Alle domeinen

2018 - Maart

BELEGGEN - 30.03.2018

Speculatief: beleggen in ‘weed’?

In de VS legaliseren steeds meer staten het gebruik van cannabis voor medische doeleinden. Kunt u daar als speculatieve aandelenbelegger uw voordeel mee doen?

BELEGGEN - 30.03.2018

Uw effecten op naam zetten: een goed idee?

Door uw effecten op naam te zetten, kunt u de nieuwe effectentaks van 0,15% vermijden. Welke andere voordelen biedt die omzetting u daarnaast? Met welke nadelen moet u dan rekening houden? Welke gevolgen heeft zo’n omzetting voor uw successieplanning of wanneer u achteraf wilt lenen om onroerend goed te kopen? Wanneer is effecten op naam zetten toch zeker zinvol?

SUCCESSIEPLANNING - 30.03.2018

Opgelet met vergoedingen tussen echtgenoten

In een gemeenschapsstelsel vinden er vaak betalingen plaats zonder dat de partners erbij stilstaan welke gelden precies gebruikt worden. Wanneer moeten er daarover tussen de echtgenoten vergoedingsrekeningen opgesteld worden? Welke afspraken kunt u daarover nu al maken? Wanneer leidt zo’n vergoedingsrekening ook tot een besparing in de erfbelasting?

ONROEREND GOED - 30.03.2018

Een appartement met een verhuurgarantie?

Promotoren van nieuwbouwprojecten proberen kandidaat-kopers weleens over de streep te trekken door een verhuurgarantie aan te bieden. Wat houdt zo’n garantie concreet in? Wat zijn de voor- en de nadelen van het instappen in een project met verhuurgarantie? Wat onderneemt u als de tegenpartij haar verplichtingen niet nakomt? Geldt die garantie ook voor wie het pand achteraf erft of van u koopt?

BELEGGEN - 30.03.2018

Europese banksector: aan de beterhand?

De wereldeconomie is de klap van de financiële crisis van tien jaar geleden intussen te boven gekomen. Hoe is het de financiële sector en dan vooral de Europese banksector ondertussen vergaan? Met welke kansen en uitdagingen wordt die sector vandaag geconfronteerd? Is het nu een goed moment om de Europese bankaandelen op te pikken? Waarom?

ONROEREND GOED - 30.03.2018

Hervorming kooprecht: aankoop uitstellen?

Vanaf 1 juni 2018 zou de Vlaamse hervorming van het kooprecht in werking treden. De bestaande gunstmaatregelen inzake het verlaagd tarief bij aankoop van een bescheiden woning, alsook de diverse abattementen, zullen vervangen worden door een nieuw gunstregime. Wat houden die hervormingen concreet in? Heeft u er nu belang bij om een aankoop uit te stellen? Hoe pakt u dat dan aan?

SUCCESSIEPLANNING - 30.03.2018

Binnenkort lagere tarieven erfbelasting?

De Vlaamse regering heeft op 23 februari 2018 een hervorming van de erfbelasting goedgekeurd die in principe op 1 september 2018 zal ingaan. Wat verandert er aan de tarieven en de vrijstellingen? Waarom blijft een duolegaat toch aangewezen als u enkel verre verwanten nalaat? Kunt u nu zelf eenvoudiger een erfenissprong organiseren ten voordele van uw kinderen? Welke andere wijzigingen zijn er?

PENSIOEN - 30.03.2018

Backservice of liquidatiereserve: hoe kiezen?

Is het vandaag na de daling van de tarieven in de vennootschapsbelasting nog zinvol om een backservicepremie te storten of kunt u toch beter een liquidatiereserve aanleggen? Welke belastingen betaalt u dan en hoeveel houdt u aan het einde van de rit netto over? In welke scenario’s is een liquidatiereserve toch voordeliger? Met welke andere aandachtspunten houdt u bij uw keuze het best ook rekening?

LOON - RSZ - 30.03.2018

Geen RSZ-vrije ‘communiepremie’ bij 12 jaar meer?

Binnenkort komen de communies eraan en wilt u misschien een premie geven aan een werknemer wiens kind zijn (plechtige) communie doet. Wist u al dat een interessante (= RSZ-vrije) optie teruggefloten werd door het Hof van Cassatie?

TUCHTSANCTIES - ARBEIDSREGLEMENT - 30.03.2018

Het staat in een nota, kunt u dan een boete opleggen?

Stel, sommige werknemers blijven hun wagen parkeren op de plaatsen die voor de klanten voorzien zijn, ondanks een dienstnota en waarschuwingen dat dit niet meer mag. Kunt u, nu de maat vol is, de volgende keer een boete opleggen?

RECHTEN EN PLICHTEN - 30.03.2018

Wat als het thuiswerkalarm afgaat?

Begin maart 2018 werd het thuiswerkalarm geïnstalleerd waarmee ‘de overheid’ wil meedelen dat thuiswerken de dag erna aangewezen is. Móet u dat dan toestaan?

ONTSLAG - OPZEGGING - 30.03.2018

Opzeggen als ultieme prikkel tot presteren?

Stel, als ultieme poging om hem wakker te schudden, zegt u een vertegenwoordiger op, maar zet u ook op papier dat hij (aan het einde van die opzeg) toch in dienst mag blijven als hij een omzet van x-euro haalt. Is dat wel een goede werkwijze?

ONTSLAG - ZIEKTE - 30.03.2018

Kanker is een handicap: welke gevolgen heeft dit?

Stel, iemand is langdurig afwezig wegens kanker en vraagt om het werk progressief (= deeltijds) te hervatten. Als u dat niet ziet zitten en de werknemer voltijds niet meer aankan, mag u dan ontslaan? Een recent – fel besproken – arrest licht toe...

BRUGPENSIOEN - PENSIOEN - 30.03.2018

Wat zal er veranderen aan pensioen van SWT’er?

Ingevolge een nieuwe wet zal er vanaf 2019 een en ander veranderen aan de berekening van het pensioen van wie met SWT (brugpensioen) is/gaat. Waarover gaat het, en waarmee houdt zo’n (ex-)werknemer het best rekening?

LOON - WOON-WERKVERKEER - 30.03.2018

Bedrijfsfietsen nu ook op RSZ-vlak interessant!

Een fiets ter beschikking stellen die voor het woon-werkverkeer gebruikt wordt, was al fiscaal interessant, maar eindelijk staat ook vast dat u geen voordeel in natura meer hoeft aan te geven aan de RSZ. Hoe kunt u dit gebruiken?

BTW - WERKEN IN ONROERENDE STAAT - 30.03.2018

Hoe zit dat met de btw als u werken uitvoert voor uzelf?

Onlangs zijn de regels veranderd met betrekking tot werken in onroerende staat die u voor uzelf verricht. Wat is daaraan veranderd en hoe zit dat dan nu eigenlijk concreet als u bv. zelf een magazijn bouwt om daar materialen in op te slaan?

RECHT - OPVOLGING - 30.03.2018

Er was enkel een startdatum afgesproken...

U spreekt met de klant of hoofdaannemer af wanneer u uw werken start zonder echt een termijn vast te leggen. Kan hij in zo’n geval de schade die hij heeft doordat u te laat klaar was, aan u doorrekenen? Wat vond de rechter daarvan?

FISCAAL - VARIA - 30.03.2018

De fiscus werkt met nieuwe interestvoeten

Wanneer u uw belastingen te laat zou betalen, kan de fiscus interesten aanrekenen en omgekeerd ‘krijgt’ u interesten wanneer de fiscus u te laat zou (terug)betalen. Wat is hier sinds 1 januari 2018 aan veranderd?

FISCAAL - SUCCESSIERECHTEN - 30.03.2018

Gezinswoning nu overal volledig successievrij!


FISCAAL - VARIA - 30.03.2018

Hoe werkt die zgn. effectentaks nu precies?

De effectentaks is sinds 10.03.2018 in werking getreden. Voor wie en voor welke producten geldt die taks precies en is dat iets waarvan u wakker moet liggen? Moet u voor die taks zelf iets doen en kunt u er desgevallend aan ontsnappen?

