Alle domeinen

2016 - September

FISCAAL - BELASTINGCONTROLE - 29.09.2016

Wat kost een belastingcontrole u eigenlijk?

U heeft net een belastingcontrole gehad en uw controleur zegt dat hij € 5.000 erbij wil doen. Waar kan die € 5.000 dan betrekking op hebben en hoeveel gaat u dat dan eigenlijk effectief kosten?

VENNOOTSCHAP - VARIA - 29.09.2016

Een medezaakvoerder benoemen zonder aandelen?

U bent van plan om iemand te benoemen tot medezaakvoerder. Wat is er daarbij dan vooral van belang voor u en hoe pakt u dat het best aan? Moet u zo’n zaakvoerder ook altijd ten minste één aandeel toekennen?

FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 29.09.2016

Is de kilometerheffing een autokost?


FISCAAL - KINDEREN TEN LASTE - 29.09.2016

Is uw afgestudeerd kind nog ten laste voor 2016?

Uw afgestudeerde zoon is aan het solliciteren en heeft dus momenteel nog geen inkomen. Is hij dan nog ten laste voor 2016, ook als hij op zijn kot of studio blijft wonen? Wat zijn de gevolgen als hij bv. in november begint te werken?

LASTIGE KLANTEN - VARIA - 29.09.2016

Slecht nieuws kan goed aflopen... !

U bent halfweg met uw werk bij een klant thuis als deze u meldt dat u ermee mag stoppen. Kan dat zomaar en hoe geraakt u dan aan uw centen?

6%-BTW-TARIEF - VARIA - 29.09.2016

Is 6% btw ook mogelijk voor vliegenramen?


PERSONEEL - AANWERVEN - 29.09.2016

Het contract van bepaalde duur nadien nog verlengen?

Door het afschaffen van de proefperiode kan het voor u als werkgever soms eenvoudiger zijn om een werknemer met een contract van bepaalde duur in dienst te nemen. Mag u zo’n contract ook nog eens verlengen?

FISCAAL - BELASTINGCONTROLE - 29.09.2016

Ik kom nooit aan mijn 1.800 uur dit jaar, wat nu?

Om diverse redenen zal u dit jaar in totaal veel minder gefactureerd hebben dan andere jaren. Moet u dan iets speciaals doen om geen problemen te krijgen met de fiscus, want die gaat toch altijd uit van minstens 1.800 gefactureerde uren?

SCHOOLSTAGIAIR - MEDISCH ONDERZOEK - 29.09.2016

Moeten schoolstagiairs eerst naar de arbeidsgeneesheer?

Stilaan beginnen de scholen te zoeken waar ze hun studenten een (onbezoldigde) bedrijfsstage kunnen laten doen. Als dat in een werkpost is waarvoor een onderzoek door de arbeidsgeneesheer nodig is, wat moet u dan doen?

AANWERVEN - SELECTIECRITERIA - 29.09.2016

Gezocht: jongere die in aanmerking komt voor korting...

Stel, u wilt een jongere aanwerven die recht geeft op een RSZ-vermindering. In Vlaanderen wil dat zeggen: minder dan 25 jaar zijn en geen diploma hoger onderwijs hebben. Mag u die voorwaarden met zoveel woorden stellen?

ONTSLAG - 29.09.2016

Een ‘brave’ die steelt: ook dringend?

Stel, u betrapt iemand op diefstal en ontslaat hem om dringende reden. Kan hij dat ontslag betwisten op basis van ‘verzachtende omstandigheden’?

LOONFISCALITEIT - 29.09.2016

Wat is fiscaal co-ouderschap en wanneer kan het?

In geval van echtscheiding wordt er vaak co-ouderschap over de kinderen uitgeoefend. Wordt dat co-ouderschap ook doorgetrokken op fiscaal vlak, zodat ook uw gescheiden werknemer de kinderen fiscaal ten laste kan nemen?

HANDELSVERTEGENWOORDIGER - 29.09.2016

Andere regio en producten: wie beslist?

Stel, u wilt wijzigingen aanbrengen aan het productengamma en/of de regio van een handelsvertegenwoordiger. Kan dat alleen met zijn expliciete toestemming of heeft u die niet nodig? Een recent arrest (in kort geding) licht toe...

UITZENDARBEID - 29.09.2016

48 urenregel voor interims afgeschaft

Sinds 1 oktober 2016 moet de arbeidsovereenkomst van een interim ‘gesloten’ worden vóór hij het werk aanvat (i.p.v. uiterlijk binnen de 48 uur). Als dat niet gebeurt, zijn de consequenties dan voor u of voor het uitzendkantoor?

OVERUREN - 29.09.2016

Kunt u het aantal overuren vooraf ‘vastleggen’?

Stel, door omstandigheden moet iemand tijdelijk extra dossiers doen waardoor hij meer uren moet kloppen. Kunt u met hem overeenkomen om dat ‘op een forfaitaire manier’ op te lossen, bv. een premie van x-aantal euro of een iPhone?

BELASTINGEN - AUTOKOSTEN - 28.09.2016

Kilometervergoeding gedaald sinds 1 juli


BELASTINGEN - AANDELEN - 28.09.2016

Lage transactiekosten: ook fiscaal voordelig?


SCHENKING - PACTE ADJOINT - 28.09.2016

Het bewijs van een bankgift wordt steeds moeilijker

De bankgift blijft de meest populaire techniek inzake successieplanning, maar als het gaat om effecten i.p.v. om geld wordt het in de praktijk steeds moeilijker om sluitend bewijs te verzamelen. Hoe komt dat en hoe kunt u dat oplossen?

SCHENKING - ONROEREND GOED - 28.09.2016

Onroerend goed schenken tegen slechts 3%?

Onroerend goed ‘in schijfjes’ schenken is nu nog interessanter geworden omdat de schenkingsrechten in de drie gewesten verlaagd zijn. Hoe gaat u het best te werk en wat als u onroerende goederen heeft in meer dan één gewest?

BELEGGEN - AANDELEN - 28.09.2016

Beleggen in superbedrijven is eenvoudig!

Vaak beleggen superbeleggers in aandelen van bedrijven met een zgn. moat omdat die op lange termijn een voordeel hebben op hun concurrenten en wellicht heel goed zullen blijven presteren. Hoe kunt u daarin eenvoudig beleggen?

BTW - ONROEREND GOED - 28.09.2016

Zonder btw, beste aannemer, ook al woon ik daar!

U woont in een pand van uw vennootschap. U laat werken uitvoeren door een aannemer en deze factureert u nu mét btw in plaats van met btw verlegd. Dat moet zo, zegt de aannemer, want u woont daar, dus dat is privé. Correct?

BELASTINGEN - VOORAFBETALEN - 28.09.2016

Voorafbetalen opnieuw aangewezen?

De regering heeft beslist om de ‘boete’ voor wie niet of te weinig voorafbetaalt, vast te leggen op minimaal 2,25%. Best nog snel storten dan tegen 10 oktober?

BELASTINGEN - AFSCHRIJVINGEN - 28.09.2016

Kunt u afschrijven op de eigendom van uw partner?

Gebruikt u uw eigen woning voor uw praktijk, dan kunt u daarop afschrijven. Kunt u dan ook afschrijven op het eigendomsaandeel van uw partner en zit daar een verschil op indien u gehuwd of samenwonend bent? Hoe pakt u dat best aan?

PERSONEEL - HORECA - 28.09.2016

De spelregels voor de overuren van voltijdsen in de horeca

De Programmawet van 3 augustus 2016 bevestigt dat u aan uw voltijdse werknemers 300 of 360 overuren voordelig kunt uitbetalen. Hoe zorgt u ervoor dat het aantal overuren binnen die perken blijft?

