Alle domeinen

2015 - December

INTERNATIONAAL - VARIA - 17.12.2015

Luxemburg officieel van zwarte lijst geschrapt!


AFSCHRIJVINGEN - 17.12.2015

Wanneer kan een ‘uitzonderlijke’ afschrijving?

Investeringen schrijft u in principe lineair af en in sommige gevallen degressief. Soms wordt echter ook een zgn. uitzonderlijke afschrijving aanvaard. Wanneer is dat (niet) het geval? Een arrest van 27.10.2015 verduidelijkt…

CONTROLE - 17.12.2015

Wat mag de fiscus vragen aan de leasingmaatschappij?

Of en wanneer de fiscus aan de leasingmaatschappij mag vragen wie de optie bij het einde van het contract gelicht heeft, om zo de zaakvoerder privé te kunnen belasten, wordt vaak betwist. Een arrest van 15.10.2015 verduidelijkt…

BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 17.12.2015

Zijn vennootschapskosten ook privé aftrekbaar?

Uw vennootschap zit wat krap bij kas en dus betaalt u privé een aantal kosten in haar plaats. Kunt u die kosten dan ook via uw privéaangifte aftrekken als beroepskosten? Wat vond een rechter daarvan op 14.04.2015?

PERSONEEL - SOCIAAL VOORDEEL - 17.12.2015

Meerdaagse reis ook nog een sociaal voordeel?


SUCCESSIEPLANNING - 17.12.2015

Fiscaal vriendelijk uw echtgeno(o)t(e) beschermen!

Als ouders vastgoed, een beleggingsportefeuille of aandelen van een vennootschap aan hun kinderen schenken, wordt bijna altijd bepaald dat het vruchtgebruik ‘aanwast’ bij de langstlevende. Hoe zorgt u ervoor dat dit onbelast blijft?

VRUCHTGEBRUIK - 17.12.2015

Een vruchtgebruik zonder fiscale valkuil aan het eind?

Uw vennootschap heeft het vruchtgebruik op een pand waarin ze verbouwingswerken zal doen. Riskeert u dan op het einde van de rit privé belast te worden op een voordeel? Wanneer zit u safe? Een ruling van 01.09.2015 verduidelijkt...

BEDRIJFSLEIDER - BEZOLDIGING - 17.12.2015

Uw bedrijfsvoorheffing dit jaar als fiscaal aandachtspunt?

Vanaf 2016 zal de fiscus onvolledige of niet-ingediende aangiften in de bedrijfsvoorheffing strenger aanpakken. Wat betekent dat concreet? Geldt dat ook voor uw voordelen van alle aard en is er ook een positieve kant aan dit verhaal?

BTW - 17.12.2015

Btw-aftrek gemengde bedrijfsmiddelen

In een circulaire van 23.11.2015 wijzigt de Btw het een en ander aan de aftrekregels voor zgn. gemengde bedrijfsmiddelen. Wat moet u daarvan onthouden?

WEBDIENSTEN - VARIA - 16.12.2015

Webpagina’s bewaren voor later

Websites zijn heel vluchtig, maar soms wilt u de inhoud van een bepaalde webpagina of een deel ervan toch wel voor later bewaren. Hoe doet u dat?

BEVEILIGING - VARIA - 16.12.2015

Oude smartphone als bewakingscamera


SOFTWARE - FOTO - 16.12.2015

Tekst of een logo op uw foto’s


TELEFONIE - INTERNETTELEFONIE - 16.12.2015

Zo breidt u Skype verder uit

Met Skype voert u gratis audio- en videogesprekken met andere gebruikers overal ter wereld. Met add-ons kunt u de mogelijkheden nog uitbreiden.

VERVOER - OPENBAAR VERVOER - 16.12.2015

Openbaar vervoer online checken

Sinds een tijdje kunt u via Google Maps de dienstregeling van de NMBS raadplegen. Wij testten dit voor u uit.

CONSUMENT - ONLINE WINKELEN - 16.12.2015

Omzeil verzendkosten bij Bol.com


SOFTWARE - BROWSER - 16.12.2015

Minder bekende trucjes voor Chrome

Chrome is een snelle en efficiënte browser, waarmee de meesten goed vertrouwd zijn. Toch blijft het nog altijd mogelijk om deze nog beter te gebruiken.

COMPUTER - BEELDSCHERM - 16.12.2015

Welk scherm op uw nieuwe laptop?

Wilt u een nieuwe laptop kopen, dan is het scherm een van de belangrijkste zaken. Met al die verschillende resoluties is het moeilijk door de bomen het bos te zien. Wat is er zoal beschikbaar?

WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 16.12.2015

Hoe uw documenten digitaliseren?

