Alle domeinen

2017 - Juni

BELEGGEN - 30.06.2017

Technologie: een nieuwe zeepbel in de maak?

De koersen van de grote technologieaandelen zijn de voorbije maanden bijzonder fors gestegen, in die mate zelfs dat sommigen stellen dat de bubbel weldra moet barsten. Technologieaandelen horen echter thuis in elke portefeuille. Wat doet u vandaag als u al fors geïnvesteerd heeft in een aantal van de grotere spelers? Zijn er in de sector misschien andere interessante, minder fors gewaardeerde aandelen?

BELEGGEN - 30.06.2017

De rente stijgt: wat doet u nu?

In de Verenigde Staten is de rente al een tijdje aan het stijgen, waardoor de obligatiekoersen dalen. Europa lijkt nu te volgen. Hoe past u uw portefeuille aan?

ONDERNEMING - 30.06.2017

Een familiecharter: ook voor uw bedrijf?

Bij een beursgenoteerd familiebedrijf werd het conflict tussen de aandeelhouders en de externe CEO onlangs in de media breed uitgesmeerd. Binnen niet-beursgenoteerde bedrijven zijn conflicten tussen de familiale aandeelhouders helaas ook geen uitzondering... Hoe kunt u via het opstellen van een familiecharter vermijden dat conflicten het succes van uw familiebedrijf ondermijnen?

HUWELIJKSVERMOGEN - 30.06.2017

Zorgvolmacht: the sky is the limit, of toch niet?

Sinds enkele jaren heeft u de mogelijkheid om een of meerdere personen aan te duiden die uw vermogen zullen beheren als u onbekwaam wordt. In zo’n zorgvolmacht kunt u die persoon zelfs toelaten in uw naam schenkingen en verkopen te verrichten en uw huwelijkscontract aan te passen. Hoever kunt u hierin gaan? Hoe kunt u vandaag reeds bepaalde grenzen en een stuk bescherming inbouwen?

SUCCESSIE - 30.06.2017

Maatschap: nu ook erfbelasting op inkomsten?

Volgens een recent standpunt van de Vlaamse Belastingdienst is er nu ook erfbelasting verschuldigd bij een niet-geregistreerde schenking van de delen van een maatschap. Daarnaast zal Vlabel ook de niet-uitgekeerde inkomsten van de maatschap aan de erfbelasting onderwerpen. Aan welke praktische aspecten van het werken met uw maatschap besteedt u nu zeker het best voldoende aandacht?

PENSIOEN - 30.06.2017

Sociaal VAPZ: de moeite waard, of toch niet?

46% van alle zelfstandigen in hoofdberoep heeft een vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen. Hoeveel bijdragen mag u dit jaar storten? Hoe wordt uw bijdrage berekend? Hoe wordt u dan belast wanneer u uw pensioenkapitaal opneemt? U kunt ook opteren voor een zgn. sociaal VAPZ. Wat houdt zo’n sociaal VAPZ precies in? Zijn de bijkomende waarborgen de meerkost wel waard?

ONROEREND GOED - 30.06.2017

Brussels gewest: nieuwe vastgoedfiscaliteit

Sinds 1 januari 2017 is de woonbonus in Brussel afgeschaft. In ruil daarvoor is de eerste schijf van € 175.000 vrijgesteld van het kooprecht van 12,5%. Welke voorwaarden gelden er voor de toepassing van dat abattement? Hoe kunt u dat abattement uitzonderlijk soms toch nog combineren met de aftrek van uw kapitaalaflossingen binnen de federale belastingvermindering voor het langetermijnsparen?

ONROEREND GOED - 30.06.2017

Discussie over uitgaande plaatsbeschrijving?

Wat onderneemt u als uw huurder niet meewerkt aan het opstellen van de uitgaande plaatsbeschrijving? Kan een familielid of een buur van uw huurder de plaatsbeschrijving ondertekenen? Is een deurwaarder aanstellen dan een oplossing? Kunt u zich vooraf in uw huurovereenkomst tegen dat soort problemen beveiligen? Wat onderneemt u dan als uw huurder wel de sleutels opstuurt of afgeeft?

BELASTINGEN - TURTELTAKS - 30.06.2017

Grondwettelijk Hof: Turteltaks terug naar af!


EENMANSZAAK - STOPZETTING - 30.06.2017

Hoe wordt een stopzettingsvergoeding belast?

Een bank verplicht haar zelfstandige agent om zijn eenmanszaak om te zetten in een vennootschap. Is de hiervoor ontvangen stopzettingsvergoeding volgens de rechter een gedwongen stopzettingsmeerwaarde belastbaar tegen 16,5%?

VENNOOTSCHAP - TAXSHELTER PODIUMWERKEN - 30.06.2017

Taxshelter audiovisuele werken ook voor ‘podiumwerken’

De taxshelter voor audiovisuele werken werd dit jaar uitgebreid tot de productie en ontwikkeling van erkende podiumwerken. Vennootschappen die bv. investeren in theater of opera zullen recht hebben op een fiscale vrijstelling. Hoe zit dat?

AUTO - VERWORPEN UITGAVE - 30.06.2017

FAQ tankkaarten en andere brandstofkosten in 2017

Vanaf 2017 moet u 40% i.p.v. 17% van het VAA van bedrijfswagens verwerpen in de vennootschapsbelasting als uw vennootschap de brandstofkosten voor privégebruik ten laste neemt. Een FAQ helpt u te bepalen of het nu 17% of 40% is.

PENSIOEN & VERZEKERINGEN - VAPZ - 30.06.2017

VAPZ inclusief een bijna gratis solidariteitsverzekering?

Bijna de helft van alle zelfstandigen in hoofdberoep heeft een vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen (VAPZ) onderschreven. Minder bekend is het sociaal VAPZ. Wat is dat precies en wat krijgt u in ruil voor de meerpremie?

VENNOOTSCHAP - AANDELEN - 30.06.2017

Hoe fiscaal optimaal eigen aandelen inkopen?

U wilt een vennoot uitkopen uit uw vennootschap via een inkoop van eigen aandelen. Wat zijn dan ook weer de fiscale spelregels voor uw vennootschap en voor u en hoe pakt u dit op de fiscaal voordeligste manier aan?

CORRECTIE FISCALE FICHES - 30.06.2017

Te veel betaald loon: wat met 281.10?

Bij de afsluiting van uw boekjaar komt u tot de vaststelling dat u bv. de eindejaarspremie tweemaal betaalde. Oei, wat nu met de fiscale fiche 281.10?

BELASTINGEN -VOORAFBETALEN - 30.06.2017

Ontsnap nu aan een belastingvermeerdering!


BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 30.06.2017

Kosten van kantoor thuis aftrekbaar voor bedrijfsleider?

De zaakvoerster van een advocatenvennootschap brengt van haar bedrijfsleidersloon kosten in mindering voor het deel van haar woning dat ze als kantoor gebruikt. De fiscus verwerpt de aftrek. Wat vond de rechter daarvan?

VENNOOTSCHAP - AUTO - 28.06.2017

Terugbetalen om tankkaartentaks te vermijden?

Sinds begin 2017 kost het uw bvba meer belastingen als zij ook de tankkosten van uw privéverplaatsingen betaalt. Stel dat u daarom die privétankkosten terugbetaalt aan de bvba. Hoeveel moet u dan terugbetalen volgens de fiscus?

PRIVÉ - SCHENKING - 28.06.2017

Speelt de fameuze driejarige termijn na elke schenking?

Vaak wordt ervan uitgegaan dat na elke schenking de fameuze termijn van drie jaar speelt, maar klopt dat wel? Wanneer is dat nu wel of niet het geval? Speelt het trouwens een rol of u in Vlaanderen, Brussel of Wallonië woont?

BELASTINGAANGIFTE - 28.06.2017

Dien uw aangifte zeker tijdig in!

U kunt er voortaan maar beter voor zorgen dat uw aangifte personenbelasting of vennootschapsaangifte op tijd ingediend wordt! Waarom is dat zo?

