Alle domeinen

2019 - Augustus

NOTIONELE INTERESTAFTREK - 30.08.2019

Duidt louter fiscaal motief op abnormaal of goedgunstig voordeel?

Op 19 juni 2019 velde het Hof van Cassatie een opmerkelijk arrest over het verbod tot compensatie van tax assets met ontvangen abnormale of goedgunstige voordelen (art. 207/WIB 92) . Volgens Cassatie is een voordeel verkregen naar aanleiding van een verrichting die louter gestoeld is op fiscale drijfveren, ‘abnormaal’, zelfs als de prijszetting van de transacties marktconform is...

HERVORMING VENNOOTSCHAPSRECHT - 30.08.2019

Invoering statutaire zetelleer: wat zijn de fiscale gevolgen?

Sinds mei 2019 is het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV) in werking getreden, weliswaar met een overgangsregeling tot uiterlijk 31 december 2023. Een van de meest fundamentele nieuwe vennootschapsrechtelijke bepalingen is de invoering van de ‘statutaire zetelleer’ die de bestaande ‘werkelijke zetelleer’ vervangt (nieuw art. 2:139 WVV) . Wat zijn de belangrijkste boekhoudkundige en fiscale gevolgen?

VOORAFGAANDE BESLISSING - 30.08.2019

Heeft u met een ruling dan toch geen volledige zekerheid?

U las het onlangs wellicht ook in de media: AB InBev won een proces tegen de fiscus in een zaak waarin het bedrijf zich gebaseerd had op een ruling die het enkele jaren eerder verkregen had. Waarover kunt u eigenlijk een ruling aanvragen en welke procedure moet u daarbij volgen? Welke gevolgen heeft de uitspraak van de Dienst Voorafgaande Beslissingen (DVB)? Is de fiscus dan toch niet altijd gebonden door de beslissingen van de DVB?

EDUCATIEF VERLOF - 30.08.2019

Vlaams opleidingsverlof vervangt betaald educatief verlof

Sinds 1 september 2019 wordt het betaald educatief verlof (BEV) vervangen door het Vlaams opleidingsverlof (VOV). Wie heeft recht op VOV? Wat zijn de spelregels en de beperkingen? Hoe kunt u nagaan of een opleiding in aanmerking komt?

ARBEIDSONGEVALLEN - 30.08.2019

Uw polis arbeidsongevallen nu opzeggen?

Als u uw polis arbeidsongevallen wilt opzeggen, dan moet u dat vóór eind september doen. Waarom kan dat zinvol zijn, ook als u niet van plan bent om van verzekeraar te veranderen? Wanneer moet u daarmee oppassen? Bereikt u soms hetzelfde resultaat als u gewoon uw schadestatistiek opvraagt?

GESCHILLEN - 30.08.2019

Problemen met de levering: hoe reageren?

Bij een levering tekenen uw collega’s vaak de leveringbon af, zonder er verder bij stil te staan. Heeft u dan achteraf toch nog verhaal? Welke controles bouwt u toch het best in? Hoe gaat u te werk als de producten ingepakt zijn of zich op een pallet bevinden? Wat zijn uw rechten tegenover de leverancier als er een probleem is? Waarom zijn ook de algemene voorwaarden van belang?

VENNOOTSCHAP - 30.08.2019

Vergeet het UBO-register niet!

De uiterste datum waarop u de uiteindelijke begunstigden van de vennootschap moet melden in het UBO-register, 30 september 2019, nadert met rasse schreden...

HERVORMING VENNOOTSCHAPSBELASTING - 30.08.2019

Uw boekjaar aanpassen: opgelet voor de antimisbruikbepaling

Nu de eerste fase van de hervorming van de vennootschapsbelasting haar weerslag vindt in de aangifte over aj. 2019, worden de gevolgen van de antimisbruikbepaling zichtbaar. Daarover werd recent ook een circulaire gepubliceerd (Ci.RH. 2019/C/50, 17.06.2019) . Waarom denkt u nu beter tweemaal na als u overweegt de einddatum van het boekjaar aan te passen?

ONKOSTENVERGOEDING - 30.08.2019

Hogere km-vergoeding sinds 01.07.2019

Als uw collega’s met hun privéwagen beroepsmatige verplaatsingen maken, dan kunt u hun sinds 01.07.2019 een hogere forfaitaire vergoeding toekennen. Hoe zit dat precies? Wat zegt de fiscus als een collega meer dan 24.000 beroepsmatige kilometers rijdt?