FISCAAL - AFSCHRIJVINGEN - 28.09.2016

De ene fiets is de andere niet, ook fiscaal niet!

Vanaf 1 oktober gelden er specifieke regels voor de snelle elektrische fiets of de zgn. speed pedelec. Wat wijzigt er dan precies en wat zijn de gevolgen daarvan op fiscaal vlak? Even kijken wat er precies van belang is...

RECHT - CASHBETALING - 28.09.2016

Mag een klant weigeren om cash te betalen?


RECHT - ERVEN & SCHENKEN - 28.09.2016

Een ‘vergiftigd’ geschenk voor de kinderen?


FISCAAL - KOSTEN - 28.09.2016

Fruit niet voor iedereen even gezond?

U geeft uw personeel een fruitmand en drank. Zijn die kosten dan fiscaal aftrekbaar? Mag u zelf ook mee-eten en drinken?

Vlaams Gewest - SUBSIDIES - 28.09.2016

De nieuwe Vlaamse ‘hinderpremie’ bij openbare werken...

Ondervindt u hinder van openbare werken, dan kunt u in bepaalde gevallen daarvoor een zgn. hinderpremie krijgen. De media berichtten recentelijk dat dit systeem nu zou wijzigen. Hoe zit dat juist?

FISCAAL - KOSTEN - 28.09.2016

Kosten van de nieuwe én de oude auto inbrengen?

U koopt een nieuwe auto aan, maar u behoudt ook uw oude nog. Kunt u dan beide auto’s fiscaal inbrengen in uw eenmanszaak of sowieso alleen de nieuwe? Wat is fiscaal de beste keuze?

SUCCESSIEPLANNING - 28.09.2016

Onroerend goed in een maatschap?

Kunt u een maatschap ook gebruiken om een vermogensplanning met onroerende goederen uit te werken? Wanneer is een inbreng van onroerend goed in een maatschap zinvol? Waarom is het vaak voordeliger om de maatschap de panden te laten aankopen? Welk bijkomend voordeel realiseert u als u een gesplitste aankoop via een maatschap laat verlopen?

BELEGGEN - 28.09.2016

Dividendaandelen: te mooi om waar te zijn?

In vergelijking met de almaar dalende rente op obligaties en de zogoed als onbestaande rente op spaarrekeningen lijkt een belegging in aandelen met een hoog dividendrendement steeds aantrekkelijker. Is dat ook voor u een goede keuze? Waarop moet u dan letten als u zelf individuele aandelen aankoopt? En waarom belegt u daarnaast het best ook nog via een fonds in buitenlandse aandelen?

BELEGGEN - 28.09.2016

Koersdoelen: hoger, lager, ...

Bankiers pakken graag uit met een koersdoel om een aan- of verkoopadvies te formuleren. Kunt u zelf ook uw beleggingsbeslissing op die koersdoelen baseren?

BELEGGINGSVERZEKERINGEN - 28.09.2016

Levensverzekering met ‘fonds dédié’?

Tak 23-verzekeringen gekoppeld aan collectieve beleggingsfondsen genieten een relatief gunstige fiscaliteit. Er bestaat ook de mogelijkheid om een verzekering te koppelen aan een individueel fonds, waarbij u zelf de beheerder en het beleggingsbeleid kiest. De Rulingcommissie bevestigde recentelijk dat zo’n verzekering met zo’n ‘fonds dédié’ ook vrijgesteld kan zijn van rv. Wat zijn dan de voorwaarden?

ONROEREND GOED - 28.09.2016

Niet eens met uw aandeel in de gemene delen?

Wat kunt u nog ondernemen als er in een appartementsgebouw te veel aandelen of kosten toegewezen worden aan uw appartement of garage? Hoe wordt de verdeling van de aandelen in de gemene delen bepaald? Kan de algemene vergadering daaraan wijzigingen aanbrengen? Wanneer kunt u zelf naar de rechter stappen? Hoe zal een deskundige de verdeling van de aandelen dan meestal bepalen?

SUCCESSIEPLANNING - 28.09.2016

Hoe uw erfgenamen in het gareel houden?

De meeste mensen willen graag vermijden dat er na hun overlijden discussies ontstaan tussen hun erfgenamen. Bij leven een overeenkomst sluiten over de verdeling van uw nalatenschap is echter vandaag wettelijk niet toegelaten. Hoe kunt u dan uw erfgenamen met een zgn. alternatief beding toch onder druk zetten om na uw overlijden zonder discussies uw planning te respecteren?

FACTUUR - CREDITNOTA - 27.09.2016

Btw niet recupereerbaar met creditnota?


FISCAAL - BELASTINGAANSLAG - 27.09.2016

Fiscaal co-ouderschap ook voor meerderjarige kinderen?

Hebben u en uw ex-partner gezamenlijke kinderen, dan kunt u een fiscale co-ouderschapsregeling toepassen. Kunt u die regeling ook gebruiken wanneer uw kinderen meerderjarig worden en waar moet u dan vooral op letten?

RECHT - VARIA - 27.09.2016

Kan al wat u zegt nadien tegen u gebruikt worden?

U weet wel dat u moet opletten met wat u precies op papier zet, maar geldt dat ook voor wat u zegt? Mag iemand een gesprek met zijn smartphone opnemen en gebruiken als bewijs? Een rechter sprak zich hierover uit...

Vlaams Gewest - onroerende voorheffing - 27.09.2016

Hoe vraagt u een vermindering voor leegstand?


WONINGHUUR - VARIA - 27.09.2016

Een vriend of familielid mag in uw woning verblijven...

U wilt een vriend of familielid een tijdje in uw woning laten wonen. U wilt dit gratis of tegen een symbolisch lage prijs doen. Welke spelregels zijn er in zo’n geval van toepassing? Hoe pakt u dat het best aan?

HANDELSHUUR - HUURCONTRACT - 27.09.2016

Wat na afloop van de Vlaamse handelshuur?

Sinds 1 september 2016 kunt u in het Vlaams gewest een handelshuur sluiten van één jaar of korter. Dat systeem wordt ook gebruikt als ‘proef’ om, als de huur meevalt, ook na dat jaar verder te huren. Wat is daarbij van belang?

RUIMTELIJKE ORDENING - ERFDIENSTBAARHEID - 27.09.2016

Het raam van uw buur staat te dicht bij uw perceel...

Uw buur heeft een ouder huis waarin aan de zijkant een raam voorzien is vlak bij uw perceel. Moet u daar dan rekening mee houden in uw bouwplannen? Hoe zit dat met de zgn. erfdienstbaarheid van uitzicht en wat zijn de gevolgen?

BRUSSELS GEWEST - 27.09.2016

Snel zijn voor Brusselse woonbonus

Vanaf 2017 vervangt het Brussels gewest de woonbonus door een korting op de registratierechten. Wat is dan het beste: nog snel kopen of wachten?

VLAAMS GEWEST - REGISTRATIERECHTEN - 27.09.2016

Kopen met btw: meteen teruggave van registratierechten!

Kocht u in het Vlaams gewest een woning met registratierechten, dan zijn die meeneembaar bij de aankoop van een volgende woning. Kan dat ook wanneer u een woning koopt met btw? Wat zei het Grondwettelijk Hof hierover?

MEDE-EIGENDOM - ALGEMENE VERGADERING - 27.09.2016

Als mede-eigenaar iets op de agenda laten zetten?

Een mede-eigenaar vraagt u als syndicus om een bepaald punt op de agenda van de algemene vergadering te laten zetten. In welke gevallen bent u als syndicus verplicht om daarop in te gaan?

WONINGHUUR - HUURCONTRACT - 27.09.2016

Woninghuur van drie jaar en jaarlijks opzegbaar?