Hoewel we meer en meer evolueren naar een ‘paperless’ maatschappij, heeft u wellicht nog veel papieren offertes, facturen, enz. Hoe kunt u die digitaliseren?

SOFTWARE - COMPUTERBEHEER - 16.12.2015

Hoe beheert u uw bestanden?

Het terugvinden van bestanden op uw computer is niet altijd eenvoudig. Hoe zorgt u voor een beter overzicht dan via het standaard bestandsbeheer van Windows? Wij testten voor u drie alternatieve tools.

E-MAIL - E-MAILSOFTWARE - 16.12.2015

Postbox in een nieuw jasje

Bij de recentste update is het desktop-mailprogramma Postbox alweer beter geworden. Een goed moment dus voor een hernieuwde kennismaking.

BEVEILIGING - ENCRYPTIE - 16.12.2015

Versleutel uw complete schijf(partitie)

De beste manier om uw data ontoegankelijk te maken voor onbevoegden blijft stevige encryptie. Er bestaan verschillende tools, maar als u de juiste Windows-versie heeft, dan heeft u een betrouwbare ingebouwde oplossing: BitLocker.

EIGEN WEBSITE - SITEANALYSE - 16.12.2015

Waarom gedragen uw bezoekers zich zo?

U kent wellicht Google Analytics, de gratis tool waarmee u de bezoekers van uw website kunt doorlichten. Hotjar gaat nog een stapje verder en tracht in kaart te brengen waarom ze zich zo gedragen. Iets voor u?

ONTSPANNING - TELEVISIE - 16.12.2015

De nieuwe Apple TV op uw scherm?

Apple bracht een nieuwe Apple TV uit, die ‘revolutionair’ zou zijn. Wat heeft deze nieuwe versie te bieden: is het echt de moeite (en het geld) waard, en wat zijn de alternatieven?

ONROEREND GOED - 16.12.2015

Betaalt uw huur(der) echt uw lening af?

U heeft het wellicht al vaker gehoord: sommige mensen vertellen dat zij met vastgoed als het ware slapend rijk worden omdat zij met de huurgelden hun leningen afbetalen. Maar klopt dat verhaal vandaag wel echt? Hoe kunt u toch nog een stukje vermogen opbouwen door met geleend geld in vastgoed te beleggen? We tonen het u aan de hand van een concreet voorbeeld.

SUCCESSIEPLANNING - 16.12.2015

‘Verzekeringsgift’: nu opletten geblazen?

Kunt u een beleggingsverzekering schenken? Betaalt u dan schenkbelasting? Vermijdt u op die manier wel de erfbelasting? Wat zegt het recente standpunt van de Vlaamse Belastingdienst daarover? Wat zijn de concrete gevolgen van dat standpunt voor u? Kunt u vandaag nog een verzekeringsgift overwegen? En wat doet u het best als u al eerder uw rechten als verzekeringnemer overdroeg?

SCHENKING - 16.12.2015

Voorbehoud vruchtgebruik anders bekeken?

Wat zijn achteraf uw rechten en beperkingen als u schenkt met voorbehoud van vruchtgebruik? Hoe kunt u ervoor zorgen dat u ook na de schenking een effectenportefeuille autonoom kunt blijven beheren? Kunt u de ‘vruchten’ in de akte ook ruimer definiëren dan wat de wet standaard voorziet? Waarom bespreekt u de praktische modaliteiten dan het best al vóór de schenking met uw bank?

VASTGOED - 16.12.2015

Geen huurwaarborg, geen sleutels?

Als u een woning of appartement verhuurt gelden er strenge wettelijke regels i.v.m. de huurwaarborg. Waarom bepaalt u best in uw contract dat de huurder de sleutels pas krijgt eens de waarborg gesteld is? Mag uw huurder de laatste maanden huur verrekenen met de waarborg? Mag u zelf de waarborg inhouden omdat er nog een afrekening volgt? Waarop moet u bij schade letten als u een bankwaarborg heeft?

ONROEREND GOED - 16.12.2015

Handelshuur: uw huurder wil verbouwen?

Mag uw huurder zomaar verbouwingswerken uitvoeren? Wanneer wel en wanneer niet? Welke afspraken maakt u daarover het best? Wat zijn uw rechten als uw huurder werken uitvoert zonder u te verwittigen? Moet u op het einde van de huur een vergoeding betalen voor die werken? Kunt u vragen dat de huurder het pand in de oorspronkelijke staat herstelt? Wat zet u het best in het huurcontract?

BELEGGEN - 16.12.2015

Aandelen: Europa boven?

