Alle domeinen

2016 - Juni

BTW-PLICHT - SAMENWERKINGSVORM - 30.06.2016

Tijdelijke vennootschap: wat met de btw?

Welke btw-regels zijn er van toepassing als twee ondernemingen samenwerken door een tijdelijke vennootschap op te richten?

Moet zo’n vennootschap zelf een eigen btw-nummer aanvragen? Moeten de vennoten dan elk apart factureren of kunnen zij de klant toch één factuur bezorgen?

Wie is er dan verantwoordelijk voor de btw-verplichtingen, als de tijdelijke vennootschap een eigen btw-nummer heeft?


LOONOPTIMALISATIE - 30.06.2016

Als een fiets fiscaal geen fiets meer is...

Een fiets ter beschikking stellen is een fiscaal voordelige manier van verlonen. Wat zijn de voorwaarden om kosten van een fiets voor 120% af te trekken? Wanneer is er voor de gebruiker geen privé belastbaar voordeel? Mag u dan ook nog een fietsvergoeding toekennen? En gelden die regels ook altijd voor elektrische fietsen? Wat zei de minister daarover onlangs?

ONTSLAG - 30.06.2016

Hoe de driedagentermijn correct bepalen?

Bij een ontslag om dringende redenen is er een dubbele termijn van drie werkdagen van toepassing. Zon- en feestdagen tellen dus niet mee, maar wat met collectieve sluitingsdagen? Wat zei het arbeidshof (Luik, 12.11.2015) daarover onlangs?

AANDELENOPTIES - 30.06.2016

Winst met aandelenopties: speculatietaks?

De meeste managers oefenen hun aandelenopties pas uit eens zij de aandelen zelf met voldoende winst kunnen verkopen. Bent u dan op die meerwaarde ook speculatietaks verschuldigd? Wat zei de minister daarover onlangs?

PROJECTEN - 30.06.2016

Bestellingen in uitvoering: hoe ‘percentage of completion’-methode correct toepassen?

Naar aanleiding van ons advies over de nettovoorstelling van bestellingen in uitvoering hadden een aantal lezers vragen over de correcte toepassing van de ‘percentage of completion’-methode.

Wat zijn de voorwaarden om die methode toe te passen? Hoe bepaalt u dan de kostprijs? Wanneer moet u een waardevermindering boeken of de eerder geboekte winst corrigeren? Wat zijn daarbij de correcte boekingen?


AANSPRAKELIJKHEID ONDERAANNEMERS - 30.06.2016

Werken met onderaannemers: kijk uw verzekeringspolis na!

Onderaanneming komt niet alleen in de bouwsector voor. Ook in heel wat andere sectoren (bv. ICT) doen bedrijven vaak een beroep op een onderaannemer. Kan het bedrijf dan ook aansprakelijk gesteld worden voor een fout van een onderaannemer?

Waarom loopt u dan vaak toch het risico mee in de discussie betrokken te geraken? En is dat risico wel altijd afdoende gedekt in uw aansprakelijkheidsverzekering?

Waarom breidt u de dekking dan het best uit om ook de aansprakelijkheid van het bedrijf voor fouten van een onderaannemer te verzekeren? Is het dan soms zinvol om ook de aansprakelijkheid van de onderaannemer zelf mee te verzekeren? Waarom?


LOONOPTIMALISATIE - 30.06.2016

Fiscaal voordelig een buitenlands kaderlid aanwerven?

De fiscus heeft onlangs aangekondigd dat hij de aangifte van personen die het bijzonder aanslagstelsel voor buitenlandse kaderleden genieten, met bijzondere aandacht zal controleren.

Waarom is dat fiscale gunstregime zo aantrekkelijk en wat zijn de toepassingsvoorwaarden?

Kan een Belgisch bedrijf dat internationaal actief is het gunstregime ook toepassen als het een buitenlands kaderlid aanwerft?


SAMENWERKING - 30.06.2016

Hoe een samenwerking (‘joint venture’) met een ander bedrijf het best organiseren?

Als twee bedrijven voor een langere termijn willen gaan samenwerken, dan spreken ze algauw over een ‘joint venture’.

Wat houdt zo’n ‘joint venture’ precies in?

Welke andere vormen kan zo’n samenwerking aannemen? Wat zijn de voordelen van een contract en wanneer is dat de eenvoudigste en ook de beste oplossing?

Wat is een tijdelijke vennootschap en wat zijn daarvan de voor- en nadelen?

Wanneer is het zinvol om samen een aparte vennootschap op te richten en waarover moet u dan goede afspraken maken? Kan een minderheidsdeelname soms een beter alternatief zijn?


SOCIALE VERKIEZINGEN - 30.06.2016

Wat kunt u nog doen als een beschermde werknemer het te bont maakt?

Na de sociale verkiezingen gebeurt het wel vaker dat een beschermde werknemer het te bont begint te maken. Wat houdt de ontslagbescherming dan in en hoeveel kost een ontslag u?

Wanneer is een ontslag om dringende redenen of om technische en economische redenen toch mogelijk?

En waarom gaat u beter niet in op de vraag van een beschermde werknemer om hem te ontslaan, bv. om in een SWT te stappen?


RECLAME - 30.06.2016

Vergelijkende reclame maken: welke regels moet u naleven?

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is vergelijkende reclame in België wel degelijk toegelaten. Wat zijn dan de voorwaarden en de spelregels die u moet naleven?

Wat kunt u doen als een concurrent met zijn reclame op oneerlijke wijze de belangen van het bedrijf schaadt?


AFTREKBARE KOSTEN - 30.06.2016

Een barbecue voor de klanten: receptie of reclame-evenement?

Zoals u weet, zijn reclamekosten in principe volledig aftrekbaar, receptie- en representatie- kosten slechts voor 50%. Hoe maakt u volgens de wet het onderscheid tussen beide soorten kosten? Wat zegt de rechtspraak daarover en wat is het standpunt van de fiscus?

Na jarenlange discussie heeft de Btw zich aangesloten bij het standpunt van het Hof van Cassatie en kunt u in het verleden onterecht voor een bedrijfsevenement betaalde btw toch recupereren. Hoe pakt u dat aan? Wat moet u kunnen aantonen als de fiscus de aftrek van de kosten van uw bedrijfsbarbecue en de btw-recuperatie in vraag stelt?


BELEGGEN - 29.06.2016

Goud kopen via een tracker?

Nu de koers van het goud recentelijk wat teruggevallen is, lijkt het u wel iets om wat goud te kopen. Hoe pakt u dat aan, als u geen gedoe wilt met fysieke munten?

SUCCESSIEPLANNING - 29.06.2016

‘Restschenking’ familiebedrijf: nieuwe regels?

In het Vlaams gewest geldt er sinds 2012 een vrijstelling van schenkbelasting voor familiale vennootschappen. Via een restschenking kunt u er nu al voor zorgen dat niet alleen uw kinderen, maar ook uw kleinkinderen die vrijstelling genieten. De Vlaamse fiscus heeft echter recentelijk via een omzendbrief een aantal spelregels gewijzigd. Waarop moet u nu voortaan letten bij zo’n restschenking?

BELEGGEN - 29.06.2016

Groeilanden: ontwaken de schone slaapsters?

De koersen van de aandelen uit de groeilanden hebben de laatste jaren stevige klappen gekregen. Volgens uw bankier waren de groeimarktaandelen de laatste 15 jaar nooit zo goedkoop als vandaag. Is het nu effectief het ideale instapmoment voor aandelen uit de groeimarkten? En aan welke regio’s geeft u dan het best de voorkeur?

BELEGGINGSFISCALITEIT - 29.06.2016

Uw eigen gemengd fonds fiscaal voordeliger?

Veel bankiers raden vandaag gemengde fondsen aan. Waarom? Met zo’n fonds riskeert u echter bij een verkoop belastingen te betalen op een meerwaarde die u niet gerealiseerd heeft. Is een gemengd fonds verpakt in een Tak 23 dan een goed alternatief om aan die belasting te ontsnappen? Waarom stelt u toch beter zelf uw eigen gemengd fonds samen en hoe pakt u dat het best eenvoudig aan?