SOCIALE VERKIEZINGEN - 30.08.2019

Tijd om met de voorbereidingen te starten?

De sociale verkiezingen moeten plaatsvinden tussen 11 en 24 mei 2020. De voorbereidende fase start officieel tussen 13 en 26 december 2019. Wat houden de verschillende fases van de procedure concreet in? Wat zijn telkens de belangrijkste aandachtspunten?

ALGEMENE VOORWAARDEN - 30.08.2019

Verboden clausules in b2b-relaties: moet u nu uw algemene voorwaarden herzien?

Welke implicaties heeft de Wet van 4 april 2019 houdende wijziging van het Wetboek van Economisch Recht met betrekking tot misbruiken van economische afhankelijkheid, onrechtmatige bedingen en oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen (BS 24.05.2019) voor uw contractuele relatie tot uw klanten en leveranciers? Moet u nu uw algemene aan- of verkoopvoorwaarden herzien? Vanaf wanneer zijn deze nieuwe bepalingen van toepassing?

Doel van de wet


OVEREENKOMST - 30.08.2019

Overeenkomst overdracht aandelen: zorg voor een adequate definitie van ‘schade’

Omdat het begrip ‘schade’ bij schending van de verklaringen en waarborgen in principe niet ingevuld wordt door het gemeen recht, ontstaat er rechtsonzekerheid. Met welke soorten schade kunt u naar aanleiding van een overname geconfronteerd worden? Wat is dan het belang van een duidelijke contractuele definitie van dat wat er onder schade begrepen wordt?

BELEGGEN - 29.08.2019

Geld verdienen met het blauwe goud?

Het wordt steeds duidelijker dat het klimaat aan het veranderen is. Water wordt een schaars goed. Ins ons land werden we deze zomer voor de tweede keer geconfronteerd met een te laag waterpeil. Omdat ook de wereldbevolking blijft groeien en tegelijkertijd ook het welvaartspeil stijgt, zijn de uitdagingen voor de watersector immens. Tijd dus om die sector eens van naderbij te bekijken.

FAMILIALE RELATIES - 29.08.2019

Uw kind woont gratis in uw pand?

Kunt u een van uw kinderen of een kennis gratis of tegen een lage huur in uw pand laten verblijven? Is dat ook mogelijk als u alleen het vruchtgebruik van het pand bezit? Moet u dan altijd een overeenkomst opstellen? Kunnen de andere kinderen zich daartegen verzetten of na uw overlijden een vergoeding vragen? Wat gebeurt er dan als een van uw kinderen in een pand woont dat in de nalatenschap valt?

SUCCESSIEPLANNING - 29.08.2019

Keuzebeding: alleen vruchtgebruik?

Veel koppels hebben een keuzebeding in hun huwelijkscontract. Bij een overlijden raadt de notaris dan vaak aan dat de langstlevende de gezinswoning in volle eigendom naar zich toe trekt en voor de rest het erfrecht laat spelen. Is dat wel altijd de beste oplossing? Hoe zorgt u ervoor dat u fiscaal de beste keuze maakt? Waarom is ‘alles in vruchtgebruik’ voor de langstlevende soms een interessante optie?

MEDE-EIGENDOM - 29.08.2019

Camera’s in uw appartementsgebouw?

Wie beslist er over het ophangen van bewakingscamera’s aan de inkom of in de gemene delen van een appartementsgebouw? Is zo’n cameracontrole wettelijk wel toegelaten? Welke spelregels moet u dan naleven? Wanneer kunnen de beelden ook effectief als bewijsmateriaal gebruikt worden? Gelden dezelfde regels wanneer er enkel een namaakcamera geplaatst wordt?

HERVORMING VENNOOTSCHAPSRECHT - 29.08.2019

Gevolgen familiale bedrijfsoverdracht?

Sinds 2012 is het in het Vlaams gewest mogelijk om een familiale vennootschap te schenken met vrijstelling van schenkbelasting of te laten vererven tegen een gunsttarief. Kunt u na de hervorming van het vennootschapsrecht nog wel dezelfde voordelen genieten? In welke mate zijn de spelregels nu hertekend?

RELATIEBREUK - 29.08.2019

Kunt u de langstlevende onterven?