ONROEREND GOED - VRUCHTGEBRUIK - 30.03.2018

Waardering vruchtgebruik onder vuur?

In februari 2018 lekte uit dat de fiscus een nieuwe waarderingsmethode wil gebruiken tegen wie via een bvba het vruchtgebruik van een pand kocht. Wat nu?

SOCIAAL STATUUT - SOCIALE BIJDRAGEN - 30.03.2018

Lagere voorlopige bijdragen te betalen als zelfstandige?

Er was al langer sprake van dat er in 2018 meer inkomensdrempels zouden komen voor zowel gevestigde als beginnende zelfstandigen. Hoe zit dat nu concreet? Zijn die drempels er en wat moet u doen om er gebruik van te maken?

FISCAAL - VARIA - 30.03.2018

Heeft uw klant soms nog recht op een groene lening?

Als uw klant energiebesparende werken liet uitvoeren, had hij in het verleden soms recht op een zgn. groene lening. In ieder gewest kwam er in de plaats van die groene lening intussen een ‘energielening’? Hoe zit dat precies?

VOORAFBETALEN - 28.03.2018

Eerste drie boekjaren, hoe tellen?


PRIVÉWONING IN VENNOOTSCHAP - VARIA - 28.03.2018

Zijn kosten voor een tweede verblijf nu aftrekbaar of niet?

Het vruchtgebruik van een tweede verblijf is aftrekbaar als dat ook inkomsten oplevert voor uw bvba door het bv. te verhuren. Kennelijk bekijken sommige rechters die voorwaarde strenger dan andere. Hoe gaat u nu het best te werk?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - VARIA - 28.03.2018

Heeft de fiscus het nog moeilijk met uw opendeurdag?

Bij een klantenevenement horen ook wat hapjes en drankjes, maar hoe zit het nu met de aftrek van die kosten? Aan de minister werd op 14.03.2018 gevraagd of de fiscus nu toch niet het standpunt van de Btw kan volgen? Eens kijken dus...

VENNOOTSCHAPSBELASTING - 28.03.2018

Wat blijft over van de notionele interestaftrek?

Sinds boekjaar 2018 is de notionele interestaftrek zgn. incrementeel. Wat betekent dat dan concreet? Wat als u een jonge vennootschap heeft?

ONROEREND GOED - 28.03.2018

Wanneer is een gebouw verkocht?

U wilt via uw bvba een pand of het vruchtgebruik ervan kopen of verkopen. Recente rechtspraak licht toe wanneer u dan een geldige overeenkomst heeft en wanneer u dan precies eigenaar bent. Wat betekent dat voor de belastingen?

ALGEMENE VERGADERING - AGENDA - 28.03.2018

Wat moet u weten over de kwijting aan de zaakvoerders?

Als zaakvoerder of bestuurder krijgt u normaal gezien jaarlijks ‘kwijting’ van de algemene vergadering. Wat is dat nu ook alweer en hoe moet dat precies gebeuren? Welke gevolgen heeft het al dan niet krijgen van die kwijting voor u?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - 28.03.2018

Die fiscale consolidatie, is die er al?


ALGEMENE VERGADERING - 28.03.2018

Privévoordeel en jaarvergadering?


VRUCHTGEBRUIK - 28.03.2018

Retroactieve controle vruchtgebruik?

Kan en mag de fiscus uw vruchtgebruik van een paar jaar geleden nu nog aanvechten omdat hij de door u gebruikte waarderingsformule niet meer aanvaardt?

VENNOOTSCHAP - ZAAKVOERDER - 27.03.2018

Privé opdraaien voor schulden van uw vennootschap?

Ook al zit uw zaak in een vennootschap, toch proberen sommige banken en leveranciers ervoor te zorgen dat ze de schulden die uw vennootschap maakt ook privé bij u kunnen innen. Wat zei de rechter daar onlangs over?

HANDELSHUUR - 27.03.2018

De hernieuwing van uw handelshuur...

Huurt u een handelspand, dan is het van belang dat u op een correcte manier de hernieuwing aanvraagt. Onlangs zette Cassatie hierover de puntjes op de i...

FISCAAL - AUTO - 27.03.2018

Wanneer blijft een plug-inhybride fiscaal interessant?

Niet alle plug-inhybrides die deels op elektriciteit en deels op klassieke brandstof rijden en die u na 31 december 2017 aankoopt, zullen vanaf 2020 een minder gunstig fiscaal regime krijgen. Hoe weet u welke wél nog fiscaal interessant blijft?

FISCAAL - BEROEPSKOSTEN - 27.03.2018

Hapjes en drankjes op uw opendeurdag...

In het vorige nummer kwam aan bod dat, indien u een commercieel evenement organiseert, het niet zo evident is om de dranken en hapjes fiscaal volledig af te trekken. Daarover kwam er heel recent echter goed nieuws. Hoe zit dat?

PERSONEEL - ALTERNATIEF BELONEN - 27.03.2018

Goedkope opslag voor wie naar het werk fietst?

Nu de lente begonnen is, komen uw werknemers met de fiets i.p.v. met de bus en/of trein naar uw winkel of horecazaak. Wist u al dat u hen dan tijdens deze maanden een leuke ‘opslag’ kunt geven... die u bovendien niet te veel ‘extra’ kost?

RECHT - SLECHTE BETALERS - 27.03.2018

Hoe zit het met het ‘stil faillissement’ en de ‘tweede kans’?

Vanaf 01.05.2018 wijzigen de spelregels van het faillissement. In de media was er sprake van dat er hierdoor een ‘stil faillissement’ zou komen en dat zelfstandigen sneller een ‘tweede kans’ zouden krijgen. Is dat ook effectief zo?

VENNOOTSCHAP - JAARREKENING - 27.03.2018

Uw jaarrekening neerleggen, welke details geeft u prijs… ?

Binnenkort is het tijd om uw jaarrekening van 2017 af te sluiten. In welke mate bent u verplicht om de winst te reserveren of mag u die ook een andere bestemming geven? Welke cijfers moet u trouwens uiteindelijk wel of niet vrijgeven?

AFTREKBARE KOSTEN - 27.03.2018

Hapje is dan toch fiscaal verteerbaar!

De btw op uw hapjes en drankjes bij een opendeurdag is 100% aftrekbaar. Aan de minister werd gevraagd hoe dat zit op het vlak van de directe belastingen...

SUCCESSIERECHTEN - GEZINSWONING - 27.03.2018

Is de gezinswoning volledig vrij van successierechten?

Sinds 01.01.2018 kan de gezinswoning in Wallonië volledig vrij van successie vererfd worden. Voor wie geldt die vrijstelling en onder welke voorwaarden? Hoe zit dat nu weer in Vlaanderen en Brussel?

VERKOOP - DEFINITIEVE AKTE - 27.03.2018

Hoeveel bedragen de aktekosten van de notaris precies?

Dikwijls wil de koper van een onroerend goed graag weten hoeveel hij nadien aan de notaris exact nog zal moeten betalen. Kunt u die kosten al vooraf precies meedelen? Kunt u als verkoper dan ook met een all-inprijs werken?

VLAAMS GEWEST - SUCCESSIERECHTEN - 27.03.2018

Bindend verslag van een schatter-expert voor Vlabel!

U bent erfgenaam van een woning, maar weet niet voor welke waarde u die moet opnemen in de aangifte nalatenschap. Helpt het dan om daarvoor een schatting te vragen? Wat is er ter zake in Vlaanderen sinds 01.01.2018 veranderd?

MEDE-EIGENDOM - SYNDICUS - 27.03.2018

Moet syndicus altijd aansluiten bij sociale kas?


WONINGHUUR - VARIA - 27.03.2018

Wat wijzigt er voor de verkoop van een verhuurde woning?

U wenst een woning te verkopen die u momenteel verhuurt. Hoe zit het dan met de huur wanneer er een nieuwe eigenaar komt: kan die de huurder eruit zetten? Hoe zit dat in de verschillende gewesten en wat is er gewijzigd?