VASTGOED - 29.06.2016

Wat moet u als verhuurder controleren?

Wat controleert u als verhuurder het best vooraleer u de sleutels aan uw huurder overhandigt? Mag u ook weigeren om de sleutels af te geven, bv. omdat de huurwaarborg of de verzekering niet in orde is? Wanneer wel en wanneer niet? Welke bewijsstukken vraagt u gedurende de huurovereenkomst op? En hoe ziet u toe op een correct onderhoud van uw pand?

SCHENKING - 29.06.2016

Optioneel beding van terugkeer belastingvrij?

Waarom doet u er meestal goed aan om bij een schenking een beding van terugkeer te voorzien? Is zo’n terugkeer altijd belastingvrij? Waarom voorziet u beter geen zaakvervanging als u geld schenkt om een onroerend goed te kopen? Wat is het voordeel van een optioneel beding van terugkeer? Wanneer is er nu in Vlaanderen bij een optionele terugkeer sinds kort toch belasting verschuldigd?

SUCCESSIEPLANNING - 29.06.2016

Rekening-courant inbrengen in maatschap?

De maatschap wordt binnen een successieplanning vaak gebruikt als controlevehikel voor een familiebedrijf. Soms vergeet men daarbij een planning uit te werken voor de rekening-courant van de bedrijfsleider. Kunt u die rekening-courant ook schenken of laten terugbetalen? Wat is daarvan het nadeel? Waarom is een inbreng in uw maatschap vaak een betere oplossing? Hoe gaat u daarbij te werk?

GOED OM TE WETEN - PENSIOEN - 28.06.2016

Wanneer kunt u met pensioen?


FISCAAL - BEROEPSKOSTEN - 28.06.2016

Fiets voor huisbezoeken: ook (120%) aftrekbaar?

Als u de fiets gebruikt voor uw woon-werkverkeer, is de aankoop ervan aan 120% afschrijfbaar in de bvba. Geldt dit ook voor een zgn. speed pedelec? En wat als u de fiets niet voor woon-werkverkeer, maar wel beroepsmatig gebruikt?

GRONDIG ONDERZOCHT - ONROEREND GOED - 28.06.2016

Ook meerwaardebelasting op het deel grond?

Stel, u heeft een grond waarop u een gebouw zet waarin u woont én werkt. Als u jaren later het gebouw verkoopt, wordt u belast op een meerwaarde voor het beroepsmatig deel. Hoe wordt die meerwaarde berekend? Een arrest licht toe.

GOED OM TE WETEN - FACTUREN - 28.06.2016

Factuur met ‘voldaan’ niet genoeg?


FISCAAL - BTW - 28.06.2016

Wanneer is een ingreep niet ‘louter’ esthetisch?

Als prestaties niet louter esthetisch zijn, maar ook een therapeutisch of reconstructief doel hebben, is er geen btw op verschuldigd. Wat moet u daaronder begrijpen en hoe moet u het aantonen volgens een nieuwe ‘btw-instructie’?

MEDISCH RECHT - ATTESTEN - 28.06.2016

Wat zet u in een attest om een reis te annuleren?

Stel, een patiënt wordt ziek en hij zelf of een verwant van hem wil zijn reis daardoor annuleren. Als de annulatieverzekering vraagt om de ziekte te attesteren, mag u daar dan op ingaan en zo ja, wat zet u in zo’n attest?

AANNEMER - FACTUUR - 28.06.2016

Hoeveel inhouden als u niet de volledige factuur betaalt?

Stel, u bent niet helemaal tevreden over het werk van uw aannemer en u wilt daarom slechts een deel van de factuur betalen. Moet u dan de eventuele fiscale en sociale inhoudingen doen op dat deel of toch op de volledige factuur?

PRIVÉ - TAKSEN - 28.06.2016

Wat mag u meenemen op en meebrengen uit vakantie?

U vertrekt binnenkort op vakantie en u neemt wat cash geld mee omdat u op uw vakantiebestemming bepaalde zaken goedkoper kunt aankopen dan in België. Zitten daar eigenlijk beperkingen op en waar moet u dan vooral op letten?

OVEREENKOMST - 28.06.2016

Vervanger gevonden, hoe regelen?

Stel, via een annonce heeft u iemand gevonden die u tijdens een (langdurige) afwezigheid komt vervangen. Hoe kunt u dat op financieel en juridisch vlak regelen?

FISCAAL - INTERESTAFTREK - 27.06.2016

Gewestelijke interesten aftrekbaar van federaal inkomen?

Naast uw reeds afbetaalde gezinswoning heeft u ook nog een appartement dat u verhuurt. In 2015 sloot u een lening op vijf jaar om uw eigen woning op te frissen. Kunt u de interesten daarop dan nog aftrekken in uw privéaangifte?

HANDELSHUUR - HUURCONTRACT - 27.06.2016

Een nieuwe Vlaamse regeling rond de huur van pop-ups...

Op woensdag 8 juni keurde het Vlaams parlement een nieuwe regeling goed voor de verhuur van handelspanden voor korte termijn, de zgn. pop-upstore. Wat is er hier precies van belang?

WONINGHUUR - EIGEN GEBRUIK - 27.06.2016

Een 2de verblijf opzeggen voor eigen gebruik?


syndicus - 27.06.2016

Dringend werken nodig!

Ook al zijn bepaalde werken echt nodig, sommige mede-eigenaars blijven zich verzetten. Wat dan? Het Hof van Cassatie sprak zich hier onlangs over uit...

FISCAAL - HUUR - 27.06.2016

Iets huren dicht bij uw werk niet meer aftrekbaar... ?

Een belastingplichtige huurde een appartement dicht bij zijn werk en trok de kosten ervan af in zijn privéaangifte. De rechter weigerde dat echter! Oei, wordt die aftrek dan nu niet meer aanvaard of hoe zit dat precies?

GEMEEN HUURRECHT - VARIA - 27.06.2016

De vaatwasser of koffiezet is stuk, wie staat daarvoor in?

Er staat bij aanvang van de huur nog een vaatwasser of koffiezet in het pand dat u verhuurt, al dan niet achtergelaten door de vorige huurder. Moet u die als verhuurder dan ook vervangen als die versleten is?

VASTGOEDMAKELAAR - ERELOON - 27.06.2016

Geen ereloon want de verkoopprijs ligt te laag...

Het pand wordt verkocht tegen een verkoopprijs die lager ligt dan de afgesproken vraagprijs. Is dat een reden om uw ereloon niet te betalen? Onlangs sprak een rechter zich uit...

WONINGHUUR - SLECHTE BETALERS - 27.06.2016

Altijd drie maanden achterstal nodig?


MEDE-EIGENDOM - RAAD VAN MEDE-EIGENDOM - 27.06.2016

Discussie over wie er in de raad van mede-eigendom zit...

Op de algemene vergadering is de benoeming van de leden van de raad van mede-eigendom nogal eens een bron van discussie. Wat indien er voorheen drie leden waren, maar er een extra kandidaat opduikt?

BANK - VARIA - 27.06.2016

Getrouwheidspremie niet verliezen?


BELASTINGEN - AANGIFTE - 27.06.2016

Niet-ontvangen huur in privéaangifte?

U verhuurt privé een onroerend goed en uw huurder heeft de laatste maanden van 2015 niet betaald. Wordt u daar dan privé op belast of hoe zit dat fiscaal?

BELEGGEN - FONDSEN - 27.06.2016

Loopt u meer wisselrisico dan u denkt?

Om het wisselrisico te vermijden, brengen bepaalde internationale fondsen een zgn. gehedgede versie uit. Wat houdt dat dan eigenlijk allemaal in en waar moet u dan vooral op letten?

VERZEKERINGEN - GEWAARBORGD INKOMEN - 27.06.2016

Wie betaalt de premie gewaarborgd inkomen het best?

Onlangs gaf de minister zijn visie omtrent de fiscale aftrekbaarheid van de verzekeringspremie gewaarborgd inkomen en de belastbaarheid van een uitkering ervan. Wordt de premie dan het best door u privé of door uw vennootschap betaald?