De voorbije jaren herstelden de Amerikaanse aandelenmarkten duidelijk sneller van de crisis dan de Europese. Staan de Europese aandelenbeurzen nu voor een inhaalbeweging? Wat kunnen we leren uit de evolutie van het ondernemers- en consumentenvertrouwen? Hoe speelt u dan het best in op die goede vooruitzichten voor de Europese beurzen en wat zijn daarbij de aandachtspunten?

BELEGGEN - 16.12.2015

Nu nog dollars bijkopen?

De dollar is recentelijk vrij fors gestegen. De meeste analisten gaan ervan uit dat pariteit met de euro binnen handbereik ligt. Hoe speelt u daar het best op in?

DIVIDENDEN OPTIMALISEREN - 16.12.2015

DBI-aftrek vrijwaren door de winst van een vaste inrichting (deels) te laten belasten?

De Rulingcommissie nam recentelijk een zeer interessante beslissing over de DBI-aftrek van een Belgische vennootschap waarvan een dochter een VI had in Dubai, die ter plaatse tegen 0% belast werd.

Onder welke voorwaarden is de winst van zo’n VI in België vrijgesteld van vennootschapsbelasting? Gelden er ook in het kader van de DBI-aftrek specifieke regels voor de effectieve betaalde belasting op de nettowinst van zo’n VI? Welke?

Hoe kunt u uw DBI-aftrek toch vrijwaren als de winst van die VI globaal genomen onvoldoende belast wordt om zonder meer de DBI-aftrek te genieten?


LOONOPTIMALISATIE - 16.12.2015

Loon omzetten in bedrijfswagen: misbruik?

U las onlangs nog in de media dat een groot bedrijf een paar honderd werknemers een bedrijfswagen voorstelde in ruil voor een lager brutoloon. Wellicht stelde u zich toen ook al de vraag of er dan geen sprake kan zijn van fiscaal misbruik. De Rulingcommissie sprak zich daarover nu recentelijk uit. Wat zegt de Rulingcommissie?

GROEPSSTRUCTUUR OPTIMALISEREN - 16.12.2015

Geruisloze fusie: wanneer kan het, hoe moet het en wat zijn de fiscale gevolgen?

Als het bedrijf twee vennootschappen heeft met gelijkaardige activiteiten, bv. omdat u een concurrent overgenomen heeft, dan heeft u wellicht al eens aan een fusie gedacht. Wanneer is dat zinvol en wanneer niet?

Via een zgn. geruisloze fusie kunt u vrij eenvoudig fusioneren. Wanneer is dat mogelijk? Wat is dan de procedure en welke formaliteiten moet u dan respecteren?

Wanneer is zo’n fusie fiscaal neutraal? Wat houdt die neutraliteit praktisch precies in? Wat als een van de vennootschappen nog overgedragen verliezen heeft?

Wat zijn de gevolgen van zo’n fusie op het vlak van registratierechten en btw?


ONROERENDE VERHUUR - 16.12.2015

Verhuur van opslagruimte met kantoor: wanneer toch met btw?

Als de bedrijfsleider vanuit een management- of patrimoniumvennootschap onroerend goed verhuurt aan het bedrijf, dan moet die vennootschap meestal geen btw aanrekenen, waardoor ze zelf de betaalde btw ook niet kan recupereren.

Enkel op een verhuur van opslagruimte is er toch btw verschuldigd. Wanneer is er daarvan sprake? En hoe zit het dan als er bv. aan het magazijn ook een bureauruimte gekoppeld is?

Wat houdt de 10%-regel van de Btw-administratie in dat geval concreet in? Welke interessante uitspraak deed de Rulingcommissie daarover recentelijk? Hoe kunt u dan door naar het volume van het magazijn te kijken misschien toch btw aanrekenen én recupereren?


ROERENDE VOORHEFFING - 16.12.2015

Nu al interest op rekening-courant betalen?

Als de rekening-courant van het bedrijf met de bedrijfsleider een creditsaldo vertoont, dan krijgt u wellicht de vraag of het niet zinvol is om nog snel voor jaareinde de interesten te betalen. Vanaf 1 januari stijgt de roerende voorheffing in het kader van de veelbesproken ‘taxshift’ immers van 25% naar 27%. Kunt u dan beter nu nog snel die interesten betalen?

CONFLICTEN OPLOSSEN - 16.12.2015

Bemiddeling als alternatief voor lange en dure gerechtelijke procedures?

Hoge gerechtskosten, tijdrovende expertises en lang wachten op een vonnis... Om dan vast te stellen dat de tegenpartij beroep aantekent en u weer voor een paar jaar vertrokken bent! Dat kent u.