MEDE-EIGENDOM - BASISAKTE - 27.03.2018

De bouwpromotor heeft een opstalrecht op de grond...

Dikwijls is er in de statuten van een appartementsgebouw voorzien dat er een opstalrecht toegekend werd aan de bouwpromotor of bouwheer door de grondeigenaar. Wat houdt dat precies in? Is dat als syndicus van belang?

HANDELSHUUR - 27.03.2018

Handelshuurhernieuwing: ongeldig?

Wil uw huurder recht hebben op een huurhernieuwing, dan moet hij een geldige aanvraag doen. Het Hof van Cassatie zette hierover onlangs de puntjes op de i...

AUTO & TRANSPORT - AUTOKOSTEN - 26.03.2018

Dit jaar ook bij afkoop VAA auto 17% of 40% VU


BEDRIJFSLEIDER - VOORDEEL VAN ALLE AARD - 26.03.2018

Straks een lager VAA gratis woning?

Onlangs meldde een krant dat de minister van Financiën het voordeel van alle aard voor een gratis woning in een vennootschap zal verlagen. Hoe zit dat precies?

AANGIFTE - PERSONENBELASTING - 26.03.2018

Dividenden: recuperatie rv via de belastingaangifte!

Om het slapend geld op spaardeposito’s actief te laten investeren in bedrijven, voorziet de Programmawet van 25.12.2017 in een vrijstelling van belasting op € 640 (inkomstenjaar 2018) aan dividenden. Hoe zit dat precies?

PRIVÉ - BELEGGEN - 26.03.2018

Beter (niet) al uw effecten ‘op naam’ zetten?

Veel vermogende beleggers overwegen om hun effecten ‘op naam’ te zetten om aan de nieuwe effectentaks van 0,15% te ontsnappen. Is dat echter wel een goed idee of zijn daar ook nadelen aan verbonden? Waarop moet u letten?

INVESTERINGEN - AFSCHRIJVINGEN - 26.03.2018

Tot 3 x fiscaal voordeel voor fiets die u via uw bvba koopt!

Fiscaal gezien is het voordelig om voor uw woon-werkverkeer een fiets van uw bvba te gebruiken. U kunt zo tot 3 fiscale voordelen combineren. Voor wie kan dit interessant zijn? Geldt dit ook voor een koersfiets en een zgn. speedpedelec?

VRUCHTGEBRUIK - AFTREKBAARHEID KOSTEN - 26.03.2018

Gaat de bezoldigingstheorie nog wel op?

Een vennootschap koopt het vruchtgebruik van een appartement dat voor het grootste deel privé gebruikt wordt door de zaakvoerder. Zijn de kosten van het vruchtgebruik van het privégedeelte aftrekbaar voor de vennootschap?

EENMANSZAAK - OVERDRACHT HANDELSZAAK - 26.03.2018

Welke fiscale regels voor de verkoop van cliënteel?

U gaat een vennootschap oprichten waaraan u uw eenmanszaak zal verkopen. Een belangrijk deel van de verkoopprijs zal normaal betrekking hebben op cliënteel. Wat zijn daarmee de belangrijkste fiscale aandachtspunten anno 2018?

PERSONEEL - WOON-WERKVERKEER - 26.03.2018

Ook voor RSZ zijn voortaan alle fietsen gelijk!


INTERNETCONNECTIE - WIFI - 26.03.2018

Hoe snel is dat wifinetwerk?


WEBDIENSTEN - VARIA - 26.03.2018

Zo houdt u de concurrentie in het oog

Wellicht bezoekt u geregeld de websites van uw concurrenten. Zo blijft u op de hoogte van hun nieuwste producten en diensten, prijswijzigingen, enz. Maar wist u dat er webtools bestaan die u daar automatisch van op de hoogte brengen?

EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 26.03.2018

Zet uw website op dieet

Uw bezoekers willen op uw website meteen vinden wat ze zoeken. Ze mogen dus niet afgeleid zijn door overbodige webpagina’s. Hoe zorgt u daarvoor?

ONTSPANNING - FILM - 26.03.2018

Goede serie of film vanavond?

Dankzij streaming videodiensten zoals Netflix of te betalen filmkanalen bij uw kabelverdeler is de keuze aan series en films groter dan ooit. Hoe scheidt u het kaf van het koren?

SOFTWARE - APPS - 26.03.2018

Uw notities synchroon op al uw apparaten

Digitale notities zijn ideaal om snel iets op te schrijven. Nog handiger is dat uw notities synchroon gehouden worden tussen uw smartphone, tablet en computer, zodat u overal hetzelfde ziet. Wat zijn de mogelijkheden?

WEBDIENSTEN - ONLINE FOTO’S - 26.03.2018

Beter aan de slag met Google Foto’s

Google Foto’s is handig om foto’s online op te slaan en synchroon te houden tussen meerdere apparaten. Met enkele tips en trucs gebruikt u het efficiënter.

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 26.03.2018

Makkelijk switchen tussen e-mailaccounts


E-MAIL - VARIA - 26.03.2018

Aangetekend e-mailen doet u zo

Een aangetekende zending elektronisch versturen kon al langer. Wat is er sinds kort nieuw?

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 26.03.2018

E-mailetiquette voor professionals

Bezorgt e-mail u te veel stress? Door de volgende etiquetteregels te volgen wordt e-mail voor uzelf en voor anderen een stuk minder belastend.

WEBDIENSTEN - TAAL - 26.03.2018

Alle vertalingen op één plek

Mikt u op een buitenlands publiek en wilt u uw website dus laten vertalen? Door gebruik te maken van een vertaalbeheerplatform maakt u het proces efficiënter.

WEBDIENSTEN - SMARTPHONE - 26.03.2018

Deel uw positie via uw smartphone

Uw smartphone of tablet weet altijd precies waar u bent, dankzij de ingebouwde gps-chip en simkaart. Met de juiste apps kunt u uw positie (soms of continu), doorgeven aan familie, vrienden of collega’s. Hoe werkt dat?

PENSIOEN & VERZEKERINGEN - PENSIOENOPBOUW - 22.03.2018

Is een POZ fiscaal gezien een goed pensioenvehikel?

Een zelfstandige zonder vennootschap kan binnenkort een hoger aanvullend pensioen opbouwen via een zgn. POZ (pensioentoezegging voor zelfstandigen). Is dat wel de beste keuze? En hoe zit dat in vergelijking met een VAPZ en pensioen- en langetermijnsparen?

BEDRIJFSLEIDER - SOCIALE BIJDRAGEN - 22.03.2018

Nieuwe regels om voorlopige sociale bijdragen van zelfstandigen te verlagen!

Voor zelfstandigen worden de voorlopige sociale bijdragen van 2018 berekend op het netto belastbaar inkomen van 2015, tenzij men kan aantonen dat dat in 2018 lager zal zijn dan bepaalde drempelbedragen. Hoe zit dat juist?

PERSONEEL - VARIA - 22.03.2018

Te veel betaald loon: wat met de fiscale fiche 281.10 of 281.20?

Bij de afsluiting van het boekjaar komt u tot de vaststelling dat bv. de eindejaarspremie tweemaal betaald werd. Kan men de fiscale fiche 281.10 of 281.20 nog aanpassen?

AFSCHRIJVINGEN - 22.03.2018

Degressief afschrijven: voor 2017 tot 2019 extra voordelig?

Er rest u ten gevolge van het zomerakkoord nog slechts een beperkte tijd om het stelsel van de degressieve afschrijvingen te genieten. Door de (verdere) verlaging van het tarief vennootschapsbelasting zit daarin een mogelijke opportuniteit vervat. Wanneer is degressief afschrijven mogelijk? Welke formaliteiten moet u dan naleven?