Het nieuwe erfrecht versoepelt de toepassingsvoorwaarden om de langstlevende te onterven in geval van feitelijke scheiding. Daarnaast moeten echtgenoten die door onderlinge toestemming gaan scheiden (EOT) in de regelingsakte afspraken maken voor het geval een van hen overlijdt vooraleer de echtscheiding definitief is.

ONROEREND GOED - 29.08.2019

Uw handelspand verhuren als pop-up?

Het gebeurt steeds vaker dat een ondernemer uw winkelpand eerst tijdelijk wil huren om zo een nieuw concept uit te testen. Met welke spelregels moet u dan rekening houden? Voor hoelang kunt u een winkelpand als pop-up verhuren? Mag uw huurder het pand dan verbouwen? Gelden er verschillende regels naargelang van het gewest waar het pand gelegen is?

BELEGGEN - 29.08.2019

Investeren in kunst?

De kunstmarkt is de laatste tijd in goeden doen. Is investeren in kunstwerken ook voor u een goed idee, nu vastrentende beleggingen zo goed als niets meer opbrengen?

AANWERVEN - 29.08.2019

Drie ‘juridische’ evaluatiemomenten

Nieuwe werknemers evalueren is vanuit hr-oogpunt een noodzakelijk én constant proces, maar wat zijn nuttige evaluatiemomenten vanuit puur juridisch oogpunt?

ARBEIDSREGLEMENT - ZIEKTE - 29.08.2019

Vergeet een aanpassing van het AR niet ‘bekend te maken’!

Stel, uw arbeidsreglement (AR) schrijft sinds 2014 voor dat iemand die ziek is, de eerste dagen thuis moet blijven voor het geval dat u een controlearts stuurt. Kan men aan die verplichting ontsnappen door aan te voeren dat men nooit een kopie van dat aangepaste arbeidsreglement gekregen heeft? Een recent arrest licht toe...

NIET-CONCURRENTIEBEDING - 29.08.2019

Toelating geven om te gaan is niet hetzelfde als verzaken!

Stel, een manager met een bediendecontract geeft zijn ontslag om elders net dezelfde functie te gaan uitoefenen. Omdat er een niet-concurrentiebeding in zijn contract staat, vraagt hij om rond de tafel te gaan zitten. Waarop moet u letten?

SOCIALE VERKIEZINGEN - 29.08.2019

Einde van de referteperiode voor de drempels in zicht...

Op 30 september 2019 zal de referteperiode voor de werknemersdrempels inzake de sociale verkiezingen van 2020 aflopen. Als het nipt zou zijn, kunt u dus stilaan nagaan of u de drempel van 50 en/of 100 werknemers overschrijdt. Hoe werkt dit?

VAKBOND - 29.08.2019

Personeelsvergaderingen tijdens de werkuren?

Het gebeurt weleens dat de vakbondsafvaardiging (VA) tijdens een doordeweekse vergadering met de directie aankondigt dat zij een personeelsvergadering zal organiseren, omdat zij niet akkoord kan gaan met de wijziging van de interne arbeidsorganisatie. Kan dat zomaar?

PENSIOEN - 29.08.2019

Doorwerken na 65 jaar: wat met uw ‘sociale zekerheid’?

Ze komen niet veel voor, maar ze bestaan: werknemers die ondanks dat ze al 65 jaar zijn, nog geen pensioen opnemen, maar verder willen blijven werken. Welke redenen kunnen er daarvoor zijn en hoe kunnen recente wetswijzigingen daarbij helpen?

OPLEIDINGSVERLOF - 29.08.2019

Hoeveel opleidingsverlof moet u geven en wat kost het?

Op nieuwe opleidingen, lees: die men pas dit schooljaar start, is in Vlaanderen sinds 1 september 2019 het Vlaams opleidingsverlof (VOV) i.p.v. het betaald educatief verlof (BEV) van toepassing. Hoeveel uren betaald opleidingsverlof moet u nu toekennen en hoe werkt de terugbetaling ervan door de overheid?

PERSONEEL - AANWERVEN - 29.08.2019

Een IBO’er met een drank- en drugsprobleem, wat dan?

Neemt u iemand in dienst met een individuele beroepsopleiding (IBO), dan is dat voor u extra goedkoop. Wat echter indien het tijdens die opleidingsperiode duidelijk wordt dat u die IBO’er nadien echt niet vast in dienst wilt nemen?

RECHT - VEILIGHEID - 29.08.2019

Schade aan het slecht gefundeerde tuinhuis van de buren...