Bemiddeling daarentegen is een weinig bekend, maar sneller en goedkoper alternatief om conflicten op te lossen waarbij u professioneel begeleid wordt, maar toch zélf de oplossing in handen houdt. Wat is bemiddeling precies? Wat zijn de voordelen? Hoe werkt dat en hoe begint u ermee? Wat is de duurtijd, de kostprijs en vooral, wat levert het u op?

Wat is het verschil tussen bemiddeling en arbitrage?


SOCIALE RISICO’S BEPERKEN - 16.12.2015

Thuiswerken: leg altijd vooraf de afspraken over een onkostenvergoeding vast!

Cassatie bracht recentelijk meer duidelijkheid over de vraag wanneer er effectief sprake is van ‘huisarbeid’. Wanneer is er nu sprake van huisarbeid en wanneer van telewerk?

Welke kosten moet de werkgever in elk van beide gevallen dragen en welke niet?

Hoe vermijdt u dat een collega achteraf een forfaitaire kostenvergoeding van 10% van zijn brutoloon claimt?

Worden de kostenvergoedingen die het bedrijf in het kader van huisarbeid of telewerk toekent, belast? Zijn ze ook vrij van RSZ?

Kunt u telewerkers een interessante forfaitaire vergoedig toekennen?


BELASTINGCONTROLE - 16.12.2015

Kan de fiscus ‘overdreven’ autokosten zomaar verwerpen?

Als de bedrijfsleider met een luxueuze auto rijdt, dan is dat voor uw controleur vaak een doorn in het oog. Soms probeert hij de autokosten dan deels te verwerpen omdat ze onredelijk zijn.

Wanneer is er effectief sprake van kosten die ‘op onredelijke wijze de beroepsbehoefte overtreffen’? Gelden er daarvoor algemene regels? Wat moet de fiscus dan bewijzen en welk bewijs moet u zelf leveren?

De fiscus verwerpt soms ook autokosten omdat ze hoger liggen dan anderhalve maal de kilometervergoeding van ambtenaren. Is dat terecht? Wat zegt de rechtspraak daarover? Wanneer zijn autokosten dan wel effectief overdreven?


CONFLICTEN OPLOSSEN - 16.12.2015

Hoe correct een dading opstellen?

Met een dading kunt u een geschil tussen twee of meer partijen op een minnelijke wijze beëindigen. Wat zijn dan de aandachtspunten bij het opstellen van die dading? Wat is het belang van het doen van wederzijdse toegevingen en hoeveel speelruimte heeft u daarbij? En wat doet u als de tegenpartij uiteindelijk de gemaakte afspraken toch niet naleeft?

VASTGOED - 15.12.2015

Een pand uit uw vennootschap halen via een kapitaalvermindering, hoe zit dat fiscaal?

Als uw vennootschap eigenaar is van een pand dat u naar uw privévermogen wilt overbrengen, dan kunt u dat pand natuurlijk aankopen, maar dan moet u de koopprijs en daarnaast ook nog het registratierecht betalen. Het pand aan u laten uitkeren als een kapitaalvermindering in natura, ook wel uitbreng genoemd, is dan vaak financieel voordeliger.

Wanneer is zo’n uitbreng mogelijk? Moet uw vennootschap dan belastingen betalen?

Hoeveel registratierechten betaalt u dan privé? Wat zijn de voorwaarden om enkel het vast recht van € 50 te moeten betalen?

Moet uw vennootschap ook roerende voorheffing inhouden, en zo ja, hoeveel dan?


WET CONTINUÏTEIT ONDERNEMINGEN - 15.12.2015

Kunt u zich contractueel indekken tegen het risico dat uw klant in WCO gaat?

Veel ondernemers vinden dat hun klanten in gerechtelijke reorganisatie een te grote bescherming genieten. Zij gaan dan ook op zoek naar mechanismen om die bescherming te temperen.

Mag u lopende overeenkomsten stopzetten omdat uw klant ‘in WCO’ gaat? Kunt u daartoe een ‘uitdrukkelijk ontbindend beding’ in uw contracten opnemen?

Onder welke voorwaarden kunt u dan uw verdere leveringen opschorten? Kunt u uw eigendomsvoorbehoud nog uitoefenen eens uw klant in WCO gegaan is?

En mag u voor nieuwe contracten of bestellingen contante betaling of een waarborg vragen?


GROEPSVERZEKERING - 15.12.2015

Verplichte rendementsgarantie voor groepsverzekeringen aangepast: gevolgen voor u?

De sociale partners bereikten recent een akkoord over het door de werkgevers te garanderen minimumrendement op stortingen in een groepsverzekering. In de media werd dat rendement op een hoopje gegooid met het door de verzekeraar contractueel gegarandeerde rendement.

Wat verandert het sociaal akkoord voor u? Welke garanties moet u in de toekomst geven? Kan dat in de praktijk nog een probleem stellen? Loopt u nog altijd een risico om te moeten bijpassen op stortingen uit het verleden?