SUCCESSIEPLANNING - 22.03.2018

Beding van aanwas: Vlabel verscherpt de regels

Een beding van aanwas kan een besparing opleveren in de erfbelasting. De Vlaamse Belastingdienst heeft in een recent standpunt aangegeven wat volgens hem de voorwaarden en de beperkingen zijn. Wie kan zo’n beding van aanwas sluiten en voor welke goederen? Waarom moet u een bestaand beding van aanwas nu opnieuw tegen het licht houden?

PERSONEEL - VOORDEEL ALLE AARD - 22.03.2018

Geen VAA smartphone bij split bill of betaling privégebruik?

Als een werkgever een smartphone met (internet)abonnement ter beschikking stelt van een werknemer die deze privé mag gebruiken, ontstaat er een voordeel alle aard (VAA) van € 144/jaar. Maar wat als men dat privégebruik ‘terugbetaalt’ of aan de provider betaalt?

PENSIOEN & VERZEKERINGEN - VARIA - 22.03.2018

Is een pensioenspaarpot opbouwen via een IPT nog altijd voordeliger dan via een liquidatiereserve?

Doordat het tarief van de vennootschapsbelasting vanaf aanslagjaar 2019 daalt, zal men meer liquidatiereserve kunnen opbouwen. Bovendien bespaart men minder vennootschapsbelasting op de premies bij de opbouw van een IPT of groepsverzekering. Is het dan voortaan fiscaal voordeliger om een pensioenspaarpot op te bouwen via een liquidatiereserve?

PERSONEEL - ALTERNATIEF BELONEN - 22.03.2018

Nieuwe winstpremie: voordeliger dan warrants en bonus cao 90?

Op kerstdag 2017 heeft het parlement de ‘winstpremie’ ingevoerd, waardoor een werkgever voortaan eenvoudig kan beslissen om een deel van de winst van de vennootschap (met een maximum van 30% van de totale brutoloonmassa) aan zijn werknemers toe te kennen op een fiscaal vriendelijke wijze. Wat is het verschil met de reeds bestaande bonussystemen? En wat past men het best wanneer toe?

PATIËNTENWENKEN - LOONTREKKENDEN - 22.03.2018

Ook re-integratieverzoek voor zieke van vóór 2016

Stel, een patiënt die al lang arbeidsongeschikt is en ziekenfondsuitkeringen ‘trekt’, wordt plots uitgenodigd voor een zgn. re-integratieonderzoek door de arbeidsgeneesheer van zijn werkgever. Wat houdt dit in, waartoe kan het leiden?

BANK - BELEGGEN - 22.03.2018

Uw effecten uitlenen om uw rendement op te krikken?

Een aantal banken stellen tegenwoordig voor om uw effecten te mogen uitlenen, waarvoor u dan een vergoeding krijgt. Hoe zit dit systeem in elkaar? Wordt u belast op de vergoeding? Is het veilig? En wat kan het opbrengen?

MEDISCH DOSSIER - 22.03.2018

Hoelang moet u de (papieren) dossiers bewaren?

Nu nieuwe patiëntendossiers elektronisch bewaard worden, rijst steeds meer de vraag hoelang u de oude papieren dossiers nog moet bewaren. Moet u daarvoor naar de zgn. verjaringstermijn inzake aansprakelijkheid (20 jaar) kijken?

GRONDIG ONDERZOCHT - BEROEPSAANSPRAKELIJKHEID - 22.03.2018

Kan deskundige van patiënt ander specialisme doen?

Stel, u bent tandarts en wordt aangeklaagd voor een medische fout. De patiënt staaft zijn ‘klacht’ met een verslag van zijn huisarts die schrijft dat u onzorgvuldig gehandeld heeft. Volstaat dat als zgn. begin van bewijs? Een vonnis licht toe...

GOED OM TE WETEN - BELEGGEN - 22.03.2018

Meerwaardebelasting vóór of na beurstaks?


PRIVÉ - VERHUREN - 22.03.2018

Nieuwe regels op komst voor verhuur aan studenten...

Wat betreft het verhuren van studentenkoten zouden er in de verschillende gewesten nieuwe spelregels aankomen. Die zouden ook veel strenger worden dan de huidige regels! Hoe zit dat precies?

GOED OM TE WETEN - SCHENKING - 22.03.2018

Restschenking voor ‘alle’ kleinkinderen?


FISCALE VERMINDERINGEN - INVESTERINGSAFTREK - 21.03.2018

Hoe optimaliseert u de investeringsaftrek van 20%?

U heeft in 2018 en 2019 recht op een gewone investeringsaftrek van maar liefst 20%. Daarvan kunt u maar beter zo veel mogelijk profiteren, maar wat kunt u allemaal doen om het uiterste uit de investeringsaftrek te halen?

BELASTBARE INKOMSTEN - 21.03.2018

Zgn. effectentaks in werking getreden


BELASTINGAANGIFTE - VARIA - 21.03.2018

Een stukje belastingvrij dividend


ERVEN EN SCHENKEN - SCHENKINGSRECHTEN - 21.03.2018

Altijd drie jaar tussen elke schenking?


BELASTBARE INKOMSTEN - VARIA - 21.03.2018

Klant betaalt u niet, u dan ook de fiscus niet?

Een aantal facturen die u in 2017 verstuurd heeft, zijn nog altijd niet betaald. Wat moet u dan doen om te vermijden dat u op die facturen zelf wel belast wordt en btw moet doorstorten?

BTW - HERZIENING - 21.03.2018

De btw herzien, soms in uw nadeel, soms in uw voordeel

De btw die u aftrekt op een investering, kan eventueel jaren later nog ‘herzien’ worden. Zo’n btw-herziening kan in uw nadeel zijn, maar ook in uw voordeel. Hoe zit dat nu eigenlijk weer precies in elkaar?

AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 21.03.2018

Een winstpremie voor uw personeel?


BELASTINGEN - LOON - 20.03.2018

Moet uw baas ook in april voorafbetalen?

Dat vennootschappen voortaan het best voorafbetalen, weet u al, maar is dat ook zo voor uw baas? Doet hij dat ook het best voor het loon dat hij ontvangt als bedrijfsleider?

INCASSO FACTUREN - 20.03.2018

Onbetaalde facturen innen via incasso of via een deurwaarder?

Wat kan een incassobureau of een gerechtsdeurwaarder voor u betekenen als u geconfronteerd wordt met hardnekkige wanbetalers? Wanneer is een invordering via een deurwaarder mogelijk? Levert dat u in de praktijk ook echt resultaat op?

TANTIÈME - 20.03.2018

Nu een tantième uitkeren: voordelig of zijn er toch betere opties?

Aangezien de vennootschapsbelasting vanaf 2018 daalt, stellen veel bedrijfsleiders zich de vraag of ze er goed aan doen om nu een tantième op te nemen uit de winst van 2017. Wat adviseert u dan? Is het interessanter om een liquidatiereserve aan te leggen? Waarom keert u beter eerst de vastgeklikte reserves uit? Is een dividend een goed alternatief? Waarmee moet u dan opletten?

BELASTINGEN - INVESTERINGSAFTREK - 20.03.2018

Nu tijdelijk investeringsaftrek in galop bij boekjaren te paard!

Dankzij een lastminuteaanpassing aan de inwerkingtreding van de tijdelijk verhoogde (basis)investeringsaftrek van 8% naar 20%, kunnen vennootschappen met gebroken boekjaar (boekjaar te paard) een dubbel voordeel realiseren door nog vóór het einde van hun boekjaar te investeren. Waarover gaat het?

BANK - FINANCIERING - 20.03.2018

Voorafbetalen: wat als... er geen cash is?

Uw vennootschap heeft geen geld om op 10.04.2018 een voorafbetaling uit te voeren. Is lenen dan voordelig om zo de boete van 6,75% te vermijden?

LOONOPTIMALISATIE - 20.03.2018

‘Cash for cars’: uw bedrijfswagen inruilen voor een mobiliteitsvergoeding?

Op basis van een nieuw wetsontwerp kunnen werknemers binnenkort hun bedrijfswagen inruilen voor een mobiliteitsvergoeding. Wanneer komt een werknemer daarvoor precies in aanmerking? Hoeveel bedraagt die vergoeding? Hoe wordt zij belast? Is een mobiliteitsvergoeding betalen voor het bedrijf goedkoper dan een firmawagen toekennen?