BELASTINGEN - AANGIFTE - 27.06.2016

Wanneer maakt uw kind geen deel uit van uw gezin?

U moet de papieren voor uw privéaangifte verzamelen. Wilt u dat uw kinderen ten laste zijn, dan moet u aantonen dat ze deel uitmaken van uw gezin. Voor de aftrek van onderhoudsgeld is het net omgekeerd. Hoe werkt dat precies?

BELEGGEN - VARIA - 27.06.2016

Een beroepsmatige ‘youngtimer’... ?


VASTGOED - VARIA - 27.06.2016

Uw tuin opfrissen op kosten van de fiscus en de Btw?

Door het weer van de voorbije weken beslist u om uw tuin te laten opknappen. Zijn de kosten voor het onderhoud en de aanleg ervan fiscaal aftrekbaar en hoe zit dat met de btw? Maakt het hierbij een verschil of u een vennootschap heeft of niet?

BANK - VARIA - 27.06.2016

Bank failliet, geld kwijt?

In de media werd er onlangs veel aandacht besteed aan het faillissement van een bekende bank. U stelt zich hierbij de vraag hoe die zgn. waarborgregeling nu precies weer in elkaar zit en hoe u desgevallend uw geld kunt recupereren?

KIND TEN LASTE - 24.06.2016

Tot welke leeftijd mogelijk ten laste?


AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 24.06.2016

Omzetverlies ook aftrekbaar?


FISCALE VERMINDERINGEN - 24.06.2016

Halve dag kinderopvang, maar € 5,60?


AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 24.06.2016

Uw zaak nog fiscaal voordelig beveiligen?

U wilt uw zaak beveiligen tegen diefstal en inbraak en een collega van u vertelde dat u dan recht heeft op een aantal fiscale voordelen. Is dat eigenlijk nog wel zo en aan welke voorwaarden en formaliteiten moet dan ter zake voldaan worden?

BELASTINGAANGIFTE - VARIA - 24.06.2016

Alimentatie voor de kinderen, aan te geven?


BELASTINGAANGIFTE - VARIA - 24.06.2016

Belastingen op uw buitenlandse huurinkomsten?

De fiscus heeft onlangs benadrukt dat inkomsten uit buitenlandse onroerende goederen opgenomen moeten worden in uw aangifte. Wat moet u dan precies aangeven en moet u dan eigenlijk meer belastingen betalen?

CONTROLE - 24.06.2016

Waar heeft u dat van betaald?

Een collega had méér uitgegeven dan verdiend en werd dus belast op het verschil. Dat zijn spaargeld gedaald was, telde niet voor de fiscus. Correct?

AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 24.06.2016

Supporteren de fiscus en de Btw mee?

Door het EK voetbal denkt u eraan om het komende seizoen businessseats of loges te huren om er klanten of leveranciers uit te nodigen. Zijn die kosten dan volledig aftrekbaar en wat met de kosten van eten en drank?

PRIVÉFISCALITEIT - 24.06.2016

Speculatietaks voor winst met aandelenopties?

U oefent uw aandelenopties uit. U koopt dus aandelen die u meteen daarna met winst verkoopt. Moet u op die winst dan ook de zgn. speculatietaks betalen?

BEDRIJFSLEIDER - PRIVÉFISCALITEIT - 24.06.2016

Uw kind inzetten als jobstudent in uw vennootschap?

Uw vennootschap kan deze zomer wel wat hulp gebruiken en u denkt eraan om uw eigen kind die vakantiejob te laten doen. Moet u daarvoor eerst via een interimkantoor passeren en blijft uw kind dan nog wel fiscaal ten laste?

ONKOSTENVERGOEDING - 24.06.2016

Weer minder kilometervergoeding?


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - VARIA - 24.06.2016

Ook voor u eco-, sport- of cultuurcheques?

Rond deze tijd krijgen heel wat werknemers weer ecocheques. Kan uw vennootschap die ook aan u als zaakvoerder toekennen en wat met sport- en cultuurcheques? Hoe zit dat fiscaal en waarvoor kunt u die cheques gebruiken?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - DIVIDEND - 24.06.2016

Oeps, er is te weinig roerende voorheffing ingehouden...

U heeft onlangs een dividend of interesten uit uw vennootschap opgenomen. Echter, met al die verschillende tarieven die tegenwoordig mogelijk zijn, blijkt nu dat er te weinig roerende voorheffing ingehouden werd. Hoe zet u dat dan recht?

AUTO - 24.06.2016

Is het nu een lichte vrachtauto of toch een gewone auto?

U wilt met uw vennootschap een 4x4 kopen, want dat is toch een zgn. lichte vrachtauto en dus fiscaal voordelig of is dat niet meer zo? Wanneer is uw auto nog een lichte vracht en wat met een personenauto die u ombouwt?

VOORDEEL GRATIS AUTO - 24.06.2016

Achteraf een auto-accessoire kopen...


AUTOKOSTEN - 24.06.2016

Dure auto, dus overdreven kosten?

Een zaakvoerder wil via zijn vennootschap een dure auto leasen. Alvorens dat te doen, vraagt hij de ‘zegen’ van de Rulingdienst. Waarom en krijgt hij die ook?

BEDRIJFSLEIDER - PRIVÉFISCALITEIT - 24.06.2016

Kosten van appartement dicht bij uw werk aftrekbaar?

U heeft net een mooie opdracht binnengehaald. Er is wel een minpuntje: er hangt een lange dagelijkse pendel aan vast. Kunt u of kan uw vennootschap dan geen studio huren of zelfs kopen, kort bij die opdrachtgever? Hoe zit dat fiscaal?

SOCIAAL STATUUT - 24.06.2016

Vergeet uw sociale bijdragen niet!


SOCIAAL SECRETARIAAT - 23.06.2016

Waarom aantal werknemers op 30.06 laten berekenen?

In het kader van de startbanen en het tijdskrediet is het belangrijk om uw aantal personeelsleden op 30 juni en/of tijdens het tweede kwartaal van een jaar te kennen. Waarom is dat zo en hoe berekent u die aantallen?

PERSONEELSBELEID - REKRUTEREN - 23.06.2016

Te oud om úw keuken te maken?

Eind mei jl. berichtten de media uitvoerig over het feit dat een 50-plusser geen selectie-interview gegund werd, omdat hij te oud was. Een verantwoordelijke voor de rekrutering had dit zwart-op-wit geantwoord. Hoe vermijdt u zulke zaken?

ARBEIDSONGESCHIKT - GEWAARBORGD LOON - 23.06.2016

Pas in dienst en al ziek: gewaarborgd loon of niet?

Vroeger gold de regel dat een ‘nieuwe’ werknemer die nog geen maand anciënniteit had, geen recht had op gewaarborgd loon wanneer hij ziek werd tijdens die eerste maand. Nu zou die regel echter afgeschaft zijn. Klopt dat?

SOCIALE VERKIEZINGEN - ONTSLAGBESCHERMING - 23.06.2016

Ontsnappen aan een vergoeding door nietige aanvraag?

Stel, zonder het te weten heeft u in de occulte periode een kandidaat-werknemersafgevaardigde ontslagen. Als zijn verzoek tot re-integratie niet reglementair zou zijn, komt u er dan goed(koop) van af? Het Hof van Cassatie licht toe...

INSPECTIE - INTERIMARBEID - 23.06.2016

Onjuist loon voor een interim: pv voor u?

Door een aanpassing van het Sociaal Strafwetboek kunt u, als gebruiker van interimarbeid, sinds 1 mei 2016 strafrechtelijk aansprakelijk gesteld worden voor de toepassing van het juiste loon. Waarop moet u letten in dat verband?

INDIVIDUELE BEROEPSOPLEIDING - 23.06.2016

Geen ‘dringende reden’ voor een IBO?

Stel, een IBO’er veegt er zijn voeten aan tijdens de opleiding, zelfs schriftelijke waarschuwingen helpen niet. Kunt u dan de ‘volgende keer’ wanneer er weer iets is, de opleidingsovereenkomst beëindigen? U heeft immers een ‘bewijsdossier’...