GRONDIG ONDERZOCHT - ZIEKENHUISARTS - 28.06.2017

Kan het ziekenhuis u uitsluiten van de wachtdienst?

Stel, het ziekenhuis sluit u uit van deelname aan de (‘normale’) wachtdienst van uw specialisme. Kan dat eigenlijk wel, en zo nee, hoe kunt u er dan tegen reageren? Een recent arrest licht toe...

RIZIV-INSPECTIE - 28.06.2017

Altijd een advocaat vragen tijdens een RIZIV-verhoor?

Stel, u zal verhoord worden in het kader van overconsumptie of een inbreuk op de nomenclatuur en u wilt dat uw advocaat daarbij aanwezig is. Waarom is het sinds april 2017 nog belangrijker geworden om die vraag expliciet te stellen?

GOED OM TE WETEN - GETUIGSCHRIFTEN - 28.06.2017

Oude getuigschriften volledig ‘passé’ op 1 juli


PATIËNTENWENKEN - ZIEKTE-ATTEST - 28.06.2017

Bent u verplicht in te vullen of men buitenshuis mag?

Stel, een patiënt vraagt u om een nieuw ‘ziekteattest’ te schrijven, omdat er niet aangeduid werd of hij zich al dan niet buitenshuis mag begeven. Zijn werkgever zegt dat dit eerst ingevuld moet worden, of het attest is ongeldig. Klopt dit?

PERSONEEL - 28.06.2017

Hoger loon voor werknemers van privépraktijk...

Sinds 1 juni 2017 moeten de lonen van het personeel van privépraktijken geïndexeerd worden met 2%. Maar bovendien werden ingevolge een recente cao de loonbarema’s ook gevoelig verhoogd... zelfs retroactief. Wat is er aan de hand?

GOED OM TE WETEN - ADVOCAAT - 28.06.2017

Nieuwe tarieven om rechtszaak te beginnen?


SUCCESSIERECHTEN - ONROEREND GOED - 28.06.2017

Goed nieuws voor gesplitste aankopen ‘op plan’!

De gesplitste aankoop van een appartement ‘op plan’ tussen ouders en kinderen is een populaire techniek inzake successieplanning. Vlabel liet recent weten hoe u dat het best aanpakt... En is dat ook zo in Brussel of Wallonië?

BTW - TARIEF - 28.06.2017

Wat met de btw bij schadevergoeding?

Uw algemene voorwaarden bepalen dat bij annulatie van de opdracht, u het voorschot van de klant als schadevergoeding mag behouden. Wat met de btw?

SOCIAAL STATUUT ZELFSTANDIGE - 28.06.2017

De sociale rechten van de zelfstandige mama!


VENNOOTSCHAP - JAARREKENING - 28.06.2017

De cijfers van 2016 van uw vennootschap nog bijsturen...

U plant dit jaar een investering waarvoor u bij de bank moet gaan lenen. Die zal dan zeker uw jaarrekening van 2016 willen zien. Het kan dus geen kwaad om die nu, indien nodig, nog wat te laten bijsturen. Eens kijken hoe dat zoal kan.

SCHENKING - BEHOUD CONTROLE - 28.06.2017

Bankgift met volmacht ‘ter controle’?


BELASTINGEN - ONROEREND GOED - 28.06.2017

De fiscus gaat dit jaar op huizenjacht!

De fiscus liet op 18.04.2017 weten dat wie privé een onroerend goed met winst verkocht heeft zonder die winst aan te geven, zich dit jaar aan een controle mag verwachten! Oei, hoe zit dat en is die winst bij verkoop wel altijd belastbaar?

BELASTINGEN - DAGVERGOEDINGEN - 28.06.2017

Dagvergoeding en maaltijdcheques fiscaal optimaliseren!

Als zaakvoeder van uw bvba kunt u zichzelf en uw werknemers maaltijdcheques en/of forfaitaire dagvergoedingen toekennen. Wat zijn de voorwaarden om dit te kunnen toekennen? Hoe zit dat fiscaal? En kunt u beide combineren?

BELEGGEN - DIVIDEND - 28.06.2017

Dividendaandelen fiscaal optimaliseren?

Dividendaandelen zijn momenteel heel populair. Het nadeel is evenwel dat u vaak twee keer rv betaalt. Hoe kunt u dit het best fiscaal optimaliseren? En wat zijn momenteel de interessantste aandelen op de markt?

BTW - 6% - 27.06.2017

Uw oprit aan 6% of 21% btw?


BELASTBARE INKOMSTEN - VARIA - 27.06.2017

Verdient u te weinig in vergelijking met uw collega’s?

Uw controleur merkt tijdens een controle op dat u minder belastbare inkomsten aangegeven heeft dan uw collega’s. Hij wil op basis van een zgn. taxatie bij vergelijking uw inkomsten verhogen tot het gemiddelde daarvan. Kan dat?

BELASTINGAANGIFTE - 27.06.2017

Fiscus vult niet alles in!


VOORAFBETALINGEN - 27.06.2017

Voorafbetalen tegen 10 juli?

Voor 2017 bedraagt de boete voor onvoldoende voorafbetalen 2,25%. Heeft u de eerste voorafbetaling gemist, dan krijgt u nog een kans. Wat doet u nu best?

ERVEN EN SCHENKEN - VARIA - 27.06.2017

De zorgvolmacht 2.0 met duidelijke richtlijnen


AFTREKBARE KOSTEN - AUTOKOSTEN - 27.06.2017

Herstellingskosten tijdens vakantie fiscaal aftrekbaar?

U vertrekt binnenkort met uw auto op vakantie. Tijdens de vakantie gaat uw airco stuk en u laat die ter plaatse maken. Kunt u die herstellingskost dan wel fiscaal inbrengen? Het hof van beroep geeft zijn visie.

BTW - AFTREKBAARHEID - 27.06.2017

Hoeveel van de btw op uw smartphone is aftrekbaar?

U koopt een nieuwe smartphone die u gemengd gaat gebruiken, grotendeels professioneel of grotendeels privé. Hoeveel btw kunt u dan eigenlijk in beide gevallen recupereren en wat als het gebruik in de loop van de jaren wijzigt?

BELASTINGAANGIFTE - 27.06.2017

Papieren aangifte te laat ingediend?


AUTO - AFSCHRIJVINGEN - 27.06.2017

Een auto die u volledig beroepsmatig gebruikt?

De aftrek van autokosten is beperkt tot het beroepsmatige deel daarvan, terwijl niet-beroepsmatige autokosten al helemaal niet aftrekbaar zijn. Hoe zit het echter als u de auto nooit privé gebruikt, hoe overtuigt u uw controleur daarvan?

ERVEN EN SCHENKEN - HAND- EN BANKGIFT - 27.06.2017

De elastiekschenking: het alternatief voor de bankgift?

Doen ouders een schenking aan hun kinderen, dan doen ze dat het liefst zonder schenkbelasting en met zo veel mogelijk controle voor het geval ze het geld later toch nog nodig zouden hebben. Is de zgn. elastiekschenking dan een oplossing?

INVESTERINGSAFTREK - 23.06.2017

Investeringsaftrek op vruchtgebruik?


TANKKAARTENTAKS - 23.06.2017

U betaalt zelf uw privébrandstofkosten?

Uw bvba wordt sinds 2017 zwaarder belast als ze ook uw privébrandstofkosten betaalt. Hoe kunt u bewijzen dat ze dat niet doet? Een recente FAQ legt het uit...

VENNOOTSCHAPSBELASTING - BELASTINGCONTROLE - 23.06.2017

Post van de fiscus vlak voor of tijdens uw vakantie…

Vlak voor of tijdens uw vakantie of die van uw boekhouder krijgt u van de fiscus een zgn. vraag om inlichtingen of een bericht van wijziging. Heeft u dan meer tijd dan anders om daarop te antwoorden en wat kunt u eventueel doen?

OPVOLGING - VERKOOP - 23.06.2017

Waarop letten bij de overname van een handelsfonds?

