Alle domeinen

2016 - December

NOTIONELE INTERESTAFTREK - 21.12.2016

Geen rente, geen notionele interestaftrek?

Onlangs heeft een grootbank beslist om op een professionele spaarrekening geen interest meer toe te kennen. Verliest het bedrijf dan een stuk notionele interestaftrek, als u bij gebrek aan betere alternatieven geld op zo’n rekening parkeert?

LOONOPTIMALISATIE - 21.12.2016

Bonus voor diensten aan huis: een fiscaal voordelige tuinman, schilder of poetshulp?

Sinds kort bestaat er een fiscaal vriendelijk beloningssysteem waarmee u en uw collega’s gebruik kunnen maken van huishoudelijke diensten die door het bedrijf betaald worden.

Hoe werkt dat precies en wat zijn de voordelen en de beperkingen? Kunt u de bedrijfsleider ook voorstellen om zijn inkomsten uit het bedrijf op die manier te optimaliseren?


VRIJE MEDEDINGING - 21.12.2016

Mag het bedrijf weigeren om te verkopen aan een concurrent of een verdeler?

Wellicht heeft de bedrijfsleider weinig zin om te verkopen aan een concurrent of aan een verdeler die bv. stelselmatig onder de prijs werkt. Mag hij dan zomaar weigeren om te leveren? Wat adviseert u hem dan?

Welke spelregels moet het bedrijf naleven als het de leveringen aan een bestaande klant wil stopzetten? Moet u ook blijven leveren als uw klant zijn facturen niet betaalt? Wanneer maakt het weigeren van een nieuwe klant toch ook een inbreuk uit op het mededingingsrecht?


VASTE INRICHTING - 21.12.2016

Meerwaarde tussen hoofdhuis en VI?

We gingen in een eerder artikel al uitgebreid in op de correcte toewijzing van resultaten tussen een hoofdhuis en haar vaste inrichtingen (VI’s). Artikel 13 van het OESO-modelverdrag en een ontwerp van circulaire verduidelijken daarnaast ook hoe u omgaat met ‘interne meerwaarden’ bij de overdracht van een actief tussen het hoofdhuis en/of haar VI’s.

Wanneer is er effectief sprake van een overdracht en hoe wordt die dan belast? Hoe wordt de meerwaarde dan toegewezen als het actief daarna aan een derde verkocht wordt?


RULING - 21.12.2016

Boekhoudrecht: ruling vragen binnenkort ook mogelijk?

Binnenkort komt er ook voor vragen omtrent de toepassing van het boekhoudrecht een rulingcommissie. Met welke vragen kunt u daar terecht?

Kunt u daar ook een ruling vragen als uw aanvraag ook fiscaalrechtelijke gevolgen heeft? Wanneer wel en wanneer niet? Welke andere uitsluitingen gelden er?

Wat is dan nog de rol van de adviezen van de Commissie voor Boekhoudkundige Normen?


RECUPEREERBArE BTW - 21.12.2016

Onttrekking of herziening: wat is het verschil?

Bij een wijziging aan het beroepsgebruik van goederen of diensten moet u de initieel gerecupereerde btw corrigeren. Soms is er daarbij dan sprake van een herziening en soms gaat het om een onttrekking.

Wat is precies het verschil en wat zijn daarvan de praktische gevolgen voor het bedrag van de correctie?


GARANTIE - 21.12.2016

Uw garantie beperken: hoever kunt u gaan?

Hoe kunt u de aansprakelijkheid van het bedrijf voor gebreken aan geleverde goederen beperken? Hoever kunt u daarin gaan? Zijn de regels anders als u ook aan consumenten verkoopt? En waarmee moet u rekening houden als uw klant zelf aan consumenten verkoopt?

PRIVACY - 21.12.2016

Website: privacy policy en disclaimer?

Waarom moet u op uw website een ‘privacy policy’ vermelden? Welke clausules neemt u daarin op? Moet u daarnaast ook nog een ‘disclaimer’ voorzien? Waarom? En wanneer moet u ook uw algemene voorwaarden op uw website vermelden?

LOONOPTIMALISATIE - 21.12.2016

Loonbonus: hoe optimaal gebruiken in 2017?

