Alle domeinen

2017 - December

FISCAAL - VARIA - 22.12.2017

U krijgt een lening van uw ouders, hoe zit dat fiscaal?

Stel, uw ouders lenen u geld voor uw bouwbedrijf. Zijn de interesten die u hen daarop betaalt voor u dan fiscaal aftrekbaar en hoe worden uw ouders daarop belast? Van welke fiscale voordelen kunt u zoal profiteren? Even kijken...

RECHT - VARIA - 22.12.2017

Is afstand van vruchtgebruik een schenking?

Heel wat schenkingen van ouders aan de kinderen gebeuren met voorbehoud van vruchtgebruik. Maar kunnen de ouders dan later afstand doen van dit vruchtgebruik, zonder daarop schenk- of erfbelasting te moeten betalen?

ONROEREND GOED - WONINGFISCALITEIT - 22.12.2017

Weet u zeker dat het gaat om een klein beschrijf?

In het Vlaams en Waals gewest betaalt u minder registratierechten bij de verkoop van een woning indien die een laag kadastraal inkomen heeft. Sinds kort gaat het kadaster daar iets anders mee om...

VLAAMS GEWEST - VARIA - 22.12.2017

Sinds 2018 is er naast een E-peil ook een S-peil verplicht

Wilt u bouwen of verbouwen in het Vlaams gewest, dan moet dat energievriendelijk gebeuren, waardoor u een bepaald E-peil behaalt. Sinds 2018 is er ook een verplichting gekomen voor het S-peil. Waar gaat dat dan weer over?

RECHT - VARIA - 22.12.2017

Vervroegd terugbetalen? Goed nieuws!

Een professioneel krediet vervroegd aflossen is soms niet haalbaar wegens de torenhoge boete. Cassatie maakte daar onlangs komaf mee!

FACTUUR - VARIA - 22.12.2017

Getekend voor ontvangst hoewel de levering fout was...

Uw collega merkte pas toen hij een levering uitpakte dat hij toch niet het juiste product ontvangen had. Toen had hij echter wel al de leveringsbon getekend voor ontvangst. Is dat dan een probleem of niet?

FISCAAL - VARIA - 22.12.2017

Voor boekjaar 2017 kiezen voor gespreide taxatie

Heeft uw bvba in 2017 een investering verkocht met winst die ze gespreid kan laten belasten, dan doet ze daar door de hervorming van de vennootschapsbelasting extra voordeel mee! Hoezo, en is er ook een addertje onder het gras?

ONTSLAGMOTIEF - KENNELIJK ONREDELIJK ONTSLAG - 22.12.2017

Geen motiveringsplicht in bepaalde sectoren?

Sinds 01.04.2014 geldt er een motiveringsplicht als men naar de reden van het ontslag vraagt. Sommige sectoren, bv. PC 215, voorzien echter in een bijzondere ontslagprocedure. Moet u dan ook nog motiveren? Een recent vonnis licht toe...

GROEPSVERZEKERING - RSZ-BIJDRAGEN - 22.12.2017

Extra premies niet vergeten aan te geven aan de RSZ

Op premies die u in de groepsverzekering van uw personeel stort, zijn speciale RSZ-bijdragen van altijd 8,86% en van soms nog 3% verschuldigd. In januari gebeurt er het best eens een controle op dat vlak. Waarom is dat zo?

OPZEGGINGSTERMIJN - 22.12.2017

Neem de rest van de opzeg uw vrije dagen maar op...

Eens hij opgezegd was door zijn werkgever, was er nog weinig aan te vangen met een werknemer. Dus hoefde hij niet meer te komen van de werkgever; die zette hem nl. ‘op verlof’ voor de rest van de opzegtermijn. Kan zoiets dan?

WETTELIJK PENSIOEN - 22.12.2017

Studiejaren ‘afkopen’: wat kost het, wat brengt het op?

Sinds 1 december 2017 is de nieuwe regeling om studiejaren voor het pensioen af te kopen, een feit. Hoe werkt dit en wat zal dit uw werknemer kosten? In welke mate is het ook interessant om dit te doen?

INDEXATIE - LOON - 22.12.2017

Grensbedrag loonbonus 2018 is gekend


OPZEGGINGSTERMIJN - 22.12.2017

Wachten met aanwerven of ontslaan?

Vanaf 01.02 of 01.03.2018 daalt de opzeg voor de eerste maanden van de tewerkstelling tot 1 week. Wil dit zeggen dat u beter even wacht om aan te werven?

WOON-WERKVERGOEDING - 22.12.2017

Soms met de auto: moet u die benzine betalen?