De buren hebben een gammele constructie in hun tuin zonder een bouwvergunning die schade ondervindt van de werken. Kunnen zij daarvoor dan ook komen aankloppen en zo ja bij wie?

LASTIGE KLANTEN - VARIA - 29.08.2019

Als uw klant een te goedkope oplossing wil...

Een bouwheer vraagt u om werken uit te voeren waarbij u twijfels heeft of ze wel volgens de regels van de kunst kunnen gebeuren. Wat riskeert u als u toch op zijn vraag ingaat? Volstaat het hem te waarschuwen voor problemen naderhand?

FACTUUR - VARIA - 29.08.2019

“Een creditnota en een nieuwe factuur graag...”

Een klant vraagt u om uw factuur aan hem te crediteren en een nieuwe factuur naar zijn vennootschap te sturen. Of iemand anders betaalt de factuur van uw klant. Is daar iets mis mee? Met welke aandachtspunten moet u rekening houden?

FISCAAL - BELASTINGAANSLAG - 29.08.2019

Uw aanslag bijna juist is goed genoeg?

In augustus zijn er al zo’n 535.000 belastingaanslagen verstuurd! Zou die van u er ook al bij zijn en als die ‘bijna’ juist is, loont het dan wel om erop te reageren?

FINANCIEEL - BETALINGEN - 28.08.2019

Cash betalen aan de fiscus kan niet meer!


FINANCIEEL - VARIA - 28.08.2019

Een schattingstool voor uw woning?


VENNOOTSCHAPSBELASTING - VARIA - 28.08.2019

Al eens nagedacht over een rulingaanvraag?

In de media was te lezen dat het aantal rulingaanvragen op drie jaar tijd met 70% gestegen is. Waar gaat het dan eigenlijk over en waarvoor is zo’n rulingaanvraag nuttig?

AUTO VIA VENNOOTSCHAP - 28.08.2019

Huurauto op vakantie begrepen in uw VAA?

Een collega huurde op vakantie een auto op kosten van zijn bvba. “Vermits ik een voordeel alle aard (VAA) aangeef voor de auto van mijn bvba waarmee ik in België rijd, is dat fiscaal geen probleem.” Klopt dat?

REKENING-COURANT - 28.08.2019

Lage rentevoeten: gevolgen voor uw rc?

De interestvoeten op de financiële markten zijn historisch laag. Heeft dit fiscale gevolgen voor de lening aan of van uw vennootschap (via rekening-courant)?

JAARREKENING - NEERLEGGING - 28.08.2019

Jaarrekening 2018 nog niet neergelegd?


DAGELIJKS BESTUUR - FORMALITEITEN - 28.08.2019

Een notariële akte tekenen op afstand?


AANDEELHOUDERS - CONFLICTEN - 28.08.2019

Uittreding en uitsluiting nu ook mogelijk in een bv!

Het oude vennootschapsrecht kent al lang een regeling voor de uittreding en uitsluiting van aandeelhouders via de rechtbank, de zgn. geschillenregeling. Het nieuwe vennootschapsrecht voert nu voor de bv(ba) iets nieuws in, nl. de uittreding en uitsluiting ten laste van het vennootschapsvermogen. Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen beide systemen?

BEDRIJFSLEIDER - PRIVÉFISCALITEIT - 28.08.2019

Kunt u als bedrijfsleider ook indiciair getaxeerd worden?

Ook als u via een vennootschap werkt, kunt u belast worden op een zgn. indiciair tekort. De fiscus kan de geldstroom van u naar uw bvba of de bewegingen op uw rekening-courant immers tegen u gebruiken! Hoe verdedigt u zich?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - INVESTERINGEN - 28.08.2019

Nog zo veel mogelijk investeren in 2019 of toch niet?

Voor investeringen vanaf 01.01.2020 zijn de fiscale regels minder voordelig dan voor investeringen die uw vennootschap nog dit jaar doet. Wat verandert er precies vanaf 2020 en welke kanttekeningen zijn er daarbij te maken?

BEDRIJFSLEIDER - PRIVÉFISCALITEIT - 28.08.2019

Geen privé belastbaar voordeel bij marktconforme rente?

Krijgt u een lening van uw bvba, dan wordt u daarop privé belast via vaste, bij KB vastgelegde rentevoeten. Geldt die rentevoet ook nog wanneer u een lagere, weliswaar marktconforme rentevoet hanteert? Op 28.05.2019 heeft het hof van beroep zich daarover uitgesproken.