Uw collega heeft een bloeiende zaak waarvan hij het zgn. handelsfonds aan u wil overdragen. Is dat dan hetzelfde als een overdracht van aandelen en hoe kunt u vermijden om te moeten opdraaien voor de schulden van de overdrager?

AANDELEN - AANDELEN OP NAAM - 23.06.2017

Van wie zijn de aandelen in geval van echtscheiding?

U bent gehuwd en de aandelen van uw eenpersoons-bvba staan op uw naam. Kan uw echtgenote dan eigenlijk aanspraak maken op uw aandelen in geval van een echtscheiding? Wat is daarbij doorslaggevend en wat doet u dan het best?

BEDRIJFSLEIDER - PRIVÉFISCALITEIT - 23.06.2017

Zijn alle kosten van een borgstelling fiscaal aftrekbaar?

Een zaakvoerder staat persoonlijk borg voor een schuld van zijn bvba, die echter failliet gaat. Na een procedure voor de rechtbank moet hij die schuld privé betalen. Is die betaling dan privé aftrekbaar en wat met de proceskosten?

BEDRIJFSLEIDER - SOCIAAL STATUUT - 23.06.2017

Hoger loon na vermindering sociale bijdragen, wat doen?

Begin 2017 heeft u wegens tegenvallende inkomsten in uw bvba uw loon laten zakken en uw voorlopige sociale bijdragen laten verminderen. Intussen gaan de zaken beter en trekt u uw loon terug op. Hoe zit het dan met uw bijdragen?

ONKOSTENVERGOEDING - 23.06.2017

Kostenvergoeding ook op vakantie?


AANWERVINGSSUBSIDIES - 22.06.2017

Vlaamse aanwervingsincentive: deadline 01.08


STUDENTENARBEID - 22.06.2017

Wat als de 475 uren al (bijna) opgebruikt zijn?

Stel, een kandidaat-jobstudent blijkt geen/onvoldoende saldo van zijn/haar 475 urenquotum over te hebben. Als u hem/haar toch graag tewerk zou stellen, welke gevolgen heeft dit dan voor de kostprijs van de tewerkstelling?

GROEPSVERZEKERING - 22.06.2017

Moet ú ook aanzuiveren als de verzekeraar faalt?

Voor een groepsverzekering moet u een bepaald rendement garanderen aan uw werknemers. In mei 2017 stelden de media nog dat een cassatiearrest deze verplichting ‘bevestigd’ zou hebben. Hoezo, stond die dan al niet langer vast?

ONTSLAG OM DRINGENDE REDEN - 22.06.2017

Op reis zonder uw akkoord, is dat ‘dringend’ genoeg?

Stel, een werknemer boekt een ‘last minute’ zonder eerst vakantie aan te vragen. Als u daarna zijn aanvraag niet kunt honoreren en hij die reis weigert te annuleren, vormt dat dan een ‘dringende reden’? Een recent vonnis licht toe...

TIJDSKREDIET - RVA-UITKERINGEN - 22.06.2017

Heeft iedereen nu recht op 51 maanden zorgkrediet?

Sinds 1 april 2017 werd het tijdskrediet voor motief ‘zorg’ verhoogd tot 51 maanden. Wat de uitkeringen betreft, is dat pas op 1 juni 2017 gebeurd. Hoe rijmt men dat met elkaar? En wie heeft er nu allemaal recht op die 51 maanden?

OPZEGGINGSTERMIJN - 22.06.2017

Hoe anticiperen op een hogere anciënniteitsschijf?

Stel, de werknemer zal een hogere anciënniteitsschijf bereiken bij het begin van zijn opzegtermijn, maar dat is nog niet het geval als u zijn opzegbrief verstuurt. Neemt u dan een risico door toch van de lagere anciënniteit uit te gaan?

AFWEZIGHEIDSDAGEN - SOCIAAL VERLOF - 22.06.2017

“Mijn man wordt geopereerd”, is dat sociaal verlof?

Stel, omdat haar partner geopereerd zal worden, heeft een werkneemster drie dagen ‘vakantie’ genomen. Nu eist ze echter, met een attest van de behandelende arts in de hand, dat u dit omzet in ‘sociaal verlof’. Klopt dat echter wel?

STUDENTENARBEID - 22.06.2017

Net afgestudeerd en nog een studentenjob?


LOONSVERHOGING - 22.06.2017

Moet u met 1,1% verhogen in PC 200?

In PC 200 (ex-218) is een nieuwe loon-cao gesloten die voorziet in een verplichte loonsverhoging van 1,1% vanaf 1 oktober 2017. Wat betekent dit?

OFFERTES & CONTRACTEN - OVERHEIDSOPDRACHT - 22.06.2017

Een verhoogde vertragingsboete opgelegd krijgen!?

U voert een overheidsopdracht uit, maar door omstandigheden loopt de uitvoeringstermijn aanzienlijk op en het bestuur legt u een vertragingsboete van 15% op conform het bestek. Kan dit zomaar en wat kunt u daar dan tegen inbrengen?

FISCAAL - BELASTINGAANSLAG - 22.06.2017

Taxshift, nog niets van gemerkt... ?

Door de taxshift zou de belastingdruk op uw privé-inkomsten van 2016 toch gedaald moeten zijn. Dat is echter niet te zien aan het gemiddelde aanslagtarief!

PERSONEEL - WERKLOOSHEID - 22.06.2017

Isolatiemateriaal te laat, uw personeel kan stempelen...

Heel wat bouwbedrijven kampen met abnormale vertragingen in de levering van isolatiemateriaal. Recent bevestigde de RVA dat hij dit als ‘overmacht’ beschouwt. Wat betekent dit voor u precies?

PERSONEEL - STUDENTEN - 22.06.2017

Extra formaliteiten vóór een jobstudent kan starten!

Wilt u de komende maanden een jobstudent in de sector bouw inschakelen, dan is het sinds 2017 van belang dat er twee formaliteiten in orde zijn voor die jobstudent begint te werken. Hoe zit dat juist in elkaar?

FISCAAL - BELASTINGCONTROLE - 22.06.2017

Uw controleur wil uw verlies ‘op nul’ zetten... !?

Op het einde van een controle krijgt u van de controleur het voorstel om uw zgn. overdreven kosten te herleiden tot het bedrag van de winst, zodat het verlies op nul gebracht wordt. Moet u daar zomaar mee akkoord gaan?

ONROEREND GOED - WONINGFISCALITEIT - 22.06.2017

Wat als een van beiden overlijdt?

Bij de sluiting van uw woninglening hebben u en uw partner een schuldsaldoverzekering (SSV) afgesloten voor het geval een van beiden overlijdt. Welke zijn de fiscale gevolgen indien dat effectief zou gebeuren?

HANDELSPRAKTIJKEN - RECLAME - 21.06.2017

Wie uw naam intikt in Google, komt bij uw concurrent...

Uw handels- of merknaam is beschermd zodat een concurrent die naam of een gelijkaardige niet zomaar mag gebruiken voor zijn zaak. Geldt dat ook als een concurrent uw handels- of merknaam in Google gebruikt als zgn. AdWord?

PERSONEEL - STUDENTEN - 21.06.2017

Kan elke student nu jobstudent zijn?

De meeste studenten kunnen goedkoop bij u aan de slag als jobstudent. Toch geldt dat niet echt voor iedereen. Hoe zit dat en wat wijzigt er hier?

PERSONEEL - VAKANTIE - 21.06.2017

Ziek tijdens het verlof, dan nadien nog verlof tegoed?

Het jaarlijks verlof komt dichterbij en dan is er soms discussie over wat er gebeurt als een van uw werknemers zich ziek meldt tijdens of vlak vóór hij vakantie neemt. Hoe zit dat nu weer juist in elkaar?

FISCAAL - BEZWAAR - 21.06.2017

Beleggen bij de fiscus!?

U gaat in bezwaar tegen uw recent ontvangen aanslag. Moet u die aanslag dan volledig betalen of mag dat ook minder zijn? Wat doet u het best?