Stel, iemand komt met de trein naar het werk en u betaalt daar het ‘wettelijk’ forfait voor. Als hij af en toe met de auto komt, moet u zijn benzine dan extra vergoeden? Zelfde vraag als hij met de auto komt en af en toe de trein neemt...

FIRMAWAGEN - FISCALE AFTREK - 22.12.2017

Pas over twee jaar lagere aftrek, maar nu al anticiperen!

De eerste twee jaar verandert het zomerakkoord nog niets aan de aftrek van de firmawagens in de venn.b. Vanaf 2020 zullen de aftrekpercentages echter sterk dalen. Hoe kunt u voorkomen dat de kosten van uw wagenpark te hoog worden?

ONROEREND GOED - 22.12.2017

Uw winkelpand verhuren als een pop-upstore?

In heel wat steden geraken winkels vandaag soms iets moeilijker verhuurd. U krijgt dan misschien ook een voorstel om uw pand tijdelijk te verhuren als een pop-upstore. In Vlaanderen bestaan er daarvoor nu specifieke wettelijke regels. Wat houden die regels concreet in? Gelden dezelfde regels ook als u in Brussel of Wallonië een pand verhuurt?

ONROEREND GOED - 22.12.2017

Nieuwe regels opzeg huurcontracten?

Vanaf 1 september 2018 treedt in principe het nieuwe Vlaamse Huurdecreet in werking. De spelregels voor de opzeg van huurcontracten van korte duur en voor studentenkamers worden dan grondig aangepast. Wordt een contract van korte duur dan ook opzegbaar? Moet uw huurder u dan een schadevergoeding betalen? En wat zijn de nieuwe regels voor de verhuur van studentenkamers?

SUCCESSIEPLANNING - 22.12.2017

Fiscale transparantie en uw fiscale spaarpot

Door de aandelen in uw vennootschap te certificeren via een stichting administratiekantoor (STAK) en de certificaten te schenken aan uw kinderen, behoudt u de controle en kunt u bepalen hoe de volgende generaties met elkaar moeten samenwerken. De STAK heeft echter doorstortingsplicht. Wat zijn daarbij de aandachtspunten als uw bedrijf vastgeklikte reserves of liquidatiereserves kan uitkeren?

BELEGGEN - 22.12.2017

Conviction funds als alternatief?

Als belegger moet u niet altijd op zoek gaan naar een vermogensbeheerder om goede resultaten te boeken. Sommige fondsen kunnen een valabel alternatief bieden.

VERMOGENSBEHEER - 22.12.2017

Uw beleggingsprofiel: niets is wat het lijkt... ?

Als u uw beleggingsportefeuille toevertrouwt aan een bank, dan moet de bank uw beleggingsprofiel bepalen. Zo kan de beheerder uw portefeuille samenstellen in functie van uw kennis, ervaring en wensen. Omdat het vandaag niet evident is om met een defensief of neutraal profiel een behoorlijk rendement te behalen, nemen de beheerders soms echter meer risico dan u op het eerste gezicht zou denken...

SUCCESSIEPLANNING - 22.12.2017

Schenking familiebedrijf: impact erfrecht?

U kunt uw familiebedrijf in de drie gewesten schenken tegen 0% schenkbelasting. Meestal schenken de ouders dan met voorbehoud van vruchtgebruik. Het nieuwe erfrecht heeft echter een belangrijk ongewenst gevolg voor schenkingen met voorbehoud van vruchtgebruik, ook als ze van vóór de inwerkingtreding van dat erfrecht dateren. Wat is dat ongewenste effect en hoe kunt u het tegengaan?

HUWELIJKSVERMOGEN - 22.12.2017

Echtscheiding: samen een bedrijf?

Een verstoorde relatie tussen echtgenoten-aandeelhouders kan de toekomst van een bedrijf hypothekeren, zeker als de echtscheidingsprocedure lang aansleept. Kan de vennootschapsrechtelijke geschillenprocedure dan soelaas bieden? Wat zijn de gevolgen van een uitsluiting of een uittreding, zowel voor het bestuur van de vennootschap als voor de vereffening-verdeling van de huwgemeenschap?

SUCCESSIEPLANNING - 22.12.2017

Hoe de nadelen van een keuzebeding opvangen?

Na een overlijden blokkeert de bank de rekeningen. Als u een keuzebeding heeft, gaan er vaak een aantal maanden voorbij vooraleer de bank de rekeningen kan vrijgeven. Hoe beperkt u de tijd die daarvoor nodig is? Op welke manier kunt u er daarnaast via een spaarverzekering (Tak 21) voor zorgen dat de langstlevende snel over voldoende liquiditeiten beschikt? Wat zijn daarvan de fiscale gevolgen?