In veel woninghuurcontracten is voorzien dat het contract drie jaar duurt en jaarlijks opzegbaar is. Laat de wet wel toe dat u zo’n contract sluit en wat is precies het gevolg daarvan?

ERVEN & SCHENKEN - SUCCESSIERECHTEN - 23.09.2016

Bespaar successierechten met een beding van aanwas!

U wilt ‘eigen’ goederen in volle eigendom nalaten aan uw langstlevende partner. Dat kan via een testament, maar dan betaalt uw partner er wel erfbelasting op. Er bestaat echter een fiscaal vriendelijk alternatief…

PRIVÉ - BURGERLIJKE STAAT - 23.09.2016

Uw partner verhuist naar bejaardentehuis...


VASTGOED - VRUCHTGEBRUIK - 23.09.2016

Kosten van vruchtgebruik toch niet ‘zomaar’ aftrekbaar?

Koopt een vennootschap het vruchtgebruik van een appartement aan zee, dan valt de fiscus dat vaak aan door te stellen dat de kosten daarvan geen ‘beroepskosten’ zijn. Wat vond een rechter daarvan op 23.03.2016?

BEROEPSKOSTEN - ONKOSTENVERGOEDING - 23.09.2016

Geen 40 dagen, toch vaste plaats van tewerkstelling!?

Een zaakvoerder-aannemer krijgt een dagvergoeding voor de dagen waarop hij werkt op diverse werven. Kan niet, zei de rechter op 08.06.2016 en dat ondanks het feit dat hij nooit meer dan 40 dagen op een werf was! Wat is dat allemaal?

VENNOOTSCHAP - KAPITAAL - 23.09.2016

Kapitaalvermindering gesimuleerd, dus dividend?

Een vennootschap doet een belastingvrije kapitaalvermindering, maar de fiscus ziet daar simulatie in en maakt er een belastbare dividenduitkering van! Wat zou er dan gesimuleerd zijn en wat zei de rechter daarover?

PRIVÉ - WOONFISCALITEIT - 23.09.2016

Verbouwingslening voor eigen woning of tweede verblijf?

Naast uw reeds afbetaalde gezinswoning, heeft u nog een appartement en een rijwoning. Alle drie zijn ze toe aan een opknapbeurt waarvoor u wilt lenen op vijf jaar. Krijgt u voor de interesten van die lening dan nog een fiscaal voordeel?

AUTO - 23.09.2016

Reclame op auto’s: hoe zit dat fiscaal?

Zijn de kosten van reclame op de auto van uw bedrijf aftrekbaar en wat met de btw? Wat als iemand anders voor u reclame maakt tegen een kleine vergoeding?

CONTROLE & GESCHILLEN - AKKOORD - 23.09.2016

Akkoord getekend na controle, zit u daaraan vast?

Een tijdje geleden heeft u of uw boekhouder, ter afhandeling van een belastingcontrole, een akkoordverklaring getekend. Nu zou u echter op dat akkoord willen terugkomen. Wanneer kan dat eigenlijk nog en wat moet u dan doen?

WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 21.09.2016

Nieuwe Twitter-knop voor uw site


COMPUTER - RANDAPPARATUUR - 21.09.2016

Hoe handig is een draadloze externe schijf?

Een externe schijf is handig als extra opslag. Maar er zijn ook draadloze externe schijven. Wat is het voordeel daarvan, hoe werken ze precies en waarop moet u letten als u er een koopt?

EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 21.09.2016

Een zelfbouwpakket voor uw website?

U kunt een professionele website laten maken door een gespecialiseerd bedrijf, maar het kan ook met een zelfbouwpakket. Wij testten voor u vier diensten uit.

SOFTWARE - OFFICE - 21.09.2016

LibreOffice als vervanger voor OpenOffice?

OpenOffice, het gratis alternatief voor Microsoft Office, gaat een onzekere toekomst tegemoet. Is het soortgelijke LibreOffice een waardige vervanger?

SOFTWARE - IOS - 21.09.2016

Wat biedt iOS 10?

Onlangs verscheen, samen met nieuwe iPhones, iOS 10 voor iPhone en iPad. Dat kunt u uiteraard ook op oudere toestellen installeren. Wat brengt iOS 10?

WEBDIENSTEN - VARIA - 21.09.2016

Grote bestanden verzenden kan ook zo


BEVEILIGING - ANTI-MALWARE - 21.09.2016

Moet u bang zijn van ransomware?

Na virussen, spyware en phishing vormt zgn. ransomware een relatief nieuwe bedreiging voor uw computer. Moet u zich daartegen beschermen?

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 21.09.2016

Personeelsbeheer met Zoho People

Zoho is vooral bekend om zijn online officetoepassingen, maar er is ook Zoho People. Dat belooft voor uw personeelsbeheer een complete HR-oplossing in de cloud. Maar is dat ook zo?

SOFTWARE - WINDOWS - 21.09.2016

Hoe krijgt u die advertenties weg in Windows 10?

Windows 10 schotelt u op een aantal plaatsen ongevraagde advertenties voor. Hoe zorgt u ervoor dat die advertenties verdwijnen?

SOFTWARE - WINDOWS & MAC - 21.09.2016

Efficiënt werken met Mac én pc

Heeft u meerdere computers, waaronder Macs (met OS X) en pc’s (met Windows)? Of gebruikt u een pc thuis en een Mac op het werk? Met deze programma’s en tips werkt u nog efficiënter op beide platformen.

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 21.09.2016

Grijze mail onder controle

Wordt uw mailbox meer en meer overheerst door ‘grijze’ mail (nieuwsbrieven, sociale updates, enz.)? Hoe kunt u met de tool Throttle erger voorkomen?

ONTSPANNING - FOTOGRAFIE - 21.09.2016

Hoe kunt u het best uw vakantiefoto’s ordenen?

Keert u na een reis terug met honderden (of zelfs duizenden) digitale foto’s? Hoe kunt u die vele foto’s nu het best ordenen om het overzicht te bewaren?

ZAKELIJK - ZAKENREIS - 21.09.2016

Nuttige apps voor op zakenreis

Gaat u geregeld op reis voor het werk? Met de juiste apps op uw smartphone worden uw trips een stuk aangenamer. Wij selecteerden er enkele voor u.

EIGEN WEBSITE - SITEANALYSE - 21.09.2016

Hoe gezond is uw domeinnaam?


GOED OM TE WETEN - VENNOOTSCHAP - 20.09.2016

Privérekening nodig voor cijfers bvba?


ONROEREND GOED - 20.09.2016

Aankoop met btw, registratierechten wél meeneembaar!

Heeft u in Vlaanderen een woning aangekocht met registratierechten, dan kunt u deze ‘meenemen’ bij de aankoop van een volgende woning. Kan dat ook wanneer u een woning koopt met btw?

BEROEPSKOSTEN - 20.09.2016

Is een tablet of iPad aftrekbaar?

Stel, u wilt een nieuwe tablet of iPad kopen en zo’n toestel wordt meestal ook veel (meer?) privé gebruikt. Mag u de factuur dan wel op uw vennootschap laten zetten of in uw beroepskosten steken (als u geen vennootschap heeft)?

GETUIGSCHRIFTEN VOOR VERSTREKTE HULP - 20.09.2016

Niet betaald, toch ontvangstbewijs invullen?

Nu er nieuwe getuigschriften zijn die ook voor vennootschappen een ontvangstbewijs bevatten, krijgen we regelmatig de vraag hoe die ingevuld moeten worden als de patiënt nog niet (alles) kan betalen. Wat zegt de wet hierover?

RECHT OP PRIVACY - 20.09.2016

Mag men u zomaar ‘facebooken’?

Een spoedarts die even indommelde, wat een schande volgens de krantenkoppen. Of is de echte schande eerder: de foto zonder nadenken op Facebook zetten?

