SUCCESSIERECHTEN - SUCCESSIEPLANNING - 27.09.2019

Huwelijkscontract aanpassen bij zorgvolmacht?

De zorgvolmacht is de laatste tijd razend populair geworden en elke maand worden er bijna 5.000 nieuwe opgemaakt. Wie zo een zorgvolmacht laat opmaken, kijkt ook het best of hij zijn huwelijkscontract niet moet aanpassen. Waarom is dat zo?

De zorgvolmacht

Even opfrissen. Sinds september 2014 is een zorgvolmacht mogelijk. Hierin geeft u aan een vertrouwenspersoon een volmacht om uw vermogen te beheren ingeval u later onbekwaam wordt. Die vertrouwenspersoon is in de praktijk doorgaans in eerste instantie de partner en in tweede instantie de kinderen. U geeft dus een zorgvolmacht op het moment waarop u nog perfect gezond van geest bent, voor het geval u later onbekwaam wordt, bv. door dementie of omdat u in een coma ligt na een zwaar ongeval. Sinds september 2014 werden er al meer dan 130.000 zorgvolmachten opgemaakt en elke maand komen er 5.000 bij.

Nieuw. Sinds maart 2019 kunnen niet alleen zaken opgenomen worden inzake het vermogen, maar ook wat betreft de persoon zelf. Naast de keuze van bv. een woon-zorgcentrum kan het gaan om de keuze van een arts, thuisverpleging, enz. Men kan in de zorgvolmacht zelfs iemand aanduiden die de betrokkene zal vertegenwoordigen om de patiëntenrechten in zijn/haar plaats uit te oefenen, wanneer hij/zij wilsonbekwaam geworden is.

Notarieel. Meer dan 99% van de zorgvolmachten worden notarieel opgemaakt alhoewel het soms ook onderhands kan. Ze moeten geregistreerd worden in het Centraal Register van Lastgevingsovereenkomsten (CRL). De Koninklijke Federatie van Belgische Notarissen houdt dit register bij.

Fiscaal. We treden hier niet in detail, maar via een goed opgestelde zorgvolmacht kan uw vertrouwenspersoon ook nog aan uw successieplanning ‘in extremis’ werken als u onbekwaam zou worden, zodat uw erfgenamen minder erfbelasting betalen.

Het keuzebeding

Even opfrissen. Steeds meer ondernemers zijn gehuwd met ‘enige’ vorm van een gemeenschapsstelsel (bv. het wettelijk stelsel of scheiding van goederen met een toegevoegd intern gemeenschappelijk vermogen) en hebben ook een keuzebeding staan in hun huwelijkscontract. Een keuzebeding is trouwens enkel mogelijk als er enige vorm van huwgemeenschap is. Een keuzebeding geeft de langstlevende echtgenoot het comfort om in functie van de omstandigheden op het ogenblik van het overlijden van zijn partner, de keuze te maken die het best aansluit bij zijn wensen op dat moment. De gemaakte keuze heeft echter ook een invloed op de te betalen erfbelasting, zodat naast comfort ook fiscaliteit meespeelt.

Voorbeeld. Vader overlijdt op 88 jaar. Volgens het huwelijkscontract moet moeder dan binnen de vier maanden via het keuzebeding kiezen wat zij uit de gemeenschap wil. Stel dat moeder op dat moment al onbekwaam is door dementie. Als er dan een zorgvolmacht is waarin de ouders elkaar als lastgever aangeduid hebben en in tweede instantie de kinderen, is er op het eerste gezicht geen probleem. De kinderen kunnen dan op basis van de zorgvolmacht de juiste (fiscale) keuze maken.

Probleem in de praktijk. Behalve in de allernieuwste keuzebedingen, staat er doorgaans dat de langstlevende enkel ‘eigenmachtig’ zijn keuze mag uitoefenen. Dit betekent dus dat de langstlevende het zelf moet doen en de keuze niet gemaakt kan worden door de kinderen via een zorgvolmacht als de langstlevende bv. dement is. Als u dat wilt vermijden, laat u in het huwelijkscontract het best toevoegen dat een keuze via een zorgvolmacht ook kan (kost ± € 400). Doet u dat niet, dan kan niemand in ons voorbeeld een keuze maken en valt u terug op wat er in het huwelijkscontract staat als er geen keuze gemaakt wordt. Doorgaans is dat dan gewoon dat het wettelijk erfrecht van toepassing is.

Via een keuzebeding kan de langstlevende een comfortabele én fiscaal interessante keuze maken. Is de langstlevende dement, dan werkt een zorgvolmacht doorgaans niet als u het huwelijkscontract niet aanpast.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878