloosheid toch niet nodig is, kunt u nog annuleren (tot uiterlijk één dag na de dag waarop de werkloosheid begonnen zou zijn).

De aangifte van de eerste werkloosheidsdag voor economische werkloosheid kan voortaan al vijf werkdagen vooraf gebeuren.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878