BELEGGEN - 20.09.2016

Dividendaandelen: blijft u beter in België?

Aandelen met een hoog dividend zijn beter bestand tegen beursschommelingen. Welke aandelen zijn dat eigenlijk en geeft u dan het best de voorkeur aan Belgische spelers? Of zijn er nog andere aandelen die fiscaal interessant zijn?

GRONDIG ONDERZOCHT - FISCAAL - 20.09.2016

Huren nabij ziekenhuis: soms ook deels aftrekbaar?

Stel, u huurt een appartement nabij een (tweede) ziekenhuis waar u werkt, zonder dat er een verplichting is om dichtbij te wonen of wachten te doen. In welke mate kan er dan nog professioneel gebruik zijn? Een arrest licht toe...

BTW - VERPLICHTINGEN - 19.09.2016

Geen nihillisting meer in te dienen?


AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 19.09.2016

Wie eet hier al die appelen?


BEZWAARSCHRIFT - 19.09.2016

Bezwaar bij de verkeerde is ook oké!


AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 19.09.2016

Hogere dagvergoedingen toegelaten


AFREKENING FISCUS - 19.09.2016

Foutief adres op aanslagbiljet


ONROEREND GOED - VARIA - 19.09.2016

Een ‘vermomde schenking’ van een onroerend goed?

Hoewel u in principe kunt opteren voor de minst belaste weg, reageert de fiscus daar niet altijd even ‘sportief’ op en probeert hij u soms toch zwaarder te belasten. Dat dit echter niet zomaar kan, bewijst een arrest van 06.10.2015…

BELASTBARE INKOMSTEN - VARIA - 19.09.2016

Belastingkrediet voortaan voor élke kleine zelfstandige?

Geniet u jaarlijks slechts beperkte inkomsten, dan heeft u recht op een zgn. belastingkrediet. Wat is dat ook alweer en kunt u daar voortaan ook aanspraak op maken indien uw winst forfaitair belast wordt? Wat als u bijberoeper bent?

PRIVÉWONING IN VENNOOTSCHAP - VRUCHTGEBRUIK - 15.09.2016

Vruchtgebruik of erfpacht voor uw vennootschap?

U bent privé eigenaar van een pand dat u voor langere tijd aan uw vennootschap ter beschikking wilt stellen via vruchtgebruik of erfpacht. Wat zijn de belangrijkste fiscale gelijkenissen en verschillen tussen beide? Wat kiest u wanneer het best?

FINANCIEEL - LENING - 15.09.2016

Roerende voorheffing of niet?


VENNOOTSCHAPSBELASTING - 15.09.2016

Anticiperen op een lager tarief?

De hervorming van de vennootschapsbelasting ligt op tafel en ook het vennootschapstarief zou dalen! Kunt u daar eventueel nu al op anticiperen?

BEDRIJFSLEIDER - PRIVÉFISCALITEIT - 15.09.2016

Zijn vennootschapskosten ook privé aftrekbaar?

Uw vennootschap zit wat krap bij kas en dus betaalt u privé een aantal kosten in haar plaats. Kunt u die kosten dan nadien ook via uw privéaangifte aftrekken als beroepskosten of pakt u dat beter anders aan?

SOCIALE VOORDELEN - 15.09.2016

Is gratis fruit niet meer belastingvrij?


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - PRIVÉ BELASTBARE VOORDELEN - 15.09.2016

Geen privévoordeel zo u vaste vertegenwoordiger bent?

Een collega van u zegt dat hij het gevonden heeft! Doordat hij enkel zgn. vaste vertegenwoordiger is in de vennootschap waaruit hij zijn privé belastbare voordelen haalt, kan hij er privé niet op belast worden... Klopt dat wel?

ONROEREND GOED - HUUR - 15.09.2016

Een handelshuur van een paar maanden nu ook mogelijk!

Om uw business meer bekendheid te geven, wilt u een winkelruimte huren buiten uw eigen regio. U zou wel het liefst eerst een huurcontract van een paar maanden sluiten, kwestie van te zien of uw business daar aanslaat. Kan dat?

CONTROLE & GESCHILLEN - 15.09.2016

Bezwaar bij de verkeerde dienst?


GESPREIDE TAXATIE - 15.09.2016

Wat bij een zgn. gedwongen meerwaarde?

Ook een zgn. gedwongen meerwaarde kan gespreid belast worden als u een herbelegging doet. Aan de minister werd gevraagd hoe dat fiscaal precies zit...

PERSONEEL - ARBEIDSVOORWAARDEN - 15.09.2016

Kunt u uw mannen nu ook al flexibel inzetten?

Er is veel te doen rond de regeringsplannen om werknemers flexibeler in te zetten en ze meer te laten werken in drukke periodes en minder in rustige. Hoever kunt u daar momenteel in gaan in de bouw?

VENNOOTSCHAP - GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - 15.09.2016

Onkostenvergoedingen onder vuur?

Sinds 1 mei 2016 is het niet meer mogelijk om met uw lokale belastingcontroleur een akkoord te sluiten over uw forfaitaire onkostenvergoeding. Wat betekent dat in de praktijk en geldt dat ook voor de zgn. dagvergoedingen?

ONDERAANNEMING - BTW - 15.09.2016

Laat uw onderaannemer correct factureren!

U werkt af en toe samen met een Belgische onderaannemer die u dan factureert zonder btw. Geldt dan eigenlijk hetzelfde als u een beroep doet op een Nederlandse onderaannemer of moet hij u dan toch anders factureren?

BTW - VOORSCHOT - 15.09.2016

Btw-voorschotten voor kwartaalaangevers afgeschaft?

Recentelijk werd aan de minister van Financiën een vraag gesteld over het systeem van de btw-voorschotten, en meer bepaald over de afschaffing ervan. Is het nu reeds afgeschaft en verdwijnt het dan volledig? Even kijken...

OFFERTES & CONTRACTEN - VARIA - 15.09.2016

Uw klanten ter plaatse via Bancontact laten betalen?

Uw collega loopt sinds kort rond met een Bancontact-bakje en laat zijn klanten die een herstelling vragen onmiddellijk betalen. Kunt u dat ook? Moet u daarvoor dan iets speciaals voorzien in uw algemene voorwaarden?

VERZEKERINGEN - AUTO - 15.09.2016

Btw wordt niet betaald bij ongeval?


ONTSLAGMOTIEF - 15.09.2016

Niet meer motiveren indien te laat?

Stel, een werknemer verzoekt u om zijn ontslag te motiveren, maar volgens u hoeft u in zijn geval niet (meer) op dat verzoek in te gaan. Wat doet u dan?

LOON - 15.09.2016

U mag niet meer cash betalen!

Vanaf 1 oktober 2016 a.s. is de girale betaling van het loon de wettelijke regel en een betaling in cash in principe verboden. Wat betekent dit voor de situatie waarin een werknemer zelf om een betaling ‘van hand tot hand’ zou komen vragen?

VERVANGINGSOVEREENKOMST - 15.09.2016

Vervanger ook ‘out’, dus einde contract?

Stel, de vervangster van een zwangere werkneemster meldt zich halfweg de vervanging zelf afwezig voor de resterende duur wegens een (al lang geplande) operatie. Dan mag u haar contract toch direct kosteloos stopzetten?

KOSTENVERGOEDING - 15.09.2016

Bureelforfait RSZ verhoogd op 01.07.2016


PERSONEELSBELEID - LOON - 15.09.2016

De Lijn achterna met verkeersboetes?

Half augustus woedde er nog een politieke discussie in de media of het wel kon dat de chauffeurs van De Lijn hun boetes niet zelf moeten betalen. Stel, u wilt als ‘gewone’ werkgever ‘uit de privé’ ook zoiets. Welk regime geldt er dan?

