Alle domeinen

2019 - Juni

BELASTINGBEREKENING - VARIA - 28.06.2019

Hoe een overname fiscaal verwerken?

Iemand in de streek die in dezelfde sector als u actief is, houdt ermee op. U ziet hierin een opportuniteit om uw eigen zaak uit te breiden. Stel dat u tot een overname komt, hoe wordt die dan fiscaal verwerkt?

AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 28.06.2019

Takelkosten in aftrek nemen?


AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 28.06.2019

Is een loon voor uw tiener fiscaal aftrekbaar?

Een collega had een loon toegekend aan zijn kinderen van 13-14 jaar, omdat ze hem in zijn zaak zouden helpen. De fiscus weigerde de aftrek omdat er sprake zou zijn van kinderarbeid. Wat vonden de rechters en wat moet u daarvan onthouden?

ERVEN EN SCHENKEN - SUCCESSIERECHTEN - 28.06.2019

Kan de fiscus ingrijpen bij verwerpen van nalatenschap?

Bij het overlijden van uw vader heeft uw broer veel (fiscale) schulden. Is het dan wel verstandig om zelf de nalatenschap te aanvaarden? En is het eventueel een oplossing voor uw broer om de nalatenschap gewoon te weigeren?

BELASTINGAANGIFTE - TERMIJNEN - 28.06.2019

Vereenvoudigde aangifte in de bus?


AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 28.06.2019

Mag de fiscus vragen stellen over uw vakantie of feest?

Over enkele weken vertrekt u met uw gezin op vakantie of deze zomer geeft u een groot feest. Mag de fiscus over zulke niet-frequente grote privé-uitgaven vragen stellen aan u, moet u erop antwoorden, en zo ja, wat?

AANGIFTE - PERSONENBELASTING - 28.06.2019

Fiscus stelt u een VVA pb voor!

Indien uw fiscale situatie ‘zeer stabiel’ is, stelt de fiscus een voorstel van vereenvoudigde aangifte (VVA) op. Wat is dat precies en wat moet u doen als u een VVA kreeg?

BEDRIJFSLEIDER - VOORDEEL VAN ALLE AARD - 28.06.2019

Belast op een lager VAA gratis lening dan het forfait?

Wanneer u via de rekening-courant (rc) van uw vennootschap leent tegen een lagere interestvoet dan de forfaitaire interestvoet voor de waardering van het voordeel van alle aard (VAA) gratis lening, belast de fiscus het verschil als een VAA. Is dat eigenlijk wel correct? Wat besliste de rechter op 28.05.2019?

BEDRIJFSLEIDER - INTERESTEN - 28.06.2019

Uw spaargeld aan uw vennootschap lenen?

Uw vennootschap heeft geld nodig om uw kantoor op te frissen. Zij kan dat lenen bij de bank, maar privé heeft u ook nog een goedgevuld spaarboekje. Kunt u dat geld dan niet beter aan haar uitlenen? Waarop moet u dan letten?

AANGIFTE - VENNOOTSCHAPSBELASTING - 28.06.2019

Biztax nog steeds niet geopend!

Het aangifteformulier vennootschapsbelasting voor aanslagjaar 2019 werd onlangs gepubliceerd. Biztax is echter nog steeds niet beschikbaar. Hoe zit dat juist?

BTW - BTW-AFTREK - 28.06.2019

Btw-aftrek voor het pand van de maatschappelijke zetel?

Een vennootschap koopt een appartement casco aan, laat het volledig inrichten en vestigt daar nadien haar maatschappelijke zetel. Ze wil de btw op de verbouwingswerken volledig recupereren, maar dat wordt door de controleur geweigerd. Was de rechter het daarmee eens?

INVESTERINGEN - AFSCHRIJVINGEN - 28.06.2019

Hoeveel is het aandeel van de grond waard?

Uw vennootschap heeft een pand gekocht. Hoe verdeelt u het best de aankoopprijs over het grondgedeelte en het gebouw? Het is nl. voordeliger om de waarde van de niet-afschrijfbare grond zo laag mogelijk te houden. Hoe pakt u dat aan?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 28.06.2019

Heeft u een e-mail met vragen gekregen van de fiscus?

Steeds vaker sturen controleurs hun zgn. vragen om inlichtingen per e-mail. Kan dat eigenlijk wel en gelden voor een vraag per e-mail dezelfde regels als voor een vraag per brief?

CONTROLE & GESCHILLEN - BELASTINGCONTROLE - 28.06.2019

Staat u of uw vennootschap op de controlelijst van de fiscus?

Naar jaarlijkse gewoonte publiceert de fiscus een lijst met welke verhoogde controleacties er lopende zijn of op het programma staan voor particulieren en ondernemingen. Deze lijst werd op 08.06.2019 bekendgemaakt op de website van de FOD Financiën! Reden om u ongerust te maken of niet echt? Even kijken...

TAXSHELTER - 28.06.2019

Binnenkort ook taxshelter voor de gamingindustrie?

De wet van 29 maart 2019 breidt de taxshelterregeling, die voorheen enkel voor de audiovisuele sector en voor de podiumkosten gold, nu uit naar de gamingindustrie. Welk rendement realiseert u op een taxshelterinvestering? Waarom is de taxshelter vaak niet interessant voor vennootschappen die het verlaagd tarief genieten? Met welke risico’s moet u rekening houden als u een investering in een taxshelter overweegt?

ONROEREND GOED - 28.06.2019

Optioneel btw-stelsel onroerende verhuur: de fiscus verduidelijkt

Zoals u weet, kunnen de partijen met ingang van 1 januari 2019 er onder bepaalde voorwaarden voor kiezen om de verhuur van een gebouw aan btw te onderwerpen (het zgn. optioneel btw-stelsel).

Recent heeft de Btw hieromtrent het een en ander verduidelijkt. Wat moet u daarover zoal weten?


ARBEIDSDUUR - 28.06.2019

Verplicht Europa nu effectief de prikklok?

Volgens de media in elk geval wel... In welke mate bent u nu volgens het Europees Hof van Justitie verplicht om een systeem op te zetten om de dagelijkse arbeidstijd van elke werknemer te registreren? Verandert dat arrest in de praktijk ook werkelijk iets voor u? Met welke verplichtingen moet u nu al rekening houden? Wat zijn de spelregels als u met glijdende uurroosters werkt? Moet u voor overuren ook effectief altijd overloon uitbetalen?

KLEIN VERLET - 28.06.2019

Klein verlet of verlof om dwingende redenen: wanneer mogelijk?

Naar aanleiding van de verkiezingen of van de communiefeesten heeft ook u misschien discussies gehad met een collega over de vraag of hij al dan niet recht had op klein verlet. Welke regels gelden er bijvoorbeeld in nieuw samengestelde gezinnen of wanneer de partners wettelijk samenwonen? Moet het klein verlet altijd op de dag van de plechtigheid opgenomen worden? Wat zijn de regels voor wie deeltijds werkt? En ten slotte, wanneer is verlof om dwingende redenen mogelijk?

ONROEREND GOED - 28.06.2019

Kortdurende verhuur: nu altijd met btw?

Sinds 1 januari 2019 is de verhuur van een gebouw voor minder dan zes maanden verplicht aan btw onderworpen. Wanneer is de regeling precies van toepassing? Wat zijn de gevolgen als er sprake is van opeenvolgende contracten van korte duur waarvan de totale looptijd zes maanden overschrijdt?

ALARMBELPROCEDURE - 28.06.2019

Hervorming vennootschapsrecht: vernieuwde alarmbelprocedure in de bv

Het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV) blijft, wat de alarmbelprocedure in een nv betreft, zo goed als ongewijzigd. In de bv (de vroegere bvba) verandert de alarmbelprocedure wel drastisch, voornamelijk ingevolge het wegvallen van het kapitaalbegrip. Welke wijzigingen zijn concreet van belang? Wanneer moet u de alarmbelprocedure nu toepassen? Hoe verloopt de procedure dan? Wat is de sanctie op het niet-toepassen van die procedure?

BEROEPSKOSTEN - 28.06.2019

Hoe bewijst u dat managementfees fiscaal aftrekbaar zijn?

De fiscus stelt regelmatig de aftrekbaarheid van managementfees in vraag. Waarop moet u als financieel manager letten om geen problemen te krijgen met de fiscale aftrekbaarheid van die fees? Aan welke wettelijke voorwaarden moeten de fees voldoen om aftrekbaar te zijn? En hoe worden deze voorwaarden in de praktijk door de fiscus en de rechtspraak geïnterpreteerd?

PENSIOENVERZEKERING - 28.06.2019

Wijninckx-bijdrage: hoe nu berekenen?

Sinds bijdragejaar 2019 is de Wijninckx-bijdrage verschuldigd eens de maximale pensioendoelstelling overschreden wordt. Hoe verloopt die berekening? Moet u nu zelf iets ondernemen?

BTW - 28.06.2019

Brexit: hoe btw-kater vermijden?

Hoe vermijdt u als invoerder uit de UK dat de btw een negatieve impact op uw cashflow heeft, als het uiteindelijk tot een harde brexit komt?

