EDUCATIEF VERLOF - 30.08.2019

Vlaams opleidingsverlof vervangt betaald educatief verlof

Sinds 1 september 2019 wordt het betaald educatief verlof (BEV) vervangen door het Vlaams opleidingsverlof (VOV). Wie heeft recht op VOV? Wat zijn de spelregels en de beperkingen? Hoe kunt u nagaan of een opleiding in aanmerking komt?

Vlaams opleidingsverlof

Voor wie?

Het VOV is van toepassing voor alle werknemers die voor minstens 50% tewerkgesteld worden in een bedrijf of een exploitatiezetel gelegen in het Vlaams gewest. Wat daarbij telt, is het tewerkstellingspercentage in de maand september van het opleidingsjaar. Werkt de werknemer in die maand minder dan 50%, dan geldt het tewerkstellingspercentage van de maand waarin zijn eerste opleiding start. De woonplaats van de werknemer of de plaats waar de opleiding gevolgd wordt, spelen geen rol. In de andere twee gewesten blijft het oude federale BEV nog bestaan.

Vanaf wanneer?

In het Vlaams gewest vervangt het VOV sinds 1 september 2019 het BEV. Er geldt wel een overgangsmaatregel. Als een werknemer in schooljaar 2018-2019 een opleiding volgde en hiervoor gebruikmaakte van het BEV, dan kan hij ervoor kiezen om die opleiding verder te zetten met gebruik van BEV en dit ten laatste t.e.m. december 2021.

Hoeveel uren?

Elke werknemer kan per schooljaar maximaal 125 uur VOV opnemen. Het persoonlijk maximum van een werknemer wordt bepaald door het tewerkstellingspercentage en door het type opleiding (aantal lesuren of studiepunten). Een werknemer die 60% van een volledig uurrooster werkt, heeft maximaal recht op 75 uur BEV. Werknemers die een opleiding volgen die voorbereidt op een knelpuntberoep en die de overgangsmaatregel kunnen genieten, kunnen tot 31 december 2021 nog maximaal 180 uur BEV genieten.

Welke opleidingen

Arbeidsmarktgerichte opleiding

Alleen arbeidsmarktgerichte en loopbaangerichte opleidingen komen in aanmerking voor het VOV. Opleidingen die eerder tot de vrijetijdssfeer behoren, komen dus niet in aanmerking. De arbeidsmarktgerichte opleidingen zijn opleidingen die tot doel hebben de loopbanen van werknemers te versterken of arbeidsmarktgerichte transities te vergemakkelijken. De opleidingen die in aanmerking komen, worden opgenomen in de ‘opleidingsdatabank Vlaamse opleidingsincentives’ ( https://www.vlaanderen.be/opleidingsdatabank ).

Bepaalde opleidingen geven enkel recht als ze leiden naar een eerste diploma van een bepaald niveau. Werknemers die al een diploma hebben van dat niveau, komen voor die opleiding dan niet meer in aanmerking voor het VOV. Die beperkingen staan in de databank vermeld onder de ‘voorwaarden’.

Loopbaangerichte opleidingen

Loopbaangerichte opleidingen zijn opleidingen die een werknemer moet volgen in het kader van een loopbaanbegeleiding en die opgenomen zijn in zijn persoonlijk ontwikkelingsplan. De opleiding komt dan ook in aanmerking zonder dat ze opgenomen is in de opleidingsdatabank. De loopbaangerichte opleiding moet wel voldoen aan de minimumvoorwaarden: ze moet minstens 32 uren omvatten en de opleidingsverstrekker moet geregistreerd zijn als een gekwalificeerd dienstverlener (kmo-portefeuille of opleidingscheques van de VDAB, of registratie in de databank ‘dienstverlener’ van het WSE).

  • U kunt in de opleidingsdatabank checken of een opleiding in aanmerking komt voor het Vlaams opleidingsverlof.
  • ‘Recreatieve opleidingen’ komen niet in aanmerking en er zijn beperkingen voor wie al een diploma heeft.
  • Voor de werknemers die reeds betaald educatief verlof opnemen, gelden er wel overgangsmaatregelen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878