VAKANTIEDAGEN - 15.09.2016

Extra onbetaald verlof: kunt u dat weigeren?

Stel, iemand beschikt in 2016 maar over 16 i.p.v. 20 vakantiedagen (in de vijfdagenweek), omdat hij vorig jaar 4/5 gewerkt heeft. Nu wil hij toch nog een extra week vakantie in de vorm van onbetaald verlof. Moet u dat toestaan?

EDUCATIEF VERLOF - 15.09.2016

Hoe checken of u educatief verlof moet toestaan?

Stel, een werknemer meldt dat hij zich ingeschreven heeft voor een opleiding waarvoor hij beweert recht te hebben op educatief verlof. Welke documenten heeft u nodig om te zien of het klopt wat hij zegt?

HANDELSVERTEGENWOORDIGER - 15.09.2016

Lang en zwaar ziek, dus geen uitwinningsvergoeding?

Stel, een handelsvertegenwoordiger die al lang ‘zwaar’ ziek is, wordt ontslagen. Vormt die lange arbeidsongeschiktheid een ‘afwezigheid van nadeel’ waardoor u geen uitwinningsvergoeding moet betalen? Een recent arrest licht toe...

SECTORINFORMATIE - PC 200 - 15.09.2016

Ecocheques 2017 omzetten vóór 31.10.2016


FISCAAL - BELASTINGAANGIFTE - 14.09.2016

Fiscale duidelijkheid voor buitenlandse villa?


FISCAAL - BTW - 14.09.2016

Vervoersdocumenten zijn voortaan verleden tijd?

Verkoopt u goederen aan een btw-plichtige uit een andere Europese lidstaat, dan is dat zonder btw als u zijn btw-nummer vermeldt én u het vervoer naar het buitenland aantoont. Dat laatste werd nu sterk vereenvoudigd. Hoe dan?

Vlaams gewest - IKEA-WET - 14.09.2016

Eén vergunning nodig i.p.v. drie voor een grote winkel...

Wilt u een winkel starten of uitbreiden tot één van meer dan 400 m² in het Vlaams gewest, dan zal u vanaf 2018 nog maar één vergunning moeten aanvragen in plaats van de bestaande drie vergunningen. Hoe zit dat precies in elkaar?

HANDELSHUUR - HUURPRIJS - 14.09.2016

Recht op huurvermindering als u last heeft van de werken?

U huurt een winkel of horecazaak, maar ondervindt tijdelijk last bv. door werken die er in het pand of in de buurt gaande zijn. Is dat dan geen goede reden om minder te betalen? Onlangs was er hierover een interessante uitspraak...

PERSONEEL - AANWERVEN - 14.09.2016

Hoe regelt u de vervanging van een zieke werknemer?

Een werknemer zal een tijdlang afwezig zijn omwille van ziekte, maar u weet niet precies hoelang. Wat vermeldt u dan in het arbeidscontract dat u met de vervanger sluit en hoe vermijdt u problemen?

LIQUIDATIERESERVE - 13.09.2016

Liquidatiereserve: ook zinvol als er aandeelhouders-vennootschappen zijn?

Door een liquidatiereserve aan te leggen genieten kleine vennootschappen op termijn een verlaagde rv op dividenden.

Is zo’n liquidatiereserve aanleggen echter wel zinvol wanneer er zowel aandeelhouders-natuurlijke personen als aandeelhouders-vennootschappen zijn?

Kunt u dan aan de ene aandeelhouder een dividend uit de liquidatiereserves toekennen en aan de andere een dividend uit de gewone reserves? Wat zeiden de minister en de Rulingcommissie daarover onlangs?

Is een inkoop eigen aandelen dan een goed alternatief? Wat zijn daarvan de gevolgen?


GEWAARBORGD INKOMEN - 13.09.2016

Hoe de kosten van uw ‘gewaarborgd inkomen’ binnen de perken houden?

Een verzekering gewaarborgd inkomen is een must voor bedrijfsleiders en hogere kaderleden. Hoe houdt u de dure premies dan zo goed mogelijk onder controle?

Waarom koppelt u zo’n verzekering het best aan uw pensioenverzekering? Wat zijn dan de aandachtspunten?

Welke wachttijd kiest u? Wanneer is een indexatie van de uitkering zinvol en wanneer wellicht niet meer? Verzekert u het best invaliditeit bij ziekte én bij ongeval? Wanneer wel en wanneer niet? Is dat anders voor uw werknemers?

Is de premie aftrekbaar? Wordt de uitkering dan belast? Wat zei de minister daarover onlangs?


OVERDRACHTSBEPERKINGEN - 13.09.2016

Samenwerking met medeaandeelhouder in een nv betonneren met een ‘standstill’?

Als u samen met een zakenpartner een nieuw bedrijf opricht, dan heeft u wellicht goede redenen om specifiek met die partij in zee te gaan. Misschien heeft de nieuwe vennootschap zijn specifieke knowhow of de toegang tot een bepaalde markt wel nodig om rendabel te zijn?

Hoe kunt u dan vermijden dat uw partner er toch te snel uit stapt en zijn aandelen verkoopt? Onder welke voorwaarden is een overdrachtsbeperking in een nv dan toch geldig?

Wat zijn de aandachtspunten bij het opstellen van die clausule? Wat kunt u achteraf nog ondernemen als de andere partij zich uiteindelijk toch niet aan de afspraken houdt? Bent u dan beter beschermd als u de overdrachtsbeperking nu in de statuten opneemt? Waarom voorziet u in elk geval het best toch ook in een forfaitaire schadevergoeding?


ONEERLIJKE CONCURRENTIE - 13.09.2016

Uw ex-werknemer had geen geldig concurrentiebeding: wat nu?

Als uw ex-werknemer een geldig concurrentiebeding heeft, kunt u hem verbieden u te beconcurreren. Wanneer is zo’n beding geldig en welke vergoeding bent u hem dan verschuldigd?

Wat kunt u nog doen als een ex-werknemer zonder (geldig) concurrentiebeding achteraf achter uw klanten aangaat?

Mag hij uw klanten dan wel nog benaderen? Wanneer is er dan concreet sprake van verboden oneerlijke concurrentie?

Hoe pakt u de zaken het best aan als u denkt dat het effectief om oneerlijke concurrentie gaat? Waarom is het dan vaak een goed idee om toch een procedure aan te spannen?


BEHOUD CONTROLE - 13.09.2016

De voordelen van een stichting combineren met die van een maatschap?

Heel wat ondernemers brengen hun familiebedrijf of vastgoedvennootschap onder in een controlestructuur om de volledige zeggenschap te behouden en anderzijds om in het kader van een successieplanning de aandelen toch door te schuiven naar hun kinderen.

Doorgaans wordt er dan gewerkt met een stichting administratiekantoor (STAK) of een maatschap. Wat zijn de voornaamste voor- en nadelen van die controlevehikels?

Wist u dat een combinatie van een stichting en een maatschap vaak interessante mogelijkheden biedt? In welke situaties is het voordelig om de certificaten van een stichting administratiekantoor in een maatschap in te brengen?


GEGEVENSVERWERKING - 13.09.2016

Nieuwe Europese Privacyverordening: tijd voor actie?

De nieuwe Europese Privacyverordening treedt op 25 mei 2018 in werking. Welke strengere regels gelden er dan bij het verwerken van persoonsgegevens voor de voorafgaande toestemming van de consument?

Wat houdt het recht om vergeten te worden concreet in en wat zijn de gevolgen daarvan als u gegevens deelt met derden? Wanneer moet u een ‘Privacy Impact Assessment’ doorvoeren? Welke andere verplichtingen heeft u nog en wat is de nieuwe rol van de Privacycommissie?