CONTRACT - 28.06.2019

Overname: opschortende voorwaarden als noodzakelijke dealbreakers

Bij een verkoop van aandelen wordt de uitvoering van de overeenkomst vaak voorwaardelijk gemaakt aan een of meerdere opschortende voorwaarden. Waarom is dat zinvol? Wat zijn de gevolgen van zo’n opschortende voorwaarde voor de eigendomsoverdracht en voor de tijdslijn van de transactie? Wanneer is er sprake van een ongeldige potestatieve voorwaarde? Kunt u de overnameovereenkomst ook afhankelijk maken van het resultaat van een due diligence?

ONROEREND GOED - 25.06.2019

Vastgoed kopen met een hefboom?

Zoals veel zelfstandigen overweegt ook u misschien om te investeren in vastgoed om later met de huurinkomsten uw pensioen aan te vullen. Belegt u dan het best in vastgoed met uw eigen spaargeld of met geleend geld? Hoe kunt u een lening als hefboom gebruiken om een grotere vastgoedportefeuille op te bouwen en zo uiteindelijk ook meer huurinkomsten te genieten eens u met pensioen bent?

FAILLISSEMENT - 25.06.2019

Uw schoonkind schuwt geen risico’s?

In elke familie is er wel iemand die de financiële risico’s niet schuwt en daardoor letterlijk op straat riskeert te staan als zijn zaken toch verkeerd aflopen. Draait uw kind mee op voor de schulden die zijn partner maakt? Riskeert uw kind ook een alimentatie te moeten betalen? Zouden de (schoon)ouders of een ander familielid uiteindelijk eveneens kunnen opdraaien voor de gevolgen van het roekeloze gedrag?

VERHUUR - 25.06.2019

Een optie of een huurbelofte?

Het gebeurt soms dat een kandidaat-huurder vraagt of u hem een optie wilt toekennen. Is dat mogelijk? Wat is de draagwijdte van zo’n overeenkomst? Kunt u omgekeerd ook van een kandidaat-huurder vragen dat hij een huurbelofte ondertekent? Welke rechten verkrijgt u op die manier? Wat zijn dan de aandachtspunten bij het opmaken van de overeenkomst?

BELEGGINGEN - 25.06.2019

Core-satellite-aanpak is hip

Steeds meer bankiers stellen aan hun cliënten nu een core-satellite-methode voor hun beleggingen voor. Kunt u meegaan in deze trend? Welke vragen stelt u toch het best vooraf?

VRUCHTGEBRUIK - 25.06.2019

Afstand van vruchtgebruik registreren?

Hoe kunt u afstand doen van uw vruchtgebruik ten gunste van de blote eigenaars? Is de afstand van vruchtgebruik belastbaar met schenk- of erfbelasting? Is dat anders als de oorspronkelijke schenking van de blote eigendom geregistreerd werd? Waarom biedt u de afstand van het vruchtgebruik het best toch ter registratie aan?

CONSUMENT - 25.06.2019

Een tweedehandswagen voor uw kind?

Een nieuw KB (Koninklijk Besluit van 05.04.2019 betreffende de verkoopovereenkomsten voor autovoertuigen, BS 08.05.2019) legt aan garagisten die tweedehandswagens aan particulieren verkopen vanaf 1 november 2019 een hele reeks verplichtingen op. Wat moet u daarover zoal weten als u een tweedehandswagen aankoopt? Gelden er andere spelregels als u de wagen koopt van een particulier?

NALATENSCHAP - 25.06.2019

Overlijden: hoe zorgen voor liquiditeit?

Welke praktische gevolgen heeft het feit dat de rekeningen na een overlijden geblokkeerd worden? Hoe zorgt u er dan voor dat de langstlevende toch nog over voldoende liquiditeiten beschikt? Wat zijn de fiscale aandachtspunten als u daarvoor een levensverzekering afsluit? Hoe kan de langstlevende na een recente wetswijziging het eenvoudigst de vrijgave van het verzekerde kapitaal verkrijgen?

BELEGGEN - 25.06.2019

Een internationale obligatieportefeuille?

Aangezien de rente in euro extreem laag blijft, kunt u bijna niet anders dan een deel van uw obligatieportefeuille beleggen in vreemde valuta, als u tenminste nog enig rendement wilt behalen. Welke vreemde munten komen in aanmerking om zonder overdreven risico’s uw rendement te verhogen en welke munten kunt u toch beter vermijden?

BELASTINGAANGIFTE - 25.06.2019

Moet u uw effectenrekening(en) nu aangeven of niet?

Was u in 2018 titularis van meer dan één effectenrekening, dan moet u dat nu melden in uw aangifte personenbelasting. Bedroeg de totale gemiddelde waarde van uw effectenrekeningen meer dan € 500.000 en koos u niet voor de ‘opt-in’, dan moet u bovendien een aangifte van de zgn. TER doen. Hoe doet u dat?

GOED OM TE WETEN - VENNOOTSCHAP - 25.06.2019

Sinds 01.05.2019 is er een statutendatabank!


MEDISCH RECHT - 25.06.2019

Een eerste blik op de nieuwe Kwaliteitswet

In mei 2019 is de zgn. Wet op de kwaliteitsvolle praktijkvoering in de gezondheidszorg verschenen. Zij voorziet in een resem kwaliteitsvereisten waaraan u – in principe tegen 1 juli 2021 – zal moeten voldoen. Wat kan u verwachten?

PRAKTIJKORGANISATIE - 25.06.2019

Moet de vervangarts betalen voor gebruik van de praktijk?

Als een van de associés zich (lange tijd) moet laten vervangen, bv. omwille van ziekte of zwangerschap, en als de vervangarts voor eigen rekening mag werken, kunt u die dan verplichten om een deel van de door hem/haar geïnde inkomsten af te staan voor het gebruik van de praktijk?

PRIVÉ - SCHENKINGEN - 25.06.2019

Verklaring tot behoud nodig? Tijd voor actie!

Wie in het verleden schenkingen gedaan heeft en niet wenst dat de regels van het nieuwe erfrecht daarop van toepassing zijn, moet vóór 1 september 2019 een zgn. verklaring tot behoud (van de oude regels) door zijn notaris laten opstellen. Hoe werkt dat en wanneer kan dat nuttig zijn?

VENNOOTSCHAP - WINSTUITKERING - 25.06.2019

Nieuwe dubbele test om uw winsten uit te keren?

Uw boekhouder liet u weten dat als gevolg van het nieuwe vennootschapsrecht er een dubbele test gedaan moet worden als u de winsten van uw bv(ba) wilt uitkeren. Hoe zit dat juist en vanaf wanneer geldt die regel voor uw bestaande bvba?

GOED OM TE WETEN - BTW - 25.06.2019

Een fiets kopen: is dat nu met 21% of 6% btw?


BELASTINGCONTROLE - 25.06.2019

‘Wanted’: buitenlandse rekeningen...

Via een ‘heuse perscampagne’ liet de fiscus begin juni weten dat wie een buitenlandse rekening of levensverzekering niet zou aangeven, een belastingcontrole mag verwachten. Wat zit hierachter?

GRONDIG ONDERZOCHT - ERELOON - 25.06.2019

Ook no-show-fee voor niet-opdagen na doorverwijzing?

Stel, een patiënt neemt – na doorverwijzing – telefonisch contact op en vraagt wanneer een behandeling kan plaatsvinden en wat ze kost. Er wordt een datum voorgesteld en ook genoteerd in de agenda, maar vervolgens daagt die patiënt niet op. Kunt u dan een zgn. no-show-fee eisen? Een recent vonnis licht toe...

BELASTINGEN - AUTO VIA VENNOOTSCHAP - 21.06.2019

Uw vervuilende auto vervangen door een 100% aftrekbare?

Door de hervorming van de vennootschapsbelasting zal de fiscale aftrekbaarheid van uw auto vanaf 2020 drastisch dalen. Is uw auto aan vervanging toe, dan houdt u daar dus het best rekening mee. Sommige auto’s zijn zelfs na 2019 voor 100% fiscaal aftrekbaar. Hoe zit dat precies? Waar moet u op letten?

BELASTINGEN - GEZIN - 21.06.2019

Belastingvermindering voor adoptiekosten verduidelijkt

Vorig jaar werd een wet gestemd waardoor er sinds aanslagjaar 2019 een belastingvermindering genoten kan worden voor uitgaven in het kader van een adoptieprocedure. Recentelijk werd een Koninklijk Besluit uitgevaardigd waarin de toepassingsvoorwaarden vastgesteld worden.

BELEGGEN - OBLIGATIES - 21.06.2019

Amerikaanse obligaties dubbel belast?


BELASTINGEN - AANGIFTE - 21.06.2019

Opletten indien fiscus u een VVA stuurt!

Indien uw fiscale situatie ‘zeer stabiel’ is, stelt de fiscus een voorstel van vereenvoudige aangifte (VVA) op. Wat is dat precies en wat moet u doen als u een VVA kreeg?

BELASTINGEN - AANGIFTE - 21.06.2019

Geen boekhoudkundige winst en toch belastingen betalen?