PERSONEEL - ONTSLAG - 22.12.2017

Mag u een hoofddoek verbieden?

Een moslima die bij u in dienst is en nooit een hoofddoek droeg, wil dat plots toch doen. Kunt u dat verbieden? Cassatie stelde zich onlangs streng op...

VENNOOTSCHAP - VARIA - 22.12.2017

Een jaarrekening ‘lezen’: waarnaar moet u (niet) kijken?

U zou weleens willen weten hoe uw collega’s het doen of u wilt zien dat die potentiële nieuwe klant genoeg financiële draagkracht heeft. Door zijn jaarrekening dan op te vragen, komt u al veel te weten, maar hoe ‘leest’ u die precies?

VENNOOTSCHAP - VARIA - 22.12.2017

StartMyBusiness is nog zo’n nieuwe tool...


RECHT - FACTUUR - 22.12.2017

‘Geprotesteerd’ vermelden op de factuur is niet genoeg...

Een collega was het niet eens met een factuur. Hij vermeldde dus ‘geprotesteerd’ op die factuur en stuurde ze zo terug. Dat is echter op zich niet voldoende, vond de rechter. Hoe pakt u het protest van een factuur dan beter aan?

PERSONEEL - ONTSLAG - 22.12.2017

Gooi afgiftebewijs bpost van een opzegbrief niet weg!

Als men een werknemer ontslaat met een zgn. opzegtermijn, moet dat met een aangetekende brief gebeuren. Een collega ondervond dat het erg belangrijk is dat u ook kunt bewijzen dat dit wel degelijk aangetekend gebeurd is...

BELASTBARE WINST - 21.12.2017

Nu nog 2017 fiscaal optimaliseren?

Uw belastbare winst zo laag mogelijk houden is altijd interessant en zeker voor boekjaar 2017! Wat kunt u dan nu, begin 2018, daarvoor nog doen?

BEDRIJFSLEIDER - SOCIAAL STATUUT - 21.12.2017

Bijkomende drempels voor vermindering sociale bijdragen

Uw voorlopige sociale bijdragen van 2018 worden berekend op uw loon van 2015, tenzij u aantoont dat uw loon van 2018 lager is dan bepaalde drempelbedragen, dan kunt u minder betalen. Wat verandert daar dit jaar aan?

AANDELEN - VARIA - 21.12.2017

Waardevermeerdering op aandelen?


BEDRIJFSLEIDER - ONTSLAG - 21.12.2017

Uw opzeg als bestuurder voortaan voordelig belast?

U bent bestuurder van een nv en er werd overeengekomen dat de aandeelhouders u een opzegvergoeding moeten uitbetalen bij ontslag. Hoe wordt die vergoeding dan privé bij u belast? Via een circulaire van 14.11.2017 geeft de fiscus uitleg.

PRIVÉWONING IN VENNOOTSCHAP - VRUCHTGEBRUIK - 21.12.2017

Welke huurwaarde om een vruchtgebruik te waarderen?

Een vennootschap koopt het vruchtgebruik van een pand. De fiscus vindt dat vruchtgebruik overgewaardeerd en hij belast de zaakvoerders-blote eigenaars op een privévoordeel. De rechter floot de fiscus echter terug! Eens kijken waarom...

DAGELIJKS BESTUUR - VARIA - 21.12.2017

Is uw inschrijving in zgn. KBO nog up-to-date?

Gaat u gegevens van uw bvba wijzigen zoals bv. naam en/of doel, dan moet die wijziging in de zgn. KBO vermeld staan. Wat is het risico als u niets doet?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - VARIA - 21.12.2017

Zijn het verdoken meerwinsten of verdoken reserves?

Vennootschappen kunnen belast worden op ‘verdoken meerwinsten’ en op ‘verdoken reserves’. Wat zijn dat juist? Wat is het verschil tussen beide en wat is het praktische belang van dat verschil?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - 21.12.2017

Van zomer- naar winterakkoord...


AFTREKBARE KOSTEN - 21.12.2017

Kunt u fiscaal nog iets aanvangen met oude facturen?

Tijdens de kerstvakantie heeft u uw papieren opgeruimd en daarbij nog enkele facturen uit vorige jaren teruggevonden die u blijkbaar nooit aan uw boekhouder bezorgd heeft. Oei, wat nu… ? Kunt u daar fiscaal nu nog iets mee aanvangen?

PENSIOEN - 21.12.2017

SWT in 2018: leeftijdsvoorwaarde en regels aangepaste beschikbaarheid verstrengd

Als u een werknemer ontslaat die aan de voorwaarden voldoet om met SWT te gaan, dan moet u een bedrijfstoeslag betalen. Wanneer kan een werknemer in 2018 nog in SWT gaan?