BTW - AUTOKOSTEN - 21.06.2017

Btw op de aan- en verkoop van een tweedehandsauto?

U koopt een tweedehandspersonenauto die u ook deels voor uw zaak zal gebruiken. Hoeveel btw betaalt u dan op de aankoop, hoeveel is er daarvan aftrekbaar en hoeveel btw moet u zelf nog rekenen als u de auto weer verkoopt?

ONROEREND GOED - AAN- & VERKOOP - 21.06.2017

Een pand verkopen met verschillende vastgoedmakelaars

U wilt uw woning of handelspand verkopen en gaat daarvoor met een bepaalde vastgoedmakelaar in zee. Omdat het pand maar niet verkocht geraakt, wilt u nadien een andere makelaar aanspreken. Wat is er in zo’n geval van belang?

PERSONEEL - STUDENTENARBEID - 21.06.2017

Waarop letten voor het goedkoop studententarief?

U wilt in de zomer een jobstudent inzetten, omdat dit tegen goedkope RSZ-tarieven kan. Zo’n student mag echter max. 475 uur per jaar werken, of het kost u meer. Waarop moet u letten om het goedkoop RSZ-tarief niet kwijt te spelen?

BTW - AFTREKBAARHEID - 21.06.2017

Eén geschenk per jaar is genoeg, aldus de Btw!


VLAAMS GEWEST - 21.06.2017

De omgevingsvergunning uitgesteld...


FISCAAL - BUITENLAND - 21.06.2017

Uw Belgische woning verhuren als niet-inwoner?

Een klant vertrekt samen met zijn gezin om professionele redenen voor enige jaren naar het buitenland. Hij wil wel zijn woning hier ondertussen verhuren aan een andere familie. Wat zijn daar dan de fiscale gevolgen van?

WONINGHUUR - VERHUURDER - 21.06.2017

Uw huurder heeft last van uw andere huurders...

Uw huurder klaagt steen en been over de lawaaioverlast die enkele andere huurders in het gebouw veroorzaken. Hij dreigt om die reden zijn huurcontract zonder meer stop te zetten. Kan dat inderdaad?

VASTGOEDMAKELAAR - MAKELAARSOPDRACHT - 21.06.2017

De nieuwe richtlijnen van de economische inspectie...

Zoals u weet wil de economische inspectie nog strenger controleren wat er voorzien is in uw bemiddelingsopdracht. Onlangs gaf de FOD Economie hierover zelf bepaalde richtlijnen mee. Wat moet u daarover precies weten?

MEDE-EIGENDOM - TERRAS - 21.06.2017

Wie betaalt wat bij de herstelling van de terrassen?

De herstelling van de terrassen is nogal eens een heikel punt op de algemene vergadering. Niet iedereen heeft immers een terras en sommigen vinden dat ze daarom niet mee moeten betalen. Hoe zit dat precies in elkaar?

FISCAAL - VRUCHTGEBRUIK - 21.06.2017

Termijn van het vruchtgebruik nog wat verlengen?

Binnenkort eindigt het 20-jarige vruchtgebruik dat uw vennootschap heeft op een pand waarvan u de blote eigenaar bent. Kunt u dat vruchtgebruik dan nog verlengen? Waarom zou u dat doen en hoe zit dat fiscaal?

VASTGOEDMAKELAAR - MAKELAARSOPDRACHT - 21.06.2017

Bij snelle verkoop geen herroeping?

Sluit u een bemiddelingsopdracht, dan kan de verkoper zich binnen een bepaalde termijn nog bedenken. Wat als u in die termijn al een kandidaat-koper vindt?

GEMEEN HUURRECHT - HUURDER - 21.06.2017

Een huurbelofte: wanneer en hoe?

U vindt een kandidaat-huurder die uw pand wil huren, maar om de een of andere reden wordt er nog niet onmiddellijk een contract getekend. In dat geval kunt u overwegen om met hem een zgn. huurbelofte te sluiten. Wat is er van belang?

BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 19.06.2017

Zijn forfaitaire kostenvergoedingen verworpen uitgaven?

Is de onkostenvergoeding die u betaalt aan een werknemer of zaakvoerder in de vennootschapsbelasting 100% aftrekbaar of moet u die beperken volgens de soort kost waarop ze betrekking heeft (restaurant 69%, onthaal 50%, enz.)?

AANGIFTE - VENNOOTSCHAPSBELASTING - 19.06.2017

Aangifte venn.b. 2017: what’s new?


AANGIFTE - VENNOOTSCHAPSBELASTING - 19.06.2017

Deadline aangifte vennootschapsbelasting 2017


AANGIFTE - VENNOOTSCHAPSBELASTING - 19.06.2017

Tankkaartentaks nu al aangeven?

De 17% verworpen uitgave van het VAA auto is sinds 01.01.2017 soms 40% (tankkaartentaks). Hoe zit dat met uw volgende aangifte vennootschapsbelasting?

AANGIFTE - PERSONENBELASTING - 19.06.2017

Een geschonken onroerend goed met winst verkopen

Uw ouders schonken u een onroerend goed dat u gaat verkopen. Wanneer is de winst op die verkoop een ‘snelle meerwaarde’ die als divers inkomen wordt belast? Gelden dezelfde regels voor een onroerend goed dat u heeft geërfd?

VENNOOTSCHAP - AANDELEN - 19.06.2017

VVPR-bis: welk tarief bij uitkering van ‘oude’ winst?

De dividenduitkering van VVPR-bis-aandelen kan in bepaalde gevallen tegen een verlaagd tarief rv. Geldt dit ook bij dividenduitkering uit voorheen gereserveerde winsten? Wat zei de minister van Financiën hierover onlangs?

BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 19.06.2017

Is een boete die u voor een klant betaalt aftrekbaar?

Als commercieel gebaar neemt een bekende bank de taks op beursverrichtingen en de bijbehorende boete die sommige van haar klanten moeten betalen, in kosten. Volgens de fiscus zijn dat verworpen uitgaven. Vindt de rechter dat ook?

VASTGOED - 19.06.2017

Hoe uw privé-investering in vastgoed optimaal financieren?

Sommige investeerders overwegen om een deel van hun beleggingen te verkopen als ze willen investeren in vastgoed. Is dat ook altijd de beste strategie?

Waarom kan het interessant zijn om uw vastgoedinvestering toch (deels) met een lening te financieren?

Is een ‘bullet’-krediet gekoppeld aan een pand op uw beleggingsportefeuille dan een interessant alternatief voor een klassieke hypothecaire lening?


VAPZ - 19.06.2017

Loont een sociaal VAPZ eigenlijk wel de moeite?

Het vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen is goed gekend. 46% van alle zelfstandigen in hoofdberoep heeft zo’n contract onderschreven. Hoeveel bijdragen mag u dit jaar storten? Hoe wordt die bijdrage berekend? Hoe wordt u dan belast wanneer u uw pensioenkapitaal opneemt?

U kunt ook opteren voor een zgn. sociaal VAPZ. Wat houdt zo’n sociaal VAPZ precies in? Zijn de bijkomende waarborgen de meerkost wel waard?


ONROEREND GOED - 19.06.2017

Een pand uit uw vennootschap halen tegen € 50 registratierecht?

Enige tijd geleden gingen we uitgebreid in op de vraag of een bedrijfsleider die zijn activiteit stopzet het pand van zijn vennootschap het best koopt of het aan die vennootschap onttrekt.

Welke voorwaarden moeten vervuld zijn om een pand tegen € 50 te onttrekken? Hoe interpreteert de fiscus die voorwaarden? Waarop moet u letten als uw vennootschap een pand gekocht heeft en u daarna de aandelen overdraagt aan uw kinderen? Wat zei de Vlaamse Belastingdienst recentelijk over de toepassing van deze regeling op dividenduitkeringen?


VERKOOP VOORBEREIDEN - 19.06.2017

Uw bedrijf optimaal verkopen: (g)een evidente zaak?