Bij de afsluiting van het boekjaar blijkt uw vennootschap vorig jaar nauwelijks of zelfs geen winst gemaakt te hebben. Toch zal ze volgens uw boekhouder belastingen moeten betalen. Is dat mogelijk en zo ja, hoe komt dat dan?

BELEGGEN - OBLIGATIES - 21.06.2019

Tijd om in flexibele obligatiefondsen te beleggen?

Nu de rentevoeten laag staan, is het volgens uw bankier het ideale moment om te beleggen in flexibele obligatiefondsen. Waarom is dat zo? Hoe werkt zo’n flexibel obligatiefonds? Hoe wordt het belast?

PERSONEEL - LOONKOSTEN - 20.06.2019

Eindelijk een fiscaal voordeel voor werknemers op werven!

Er was al lang sprake van, maar nu bracht de fiscus eindelijk duidelijkheid waardoor u nu voor uw werknemers die op werven werken ook effectief een fiscaal voordeel kunt krijgen. Hoe zit dat precies?

ONROEREND GOED - VERKOOP - 20.06.2019

Besparen op de registratierechten van een gezinswoning

In de media kwam dat gezinswoningen tot € 200.000 in Vlaanderen meer gegeerd zijn, omdat u er als koper minder verkooprechten op betaalt. Hoe zit dat en hoe bespaart u op de aankoop van een gezinswoning in Wallonië en Brussel?

VERZEKERINGEN - ALLE BOUWPLAATSRISICO’S - 20.06.2019

Een ‘supercel’ over de werf?

Het onweer van de laatste weken leidde op heel wat plaatsen tot schade. Wie betaalt de rekening bij schade op de werf waar u aan het werk bent? Kunt u hierover afspraken maken en komt een verzekering tussen?

FISCAAL - BELASTINGCONTROLE - 20.06.2019

Staat u op de controlelijst van de fiscus?

De fiscus heeft op 08.06.2019 weer laten weten wie of wat hij zal controleren. Loopt u deze keer in het vizier van de fiscus, wat is er dan voor u van belang?

PERSONEEL - ARBEIDSVOORWAARDEN - 20.06.2019

Welke maatregelen nemen bij tropische temperaturen?

Elke zomer maken we wel een of meer hittegolven mee. Mogen uw werknemers dan thuisblijven omdat het op de werf ‘te warm is’? Kunnen ze eisen dat u allerhande maatregelen neemt om hen het werk aangenamer te maken?

OFFERTES & CONTRACTEN - VARIA - 20.06.2019

De GDPR en het versturen van commerciële e-mails

Onlangs werd de eerste boete gegeven voor het versturen van commerciële e-mails zonder rekening te houden met de GDPR, zo kwam in de media. Waar moet u nu precies rekening mee houden als u commerciële e-mails wilt sturen?

FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 20.06.2019

Verlies gemaakt en toch belastingen betalen?


AANWERVEN - DISCRIMINATIE - 19.06.2019

Wat als een kandidate zelf meldt dat ze zwanger is?

Een kandidate zei bij een sollicitatie spontaan dat ze al x-aantal weken zwanger was. Wanneer zij later ‘afviel’, klaagde ze plots de werkgever aan wegens discriminatie...terwijl die zelfs niet naar het eventuele zwanger zijn gevraagd had. Hoe kan zoiets?

WOON-WERKVERGOEDING - 19.06.2019

Nieuwe cao 19/9 inzake openbaar vervoer


DEELTIJDSE ARBEID - 19.06.2019

‘Eigen deeltijdsen eerst’, of boete?

Heeft u deeltijdsen die een inkomensgarantie-uitkering (IGU) krijgen, dan moet u die sinds 01.04.2019 op straffe van boetes voorrang geven in geval van extra uren of een vacature in hun functie. Wat houdt dit in?

OPZEGGINGSTERMIJN - 19.06.2019

Fictieve anciënniteit van vóór 2014, toch alles in weken?

Stel, een bediende kwam in dienst na 1 januari 2014 (= na de Wet op het eenheidsstatuut), maar u heeft anciënniteit overgenomen die teruggaat tot vóór die datum. Moet u de opzeg dan ook in twee stappen berekenen? Een recent arrest licht toe...

OPZEGVERGOEDING - 19.06.2019

Tegen wanneer moet u een opzegvergoeding storten?

Stel, u zou het contract van een werknemer met directe ingang willen verbreken, zodat u hem een opzegvergoeding moet (uit)betalen. Als dat om een ‘serieuze brok’ gaat, op welk moment moet u dan ten laatste de betaling(en) budgetteren?

STUDENTENARBEID - KINDERBIJSLAG - 19.06.2019

Hoeveel kan een student werken binnen het groeipakket?

Nu er sinds 2019 in Vlaanderen niet meer van kinderbijslag, maar van een groeipakket gesproken wordt, zijn er ook nieuwe regels ingevoerd wat betreft de combinatie met studentenarbeid. Hoeveel mag een jobstudent nog werken zonder dat de ouders ‘verlies doen’? En hoe zit het in Brussel en Wallonië op dat vlak?

SCHOLINGSBEDING - 19.06.2019

Oók voor verplichte opleiding tot knelpuntberoep!

Met een scholingsbeding kunt u vermijden dat iemand een opleiding op uw kosten volgt en die elders te gelde gaat maken. Er gelden wel strenge voorwaarden voor zo’n beding. Die werden echter voor de tweede keer op pakweg een half jaar tijd versoepeld voor zgn. knelpuntberoepen. In welke zin deze keer?

BRUGPENSIOEN - 19.06.2019

Cao’s leggen SWT-voorwaarden voor 2019-2020 vast

De ter ziele gegane regering-Michel wou begin 2019 nog de leeftijden voor brugpensioen (SWT) optrekken, maar ondertussen zijn er in de NAR cao’s gesloten die weinig veranderen voor 2019-2020. Wat is er dan precies uit de bus gekomen?

GDPR - 19.06.2019

Verkoop bedrijf voorbereiden: GDPR als belangrijk aandachtspunt

De inwerkingtreding van de GDPR is wellicht niemand ontgaan. Dat het toepassingsgebied van de GDPR ook gevolgen kent als u een verkoop van uw bedrijf voorbereidt, is minder geweten.

Wat zijn de aandachtspunten als u potentiële kopers informatie verstrekt over uw bedrijf? Waarop zal de koper tijdens de due diligence zoal letten en hoe bereidt u zich daar het best op voor?


(VER)BOUWEN - 19.06.2019

Zelf (ver)bouwen voor uw vennootschap?

Moet uw vennootschap btw rekenen als uw werknemers zelf voor uw vennootschap een pand bouwen of verbouwen? Waarop moet u die btw dan berekenen?

Hoe moet u het pand of de verbouwingen in de boekhouding verwerken en welke gevolgen heeft dat voor de vennootschapsbelasting? Wat zei het hof van beroep daarover onlangs?


INTERESTEN - 19.06.2019

Lenen om eigen vermogen uit te keren: zijn de interesten altijd aftrekbaar?

Als u een belangrijk dividend wilt betalen of een kapitaalvermindering wilt doorvoeren, dan kan het zijn dat uw vennootschap moet lenen omdat zij niet over voldoende liquide middelen beschikt. Zijn de interesten op die lening dan wel altijd fiscaal aftrekbaar?

Zo verwierp de rechter onlangs de aftrek van interesten op een lening aangegaan om een superdividend uit te keren of een kapitaalvermindering door te voeren. Moet ook u zich zorgen maken als u bv. binnenkort wilt lenen om een belangrijk bedrag aan liquidatiereserves uit te keren?


ALARMBELPROCEDURE - 19.06.2019

Hervorming vennootschapsrecht: vernieuwde alarmbelprocedure in de bv

Het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV) blijft, wat de alarmbelprocedure in een nv betreft, zo goed als ongewijzigd. In de bv (de vroegere bvba) verandert de alarmbelprocedure wel drastisch, voornamelijk ingevolge het wegvallen van het kapitaalbegrip.

Welke wijzigingen zijn concreet van belang? Wanneer moet u de alarmbelprocedure nu toepassen? Hoe verloopt de procedure dan? Wat is de sanctie op het niet-toepassen van die procedure?


ONROEREND GOED - 19.06.2019

Verhuur met btw: de fiscus verduidelijkt...

Zoals we eerder schreven, kunnen partijen er met ingang van 1 januari 2019 onder bepaalde voorwaarden voor kiezen om de verhuur van een gebouw aan de btw te onderwerpen. Daarnaast is vanaf 1 januari 2019 de kortdurende verhuur van een gebouw verplicht aan btw onderworpen.

De Btw heeft hierover recent een circulaire gepubliceerd. Wat moet u daarvan zoal weten?


SUCCESSIEPLANNING - 19.06.2019

Duolegaat: nu tijd voor een check-up?

Op welke manier kunt u via een duolegaat tegelijkertijd een goed doel begunstigen en de successierechten voor uw verre verwanten verminderen? Hoe zorgt u er via een omgekeerd duolegaat voor dat u dan steeds een zo groot mogelijk deel van uw vermogen nalaat aan uw dierbaren?

