VENNOOTSCHAPSVORMEN - VOF & COMM.V - 23.10.2014

Vlotjes uw aandelen van een vof of comm.v overdragen

Bij een vof en een comm.v kunnen heel wat zaken vrij soepel geregeld worden. In welke mate is dat op alle vlakken zo? Zijn er specifieke aandachtspunten als de aandelen van die twee ‘bijzondere’ vennootschappen overgedragen worden?

Weinig verplichtingen

Bij de oprichting. U bent bv. niet verplicht om een financieel plan op te maken om dat aan de notaris te kunnen overhandigen. Er is zelfs geen notariële akte nodig om een vennootschap onder firma (vof) of een gewone commanditaire vennootschap (comm.v) op te richten, noch moet u een minimum aan kapitaal inbrengen.

Ook achteraf, qua boekhouding. Dat klopt! U moet uiteraard een boekhouding voeren, maar u bent niet verplicht om elk jaar een jaarrekening op te maken en neer te leggen. In principe heeft uw boekhouder dus minder werk.

Tip. Om optimaal van alle fiscale voordelen te kunnen genieten, zoals bv. van de notionele interestaftrek, doet u er goed aan om uw boekhouder toch een jaarrekening te laten opmaken.

Tip in de tip. Voor de fiscus volstaat dat. Het is dus niet nodig om die jaarrekening achteraf ook neer te leggen en publiek te maken.

Soepel en discreet. Als u met minimale kosten en snel wilt starten, maar bepaalde activiteiten toch liever in een vennootschap onderbrengt, dan is zo’n vof of comm.v dus een interessant vehikel. Dat niet Jan en alleman zicht krijgt op wat de activiteiten die in die vof of comm.v ondergebracht zijn, u opbrengen, is mooi meegenomen.

Wel geen beperkte aansprakelijkheid. Dat is de keerzijde van de medaille. Als beherend vennoot in zo’n vof en comm.v is wat u privé bezit, niet afgeschermd van de schuldeisers van uw vof of comm.v. Alleen de stille vennoot in een comm.v blijft buiten schot, in de mate dat hij enkel geldschieter is en zich verder niet inlaat met het besturen van de comm.v.

Ook soepel aandelen overdragen?

Kan discreet in een bvba. Als u de aandelen van uw bvba of nv overdraagt, dan hoeft u dat niet aan de grote klok te hangen. Die overdracht discreet in het aandeelhoudersregister noteren, volstaat.

Waarop letten als u uit een vof stapt? Als uittredende vennoot rekent u erop dat er met uw uitstap uit uw vof of comm.v een einde komt aan uw persoonlijke aansprakelijkheid. Dat is echter niet ‘automatisch’ het geval!

Uw uitstap openbaar maken. Wilt u vermijden dat u opdraait voor de toekomstige schulden van de vof of comm.v, maak de overdracht van uw deelneming dan openbaar. Dat gebeurt door een uittreksel ter griffie van de rechtbank van koop-handel neer te leggen, waarna de overdracht in het Staatsblad gepubliceerd wordt. Pas vanaf die publicatie heeft u niets meer te maken met de nieuwe engagementen en schulden die de vof of comm.v aangaat (Gent, 12.11.2013) .

Let op! Voor de bestaande schulden op datum van uw uitstap kan men u dus blijven aanspreken.

Tip. Dat kan echter maar tot vijf jaar na de publicatie van de overdracht van uw deelneming.

Wat riskeert u als u in een vof stapt? Als u als beherend vennoot in een vof of comm.v stapt, dan wordt u hoofdelijk aansprakelijk voor álle schulden, ook voor de ‘oude’ (art. 204 en 209 W.Venn. en Cass., 07.11.2013) !

Hoe dekt u zich daartegen in? Als u zo’n instap overweegt, breng dan eerst zorgvuldig de schuldpositie van de vof/comm.v in kaart en zorg ervoor dat u van de overdrager de nodige contractuele garanties krijgt en vrijwaringsmechanismen afspreekt.

Waar bij de oprichting van een vof of comm.v weinig formalismen spelen, is dat het omgekeerde bij de overdracht van de aandelen. Als uittredende (beherend) vennoot komt het erop aan om de overdracht van uw deelneming te publiceren om nadien buiten schot te blijven wat de nieuwe schulden betreft.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878