OPZEGGINGSTERMIJN - 23.06.2016

Is opzeggen vóór het begint ‘gratis’?

Soms gebeurt het dat u kort na het tekenen van het contract en nog vóór de indiensttreding spijt heeft van een aanwerving. Kunt u daar nog goedkoop onderuit?

FISCAAL - SCHENKING - 22.06.2016

Is ‘gegeven’ ook ‘fiscaal gegeven’?

De meeste schenkingen en bankgiften zijn een voorschot op erfenis. Dit betekent dat ze bij het overlijden van de schenker ‘verrekend’ en eventueel ‘ingebracht’ moeten worden. Moeten er dan toch successierechten op betaald worden?

SLECHTE BETALERS - ADVOCAAT - 22.06.2016

Procederen weer iets duurder dan voorheen?

Sinds 1 juni 2016 is de zgn. rechtsplegingsvergoeding weer gestegen. Kost het u dan voortaan meer om uw klanten die u niet betalen voor de rechter te brengen? Loont dat dan minder de snel de moeite?

6%-BTW-TARIEF - VARIA - 22.06.2016

Liften in een school, ook 6% btw?


AUTO - LICHTE VRACHT - 22.06.2016

Een ‘doe-het-zelf’ lichte vracht?


PERSONEEL - AANWERVEN - 22.06.2016

Ai, een sollicitant die niet in aanmerking komt...

Onlangs werd een bedrijf veroordeeld voor leeftijdsdiscriminatie omdat het een 59-jarige man niet uitgenodigd had voor een sollicitatiegesprek. Gaat dat niet wat te ver? Moet u voor alle veiligheid dan iedereen uitnodigen?

FISCAAL - BELASTINGAANGIFTE - 22.06.2016

Niet-ontvangen huur in uw aangifte?

Een huurder heeft de laatste maanden van 2015 zijn huur niet betaald. Wordt u daar dan niettemin toch op belast of hoe zit dat fiscaal gezien dan precies?

VENNOOTSCHAP - ZAAKVOERDER - 22.06.2016

Een medezaakvoerder benoemen zonder aandelen?

U bent van plan om iemand te benoemen tot medezaakvoerder. Wat is er daarbij dan vooral van belang voor u en hoe pakt u dat het best aan? Moet u zo’n zaakvoerder ook altijd ten minste één aandeel toekennen?

PERSONEEL - STUDENTEN - 22.06.2016

Hoeveel mag een student verdienen in 2016?


SOCIAAL STATUUT ZELFSTANDIGE - 22.06.2016

Liever andere sociale kas? Nu opzeggen!


RECHT - GEREGLEMENTEERDE BEROEPEN - 22.06.2016

U laten erkennen als ‘ambachtsman’?

Sinds 1 juni 2016 is het effectief mogelijk om een erkenning te vragen als ambachtsman. Is dat dan verplicht? Wat is precies het voordeel?

HANDELSHUUR - CONTRACT - 22.06.2016

Vlaamse regeling voor handelshuur van korte duur...

Op 8 juni 2016 keurde het Vlaams parlement een nieuwe regeling goed voor de verhuur van handelspanden voor één jaar of korter. Hoe zit dat precies in elkaar? Is dat voor u als huurder ook een goede zaak?

FISCAAL - GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - 20.06.2016

Allebei belastbaar voordeel voor dezelfde auto?

Uw vrouw is sinds begin 2015 medezaakvoerder van uw bvba. Moet er dan nu in de privébelastingaangifte ook voor haar een privé belastbaar voordeel auto opgegeven worden als zij af en toe met ‘uw’ auto rijdt? Hoe zit dat precies?

RECHT - VARIA - 20.06.2016

Erkenning als ambachtsman mogelijk!


VENNOOTSCHAP - VARIA - 17.06.2016

Zij zijn groot en u bent klein of... een microvennootschap?

Sinds dit jaar zijn er naast grote vennootschappen en kmo’s ook zgn. microvennootschappen en misschien is ook uw vennootschap zo’n microvennootschap. Hoe zit dat precies en welke boekhoudkundige en fiscale gevolgen heeft dat dan?

VOORDEEL ALLE AARD - 17.06.2016

Uw voordeel alle aard voor een tablet?

Gebruikt u een tablet van uw vennootschap ook privé, hoe groot is dan het voordeel alle aard daarvoor? Een ruling van 23.02.2016 helpt u hiermee!

CONTROLE & GESCHILLEN - SANCTIES - 17.06.2016

Wel of geen belastingverhoging als uw aangifte te laat is?

Uw aangifte vennootschaps- en personenbelasting kunt u maar beter tijdig indienen. Indien u daar toch niet in slaagt, mag de fiscus u dan een belastingverhoging opleggen? Wat zei een rechter daarover op 18.04.2016?

PRIVÉ - PERSONEN TEN LASTE - 17.06.2016

Buitenlands inkomen en kinderen ten laste: tijd voor actie!

U bent gehuwd en woont in België, maar u werkt in Nederland waar u ook belast wordt op die beroepsinkomsten. België stelt dat inkomen dan vrij, maar dat kan nadelig zijn zo u kinderen ten laste heeft! Hoezo en wat moet u dan doen?

BEDRIJFSLEIDER - VOORDEEL VAN ALLE AARD - 17.06.2016

Bedrijfsvoorheffing inhouden als er geen ‘echt’ loon is?

U neemt geen loon op uit uw vennootschap, maar u woont wel gratis in een pand van uw vennootschap. Op dat voordeel moet er ook bedrijfsvoorheffing betaald worden, maar hoe zit dat precies? Er is immers geen uitkering in geld.

VASTGOED - VRUCHTGEBRUIK - 17.06.2016

Vruchtgebruik bijna ten einde, blote eigendom verkopen?

Het vruchtgebruik van uw vennootschap op een pand waarvan u privé blote eigenaar bent, loopt weldra af. U heeft dan verschillende opties, maar wist u dat de blote eigendom verkopen aan uw vennootschap ook interessant kan zijn?

AANGIFTE - PERSONENBELASTING - 17.06.2016

Hoe uw buitenlandse inkomsten en bezittingen aangeven?

In een bericht van 30 mei 2016 liet de fiscus weten dat als u in 2015 buitenlandse inkomsten, rekeningen of een levensverzekering had, u die niet mag vergeten aan te geven in uw aangifte personenbelasting! Hoe zit dat ook alweer?

AANGIFTE - PERSONENBELASTING - 17.06.2016

Aangifte op papier: mag altijd en moet soms!


EIGEN WEBSITE - DOMEINNAAM - 15.06.2016

Zo kiest u een goede domeinnaam

U overweegt een website voor bv. een nieuwe zaak of een nieuw product. Wij geven u een checklist mee voor het vinden van een passende domeinnaam.

SOFTWARE - WINDOWS - 15.06.2016

Maak Windows Verkenner nog flexibeler

Op uw browser na is Windows Verkenner waarschijnlijk het Windows-programma dat u het vaakst gebruikt. Met een paar eenvoudige ingrepen maakt u die tool nog veelzijdiger en handiger.

E-MAIL - E-MAILSOFTWARE - 15.06.2016

Mail anders verwerken met Boomerang

Boomerang is door de tijd heen uitgegroeid tot een veelzijdige tool voor uw mail. Wat kunt u ermee?

WEBDIENSTEN - ONLINE CHAT - 15.06.2016

Beter communiceren met Google

Onlangs werd Google Spaces gelanceerd: een webdienst en mobiele app waarmee u binnen besloten groepen kunt communiceren. Interessant?

ONTSPANNING - REIZEN - 15.06.2016

Mobiele apps voor budgetbewuste reizigers

Vertrekt u binnenkort op vakantie, dan neemt u wellicht uw smartphone mee. Welke mobiele apps helpen u ter plaatse om uw reisbudget onder controle te houden?

CONSUMENT - PRIJSVERGELIJKING - 15.06.2016

Hulp om goedkoper te shoppen

Via internet kunt u gemakkelijk prijzen checken en vergelijken. Enkele nieuwkomers helpen u daarbij.