U las het wellicht ook al in de media, de komende jaren zullen er letterlijk duizenden bedrijven te koop aangeboden worden. Lang niet alle eigenaars vinden echter gemakkelijk een koper voor hun bedrijf. Welke acties onderneemt u het best nu al, zelfs als u nog helemaal geen verkoop voorziet? Welke voorbereidingen treft u daarna, eens uw verkoopplannen concreet worden?

SUCCESSIEPLANNING - 19.06.2017

Inbreng en inkorting: soms onverwachte gevolgen bij een vrijwillige erfenissprong

Als u de erfenis van uw ouder verwerpt om zo een generatiesprong te realiseren, kunnen er onverwachte gevolgen opduiken. Uw kind moet dan de schenkingen die u zelf eventueel van uw ouder kreeg ook inbrengen, hoewel die deel uitmaken van uw vermogen. Hoe zit dat precies?

Daarnaast komt de gelijkheid tussen uw kinderen in het gedrang als u het ene kind een geldsom schonk en het andere begunstigde via een levensverzekering. Hoe lost u dat nog op?


SUCCESSIEPLANNING - 19.06.2017

‘Creatieve’ alternatieven voor een bankgift: opletten geblazen?

In de praktijk merken we dat heel wat Belgen ‘alternatieven’ bedenken voor de klassieke bankgift om zo de termijn van drie jaar te omzeilen en/of om meer controle te behouden. De fiscale droom van veel schenkers is immers om zonder kosten te schenken én dan nog liefst met behoud van controle.

Welke van deze technieken worden in de praktijk gebruikt en welke daarvan zijn een goed en sluitend alternatief?


VERKOOP BEDRIJF - 19.06.2017

Hoe uw aansprakelijkheid maximaal beperken bij de verkoop van uw bedrijf?

Na de verkoop van uw bedrijf kan de koper u aansprakelijk stellen voor inbreuken op de ‘verklaringen en waarborgen’. Hoe beperkt u dat risico?

Daarnaast kunnen zowel de koper als een derde ook nog altijd uw bestuurdersaansprakelijkheid inroepen. Kan uw vennootschap u voor dat risico vrijwaren? Waarom vraagt u het best ook altijd een volmacht om desnoods zelf uw ontslag als bestuurder of zaakvoerder te publiceren?


SWT - 19.06.2017

SWT: wat is er nog mogelijk in 2017-2018?

In het kader van een aantal ontslagrondes was er in de media de laatste tijd weer heel wat te doen over werknemers die al op jonge leeftijd met SWT (het vroegere ‘brugpensioen’) zouden gaan. Wanneer is met SWT gaan vandaag nog mogelijk? Waarom zijn die regels ook voor u van belang als u een oudere werknemer ontslaat?

De NAR heeft op 21.03.2017 een aantal cao’s (nrs. 121 tot 126) gesloten die in een tijdelijk stelsel voorzien. Wanneer zijn die tijdelijke stelsels van toepassing?


DBI-AFTREK - 19.06.2017

Nieuwe antimisbruikbepaling: loopt de DBI-aftrek van uw holding nu ook gevaar?

Sinds 1 januari 2017 is de Europese antimisbruikbepaling m.b.t. de Moeder-dochterrichtlijn ook in het Belgische recht ingevoerd.

Wanneer is er volgens Europa en de EU-rechtspraak fiscaal misbruik? Welke praktische gevolgen heeft de nieuwe Belgische antimisbruikbepaling voor u? Wanneer is er in die context sprake van een ‘kunstmatige constructie’?

Kunnen ook andere dan economische motieven het gebruik van een holding rechtvaardigen?


SOFTWARE - OFFICE - 16.06.2017

Consistente PowerPoint-presentaties

Veel bedrijven gebruiken een uniforme lay-out voor Word-documenten en pdf’s. Die samenhang en herkenbaarheid is vaak zoek bij diapresentaties. Hoe pakt u dit aan in PowerPoint? We nemen Office 2016 als voorbeeld.

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 16.06.2017

Laat automatisch weten dat u op vakantie bent

Wellicht begint u binnenkort aan een welverdiende vakantie. Hoe laat u uw e-mailcorrespondenten weten dat u even moeilijk of niet te bereiken bent?

BEVEILIGING - WACHTWOORDEN - 16.06.2017

Zijn uw gegevens ook gelekt?


EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 16.06.2017

Uw website versus de smartphone?

Anno 2017 surfen uw klanten vaker naar uw website vanaf een mobiel toestel dan vanaf een computer. Zijn uw lay-out en inhoud al wel aangepast?

OPLEIDING - VARIA - 16.06.2017

Train uw klanten of collega’s online

Wilt u klanten of medewerkers via oefeningen wegwijs maken in het gebruik van uw producten of diensten? U kunt een educatieve cloudtool inschakelen.

VERVOER - KAARTEN & ROUTES - 16.06.2017

Sneller op uw bestemming met de juiste navigatie-app

Betalen voor een navigatie-app hoeft allang niet meer. Maar welke navigatie-apps zijn de moeite waard en zijn gratis apps even goed?

E-MAIL - MAILING LISTS - 16.06.2017

Hoe verzamelt u e-mailadressen?

Om nieuwe klanten te bereiken, kunt u duizenden e-mailadressen kopen voor een relatief klein bedrag. Toch zijn er meer doeltreffende manieren om zulke adressen te verzamelen.

SOFTWARE - WINDOWS - 16.06.2017

Beter aan de slag met het Windows Taakbeheer

Het Windows Taakbeheer (of Task Manager) gebruikt u wellicht alleen als een programma niet meer reageert. Maar in Windows 10 heeft het Taakbeheer heel wat meer te bieden. Wat kunt u er precies mee doen?

WEBDIENSTEN - ONLINE OPSLAG - 16.06.2017

Al uw clouddiensten op één plek

Gebruikt u allerlei clouddiensten als Dropbox, Google Drive, Microsoft OneDrive of Evernote? Hoe kunt u die centraal organiseren, beheren en synchroniseren?

CONSUMENT - FINANCIEEL - 16.06.2017

De troeven van online beleggen

Aandelen kopen en verkopen kan gemakkelijk en snel via internet. Welke bank of broker is de beste keuze?

WEBDIENSTEN - ONLINE NOTITIES - 16.06.2017

Met Google Keep kunt u overal bij uw notities

Met Google Keep maakt u uw notities in de cloud, zodat u er altijd bij kunt vanaf elke computer of elk mobiel toestel. Hoe maakt u hier optimaal gebruik van?

E-MAIL - E-MAILSOFTWARE - 16.06.2017

Gebruikt u Airmail al?

Airmail, de innovatieve mailapplicatie voor iPhone, iPad en Mac, wordt steeds beter. Hoog tijd om de recentste versie even door te lichten.

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 16.06.2017

Doe meer met Gmail


BOEKHOUDING - JAARAFSLUITING - 13.06.2017

Hoe correct de resultaatverwerking boeken?

Op de jaarvergadering beslist men onder andere wat er met de te bestemmen winst dient te gebeuren. Hoe moet u dat daarna verwerken in uw boekhouding en de jaarrekening?

BOEKHOUDING - JAARAFSLUITING - 13.06.2017

Voor wie moet u nog snel een fiscale fiche 281.50 opmaken?

U moet uiterlijk tegen 30 juni de fiscale fiches 281.50 opmaken voor erelonen en commissies, ... die u in 2016 betaald heeft. Weet u voor wie u zo een fiche moet opstellen en voor wie niet? Is het te vermelden bedrag met of zonder btw? En wat zijn de gevolgen bij niet-indiening?

BTW - HERZIENING BTW - 13.06.2017

Geen btw-herziening met bedrijven- of dienstencentrum!

In december 2013 nam een vennootschap een nieuw kantoorgebouw in gebruik. Aangezien het volledig beroepsmatig gebruikt werd, heeft ze de btw volledig in aftrek genomen. Nu gaan de zaken slechter en komt 30% van de kantooroppervlakte vrij. Wat zijn de btw-gevolgen indien de vrijgekomen oppervlakte verhuurd wordt?