Waarom doet u er goed aan uw duolegaat op regelmatige tijdstippen opnieuw tegen het licht te houden? Laat de Vlaamse hervorming van de erfbelasting u nu toe om meer aan uw verwanten toe te kennen?


INTERNET - 19.06.2019

Foto’s op uw website plaatsen: mag dat zomaar altijd?

Mag u zomaar foto’s op uw website zetten die u zelf maakt of van internet plukt? Welke foto’s zijn auteursrechtelijk beschermd? Mag u foto’s van mensen nemen en gebruiken?

Wat is het risico als u toch een inbreuk op de regels begaan heeft? Hoe reageert u het beste wanneer u met een klacht geconfronteerd wordt?


SUCCESSIEPLANNING - 19.06.2019

Schenking van vastgoed: aanwas, terugval of wettelijke opvolgend vruchtgebruik?

Als u een onroerend goed schenkt met voorbehoud van vruchtgebruik, dan dooft dat vruchtgebruik bij uw overlijden uit, waardoor de begiftigde volle eigenaar wordt.

Hoe kunt u het vruchtgebruik dan na uw overlijden toch doen toekomen aan uw partner als u de blote eigendom geschonken heeft aan uw kinderen? Wanneer opteert u dan het beste voor het wettelijk opvolgend vruchtgebruik, de conventionele terugval of de conventionele aanwas?


SCHENKING - 19.06.2019

Geld of effecten schenken zonder (Belgische) notaris?

Wie geld of effecten schenkt voor een Belgische notaris betaalt 3% schenkbelasting en het ereloon van de notaris (± € 1.800). Wat zijn de alternatieven als u liever niet naar de notaris stapt om zo de schenkbelasting en het ereloon te vermijden? Hoe kunt u dan toch nog op veilig spelen?

DAGELIJKS BESTUUR - 18.06.2019

Wees op uw hoede voor GDPR-facturen!


BEDRIJFSLEIDER - BELANGENCONFLICT - 18.06.2019

Zijn er ook nieuwe regels bij een zgn. belangenconflict?

Zo u als zaakvoerder een beslissing wilt nemen waarbij u privébelangen heeft die strijdig zijn met die van uw vennootschap, dan moet u verplicht een speciale procedure volgen. Heeft het nieuwe vennootschapsrecht hier ook iets aan veranderd?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - VARIA - 18.06.2019

Uw maatschappelijke zetel in een ander land voldoende?

In het nieuwe vennootschapsrecht telt de zgn. statutaire zetelleer en is dus de plaats waar de zetel van uw vennootschap gevestigd is, doorslaggevend. Kunt u daar ook fiscaal munt uit slaan door die zetel in een laag belast land te vestigen?

UBO - REGISTER - 18.06.2019

Fiscus krijgt inzage in het UBO-register!

Via een recent KB van 12.05.2019 krijgt de fiscus toegang tot het zgn. UBO-register. Moet u zich daar zorgen over maken?

AUTOKOSTEN - 18.06.2019

Zijn takelkosten aftrekbaar?


VENNOOTSCHAPSBELASTING - 18.06.2019

Aangifte vennootschapsbelasting is er!


BTW - FIETSEN - 18.06.2019

Vanaf wanneer 6% btw op fietsen?


BEDRIJFSLEIDER - PRIVÉFISCALITEIT - 18.06.2019

Feitelijk gescheiden in 2018, wat dan met uw privéaangifte?

U bent in 2018 feitelijk gescheiden. Moeten u en uw ex dan binnenkort nog samen een privéaangifte indienen of elk een eigen aangifte? Hoe wordt u belast en hoe wordt een te betalen of terug te krijgen bedrag verdeeld tussen u beiden?

BEDRIJFSLEIDER - REKENING-COURANT - 18.06.2019

Betaalt u facturen van uw vennootschap met privégeld?

De zaakvoerders van een bvba laten € 49.000 als tegoed op hun rekening-courant boeken als zijnde betalingen met privégeld aan leveranciers van de bvba. De fiscus past daarop de aanslag geheime commissielonen toe. Wat vonden de rechters daarvan?

BTW - ONROEREND GOED - 18.06.2019

Verlaagd btw-tarief van 6% voor de plaatsing van een poort?

U wilt een poort laten plaatsen aan uw privéwoning die in uw bvba zit. De aannemer moet uw bvba dan met ‘btw verlegd’ factureren, maar welk btw-tarief moet uw bvba zelf toepassen, 6% of 21% btw? Op 19.06.2018 heeft de zgn. Rulingcommissie zich daarover uitgesproken.

BELASTINGCONTROLE - 18.06.2019

Zit u dit jaar in het vizier van de fiscus?

Op 08.06.2019 heeft de fiscus laten weten welke controleacties er gepland of lopende zijn. Moet u zich zorgen maken als u met iets op de lijst staat?

FISCAAL - BTW - 18.06.2019

Hoe zit het met de witte kassa bij een pop-up?

U opent als restaurant tijdelijk een pop-up, bv. tijdens de zomermaanden in een pand dat toch tijdelijk leegstaat. Moet u dan daar ook meteen een witte kassa installeren of zijn daarop uitzonderingen mogelijk?

PERSONEEL - AANWERVEN - 18.06.2019

Op zoek naar een flexi voor de zomer...

Heeft u extra hulp nodig in de zomermaanden, dan zijn niet enkel jobstudenten, maar ook flexi’s een goedkope oplossing. Wie komt er daarvoor in aanmerking?

ONROEREND GOED - VERHUUR - 18.06.2019

Handelshuur van korte duur kan nu in alle gewesten...

Na Vlaanderen en Wallonië is er nu ook in het Brussels gewest sinds 19.05.2019 een ordonnantie over de handelshuur van korte duur. Hoe zit dat precies en zijn de spelregels dan identiek aan die van de andere gewesten?

VENNOOTSCHAP - OPRICHTERSAANSPRAKELIJKHEID - 18.06.2019

Een financieel plan opstellen, hoe zit dat sinds 01.05.2019?

U overweegt om een bv(ba) op te richten. Vermits daarvoor geen minimumkapitaal meer nodig is, vraagt u zich af of er nog wel een financieel plan nodig is? Hoe zit dat? Wat moet er dan juist in staan en wat als het niet in orde is?

PERSONEEL - STUDENTEN - 18.06.2019

Wat kan een studentenontslag kosten?

Stel, van de jobstudenten die u de komende zomer gaat inschakelen, kan er altijd eentje zijn waarmee het echt niet vlot. In welke mate kunt u zo’n jobstudentenovereenkomst op een soepele (en goedkope) manier beëindigen?

ONROEREND GOED - (VER)BOUWEN - 18.06.2019

Uw aannemer aan de timing houden…

In de bouw zijn er nooit geziene wachttijden, zo stond er onlangs in de pers! Hoe vermijdt u dat ook u daar de dupe van bent, als u eerstdaags bepaalde werken wilt laten doen? Welke afspraken maakt u het best en wat als dat niet lukt?

PERSONEEL - AANWERVEN - 18.06.2019

Online op zoek naar een flexi?


ONROEREND GOED - (VER)BOUWEN - 18.06.2019

Nu wél beslissen over renovatie in appartementsgebouw?

U heeft een appartement of handelspand in een gebouw waar dringend een renovatie nodig is. Jammer genoeg waren er in het verleden enkele mede-eigenaars die deze beslissing tegenhielden. Wijzigt dat door de nieuwe Appartementswet?

RECHT - ALGEMENE VOORWAARDEN - 18.06.2019

De kleine lettertjes op uw bestelbons aanpassen?

Vaak is in de algemene voorwaarden op een bestelbon bepaald welke rechtbank bevoegd is in geval van betwisting. Hoe formuleert u dat dan het best en moet u aan dat beding uiterlijk op 01.10.2019 iets wijzigen?

RECHT - ZORGVOLMACHT - 18.06.2019

Nu ook persoonsgebonden materies in zorgvolmacht

Bevindt een van uw ouders zich in het beginstadium van dementie, dan is het nuttig om het een en ander te regelen in een zgn. zorgvolmacht. Sinds 1 maart 2019 kan zo’n volmacht ook persoonsgebonden beslissingen bevatten. Hoe zit dat precies?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 17.06.2019

Nog niets voorafbetaald in 2019, wat nu?

Zoals u weet, bedraagt de verhoging wegens onvoldoende voorafbetaling ook dit jaar 6,75%. Indien u de vorige voorafbetaling gemist heeft, dan is (deels) voorafbetalen tegen 10.07.2019 uw laatste kans om aan die boete te ontsnappen. Wat zijn daarbij uw opties?

BELASTINGEN - BOEKHOUDING - 17.06.2019

Dien de fiscale fiches 281.50 uiterlijk op 30.06.2019 in!

Vóór u met verlof vertrekt, moet u ook dit jaar fiches 281.50 opmaken voor vergoedingen die u in 2018 aan ‘derden’ betaald heeft. Voor sommige vrije beroepers moet u sinds kort geen fiche meer opstellen, welke? Wat zijn de mogelijke sancties als u de fiches niet opmaakt?