BEVEILIGING - BACK-UP - 15.06.2016

De cloud op uw netwerkschijf of NAS

Maakt u lokale back-ups op een netwerkschijf of NAS van Synology? Dan kunt u ook Dropbox op uw NAS installeren als extra back-up. Hoe werkt dat?

TELEFONIE - SMARTPHONE - 15.06.2016

Deel apps en online diensten met gezin of collega’s

Koopt u vaak apps in de Apple App Store of gebruikt u online diensten als Spotify? Hoe kunt u deze dan delen met andere gezinsleden (of collega’s)?

SOFTWARE - OFFICE - 15.06.2016

Reduceer Microsoft Office-documenten in grootte

Een Office-document kan soms te groot zijn om nog goed via e-mail te versturen of naar de cloudopslag te uploaden. Hoe reduceert u zo’n bestand in grootte?

ONTSPANNING - REIZEN - 15.06.2016

Alles in één koffer?


CULTUUR & WETENSCHAP - KUNST & MUSEA - 15.06.2016

Op virtueel museumbezoek

Plant u voor in de vakantie een museumbezoek en wilt u nu al een virtueel voorsmaakje? Of heeft u gewoonweg geen tijd om ernaartoe te gaan? Welke websites en apps laten u rondkijken in de wereld van de kunst?

WEBDIENSTEN - ONLINE SAMENWERKEN - 15.06.2016

Slimmer vergaderen met Minute


WEBDIENSTEN - PRINTEN - 15.06.2016

Zo drukt u duidelijke webpagina’s af


PATIËNTENWENKEN - ZIEKENFONDS - 13.06.2016

Nadelig oordeel controlearts, geen inkomen meer?

Stel, de controlearts van de werkgever oordeelt dat iemand vroeger dan voorzien en geattesteerd werd, opnieuw arbeidsgeschikt is. Als men zich nog in de periode van gewaarborgd loon bevindt, komt men dan zonder inkomen te zitten?

GOED OM TE WETEN - RIZIV - 13.06.2016

Deadline voor RIZIV-bijdrage van 2016 nadert


PRIVÉ - SCHENKING - 13.06.2016

Schenken via Nederlandse notaris niet meer mogelijk?

Een nieuw standpunt van de Vlaamse Belastingdienst zaait verwarring omtrent het belastingvrij schenken van onder meer geld via een Nederlandse notaris. Klopt het dat dit niet meer gaat sinds 1 juni 2016?

VENNOOTSCHAP - ONROEREND GOED - 13.06.2016

Wie huurt een gemengd gebruikt pand het best?

Stel, u gaat een pand huren dat u zowel privé zal bewonen als beroepsmatig door uw vennootschap zal laten gebruiken. Huurt u dat pand dan zelf het best privé of laat u het beter door uw vennootschap huren?

GRONDIG ONDERZOCHT - RIZIV-INSPECTIE - 13.06.2016

Wie moet terugbetalen aan het RIZIV bij een ‘fout’?

Als de RIZIV-inspectie een terugbetaling oplegt voor prestaties in een ‘instelling’ waarvoor u een percentage van het ereloon moest afstaan, moet u dan ook alleen ‘uw’ deel van de geïnde bedragen terugbetalen? Een vonnis licht toe...

ZIEKENHUISOVEREENKOMST - 13.06.2016

Op basis van welke info adviseert de medische raad?

Zoals u weet, moet het ziekenhuis een advies vragen aan de medische raad (MR) als het een arts wil ontslaan. Deze adviesaanvraag moet ook inhoudelijk gemotiveerd zijn. Wat betekent dit en wat als dit niet het geval zou zijn?

BELASTINGAANGIFTE - 13.06.2016

Wat niet vergeten t.o.v. uw boekhouder in 2016?

Opdat hij uw aangifte zou kunnen indienen, heeft uw boekhouder natuurlijk uw getuigschriften nodig én ook de facturen van uw beroepsmatige uitgaven. Aan welke soms minder voor de hand liggende zaken moet u echter nog denken?

BELASTINGAFTREK - 13.06.2016

Interim van uw kind in eigen praktijk?

Stel, uw zoon/dochter heeft zich ingeschreven bij interimkantoren voor vakantiejobs in de zomer. Waarom zou u hem/haar die job niet bij u laten doen?

JOBSTUDENTEN - 13.06.2016

Uw kind als jobstudent in dienst nemen in uw bedrijf?

Kan uw bedrijf uw kind als jobstudent in dienst nemen? Vanaf welke leeftijd kan dat? Hoeveel loon moet u uw kind dan toekennen?

Welke beperkingen moet u dan respecteren om te vermijden dat u de kinderbijslag verliest?

Tot welke grenzen is zijn inkomen als jobstudent voor uw kind belastingvrij?

En wat zijn de regels om te bepalen of uw kind al dan niet nog fiscaal bij u ten laste is? Hoeveel mag uw kind dan maximaal verdienen?

Waarom moet u er dan ook altijd op letten dat het loon van uw kind ten laste valt van uw vennootschap en niet van uzelf privé?


FISCALE OPTIMALISATIE - 13.06.2016

Fiscale afstraffing vermijden door zelf uw gemengd fonds te maken?

Veel bankiers raden vandaag gemengde fondsen aan. Waarom doet uw bankier dat?

Waarom loopt u dan het risico dat u om louter technische redenen de Reynders-taks betaalt op een meerwaarde op het obligatiegedeelte die u eigenlijk niet gerealiseerd heeft?

Zijn er dan betere alternatieven die u toelaten om op een perfect legale manier aan die Reynders-taks te ontsnappen?

Waarom kunt u het best zelf uw eigen gemengd fonds samenstellen en hoe pakt u dat dan eenvoudig aan? Is een gemengd fonds ‘verpakt’ als een Tak 23 een goed alternatief? Wat zijn daarvan de nadelen? Bestaat er ook een betere tussenoplossing?


AANSPRAKELIJKHEID - 13.06.2016

Werken met onderaannemers: kijk uw verzekeringspolis na!

Onderaanneming komt niet alleen in de bouwsector voor. Ook in heel wat andere sectoren (bv. ICT) doen ondernemers vaak een beroep op een onderaannemer. Kunt u dan ook aansprakelijk gesteld worden voor een fout van uw onderaannemer?

Waarom loopt u dan vaak toch het risico mee in de discussie betrokken te geraken? En is dat risico wel altijd afdoende gedekt in uw aansprakelijkheidsverzekering?

Waarom breidt u de dekking dan het best uit om ook uw aansprakelijkheid voor fouten van uw onderaannemer te verzekeren? Is het soms zinvol om ook de aansprakelijkheid van de onderaannemer zelf mee te verzekeren? Waarom?


ONROEREND GOED - 13.06.2016

Uw woning in uw vennootschap: hoe de btw op werken correct laten factureren?

Wanneer moet een aannemer werken aan een pand van uw vennootschap factureren met ‘btw verlegd’? Is dat anders als u met een buitenlandse aannemer werkt?

Geldt die regeling ook als u werken laat uitvoeren aan uw privéwoning, als die in uw vennootschap zit?

Komt u dan nog in aanmerking voor het verlaagd btw-tarief van 6%? Is die btw dan recupereerbaar?

En wat zijn de spelregels als u het pand zowel bedrijfsmatig als privé gebruikt? Wanneer is het tarief van 6% dan toch nog van toepassing?


AFTREKBARE KOSTEN - 13.06.2016

Een barbecue voor uw klanten: receptie of reclame-evenement?

Reclamekosten zijn in principe volledig aftrekbaar, receptie- en representatiekosten slechts voor 50%. Hoe maakt u volgens de wet het onderscheid tussen beide soorten kosten? Wat zegt de rechtspraak daarover en wat is het standpunt van de fiscus?

Na jarenlange discussie heeft de Btw zich aangesloten bij het standpunt van het Hof van Cassatie en kunt u mogelijk in het verleden voor een bedrijfsevenement onterecht betaalde btw toch recupereren. Hoe aanpakken? Wat moet u kunnen aantonen als de fiscus de aftrek van de kosten van uw bedrijfsbarbecue en de btw-recuperatie in vraag stelt?