INCASSO FACTUREN - 13.06.2017

Hoe vermijden dat uw klant kan zeggen dat hij uw factuur nooit ontvangen heeft?

Als u toch naar een advocaat stapt, overkomt het u wellicht ook af en toe dat de klant dan beweert dat hij uw factuur nooit ontvangen heeft. Hoe bewijst u dan het tegendeel? Kunt u daarvoor gegevens uit uw eigen boekhouding gebruiken? Wat zet u daarover in uw algemene voorwaarden? Waarmee moet u opletten als u de factuur opnieuw opstuurt?

VOORDELEN ALLE AARD - 13.06.2017

Een gratis lening voor de bedrijfsleider?

Geld uit de vennootschap halen via een dividend is meestal duur. Hoe wordt de bedrijfsleider belast als hij geld leent in rekening-courant? Wat zijn de alternatieven? Kan hij vandaag met een hypothecaire lening met variabele rente gratis geld lenen van de vennootschap? Welke vennootschapsrechtelijke procedure moet hij dan naleven?

JOBSTUDENTEN - 13.06.2017

Jobstudenten: vanaf dit jaar meer flexibiliteit

Sinds 01.01.2017 gelden er nieuwe regels voor jobstudenten. U kunt studenten nu langer en flexibeler inzetten. Hoe werken die nieuwe regels precies?

BEROEPSAANSPRAKELIJKHEID - VERVANGER - 13.06.2017

Bent u aansprakelijk vanop uw zwembadstoel?

Tijdens uw vakantie zal een (tand)arts van hetzelfde praktijkgebouw/ziekenhuis uw patiënten overnemen. Is het mogelijk dat u aansprakelijk bent voor zijn/haar eventueel onzorgvuldig optreden? We bekijken dit aan de hand van drie vragen.

BELEGGEN - ONROEREND GOED - 13.06.2017

Uw centen parkeren in een garage: waarop letten?

Waarop moet u letten wanneer u wilt beleggen in parkeergarages en autostaanplaatsen? Wat brengt het op en hoe wordt dit belast? Kunt u de interesten van uw lening inbrengen? Wordt de meerwaarde bij verkoop belast?

BELASTINGAANGIFTE - 13.06.2017

Niet-ontvangen huur in uw aangifte?

Stel, een huurder heeft de laatste maanden van 2016 zijn huur niet betaald. Wordt u daar dan niettemin toch op belast of hoe zit dat fiscaal dan precies?

GOED OM TE WETEN - RIZIV-BIJDRAGE - 13.06.2017

Aanvraag RIZIV-bijdrage 2017 kan tot 30.09


INFORMATIEVERPLICHTING - TEAMVERBAND - 13.06.2017

Informeert ieder apart, of één iemand voor allen?

Als bij een heelkundige ingreep meerdere artsen betrokken zijn, moet elke arts dan voor zijn vakgebied aan de informatieplicht voldoen, of kan één arts dit ‘voor iedereen’ doen? In een recent advies geeft ook de Orde er zijn mening over...

PRIVÉ - ONROEREND GOED - 13.06.2017

Pand op lijfrente verkopen aan een van uw kinderen?

Stel, u bent eigenaar van een tweede verblijf, een verhuurd appartement of een geërfde woning. Een van uw volwassen kinderen is geïnteresseerd om dat van u over te kopen. Is het interessant om dat te doen met een verkoop op lijfrente?

GRONDIG ONDERZOCHT - BELASTINGCONTROLE - 13.06.2017

Een akkoord ondertekend... en toch niet akkoord meer

Stel, na een discussie met uw controleur over bv. de verdeelsleutel privé-beroeps van uw woning ondertekent u een zgn. akkoord. Als later zou blijken dat u te veel toegegeven heeft, kunt u daar dan nog op terugkomen? Een arrest licht toe...

PRO MEMORIE - 13.06.2017

Tussen 1 juni en 15 juli 2017


KINDEREN - STUDENTENARBEID - 13.06.2017

Mag uw kind maar 475 uur als student werken?

Stel, uw zoon/dochter wil in de zomer als jobstudent(e) werken. Dat zou sinds 1 januari 2017 max. 475 uur per jaar kunnen. Wil dit zeggen dat als hij/zij meer werkt, hij/zij niet meer ten laste is en/of geen recht op kinderbijslag meer geeft?

BELASTBARE INKOMSTEN - VARIA - 12.06.2017

Hoe wordt een uitkering gewaarborgd inkomen belast?

De uitkering van een verzekering gewaarborgd inkomen is soms vrijgesteld van belasting, maar is meestal belastbaar als beroepsinkomen. Wordt ze dan gewoon samen met uw ‘winsten’ of ‘baten’ belast, of is er toch nog een verschil?

AANSLAGBILJET - 12.06.2017

Twee gemiddelde aanslagvoeten?


BELASTBARE INKOMSTEN - VARIA - 12.06.2017

Belastingvrije som en buitenlandse inkomsten?


SUCCESSIERECHTEN - 12.06.2017

Gesplitste aankoop via grootouders!?


BTW - AFTREKBAARHEID - 12.06.2017

Wat met de btw als u goederen gratis weggeeft?

Het weggeven van goederen waarvan u btw gerecupereerd heeft, beschouwt de Btw in principe toch als een belastbare levering. Hierop bestaan enkele uitzonderingen, waarover de Btw onlangs een circulaire gepubliceerd heeft.

ONROEREND GOED - VARIA - 12.06.2017

Niet huren van uw ouders, maar vruchtgebruik kopen?

Uw ouders zijn eigenaar van een bedrijfspand dat ze u ter beschikking willen stellen. U zou het pand kunnen huren, maar u kunt ook het vruchtgebruik ervan kopen voor bv. 15 of 20 jaar. Wat zijn fiscaal gezien de belangrijkste verschillen?

BELASTINGAANGIFTE - 12.06.2017

Niet tijdig, dan belastingverhoging!

U weet inmiddels dat u uw aangifte tijdig moet indienen. Binnenkort heeft de fiscus waarschijnlijk nog meer armslag als u dat niet zou doen. Hoe dan?

BELASTINGBEREKENING - GEZINSSITUATIE - 12.06.2017

Fiscale gevolgen van wijziging domicilie?

Een van uw ouders, bv. uw moeder, is opgenomen in een tehuis, terwijl de andere nog thuis blijft wonen. Een van de vragen die u dan krijgt, is of de domicilie van uw moeder overgezet moet worden naar het rusthuis. Wat doet u daarmee dan?

BTW - ONROEREND GOED - 12.06.2017

Is het nog wel een verbouwing tegen 6% btw?

Stel, u bent van plan om uw eigen woning te laten renoveren en u wilt meteen ook een stuk laten bijbouwen. Kan dat dan ook tegen 6% btw of niet? Waarmee moet u voor dat verlaagd btw-tarief eigenlijk rekening houden?

BELASTINGEN - AANGIFTE - 12.06.2017

Geef uw buitenlandse rekeningen tijdig aan!


PENSIOEN - WETTELIJK PENSIOEN - 12.06.2017

40 jaar als zelfstandige en nog geen deftig pensioen?

Recent kwam in de media hoe iemand die 40 jaar als zelfstandige gewerkt had nadien een pensioen kreeg van minder dan € 1.000. Kan dat wel? Het minimumpensioen als zelfstandige is toch even hoog als dat van een werknemer?

RECHT - SLECHTE BETALERS - 12.06.2017

Heeft uw klant steeds 30 dagen om uw factuur te betalen?

Een klant betaalt uw factuur niet op tijd, ondanks een herinnering die u hem al gestuurd heeft. Uiteindelijk laat hij u weten dat hij toch recht heeft op 30 dagen. Is dat eigenlijk wel zo? Hoe gaat u daar in de praktijk het best mee om?

BTW - AANGIFTE - 12.06.2017

Spontaan btw-voorschotten betalen?

