VENNOOTSCHAPSBELASTING - VARIA - 28.02.2017

Waarop wordt uw vennootschap sowieso belast?

Sinds dit jaar betaalt uw vennootschap altijd belastingen op de verworpen uitgave van 17% of 40% van het voordeel auto. Zijn er zo nog van die zaken waarvoor een zgn. aftrek- en compensatieverbod geldt? Eens kijken...

Aftrek- en compensatieverbod?

Even kaderen. Om te weten op welk fiscaal inkomen uw vennootschap precies belast wordt, moet u vooreerst de zgn. belaste reserves, de verworpen uitgaven en de uitgekeerde dividenden optellen. De som van die drie wordt in de fiscale aangifte vermeld als ‘resultaat van het belastbaar tijdperk’.

Fiscaal winst, maar er zijn nog aftrekposten. Is dat resultaat van het belastbaar tijdperk positief, lees: heeft uw vennootschap fiscaal winst gemaakt, dan mag ze daar nog bepaalde aftrekposten van in min brengen. Het gaat meer bepaald over (in volgorde van aftrek) de giften en vrijstellingen bijkomend personeel, de zgn. DBI-aftrek, de octrooi-aftrek/innovatieaftrek, de notionele interestaftrek, vorige verliezen, de investeringsaftrek en de overgedragen oude notionele interestaftrek.

Soms dus niets te betalen. Dat klopt! Zijn uw aftrekposten groter dan de belastbare winst, dan moet uw vennootschap dus geen belastingen betalen. Is het belastbaar resultaat bv. € 10.000, maar heeft uw vennootschap nog fiscale verliezen van € 15.000, dan wordt het belastbaar resultaat € 0 en rest er voor de volgende jaren nog een te recupereren verlies van € 5.000.

Die vlieger gaat niet altijd op! Dat klopt! Op sommige bestanddelen van het resultaat mag u immers geen fiscale aftrekposten in min brengen en ook het verlies van het boekjaar zelf mag niet met die bestanddelen gecompenseerd worden (art. 207, lid 2 WIB 92) . Dat betekent dat die bestanddelen altijd belastbaar zijn, ongeacht eventuele aftrekposten en ongeacht het resultaat van het boekjaar (parl. vr. nr. 340 van 02.04.2004 en Cass., 10.03.2016) . Even kijken waarover dat concreet gaat…

Waarvoor geldt dit verbod?

Verworpen uitgave voordeel auto. Is uw voordeel auto bv. € 2.000 en betaalt uw bvba ook uw brandstofkosten, dan betaalt zij sinds 01.01.2017 sowieso minstens belasting op € 800, nl. 40% van het voordeel gratis auto van € 2.000. Het voordeel ‘afkopen’ helpt dus niet meer...

Abnormale of goedgunstige voordelen. Het verbod viseert ook winstverschuivingen tussen verbonden vennootschappen. Meer bepaald zijn zgn. abnormale of goedgunstige voordelen die uw vennootschap ontvangt altijd belastbaar. Denk daarbij bv. aan een lening van een vennootschap waarop uw bvba géén interesten moet betalen.

Aanslag geheime commissielonen. Voor het geval die nog toegepast zou kunnen worden, kunt u de basis voor die aanslag ook niet verminderen met aftrekposten of het verlies van het boekjaar.

Meerwaarden op aandelen. Verkoopt een grote vennootschap aandelen met winst, dan moet ze daarop 0,412% belasting betalen. Ook die winst of zgn. meerwaarde is sowieso steeds belastbaar.

Tip. Het aftrek- en compensatieverbod geldt niet voor ‘snelle’ meerwaarden op aandelen die belastbaar zijn tegen 25,75%.

Investeringsreserve. Het verbod is ook van toepassing op belastbaar geworden investeringsreserves. Dat is het geval als ze niet langer op een afzonderlijke rekening blijven staan of uw vennootschap niet tijdig investeert.

Tip. Het verbod geldt niet voor andere belastingvrije reserves die belastbaar worden, bv. het nog niet belaste deel van gespreid belaste meerwaarden.

Krijgt uw vennootschap een abnormaal voordeel doordat zij bv. geen interest moet betalen, wordt zij toch nog op een geheim commissieloon belast of moet een zgn. investeringsreserve belast worden, dan wordt zij op dat bedrag altijd belast! Er mogen daar immers geen fiscale verliezen e.d. van afgetrokken worden.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878