SUCCESSIEPLANNING - 13.06.2016

Schenking met voorbehoud vruchtgebruik: nu ook na drie jaar toch nog erfbelasting?

De Vlaamse Belastingdienst heeft aangekondigd dat zij niet-geregistreerde schenkingen met voorbehoud van vruchtgebruik altijd aan de erfbelasting zullen onderwerpen, zelfs als de schenker na de schenking nog drie jaar in leven blijft.

Geldt dat nieuwe standpunt van de Vlabel ook voor schenkingen die u al eerder deed?

Welke alternatieven zijn er nu nog om toch te schenken zonder schenkbelasting of erfbelasting te betalen?

Hoe kunt u ook dan nog inkomsten uit uw vermogen en/of een stuk controle behouden?


SUCCESSIEPLANNING - 13.06.2016

Familiebedrijf inbrengen in een maatschap: verlies uw rekening-courant niet uit het oog

De burgerlijke maatschap wordt binnen het kader van een successieplanning vaak gebruikt als controlevehikel voor een familiebedrijf. Via een maatschap kunt u immers uw bedrijf fiscaal vriendelijk overdragen naar de volgende generatie en toch de controle behouden.

Daarbij vergeten ondernemers echter soms om een planning uit te werken voor de rekening-courantvordering van de bedrijfsleider op zijn vennootschap, waardoor die rekening-courant in de nalatenschap van de bedrijfsleider valt.

Kunt u die rekening-courant ook schenken of laten terugbetalen? Wat is daarvan het nadeel? Waarom is een inbreng van de rekening-courant in uw maatschap vaak een betere oplossing? Hoe gaat u daarbij te werk?


AANGIFTE - 13.06.2016

Aangifte voor een overledene?


DIVERSE INKOMSTEN - 13.06.2016

Te veel studentenkamers is divers inkomen?


AFTREKBARE KOSTEN - 13.06.2016

Uw premie gewaarborgd inkomen inbrengen of niet?

Heeft u een verzekering gewaarborgd inkomen, dan is de premie daarvan principieel aftrekbaar. Aan de minister werd nu gevraagd of de aftrek van de premie automatisch leidt tot de belastbaarheid van de uitkering?

AFTREKBARE KOSTEN - 13.06.2016

Een bezoldiging voor uw meewerkende echtgenote?

Uw boekhouder is bezig met uw aangifte over inkomsten 2015 en stelt voor om een deel van uw inkomsten naar uw echtgenote over te hevelen via een bezoldiging of toekenning meewerkende echtgenote. Wat bedoelt hij?

FISCALE CONTROLE - 13.06.2016

Uw controleur op de uitkijk...


AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 13.06.2016

Te oud of te jong om als jobstudent te werken?

U zoekt jobstudenten voor in de zomervakantie en daarbij dienen zich kandidaten aan die toch wel heel jong of juist al oud zijn. Komt iemand van pakweg 15 jaar of 27 jaar ook in aanmerking? Hoe zit dat precies?

BELASTINGEN - BEROEPSKOSTEN - 10.06.2016

Is een nog niet betaalde factuur al aftrekbaar?

Als u uw boekhouder de documenten bezorgt om uw belastingaangifte in te dienen, hoe zit het dan met de facturen van eind vorig jaar die pas dit jaar betaald werden? In welk jaar zijn die aftrekbaar? Een recent vonnis licht toe...

VASTGOED - KOSTEN - 10.06.2016

Uw woning pas na enkele jaren beginnen afschrijven?

U bent destijds ‘klein’ begonnen zonder een deel van uw woning af te schrijven. Nu is uw zaak echter serieus gegroeid en wilt u toch het beroepsmatig gebruikt deel van uw woning afschrijven. Kunt u er nu alsnog op beginnen afschrijven?

VASTGOED - HUUR - 10.06.2016

Minimumhuurprijs vragen als uw bvba pand verhuurt?

U heeft met uw vennootschap een pand gekocht dat u gaat renoveren om het vervolgens te verhuren. Klopt het dat uw vennootschap dan een bepaalde minimumhuurprijs moet vragen om zelf fiscaal geen probleem te hebben?

VENNOOTSCHAP - 10.06.2016

Verslag van de AV: extra punt nodig?

Heeft u een bvba, dan wordt nu het verslag van de algemene vergadering opgemaakt. Welke extra vermelding kan mogelijk ‘fiscale heibel’ voorkomen?

SCHENKING - HANDGIFT & BANKGIFT - 10.06.2016

Een ‘vergiftigd’ geschenk voor de kinderen?


BELASTINGEN - AANGIFTE - 10.06.2016

Wat moet u in 2016 zeker aan uw boekhouder bezorgen?

Het nieuwe formulier voor uw privébelastingaangifte is bekendgemaakt en het wordt er niet eenvoudiger op door extra codes. Wat moet u dan zeker aan uw boekhouder geven opdat deze uw privéaangifte van 2016 correct kan invullen?

BELEGGEN - 10.06.2016

Obligatietrackers als beter alternatief bij lage rente?

Obligatiefondsen brengen na betaling van instap- en beheerskosten bij de huidige lage rente zeer weinig op. Zijn obligatietrackers dan een mogelijk alternatief dankzij hun lage kosten? Even kijken...

BELEGGEN - FONDSEN - 10.06.2016

Gratis switchen naar een veiliger fonds?


AANSPRAKELIJKHEID - 08.06.2016

Rode Duivels kijken op het werk: met of zonder bier?

De kans bestaat dat de Rode Duivels de 1/8 finales spelen en dat die wedstrijd plaatsvindt op maandag 27 juni om 18 uur, aansluitend op de werkuren dus. Als u daar een ‘activiteit’ van wilt maken, mag er dan alcohol geschonken worden?

ECONOMISCHE WERKLOOSHEID - 08.06.2016

Verstrenging boeteregeling EW voor arbeiders


INSPECTIE - 08.06.2016

Welke sancties voor inbreuken op rookverbod?

Zoals u weet, is het de taak van de werkgever om toe te zien op het verbod om te roken op de werkplaats. Sinds 1 mei 2016 staan de sancties inzake het rookverbod in het Sociaal Strafwetboek. Verandert er daardoor iets voor u?

SOCIALE VERKIEZINGEN - 08.06.2016

Leidraad voor de eerste vergadering van overlegorgaan

Nu de verkiezingen achter de rug zijn, kunnen de overlegorganen samengeroepen en samengesteld worden. De eerste vergadering moet immers plaatsvinden uiterlijk op dag y + 45. Hoe houdt u de vinger aan de pols als werkgever?

ARBEIDSOVEREENKOMST VAN BEPAALDE TIJD - 08.06.2016

Aanloopcontract verlengen met schorsingen?

Stel, iemands aanloopcontract van bepaalde tijd (dat moest dienen als ‘test’) was lang geschorst wegens ziekte. Kunt u dan nog een extra aanloopcontract voor de duur van de schorsing geven alvorens naar onbepaalde tijd te ‘gaan’?

STUDENTENARBEID - 08.06.2016

Zijn overuren studenten goedkoper?

Stel, u wilt een student overuren laten doen en/of hij is er zelf vragende partij voor. Mag dat, of wordt dat verboden? Is dat duur of valt de kostprijs nog mee?

ECONOMISCHE WERKLOOSHEID - 08.06.2016

Versoepeling toepassing EW voor bedienden


NIET-CONCURRENTIEBEDING - 08.06.2016

Wat krijgt u (terug) bij schending van het beding?

Stel, een bediende die vertrekt, overtreedt het niet-concurrentiebeding uit zijn contract. Kunt u dan het netto- of het brutobedrag van de zgn. compensatoire vergoeding terugvorderen? Een recent arrest licht toe...

BELASTINGAANGIFTE - 08.06.2016

Hoe berekenen of kostenforfait overschreden wordt?

Stel, een werknemer die met de wagen naar het werk komt, denkt eraan zijn werkelijke kosten voor het woon-werkverkeer in te brengen in de belastingaangifte voor de inkomsten van 2015. Vanaf wanneer kan dat de moeite lonen?