BTW - 20.03.2018

Btw verlegd: factuur in uw aangifte vergeten op te nemen?

Vergeet u als medecontractant de btw te voldoen via uw aangifte, dan stelt de fiscus zich soms bijzonder streng op. Wat zei het Europees Hof van Justitie daarover onlangs?

BELEGGEN - AANDELEN - 19.03.2018

Tijd voor beursgenoteerd vastgoed?

Niet al het beursgenoteerd vastgoed deed het goed de laatste tijd in vergelijking met de beurs. Welke sectoren binnen vastgoed zijn nu interessant? Welke jaarlijkse coupon mag u verwachten en hoe zit dat fiscaal?

PENSIOEN - PENSIOENOPBOUW - 19.03.2018

Groepsverzekering: belastingtarief versus rendement

U wilt niet tot uw 65 wachten om uw groepsverzekering op te nemen. Uw uitkering kan dan wel het verlaagd tarief van 10% belasting niet genieten. Kunt u dat niet rechttrekken met een hoger rendement uit uw kapitaal?

SCHENKING - SCHENKINGSRECHTEN - 19.03.2018

Altijd drie jaar tussen elke schenking?


BELASTINGEN - ONROERENDE VOORHEFFING - 19.03.2018

Wanneer zijn verbouwingswerken voltooid?


BELASTINGEN - AFTREKBARE KOSTEN - 19.03.2018

Niet aftrekbaar wegens niet-conforme factuur?

De belastingcontroleur van een collega weigerde de aftrek van een kost in de belastingen omdat de factuur voor die uitgave niet conform de btw-wetgeving opgemaakt was. Kan dat zomaar? Wat vond de rechter daarvan op 13.09.2017?

BELASTINGEN - PROCEDURE - 19.03.2018

Wanneer staat de teller weer op nul?

Bij niet-aangifte, onvolledige of onjuiste aangifte kan de fiscus een belastingverhoging opleggen die stijgt in geval van herhaling. Hoe stopt u de teller?

VASTGOED - VARIA - 19.03.2018

Nu anticiperen op hervorming van registratierechten?

In het Vlaams gewest zal in principe vanaf 01.06.2018 een nieuw fiscaal gunstregime voor registratiebelasting gelden. Indien u een woning wenst te kopen, is het nu reeds relevant om stil te staan bij de komende wijzigingen.

SCHENKING - HANDGIFT & BANKGIFT - 19.03.2018

Hand- of bankgift: een semivaste datum is voldoende!

Wie een hand- of bankgift doet, heeft er alle belang bij dat hij de juiste datum kan bewijzen. Vanaf wanneer heeft u een voldoende sluitend bewijs voor de fiscus? Een recente parlementaire vraag geeft hierop een antwoord.

BELASTINGEN - VOORAFBETALEN - 19.03.2018

Doet u ook het best een voorafbetaling begin april?

We adviseerden u reeds dat voorafbetalen in 2018 een must is indien u een vennootschap heeft. Doet u dat dan voortaan ook het best voor het loon dat u als bedrijfsleider ontvangt? En hoe zit dat als u een eenmanszaak heeft?

ONTSLAGMOTIEF - 19.03.2018

Wat kost het u als het ontslag kennelijk onredelijk is?

De sanctie voor zgn. kennelijk onredelijk ontslag gaat, zoals u weet, van 3 tot 17 weken loon. De rechter kan die discretionair bepalen, zoals dat heet. Is de kans groot dat hij tot het maximum van 17 weken gaat? Een recent vonnis licht toe...

OPLEIDINGSVERPLICHTINGEN - 19.03.2018

Wie kan nog een plan registreren in PC 200?


STUDENTENARBEID - 19.03.2018

475 uur al op met Pasen: nog iets aan te doen?

U wilt tijdens de paasvakantie een student tewerkstellen aan het lage tarief. Hij heeft nog maar 40 uur gewerkt in 2018, en toch vermeldt een attest uit student@work dat zijn 475 uur al opgebruikt zijn. Hoe kan dat? Kunt u nog iets doen?

OUTPLACEMENT - 19.03.2018

Te ziek voor outplacement, volledige opzegvergoeding

Is een ontslagen werknemer medisch ongeschikt om outplacement te volgen, dan vervalt sinds 15 februari 2018 het outplacementrecht; het gevolg is dan dat u de opzegvergoeding niet met vier weken mag verminderen. Hoe werkt dit?

SOLLICITATIEVERLOF - DEELTIJDSE ARBEID - 19.03.2018

Eerst 4 uur solliciteren en dan nog 3 uur werken?

Stel, een deeltijdse werknemer heeft recht op 4 uur sollicitatieverlof per week. Wanneer hij dat zou opnemen op een dag waarop hij normaal gezien 7 uur werkt, wil dit dan zeggen dat hij nog 3 uur moet komen werken?

ARBEIDSDUUR - 19.03.2018

Is thuis van wacht zijn hetzelfde als werken?

In diverse media werd eind februari 2018 een Europees arrest aangehaald om te concluderen dat u ook loon zou moeten betalen voor de uren dat men thuis van ‘passieve’ wacht is. Klopt dat inderdaad of is het wat genuanceerder?

OPZEGTERMIJN - 19.03.2018

Hoe kunt u een opzegtermijn vroeger beëindigen?

Stel, een opgezegde werknemer heeft nog ruim 4 weken opzeg voor de boeg, maar vraagt om al weg te kunnen. U heeft daar geen probleem mee en bevestigt de vervroegde beëindiging per aangetekende brief. Klaar is Kees, of toch niet?

OPZEGBRIEF - 19.03.2018

Opzeggen kan met aangetekende mail

Sinds 10.02.2018 is een aangetekende e-mail via een gekwalificeerde dienst 100% gelijk aan een aangetekende brief. Is dit nu bruikbaar voor een opzeg?

VAKBOND - RSZ-SUBSIDIES - 19.03.2018

Subsidieoverzicht van 2017 is beschikbaar


PERSONEEL - LOONKOSTEN - 19.03.2018

Nieuw fiscaal voordeel voor personeel in de bouw!

In de bouwsector wordt binnenkort een nieuwe maatregel verwacht waardoor de loonkosten in de meeste bouwbedrijven zullen dalen. Hoe zit dat exact in elkaar en wanneer komt u precies in aanmerking?

FISCAAL - VARIA - 19.03.2018

Iedereen € 640 belastingvrij dividend!

Sinds 1 januari 2018 kan elke belastingplichtige een dividenduitkering tot € 640 vrijstellen van belastingen! Eens kijken hoe dat concreet zit...

FISCAAL - VARIA - 19.03.2018

Hoe wordt een rekening met derdenbeding belast?

Als (groot)ouders voor hun (klein)kinderen sparen, wordt door een bankier vaak een (effecten)rekening met derdenbeding aangeraden. Maar hoe wordt zo’n (effecten)rekening belast?

ONROEREND GOED - VARIA - 19.03.2018

Niet elk extraatje is een beroepsinkomen!

U koopt privé een huis dat u renoveert of bouwt na uw uren. U verkoopt dat nadien met winst. Is dat dan sowieso een beroepsinkomen of gaat het om een zgn. divers inkomen dat tegen 33% belast wordt? Een recent arrest verduidelijkt...

FISCAAL - VARIA - 19.03.2018

Mag u alles na zeven jaar weggooien?


FISCAAL - VARIA - 19.03.2018

Waarom herwaarderen en wat zijn de fiscale gevolgen?

Uw boekhouder suggereert om bij de afsluiting van uw boekhouding over 2017 het gebouw in uw vennootschap of andere activa te ‘herwaarderen’. Wat is het nut daarvan en zijn daar ook fiscale gevolgen aan gekoppeld?

VERZEKERINGEN - TIENJARIGE AANSPRAKELIJKHEID - 19.03.2018

De verplichte decenale verzekering komt eraan...