PERSONEEL - ARBEIDSREGLEMENT - 17.06.2019

Tijdregistratie: tijd voor actie of alleen maar tijdverspilling?

Het was beslist geen toeval dat op de dag dat het Europees Hof van Justitie in Luxemburg zijn arrest over een verplichte invoering van een tijdregistratiesysteem velde, er via social media talloze publiciteit binnenstroomde van nog performantere en nog betere tijdregistratiesystemen die een werkgever beslist kon en moest gaan gebruiken... Moet u nu ook zo’n systeem implementeren?

PERSONEEL - 17.06.2019

Surfen en mailen door werknemers aan banden leggen?

Heel wat werknemers maken tijdens de werkuren weleens gebruik van internet of sturen e-mails voor privédoeleinden. Misschien krijgt ook u van de bedrijfsleider de vraag in welke mate hij dat internetgebruik aan banden kan leggen? Welke beperkingen kunt u zoal in een internetpolicy opnemen? Zijn er ook grenzen aan het privégebruik als er geen internetpolicy is? In welke mate mag u het internet- en e-mailgebruik ook controleren?

ALGEMENE VOORWAARDEN - 17.06.2019

B2b: nu uw algemene voorwaarden aanpassen?

Een nieuwe wet beperkt uw vrijheid bij het opstellen van algemene voorwaarden of contracten met andere ondernemers. Welke bepalingen worden binnenkort verboden? Vanaf wanneer treden de nieuwe regels in werking? Moet u uw bestaande algemene voorwaarden nu aanpassen? Wat gebeurt er als u toch een bepaling opneemt die door de wet verboden wordt?

HUUR - 17.06.2019

Een gehuurd bedrijfspand verbouwen?

Moet u de toestemming van de verhuurder vragen om een bedrijfspand te verbouwen? Welke afspraken kunt u daarover maken in de huurovereenkomst? Met welke spelregels moet u rekening houden als er geen contractuele afspraken gemaakt zijn? Wanneer is de verhuurder u bij het einde van de huur voor die werken een vergoeding verschuldigd en wanneer niet? Hoeveel bedraagt die vergoeding dan? Gelden er andere regels bij een handelshuur?

PERSONEEL - FISCAAL - 17.06.2019

Kan uw collega de tussenkomst woon-werkverplaatsingen fiscaal vrijstellen?

Bij het invullen van zijn aangifte personenbelasting vraagt uw collega zich af of hij (een deel van) de ontvangen verplaatsingsvergoedingen kan vrijstellen en hoe hij dat dan moet doen?

BTW-AANGIFTE - 17.06.2019

Versoepeling aangiftetermijn tijdens de zomermaanden!

Traditiegetrouw verleent de Btw u tijdens de zomermaanden iets meer tijd om uw btw-aangifte in te dienen. Geldt dat ook voor de intracommunautaire (IC) opgaven? Heeft u dan ook meer tijd om te betalen of hoe zit dat precies?

BOEKHOUDING - JAARREKENING - 17.06.2019

Leg uw jaarrekening tijdig neer!

In principe moet u binnenkort de jaarrekening weer neerleggen. Wat is daarvoor precies de deadline? Wat zijn de mogelijke gevolgen van een laattijdige neerlegging?

CONTROLE & GESCHILLEN - BELASTINGCONTROLE - 17.06.2019

Fiscus publiceert zijn lijst met verhoogde controleacties!

Naar jaarlijkse gewoonte publiceert de fiscus een lijst met welke verhoogde controleacties er lopende zijn of op het programma staan voor particulieren en ondernemingen. Deze lijst werd op 08.06.2019 bekendgemaakt op de website van de FOD Financiën! Reden om u ongerust te maken of niet echt? Even kijken...

BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 17.06.2019

Catering op events – minister teruggefloten door Cassatie

Een antwoord van de minister van Financiën op een parlementaire vraag in 2018 leek duidelijkheid te scheppen in de discussie rond de aftrekbaarheid van cateringkosten tijdens publicitaire events. Doel van de kost primeert en niet de aard, was de redenering. Net zoals voor btw, mocht ook voor inkomstenbelastingen de cateringkost van een publicitair event voor 100% in aftrek genomen worden. De fiscus legde zich op het vlak van inkomstenbelastingen echter niet neer bij dit standpunt van de minister en krijgt nu gelijk van het Hof van Cassatie.

BTW - BTW AANREKENEN - 17.06.2019

Toepasselijk btw-tarief op restaurtant- en cateringdiensten

De Administratie becommentarieert het btw-tarief dat van toepassing is op restaurant- en cateringdiensten via haar circulaire nr. 2019/C/26 van 4 april 2019. Deze diensten zijn onderworpen tegen het btw-tarief van 12%, met uitsluiting van het verschaffen van dranken waarop het normale btw-tarief van 21% van toepassing is. Deze circulaire actualiseert en vervangt de eerdere administratieve commentaar dienaangaande rekening houdend met het huidige standpunt inzake deze diensten (beslissing E.T. 117.557 van 23.12.2009) en verduidelijkt hoe u de btw moet berekenen bij een all-inmenu.

AANGIFTE - 17.06.2019

Aangifte personenbelasting: wat met de kaaimantaks?

Sinds een aantal jaren moet u in de aangifte personenbelasting ook de inkomsten aangeven die onder de kaaimantaks vallen. Wat moet u daarover weten bij het invullen van de aangifte voor aanslagjaar 2019?

VASTGOED - BTW - 17.06.2019

Werken uitgevoerd door een btw-belastingplichtige in een gebouw dat hij huurt

De Administratie heeft op 13 maart 2019 enige commentaar gepubliceerd in verband met de btw-gevolgen van werken die uitgevoerd worden door een btw-belastingplichtige aan een gebouw dat hij huurt (circulaire nr. 2019/C/22 van 13.03.2019) . Zij maakt hierbij een belangrijk onderscheid naargelang de verhuurder op de een of andere wijze bijdraagt in deze kosten en er aldus al dan niet een handeling onder bezwarende titel tussen huurder en verhuurder plaatsvindt.

AUTO & TRANSPORT - AUTO VIA VENNOOTSCHAP - 17.06.2019

Welke auto is 100% aftrekbaar na 2019?

Door het zomerakkoord daalt de fiscale aftrekbaarheid van bedrijfswagens vanaf 2020 drastisch. Toch blijven sommige wagens 100% aftrekbaar. Hoe zit dat juist?

WONINGHUUR - WAARBORG - 17.06.2019

Kunt u vragen dat de ouders zich borg stellen?

Er is heel wat gewijzigd in de reglementering van woninghuur in alle gewesten. Kunt u in die nieuwe omstandigheden nu nog vragen dat ouders zich borg stellen? Indien ja, hoe moet die borgstelling dan precies gebeuren?

VERKOOP - ECHTSCHEIDING - 17.06.2019

Een kandidaat-koper zit nog in een echtscheiding...

Een kandidaat-koper zit nog in een echtscheiding. Hij vraagt zich af wanneer hij dan een onroerend goed kan kopen zonder dat zijn ex bij die aankoop moet tussenkomen. Hoe zit dat precies?

VLAAMS GEWEST - HUUR - 17.06.2019

Huurgarantiefonds in een nieuw kleedje?


VERKOOP - DEFINITIEVE AKTE - 17.06.2019

De akte tekenen vanop afstand?

Voor de verkoop van een onroerend goed is steeds de handtekening vereist van alle eigenaars. Wat als een eigenaar echt niet aanwezig kan zijn?

BRUSSELS GEWEST - ABATTEMENT - 17.06.2019

Abattement in Brussel kwijt door de ‘oude’ woonbonus?

In het Brussels gewest bestaat er een cumulverbod tussen het zgn. abattement en de vroegere woonbonus. Om een en ander daarover te verduidelijken, publiceerde de fiscus op 19.04.2019 een circulaire. Eens kijken hoe dat zit...

WONINGHUUR - BUITENGEWONE OMSTANDIGHEDEN - 17.06.2019

Een woning laten gebruiken door een werknemer?

Uw vennootschap bezit een woning die ze wil uitlenen aan een personeelslid zolang die in dienst is. Welke contract sluit u daar dan het best voor en kunt u voorzien dat het automatisch eindigt als de werknemer uit dienst gaat?

REGISTRATIERECHTEN - COMPROMIS - 17.06.2019

Een verkoop met een aparte prijs voor de inboedel?

De verkoper wil niet enkel het pand, maar ook een deel van de inboedel, bv. de meubels, de grasmachine, de gordijnen, enz., verkopen. Hoe pakt u dat het best aan en hoe kan de koper daar dan zijn voordeel mee doen?

VLAAMS GEWEST - ENERGIEPRESTATIECERTIFICAAT - 17.06.2019

EPC-attest voor appartement én gemene delen?


BTW - 6%-TARIEF - 17.06.2019

Renovatie van appartementsgebouw ook tegen 6% btw?

In een oud appartementsgebouw moeten de buitenmuren en de terrassen grondig gerenoveerd worden. Kan die renovatie tegen 6% btw of hoe zit dat precies? Waarmee moet u dan precies rekening houden?