Hoe wordt het contractueel gegarandeerd rendement bepaald, voor vroegere en voor toekomstige stortingen? Verandert het sociaal akkoord daar iets aan? En voor uw IPT?


SCHENKEN - 15.12.2015

Blote eigendom geërfd of gekregen: nu al doorschenken aan uw kinderen?

Als een van de ouders overlijdt, dan krijgen de kinderen doorgaans de blote eigendom op dat erfdeel. Maar ook als ouders schenken aan hun kinderen, zullen ze vaak het vruchtgebruik voorbehouden, zodat de kinderen enkel de blote eigendom krijgen.

Kunt u die blote eigendom dan nu al doorschenken aan uw eigen kind en er tegelijkertijd voor zorgen dat u bij het overlijden van de langstlevende van uw ouders toch zelf het vruchtgebruik krijgt, zodat u zelf nog levenslang de inkomsten of de huur blijft genieten?

Is dat fiscaal gezien ook altijd echt een voordelige oplossing? Hoeveel schenkbelasting betaalt u dan in elk van de drie gewesten?


FACTUREN - 15.12.2015

Zegt de klant terecht dat uw factuur nu verjaard is?

Heel wat mensen denken ten onrechte dat facturen al na een jaar verjaren. In welke specifieke omstandigheden is dat effectief wel het geval?

Wat is de normale verjaringstermijn voor een factuur? Hoe kunt u die verjaring dan nog stuiten (‘tegenhouden’)?

Waarom wacht u toch het best niet te lang vooraleer u maatregelen neemt om uw facturen te innen?

En heeft u mogelijk ook een probleem met de Belastingen en de Btw als u zelf een laattijdig ontvangen factuur toch nog betaalt?


INHOUDINGSPLICHT - 15.12.2015

Als opdrachtgever nu ook aansprakelijk voor schulden van onderaannemer?

Doet u als opdrachtgever een beroep op een aannemer met fiscale en/of sociale schulden, dan riskeert u samen met die aannemer hoofdelijk gehouden te zijn tot betaling van zijn schulden.

Nieuw is dat u sinds eind augustus 2015 in bepaalde gevallen ook opdraait voor onbetaalde fiscale en sociale schulden van een onderaannemer (van uw aannemer).

Over welke werken gaat het daarbij precies?

Wat kunt u doen om u veilig te stellen? Wat is daarbij het belang van een correcte toepassing van de inhoudingsplicht? En kunt u zich ook contractueel indekken tegen het risico dat u nu ook opdraait voor de schulden van een onderaannemer?


VASTGOED - 15.12.2015

Nu voordelig onroerend goed schenken: gevolgen voor de woonbonus?

In Vlaanderen kunt u sinds 1 juli 2015 onroerend goed schenken tegen voordelige tarieven. Ook de andere gewesten hebben aangekondigd dat ze van plan zijn om hun onroerende schenkingsrechten te verlagen.

Wat is de impact van zo’n schenking op de bestaande woonbonus van uw kind? Kunt u vermijden dat die deels verloren gaat door te schenken met voorbehoud van vruchtgebruik?

En wat als uw kind vandaag de woonbonus nog niet geniet? Waarom is het dan vaak interessanter om een pand te schenken dat niet bedoeld is voor bewoning? Komt uw kind toch in aanmerking voor de woonbonus als het leent om het geschonken pand (energetisch) te renoveren? Waarom is dat in Vlaanderen extra voordelig?


GOED OM TE WETEN - HUISARTSEN - 15.12.2015

Praktijkondersteuning 2015 voor huisartsen


MEDISCH RECHT - 15.12.2015

No-show-vergoeding aankondigen via e-mail?

Stel, u wilt het fenomeen van de zgn. no-show-patiënten tegengaan door een herinneringsmail te sturen waarin u expliciet vermeldt dat u x-aantal euro schadevergoeding zal vragen. Mag dat, en zo ja, wat zet u dan in zo’n e-mail?

BELASTINGCONTROLE - 15.12.2015

Stukken toevoegen bij vraag om inlichtingen?

Stel, u krijgt een zgn. vraag om inlichtingen waarbij de fiscus ook vraagt om bepaalde stukken mee te sturen. “Stuurt u ze niet mee op, dan komen we wel ter plaatse”, zo staat er nog bij. Is dit iets nieuw? Wat moet u ervan denken?

EXTRALEGAAL PENSIOEN - 15.12.2015

Extralegaal pensioen privé opbouwen: fiscale voordelen

Zowel via het klassieke pensioensparen als via het zgn. langetermijnsparen kunt u privé op een fiscaal vriendelijke wijze een kapitaal opbouwen als aanvulling op uw pensioen later. Waarop moet u daarbij zoal letten?