Het nieuwe maximumbedrag voor de loonbonus voor 2017 werd onlangs bekendgemaakt. Wat zijn de voordelen van die loonbonus en hoe gaat u te werk bij de invoering ervan?

Hoe bepaalt u de doelstellingen en hoe beperkt u daarbij het risico voor het bedrijf? Wat zijn de overige aandachtspunten? Moet u iedereen gelijk behandelen of heeft de bedrijfsleider toch wat speelruimte? Welke opties heeft u nog als uw plan door de FOD WASO afgekeurd wordt?


FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 21.12.2016

Belastbaar op € 100 als klant maar € 98 betaalt?


VENNOOTSCHAP - NOTIONELE INTERESTAFTREK - 21.12.2016

Is een interest van 0% een ‘periodiek inkomen’?


FISCAAL - BELASTINGCONTROLE - 21.12.2016

Hallo, wij zijn van de opsporing…

Momenteel loopt er een tv-programma over de fiscus waarin naast controleurs en ontvangers, ook ‘opsporingsambtenaren’ voorkomen. Wat mogen die eigenlijk allemaal doen en wat is de waarde van wat ze op papier zetten?

FACTUUR - VARIA - 21.12.2016

Factuurfraude weer in opmars?

Steeds meer collega’s worden het slachtoffer van oplichters die het rekeningnummer wijzigen op hun uitgaande facturen. Wat zijn daar desgevallend de gevolgen van voor u en uw klanten en hoe vermijdt u dat zo veel mogelijk?

RECHT - GARANTIE - 21.12.2016

Moet de herstelling klaar zijn binnen de garantietermijn?

U heeft iets gekocht dat dringend hersteld moet worden. Gelukkig is de garantietermijn nog net niet om. Moet de herstelling dan effectief gebeuren binnen de garantietermijn of is een afspraak maken voor een herstelling genoeg?

WONINGHUUR - 19.12.2016

Een expert die de knoop doorhakt?

De huurder wil wel meewerken aan de plaatsbeschrijving bij uittrede, maar er blijft discussie. Hoe komt u daar snel en goedkoop uit?

FISCAAL - PATRIMONIUMVENNOOTSCHAP - 19.12.2016

Zelf als bank fungeren voor uw vennootschap?

Uw (patrimonium)vennootschap heeft geld nodig om een pand te kopen. Zij kan dat lenen bij de bank, maar privé heeft u ook wel een goed gespijsd spaarboekje. Kunt u dat geld dan niet beter aan haar uitlenen? Waarop moet u dan letten?

HANDELSHUUR - HUURDER - 19.12.2016

Een handelshuur met een vzw of gemeente?


FISCAAL - KADASTRAAL INKOMEN - 19.12.2016

Snel online het kadastraal plan checken...

U kunt als eigenaar of vastgoedmakelaar via een online toepassing snel het kadastraal plan van een bepaald perceel bekijken. Zijn die gegevens dan niet verouderd en wat indien dat perceel intussen opgesplitst werd?

MEDE-EIGENDOM - RECHTEN & PLICHTEN - 19.12.2016

Welke documenten bij aankoop van assistentiewoning?

Gaat het om de aankoop van een assistentiewoning, dan vraagt u als koper naast de gebruikelijke documenten voor een mede-eigendom, het best ook nog andere documenten op. Hoe zit dat precies?

HANDELSHUUR - HUURCONTRACT - 19.12.2016

Welk contract voor handelspand met annex appartement?

U wilt een handelspand verhuren mét een bovengelegen appartement. Die twee horen in feite samen en u wilt ze dan ook graag samen verhuren, zodat beiden niet afzonderlijk opzegbaar zijn. Hoe regelt u dat dan het best?

FISCAAL WAARDERING VRUCHTGEBRUIK - 19.12.2016

Waardering vruchtgebruik, is de ‘rulingmethode’ de enige?

Een klant wil privé de blote eigendom van een pand kopen en zijn vennootschap het vruchtgebruik. Moet de waardering dan per se volgens de nieuwe methode van de Rulingdienst gebeuren of kan het ook nog anders?

VENNOOTSCHAP - AFSCHRIJVINGEN - 19.12.2016

Uw investering afschrijven, welke mogelijkheden heeft u?