Wanneer moet een SWT’er dan aangepast beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt? Welke recent verstrengde uitzonderingen bestaan er nu nog? Wie doet daar beter geen beroep op?


BESTUUR - 21.12.2017

Meerhandtekeningsclausules: kwantitatieve of kwalitatieve beperkingen toevoegen?

In een nv zijn meerhandtekeningsclausules vooral nuttig om te vermijden dat de voltallige raad van bestuur elk contract moet ondertekenen. In een bvba kunt u via een meerhandtekeningsclausule de bevoegdheid van de individuele zaakvoerders inperken.

Kunt u aan die clausules dan kwantitatieve en kwalitatieve beperkingen aanbrengen? Publiceert u die beperkingen of houdt u ze toch beter intern? Waarom? Welke ongewenste gevolgen kan zo’n publicatie in een bvba met zich meebrengen?


STUDIEJAREN - 21.12.2017

Studiejaren afkopen: interessant of niet?

Sinds 1 december 2017 kunt u studiejaren afkopen om later een hoger pensioen te krijgen. Wellicht krijgt ook u van de bedrijfsleider of van uw collega’s de vraag of zo’n afkoop wel echt voordelig is. Wat adviseert u dan? Waarom stelt u de beslissing het best nog even uit?

FACTUUR - 21.12.2017

Niet-conforme factuur: btw nu toch recupereerbaar?

In een recente circulaire sluit de Btw zich nu aan bij de rechtspraak van het Europese Hof van Justitie. Is de btw vanaf nu toch zonder meer recupereerbaar, ook als de factuur niet aan alle vormvereisten voldoet? Welke bijkomende bewijsstukken moet u dan voorleggen? Tot wanneer heeft u daartoe de tijd?

KAPITAALVERMINDERING - 21.12.2017

Kapitaalvermindering: fiscale implicaties vanaf 1 januari 2018?

Het is reeds langer bekend dat u ten gevolge van het zomerakkoord een kapitaalvermindering niet langer zomaar belastingvrij zal kunnen uitkeren. Nu is er echter ook meer duidelijkheid over de concrete details. Wat houden de nieuwe spelregels precies in?

Zijn er nog mogelijkheden om de uitwerking van die nieuwe regels gunstig te beïnvloeden? Hoe kunt u de bijkomende complexiteit inperken die nu door het verschil tussen de boekhoudkundige en de fiscale verwerking van een kapitaalvermindering kan ontstaan?


AANSPRAKELIJKHEID - 21.12.2017

Hoe uw aansprakelijkheid beperken als uw klant aan consumenten verkoopt?

Hoeveel garantie moet u geven als u verkoopt aan handelaars die op hun beurt aan consumenten verkopen? Bent u dan verplicht om dezelfde garantie van twee jaar te geven die uw klant ook aan zijn klanten moet verlenen? Hoe kunt u het bedrijf beter beschermen door daarover andere contractuele afspraken te maken?

VASTE INRICHTING - 21.12.2017

Een buitenlandse vaste inrichting na het zomerakkoord?

Meestal is het (fiscaal) voordeliger om een buitenlandse activiteit op te starten via een vaste inrichting (VI) eerder dan via een aparte vennootschap (dochter), omdat u de buitenlandse opstartverliezen op die manier in België in mindering van het fiscale resultaat kunt brengen.

Het zomerakkoord verstrengt de regels voor de aftrek van verliezen van buitenlandse VI’s. Daarnaast komt er ook een exit tax als u activa overbrengt naar zo’n VI. Wat houden die nieuwe regels concreet in?


AANDELENRUIL - 21.12.2017

Aandelenruil: fiscale gevolgen bij de inbrenggenietende vennootschap?

In een vorig nummer gingen we uitgebreid in op de fiscale gevolgen van een zgn. fusion à l’anglaise bij de inbrengende vennootschap. Een lezer vroeg ons hoe die aandelenruil fiscaal behandeld wordt bij de inbrenggenietende vennootschap...

BELASTINGBEREKENING - 21.12.2017

Volgorde en beperking van aftrekposten, wat is er nieuw vanaf aanslagjaar 2019?

In het kader van de hervorming van de vennootschapsbelasting zal vanaf aanslagjaar 2019 de volgorde van aanrekening wijzigen, van de fiscale aftrekposten zoals de notionele interestaftrek en de overgedragen verliezen, en wordt er een tweede aftrekbeperking ingevoerd.

Wat verandert er aan de volgorde van de aftrekposten? Hoe zitten de reeds bestaande en de nieuwe aftrekbeperking in elkaar? Wanneer moet u ze toepassen en wat gebeurt er met de aftrekken die u wegens die beperkingen niet kunt benutten?