Sinds 1 april bent u als btw-kwartaalaangever niet meer verplicht om btw-voorschotten te betalen. Maar mag u spontaan nog voorschotten betalen?

BELEGGEN - FONDSEN - 12.06.2017

Haal een maandelijks inkomen uit uw fonds

Wenst u maandelijks of elk kwartaal een aanvullend inkomen uit uw portefeuille, dan kan een beleggingsfonds met regelmatige dividendbetaling een aantrekkelijke oplossing bieden. Wat zijn de mogelijkheden en hoe wordt u erop belast?

SUCCESSIERECHTEN - GESPLITSTE AANKOOP - 12.06.2017

Een (goedkopere) gesplitste aankoop via opa?


TIJDSKREDIET EN THEMATISCH VERLOF - 12.06.2017

De ene palliatieve zorgen zijn de andere niet...

Ingevolge de Wet op werkbaar en wendbaar werk (WWW-wet) werd het zgn. palliatief verlof uitgebreid van 2 x 1 maand naar 3 x 1 maand. Wil dit dan zeggen dat men voor één en dezelfde persoon max. drie maanden kan ‘thuisblijven’?

STUDENTENARBEID - 12.06.2017

Hoe voorkomen dat u het lage studententarief verliest?

Stel, u wilt iemand als student tegen de lage RSZ-tarieven in dienst nemen en die persoon blijkt nog genoeg saldo van zijn 475 urenkrediet over te hebben. Wat moet er dan gebeuren om het goedkope RSZ-tarief niet op de helling te zetten?

VERVANGINGSOVEREENKOMST - 12.06.2017

Mag een vervanger al vóór de schorsing beginnen?

Stel, iemand gaat op ouderschapsverlof of tijdskrediet en u laat de vervangingsovereenkomst van wie hem vervangt al twee dagen vroeger aanvangen. Wist u al dat dit u een opzegvergoeding (voor de vervanger) kan kosten?

BELASTINGAANGIFTE - 12.06.2017

Welke is de juiste gezins- en kinderstatus?

De familiale en gezinsstatus invullen op de belastingaangifte, op het eerste gezicht kan dat toch niet moeilijk zijn? Toch blijkt het een van de meest voorkomende ‘struikelblokken’ te zijn. Waarop moet men in het bijzonder letten?

OPZEGGINGSTERMIJN - 12.06.2017

Contractuele opzegtermijn voor stap 1, of niet?

Stel, u gaat een bediende ontslaan die al van vóór 1 januari 2014 in dienst is en waarvoor het contract een opzegtermijn bevat. Moet/mag u dan nog rekening houden met die clausule? De eerste vonnissen hierover lichten toe...

OPZEGGINGSTERMIJN - 12.06.2017

Geen verlenging a.u.b.: hoe doen?

Een opzegtermijn werd geschorst, maar de werknemer verkiest zelf dat de termijn niet verlengd wordt. Hoe moet u dat aanpakken volgens het Hof van Cassatie?

AFWEZIGHEID - LOON - 12.06.2017

U moet toch niet betalen voor het oudercontact, zeker?

Stel, een werknemer wil het werk een paar uur vroeger verlaten om tijdig op het oudercontact voor zijn kind te geraken. Hij stelt dat dit een overmachtssituatie is en dus een ‘wettige afwezigheidsreden’ die u niet kunt weigeren. Klopt dat?

FISCAAL - ONKOSTENVERGOEDING - 12.06.2017

Waar blijft de buitenlandse landenlijst... ?


BTW - WERKEN IN ONROERENDE STAAT - 12.06.2017

In- en opbouwlampen installeren, hoe factureren?

Voor de levering met plaatsing van lampen in een woning geldt in principe 21% btw, maar bij inbouwspots kan het 6%-btw-tarief van toepassing zijn. Wat als u zowel in- als opbouwlampen installeert en wat als uw klant een btw-plichtige is?

FISCAAL - BELASTINGAANGIFTE - 12.06.2017

Buitenlandse inkomsten en kinderen ten laste?


OFFERTES & CONTRACTEN - VARIA - 12.06.2017

De offerte is niet getekend, dus niets te betalen?

Uw collega voerde werken uit bij een klant. Wanneer hij zijn factuur stuurt, beweert die klant echter dat er geen werken uitgevoerd werden. De offerte werd immers nooit ondertekend. Is daar nog iets aan te doen?

PERSONEEL - VAKANTIE - 12.06.2017

Ziek tijdens het bouwverlof, dan nadien nog verlof tegoed?

Het bouwverlof komt stilaan dichterbij en dan is er soms discussie over wat er gebeurt als één van uw werknemers zich ziek meldt in die periode. Hoe zit dat nu weer juist in elkaar?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - 09.06.2017

Vennootschapsaangifte is er!


VENNOOTSCHAP - 09.06.2017

My Enterprise... ?


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - REKENING-COURANT - 09.06.2017

Iets verkopen aan uw bvba om uw rc-schuld te verkleinen

Uw schuld via rekening-courant is hoog opgelopen. U wilt die nu verminderen door iets van u privé aan uw bvba te verkopen. Met welke formaliteiten moet u dan rekening houden, hoe zit dat fiscaal en wat verkoopt u eigenlijk het beste?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - LOON - 09.06.2017

Aandelenopties in plaats van een extra gewoon loon?

Wilt u zichzelf een extra loon toekennen, dan kan uw vennootschap aandelenopties kopen en gratis aan u geven. Wat zijn daarvan de fiscale gevolgen en zijn zulke opties fiscaal gezien eigenlijk altijd interessanter dan een extra ‘gewoon’ loon?

BTW - CREDITNOTA - 09.06.2017

Cruciale vermelding op uw creditnota


PRIVÉWONING IN VENNOOTSCHAP - VRUCHTGEBRUIK - 09.06.2017

Betaalt uw vennootschap ook de grove herstellingen?

U bent blote eigenaar van een pand waarvan uw bvba het vruchtgebruik bezit. De grove herstellingen zijn dan normaal door u privé te betalen. Welke herstellingen zijn dat juist en wat als u die toch door uw vennootschap laat betalen?

VENNOOTSCHAPSVORMEN - 09.06.2017

Van 17 naar 4 vennootschapsvormen!


PRIVÉWONING IN VENNOOTSCHAP - BTW - 09.06.2017

Renovatiefactuur aan uw bvba of aan u privé?

U laat renovatiewerken uitvoeren aan uw privéwoning die in uw bvba zit. Welk btw-tarief geldt daarvoor dan en hoe moet uw aannemer dat eigenlijk factureren?

VENNOOTSCHAPSVORMEN - OMVORMING - 09.06.2017

Uw comm.v omvormen naar bvba!?

U heeft momenteel een gewone commanditaire vennootschap of zgn. comm.v en uw boekhouder raadt u aan om die om te vormen naar een bvba. Waarom komt hij daar eigenlijk mee af en wat moet er dan allemaal concreet gebeuren?

ONKOSTENVERGOEDING - 09.06.2017

Waar blijft de buitenlandse landenlijst?

Normaal staan elk jaar in maart-april de buitenlandse dagvergoedingen in het Staatsblad. Intussen zijn we al juni en is die lijst er nog niet! Wat nu gedaan?

FISCAAL - VAPZ - 08.06.2017

Maximaliseer uw fiscale aftrek voor pensioenopbouw!

Wilt u op een fiscaal vriendelijke manier via uw privéaangifte een pensioen opbouwen, dan kan dat via pensioensparen, langetermijnsparen en/of een zgn. VAPZ. Hoe kunt u dat optimaliseren?

PERSONEEL - ARBEIDSDUUR - 08.06.2017

Overuren voortaan eenvoudiger

Laat u uw werknemers in de drukke zomermaanden extra uren kloppen in uw winkel, dan kan dat voortaan veel eenvoudiger. Geldt dat ook in de horeca?

PERSONEEL - AANWERVEN - 08.06.2017

Vlaamse premie als u een werkloze aanwerft


HANDELSHUUR - HUURHERSTELLINGEN - 08.06.2017

Wie staat in voor welke kosten aan het pand?