Het boekjaar 2016 is bijna voorbij en dus zal u eerstdaags ook weer moeten beslissen hoe u uw investeringen van 2016 gaat afschrijven. Hoe zit een en ander ook alweer in elkaar en wat met een zgn. vervreemding?

BEDRIJFSLEIDER - REKENING-COURANT - 19.12.2016

Een goede en een slechte rekening-courant...

Uit de voorlopige cijfers voor 2016 blijkt dat uw schuld via rekening-courant toch echt wel te hoog geworden is! U wilt daar dus komaf mee maken! Zo u nog een andere vennootschap heeft waarin u een tegoed heeft via rc, kan dat vrij simpel.

GRATIS AUTO - 19.12.2016

Wat met uw voordeel auto in 2017?

Voor 2017 geldt er weer een nieuwe referentie-uitstoot voor uw voordeel auto en ook een tankkaart wordt bij uw vennootschap extra belast. Hoe zit dat precies?

BEDRIJFSLEIDER - SOCIALE BIJDRAGEN - 19.12.2016

Ziek als zelfstandige: goed plannen is de boodschap

Door een operatie zal u binnenkort een tijdje ‘out’ zijn. Heeft u in die periode dan recht op een uitkering en hoe wordt die belast? Mag u trouwens nog werken tijdens uw ziekteverlof en hoe zit dat ondertussen met uw sociale bijdragen?

BEROEPSINKOMSTEN - 19.12.2016

Factuur verstuurd, dus steeds een belastbaar inkomen?

Een zelfstandige haalt een aantal verstuurde facturen weer uit zijn omzet, omdat hij verwacht dat ze niet betaald gaan worden en een paar zouden trouwens louter ‘pro forma’ geweest zijn. Wat vond de rechter daarvan op 09.02.2016?

PRIVÉ - BELEGGEN - 19.12.2016

Welke belastingen op uw beursverrichtingen in 2017?

De zgn. speculatietaks wordt alweer afgeschaft, maar langs de andere kant wordt de roerende voorheffing nog maar eens verhoogd en is er ook gesleuteld aan de beurstaks. Wat betekent dat voor uw beleggingen op de beurs in 2017?

FISCALE ADMINISTRATIE - 19.12.2016

Le MyMinfin nouveau est arrivé!


VENNOOTSCHAP - LIQUIDATIEBONUS - 19.12.2016

Bij liquidatie uw vastgeklikte reserves te vroeg uitkeren...

U wilt eerstdaags uw vennootschap liquideren. In het kapitaal zitten ook wel zgn. vastgeklikte reserves waarvoor de wachtperiode nog niet verstreken is. Is dat dan een probleem of niet? Wat vond de Rulingdienst daarvan op 30.08.2016?

OVERDRACHT - 15.12.2016

Uw familiebedrijf overdragen: controle via een Belgische of een Nederlandse STAK?

Een stichting administratiekantoor is ideaal om uw familiebedrijf met behoud van controle over te dragen als bepaalde kinderen in het bedrijf actief zijn en andere niet. Hoe werkt dat dan precies? Wat kost het oprichten van zo’n STAK en hoe pakt u de zaken dan aan?

De meeste ondernemers kiezen in de praktijk voor een Nederlandse eerder dan voor een Belgische stichting. Waarom?


SLECHTE BETALERS - 15.12.2016

Uw klant is failliet: dan maar de bestuurders aansprakelijk stellen?

Als leverancier van goederen of diensten blijft u vaak in de kou staan bij een faillissement van uw klant. Kunt u de bestuurders of zaakvoerders van uw klant dan laten opdraaien voor de openstaande facturen? Wanneer wel en wanneer niet?

Waarom is dit voor zuiver contractuele schade meestal niet mogelijk? Wanneer kunt u de schade ten gevolge van het uitvoeren van de overeenkomst toch vorderen en hoe wordt die dan bepaald? In welke omstandigheden is er sprake van een ‘kennelijk grove fout’? En wat is dan de rol van de curator?


VERZEKERINGSGIFT - 15.12.2016

Verzekeringsgift: wanneer ontsnapt u nog aan de erfbelasting?

In de media was er de laatste tijd heel wat te doen over de vraag of een verzekeringsgift nu toch nog aan de erfbelasting ontsnapt. De Vlaamse Belastingdienst (Vlabel) lanceerde daarover met de regelmaat van de klok nieuwe standpunten en er komt nu ook nog een wetswijziging.