VENNOOTSCHAP - VOORAFBETALINGEN - 17.06.2019

Nog niets voorafbetaald, wat nu?

Zoals u weet bedraagt de verhoging wegens onvoldoende voorafbetaling ook dit jaar 6,75%. Indien u de vorige voorafbetaling gemist heeft, dan is (deels) voorafbetalen tegen 10.07.2019 uw laatste kans om aan die boete te ontsnappen. Wat zijn daarbij uw opties?

PRIVÉ - BELASTINGVERMINDERING - 17.06.2019

Fiscaal co-ouderschap: berekening bij fiscus loopt spaak!

Een abonnee meldde ons dat zijn aanslag niet correct is. Volgens hem heeft hij te weinig toeslag op de belastingvrije sommen voor kinderen ten laste gekregen. Nochtans werd in de aangifte het juiste aantal kinderen ingevuld. Hoe kan dat?

AANGIFTE - VENNOOTSCHAPSBELASTING - 17.06.2019

Overgedragen verliezen kwijt als u ze één keer vergeet?

Een zelfstandige vroeg in haar aangifte voor aanslagjaar (aj.) 1996 de aftrek van overgedragen verliezen. De fiscus weigerde dit, omdat van die verliezen geen melding gemaakt was in haar aangifte voor aj. 1993. Wat zei de rechter?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 17.06.2019

Weer valse e-mails ‘FOD Financiën’ in omloop!


VASTGOED - WOONFISCALITEIT - 17.06.2019

Verhuur of vruchtgebruik, welke fiscale gevolgen privé?

U bent van plan om een woning te kopen, waarvan u een gedeelte ter beschikking zou stellen van uw vennootschap via ofwel verhuur ofwel vruchtgebruik. Welke fiscale voordelen bestaan er dan bij de aankoop van een gezinswoning?

E-MAIL - BEVEILIGING - 11.06.2019

Vertrouwelijke berichten in Gmail


WEBDIENSTEN - TAAL - 11.06.2019

Handige vertaalapps voor op reis

Als u op reis gaat, heeft u uw smartphone ongetwijfeld altijd bij u. Met daarop de juiste vertaalapp, zorgt u ervoor dat men u beter begrijpt in het buitenland.

EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 11.06.2019

Tips voor een geslaagde b2b-website

Online marketing verschilt naargelang het feit of u zich richt tot bedrijven (b2b) of consumenten (b2c). Hoe stemt u uw website af op uw doelpubliek?

SOFTWARE - AUDIO - 11.06.2019

Werken met audio in het vernieuwde Audacity

U wilt uw stem opnemen voor een presentatie, een reclamespotje inkorten of de kwaliteit van een audiobestand verbeteren. Dat kan allemaal met Audacity. Dit gratis programma kreeg onlangs een nieuwe update.

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 11.06.2019

Uw ideeën nog beter uitgelegd

Wilt u via internet kunnen brainstormen, inclusief chatmogelijkheid en andere communicatieopties? Probeer dan deze brainstormtools eens uit.

ZAKELIJK - VARIA - 11.06.2019

Hoe verstuurt u een online bestelling?

U krijgt af en toe bestellingen via uw website of via e-mail. Hoe verstuurt u die dan naar uw klanten?

ONTSPANNING - BOEKEN - 11.06.2019

Lezen op een Kindle?

De Kindle e-reader bestaat al meer dan tien jaar. Er zijn inmiddels heel wat verschillende versies verkrijgbaar en ook in ons land kunt u nu makkelijk een Kindle kopen. Welk model moet u kiezen en hoe komt u aan e-books?

SOFTWARE - WINDOWS - 11.06.2019

Wat brengt de nieuwe mei-update van Windows 10?

Een of twee keer per jaar brengt Microsoft een grote update uit voor Windows 10. Met wat vertraging is nu de mei-update verschenen. Wat heeft deze te bieden?

SOFTWARE - BROWSER - 11.06.2019

Handige add-ons voor Firefox

Gebruikt u Firefox als browser? Met deze handige add-ons surft u nog beter, sneller of efficiënter.

E-MAIL - WEBMAIL - 11.06.2019

Weg bij Gmail

U wilt uw mail verhuizen van Gmail naar een andere mailoplossing. Welke keuze heeft u en hoe pakt u het aan?

E-MAIL - MAILING LISTS - 11.06.2019

Optimaal resultaat met uw e-mailnieuwsbrief

Sociale media zijn uitgegroeid tot een krachtig kanaal voor reclame en promotie, maar de traditionele e-mailnieuwsbrief is nog lang niet dood. Met deze tips profiteert u van de voordelen van dit marketinginstrument.

ZAKELIJK & ONTSPANNING - REIZEN - 11.06.2019

Reisapps om op zak te hebben

Gaat u vaak op reis voor het werk, of vertrekt u binnenkort op vakantie? Met de juiste smartphoneapps worden uw trips een stuk aangenamer.

VERVOER - VLIEGTUIG - 11.06.2019

Hoe krijgt u alles in één koffer?


BTW-TARIEF - 6% BTW - 11.06.2019

Gebruik auto zonder invalide: minder snel verlies van 6%

Onder bepaalde voorwaarden kan een mindervalide een auto kopen tegen het verlaagd btw-tarief van 6%. Vereist is wel dat de auto dan gebruikt wordt voor het persoonlijk vervoer van de mindervalide. Dat laatste is nu wat versoepeld.

AFTREKBARE BTW - VARIA - 11.06.2019

Wat zegt de Btw over uw jaarlijkse personeelsuitstapje?

Traditiegetrouw plant u tijdens de zomermaanden een uitstapje met uw personeel. Onder welke voorwaarden is de btw op de gemaakte kosten dan aftrekbaar? Even kijken waarop u zoal kunt letten...

ONROEREND GOED - VARIA - 11.06.2019

Aanleg en gebruik van een parking: wat zegt de Btw?

De aanleg en het gebruik van een parking is in principe steeds onderworpen aan 21% btw. Omdat er hierop inmiddels wel wat uitzonderingen bestaan, zetten we alles nog eens even netjes naast elkaar.

BTW-AANGIFTE - VARIA - 11.06.2019

Verkoop huisvuilzakken, wel of niet in btw-aangifte?

Veel detailhandelaars verkopen de diverse soorten huisvuilzakken die in hun gemeente gebruikt moeten worden. Is een dergelijke verkoop een normale omzet voor de btw-aangifte of is dat toch nog net iets anders?

ONROEREND GOED - VARIA - 11.06.2019

Is afgevoerd puin een betaling in natura?

Een bouwfirma staat in voor de sloop van een gebouw én voor de afvoer van het puin. Betekent dit dat de bouwfirma dat puin in feite aankoopt en daarop dus ook btw moet betalen? Het Hof van Justitie sprak zich hierover uit...

INVOER - DOUANE - 11.06.2019

Ga voor een btw-vriendelijke brexit!

Uiterlijk 31 oktober 2019 verlaat de UK de Europese Unie, maar dat kan ook nog altijd vroeger. Hoe vermijdt u een btw-kater als het morgen plots zover is?

BTW-TARIEF - TOEPASSELIJK TARIEF - 11.06.2019

Welk feit is bepalend bij een wijziging van het btw-tarief?

Bij een wijziging van het btw-tarief, zoals onlangs voor het plantgoed, krijgen we steeds opnieuw de vraag wat er precies bepaalt of het nieuwe dan wel het oude tarief van toepassing is. Even kijken wat er ter zake van belang is...

ONROEREND GOED - BTW-TARIEF - 11.06.2019

Als sociale verhuurder, altijd 12% btw?

Wie een woning verhuurt via een zgn. sociale operator, kan een btw-tarief van 12% genieten. Kunt u zelf ook zo’n sociale tussenpersoon zijn?

PATIËNTENWENKEN - ZIEKENFONDS - 11.06.2019

Nog werken na 65 jaar en ziek worden: toch een uitkering?

Stel, een patiënt is de 65 jaar al voorbij, maar heeft zijn pensioen nog niet opgenomen. Als zo iemand ziek wordt en daardoor het werk tijdelijk moet neerleggen, betaalde het ziekenfonds vroeger meestal niets. Wat is er op dat vlak veranderd in mei-juni 2019?

PRIVÉ - SUCCESSIEPLANNING - 11.06.2019

Schenken: is ‘weg’ ook ‘fiscaal weg’?

De meeste schenkingen en bankgiften aan de kinderen zijn een voorschot op erfenis en moeten dus ‘ingebracht’ worden (verrekend). Maar hoe zit dat fiscaal? Moet er dan toch nog erfbelasting op betaald worden?

GOED OM TE WETEN - RIZIV - 11.06.2019

E-voorschrift vanaf 01.01.2020: KB gepubliceerd


VENNOOTSCHAP - LOON OPNEMEN - 11.06.2019

Extra aanslag voor loon < 45.000 is nooit geweest

Eind 2017 werd door Michel I beslist dat wie te weinig loon uit zijn vennootschap zou opnemen, een bijzondere aanslag van ± 5% zou riskeren. Ondertussen werd die sanctie al terug geschrapt... nog vóór ze effectief kon worden. Wat betekent dit nu voor uw (artsen)vennootschap?