AFTREKBARE KOSTEN - 13.09.2016

Aftrekbaarheid van interesten vanaf 2019 beperkt tot 30% van uw ebitda?

De initiatieven op het vlak van internationale fiscaliteit volgen elkaar in ijltempo op. Op 21 juni 2016 bereikten de EU-lidstaten een politiek akkoord over een aangepaste versie van de richtlijn van 28 januari 2016, die nu al bekendstaat als de Anti Tax Avoidance-richtlijn.

Europa wil daarmee onder meer de fiscale aftrek van interestlasten beperken tot een percentage van de ebitda van de ontlener. Wat houden die nieuwe voorstellen concreet in?

Via welke uitzonderingsmaatregelen ontsnapt u mogelijk toch nog aan die aftrekbeperking?


VRUCHTGEBRUIK - 13.09.2016

Vruchtgebruik bij gesplitste aankoop met uw vennootschap: nu anders waarderen?

De Rulingcommissie publiceerde onlangs een ‘ontwerpaanvraag’ waarmee zij de meest gebruikte methode voor de waardering van een vruchtgebruik wil bijsturen.

Waarom is de waardering van dat vruchtgebruik fiscaal van belang en welke gevolgen kan een overwaardering hebben? Wat houdt het nieuwe standpunt van de Rulingcommissie precies in?

Wat is het belang van het nieuwe standpunt als u een gesplitste aankoop overweegt?

Heeft dat standpunt ook gevolgen voor het bestaande vruchtgebruik van uw vennootschap?


FISCAAL - VENNOOTSCHAPSBELASTING - 13.09.2016

Kan de fiscus uw managementvennootschap negeren?

Managementvennootschappen zijn vaak een doorn in het oog van de fiscus. Kan uw controleur abstractie maken van uw managementvennootschap en u privé belasten op die inkomsten, zoals weleens beweerd wordt? Even kijken…

VENNOOTSCHAP - KAPITAAL - 08.09.2016

Kies voor een fiscaal interessante kapitaalverhoging!

Via uw rekening-courant heeft u een behoorlijk tegoed op uw startende vennootschap. Anderzijds is het kapitaal ervan wel aan de lage kant. Is het dan een goed idee om dat rc-tegoed in te brengen in kapitaal of is er een betere manier?

PRIVÉ - DIVERSE INKOMSTEN - 08.09.2016

Hoe worden inkomsten van gastenkamers belast?

U wilt af en toe gastenkamers verhuren, al dan niet via een platform als Airbnb. Hoe worden uw inkomsten dan belast? Geldt de nieuwe zgn. deeleconomie-regeling daar ook voor en maakt het uit of u daarbij extra diensten aanbiedt?

AANGIFTE - PERSONENBELASTING - 08.09.2016

Geen juridische constructie aan te geven... ?


PRIVÉ - PERSONEN TEN LASTE - 08.09.2016

Positieve wetswijziging inzake fiscaal co-ouderschap!

Een wet van 3 augustus 2016 wijzigt het een en ander aan het zgn. fiscaal co-ouderschap. Hoe zit die regeling ook alweer in elkaar en wat verandert er precies? Is kiezen voor fiscaal co-ouderschap trouwens wel altijd de beste keuze?

AUTO & TRANSPORT - AUTOKOSTEN - 08.09.2016

Dure auto niet overdreven voor de fiscus!

De fiscus doet vaak moeilijk over de aftrekbaarheid van de kosten van een luxewagen! Om fiscale discussies te vermijden, vroeg een vennootschap op 26.01.2016 aan de Rulingdienst wat deze vond van een dure leasingwagen...

INVESTERINGEN - INVESTERINGSAFTREK - 08.09.2016

Investeringsaftrek voor nieuw pand in uw vennootschap?

Uw kmo-vennootschap wil een gebouw kopen. Krijgt zij daarvoor dan de investeringsaftrek? Geldt die aftrek van 8% ook nog als ze het gebouw verhuurt en maakt het uit welk type vennootschap die investering doet? Eens kijken...

DIVIDEND - 08.09.2016

Tussentijds dividend of een voorschot?

U wilt dit najaar wat extra cash uit uw vennootschap halen via een tussentijds dividend. Soms is het echter beter om met een voorschot te werken. Hoezo?

CONTROLE & GESCHILLEN - BEZWAAR - 08.09.2016

Beste fiscus, ik heb ten onrechte iets laten belasten...

Een collega liet zich per ongeluk belasten op iets dat hij eigenlijk niet had moeten aangeven. Via een bezwaarschrift vroeg hij de fiscus om dat recht te zetten, maar die weigerde. Wat vond de rechter daarvan op 04.02.2015?

E-MAIL - BEVEILIGING - 07.09.2016

Mail encrypteren zonder moeite

Encryptie voor mail is in het algemeen een ingewikkelde bedoening. ProtonMail bewijst dat het ook simpel kan.

WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 07.09.2016

Zakelijke mogelijkheden van Instagram en Pinterest

Instagram en Pinterest worden steeds vaker ingezet door bedrijven vanwege de visuele mogelijkheden. Wat kunt u er zoal mee?

E-MAIL - WEBMAIL - 07.09.2016

Beter mail versturen en beheren met Gmail

De Gmail-website heeft heel wat extra mogelijkheden die een beetje verborgen zitten. Door ze te activeren kunt u nog efficiënter mailen.

EIGEN WEBSITE - DOMEINNAAM - 07.09.2016

Uw domeinnaam ingepikt? Wat nu?

U wilt een domeinnaam voor uw nieuwe zaak of dienst registreren, maar die blijkt al ingepikt te zijn. Wat kunt u hiertegen beginnen?

ZAKELIJK - VARIA - 07.09.2016

Hoe omgaan met buitenlandse klanten?


EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 07.09.2016

Verwelkom uw klanten met een webformulier

Met een invulformulier op uw website ontvangt u in een vast formaat bestellingen, suggesties, infovragen, inschrijvingen op uw nieuwsbrief, enz. Helpt de dienst Typeform u om goede webformulieren te maken?

SOFTWARE - DOWNLOADEN - 07.09.2016

Software binnenhalen die tijdelijk gratis is

Naast downloadsites voor gratis software (freeware) zijn er ook sites waar u betalende software kunt downloaden die tijdelijk gratis is. Welke van die sites zijn betrouwbaar?

TELEFONIE - GSM & SMARTPHONE - 07.09.2016

Virtuele vervanger voor uw iPhone-knop


NASLAGWERKEN - WOORDENBOEKEN - 07.09.2016

Google Translate: ook voor uw zaak

U kent Google Translate als een nuttige online hulp bij het vertalen van een woord, een zin of zelfs een hele tekst. Deze vertaaldienst biedt ook enkele professionele diensten aan. Zijn die interessant voor uw bedrijf?

SOFTWARE - CHAT - 07.09.2016

Google Duo: een concurrent voor FaceTime?

Google lanceerde onlangs Google Duo, een app voor iOS en Android waarmee u kunt videochatten. Is de nieuwe dienst de moeite waard?

SOFTWARE - WINDOWS - 07.09.2016

Gebruikt u beter de Windows-toepassing of de app?

Sinds Windows 8 maakt Microsoft een onderscheid tussen klassieke desktoptoepassingen en apps die u alleen uit de Windows Store kunt halen. Waar zitten de verschillen precies?

WEBDIENSTEN - ONLINE OPSLAG - 07.09.2016

Nieuwtjes bij Dropbox

Dropbox, de handige online opslagdienst, kreeg enkele nieuwe mogelijkheden. Wij testten er twee voor u uit.