Wat is vandaag de stand van zaken? En wat doet u als u in Brussel of in Wallonië woont?


SCHENKING - 15.12.2016

Hoe familiesouvenirs en familiejuwelen schenken?

U vindt ze terug in elke familie: familieportretten, decoraties, brieven, nota’s, juwelen, …

Is de schenking van dergelijke voorwerpen onderhevig aan specifieke regels? Volgens veel mensen heeft het oudste kind dan bv. een voorrecht. Klopt dat?

Hoe kunt u als schenker toch nog levenslang in het bezit blijven van deze voorwerpen? Is schenken met voorbehoud van vruchtgebruik ook bij een handgift mogelijk?


LIQUIDATIE - 15.12.2016

Uw bedrijf stopzetten: hoe de roerende voorheffing bij de vereffening optimaliseren?

Wanneer u uw vennootschap liquideert, moet u roerende voorheffing inhouden op de liquidatiebonus. Hoe bespaart u dan rv door maximaal winsten over te boeken naar de liquidatiereserves? Hoe optimaliseert u daarnaast de timing van de afsluiting van de vereffening?

Wanneer verkoopt u ten slotte de activa van de vennootschap het best? En waarom laat u de belastingvrije reserves beter vóór het afsluiten van de vereffening al belasten?


LOONOPTIMALISATIE - 15.12.2016

Hospitalisatieverzekering: verlies de wachtpolis niet uit het oog!

Veel bedrijven hebben voor hun personeel een collectieve hospitalisatieverzekering onderschreven. Dat kan u echter duur te staan komen als u vergeet uw personeel over het bestaan van een wachtpolis te informeren.

Wat verzekert zo’n wachtpolis precies? Wat is het risico als u daarover geen informatie geeft? Hoe zorgt u er dan voor dat uw bedrijf te allen tijde aan zijn informatieplicht voldoet?

Waarmee moet u opletten als u in het verleden al een informatievergadering organiseerde?


FINANCIEEL - 15.12.2016

Heeft de huidige economische situatie ook een impact op de waarde van uw bedrijf?

2016 is tot dusver een woelig jaar geweest op politiek en economisch vlak. De brexit en de verkiezingen in de VS zorgden voor heel wat commotie op de markten. Heeft de toegenomen onzekerheid ook een impact op de waardering van ondernemingen, bv. bij een fusie of een overname?

In welke omstandigheden kunt u een verkoop van uw bedrijf nu misschien beter wat uitstellen?


ONROERENDE VOORHEFFING - 15.12.2016

Minder onroerende voorheffing voor een leegstaand gebouw?

Een vennootschap of privépersoon die eigenaar is van een gebouw moet in principe onroerende voorheffing betalen. Wanneer dat gebouw een tijdje ‘onvrijwillig onproductief’ is, kunt u echter eventueel een zgn. proportionele vermindering van de onroerende voorheffing verkrijgen.

Welke gebouwen komen voor die vermindering in aanmerking? Wat wordt er dan bedoeld met ‘onvrijwillige onproductiviteit’ en hoelang moet die dan duren? Hoe bewijst u dat er leegstand is? Hoe wordt de vermindering dan berekend en hoe moet u ze aanvragen?


STUDENTEN - 15.12.2016

Nu een nieuw statuut voor de student-ondernemer?

Vanaf 1 januari 2017 kunt u jobstudenten flexibeler inzetten. Daarnaast komt er ook een apart statuut voor de student-ondernemer. Wat houden die nieuwe regels concreet in?

Blijft uw kind als student-ondernemer fiscaal bij u ten laste? Behoudt u ook het recht op kindergeld?

Is het voordelig om uw kind in uw vennootschap als bedrijfsleider te bezoldigen? Wat zijn dan de aandachtspunten en de beperkingen?


SOFTWARE - WINDOWS - 14.12.2016

Haal terug wat ontbreekt in Windows 10

Sommige gebruikers blijven bij Windows 7 omdat ze bang zijn een aantal vertrouwde zaken te verliezen bij de overstap naar Windows 10. Dit kunt u na de upgrade toch nog terughalen in Windows 10.