KOSTEN EIGEN WERKGEVER - 21.12.2017

Landenlijst nu opnieuw gewijzigd...

Als u of uw collega’s af en toe voor het werk naar het buitenland gaan, dan kunt u interessante forfaitaire dagvergoedingen genieten. Om die vergoeding te bepalen, gebruikt u de zgn. landenlijst. Die landenlijst werd onlangs opnieuw geactualiseerd...

ZOMERAKKOORD - 21.12.2017

Een ‘ATAD’-sausje voor het zomerakkoord vanaf 2020?

Het zomerakkoord kwam de laatste maanden uitgebreid aan bod in de pers. Wat minder belicht werd, is het feit dat het zomerakkoord voor 2020 ook een aantal maatregelen bevat die geïnspireerd zijn door de Europese ‘Anti Tax Avoidance Directive’ (2016/1164 van 12.06.2016) .

Het is nog wachten op de goedgekeurde wetteksten, maar we geven u alvast een voorsmaakje. Wat houden die maatregelen concreet in? Zijn ze ook voor u van belang?


FISCAAL - VENNOOTSCHAPSBELASTING - 21.12.2017

Kiezen voor gespreide taxatie in 2017 is extra interessant!

Heeft uw bvba in 2017 een investering met winst verkocht die ze gespreid kan laten belasten, dan doet ze daar door de hervorming van de vennootschapsbelasting extra voordeel mee! Hoezo, en is er ook een addertje onder het gras?

ONKOSTENVERGOEDING - 21.12.2017

Al een tweede buitenlandse landenlijst

De zgn. buitenlandse landenlijst van toepassing sinds 01.10.2017 is alweer vervangen door een nieuwe lijst, geldig sinds 22.11.2017! Hoe zit dat allemaal?

RECHT - VARIA - 21.12.2017

U neemt zaak over, wat met de schulden van de overlater?

Nadat u een zgn. handelsfonds overnam, vraagt er iemand om een schuld terug te betalen die de overlater nog bij hem had. Moet u die dan inderdaad terugbetalen en kunt u zelf ook nog schulden innen? Hoe kunt u zich indekken?

WONINGHUUR - HERSTELLINGEN - 20.12.2017

De herstelverplichtingen voor huurder en verhuurder

Recentelijk werd er voor het Brussels gewest een lijst gepubliceerd over welke verplichtingen huurder en verhuurder hebben inzake herstellingen en onderhoudswerken. Hoe zit dat in de andere gewesten?

FISCAAL - DIVERS INKOMEN - 20.12.2017

Speculatietaks op uw winst bij verkoop van vastgoed?

Als u privé een onroerend goed verkoopt met winst, dan kan de fiscus die winst belasten als hij vindt dat het gaat om zgn. speculatie. Hoe zit dat juist en waarop moet u letten? Het hof van beroep verduidelijkte op 27.04.2017 het een en ander.

ONROEREND GOED - VLAAMS GEWEST - 20.12.2017

Naast het E-peil nu ook een S-peil verplicht?

Wilt u bouwen of verbouwen, dan moet u voldoen aan almaar strengere energieverplichtingen. Vanaf 2018 komen er nieuwe regels aan. Het E-peil daalt immers nog verder en er komt ook een S-peil. Wat betekent dat precies?

WONINGHUUR - WAARBORG - 20.12.2017

De huurwaarborg in het Brussels gewest


GEMEEN HUURRECHT - VARIA - 20.12.2017

Landbouwgrond verhuren zonder dat het pacht is?

Wanneer u als eigenaar een landbouwgrond wilt verhuren, riskeert u dat dit automatisch onder de strenge regels van de Pachtwet valt. Is het ook mogelijk om daarbuiten te blijven? Het Hof van Cassatie sprak zich uit...

VERKOOP - PRIJSBEWIMPELING - 20.12.2017

Een verkoop met prijsbewimpeling...

Het is uiteraard strafbaar om bij een verkoop een deel ‘in het zwart’ te betalen. Wat zijn dan precies de gevolgen voor de verkoop zelf? Is die ook ongeldig?

BTW - 6%-TARIEF - 20.12.2017

Woning omvormen naar appartementen tegen 6% btw?

Een klant is van plan om een oude woning te kopen om die uit te breiden en te verbouwen tot twee appartementen die hij wil verhuren. Kunnen die werken dan tegen 6% btw gedaan worden? Wat zei de minister daarover op 27.07.2017?

MEDE-EIGENDOM - GEMENE DELEN - 20.12.2017

De bijdrage in de kosten van de lift, de trap en de hal...