RECHT - AANNEMER - 15.12.2015

Uw aannemer minder betalen omwille van gebreken?

Stel, u laat een aannemer werken uitvoeren, maar nog vóór u betaalt, duiken er al gebreken op die hersteld moeten worden. Mag u dat door een andere aannemer laten doen en dat in mindering brengen van de factuur van de eerste?

VENNOOTSCHAP - 15.12.2015

‘Formaliteiten’ die veel kunnen kosten

Heeft u een bvba, weet dan dat de fiscus boetes gaat geven aan wie de verplichtingen i.v.m. de loonfiches en bedrijfsvoorheffing niet naleeft. Wat houdt dit in?

ONROEREND GOED - BTW - 15.12.2015

Overgangsregeling voor woningen tussen 5 en 10 jaar!

Vanaf 1 januari 2016 is het verlaagd btw-tarief van 6% voor verbouwingen alleen nog van toepassing op woningen van minstens tien jaar oud. Wie snel is, kan echter nog een overgangsregeling genieten tot eind 2017. Hoe werkt dit?

GOED OM TE WETEN - SCHENKEN - 15.12.2015

Houd de bankgift het best ‘zuiver’!


GRONDIG ONDERZOCHT - AANSPRAKELIJKHEID - 15.12.2015

Pijn tussen controles in: initiatief aan de patiënt?

Stel, op de controle na een operatie blijkt alles goed te gaan met een patiënt. Maanden later heeft hij echter hevige pijnen en een onderzoek op ‘de spoed’ wijst op complicaties. Moet u hem dan zelf contacteren? Een arrest licht toe...

INVESTERINGSAFTREK - 15.12.2015

Hogere investeringsaftrek: ook eenmanszaken!


PENSIOENSPAREN - 15.12.2015

Hoe presteert uw pensioenspaarfonds tegenwoordig?

U kunt privé op een fiscaal vriendelijke wijze een pensioenkapitaal opbouwen via het klassieke pensioensparen. Hoe deed uw pensioenspaarfonds het echter in 2015? Wat kunt u doen als u niet tevreden bent met de prestaties?

AANSLAG GEHEIME COMMISSIELONEN - 15.12.2015

Toch monsterboete voor ‘privé’-restaurantkosten?

Op restaurantkosten en andere kleine privé-uitgaven die door uw bvba betaald worden, past de fiscus, aldus een circulaire, de aanslag als geheim commissieloon niet toe. Nochtans gebeurde dit toch in een recente rechtszaak. Wat nu?

AFTREKBARE KOSTEN - 15.12.2015

Hoeveel laptops, gsm’s, bureaus, … zijn er aftrekbaar?

Een collega met een eenmanszaak bracht voor de belastingen de kosten van meerdere pc’s, smartphones, bureaus en auto’s in. De controleur wilde enkel de afschrijvingen voor één stuk aanvaarden als beroepskosten. Heeft hij gelijk?

GROEPSVERZEKERING - 15.12.2015

Na uw 60ste nog een groepsverzekering afsluiten?

U nadert uw pensioen, maar u heeft nog geen groepsverzekering of u heeft nog veel ruimte voor een zgn. backservice. Kunt u dat nu nog ‘goedmaken’ op een fiscaal vriendelijke wijze? Wat zei de Rulingcommissie op 09.06.2015?

SCHENKING - 15.12.2015

Is ‘gegeven’ ook ‘fiscaal gegeven’?

De meeste schenkingen en bankgiften zijn een voorschot op erfenis. Dit betekent dat ze bij het overlijden van de schenker ‘verrekend’ en eventueel ‘ingebracht’ moeten worden. Moeten er dan toch successierechten op betaald worden?

AUTOKOSTEN - 15.12.2015

Auto verhuren aan uw vennootschap: goed nieuws (bis)

Een zaakvoerder verhuurde op een fiscaal vriendelijke manier zijn privéauto aan zijn vennootschap voor een ‘mooie prijs’. De fiscus beschouwde een groot deel daarvan echter als ‘loon’. Volgde de rechter hem daarin op 08.09.2015?

CONTROLE - 15.12.2015

Aangifte bv in het vizier?

Vanaf januari 2016 viseert de fiscus onvolledige aangiftes bedrijfsvoorheffing (bv). Ook voor uw loon als zaakvoerder? Is voorafbetalen een oplossing?

BTW - ONROEREND GOED - 14.12.2015

Haast en spoed...


AFTREKBARE KOSTEN - ZAKENREIS - 14.12.2015

Koppelt u ook fiscaal het nuttige aan het aangename?