WEBDIENSTEN - VARIA - 14.12.2016

Hoe maakt u een online magazine?

Op uw website stelt u uw producten en diensten voor. Maar misschien heeft u ook behoefte aan een echt online magazine voor uw klanten. Welke webtools helpen u hierbij?

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 14.12.2016

Uw mail traceren

In sommige situaties wilt u graag weten of de ontvanger uw bericht al gelezen heeft. Wat kunt u daarvoor gebruiken?

EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 14.12.2016

Een website maken met Google Sites?

Lang niet iedereen weet het, maar Google biedt u ook de mogelijkheid om webpagina’s te ontwerpen. Google Sites, want zo heet deze gratis tool, kreeg onlangs zelfs een flinke update. Iets voor u?

ZOEKEN - INTERNET - 14.12.2016

Hoe kan WolframAlpha u helpen?

Als alternatieve zoekmachine is WolframAlpha nooit echt doorgebroken bij het grote publiek. Wanneer kan deze ‘vergeten’ zoekmachine toch nuttig zijn?

ZAKELIJK - FINANCIEEL - 14.12.2016

Hoeveel bedraagt uw pensioen?

Eén op de twee Belgische werknemers weet niet hoeveel aanvullend pensioen hij zal ontvangen. MyPension.be brengt nu klaarheid.

WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 14.12.2016

Beter samenwerken in Office 365

Microsoft Office 365 kreeg onlangs een nieuwe update, met de nadruk op samenwerken met anderen. Wat is er precies nieuw?

BEVEILIGING - WACHTWOORDEN - 14.12.2016

Beheer gratis al uw wachtwoorden met LastPass

De bekende wachtwoordmanager LastPass is sinds kort helemaal gratis voor persoonlijk gebruik. Hoe zit dat precies en hoe gebruikt u LastPass goed?

BEVEILIGING - ENCRYPTIE - 14.12.2016

Veilig en wel versleuteld

De beste manier om te voorkomen dat niet-geautoriseerde personen bij uw gegevens kunnen, is en blijft stevige encryptie. Dit zijn enkele gratis tools waarmee u uw data kunt versleutelen.

VERVOER - KAARTEN & ROUTES - 14.12.2016

Nog beter aan de slag met Google Maps

Google Maps voor pc, smartphone of tablet is wellicht het best presterende kaartensysteem. Google voegt steeds nieuwe mogelijkheden toe. Welke zijn interessant en hoe werkt u nog efficiënter met Google Maps?

INTERNETCONNECTIE - CONNECTIE - 14.12.2016

Hoe spoort u een netwerkprobleem op?

De boodschap ‘er is geen internetverbinding beschikbaar’ is erg vervelend. Welke stappen kunt u ondernemen om de oorzaak op te sporen en mogelijk het probleem op te lossen?

BELASTINGEN - AFTREKBARE KOSTEN - 13.12.2016

Koopt u een geschenk of geeft u een cadeaucheque?

U wilt uw personeel of zakenrelaties een eindejaarsgeschenk geven. Maakt het een verschil of u zelf het geschenk aankoopt of een cadeaucheque schenkt? Hoe zit het eigenlijk met de btw?

BELASTINGEN - AFTREKBARE KOSTEN - 13.12.2016

Tweede verblijf nog als ‘loon’?

Ingevolge twee nieuwe cassatiearresten zou het toch weer onmogelijk geworden zijn dat een buitenverblijf in uw bvba ‘zit’. Klopt dat of is dat overdreven?

BELASTINGEN - AFTREKBARE KOSTEN - 13.12.2016

Reparatie auto in Zwitserland ook aftrekbaar?

Stel, uw auto moet hersteld worden tijdens een vakantie in het buitenland. Kunt u de factuur dan fiscaal aftrekken omdat u die auto ook beroepsmatig gebruikt, of kan het niet omdat het op vakantie gebeurt? Een recent arrest licht toe...

BELASTINGEN - AFSCHRIJVINGEN - 13.12.2016

Afschrijving vergeten: nog recht te zetten?

Stel, u heeft een praktijkgebouw aangekocht en de boekhouder is de afschrijving ervan vergeten op te nemen in uw aangifte. Kan dit achteraf nog rechtgezet worden? Een recent arrest licht toe...