Een handelspand of kantoor op het gelijkvloers staat los van de rest van het gebouw en maakt geen gebruik van de lift, de trap en de hal. Moet het dan al dan niet bijdragen in de kosten van die delen? Wat zegt de rechtspraak hierover?

VERZEKERINGEN - VARIA - 20.12.2017

Gratis plaatsbeschrijving via uw verzekering?


PENSIOEN - GROEPSVERZEKERING - 18.12.2017

Tweede fase Wijninckx-bijdrage opnieuw uitgesteld

Sinds 01.01.2012 moet een werkgever op de stortingen die hij doet voor de opbouw van een aanvullend pensioen, in bepaalde gevallen een bijzondere socialezekerheidsbijdrage (Wijninckx-bijdrage) betalen. Wanneer is dat zo? Hoeveel bedraagt die bijdrage? Zal de berekeningswijze wijzigen? En kan men optimaliseren met een backservice?

BELASTINGEN - PENSIOENOPBOUW - 18.12.2017

Landenlijst weer gewijzigd!

In ons vorige nummer hadden we het over hoe u de buitenlandse onkosten van uw collega’s moet vergoeden. Sinds 01.10.2017 was er nl. een nieuwe landenlijst waarop u zich kon baseren. Maar deze lijst werd nu reeds vervangen. Hoe zit dat?

BTW - FACTUUR - 18.12.2017

Btw-aftrek op niet-conforme factuur

Op 12.10.2017 bracht de Btw-Administratie een nieuwe circulaire uit inzake de btw-aftrek op een niet-conforme factuur. Eens kijken waar dat concreet over gaat...

VENNOOTSCHAP - BELEGGEN - 15.12.2017

Meerwaardebelasting op aandelen: hoe anticiperen?

In de vennootschapsbelasting zijn meerwaarden op aandelen veelal vrij van belasting. Het zomerakkoord verstrengt echter de vrijstellingsregeling, waardoor het nuttig kan zijn uw beleggingsportefeuille te herschikken. Hoe zit dat precies?

IMMATERIËLE VASTE ACTIVA - 15.12.2017

Immateriële activa verkopen aan uw vennootschap?

Een vennootschap boekt een bedrag van € 20.000 als immateriële vaste activa (IVA), met als tegenpost een tegoed op de rekening-courant (rc) van de zaakvoerder. Volgens de fiscus is die € 20.000 belastbaar als loon. Heeft hij gelijk?

CONTROLE & GESCHILLEN - SANCTIES - 15.12.2017

Wanneer staat de teller weer op nul?

Bij niet-aangifte, onvolledige of onjuiste aangifte kan de fiscus een belastingverhoging opleggen die stijgt in geval van herhaling. Hoe stopt u de teller?

BTW - BTW-VERPLICHTINGEN - 15.12.2017

Eigen werk in onroerende staat: wat met de btw?

Heeft u werken in onroerende staat uitgevoerd voor uzelf, dan moet u dat in bepaalde gevallen opnemen in uw btw-aangifte. Wanneer is dat precies het geval en wanneer niet en wat is daar recentelijk aan gewijzigd?

VENNOOTSCHAP - VERLAAGD TARIEF - 15.12.2017

Zo verliest u het verlaagd tarief voor boekjaar 2017 niet!

Voor het boekjaar 2017 gelden nog de oude voorwaarden voor de verlaagde vennootschapsbelasting. We zetten die even op een rijtje met de belangrijkste aandachtspunten, zodanig dat u eventueel nu nog kunt bijsturen.

BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 15.12.2017

Kosten gebouw niet aftrekbaar, want huurprijs te laag?

Een bvba heeft het vruchtgebruik van een gebouw waarin de zaakvoerder met zijn gezin woont en de volle eigendom van een pand dat aan de schoonmoeder verhuurd wordt. De fiscus verwerpt de kosten. Wat vond de rechter daarvan?

BEVEILIGING - ANTI-MALWARE - 14.12.2017

Bibberen voor ransomware?

In de media blijven steeds weer meldingen opduiken van ransomware die grote schade aanbrengt. Wat moet u hierover weten?

EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 14.12.2017

Maak ambassadeurs van uw klanten

Internet is het kanaal bij uitstek om informatie te verspreiden. Onder heel wat webartikelen treft u dan ook sharebuttons aan om de informatie te delen met anderen. Hoe integreert u zulke knoppen in uw eigen website?

SOFTWARE - BROWSER - 14.12.2017

Maakt Firefox een kwantumsprong vooruit?

Het afgelopen jaar heeft Mozilla gewerkt aan Project Quantum om tot een snellere versie van de Firefox-browser te komen. Is men hierin geslaagd?

