HANDELSVERTEGENWOORDIGER - 29.09.2016

Andere regio en producten: wie beslist?

Stel, u wilt wijzigingen aanbrengen aan het productengamma en/of de regio van een handelsvertegenwoordiger. Kan dat alleen met zijn expliciete toestemming of heeft u die niet nodig? Een recent arrest (in kort geding) licht toe...

Eerst even situeren

Als werkgever mag u de ‘essentiële’ arbeidsvoorwaarden niet ‘eenzijdig’ wijzigen op een ‘aanzienlijke’ wijze. Wanneer u dat toch zou doen, kan de werknemer u zgn. impliciet ontslag aansmeren. Krijgt hij gelijk van de rechter, dan bent u een opzegvergoeding verschuldigd. Een andere ‘methode’ van reageren is dat de werknemer een procedure in kort geding aanspant om u op te leggen de doorgevoerde wijziging op te schorten. In deze hypothese blijft hij dus in dienst.

Wat is er gebeurd?

Een vertegenwoordiger werd aangeworven voor de verkoop van uurwerken en juwelen in de sector ‘België en Luxemburg’. Het contract bevatte echter ook een wijzigingsbeding, waarin overeengekomen werd dat een aanpassing van de sector of het productengamma niet als essentieel beschouwd werd. De sector en het gamma werden ook effectief herhaaldelijk gewijzigd, zonder protest van de vertegenwoordiger. N.a.v. een langdurige arbeidsongeschiktheid van een collega kreeg ze er tijdelijk de sector Vlaanderen voor een bepaald merk bij. Toen die collega terugkwam uit ziekte, nam zij haar sector echter opnieuw over. Ook de sectoren België en Luxemburg met bijbehorende producten werden op dat ogenblik toegewezen aan andere collega’s. Aan de betrokkene wilde men een nieuw productengamma voor de sector Luxemburg toewijzen. Zij protesteerde hier echter tegen en eiste in kort geding de opschorting van de wijziging.

Wat heeft de rechter gezegd?

Nadat de eerste rechter de vordering al ongegrond verklaard had (arbrb. Brussel, 15.03.2016) doet ook het arbeidshof van Brussel dat, en dit wegens zgn. onvoldoende schijn van recht (een van de voorwaarden voor een eis in kort geding). Het hof wees er vooral op dat de sector en het productengamma in het verleden al verschillende keren zonder protest gewijzigd waren. Ook het wijzigingsbeding was volgens het hof erg relevant. Tot slot oordeelde het hof dat het ook niet mogelijk was om de eerdere arbeidsvoorwaarden te herstellen omdat het slechts over tijdelijke voorwaarden ging (tijdens de ziekte van de collega).

Wat moet u ervan onthouden?

Het productengamma en de sector worden in principe wel degelijk als essentiële elementen uit het contract van een vertegenwoordiger beschouwd (Cass., 17.12.1979) . Het gaat echter niet om een absolute regel en een element dat op het tegendeel kan wijzen, is vooral het feit dat er voordien al wijzigingen aan gebeurd zijn zonder dat er protest was. Dat blijkt ook nog uit andere rechtspraak dan het hier besproken arrest, bv. arbh. Antwerpen, 21.07.1994. Gaat het toch om een essentieel element, dan hoeft de vooropgestelde wijziging nog niet per se ook als aanzienlijk beschouwd te worden. Een doorslaggevend argument in dat verband voor de rechtspraak is of ook het loon (de commissies) zal (zullen) dalen.

Tip. Om de kans te verkleinen dat het gamma en de regio als essentiële elementen beschouwd worden, is het erg nuttig een wijzigingsbeding te voorzien in het contract. Dat is immers geldig.

Arbeidshof Brussel, 05.07.2016. De uitspraak is pro de werkgever.

Als er vroeger al aanpassingen aan gebeurd zijn, kan de vertegenwoordiger niet langer zeggen dat zijn regio of gamma een essentieel element is. Is dat niet het geval, dan vermijdt u het best dat de nu beoogde aanpassing tot loonverlies leidt. Voorzie ook een wijzigingsbeding in het contract, dat versterkt uw positie.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878