RECHT - BETALING - 28.08.2019

Cashbetaling afronden vanaf 01.12.2019

Vanaf 01.12.2019 bent u verplicht om bij cashbetalingen uw rekening af te ronden op 5 cent. Geldt dat ook voor betalingen met een betaalkaart of met maaltijdcheques?

RECHT - OFFERTES & CONTRACTEN - 28.08.2019

Waar kunt u terecht met uw vakantieklachten?


FISCAAL - BTW - 28.08.2019

Moet u op een eetfestijn btw-bonnetjes uitreiken?

U organiseert samen met enkele handelaars een eetfestijn met streekproducten of u verzorgt als slager of horeca-uitbater de barbecue op een evenement voor het goede doel. Zijn er voor zo’n evenement dan een witte kassa en/of btw-bonnetjes nodig?

HANDELSHUUR - PRIJS - 28.08.2019

Hoe weet u of u al dan niet te veel handelshuur betaalt?

Heel wat handelspanden zijn momenteel overprijsd, zo kwam in de media, en raken daarom niet verhuurd. Hoe weet u of u niet te veel betaalt voor uw handelspand en wanneer is het een goed moment om dit aan te kaarten bij uw verhuurder?

FISCAAL - BTW - 28.08.2019

Verbouwen tegen 6%: controle op de voorwaarden!

Woningen van minstens tien jaar oud kunnen onder bepaalde voorwaarden tegen 6% i.p.v. 21% btw verbouwd worden. De Administratie blijkt nu controles op die voorwaarden te willen doen. Ze verstuurt nl. een vraag om inlichtingen naar al wie een aanvraag voor een verbouwing ingediend heeft. Wat doet u daarmee?

PERSONEEL - AFWEZIGHEID - 28.08.2019

Educatief verlof wordt Vlaams opleidingsverlof... 

Werknemers kunnen, zoals u weet, opleidingen volgen waarvoor ze recht hebben op betaalde afwezigheid. Vanaf 1 september 2019 gaat het in Vlaanderen om het zgn. Vlaams opleidingsverlof (VOV). Wat moet u weten over dit nieuwe systeem?

RECHT - ERVEN & SCHENKEN - 28.08.2019

Een ‘letter of wishes’ in uw successieplanning?

Wie een successieplanning uitwerkt, kan niet altijd alles tot in het kleinste detail uitwerken. Als ‘aanvulling’ wordt er daarom soms gewerkt met een zgn. letter of wishes of ‘ultieme brief’. Wat is dit precies en welke waarde heeft dit?

VENNOOTSCHAP - ZAAKVOERDER - 28.08.2019

Uw spaargeld aan uw vennootschap lenen?

Uw vennootschap heeft geld nodig om uw zaak op te frissen. Ze kan dat lenen bij de bank, maar privé heeft u ook nog een goedgevuld spaarboekje. Kunt u dat geld dan niet beter aan haar uitlenen? Waarop moet u dan letten?

FISCAAL - BELASTINGAANGIFTE - 28.08.2019

Verlies gemaakt en toch belastingen betalen?


BTW - ONROEREND GOED - 26.08.2019

Verbouwen aan 6%: controle op de voorwaarden!

Woningen van minstens tien jaar oud kunnen onder bepaalde voorwaarden tegen 6% i.p.v. 21% btw verbouwd worden. De Administratie blijkt nu controles op die voorwaarden te willen doen. Ze verstuurt nl. een vraag om inlichtingen naar al wie een aanvraag voor een verbouwing ingediend heeft. Wat doet u daarmee?

SLECHTE BETALERS - INCASSO - 26.08.2019

Een zgn. bezitloos pand vragen aan uw schuldenaar?

Sinds 2018 kunt u aan een schuldenaar vragen dat hij u een waardevol goed in pand geeft in afwachting van zijn betaling. Wanneer kan zo’n bezitloos pand van pas komen en wat wijzigde er sinds 31.05.2019 aan de procedure?

FACTUUR - BETALINGSTERMIJN - 26.08.2019

Binnen welke termijn moet uw factuur betaald worden?

Een klant betaalt uw factuur niet, ondanks de herinnering die u hem gestuurd heeft. Vanaf wanneer mag u ervan uitgaan dat hij te laat is met zijn betaling? Welke afspraken kunt u daaromtrent maken en welke wijziging komt eraan?