WEBDIENSTEN - VARIA - 14.12.2017

Alle Google-tips op één plek


WEBDIENSTEN - VARIA - 14.12.2017

Video’s tonen zonder afleiding


ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 14.12.2017

Uw scherm delen kan ook zo

De communicatietool Slack heeft zijn ‘screensharing’-functie verder uitgebreid. Ook Workplace by Facebook biedt sinds kort de mogelijkheid om uw computerscherm te delen. Wij testten de tools voor u uit.

TELEFONIE - INTERNETTELEFONIE - 14.12.2017

Skype in het nieuw

Een tijdje geleden werd de nieuwe versie van Skype gelanceerd. Wat zijn de nieuwigheden? En hoe breidt u de mogelijkheden nog verder uit?

SOFTWARE - WINDOWS - 14.12.2017

Plan uw taken met de Windows Taakplanner

Wist u dat in alle versies van Windows een Taakplanner zit ingebouwd? Hoe gebruikt u hem?

ZOEKEN - INTERNET - 14.12.2017

Nog fijner zoeken met Google

Bijna iedereen gebruikt Google omdat die nu eenmaal de beste zoekresultaten oplevert. Toch kunt u met een aantal hulpmiddelen het zoeken nog verbeteren.

COMPUTER - HARDWARE - 14.12.2017

Ga beter aan de slag met uw NAS

Met een NAS-server of netwerkschijf maakt u via het netwerk back-ups van al uw computers. Moderne NAS-servers kunnen echter veel meer. Met deze add-ons maakt u van uw NAS een nog beter systeem.

WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 14.12.2017

Presenteer uzelf op LinkedIn

LinkedIn is een handig platform om te netwerken. Met de hulp van SlideShare kunt u uw activiteiten nog beter voorstellen. Hoe werkt dat precies?

WEBDIENSTEN - ONLINE SAMENwerken - 14.12.2017

Deel uw bestanden in de cloud

Heeft u ook bestanden in de cloud staan? Dan is het eenvoudig om mappen of bestanden te delen met anderen. Hoe gaat dit precies in zijn werk voor Dropbox, OneDrive en Google Drive?

CONSUMENT - ONLINE WINKELEN - 14.12.2017

Herroepings- of garantierecht?

Bij een online aankoop kunt u meestal aanspraak maken op het zgn. herroepingsrecht. Soms geldt echter het garantierecht. Wat houdt dat in?

WEBDIENSTEN - VARIA - 14.12.2017

Zo combineert u bestanden tot één geheel


HOLDING - 13.12.2017

Uw bedrijf verkopen aan een holding van uw kinderen?

Een familiebedrijf wordt vaak overgedragen door de aandelen te verkopen aan een holding die de kinderen daarvoor oprichten. Hoe wordt dit na het zomerakkoord fiscaal behandeld?

Is de meerwaarde die u daarbij realiseert belastingvrij? De ouders staan dan vaak betalingsuitstel toe. Kan de fiscus de interesten dan herkwalificeren als dividenden? Hoe kan de holding op een veilige manier geld uit de werkvennootschap halen om haar schulden af te lossen?


BEDRIJFSPENSIOEN - 13.12.2017

Het kapitaal van uw groepsverzekering of IPT opnemen en toch nog premies storten?

Een abonnee vroeg ons of het mogelijk is om een bedrijfspensioen vervroegd op te nemen en daarna verder te blijven werken en premies te storten in een nieuw contract. Kan dat? Wat zijn de voor- en nadelen? Zijn die premies fiscaal aftrekbaar? Hoe wordt de 80%-regel dan berekend?

Wat gebeurt er daarnaast met uw VAPZ, uw pensioensparen en uw individuele levensverzekeringscontracten, als u uw bedrijfspensioen vervroegd opgenomen heeft?


BELEGGINGEN - 13.12.2017

Verlaging drempel Reynders-taks vanaf 1 januari 2018: gevolgen voor u?

Vanaf 1 januari 2018 is de Reynders-taks ook verschuldigd bij nieuwe aankopen van gemengde fondsen met een dynamisch profiel die voor meer dan 75% in aandelen belegd zijn.

In extreme gevallen betaalt u die taks op de volledige verkoopprijs van uw fonds. Hoe wordt de Reynders-taks berekend? Wat moet u nagaan vooraleer u nieuwe beleggingen in fondsen overweegt? Waarom is het belangrijk om ook uw bestaande portefeuille nu tegen het licht te houden?


SUCCESSIEPLANNING - 13.12.2017

Successieplanning: regioshopping wordt steeds interessanter

Tussen de drie gewesten worden de verschillen inzake schenk- en erfbelasting steeds groter. Er gelden niet alleen andere tarieven, maar ook de interpretatie van de wetgeving verschilt.