ONROEREND GOED - BTW-TARIEF - 06.09.2016

Paardenstal afbreken en dan nieuwe woning tegen 6% btw?

De afbraak en wederopbouw van een woning kan in sommige steden tegen het verlaagd btw-tarief van 6%. Wat moet er dan precies afgebroken worden, speelt het kadastraal inkomen daarvan een rol en welke procedure moet u ter zake volgen?

LEVERING - VARIA - 06.09.2016

Sneller een Frans btw-nummer nodig!

Verkoopt u goederen op afstand aan particulieren uit een andere EU-lidstaat, dan zit daar slechts tot een bepaalde omzetdrempel Belgische btw op. Overschrijdt u die drempel, dan moet u buitenlandse btw aanrekenen. Frankrijk heeft nu zijn drempel verlaagd...

LEVERING - UITVOER - 06.09.2016

Verlaging drempelbedrag voor uitvoer door toeristen!

Reizigers van buiten de Europese Unie die hun aankopen in België in hun persoonlijke bagage willen meenemen naar huis, kunnen dat onder bepaalde voorwaarden vrij van btw. Sinds 17 juli 2016 is één van die voorwaarden versoepeld...

BTW-PLICHT - VARIA - 06.09.2016

Deeleconomie en btw: hoe zit dat precies?

De Programmawet van 1 juli 2016 heeft het fiscale stelsel van de zgn. deeleconomie effectief ingevoerd. Wat houdt dat precies in en welke gevolgen heeft dit voor de zgn. participanten op het vlak van btw?

BTW-CONTROLE - BOEKHOUDING - 06.09.2016

Beroepsgeheim inroepen bij een btw-controle?

Bij een btw-controle zijn in principe alle verplicht bij te houden stukken voor te leggen op eenvoudig verzoek. Geldt dit evenzeer als u gebonden bent door het beroepsgeheim of gelden er dan andere regels? Een recente uitspraak licht toe...

BTW-PLICHT - BTW-VRIJSTELLINGEN - 06.09.2016

Tal van btw-vrijstellingen voor logopedisten?

De prestaties van de zgn. paramedische beroepen zijn vrijgesteld van btw indien er voldaan is aan een aantal voorwaarden. Dit geldt ook voor logopedisten, zij het dat de Btw laat weten dat er ook nog andere vrijstellingen gelden. Welke dan precies?

SPECIFIEKE REGIMES - KLEINE ONDERNEMINGEN - 06.09.2016

Hoe als kleine ondernemer factureren aan buitenlandse klant?

U valt onder de zgn. kleineondernemersregeling en u heeft naast Belgische ook geregeld buitenlandse klanten. Gelden voor u ten aanzien van die laatste klanten dan ook de gewone regels of zit het voor u dan toch net iets anders in elkaar?

ONROEREND GOED - VARIA - 06.09.2016

Btw op eigen kluswerk versoepeld?

Voert u zelf werken uit aan een pand dat u beroepsmatig gebruikt, dan is dat een zgn. gelijkgestelde dienst waarop btw verschuldigd is. Sinds 1 juli 2016 is dit verder versoepeld...

BTW-PLICHT - VARIA - 06.09.2016

Iedereen met uw reclame op zijn auto?

U laat uw werknemers en/of andere particulieren tegen betaling reclame maken voor uw zaak op hun privéauto. Is die vergoeding dan onderworpen aan btw?

FISCAAL - BEROEPSKOSTEN - 06.09.2016

Beroepskosten forfaitair bepalen: alleen in bvba?

Van (tand)artsen met een bvba hoort u weleens dat zij hun onkosten forfaitair bepalen en daarvoor een belastingvrije vergoeding krijgen van de bvba. Kan zo’n forfait ook als u geen vennootschap heeft? Zo ja, om hoeveel gaat het dan?

RECHT - 06.09.2016

Kunt u weigeren om cash te betalen?

Cashbetalingen van meer dan € 3.000 (of van meer dan 10% bij deelbetalingen) zijn niet meer toegestaan. Mag u dat, als klant, ook omdraaien en sowieso weigeren om cash te betalen, ook al gaat het om minder dan € 3.000?

GRONDIG ONDERZOCHT - RIZIV-INSPECTIE - 06.09.2016

Diensthoofd als zondebok voor RIZIV-inspectie?

Stel, de inspectie stelt op een bepaalde ziekenhuisdienst een inbreuk op de nomenclatuur vast en vordert de aangerekende verstrekkingen terug. Kan het RIZIV dan (alleen) het diensthoofd aansprakelijk stellen? Een uitspraak licht toe...

GOED OM TE WETEN - FISCAAL - 06.09.2016

Alimentatie voor de kinderen, aan te geven?


BELASTINGAFTREK - 06.09.2016

Is uw veiligheid fiscaal aftrekbaar?

Alweer een arts die aangevallen werd in zijn praktijk. Als u die wilt beveiligen met bv. camera’s en een alarm, wat kost dat dan ‘netto’ na fiscale recuperatie?

PATIËNTENWENKEN - ZIEKENFONDS - 06.09.2016

Al na zes i.p.v. twaalf maanden naar de GRI?

Sinds 1 juli 2016 kan de Geneeskundige Raad voor Invaliditeit (GRI) al na zes maanden patiënten oproepen om hun arbeidsongeschiktheid te onderzoeken. Betekent dit dan dat men niet meer bij de adviserend geneesheer moet komen?

GOED OM TE WETEN - SCHENKING - 06.09.2016

Eerst de handgift, dan het bewijs!


PRIVÉ - KINDERBIJSLAG - 06.09.2016

Uw afgestudeerd kind en de kinderbijslag

Uw zoon of dochter is afgestudeerd en gaat nu op zoek naar de eerste job. Moet hij/zij zich dan inschrijven als werkzoekende en waarvoor is dat dan eventueel van belang? Hoe zit dat met de kinderbijslag?

MEDISCH RECHT - HUISARTSEN - 06.09.2016

Welke sancties als een huisarts wachtdienst weigert?

Geregeld leest u dat een huisartsenkring in conflict komt met een huisarts die weigert deel te nemen aan de wachtdienst. In deze bijdrage willen we nagaan in welke mate zo’n weigering effectief gesanctioneerd kan worden...

SCHENKING VASTGOED - 05.09.2016

Per schenking of per begunstigde?


VOORAFBETALEN - 05.09.2016

Minimumboete bij niet voorafbetalen?


BTW - FACTUURVERMELDINGEN - 05.09.2016

Niets vergeten bij korting-contant!

Geeft u een korting aan klanten die betalen vóór een bepaalde datum, dan is niet alleen het btw-bedrag van belang, maar ook de factuurvermelding. Even kijken...

BELASTINGTARIEF - 05.09.2016

Nu het moment voor een bvba?


BTW - AFTREKBAARHEID - 05.09.2016

Btw op businessseats aftrekbaar?


BELASTBARE INKOMSTEN - VARIA - 05.09.2016

Voordeel doen met regeling omtrent deeleconomie?

Een programmawet heeft onlangs een aparte voordelige fiscale regeling ingevoerd voor zgn. inkomsten uit diensten van de deeleconomie. Welke inkomsten zijn dat dan en kunt u eigenlijk iets aanvangen met die regeling?

BELEGGEN - TAK 21 - 05.09.2016

Wat is de opbrengst van een Tak 21?

Een Tak 21 is een veilige belegging met een vast rendement, maar het rendement dat geafficheerd of medegedeeld wordt door uw verzekeraar houdt geen rekening met kosten of taksen. Hoeveel ‘eten’ die daar dan in feite van op?

BELASTINGEN - CONTROLE - 05.09.2016

Waar heeft u dat van betaald?

Een collega had méér uitgegeven dan verdiend en werd dus belast op het verschil. Dat zijn spaargeld gedaald was, telde niet voor de fiscus. Correct?