SCHENKING - SCHENKINGSRECHTEN - 13.12.2016

Zijn ‘pluskinderen’ gelijk voor de fiscus?

Heel wat ouders in nieuw samengestelde gezinnen maken niet graag een onderscheid tussen de eigen kinderen en die van hun partner (pluskinderen). Maar zijn zij inzake erfrecht, erf- en schenkbelasting echt gelijkgeschakeld?

BELASTINGEN - BEROEPSKOSTEN - 13.12.2016

Sponsort de fiscus uw personeelsfeest?

December en januari zijn traditioneel de maanden waarin u voor uw personeelsleden een receptie of feestje houdt. Zijn deze kosten fiscaal aftrekbaar en kunt u de btw recupereren?

BELEGGEN - PENSIOENSPAREN - 13.12.2016

Hoe deed uw pensioenspaarfonds het in 2016?

Als extra appeltje voor de dorst doet u zoals de meeste mensen aan pensioensparen. Wellicht stelt u zich wel de vraag hoe uw huidige pensioenspaarfonds het afgelopen jaar gepresteerd heeft. Kunt u dan desgevallend nog veranderen?

BELEGGEN - FONDSEN - 13.12.2016

Uw fonds het best vóór de middag kopen?


GOED OM TE WETEN - GETUIGSCHRIFTEN - 13.12.2016

Overgangsperiode oude modellen voorbij


PERSONEEL - LOONSVERHOGING - 13.12.2016

De witte schort dragen kan een centje opbrengen

Stel, u wilt uw secretaresse een loonsverhoging geven begin 2017. Wat stelt netto nog iets voor bij de werknemer en kost u als werkgever niet al te veel ‘erbovenop’? De mogelijkheden liggen niet voor het rapen, tenzij u creatief bent...

GRONDIG ONDERZOCHT - BELASTINGCONTROLE - 13.12.2016

Buitenlandse seminaries: aftrekken maar en afwachten?

Stel, u kunt aan voordelige voorwaarden naar een buitenlandse topbestemming, aangezien er ‘professionele’ seminaries aan gekoppeld worden. Riskeert u extra sancties als u die kosten aftrekt en ze geweigerd worden? Een vonnis licht toe...

GOED OM TE WETEN - SOCIALE BIJDRAGEN - 13.12.2016

Sociale bijdragen te laat storten kost geld!


RIZIV - HUISARTSEN - 13.12.2016

Niet altijd extra nummer voor raadpleging na 21 uur?

Het aantal dringende nachtraadplegingen (na 21 uur) door huisartsen zou volgens het RIZIV met 16,2% gestegen zijn in 2015. Wist u echter dat u niet voor elke raadpleging na 21 uur nomenclatuurnummer 102432 mag aanrekenen?

GROEPSVERZEKERING - 13.12.2016

Na uw 60ste nog een groepsverzekering afsluiten?

Stel, u nadert binnen enkele jaren uw pensioen en u heeft nog ‘fiscale ruimte’ voor een tweede groepsverzekering of voor een zgn. backservice in de eerste. Kunt u dat nu nog ‘goedmaken’ op een fiscaal vriendelijke wijze?

MEDISCH RECHT - 13.12.2016

Kan men de MR aansprakelijk stellen?

Stel, een ontslagen arts verwijt de medische raad een onzorgvuldig advies. Loopt u als lid van die MR dan het risico een schadevergoeding te moeten betalen?

PRIVÉ - SCHENKEN - 13.12.2016

Een ‘omgekeerd duolegaat’ nu oké voor de fiscus?

Wie fiscaal wil optimaliseren via een duolegaat doet dit het best via een zgn. omgekeerd duolegaat. Wat is daarvan het voordeel en hoe kijkt de fiscus daartegenaan?

VENNOOTSCHAP - AUTO - 13.12.2016

Wéér meer belastingen voor de auto van uw bvba?

De tankkaarten van bedrijfswagens van werknemers staan in het oog van de begrotingsstorm. Geldt dat ook voor de wagen van een bedrijfsleider die op zijn bvba ingeschreven staat? Zo ja, heeft het dan zin die tankkaart te schrappen?

AFTREKBARE KOSTEN - RELATIEGESCHENKEN - 09.12.2016

Het ideale eindejaarsgeschenk voor uw werknemer?