VERZEKERINGEN - REISBIJSTAND - 26.08.2019

Brexit: ook gevolgen voor uw reisverzekering?


VERZEKERINGEN - BRANDVERZEKERING - 26.08.2019

Detectie van oorzaak van een vochtprobleem verzekerd?

U heeft als eigenaar een vochtprobleem, maar het is niet volledig duidelijk wat precies de oorzaak is. Zal de brandverzekering of blokpolis in zo’n geval een expert sturen en/of die expertise terugbetalen? Hoe zit dat precies in elkaar?

MEDE-EIGENDOM - QUOTITEITEN - 26.08.2019

Hoe de kosten verdelen van een collectieve verwarming?

Is er een collectieve verwarming in het appartementsgebouw, dan worden de kosten daarvan meestal voor een deel verrekend volgens het individuele verbruik. Wat als de bestaande verdeling niet meer klopt omdat er nieuwe meters kwamen?

VERKOOP - COMPROMIS - 26.08.2019

Geldt de Wet Breyne ook voor de verkoop van bouwgrond?

De zgn. Wet Breyne moet toegepast worden bij een verkoop van een sleutel-op-de-deurwoning. Gelden die strenge regels ook als de verkoop van een bouwgrond gekoppeld is aan de samenwerking met een aannemer?

HANDELSHUUR - HUURHERNIEUWING - 26.08.2019

Is gedragscode rond drankafname afdwingbaar?


WONINGHUUR - OPZEGTERMIJN - 26.08.2019

U geeft uw huurder een opzeg, maar hij wil niet vertrekken...

U geeft de huurder van uw huurwoning een geldige opzeg. Hij wil echter graag de opzeg nog verlengen. Kunt u hem dwingen om toch te vertrekken? Kan hij de einddatum ‘uitstellen’ door een procedureslag te voeren?

ONROEREND GOED - AANNEMER - 26.08.2019

Zijn alle actoren in de bouw nu goed verzekerd?


WONINGHUUR - WAARBORG - 26.08.2019

Een ‘straffe’ clausule over huurwaarborg?

In Vlaanderen is er sinds 2019 voor woninghuur een hogere huurwaarborg mogelijk. Hoe zorgt u ervoor dat u die zeker bekomt vóór het huurcontract ingaat?

BTW - HERZIENING - 26.08.2019

Langere btw-herzieningstermijn bij optionele verhuur!

Verhuurt u sinds 1 januari 2019 een pand onder het nieuwe optionele btw-stelsel, dan geldt er daarvoor een specifieke zgn. btw-herzieningstermijn. Een KB van 12.05.2019 geeft daarover meer uitleg. Eens kijken hoe dat zit...

FISCAAL - LEEGSTAND & VERKROTTING - 26.08.2019

Leegstaande of onbewoonbare woning in ‘sociaal beheer’?

Sinds 3 augustus 2019 heeft elke Vlaamse gemeente een zgn. sociaal beheersrecht op bepaalde woningen. Wat houdt dat precies in en kunt u hier als eigenaar iets aan doen? Bestaat dit sociaal beheersrecht ook in Wallonië of Brussel?

WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 26.08.2019

Nuttige add-ons voor Google Documenten

U kunt de online tekstverwerker Google Documenten extra mogelijkheden geven door gratis add-ons te installeren. Wij kiezen er enkele nuttige uit.

INTERNETCONNECTIE - VARIA - 26.08.2019

Zo regelt u het verkeer op uw netwerk

Wanneer u op uw (draadloze) bedrijfs- of thuisnetwerk met meerdere personen dezelfde internetverbinding deelt, kan dat weleens problemen geven. Gelukkig laat NetBalancer u uw bandbreedte monitoren en beheren.

EIGEN WEBSITE - DOMEINNAAM - 26.08.2019

Hoe kiest u een goede domeinnaam?

U wilt een website laten maken voor bijv. een nieuwe zaak of een nieuw product. Waar moet u dan op letten, en aan welke spelregels moet u zich houden?

VERVOER - AUTO - 26.08.2019

Apps voor duurzamer parkeren

Uw medewerkers, klanten en leveranciers komen met de wagen naar uw zaak. Met deze apps (Android en iOS) parkeren ze in de buurt zonder omwegen.

SOFTWARE - OFFICE - 26.08.2019

Hoe maakt u een te grote powerpointpresentatie kleiner?

