EIGEN WEBSITE - DOMEINNAAM - 15.06.2016

Zo kiest u een goede domeinnaam

U overweegt een website voor bv. een nieuwe zaak of een nieuw product. Wij geven u een checklist mee voor het vinden van een passende domeinnaam.

Houd het simpel

In het belang van een goede klantenbinding is een eenvoudige en herkenbare domeinnaam essentieel. Probeer die te beperken tot max. 10 à 12 karakters: zo blijft de url beter in het geheugen van uw klanten hangen. Bovendien stijgt het aantal mobiele surfers elke dag, en een lange naam intikken op een smartphone is geen pretje. Gaat u bv. een nieuwe schoenenzaak starten, dan is dehogehak.com een betere keuze dan schoenenzaak-de-hoge-hak.com . Tracht sowieso om koppeltekens te vermijden: die vertragen de inputsnelheid op smartphones. Maar soms zijn ze toch nodig om verkeerde interpretaties te vermijden. Voorbeelden hiervan vindt u bij Bored Panda ( http://www.boredpanda.com/worst-domain-names/ ).

Tip.  Check ook bij enkele personen of uw domeinnaam wel duidelijk genoef is zonder dat u die letter voor letter moet spellen.

Registreer alternatieven

Een domeinnaam registreren kan tegenwoordig al voor enkele euro’s of dollars. Overweeg dus om meerdere domeinnamen te claimen (waaraan u overigens gemakkelijk dezelfde website kunt koppelen). Registreer bv. ook foutief of anders gespelde afgeleiden, evenals domeinnamen waarin populaire zoekwoorden in uw branche verwerkt zitten (zo wordt uw site mogelijk sneller gevonden via Google). Overweeg ook meerdere extensies of TLD’s (.com, .eu, .be, .nl, …). Wikipedia ( https://goo.gl/j5c2j3 ) toont een lijst van de mogelijkheden.

Denk andersom

Vroeger koos men eerst een bedrijfs- of productnaam, om daarna de overeenkomstige domeinnaam te registreren. Tegenwoordig is de kans reëel dat die laatste al ingepikt is door een bedrijf dat u die voor veel geld wil verkopen. U kunt dus overwegen om nu andersom te werken: check eerst welke domeinnaam nog vrij is en kies op die basis een naam voor uw zaak of product.

Gebruik Panabee

Wanneer u op Panabee ( http://www.panabee.com ) een of meerdere trefwoorden intikt die betrekking hebben op bv. uw nieuwe zaak, dan toont deze website u de nog beschikbare mogelijkheden waaraan u misschien niet gedacht had. Dat werkt weliswaar het beste voor Engelse woorden. Tip.  Onderaan kunt u ook meteen checken of de naam nog vrij is op Facebook, Twitter, Instagram en Tumblr.

Panabee stelt ook slimme combinaties met bepaalde extensies voor: kledingzaak Broekenhuis zou naast broekenhuis.com ook bv. broekenhu.is kunnen reserveren. Bekende voorbeelden van zulke ‘domain hacks’ zijn Youtu.be, Blo.gs, Del.icio.us en Instagr.am.

Vergeet ook deze hulpjes niet

Bij Uncyclomedia ( http://goo.gl/aZNFAv ) kunt u nog meer inspiratie opdoen voor ‘domain hacks’. Ook DomainHack ( http://www.domainhack.me ) en Domainr ( http://www.domainr.com ) gaan voor u op zoek naar originele combinaties met extensies. Let op!  Niet zelden zijn die toch wel een tikkeltje te ver gezocht. Daarnaast zijn er nog andere websites die u willen helpen, maar vaak zijn die vooral interessant voor Engelse domeinnamen. Een goed overzicht van deze hulpjes is verzameld op Want.nl ( http://goo.gl/mI7yvI ).

Kies voor een herkenbare, eenvoudige en korte domeinnaam die niet letter voor letter uitgesproken moet worden. Overweeg ook om foutief of anders gespelde afgeleiden te registreren.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878