De eindejaarsperiode is het moment bij uitstek om aan uw zakenrelaties een geschenk te geven omdat dit op een fiscaal voordelige manier kan. Geldt dit dan ook als u hetzelfde geschenk aan uw werknemer geeft of is dat een probleem?

OMZET - 09.12.2016

Nog wel of niet factureren dit jaar?

Al wat u dit jaar nog factureert, is in principe ook nog dit jaar belastbaar. Wat doet u dan het best als u de keuze heeft, nog dit jaar factureren of pas in 2017?

ONROERENDE VOORHEFFING - 09.12.2016

Uw grondlasten nog niet ontvangen?


AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 09.12.2016

Maaltijdcheques ook als uw personeel een maaltijd krijgt?

U overweegt uw werknemers als extra voordeel maaltijdcheques toe te kennen. Kunt u dat echter ook als ze bij u in de zaak een broodje of maaltijd krijgen? Wat is er ter zake gewijzigd in 2016?

AUTO - VARIA - 09.12.2016

Belast worden op auto van de zaak?


AUTO - FISCALE AFTREK - 09.12.2016

De fiscaal betere autokosten...

Uw beroepsmatige autokosten zijn in principe slechts voor 75% aftrekbaar, maar voor sommige kosten geldt deze aftrekbeperking niet. Welke zijn dat dan precies, en kunt u de btw daarop dan ook volledig recupereren?

BEDRIJFSWAGEN - 09.12.2016

Wat gaat een tankkaart u kosten?

Vanaf volgend jaar (2017) wil de regering de tankkaart van een firmawagen belasten bij de werkgever. Kunt u die tankkaart dan schrappen en/of vervangen?

OPZEGGINGSTERMIJN - ONTSLAGBESCHERMING - 09.12.2016

Wanneer een délégué opzeggen die op pensioen wil?

Stel, een werknemer die deel uitmaakt van de ondernemingsraad of het ‘comité veiligheid’ nadert de pensioenleeftijd van 65 jaar. Kunt u hem dan opzeggen met de verkorte termijn van zes maanden? Een recent arrest licht toe...

VAKANTIE - 09.12.2016

Vakantie voor (eind) 2017 al aanvragen in 2016...

Stel, een werknemer dient nu al een aantal aanvragen om vakantie in voor verschillende periodes in 2017. Hij wil blijkbaar de eerste zijn, maar u vindt dit er een beetje over. Mag u die aanvragen dan nog even aan de kant leggen?

LOONADMINISTRATIE - SOCIAAL SECRETARIAAT - 09.12.2016

Tijd voor de round-up van de ‘lonen’ van 2016

Nu het jaar ten einde loopt, kan het de moeite lonen om een round-up te maken van uw loonadministratie van 2016. Heeft u bv. wel alle premies al betaald en alle voordelen al aangegeven? Even kijken hoeveel tijd u nog heeft...

LOONBESLAG - 09.12.2016

De fiscus int niet-betaalde boetes via het loon...

Als een werknemer zijn verkeersboetes (voor zijn eigen wagen) niet betaalt, kan de fiscus eisen dat ú die boetes inhoudt op zijn loon. Dat zou tot 200 keer per dag gebeuren, aldus mediaberichten. Hoe werkt dit en waarop moet u letten?

STUDENTENARBEID - 09.12.2016

Hoe kunt u studenten reserveren ‘in uren’?

Vanaf 1 januari 2017 kunnen studenten 475 uur tegen goedkope RSZ-bijdragen werken. Sinds 1 december jl. kunt u al tewerkstellingen in uren reserveren via Dimona. Met welke ‘beperkingen’ moet u toch nog rekening houden?

ONTSLAG - ANCIËNNITEIT - 09.12.2016

Wat kost ontslaan na een sabbatjaar?

Stel, een werknemer die een jaar ‘weg geweest is’ wegens onbetaald verlof, vindt zijn draai niet meer en u besluit om hem te ontslaan. Mag u de opzegvergoeding dan beperken tot de ‘nieuwe’ anciënniteit (van na zijn terugkomst)?

PERSONEEL - SOCIALE INSPECTIE - 08.12.2016

Welke documenten nodig bij een sociale controle?