U moet voor uw werk naar bv. een congres in Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland, … Als u daar dan toch bent, wilt u ervan profiteren om ook nog enkele dagen de skilatten aan te binden. Hoe vermijdt u problemen met uw belastingcontroleur?

BTW - AFTREKBAARHEID - 14.12.2015

Btw-aftrek op gemengd gebruikte goederen wijzigt?

Onlangs is een nieuwe circulaire van de Btw verschenen over de aftrek van o.m. goederen die u zowel beroepsmatig als privé gebruikt. Is er daarbij iets veranderd dat voor u van belang kan zijn en heeft dit gevolgen voor de auto van uw zaak?

AUTO - EUROVIGNET - 14.12.2015

Kilometerheffing voor uw camionette?


AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 14.12.2015

De controleur zegt zélf dat het beroepskosten zijn!

De fiscus verwerpt bij een collega een deel van zijn kosten omdat het volgens hem geen beroepskosten zijn. Bovendien zou het deel van de kosten dat hij verwerpt ‘overdreven’ zijn. Wat vond de rechter daarvan?

AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 14.12.2015

Extra aftrek maaltijdcheques in 2016?


AFREKENING FISCUS - 14.12.2015

Minder teruggekregen dan beloofd?


INVESTERINGSAFTREK - 14.12.2015

Wat is een digitale investering?


SOCIALE BIJDRAGEN - 14.12.2015

Sociale bijdragen verhogen of verlagen?

Begin 2016 zal uw sociale kas laten weten hoeveel voorlopige sociale bijdragen u voor dat jaar zal moeten betalen. U kunt dat bedrag echter laten aanpassen in plus of in min. Wanneer is dat interessant en hoe gaat u hierbij dan te werk?

BELASTINGAANGIFTE - VARIA - 14.12.2015

Wat heeft madame dan zoal gedaan... ?

De fiscus stelt de laatste tijd geregeld vragen over de precieze taken van een zgn. meewerkende echtgenote. Wat is het probleem dan precies?

BTW - TERUGGAVE - 10.12.2015

Prettig btw-jaareinde!

Op het einde van het jaar moet een btw-tegoed veel lager zijn dan anders om het effectief terugbetaald te krijgen. Hoe maakt u daar handig gebruik van?

LASTIGE KLANTEN - GEBREKEN - 10.12.2015

Klant mag u niet voor voldongen feit zetten!

Een klant is niet tevreden over het uitgevoerde werk en stelt een collega-aannemer aan om een paar zaken aan te passen. De rekening van die laatste brengt hij in mindering van uw factuur. Hoe reageert u dan het best?

FACTUUR - TIJDSTIP FACTURATIE - 10.12.2015

Factureer vanaf 2016 op het ideale moment!

Vanaf 2016 gelden er inzake btw nieuwe facturatieregels. De factuur zelf wordt in feite de basis van alles en als gevolg daarvan kan het moment waarop u uw facturen maakt, een groot verschil geven. Wat is er ter zake van belang?

AUTO - VARIA - 10.12.2015

Uw controleur is geen automecanicien!


BANK - WAARBORG - 10.12.2015

Valt u wel onder de waarborg van € 100.000?

Geldt de fameuze depositogarantie tot € 100.000 die banken bieden ook voor uw beroepsrekeningen, uw Tak 21 en uw VAPZ? Wat als u bij verschillende banken klant bent die tot dezelfde groep behoren?

PERSONEELSBELEID - BEDRIJFSWAGEN - 09.12.2015

Iedereen een firmawagen: ook iets voor u?

U heeft misschien ook in de media vernomen dat een groot bedrijf aan gans zijn personeel de mogelijkheid biedt om brutoloon in te leveren voor een firmawagen. Is dat eigenlijk wel wettelijk mogelijk en zo ja, is het ook interessant?

LOONINDEXATIES - 09.12.2015

Loongrenzen arbeidsrecht voor 2016


ONTSLAG OM DRINGENDE REDEN - 09.12.2015

Wachten met een verhoor wegens afwezigheid?

Stel, in het kader van een ontslag om dringende reden wilt u iemand verhoren die net een paar dagen afwezig is. Kunt u dan wachten tot hij terugkomt of komt u dan in problemen met de driedagentermijn? Het Hof van Cassatie licht toe...

TIJDSKREDIET - RVA - 09.12.2015

Tijdskrediet zonder motief: wie ‘beslist’ erover?

Stel, iemand wil een aantal maanden tijdskrediet nemen om bv. een wereldreis te maken of vrijwilligerswerk te gaan doen. Vermits het dan om zgn. tijdskrediet zonder motief gaat, zou u de aanvraag willen weigeren. Of kunt u dat niet?