Wie veel met PowerPoint werkt, heeft het zeker al meegemaakt: de presentatie is uiteindelijk te groot om deze nog via e-mail te versturen. Hoe krijgt u die kleiner?

WEBDIENSTEN - ONLINE CHAT - 26.08.2019

Op zoek naar een goed WhatsApp-alternatief?

Facebook is van plan om op termijn de berichtenfuncties van WhatsApp, Facebook Messenger en Instagram samen te voegen in één platform. Misschien is dat voor u aanleiding om een alternatief te zoeken voor WhatsApp?

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 26.08.2019

Projecten opvolgen alsof u in Word werkt

Op internet vindt u allerlei tools voor de opvolging van uw projecten. Die zijn echter niet allemaal even toegankelijk. WorkFlowy speelt zijn eenvoud uit als troef. Werkt dat?

SOFTWARE - WINDOWS - 26.08.2019

Automatiseer Windows met enkele tools

Wilt u Windows een aantal taken automatisch laten uitvoeren, dan kan dat met ingebouwde tools en met aparte software. Hoe kunt u bijv. de pc automatisch afsluiten, meerdere programma’s ineens starten of muisbewegingen opnemen?

WEBDIENSTEN - ONLINE FOTO’S - 26.08.2019

Zet betere foto’s op Instagram

Post u af en toe een bericht op Instagram, dan gebruikt u wellicht de ingebouwde foto-editor om een filter toe te passen of om de kleuren te wijzigen. Waarom is het beter om toch een afzonderlijke foto-editor te gebruiken?

SOFTWARE - WINDOWS - 26.08.2019

Zo snel mogelijk bestanden kopiëren

De handeling die u ongetwijfeld het vaakst uitvoert in Windows Verkenner is bestanden kopiëren (of verplaatsen). Hoe kunt u dat zo snel mogelijk uitvoeren?

WEBDIENSTEN - VARIA - 26.08.2019

Wat mag u van Google Lens verwachten?

Google Lens is een slimme technologie die bijna alle objecten kan identificeren aan de hand van een foto. De app is beschikbaar op Android-toestellen en (binnenkort) ook op iPhones. Maar wat kunt u daarmee?

WEBDIENSTEN - ONLINE FOTO’S - 26.08.2019

Twee handige fototools


WEBDIENSTEN - VARIA - 26.08.2019

Breng uw data in beeld


AANGIFTE - VENNOOTSCHAPSBELASTING - 26.08.2019

Vooruitbetaalde kosten matchen via de aangifte

Een van de maatregelen van de hervorming van de vennootschapsbelasting bepaalt dat u voor de aftrek van vooruitbetaalde kosten ook fiscaal het boekhoudkundig ‘matchingprincipe’ moet toepassen. Moet u dat ook verwerken in de aangifte vennootschapsbelasting?

VENNOOTSCHAP - BOEKJAAR - 26.08.2019

Op de valreep een foutje in de jaarrekening ontdekt?

De meeste vennootschappen moeten hun belastingaangifte voor het aanslagjaar 2019, gebaseerd op de jaarrekening voor 2018 uiterlijk op 26.09.2019 indienen. Wat echter als u of uw boekhouder nu nog een fout in die jaarrekening ontdekt? Maakt het dan iets uit of de jaarrekening al neergelegd is?

INVESTERINGEN - 26.08.2019

Investeringsplannen? Zes redenen om ze NIET uit te stellen!

Vanaf aanslagjaar 2021 treedt de volgende fase van de hervorming van de vennootschapsbelasting in werking. Hierdoor is het misschien opportuun dat u sommige investeringsplannen naar voren schuift. Hoe zit dat juist?

BTW - INTERNATIONALE VERRICHTINGEN - 26.08.2019

30.09.2019: deadline om buitenlandse btw terug te vragen

De in het buitenland betaalde btw is net zoals de Belgische btw aftrekbaar in zoverre deze beroepsmatig is. Even kijken hoe dit eigenlijk concreet in zijn werk gaat en waarop u zoal moet letten indien u in 2018 beroepsmatig buitenlandse btw betaalde.

VASTGOED - VRUCHTGEBRUIK - 26.08.2019

Pand in vruchtgebruik verhuurd, kosten niet aftrekbaar?