Vanaf 01.07.2018 bent u als aannemer voor bepaalde werken wettelijk verplicht om u te verzekeren voor de tienjarige aansprakelijkheid. Wat is er dan precies van belang bij het afsluiten van zo’n verzekering?

FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 19.03.2018

Nog snel een voorziening aanleggen voor boekjaar 2017?

Door de aanleg van een zgn. voorziening kan uw vennootschap haar fiscale winst van boekjaar 2017 nog wat drukken. Zeker doen dus, of moet u daarmee toch uitkijken, vermits er sinds januari 2018 het een en ander verstrengd werd?

BEDRIJFSLEIDER - REKENING-COURANT - 16.03.2018

Factuur van uw bvba privé betalen, is dat een risico?

Wellicht betaalt u privé al eens een factuur van uw bvba. Uit een vonnis van 03.11.2017 is echter nog eens gebleken dat u daar toch beter mee oppast. Hoe zit dat dan eigenlijk en wat moet u daarvan het best onthouden? Even kijken...

AANDEELHOUDERS - CONFLICTEN - 16.03.2018

U en uw vennoot komen niet meer overeen, wat nu?

Sinds een tijdje botert het niet meer tussen u en uw medevennoot waarmee u samen in vennootschap zit. U zou hem graag uit de vennootschap krijgen of desnoods zelf opstappen. Welke wettelijke regelingen bestaan daarvoor?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - VARIA - 16.03.2018

Belastingvrije winstpremies, ook voor u?

Sinds dit jaar kunnen vennootschappen belastingvrij een winstpremie uitkeren aan hun werknemers. Hoe zit dat precies en kunt u daar ook iets mee aanvangen?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - DIVIDEND - 16.03.2018

Interesten op lening voor dividenduitkering aftrekbaar?

Op 09.01.2018 stelde een rechter dat de interesten op een lening om een zgn. superdividend te financieren, niet aftrekbaar zijn. Waar ging dat dan precies over en moet u daar nu van wakker liggen voor uw gewone dividenduitkering?

TACTIEK & STRATEGIE - DIVIDEND - 16.03.2018

Hoeveel fiscale druk op dividenden in 2018, 2019 en 2020?

De tarieven roerende voorheffing zijn de laatste jaren nogal veranderd en ook de tarieven vennootschapsbelasting zijn zopas verlaagd. Wat betekent dat concreet voor de fiscale druk op een dividend dat u in 2018, 2019 of 2020 opneemt?

HUURINKOMSTEN - 16.03.2018

Vooruitbetaalde huur, wat bij u privé?

Sinds 01.01.2018 is huur vooruitbetalen minder interessant geworden voor uw vennootschap. Hoe zit dat echter voor u privé, is er daar ook iets veranderd?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - 16.03.2018

Fairness tax vernietigd...


ONROEREND GOED - 16.03.2018

Geen 15% Waals registratierecht meer


RECHT - OFFERTES & CONTRACTEN - 16.03.2018

De algemene voorwaarden uithangen in uw winkel?

U zou graag algemene voorwaarden opstellen voor uw klanten. Waar kunt u die dan het best opnemen? Op de achterzijde van een offerte, een bestelbon of uw factuur? Of volstaat het dat u ze bv. uithangt in uw winkel?

FISCAAL - BEROEPSKOSTEN - 16.03.2018

Hapjes en drankjes voor uw klanten

U zou dit voorjaar graag een receptie organiseren voor uw klanten. Serveert u er uw eigen producten of maakt u er promotie, dan noemt u dat beter anders...

PERSONEEL - ONTSLAG - 16.03.2018

Geen lagere opzegvergoeding meer door outplacement?

Stel, u ontslaat een werknemer door een opzegvergoeding uit te betalen en die heeft door zijn anciënniteit recht op zgn. outplacement. Mag u dit dan ‘aanrekenen’ op die vergoeding? Wat is hieraan veranderd sinds februari 2018?

VENNOOTSCHAP - VARIA - 16.03.2018

Een overtreding met een wagen van de vennootschap...

Begaat u of iemand anders een overtreding met de wagen van de vennootschap, dan krijgt u als zaakvoerder van de vennootschap nadien een pv met de vraag om aan te geven wie de chauffeur was. Hoe gaat u daar het best mee om?

FISCAAL - BEROEPSKOSTEN - 16.03.2018

Uw kostuum als werkkledij in de kosten?


ACTIVITEIT AFBOUWEN - 16.03.2018

Uw activiteit afbouwen: gevolgen voor belastingen en sociale bijdragen?

Kunt u blijven rijden met uw bedrijfswagen en uw andere voordelen behouden wanneer u uw activiteit en uw loon afbouwt omdat uw kinderen geleidelijk in de zaak stappen?

Moet u uw forfaitaire onkosten dan halveren? Dalen uw belastingen en uw sociale bijdragen dan ook met de helft? Heeft de verlaging van uw loon ook gevolgen voor het verlaagd tarief in de vennootschapsbelasting?


JAARAFSLUITING - 16.03.2018

Degressief afschrijven: nu voordeliger dan ooit?

Omwille van het zomerakkoord heeft u nog slechts een beperkte tijd om het stelsel van de degressieve afschrijvingen te genieten. Wanneer is degressief afschrijven mogelijk?

Waarom is degressief afschrijven vandaag extra voordelig? Welke formaliteiten moet u dan absoluut naleven?


ALGEMENE VERGADERING - 16.03.2018

Binnenkort algemene vergadering: wat zijn de aandachtspunten?

Als er in een bedrijf meerdere aandeelhouders zijn, dan ontstaan er naar aanleiding van de algemene vergadering weleens discussies. Mag u beslissen over punten die niet op de agenda staan? Kan een aandeelhouder via Skype deelnemen of zich laten vertegenwoordigen?

Kunt u als bestuurder kwijting krijgen als de jaarrekening niet goedgekeurd wordt? Wat zijn de gevolgen voor u persoonlijk als u als aandeelhouder de jaarrekening goedkeurt?


SUCCESSIEPLANNING - 16.03.2018

Schenking met een rentelast: opletten geblazen?

Schenkingen met een rentelast worden steeds meer toegepast. Waarom? Wat zijn de voordelen?

Hoe vermijdt u dat zo’n schenking tot problemen met de fiscus leidt?

Wat zijn de fiscale gevolgen als u die rentelast uiteindelijk niet opvraagt omdat u het geld niet nodig heeft? Volstaat het dan de last facultatief te maken om de erfbelasting te vermijden? Hoe pakt u de zaken wel het best aan?


JAARAFSLUITING - 16.03.2018

Nu zeker een investeringsreserve aanleggen?

Kleine vennootschappen kunnen voor aanslagjaar 2018 voor het laatst een investeringsreserve aanleggen. Waarom is dat vooral nu bijzonder voordelig? Kunt u de investeringsreserve combineren met de verhoogde investeringsaftrek van 20%?

Welke interessante mogelijkheid biedt het zomerakkoord u vanaf 2020 voor uw oude investeringsreserves en voor sommige andere oude reserves?


VERMOGEN - 16.03.2018

Taxshelter voor startende ondernemingen: nu ook voor ‘groeibedrijven’

Sinds 2015 kunt u een fiscaal voordeel genieten als u vanuit uw privévermogen startende ondernemingen ondersteunt. Die maatregel is nu uitgebreid naar groeibedrijven.

Hoe ziet het fiscaal voordeel er dan precies uit? Geldt dat gunstregime ook voor investeringen in uw eigen bedrijf of in dat van uw kinderen? Komen management- en vastgoedvennootschappen ook in aanmerking?

Is zo’n taxshelterinvestering ook echt interessant? Wanneer wel en wanneer niet?


HERVORMING VENNOOTSCHAPSBELASTING - 16.03.2018

Hoe nu uw jaarafsluiting nog verder fiscaal optimaliseren?

Omdat de vennootschapsbelasting vanaf 2018 fors daalt, is het nu nog belangrijker om uw jaarafsluiting voor 2017 fiscaal te optimaliseren. Wat kunt u vandaag nog extra ondernemen?