OFFERTES & CONTRACTEN - OVERHEIDSOPDRACHT - 08.06.2016

Als kleine aannemer binnenkort werken voor de overheid?

Op 12 mei 2016 werd een nieuwe wet over overheidsopdrachten goedgekeurd in de Kamer. Wat is er van belang in die nieuwe wet en wat moet u in orde brengen om effectief voor de overheid te kunnen werken?

SLECHTE BETALERS - VARIA - 08.06.2016

Dan maar aan de zaakvoerders vragen om u te betalen?

Een klant-vennootschap betaalt u niet. Kunt u dan een van de zaakvoerders aanspreken zoals een collega onlangs deed? Wat zei de rechter hierover en hoe pakt u het eventueel beter aan?

FACTUUR - VARIA - 08.06.2016

Factureer maar aan mij privé, want toch niet aftrekbaar?

U moet werken uitvoeren aan een woning die in de vennootschap zit van uw klant. De klant vraagt echter om aan hem privé te factureren, want het is toch niet aftrekbaar. Kan dat eigenlijk wel en houdt dat voor u geen risico in?

FACTUUR - VERPLICHTE VERMELDINGEN - 08.06.2016

Bent u verplicht om een uurtarief te vermelden?

Een collega-schrijnwerker factureerde zijn klanten tegen forfaitaire prijzen. Allemaal goed en wel zei de fiscus, maar u moet er wel een uurtarief bij vermelden, anders kan ik dat niet controleren. Is dat zo? Wat vond een rechter daarvan?

VENNOOTSCHAP - BELASTBARE VOORDELEN - 08.06.2016

De schuld op uw rekening-courant wegwerken!

Bij de bespreking van de cijfers van boekjaar 2015 merkt uw boekhouder op dat de schuld op uw rekening-courant het best zo snel mogelijk weggewerkt wordt. Waarom is dat dan eigenlijk en hoe pakt u dat dan het best aan?

FISCALE CONTROLE - 08.06.2016

Beweren en bewijzen is niet hetzelfde!

Een collega kreeg serieuze controle van de fiscus, want zijn naam was opgedoken in de zwarte boekhouding van een leverancier. Bewijst dat dan iets?

ALGEMENE VERGADERING - VARIA - 08.06.2016

Hoe omgaan met dwarsliggers op de jaarvergadering?

Op uw onlangs gehouden jaarvergadering heeft bv. uw ex die nog een paar aandelen bezit, geweigerd om de jaarrekening goed te keuren en u kwijting te geven. Wat zijn de gevolgen daarvan en hoe vermijdt u toekomstige problemen?

FINANCIEEL - BELEGGINGEN - 08.06.2016

Waarin belegt uw vennootschap fiscaal gezien het best?

Uw vennootschap wil haar cashoverschot beleggen, maar in wat precies, want er zijn zo veel mogelijkheden? Hoe worden een aantal populaire beleggingen fiscaal behandeld en bestaat er een ‘beste’ belegging, louter fiscaal gezien?

JAARREKENING - VARIA - 08.06.2016

Uw jaarrekening achteraf nog even wijzigen?

U heeft met uw boekhouder de cijfers van uw bvba over boekjaar 2015 besproken. Uw boekhouder legt daarna uw jaarrekening neer, maar achteraf wilt u er nog iets aan wijzigen. Kan dat zomaar en wat vindt Cassatie daarvan?

BEDRIJFSLEIDER - PRIVÉFISCALITEIT - 08.06.2016

Uw kind als zelfstandig helper of als medezaakvoerder?

Cassatie is streng voor zaakvoerders van een vennootschap die hun kind als zelfstandige helper inschakelen en het loon daarvoor privé als beroepskosten aftrekken. Hoezo en benoemt u uw kind dan maar beter als medezaakvoerder?

BESTUUR - BTW - 08.06.2016

Voortaan btw aanrekenen op uw tantième?

Sinds 1 juni 2016 moet uw bestuurdersvennootschap btw rekenen op haar vergoedingen. Geldt dat ook voor een dividend of tantième op de jaarvergadering?

BENOEMING ZAAKVOERDER - 08.06.2016

Wapen u tegen staatsbladfraude!


ELEKTRISCHE FIETS - 08.06.2016

Een elektrische fiets die geen fiets is?


LIQUIDATIERESERVE - 08.06.2016

Te veel liquidatiebelasting betaald?

U heeft een bijzondere liquidatiereserve aangelegd en de belasting van 10% erop betaald, maar bij de aanleg is er iets misgegaan! Bent u uw 10% dan kwijt?

PERSONEEL - STUDENTEN - 07.06.2016

Een kind of neef helpt in uw eenmanszaak


PERSONEEL - AANWERVEN - 07.06.2016

Een contract van bepaalde tijd voortijdig beëindigen?

Aangezien de proeftijd niet meer bestaat, werkt men tegenwoordig vaak met een ‘aanloopcontract’ van bepaalde tijd alvorens ‘vast’ aan te werven. Kunt u eventueel ook al tijdens dat aanloopcontract van een ‘tegenvaller’ af?

PERSONEEL - AANWERVEN - 07.06.2016

Kan een werknemer van een collega bij u werken?

Uw collega heeft door werkzaamheden in de buurt een tijdlang minder of geen personeel nodig, maar u kunt wel nog een extra kracht gebruiken. Kan hij dan een werknemer ‘uitlenen’ aan u? Hoe vermijdt u problemen?

PERSONEEL - AANWERVEN - 07.06.2016

Uw eerste aanwerving vervangen, blijft dat voordelig?

U heeft dit jaar iemand aangeworven en de voordelen van de ‘eerste aanwerving’ genoten. Helaas valt de betrokkene niet mee en moet u op zoek naar een vervanger. Komt u dan nog wel in aanmerking voor de voordelen?

AFTREKBARE BTW - VARIA - 07.06.2016

Geen btw-aftrek ondanks goede trouw?

Een collega werd in een fraudezaak volledig vrijgesproken voor de correctionele rechtbank, maar zag niettemin zijn recht op aftrek van btw geweigerd. Kan dit allemaal wel?

BTW-PLICHT - BTW-VRIJSTELLINGEN - 07.06.2016

Medici en paramedici: hoe zit het nu precies inzake btw?

Door de zgn. taxshift moeten artsen voortaan btw rekenen op bepaalde esthetische behandelingen. Even kijken echter hoe het zit met de andere medische en paramedische beroepen, want daar zijn ter zake ook weer nieuwe Btw-beslissingen genomen.

BTW-BEREKENING - MAATSTAF VAN HEFFING - 07.06.2016

Hoeveel btw zit er ook weer op het voordeel gratis internet?

Een veel verleend privé belastbaar voordeel is het ter beschikking stellen aan werknemers en zaakvoerders/bestuurders van gratis internet bij hen thuis. Is het bedrag van € 60 per jaar dat de fiscus daarvoor hanteert nog steeds relevant voor de Btw of net niet meer?

BTW-TARIEF - 6% BTW - 07.06.2016

Werken aan of op een woonboot, 6% btw mogelijk?

Werken in onroerende staat aan een woning die minstens 10 jaar in gebruik is, kunnen het verlaagd btw-tarief van 6% genieten. Geldt dit ook voor werkzaamheden op een woonboot of is dat sowieso een brug te ver? Wat vindt het Hof van Justitie daarvan?

FACTUUR - VERPLICHTE VERMELDINGEN - 07.06.2016

Verplichte taal van de factuur is ‘hinderlijk’?

In principe bent u verplicht om te factureren in de taal van het gewest waar u gevestigd bent, anders is uw factuur nietig. Een hinderlijke verplichting, vindt de advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie. Mag of kunt u daar inmiddels een mouw aan passen?

BTW-TARIEF - 6% BTW - 07.06.2016

Containerklassen ook tegen 6% btw!

In een beslissing van 9 mei 2016 laat de Btw weten dat het verlaagd tarief van 6% voor schoolgebouwen ook geldt voor zgn. containerklassen. Zijn dit desgevallend dan ook werken in onroerende staat waarbij de btw verlegd moet worden of kan dat niet?

