BELEGGEN - FONDSEN - 30.04.2018

Trackers: niet altijd eenvoudig en goedkoop!

Trackers zijn de laatste jaren enorm populair geworden omdat ze eenvoudig en bovendien heel goedkoop zijn. Maar er zijn ook complexe trackers op de markt. Welke trackers neemt u het best wel of niet op in uw portefeuille?

Klassieke trackers

Trackers of ETF’s (Exchange Traded Funds) volgen een index op de voet. Met deze passief beheerde en beursgenoteerde indexfondsen kunt u eenvoudig beleggen in vrijwel iedere markt of sector. Zo koopt u met iShares Core S&P 500 UCITS ETF (voor slechts 0,07% lopende kosten per jaar) een mandje met maar liefst 500 Amerikaanse aandelen. Opgelet, die spreiding betekent niet dat u geen risico meer loopt.

Lage kosten. Omdat de totale jaarlijkse kosten laag liggen (tussen de 0,07% en 0,4% per jaar), zijn trackers momenteel enorm populair. Bij een klassiek aandelenfonds, dat uw bankier graag aanraadt, is dat gemakkelijk 1,5% à 2%.

Beurstaks: complex. De beurstaks kan 0,12%, 0,35% of zelfs 1,32% bedragen. Of uw tracker zijn dividenden uitkeert (distributie) of eerder herbelegt (kapitalisatie) én waar de tracker geregistreerd is, bepaalt welk belastingtarief op uw tracker van toepassing is.

Makelaarsloon. U betaalt zowel bij aan- als bij verkoop een makelaarsloon. De hoogte hangt af van de beurs waarop u wilt handelen en van uw ordergrootte. Maar doorgaans ligt dat tussen de € 10 à € 40 per aankoop, dus een stuk lager dan bij klassieke aandelenfondsen, waar de instapkosten vaak oplopen tot 3%.

Klassiek met spreiding. Ga dan bv. voor iShares Core MSCI World UCITS ETF (IE00B4L5Y983). U haalt zo een gespreide portefeuille van de grootste ondernemingen in huis (meer dan 1.600 aandelen, met accent op de VS). De jaarlijkse kostprijs van 0,20% behoort tot de laagste in de markt. De tracker volgt de MSCI World Index en de dividenden worden herbelegd in de portefeuille.

Sectorgerichte trackers horen thuis in een al gespreide (fondsen)portefeuille. De energiesector bespeelt u bv. met Amundi ETF World Energy UCITS ETF EUR (FR0010791145) en de gezondheidssector met Lyxor MSCI World Health Care UCITS ETF (LU0533033238). De Europese nutssector kunt u volgen via de SPDR MSCI Europe Utilities UCITS ETF (IE00BKWQ0P07) en de Europese telecomsector via Lyxor STOXX Europe 600 Telecom UCITS ETF (FR0010344812).

Complexe trackers

‘Leveraged’ trackers. De zgn. leveraged trackers (trackers met een hefboom) proberen de evolutie van een index te vermenigvuldigen – vaak met een factor 2 of meer. Stijgt de Franse beursindex met bv. 1%, dan probeert een tracker zoals Amundi ETF Leveraged CAC 40 Daily UCITS ETF (0,3% lopende kosten per jaar) een winst van 2% te behalen. Maar daalt de index, dan bedraagt de daling van de tracker twee keer zoveel. Deze bewegingen worden op dagbasis gevolgd.

Inverse trackers. Deze short ETF’s of bear ETF’s volgen de evolutie van een onderliggende index, maar dan wel in omgekeerde richting. Daalt de Franse beursindex, dan stijgt de koers van bv. de Amundi ETF Short CAC 40 Daily UCITS ETF (lopende kosten per jaar: 0,35%). Ook hier tracht deze tracker dat op dagbasis te doen.

Speculatief. Complexe trackers zijn niet voor langetermijnbeleggers, maar eerder voor speculatief ingestelde beleggers. Bovendien zijn ze niet zo goedkoop als u van een tracker zou verwachten.

Klassieke trackers zijn vooral een stuk goedkoper dan de klassieke aandelenfondsen, omdat de jaarlijkse beheerskost er slechts tussen 0,07% en 0,4% ligt i.p.v. rond 1,5%. Complexe trackers laat u beter links liggen, aangezien die bedoeld zijn voor speculatieve beleggers en niet echt goedkoop zijn.

Contactgegevens

Indicator - Larcier | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

Customer.Services@indicator-larcier.be | www.indicator-larcier.be

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878