Hoe kunt u daarmee uw voordeel doen? Wanneer is verhuizen mogelijk een interessante optie? Wat zijn dan de aandachtspunten?


FAMILIALE ONDERNEMING - 13.12.2017

Uw bedrijf schenken of geschonken: opgelet voor de gevolgen van het nieuwe erfrecht!

U kunt uw familiebedrijf in de drie gewesten schenken tegen 0% schenkbelasting. Meestal gebeurt die schenking dan met voorbehoud van vruchtgebruik.

Het nieuwe erfrecht zal echter vanaf 1 september 2018 een belangrijk ongewenst gevolg hebben voor dat soort schenkingen, ook als de schenking vóór die datum gebeurde.

Hoe zit dat precies? Welke maatregelen kunt u voor schenkingen uit het verleden én voor nieuwe schenkingen treffen om die ongewenste effecten tegen te gaan?


CONFLICTEN OPLOSSEN - 13.12.2017

Een conflict met de fiscus: beter oplossen via bemiddeling?

Sinds een tiental jaar kunt u voor de oplossing van een conflict met de fiscus gebruik maken van bemiddeling. In zo’n 70% van de gevallen leidt bemiddeling ook tot resultaat. Sinds 1 september 2017 is het een en ander gewijzigd aan de bemiddelingsprocedure.

Voor welke belastingen kunt u nu een beroep doen op fiscale bemiddeling? Vanaf en tot wanneer kunt u een aanvraag indienen? Hoe verloopt de procedure en wat is daar onlangs aan veranderd? Bent u dan verplicht om in te gaan op het voorstel van de bemiddelingsdienst?


FAILLISSEMENT - 13.12.2017

Nieuwe insolventiewetgeving: wat verandert er voor u als ondernemer?

Vanaf 1 mei 2018 treedt het nieuwe insolventierecht in werking. Welke gevolgen heeft dat voor u als u met het faillissement van een klant geconfronteerd wordt?

Wat verandert er voor de gefailleerde? Wat zijn de verschillen tussen de verschoonbaarheid (onder het huidige recht) en de kwijtschelding van restschulden onder het nieuwe recht?

Kunnen bestuurders nu ook failliet verklaard worden?


GERECHTELIJKE ONTBINDING - 13.12.2017

Nieuwe regels gerechtelijke ontbinding: nu zeker tijdig uw jaarrekening neerleggen?

Vennootschappen kunnen sinds 12.06.2017 veel sneller ontbonden worden als ze hun jaarrekening niet tijdig neerleggen. Wanneer is zo’n ontbinding nu effectief mogelijk? Kan de vennootschap dan altijd nog eerst een regularisatietermijn verkrijgen? Welke verplichtingen hebben de bestuurders van de vennootschap in zo’n situatie?

Wie kan de gerechtelijke ontbinding vorderen? Kunt u zo een concurrent buitenspel zetten?


CYBERRISICO’S - 13.12.2017

Een verzekering tegen cybercriminaliteit?

Een heel aantal bedrijven werd onlangs geconfronteerd met de gevolgen van het ‘wannacry’-virus. Toch blijft cybercriminaliteit een onderschat fenomeen.

In welke mate kunt u bij zo’n schadegeval een beroep doen op uw bestaande verzekeringen zoals uw BA uitbating?

Kunt u zich daarnaast specifiek tegen de gevolgen van cybercriminaliteit verzekeren? Is dat zinvol? Wat zijn dan de aandachtspunten?


SUCCESSIERECHTEN - SUCCESSIEPLANNING - 12.12.2017

Hoe belast de fiscus een rekening met derdenbeding?

Als (groot)ouders voor hun (klein)kinderen sparen, wordt door een bankier vaak een (effecten)rekening met derdenbeding aangeraden. Maar hoe wordt zo’n (effecten)rekening belast volgens een recent standpunt van de fiscus?

BELASTINGEN - AUTOKOSTEN - 12.12.2017

Snel nog ‘plug-inhybride’ als kerstcadeau van uw bvba?

Door het zomerakkoord zouden de huidige gunstmaatregelen voor de fakehybride verdwijnen vanaf 2020. Wat wijzigt er precies? En is dat ook zo indien u nu reeds een plug-inhybridewagen heeft of deze in 2017 nog aanschaft?

BELASTINGEN - AFTREKBARE KOSTEN - 12.12.2017

Relatiegeschenken, hoe zit dat fiscaal?

U wilt uw zakenrelaties een eindejaarscadeau geven. Zijn dat aftrekbare uitgaven? En kunt u de btw hierop recupereren?