De voorbije maanden waren er heel wat sociale flitscontroles in de bouwsector. Welke documenten moet u dan eigenlijk allemaal bij de hand hebben? Recentelijk maakte de inspectie hierover zélf een checklist op. Wat is van belang?

OFFERTES & CONTRACTEN - VARIA - 08.12.2016

Te laat uitgevoerd, dus de klant moet u minder betalen?

U kwam met een klant overeen om werken uit te voeren op een bepaalde datum. Door omstandigheden heeft u die echter enkele dagen later verricht. De klant vindt dat dat een reden is om u minder te betalen. Heeft die dan een punt?

FACTUUR - TIJDSTIP FACTURATIE - 08.12.2016

Laattijdige factuur heeft geen waarde?

Een factuur bewijst niet altijd iets en zeker niet als die veel te laat opgemaakt werd, besliste de rechter. Wat was concreet het probleem en hoe vermijdt u dat?

BTW - VARIA - 08.12.2016

Hoe uw buitenlandse werkzaamheden correct factureren?

U wordt gecontacteerd door een klant met de vraag om aan zijn bedrijfsgebouw net over de grens werken uit te voeren. Moet u dan factureren met of zonder btw? Hoe zit dat eigenlijk als u werken uitvoert bij een Nederlandse particulier?

RECHT - FACTUUR - 08.12.2016

Sorry, kunt u factureren op de bvba?


PERSONEEL - AANWERVEN - 08.12.2016

Nu aanwerven of wacht u beter nog tot in 2017?

U heeft plannen om in de komende weken iemand extra aan te werven. Doet u zo’n aanwerving dan het best nog vóór Nieuwjaar of wacht u beter nog even tot januari 2017? Wanneer kost zo’n aanwerving u het minst?

FISCAAL - BTW - 08.12.2016

Forfait en witte kassa gaan niet meer samen vanaf 2017!

Als frituuruitbater, caféhouder, slager of bakker kunt u forfaits toepassen om uw omzet vast te stellen. Vanaf 2017 kunt u dat systeem echter niet meer toepassen als u met een zgn. witte kassa werkt. Hoe zit dat en wat is er daarbij van belang?

HANDELSPRAKTIJKEN - WEDSTRIJD - 08.12.2016

Welke spelregels gelden er voor een wedstrijd of loterij?

U wilt in de eindejaarsperiode iets verloten onder uw klanten of iets toekennen aan bv. de 1.000ste die uw Facebook-pagina liket of er een originele commentaar plaatst. Kan dat? Gelden er specifieke regels op Facebook?

HANDELSPRAKTIJKEN - SLUITINGSDAG - 08.12.2016

Open op Kerstmis en Nieuwjaar?

Dit jaar vallen Kerstmis en Nieuwjaar op een zondag. Heeft dat gevolgen als u op die dagen open wilt zijn? En om hoe laat moet u de zaterdag voordien sluiten?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - PRIVÉ BELASTBARE VOORDELEN - 07.12.2016

Dienstencheques of poetshulp van de vennootschap?

Wilt u privé een beroep doen op een poetshulp, dan kan dat via dienstencheques. Een alternatief is om een schoonmaakfirma op kosten van uw vennootschap bij u privé te laten poetsen. Wat is de goedkoopste oplossing?

ONROEREND GOED - 07.12.2016

Vragen over onroerende voorheffing?


NOTIONELE INTERESTAFTREK - 07.12.2016

Spaarboekje met 0% rente, geen NI?


AANDEELHOUDERS - AANSPRAKELIJKHEID - 07.12.2016

Uw aansprakelijkheid als vennoot of als zaakvoerder?

Voor een bvba geldt een beperkte aansprakelijkheid. Wat betekent dat echter in vergelijking met bv. een vof, waar de vennoten onbeperkt aansprakelijk zijn en is er een verschil tussen uw aansprakelijkheid als vennoot en als zaakvoerder?

BTW - 07.12.2016

Btw herzien op oude pc?


HUURINKOMEN - 07.12.2016

Herkwalificeer niet te veel huur...

Nu de zgn. revalorisatiecoëfficiënt voor 2016 bekend is, kunt u berekenen hoeveel huur u dit jaar meer uit uw vennootschap kunt halen. Waarop moet u letten?