SPECIFIEKE REGIMES - VARIA - 07.06.2016

Btw-vrijstelling voor kostendelende verenigingen versoepeld?

In principe zijn de prestaties die een zgn. kostendelende vereniging voor haar leden verricht, vrijgesteld van btw. Onlangs werd een wetsontwerp ingediend dat de voorwaarden voor die btw-vrijstelling vanaf 1 juli 2016 hervormt. Wat wordt er dan concreet gewijzigd?

ONROEREND GOED - BTW-TARIEF - 07.06.2016

Grond ‘tegen’ een appartement: een simpel ruilspelletje?

U bent de eigenaar van een stuk grond en een bouwpromotor doet u het voorstel om er een appartementenblok op te zetten waarvoor u dan in ruil één appartement krijgt. Is dat eigenlijk wel interessant en wat zijn dan de mogelijke alternatieven?

AUTO - VARIA - 07.06.2016

Aankoop auto door invalide verruimen?

Gehandicapten of hun ouders kunnen een auto kopen tegen 6% btw. Wie geniet dit voordeel bij co-ouderschap en wat bij een invaliditeit van minder dan 50%?

VERKOOP - 06.06.2016

Na de verkoop, een extra voorwaarde?

U bent het eens over de verkoop, maar als puntje bij paaltje komt wil de koper een extra voorwaarde inlassen in het compromis. Wat is er dan van belang?

FISCAAL - LENING - 06.06.2016

Pandwissel in 2015, hoe opnemen in uw fiscale aangifte?

U heeft vorig jaar uw woning A, waarvoor een woonbonuslening liep, verkocht en een nieuwe gezinswoning B gekocht. De lening voor woning A loopt echter gewoon verder. Hoe moet u die lening dan aangeven in uw privéaangifte?

VLAAMS GEWEST - VARIA - 06.06.2016

De ‘krotbelasting’ vermijden voor onbewoonbare woning

Uw woning werd onbewoonbaar of ongeschikt verklaard door de inspectiedienst van Wonen Vlaanderen. U wilt ze liever niet zelf renoveren, maar wel verkopen. Wat is er bij de verkoop van belang om de zgn. krotbelasting te vermijden?

MEDE-EIGENDOM - SYNDICUS - 06.06.2016

Als syndicus het reglement afdwingen voor de rechter?

Een mede-eigenaar lapt een afspraak uit het reglement aan zijn laars. Kunt u als syndicus hiervoor dan direct naar de rechter stappen of moet eerst de algemene vergadering hierover nog beslissen? Hoe zit dat precies?

VLAAMS GEWEST - REGISTRATIERECHTEN - 06.06.2016

Toch beter wettelijk in plaats van feitelijk samenwonen?

Feitelijk samenwonenden die uit elkaar gaan, betalen 2,5% Vlaamse miserietaks in plaats van 1% en daar is niks mis mee, aldus het Grondwettelijk Hof! Dan toch maar wettelijk samenwonen? Zijn er dan nog andere voordelen die spelen?

WONINGHUUR - HERSTELLINGEN - 06.06.2016

De ‘gast’ van uw huurder richt schade aan...


WONINGHUUR - OPZEGTERMIJN - 06.06.2016

Op het einde van de huur nog een verlenging?


WONINGHUUR - BUITENGEWONE OMSTANDIGHEDEN - 06.06.2016

Een rommelige huurder moet eruit voor de verkoop...

Uw huurder heeft de huurwoning volgestouwd met een hoop rommel en prullaria. Zo’n rommelig pand kunt u in feite niet laten bezichtigen door kandidaat-kopers. Is daar een oplossing voor? Kunt u een opzeg geven om de huur stop te zetten?

HANDELSHUUR - HUURHERNIEUWING - 06.06.2016

De handelshuur hernieuwen maar tegen een lagere prijs...

Uw huurder kan in zijn aanvraag tot huurhernieuwing voorstellen om de huurprijs te verminderen. Hoe reageert u daar als verhuurder dan op? Hierover deed het Hof van Cassatie onlangs een verrassende uitspraak...

CONTROLE & GESCHILLEN - TEKENEN & INDICIËN - 06.06.2016

Een indiciair tekort kunt u maar beter goed uitleggen!

Krijgt u privé een zgn. indiciair tekort niet uitgelegd, dan is dat nooit leuk! U kunt zich dan aan een bijkomende aanslag verwachten, maar op basis van cassatierechtspraak van 07.04.2016 is dat nog niet alles! Oei, waar gaat dat over?

PRIVÉ - ONDERHOUDSUITKERINGEN - 06.06.2016

Zijn kosten van omgangsrecht ook aftrekbaar?

U bent gescheiden en u ziet uw kinderen maar om het andere weekend. Tellen uw extra uitgaven tijdens dat weekend ook mee als aftrekbare onderhoudsuitkeringen? Wat zei Cassatie daarvan op 04.02.2016?

AFTREKBARE KOSTEN - 06.06.2016

Loon toekennen aan uw kinderen: aftrekbaar?

De toekenning van een stuk inkomen aan een zgn. helper van een zelfstandige is aftrekbaar. Kunt u ook als zaakvoerder van uw vennootschap zo’n inkomen toekennen aan uw zoon of dochter voor hun hulp aan u? Waarop moet u letten?

PRIVÉ - WOONFISCALITEIT - 06.06.2016

Herfinancieren en tegelijk looptijd verlengen?


AFTREKBARE VERLIEZEN - 06.06.2016

Bijberoep met verlies, dus overdreven kosten?

De fiscus zet soms het verlies van een bijberoep op nul omdat hij de kosten ervan ‘onredelijk’ vindt. Kan hij dat zomaar? Wat besliste een rechter die met zo’n zaak geconfronteerd werd daarover op 05.11.2015?

LOON - 06.06.2016

Hoeveel loon kunt u belastingvrij opnemen?

Heeft u privé voldoende middelen, dan neemt u het best zo weinig mogelijk loon op aangezien dat zwaar belast wordt. Tot een bepaald bedrag is loon echter belastingvrij en dus wél interessant. Hoeveel kunt u belastingvrij opnemen?

SUCCESSIEPLANNING - 06.06.2016

Vruchtgebruik kiezen als eenvoudige fiscale techniek!

Veel koppels hebben een keuzebeding in hun huwelijkscontract, maar vaak worden de fiscale mogelijkheden van zo’n beding nog te weinig benut. Zo is de keuze voor ‘alles in vruchtgebruik’ door de langstlevende interessant. Hoezo?

AFTREKBARE KOSTEN - 06.06.2016

Fiets fiscaal voordelig naar het werk...

Als extraatje voor uw personeel wilt u hen een bedrijfsfiets ter beschikking stellen. Hoe zit dat fiscaal en kunt u zélf ook met zo’n fiets van uw vennootschap rijden?

SOFTWARE - VARIA - 01.06.2016

Maak snel een foto van uw scherm

Wilt u snel een foto van (een deel van) uw computerscherm? Hoe doet u dat precies en welk programma gebruikt u het best?

EIGEN WEBSITE - SITEPROMOTIE - 01.06.2016

Uw logo naast uw webadres

U heeft zeker al gemerkt dat vele websites een eigen icoontje hebben dat in de tab van uw internetbrowser weergegeven wordt. Hoe kunt u voor uw eigen website zo’n favicon toepassen met het oog op maximale herkenbaarheid?

SOFTWARE & DIENSTEN - FOTO - 01.06.2016

Zo maakt u een fotobestand groter of kleiner

Niet elk grafisch bestand heeft de omvang die past bij de toepassing die u voor ogen heeft: soms is een online fotobestand te klein om goed te printen, dan is de foto die u wilt mailen weer te groot. Hoe wijzigt u snel de omvang?

VERVOER - KAARTEN & ROUTES - 01.06.2016

Google Maps zorgt dat u nooit meer verdwaalt


SOFTWARE - WINDOWS - 01.06.2016

Zo maakt u Windows 10 sneller