6%-BTW-TARIEF - VARIA - 29.09.2016

Is 6% btw ook mogelijk voor vliegenramen?

Is dat een levering of een werk in onroerende staat? Dat is dan inderdaad de vraag die gesteld moet worden. Het verlaagd btw-tarief van 6% is immers alleen mogelijk voor zgn. werken in onroerende staat. Voor loutere leveringen kan het in principe nooit.

Let op! Vereist is uiteraard ook nog altijd dat de werken uitgevoerd worden aan een pand dat minstens tien jaar in gebruik is en dat hoofdzakelijk gebruikt wordt voor privébewoning.

Wat met vliegenramen en -deuren? Daarover werd reeds jaren geleden een beslissing genomen (Btw-beslissing nr. 3011 van 22.02.1971) en die geldt tot op vandaag de dag nog altijd. Van belang ter zake is ook in dit geval het feit of de vliegenramen en -deuren na de plaatsing bestemd zijn om permanent aan het gebouw vastgehecht te blijven of niet.

Blijvend aangehecht? Dan kan de levering en de plaatsing van de vliegenramen en/of -deuren wel degelijk gefactureerd worden tegen 6% btw. Cruciaal is m.a.w. de wijze van de plaatsing zelf. Alleen als deze blijvend, volledig of gedeeltelijk, aan de woning vastgehecht blijven, dan wordt het m.a.w. volledig gelijkgesteld met een werk in onroerende staat en kan er dus tegen 6% btw gefactureerd worden.

Niet indien afneembaar! Dat is dan uiteraard het logische gevolg van het voorgaande. De plaatsing van vliegenramen en/of -deuren die na de plaatsing heel eenvoudig weggenomen kunnen worden, is geen werk in onroerende staat. In dat geval is er steeds 21% btw verschuldigd

De levering en plaatsing van vliegenramen en/of -deuren kan alleen tegen 6% btw als deze blijvend aan het gebouw aangehecht worden. Kunnen ze eenvoudig weggenomen worden, dan is het steeds 21% btw.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878