Hoe boekt u dit jaar zoveel mogelijk afschrijvingen? Wanneer kunt u een uitzonderlijke afschrijving boeken? Is het een goed idee om nu voorzieningen aan te leggen en meerwaarden gespreid te laten belasten? Wat zijn dan de aandachtspunten?


FISCAAL - VENNOOTSCHAPSBELASTING - 15.03.2018

Iedereen in vennootschap door daling belastingtarieven?

Heeft u een eenmanszaak, dan betaalt u tot maar liefst 50% belastingen, terwijl het zgn. kmo-tarief in de vennootschapsbelasting verlaagd werd tot 20%. Is het nu dus meer dan ooit aangewezen om een bvba op te richten?

RECHT - ALGEMENE VOORWAARDEN - 15.03.2018

Zijn uw algemene voorwaarden wel van toepassing?

Is er een klant die niet betaalt of is er een schadegeval, dan is het vaak van belang dat u uw algemene voorwaarden kunt laten gelden! Hoe zorgt u daarvoor? Speelt het daarbij ook een rol of die klant al dan niet een handelaar is?

AUTO - VARIA - 15.03.2018

Hoe de verhuis van uw auto in orde brengen?

U verhuist de maatschappelijke zetel van uw vennootschap of uw eenmanszaak. Wat moet u dan doen om ook uw auto op dat nieuwe adres te laten inschrijven? Sinds 19 februari 2018 is er wat dat betreft immers het een en ander veranderd...

RECHT - ALGEMENE VOORWAARDEN - 15.03.2018

Waar moet u uw algemene voorwaarden dan opnemen?

U zou graag algemene voorwaarden opstellen voor uw klanten. Waar kunt u die dan het best opnemen? Op de achterzijde van een offerte, een bestelbon of uw factuur? Of volstaat het dat u ze bv. op uw website plaatst?

VERKOOP - VARIA - 15.03.2018

De koper is blind of doof, hoe pakt u het dan aan?

De kandidaat-koper van een onroerend goed blijkt slechtziend, blind of doofstom te zijn. Kunt u hem het compromis dan zomaar met een gerust hart laten ondertekenen? Welke voorzorgen kunt u nemen?

FISCAAL - VRUCHTGEBRUIK - 15.03.2018

Voor welke werken geen belasting bij einde vruchtgebruik?

Uw vennootschap doet bepaalde werken aan het pand dat zij in vruchtgebruik heeft. Wordt u daarop als blote eigenaar dan aan het einde van de rit privé belast? Een rechter gaf op 12.09.2017 zijn visie daarop alsook een handige vuistregel...

GEMEEN HUURRECHT - VARIA - 15.03.2018

Nu al opletten bij de verhuur aan studenten?

Stilaan stellen verhuurders studentenkoten te huur voor volgend jaar. Als verhuurder vraagt u zich mogelijk af of u voor die contracten al dan niet rekening moet houden met de nieuwe spelregels in de verschillende gewesten.

VERKOOP - AANKOOPBELOFTE - 15.03.2018

Wat houdt de wederzijdse aankoop-verkoopbelofte in?

In het nieuws zei men dat veel verkopen momenteel gebeuren met de wederkerige aankoop-verkoopbelofte om onder de ‘nieuwe Vlaamse registratierechten’ te kunnen vallen. Hoe zit die constructie in elkaar en wat is precies het voordeel?

VLAAMS GEWEST - REGISTRATIERECHTEN - 15.03.2018

Verlies van klein beschrijf, hoe moet of mag u dat betalen?

Leeft u de voorwaarden van het klein beschrijf niet na, dan moet u zgn. aanvullende rechten en een boete betalen. Mag u daarvoor uw zgn. meeneembare rechten gebruiken? Wat is het standpunt daarover van de Vlaamse Belastingdienst?

MEDE-EIGENDOM - 15.03.2018

Toestemming van VME voor een veranda?


MEDE-EIGENDOM - STEMRECHT - 15.03.2018

Het ‘betaler beslist’-principe op komst?

Bepaalde kosten in een appartementsgebouw moeten niet door iedereen meebetaald worden. Moet iedereen dan wel meestemmen om hierover te beslissen?

FISCAAL - KADASTRAAL INKOMEN - 15.03.2018

De melding van de (gedeeltelijke) afbraak van een gebouw

U moet niet enkel verbouwingen tijdig melden bij het kadaster, ook de afbraak van (een deel van) een gebouw, moet u melden. Dat u dit tijdig doet, is toch wel van belang, zo bleek uit een recente uitspraak van de rechter. Hoe zit dat?

PENSIOEN & VERZEKERINGEN - GROEPSVERZEKERING - 12.03.2018

Wanneer kunt u uw IPT opnemen en hoe wordt het belast?

Sinds 01.01.2016 mag uw aanvullend pensioen ten vroegste uitbetaald worden op de datum dat u uw wettelijk pensioen opneemt. Zijn er uitzonderingen op die regel? Wat brengt het op? En welke netto-uitkering mag u verwachten?

VENNOOTSCHAP - LIQUIDATIERESERVE - 12.03.2018

Is IPT fiscaal betere spaarpot dan liquidatiereserve?

Doordat het tarief vennootschapsbelasting vanaf 2018 daalt, zal u netto meer naar uw liquidatiereserve kunnen boeken. Daarentegen bespaart u nu minder vennootschapsbelasting met uw groepsverzekering. Wat is dan de beste keuze?

INVESTERINGEN - INVESTERINGSAFTREK - 12.03.2018

Investeringsaftrek voor een deels privé gebruikt pand?

U bent van plan om in 2018 of 2019 een nieuwbouw te kopen die u gemengd zou gebruiken. Heeft u dan recht op de investeringsaftrek (IA) van 20% en maakt het iets uit of u in een eenmanszaak werkt of in een vennootschap?

VASTGOED - HUUR - 12.03.2018

Hoe een verhuurd buitenlands appartement aangeven?

Een man woont in België, maar werkt in het Groothertogdom Luxemburg, waar hij een appartement gekocht heeft dat hij verhuurt aan een natuurlijk persoon die het enkel privé gebruikt. Hoe zit dat met zijn Belgische belastingaangifte?

BEDRIJFSLEIDER - INTERESTEN - 12.03.2018

Niet elke vordering is een geldlening…

Een bvba betaalt interesten op een tegoed in rekening-courant (rc) van de zaakvoerder. De fiscus herkwalificeert het grootste deel van deze interesten in dividenden omdat het rc-tegoed een geldlening zou zijn. Wat zegt de rechter?

BTW - MEDECONTRACTANT - 12.03.2018

Btw verlegd niet opgenomen in aangifte

Als u als medecontractant vergeet de btw te voldoen via uw aangifte, dan stelt de fiscus zich soms bijzonder streng op. Wat zegt het Europees HvJ daarover?

WEBDIENSTEN - ONLINE SAMENWERKEN - 08.03.2018

Een virtuele muur: iets voor u?

Er bestaan verschillende manieren om te brainstormen over zakelijke ideeën. Mural laat u online whiteboards maken waarop u samen met anderen kunt werken. De moeite waard?

BEVEILIGING - ANTI-MALWARE - 08.03.2018

Scherm ook uw data in de cloud goed af

Natuurlijk moet u in de eerste plaats uw eigen toestel goed beveiligen. Maar ook uw online data verdienen uw aandacht. Hoe voorkomt u ongewenste toegang tot uw surfverkeer, chats, e-mails en cloudopslag?

WEBDIENSTEN - VARIA - 08.03.2018

Webinfo overzichtelijk bijhouden


SOFTWARE - APPS - 08.03.2018

Zo zoekt u in een papieren document


EIGEN WEBSITE - SITEPROMOTIE - 08.03.2018

Zo haalt u meer uit Google AdWords

Google AdWords helpt u om uw website hoger te laten scoren in de zoekresultaten van Google. Met de onderstaande tips lukt dat nog beter.