STARTBAANVERPLICHTINGEN - 09.12.2015

Weet u al of u in 2016 min 26-jarigen moet zoeken?

Heeft u minstens 50 werknemers in dienst, dan moet u ten belope van 3% van uw personeelsbestand min 26-jarigen in dienst hebben. Stel, dit komt neer op drie dergelijke jongeren en u heeft er maar twee in dienst. Wat riskeert u dan?

SOCIALE VERKIEZINGEN - 09.12.2015

Ontslaan vóór het ‘occult’ wordt?

Wie in 2016 sociale verkiezingen moet houden, kan van ‘half’ januari tot ‘eind’ maart 2016 niemand meer ontslaan, zo wordt er gezegd. Klopt dat?

INDIVIDUELE BEROEPSOPLEIDING - AANWERVEN - 09.12.2015

Na de IBO een deeltijds contract geven?

Zoals u weet, moet u een IBO’er na zijn opleiding voor minstens eenzelfde duur een arbeidsovereenkomst geven. Stel nu echter dat er maar werk meer is voor een parttime. Dan geeft u hem toch maar een deeltijds contract?

RSZ-BIJDRAGEN - 09.12.2015

In 2016 maar 25% RSZ meer te betalen?

Met de zgn. Wet op de taxshift wil de regering de patronale basisbijdragen laten dalen tot 25%. Betekent dit dan dat u in uw budgetten voor 2016 rekening mag houden met bijdragen van 25% i.p.v. de ‘traditionele’ 32,40%?

BTW - BOETES - 09.12.2015

Minder snel een btw-boete?


TACTIEK & STRATEGIE - 09.12.2015

Verlies van vennootschap wegwerken met privégeld?

Uw vennootschap heeft een boekhoudkundig overgedragen verlies dat u wilt wegwerken met privégeld. Wat is dan fiscaal het best: het kapitaal verhogen, het verlies privé ten laste nemen of een tijdje geen of minder loon opnemen?

PRIVÉWONING IN VENNOOTSCHAP - VRUCHTGEBRUIK - 09.12.2015

Hoe zorgt u voor een fiscaal veilig vruchtgebruik?

Vruchtgebruik in een vennootschap wordt nog steeds door de fiscus geviseerd en hij tracht dat met verschillende argumenten onderuit te halen. Welke dan zoal? Waarop moet u letten opdat uw vruchtgebruik fiscaal zo veilig mogelijk is?

SOCIALE BIJDRAGEN - 09.12.2015

Extra voorlopige bijdragen betalen?

Heeft u in 2015 te weinig voorlopige sociale bijdragen betaald, dan moet u in 2017 bijbetalen. Als u dat nu al weet, past u het tekort dan het best nog dit jaar bij?

BEDRIJFSLEIDER - BENOEMING - 09.12.2015

Medezaakvoerder in bvba, ook aandeelhouder dan?

U wenst de activiteit van uw vennootschap uit te breiden en u wilt daarom een zakenrelatie benoemen tot medezaakvoerder in uw vennootschap. Moet u hem dan ook aandelen geven of niet? Zijn er eventueel andere mogelijkheden?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - HUURINKOMSTEN - 09.12.2015

Wat met de herkwalificatie bij een gemeubelde verhuur?

Verhuurt u als zaakvoerder een deel van uw woning aan uw vennootschap, dan geldt de zgn. huurherkwalificatie. Verhuurt u meubels, dan is die herkwalificatie er niet. Wat dan als u een gemeubeld kantoor verhuurt aan uw vennootschap?

PRIVÉFISCALITEIT - 09.12.2015

U betaalt kosten voor uw bvba...


KAPITAAL - INBRENG - 09.12.2015

Een revisor inschakelen terwijl dat niet moet... ?!

Een zgn. inbreng in natura kan soms zonder tussenkomst van een bedrijfsrevisor. Hoe zit dat precies en waarom zou u hem ook dan nog inschakelen?

HANDELSPRAKTIJKEN - VOORSCHOT - 09.12.2015

Kunt u aan alle klanten voortaan een voorschot vragen?

Sinds 9 november 2015 zijn de spelregels rond het vragen van een voorschot versoepeld. Kunt u zo’n voorschot dan nu altijd vragen, ook aan particuliere klanten? Waar moet u dan rekening mee houden?

PERSONEEL - AANWERVEN - 09.12.2015

Kunt ook u goedkoop extra uren laten presteren?

De horeca heeft sinds kort zijn zgn. flexi-jobs om goedkoop extra uren te laten presteren. Allemaal goed en wel, maar kunt u ook buiten dat systeem goedkoop extra uren laten presteren? Kan dat ook als u tot een andere sector behoort?