De automatische deur van het handelspand dat u huurt is stuk. Die deur stond al bij de aanvang van de huur in het pand. Wie moet een dergelijke herstelling dan betalen? Wie betaalt als er een verzwaring van de elektriciteit nodig is?

RECHT - BETALING - 08.06.2017

Een derdenbeslag, wat is er daarbij van belang?

Cassatie bracht op 24.04.2017 een aantal principes in herinnering i.v.m. een zgn. derdenbeslag. Wat is dat juist? Wat is er van belang indien een schuldeiser van een leverancier bij u zo’n derdenbeslag legt?

BTW-CONTROLE - VARIA - 08.06.2017

Terug btw-controles door specialisten?

Belastingcontroleurs werden tot voor kort verondersteld polyvalent te zijn en zowel beslagen te zijn in de inkomstenbelasting als in de btw. Aan de minister van Financiën werd onlangs gevraagd of dit niet herzien kan worden wegens onhoudbaar...

BTW-TARIEF - VARIA - 08.06.2017

Heeft de brexit al gevolgen op het vlak van btw?

Nu het Verenigd Koninkrijk effectief aangekondigd heeft uit de EU te stappen, stellen velen zich de vraag of dit nu reeds gevolgen heeft op het vlak van btw en of er andere wijzigingen zijn in Europa waar wel al rekening mee gehouden moet worden...

AFTREKBARE BTW - AUTOKOSTEN - 08.06.2017

Een auto kopen en verkopen als gemengd btw-plichtige...

Hoe berekent u als gemengd btw-plichtige de aftrekbare btw op uw autokosten? Moet u dan eerst de wettelijke beperkingen toepassen en vervolgens het zgn. verhoudingsgetal of omgekeerd en welke gevolgen heeft dat bij een latere doorverkoop?

BTW-CONTROLE - BEWIJSMIDDELEN - 08.06.2017

Is een omzetverhoging inclusief of exclusief btw?

Naar aanleiding van een controle wordt uw omzet voor een bepaald jaar verhoogd. Is die omzetverhoging dan inclusief btw of komt die daar nog bovenop en welk btw-tarief is desgevallend dan van toepassing? Even kijken welke principes er ter zake gelden...

DIENSTEN - VARIA - 08.06.2017

Is software nu een levering of een dienst?

Bij de aan- en verkoop van software is het niet altijd even duidelijk of het nu gaat om een levering van een goed dan wel om een dienstverrichting. Wat is er ter zake van belang en welke gevolgen heeft dit dan in de verschillende situaties? Even kijken...

BTW-TARIEF - 6% BTW - 08.06.2017

Inbouwspots factureren met btw verlegd?

Het leveren en plaatsen van verlichtingstoestellen is geen werk in onroerende staat en kan bijgevolg ook niet tegen 6% btw. Geldt dat ook voor inbouwspots?

BTW-TARIEF - 6% BTW - 08.06.2017

Een tuinhuis als garage: 6% btw mogelijk?

Werken in onroerende staat aan een privéwoning van minstens 10 jaar oud, kunnen het verlaagd btw-tarief van 6% genieten. Dat geldt in principe ook voor werken aan de garage, maar niet voor een tuinhuis. Wat evenwel als het tuinhuis dienst doet als garage?

BTW-AANGIFTE - PERIODICITEIT - 08.06.2017

Kunt u overstappen van maand- naar kwartaalaangiftes?

Nu het verplicht betalen van btw-voorschotten afgeschaft is, stellen vele maandaangevers zich de vraag of zij desgevallend kunnen overstappen naar kwartaalaangiftes om zo ook hun btw-verplichtingen te minimaliseren. Even kijken hoe dat precies zit...

FACTUUR - VERPLICHTE VERMELDINGEN - 08.06.2017

Moet niet meer zo nodig van Europa?

Een collega kreeg een factuur waarop een aantal btw-vermeldingen ontbraken. “Hoeft niet meer zo nodig”, zei de leverancier toen hij een correctie vroeg... Correct?

RECHT - LEVERANCIER - 08.06.2017

Welke afspraken zijn van belang met een webmaster?

U wilt een website voor uw zaak laten ontwerpen door een externe webmaster. Wat zijn dan zoal de aandachtspunten in het contract dat u met zo’n bureau sluit en hoe voorkomt u problemen?

RECHT - GARANTIE - 08.06.2017

Hoeveel garantie moet u geven aan professionele klanten?

Voor consumenten liggen strikte spelregels vast over de garantie die u moet toekennen als verkoper, maar voor uw professionele klanten kunt u hiervan afwijken. Wat zei het Hof van Cassatie hier op 07.04.2017 over?

FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 08.06.2017

De speedpedelec wordt fiscaal dan toch weer een fiets!

Snelle elektrische fietsen of zgn. speedpedelecs waren eerst fietsen, dan bromfietsen en nu zouden het toch terug fietsen worden! Hoezo? Wat betekent dat dan uiteindelijk op fiscaal vlak en hoe zit dat precies verzekeringstechnisch?

VLAAMS GEWEST - WOONBONUS - 07.06.2017

Welke Vlaamse woonbonus geldt er nu eigenlijk voor u?

Sinds Vlaanderen bevoegd is voor de woonbonus zijn er al drie varianten de revue gepasseerd, zodat niemand meer goed het bos door de bomen ziet. Wij zetten alles voor u nog eens op een rijtje!

WONINGHUUR - HUURDER - 07.06.2017

Op zoek naar een huurder die Nederlands spreekt...

Bent u op zoek naar een huurder, dan moet u zoals u weet opletten dat u daarbij niet discrimineert. Hoever gaat dat dan? Wat als een verhuurder bv. vraagt om een huurder te zoeken die goed Nederlands spreekt? Kan dat of niet?

FISCAAL - LENING - 07.06.2017

Als ouder een deel van de woning van uw kind kopen?

U overweegt om een deel van de gezinswoning van uw kind zelf aan te kopen. Uw kind kan van de bank immers geen lening krijgen voor de aankoop van de volledige woning. Is dat een goed idee of kunt u dat beter anders aanpakken?

VASTGOEDMAKELAAR - ERELOON - 07.06.2017

Een aanvaardbaar bod, maar nadien een hoger bod...

Als vastgoedmakelaar komt het geregeld voor dat er een aanvaardbaar bod voor de verkoper komt, maar er nadien toch nog een hoger bod komt. Hoe gaat u daarmee om? Recent sprak een rechter zich uit...

MEDE-EIGENDOM - SYNDICUS - 07.06.2017

Hoe u concreet inschrijven als syndicus in de KBO?

Sinds 1 april 2017 moet u zich als syndicus mogelijk inschrijven in de KBO. Hoe pakt u die inschrijving dan concreet aan? Moet u daarvoor dan ook iets aanpassen in uw contract als syndicus?

VLAAMS GEWEST - VARIA - 07.06.2017

Een beschermd monument goedkoper kopen of schenken

Sinds 14 mei 2017 kunt u in het Vlaams gewest een beschermd monument verkopen of schenken tegen een lager tarief. Hoe weet u nu precies welke monumenten hiervoor in aanmerking komen en wat is er dan juist gewijzigd?

VERZEKERINGEN - 07.06.2017

Niet verzekerd voor overstroming?

De brandverzekering voorziet normaal ook in een dekking voor natuurrampen. Dat geldt echter niet in zgn. risicozones. Hoe zit dat en wat wijzigt er?

REKENINGSTELSEL - 07.06.2017

Klasse 0: hoe gebruikt u de orderrekeningen correct?

Naar aanleiding van ons artikel over de verwerking van de niet in de balans opgenomen rechten en verplichtingen kregen we van een lezer de vraag om toe te lichten hoe de orderrekening correct gebruikt moet worden om zekerheden te boeken.

We bekijken voor u hoe u die zekerheden correct boekt en welke waardering u daarbij het beste hanteert.