EXTRALEGAAL PENSIOEN - 11.06.2019

Pensioenkapitaal opnemen en toch verder blijven opbouwen?

Stel, u bent in de 50 en u heeft alle mogelijke pensioenspaarpotjes al mooi gevuld. U wilt dat blijven doen en het een en ander zo snel mogelijk fiscaal vriendelijk opnemen, maar dan zonder toekomstige aftrek te verliezen. Kan dat?

BELASTINGAFTREK - 11.06.2019

Wordt rechtsbijstand 40% aftrekbaar?

Een van de (laatste) maatregelen van Michel I was een belastingvermindering van 40% voor een verzekering rechtsbijstand. Geldt dit ook voor u als arts/tandarts?

GRONDIG ONDERZOCHT - ERELOON - 11.06.2019

No-showvergoeding: werkelijke schade of forfaitair bedrag?

Stel, u spreekt een behandeling in meerdere sessies af en reserveert daarvoor de nodige tijd en assistentie. Als de patiënt vervolgens niet opdaagt zonder te verwittigen, kunt u dan een schadevergoeding vorderen? Een vonnis licht toe...

ORDE DER ARTSEN - MEDISCH DOSSIER - 11.06.2019

Wat zijn (voorbeelden van) persoonlijke notities?

Als arts kunt u in het dossier van uw patiënt ook zgn. persoonlijke notities vermelden. Die kunnen dan nooit rechtstreeks door de patiënt zelf ingekeken worden. Wat valt er volgens een recent advies van de Nat. Raad onder dit begrip?

ERVEN EN SCHENKEN - ONROERENDE GOEDEREN - 11.06.2019

Uw gezinswoning altijd vrijgesteld in geval van overlijden?

Zowel in Vlaanderen, Wallonië als in Brussel geldt inzake erfbelasting een gunstregeling voor de vererving van de gezinswoning. Kunt u daar gebruik van maken als feitelijk samenwonenden en waaraan moet u dan extra aandacht schenken?

AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 11.06.2019

Vergeten om een beroepsverlies in aftrek te nemen?

Heeft u voor een bepaald jaar een fiscaal beroepsverlies, dan mag u dat van de winsten van volgende jaren in mindering brengen. Hoe zit dat eigenlijk als u voor een bepaald jaar de aftrek vergeet?

BELASTBARE INKOMSTEN - MEERWAARDEN - 11.06.2019

Meer- en minderwaarden op elektrische auto’s


BELASTBARE INKOMSTEN - VARIA - 11.06.2019

Vergeet de fiches 281.50 niet!

Zoals elk jaar, moet u tegen 30 juni zgn. fiches 281.50 indienen als u vorig jaar sommige erelonen, commissies of vergoedingen als beroepskosten afgetrokken heeft. Wat zijn weer de belangrijkste aandachtspunten?

SUCCESSIERECHTEN - 11.06.2019

Zekerheid in uw testament inlassen


CONTROLE EN BETWISTINGEN - 11.06.2019

Belastingverhoging resetten


BTW - ONROEREND GOED - 11.06.2019

Is het nu 5 of 15 jaar voor de btw bij renovatie?

Laat u verbouwingen uitvoeren aan uw pand, dan moet u rekening houden met een zgn. herzieningstermijn van 5 of 15 jaar. Geldt daarvoor de oppervlakte van de verbouwingen? Op 02.04.2019 heeft de rechter zich daarover uitgesproken.

ONROEREND GOED - AFSCHRIJVINGEN - 11.06.2019

Hoe bepaalt u het afschrijfbaar deel van een gebouw?

Een gebouw kunt u via afschrijvingen in mindering brengen van uw belastbare inkomsten, de grond waarop het staat niet. Hoe moet u het afschrijfbaar deel bepalen van een gezamenlijke prijs voor een gebouw en de grond?

BELASTINGEN - BOEKHOUDING - 11.06.2019

Quid fiche 281.50 en vrije beroepers?

De fiches 281.50 voor vergoedingen die u in 2018 aan andere vrije beroepers betaald heeft, moet u uiterlijk 30.06.2019 indienen. Volgens uw collega moet dat niet altijd. Wat is er veranderd?

BELASTINGEN - AANGIFTE - 11.06.2019

Wat als u de aangifte vennootschapsbelasting te laat indient?

Indien uw boekjaar gelijkloopt met het kalenderjaar, dan moet u uw aangifte vennootschapsbelasting uiterlijk op 26.09.2019 indienen. Maar wanneer valt de deadline indien uw vennootschap een gebroken boekjaar heeft? Wat zijn de mogelijke sancties indien u die deadline niet haalt?

VENNOOTSCHAP - OPVOLGING - 11.06.2019

Familiale onderneming: schenken en vererven aan 0%-tarief!

In de drie gewesten kunt u een familiale onderneming schenken tegen 0% of laten vererven tegen een gunsttarief. Een belangrijke voorwaarde is dat de activiteit nadien nog minstens drie jaar ‘verdergezet’ wordt. Mag dat dan gelijk welke activiteit zijn, om zo belastingen te vermijden?

VENNOOTSCHAP - JAARREKENING - 11.06.2019

Hoeveel vennootschapsbijdrage betalen?


BELASTINGEN - VOORAFBETALEN - 11.06.2019

Laatste kans: nu 90% voorafbetalen om boete te vermijden!

Heeft u de vorige voorafbetaling gemist, dan is voorafbetalen tegen 10.07.2019 uw laatste kans om goedkoop aan de belastingverhoging van 6,75% te ontsnappen. Hoe zit dat precies? Wat zijn de nieuwigheden waarop u moet letten?

BELEGGEN - TAK 26 - 11.06.2019

Overtollige liquiditeiten van uw bvba in Tak 26 beleggen?

Wie geld veilig binnen zijn vennootschap wil beleggen, wordt vaak een Tak 26 aangeraden. Wat is het fiscaal voordeel? Hoe zit dat met de kosten? Wat brengt dit momenteel nog op?

SUCCESSIERECHTEN - SUCCESSIEPLANNING - 11.06.2019

Mag u stoute erfgenamen straffen?


OUDERSCHAPSVERLOF - 05.06.2019

Ouderschapsverlof: nu ook met 1/10 en flexibeler!

Sinds 1 juni 2019 is ouderschapsverlof ook volgens een formule van 1/10 mogelijk. Bovendien kan men voltijds en halftijds ouderschapsverlof op een meer flexibele wijze dan vroeger opnemen. Wat houdt dit allemaal in voor u als werkgever?

OPZEGGINGSBRIEF - 05.06.2019

Een feestdag telt niet mee voor de driedagenregel!

Als u een aangetekende opzegbrief uiterlijk op woensdag verstuurt, begint de opzegtermijn in principe de maandag erop. Hoe kan het dan dat een werkgever toch nog een aanvullende opzegvergoeding van een week moest betalen?

SOCIALE VERKIEZINGEN - 05.06.2019

Misbruik van de ontslagbescherming te voorkomen?

In mei 2020 zijn er sociale verkiezingen in ‘plus-50-bedrijven’. Werknemers die zich daarvoor kandidaat stellen, worden beschermd tegen ontslag. Waarom noopt dit gegeven u om nu soms al op eventuele ontslagbeslissingen te anticiperen?

STUDENTENARBEID - 05.06.2019

Overuren en het 475 urenquotum van studenten

Stel, u heeft een jobstudent voorzien voor een bepaalde maand, bv. juli 2019, gedurende een bepaald aantal uren, bv. 38 uur per week. Als hij tijdens die maand ook nog overuren doet, tellen die dan mee voor het quotum van 475 uur?

AANWERVEN - PREMIES - 05.06.2019

Tekenpremie: met of zonder RSZ, en te recupereren of niet?

In een bekend pretpark probeert men (moeilijk te vinden) werknemers te lokken met een zgn. tekenpremie (tot € 10.000). Ze wordt betaald bij de indiensttreding, maar wordt gerecupereerd als men geen 6 maanden blijft. Is dat een goed idee?

ARBEIDSDUUR - EUROPEES ARREST - 05.06.2019

Moet iedereen een prikklok installeren?

Ingevolge een Europees arrest zou het verplicht zijn om de gepresteerde arbeidstijd formeel te registreren, bv. via een prikklok, m.b.t. de toegestane maxima. Betekent dit dat u (al) sancties riskeert als u dat (nog) niet doet?

ONTSLAGMOTIEF - 05.06.2019

‘Reorganisatie’ meegedeeld en later nog ‘fouten’ inroepen?

Stel, op een verzoek om het ontslag te motiveren heeft u gemakshalve ‘reorganisatie’ geantwoord. Kunt u dan later, als het ontslag via de rechtbank betwist zou worden, nog ‘persoonlijke tekortkomingen’ inroepen? Een vonnis licht toe...

EXTERNE DIENST - SOCIAAL SECRETARIAAT - 05.06.2019

Op weg naar nieuwe dienstverlener voor 2020?