SOFTWARE - BROWSER - 08.03.2018

Chrome blokkeert advertenties, maar niet alles

Bijna 20% van de internetgebruikers weert reclame met adblockers. Google wil het gebruik daarvan terugdringen. Hoe doet het dat en heeft u nog een echte adblocker nodig?

SOFTWARE - VARIA - 08.03.2018

Efficiënter aan de slag met TeamViewer

Met het gratis programma TeamViewer kunt u iemands computer overnemen of kan iemand uw computer besturen. Dat is bv. handig bij technische problemen of om samen te werken. Hoe gaat u efficiënter aan de slag?

SOFTWARE - OFFICE - 08.03.2018

Beveilig uw Office-documenten

Word (en ook Excel, PowerPoint, ...) heeft functies om documenten te beveiligen, zodat niet iedereen ze kan openen of bewerken. Hoe gebruikt u die functies?

WEBDIENSTEN - VIDEO - 08.03.2018

Hoe verspreidt u uw videoboodschappen?

Het belang van video’s voor zakelijke doeleinden mag u niet onderschatten. Er bestaan verschillende platformen om uw professionele filmpjes te posten.

E-MAIL - E-MAILSOFTWARE - 08.03.2018

Outlook op uw smartphone of tablet

De Outlook-mailapp voor mobiele toestellen wordt regelmatig bijgewerkt. Hoog tijd om na te gaan wat er onlangs zoal veranderd is.

BEVEILIGING - PRIVACY - 08.03.2018

Waar u uw foto nam, is dan toch niet zó gevoelig

Algemeen wordt aangeraden om voorzichtig om te springen met de locatiegegevens van uw digitale foto’s. Vormen die echt een privacyprobleem?

E-MAIL - MAILING LISTS - 08.03.2018

Reken snel af met spam in iOS


BEVEILIGING - WACHTWOORDEN - 08.03.2018

Inloggen met Itsme?

Steeds meer leveranciers en dienstverleners laten hun klanten inloggen met de Itsme-app. Hoe werkt die precies en waar kunt u hiermee al terecht?

AFTREKBARE BTW - BEROEPSGEBRUIK - 08.03.2018

Voordeel gsm en split-bill: wat met de btw?

Als antwoord op een parlementaire vraag heeft de minister van Financiën bevestigd dat er geen belastbaar voordeel meer is voor een gsm of smartphone als het privégebruik rechtstreeks aan de gebruiker gefactureerd wordt. Geldt dat ook inzake btw?

BTW-TARIEF - 6% BTW - 08.03.2018

Een bubbelbad tegen 6%?

Werken die betrekking hebben op zwembaden, sauna’s en dergelijke installaties zijn uitgesloten van het 6%-tarief. Geldt dat ook voor een bubbelbad of jacuzzi?

BTW-AFREKENING - OPEISBAARHEID - 08.03.2018

Wanneer is de btw opeisbaar en wat is eraan gewijzigd?

In een recente circulaire geeft de Btw meer uitleg bij de wet van 29 november 2017 die onder meer een wijziging aangebracht heeft aan de opeisbaarheidsregels in een b2c-relatie. Wat is er dan precies gewijzigd?

AFTREKBARE BTW - VARIA - 08.03.2018

Een volledig recht op aftrek voor een pleziervaartuig?

Een vennootschap, actief als verhuurder van pleziervaartuigen, kocht een nieuw zeiljacht en had de btw volledig in aftrek gebracht. Een van de huurders was echter de zaakvoerder privé en bijgevolg was de btw ook slechts deels aftrekbaar, zei de Btw. Correct?

BTW-TARIEF - 6% BTW - 08.03.2018

Wie draait er op voor foutief toegepast tarief van 6%?

Een aannemer past ten onrechte het verlaagd btw-tarief van 6% toe op werken aan een loods. Er wordt 15% nageheven en er worden boetes en interesten aangerekend. Kan de aannemer die doorrekenen aan de opdrachtgever? Wat zei de rechter daarover?

BTW-TARIEF - 6% BTW - 08.03.2018

Het 6%-tarief, ruimer dan u denkt...

Sinds 1 januari 2018 is het btw-tarief van 6% uitgebreid naar defibrillatoren en bepaalde hygiënische producten. In een recente circulaire geeft de Btw hier wat meer uitleg bij...

DIENSTEN - PLAATS VAN DE DIENST - 08.03.2018

Wat is het btw-regime van een vipticket?

Een Belgische organisator van een evenement in België verkoopt tickets die recht geven op toegang en op ter plaatse verstrekte spijzen en dranken. De koper is een Belgisch bedrijf die een deel ervan doorverkoopt aan een Nederlands bedrijf. Wat met de btw?

DIENSTEN - VARIA - 08.03.2018

Welk tarief toepassen bij samengestelde diensten?

Bij een zgn. samengestelde dienst is het steeds de vraag of elke dienst apart zijn eigen btw-regime volgt dan wel of de bijzaak de hoofdzaak volgt. Hoe zit dat precies en wat heeft het Europees Hof van Justitie hier recentelijk over geoordeeld?

ONROEREND GOED - WERKEN IN ONROERENDE STAAT - 08.03.2018

Wat is er gewijzigd inzake btw op eigen kluswerk?

In een recente circulaire geeft de Btw meer uitleg bij de wet van 29 november 2017 die o.m. een wijziging aangebracht heeft aan de regels die betrekking hebben op het uitvoeren van werken in onroerende staat voor uw zaak. Wat moet u hierover weten?

GOED OM TE WETEN - SCHENKING - 07.03.2018

Notariskosten sparen door zelf te registreren?


GROEPSVERZEKERING - 07.03.2018

Jaarlijks switchen met het risico?

U hoort weleens zeggen dat u met een groepsverzekering of IPT (individuele pensioentoezegging) jaarlijks van risicoprofiel kunt switchen. Is dit interessant?

BELASTINGTARIEF - PERSONENBELASTING - 07.03.2018

Wanneer slechts 10% belasting bij overlaten praktijk?

Sinds 1 januari 2018 is het tarief in de personenbelasting op de zgn. stopzettingsmeerwaarde voor het geval dat u uw praktijk overlaat, in bepaalde gevallen gedaald tot 10%. Wanneer is dat lagere tarief precies van toepassing?

BELASTINGAFTREK - 07.03.2018

Welke investeringen fiscaal gezien in 2018-19 doen?

In 2018 en 2019 bedraagt de investeringsaftrek (IA) bij beroepsmatige investeringen liefst 20% zowel voor (kmo-)vennootschappen als in de personenbelasting. Hoeveel levert u dat op boven op de afschrijving en waarvoor geldt dit?

PERSONEEL - ONTSLAG - 07.03.2018

Een werknemer opzeggen: strikte vormvoorwaarden...

Stel, u gaat een werknemer ontslaan en u wilt dat hij daarbij zijn opzegtermijn presteert, zoals men dat noemt. Die opzeg ‘officieel meedelen’, is dan aan strikte voorwaarden verbonden. Waarop moet u letten?

MEDISCH DOSSIER - BEROEPSGEHEIM - 07.03.2018

Inzage door andere arts na overlijden: hoe werkt dat?

Het beroepsgeheim verbiedt u om na het overlijden van de patiënt aan diens (levens)verzekeraar een kopie van het medisch dossier te bezorgen. Wat als daarna de echtgeno(o)t(e) of een ander familielid dezelfde vraag stelt?

GRONDIG ONDERZOCHT - BEROEPSAANSPRAKELIJKHEID - 07.03.2018

Kunt u een FMO-deskundige wraken?

Als u ‘gevat’ zou worden in een procedure bij het Fonds voor Medische Ongevallen (FMO), zal dit Fonds meestal een deskundige aanstellen. Wat kunt u doen als u twijfelt aan de onpartijdigheid van deze deskundige? Een vonnis licht toe.

GOED OM TE WETEN - TANDARTSEN - 07.03.2018

Aanwezigheidsblad 2017 opsturen vóór 31.03