AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 28.06.2019

Mag de fiscus vragen stellen over uw vakantie of feest?

Over enkele weken vertrekt u met uw gezin op vakantie of deze zomer geeft u een groot feest. Mag de fiscus over zulke niet-frequente grote privé-uitgaven vragen stellen aan u, moet u erop antwoorden, en zo ja, wat?

Waarover mag de fiscus vragen stellen?

Vragen om inlichtingen. Uw controleur beschikt over een aantal zgn. onderzoeksbevoegdheden. Eén ervan is dat hij u ‘met het oog op het onderzoek van uw fiscale toestand’ zowel schriftelijke als mondelinge vragen mag stellen.

Enkel over uw zaak? Neen, aangezien niet enkel uw beroepsinkomsten belastbaar zijn, maar ook uw onroerende, roerende en diverse inkomsten, is het vraagrecht van de fiscus niet beperkt tot uw beroepsverrichtingen. Bovendien zijn er ook vragen mogelijk die niet over een van deze vier soorten inkomsten gaan, maar over bv. de kinderen ten laste of de belastingvermindering van de woonbonus of de chèque habitat. Kortom, de fiscus mag ook vragen stellen over uw privéleven.

Wat met vragen over vakantie of feest?

Waarom vragen? Wanneer de fiscus vragen aan u stelt over de uitgaven die u gedaan heeft voor een vakantie of een feest of een andere grote niet-frequente privé-uitgave, is dat meestal omdat hij een zgn. indiciaire afrekening wil maken. In zo’n afrekening worden uw aangegeven en andere bekende inkomsten vergeleken met uw uitgaven, zowel uw professionele als uw privé-uitgaven. Zijn de uitgaven groter dan de inkomsten, dan heeft u een probleem als u dat verschil niet kunt verklaren. De fiscus mag dan immers dat verschil belasten.

Mogen zulke vragen? Het antwoord op die vraag is genuanceerd. Zoals gezegd, zijn vragen over uw privéleven toegelaten als ze fiscaal gezien relevant zijn. Het Hof van Cassatie heeft ook al gezegd dat de fiscus in principe een indiciaire aanslag mag steunen op inlichtingen die u verstrekt heeft in antwoord op een vraag om inlichtingen over uw privéleven (Cass., 04.01.2007) . Anderzijds mag uw controleur geen vraag om inlichtingen stellen enkel om het bestaan zelf van fiscaal relevante feiten te ontdekken. Hij moet van datgene waarover hij vragen stelt al een zekere voorkennis hebben. Een indiciaire taxatie die louter gesteund is op een vraag om inlichtingen, zonder enige aantoonbare voorkennis, kan niet (Antwerpen, 20.05.2008) .

Voorbeelden. Wat niet kan, is dat uw controleur u vraagt om een volledig overzicht te geven van al uw privé-uitgaven in 2018. U zou dan uw eigen indiciaire afrekening moeten opstellen, en dat kan niet (Brussel, 25.11.2010; Antwerpen, 13.11.2011; Luik, 20.03.2002) . Wat wel kan, is dat als de controleur weet dat u in 2018 een reis naar New York gemaakt heeft of dat u getrouwd bent, hij u vraagt hoeveel die reis of dat huwelijksfeest gekost heeft.

Let op! Als u op sociale media openbaar zichtbare berichten en foto’s m.b.t. uw vakantie of feest plaatst, geeft u uw controleur de pap in de mond.

Tip 1. U bent niet verplicht om facturen en andere documenten m.b.t. uw privé-uitgaven te bewaren.

Tip 2. Wanneer de fiscus in een indiciaire afrekening het bedrag van vermoedelijke privé-uitgaven raamt, bv. ‘u zal wel € 1.500 aan reizen besteed hebben’, is de indiciaire afrekening willekeurig (Antwerpen, 08.10.2002) .

Moet u antwoorden? Ja, dat altijd! Op schriftelijke vragen om inlichtingen moet u binnen één maand antwoorden, ongeacht wat de vragen zijn. Doet u dat niet, dan kan de fiscus u zgn. van ambtswege belasten en een boete opleggen. Wat u precies antwoordt, hangt af van situatie tot situatie. Een ontwijkend of vaag antwoord is ook een antwoord. Bekijk dit met uw boekhouder.

De fiscus mag u vragen stellen over bv. een reis of een feest waarvan hij weet heeft, en mag de antwoorden gebruiken voor een indiciaire taxatie. Hij mag u niet vragen om een overzicht te geven van al uw privé-uitgaven van een bepaald jaar. U moet in elk geval altijd antwoorden. Wat u dan precies antwoordt, is afhankelijk van de vraag en uw fiscale situatie.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878