SUCCESSIERECHTEN - VARIA - 05.09.2016

Meeglijden met het standpunt van de fiscus?


VENNOOTSCHAP - BESTUURDERSAANSPRAKELIJKHEID - 05.09.2016

Opdraaien voor de belastingen van uw vennootschap?

U heeft gehoord dat de fiscus u als zaakvoerder of bestuurder kan verplichten om zelf de fiscale schulden van uw vennootschap te betalen. Is dat effectief zo? Wat vond de rechter daarvan op 23.02.2016?

BELASTINGEN - AANGIFTE - 05.09.2016

Speciale aftrek voor elektrische vierwielers?


ONROEREND GOED - HUUR - 02.09.2016

Voortaan een geschikt huurcontract voor uw zgn. pop-up!

U bent schrijnwerker en u wilt in uw buurt een pop-upstore openen om uw creaties tentoon te stellen en extra klanten aan te trekken. Om eerst te zien of dat wel aanslaat, wilt u het pand voor 6 maanden huren. Gaat dat eigenlijk wel?

BTW - BETALING - 02.09.2016

Uw factuur gespreid laten betalen?

U heeft uw werkzaamheden gefactureerd aan uw klant, maar hij vraagt of hij uw factuur in drie keer mag betalen. U denkt eraan uw factuur dan te crediteren en drie aparte facturen op verschillende data uit te reiken. Is dat wel een goed idee?

PERSONEEL - SOCIALE INSPECTIE - 02.09.2016

Sociale flitscontroles in de bouw, wat is er van belang?

De komende maanden zullen de grootschalige sociale flitscontroles verdergezet worden in de bouwsector. Wat moet er zeker in orde zijn voor het geval u zo’n controle zou krijgen? Een overzicht...

VENNOOTSCHAP - VARIA - 02.09.2016

Uw collega-vennoot wil uit de zaak stappen...

U bent samen met een collega vennoot en zaakvoerder van een bvba. Na de vakantie liet uw collega weten het wat kalmer aan te willen doen en uit de zaak te stappen. Kunt u dan alleen verder en hoe moet u dat regelen?

SOCIAAL STATUUT - KINDERBIJSLAG - 02.09.2016

Uw afgestudeerde zoon of dochter en de kinderbijslag...

Uw zoon of dochter is afgestudeerd en gaat nu op zoek naar de eerste job. Moet hij/zij zich dan inschrijven als werkzoekende en waarvoor is dat dan eventueel van belang? Hoe zit dat met de kinderbijslag?

FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 02.09.2016

De aankoop van kledij aftrekbaar?

U laat de naam of slogan van uw zaak op T-shirts drukken om die zelf te dragen of door uw werknemers te laten dragen en/of om die gratis te geven aan klanten. Kunt u die kosten dan 100% inbrengen en de btw erop volledig recupereren?

RECHT - ALGEMENE VOORWAARDEN - 02.09.2016

Factuurvoorwaarden aanpassen?

Bij de versnelde invordering van onbetaalde facturen kan er nooit meer dan 10% bovenop de hoofdsom geïnd worden. Uw facturen dan aanpassen of niet?

GROEPSVERZEKERING - 02.09.2016

Groepsverzekering opvragen na brugpensioen

Stel, een werknemer stopt met werken vóór hij de wettelijke pensioenleeftijd bereikt, bv. via het stelsel van brugpensioen. Wanneer hij zijn groepsverzekering al wenst op te nemen, tegen welk tarief wordt die uitkering dan belast?

SUBSIDIES - RSZ-VERMINDERING - 02.09.2016

Hoe werkt de Vlaamse vermindering voor 55-plussers?

Sinds 1 juli 2016 geldt er in Vlaanderen een RSZ-korting voor oudere werknemers die minstens 55 jaar zijn én minder dan € 13.400 bruto per kwartaal verdienen. In welke situaties geldt deze vermindering?

ONTSLAG - ZWANGERSCHAP - 02.09.2016

Aangetekende brief nog niet gezien: een excuus?

Stel, een werknemer heeft u een aangetekende brief gestuurd, bv. iemand die u inlicht over haar zwangerschap. Op welk moment wordt u geacht kennis te hebben van de inhoud van deze brief? Een recent arrest licht toe...

RECHTEN EN PLICHTEN - 02.09.2016

Stop de ‘Pokémons’ op het werk

Een rage is het zeker, dat jagen op Pokémons, en sommigen blijven zelfs op het werk doorjagen. Hoe roept u hen tot de orde, desnoods met sancties?

AANSPRAKELIJKHEID WERKGEVER - 02.09.2016

Kinderen mee naar het werk: geen goed idee?

Stel, bij uitzondering kunt u bijna niet anders dan een werknemer een keer toe te laten zijn/haar kind mee te brengen naar het werk. Als er iets zou gebeuren met/door dat kind, bent u daar dan aansprakelijk voor?

AANWERVEN - BEDRIJFSVOORHEFFING - 02.09.2016

Wat als een schoolverlater wil wachten?

Wie net afgestudeerd is en begint te werken na 30 september, is de rest van het jaar – onder bepaalde voorwaarden – geen bedrijfsvoorheffing verschuldigd. Betekent dit dan dat het beter is om pas vanaf oktober te beginnen?

OPZEG DOOR DE WERKNEMER - 02.09.2016

Weg naar de concurrentie: dan liever geen opzeg?

Stel, u hoort kort nadat een werknemer zijn opzeg gegeven heeft dat hij voor een concurrent zal gaan werken. Die overstap kunt u niet verhinderen, maar dan mag u hem toch ten minste verbieden om nog te komen... of toch niet?

VERZEKERINGEN - AUTOVERZEKERING - 02.09.2016

Wat als u geen autoverzekeraar meer vindt?


HANDELSHUUR - HUURPRIJS - 02.09.2016

Korting op de huur als veel panden in de buurt leegstaan?

U huurt een handelspand in een buurt die plots kampt met veel lege etalages. Hierdoor vindt u dat de huurprijs die u moet betalen eigenlijk veel te hoog geworden is. Wanneer kunt u dit effectief aangrijpen om minder te betalen?

FISCAAL - BEROEPSKOSTEN - 02.09.2016

Een T-shirt met uw logo op, is dat aftrekbaar?

U laat de naam of slogan van uw zaak op T-shirts drukken om die zelf te dragen of door uw werknemers te laten dragen en/of om die gratis te geven aan klanten. Kunt u die kosten dan 100% inbrengen en de btw erop volledig recupereren?

FISCAAL - CONTROLE - 02.09.2016

Moet u een grote uitgave ‘helemaal staven’?

Stel, u heeft in een bepaald jaar meer uitgegeven dan u verdiend heeft, bv. omwille van een eenmalige grote uitgave. Hoe kunt u de belastingcontroleur van antwoord dienen als die u indiciair wil belasten? Een recent arrest licht toe...

HANDELSPRAKTIJKEN - PRIJS - 02.09.2016

De hoeveelheid te vermelden op uw kaart?


PERSONEEL - STUDENTEN - 02.09.2016

Een leerjongen of -meisje in ‘alternerende opleiding’...

Wilt u een leerjongen of -meisje bij u laten werken, dan kon dat voordien via het zgn. leercontract. Sinds 1 september 2016 spreekt men van een ‘alternerende opleiding’. Is dat gewoon een andere naam of is er meer gewijzigd?

PERSONEEL - STUDENTEN - 02.09.2016

Haal het maximum uit één jobstudent!

U heeft een jobstudent die regelmatig meewerkt bij u in de zaak. U zou die het liefst dit jaar nog dikwijls voor u laten werken. Hoe kan dit zo goedkoop mogelijk?