AANSPRAKELIJKHEID - VARIA - 05.06.2019

De nieuwe eigenaar vraagt garantie

Een woning die u als aannemer (ver)bouwde wordt verkocht. Gaat uw garantie dan mee over en kan de nieuwe eigenaar dan van u dezelfde garantie vragen als uw oorspronkelijke klant? Met welke spelregels moet u rekening houden?

RECHT - PROTESTEREN - 05.06.2019

Moet een particuliere klant uw factuur protesteren?

Een particuliere klant reageert niet op uw factuur. Kunt u dan zeggen dat hij die aanvaard heeft en hij u dus sowieso moet betalen? Met welke nieuwe spelregels moet u binnenkort rekening houden?

LASTIGE KLANTEN - UITVOERING WERKEN - 05.06.2019

Zijn scheidingsperikelen ook uw zaak?

Een koppel tekent met u een contract voor de bouw van een huis. Enkele maanden later (vlak vóór u wilt beginnen) zijn ze blijkbaar... uiteen. Ze laten u weten dat de bouw niet doorgaat. Wat zijn dan uw rechten?

OFFERTES & CONTRACTEN - GELDIGHEIDSDUUR - 05.06.2019

Drukke agenda’s in de bouw, wat is van belang in uw offerte?

De bouwsector kent momenteel drukke tijden en mogelijk heeft u heel wat opdrachten gepland, mogelijk ook al voor eind 2019 en begin 2020. Hoe zorgt u dat u dan niet in de problemen komt met termijnen en prijzen van grondstoffen?

VENNOOTSCHAP - VARIA - 05.06.2019

Vermeldt u nu bvba of bv op uw nieuwe briefpapier?

U heeft een bvba en die benaming vermeldt u ook op het briefpapier en dergelijke. Moet u bij een nieuwe bestelling eerstdaags dan al rekening houden met de nieuwe Vennootschapswet door alvast ‘bv’ te vermelden in plaats van bvba?

FISCAAL - BELASTINGAANGIFTE - 05.06.2019

Vergeet geen dividenden vrij te stellen

Het is mogelijk een forfaitair bedrag aan dividenden vrij te stellen van roerende voorheffing (rv). Dit moet via uw belastingaangifte gebeuren. Tijd voor actie dus?

MEERWAARDE - 05.06.2019

LBO: meerwaarde op aandelen verworven door managementvennootschap belastingvrij?

In een vorig nummerespraken we of de gerealiseerde meerwaarde op de aandelen die u als financieel manager in het kader van de verkoop van het bedrijf aan een private-equityfonds verwerft effectief belastingvrij is.

Wat zijn dan de fiscale gevolgen als u de aandelen niet privé aankoopt, maar wel via uw managementvennootschap? Kan uw vennootschap de meerwaarde dan belastingvrij realiseren? Wat zijn daartoe de voorwaarden?


LOON - 05.06.2019

Mobiliteitsbudget: toepassing nu verduidelijkt

Het mobiliteitsbudget (Wet van 17.03.2019, BS 29.03.2019) geeft aan werknemers de mogelijkheid om hun bedrijfswagen in te ruilen voor een budget dat op verschillende manieren aangewend kan worden. Op initiatief van ministers Peeters, De Croo en De Block werd een website ( http://www.mobiliteitsbudget.be ) gelanceerd die vragen van werknemers en werkgevers over het mobiliteitsbudget beantwoordt. We overlopen voor u de meest relevante punten uit de FAQ.

OVERGEDRAGEN VERLIEZEN - 05.06.2019

Overname: hoe overgedragen verliezen van het target verder gebruiken?

Vanaf aanslagjaar 2020 kan in een groep van vennootschappen via de ‘groepsbijdrageregeling’ het verlies van een vennootschap verrekend worden met de winst van een andere vennootschap. Deze vorm van fiscale consolidatie geldt echter niet voor overgedragen verliezen. Kunnen de verliezen van het target wel binnen de groep gebruikt worden door de overgenomen vennootschap te fusioneren met een andere groepsvennootschap, of door andere groepsvennootschappen vergoedingen te laten betalen aan de overgenomen vennootschap?

SOCIALE VERKIEZINGEN - 05.06.2019

Opgelet voor de ‘occulte’ bescherming van de kandidaten

Zoals u weet, genieten werknemers die zich kandidaat stellen bij de sociale verkiezingen een bijzondere bescherming tegen ontslag. Welke praktische gevolgen heeft het feit dat die bescherming al begint te lopen voor de kandidatenlijsten bekend zijn? Kunt u een beschermde werknemer achteraf dan helemaal niet meer ontslaan?

BEWIJS - 05.06.2019

Nieuwe bewijsregels op komst

Op 4 april 2019 werd door de Kamer het ‘Wetsontwerp tot invoering van een Burgerlijk Wetboek en tot invoeging van boek 8 “Bewijs” in dat Wetboek’ goedgekeurd (wet van 13.04.2019, BS 14.05.2019) . Hierdoor wordt een volledig nieuw Burgerlijk Wetboek ingevoerd. Een van de zaken die daardoor wijzigen is de manier waarop u het bestaan van een overeenkomst met uw klant kunt bewijzen.

LOON - 05.06.2019

Mobiliteitsbudget: hoe gebruiken?

De FAQ over het mobiliteitsbudget brengt nu ook meer duidelijkheid over de verschillende manieren waarop dat budget aangewend kan worden. Wat moet u daarover zoal weten?

INTERNATIONAAL - 05.06.2019

‘Salary split’: leiden buitenlandse inkomsten tot gedeeltelijk verlies belastingvoordelen?

Al sinds jaren bestaat er discussie omtrent de vraag op welke manier Belgische persoons- en gezinsgebonden fiscale voordelen (zoals de verhoging van de belastingvrije som voor kinderlast) doorwerking moeten krijgen, als de inkomsten van de belastingplichtige tevens met progressievoorbehoud vrijgestelde buitenlandse inkomsten omvatten. Welke gevolgen heeft een recent arrest van het Hof van Justitie nu voor werknemers met een ‘split payroll’?

BREXIT - 05.06.2019

Bent u ook na een brexit nog altijd afdoende verzekerd?

Welke impact heeft een brexit op uw verzekeringen? Wat kunt u het beste vandaag reeds in elk van uw verzekeringspolissen nagaan? Waarom volstaat het niet om te controleren welke landen gedekt zijn? Wat moet u daarnaast ondernemen als u zaken doet in of met de UK? We bekijken alvast enkele aandachtspunten.

BELASTINGEN - 05.06.2019

Vergoeding woon-werkverkeer vrijgesteld?

Nu het aangifteseizoen eraan komt, krijgt ook u wellicht van uw collega’s de vraag welke verplaatsingsvergoedingen vrijgesteld zijn en hoe ze die correct opnemen in hun aangifte...

BUITENLAND - 05.06.2019

Intracommunautaire verwerving: hoe correct verwerken?

Wellicht koopt het bedrijf ook af en toe goederen aan in een andere EU-lidstaat. Hoe verwerkt u die intracommunautaire verwerving dan correct in uw btw-aangifte? Hoe pakt u de zaken aan als de buitenlandse leverancier u daarna een creditnota uitreikt?

BELASTINGEN - 05.06.2019

Gratis pechverhelping voor een bedrijfsfiets?

De Rulingdienst sprak zich onlangs uit over het fiscaal regime van pechverhelping voor bedrijfsfietsen. Mag het bedrijf volgens de Rulingdienst daarnaast ook gratis pechverhelping aanbieden als u en uw collega’s met een eigen fiets komen werken?

KWIJTING - 05.06.2019

Kwijting in een M&A context: draagwijdte?

In het kader van een overname wordt er vaak een tussentijdse kwijting verleend en ook het engagement aangegaan dat de eerstvolgende algemene vergadering kwijting zal verlenen. Wat is de draagwijdte van een kwijting? Wanneer is ze geldig en wanneer niet? Kan de koper de geldigheid van die tussentijdse kwijting toch nog in vraag stellen en ondanks die contractuele afspraken uiteindelijk toch weigeren om kwijting te verlenen? Hoe kan de verkoper dat risico maximaal beperken?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - VARIA - 05.06.2019

Aftrek managementfees verricht door niet-gecontracteerde?

Een managementvennootschap factureert prestaties aan haar werkvennootschap, terwijl die in feite verricht worden door een andere vennootschap. Is dat een probleem voor de aftrekbaarheid van de managementfees? Wat zei Cassatie daarover op 22.03.2019?

VENNOOTSCHAPSVORMEN - BVBA - 05.06.2019

Een aparte vennootschap voor de zaak van uw partner?

Uw partner wil een eigen zaak beginnen. Dat kan eventueel in uw bestaande vennootschap of er kan daarvoor een aparte vennootschap opgericht worden. Wat is op juridisch en fiscaal vlak de beste keuze?

AANDELEN - CATEGORIEËN - 05.06.2019

Uw stem dubbel laten tellen op de algemene vergadering?

In principe geeft één aandeel u recht op één stem in de algemene vergadering. Het nieuwe vennootschapsrecht (WVV) laat nu ook toe om te werken met aandelen met meervoudig stemrecht. Hoe zit die regeling precies in elkaar?