Een vennootschap koopt het vruchtgebruik van enkele appartementen om die te verhuren. De fiscus verwerpt de kosten van het vruchtgebruik omdat het verlieslatend is voor de vennootschap. Gaf het Hof van Cassatie de fiscus gelijk?

BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 26.08.2019

Zijn kosten voor een belastingbesparing aftrekbaar?

Een vennootschap koopt op dezelfde dag zowel put- als callopties op aandelen. Korte tijd later maakt ze gebruik van die opties om een grote meerwaarde op aandelen te realiseren. De kosten van de opties trekt ze af als beroepskosten. De fiscus verwerpt de aftrek. Wat vond de rechter daarvan?

BEDRIJFSLEIDER - 26.08.2019

Het beroepsgedeelte van uw woning fiscaal optimaal bepalen

Stelt uw vennootschap u een gratis woonst ter beschikking of verhuurt u een stuk van uw woning aan uw vennootschap, dan heeft u er fiscaal belang bij om het stuk dat uw vennootschap gebruikt, zo hoog mogelijk te ramen. Waarom en hoe doet u dat?

ONROEREND GOED - VARIA - 21.08.2019

Een gemeubileerde woning verhuren, hoe zit dat fiscaal?

U bent eigenaar van een studio, appartement of huis waarin al meubels staan, bv. omdat u er tot nu toe zelf gewoond heeft. U zou deze woning nu met de meubels inbegrepen willen verhuren. Hoe wordt u dan op die huur belast?

ONROEREND GOED - VARIA - 21.08.2019

Al gehoord van het zgn. hamsterhuren?


AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 21.08.2019

Nog niet betaalde factuur al aftrekbaar?

U heeft eind 2018 enkele facturen ontvangen die u pas in 2019 betaald heeft. Zijn die dan al aftrekbaar in de belastingaangifte die uw boekhouder straks indient voor het inkomstenjaar 2018, of pas volgend jaar?

BTW - VERPLICHTINGEN - 21.08.2019

Klantenlisting gemakkelijker in te dienen


SOCIAAL STATUUT - HOOFD- EN BIJBEROEP - 21.08.2019

Wat kopen met uw ecocheques?

U werkt als bijberoeper en u heeft onlangs uw ecocheques ontvangen. U vraagt zich af of het ontvangen bedrag wel klopt en wat u daarmee kunt kopen. Vanaf 01.09.2019 zal de lijst met mogelijkheden uitgebreid worden. Ah ja, met wat dan?

BELASTINGAANGIFTE - CONTROLE - 21.08.2019

Heeft u een e-mail met vragen gekregen van de fiscus?

Steeds vaker sturen controleurs hun zgn. vragen om inlichtingen per e-mail. Kan dat eigenlijk wel en gelden voor een vraag per e-mail dezelfde regels als voor een vraag per brief?

AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 21.08.2019

Participeren in een vennootschap van familie of kennis?

Een familielid, vriend of kennis heeft een vennootschap of gaat er een oprichten. Hij vraagt of u niet geïnteresseerd bent om mee te participeren in zijn zaak. U zou dan eventueel recht hebben op een belastingvermindering, en laag belaste dividenden kunnen opstrijken. Hoe zit dat precies?

SOCIAAL STATUUT - UITKERINGEN - 21.08.2019

Vanaf nu ook betaald ouderschapsverlof of tijdskrediet

Sinds 1 augustus 2019 is de regeling van ouderschapsverlof en tijdskrediet aangepast, waardoor onderbrekingsuitkeringen voortaan ook mogelijk zijn voor bijberoepers die hun verlof niet in één keer opnemen. Hoe zit dat eigenlijk?

BTW - ONROEREND GOED - 21.08.2019

Verhuren van garages met btw?


BTW - AFTREKBAARHEID - 21.08.2019

Niet-aftrekbare btw als kost


BELASTINGAANGIFTE - BOEKHOUDER - 21.08.2019

Activeer tijdig uw Tax-on-web-mandaat!


VEREFFENING - 19.08.2019

Viseert de antimisbruikbepaling ook de onvrijwillige wijziging van het boekjaar bij vereffening?

De antimisbruikbepaling is van toepassing op alle vennootschappen die de afsluitdatum van hun boekjaar vanaf 26.07.2017 gewijzigd hebben. Is dat ook zo voor vennootschappen die in de loop van 2018 vrijwillig in vereffening gingen. Wat is het standpunt van de minister? En hoe zit dat met de aangifte aj. 2018 speciaal?