LOONNORM 2019-2020 - 27.09.2019

Sectorverhoging = loonnorm, toch nog iets extra’s mogelijk?

In een aantal sectoren voorziet de loon-cao voor 2019-2020 al in een ‘verplichte’ verhoging van 1,1%. Dat komt dan overeen met de ‘toegelaten’ loonnorm voor 2019-2020. Betekent dit dan dat u zelf in 2020 niets meer mag doen, of toch?

1,1% al opgevuld door de sector

De loonnorm zegt 1,1%... Zoals u weet, mogen de loonkosten − het gaat niet om de (bruto)lonen in hoofde van de werknemers, maar wel om de globale kosten in hoofde van het bedrijf − tussen 1 januari 2019 en 31 december 2020 met maximaal 1,1% stijgen (in vergelijking met de periode 2017-2018). In zekere zin bepaalt die loonnorm dus − minstens onrechtstreeks − hoeveel loonsverhoging u wel/niet mag geven in de betrokken periode.

... en uw sector zegt hoe en wat. Midden 2019 zijn in de meeste sectoren nieuwe loon-cao’s voor 2019-2020 gesloten. Zo’n cao zegt dan aan wie, hoe en hoeveel u loonsverhoging moet geven. In PC 200 legde de cao bv. op om in september jl. de brutolonen met 1,1% te verhogen. Daarmee is uw toegelaten marge dus meteen al helemaal (... of eigenlijk zelfs meer dan dat, gelet op de patronale bijdragen op die 1,1% bruto) opgesoupeerd.

Andere voorbeelden dan PC 200. Er zijn nog sectoren waarin de loon-cao van 2019-2020 al in een verplichte verhoging van 1,1% voorziet. Enkele voorbeelden: metaalsector (111/209), garages (112), aanvullend PC voor arbeiders (100), enz.

Hoe kunt u toch zelf nog iets doen?

Baremieke verhogingen en indexaties. Vóór we verdergaan met loonsverhogingen of -aanpassingen waarin u vrij het initiatief kunt nemen, wijzen we erop dat de verhogingen die voortvloeien uit de anciënniteits- of andere barema’s van de sector, buiten de loonnorm vallen. Die hoeft u dus niet mee te tellen, wat nogal logisch is, vermits u verplicht bent om ze toe te passen. Idem wat betreft de loonindexaties die voortvloeien uit het indexatiesysteem van de sector (in PC 200 bv. op 1 januari, terwijl in de metaalsector op 1 juli).

Promoties en functie-aanpassingen. Wilt u een individuele werknemer begin 2020 een extra loonsverhoging geven, boven op de verplichte 1,1%, bv. een hoger brutoloon of een nieuw extralegaal voordeel, dan zal daar meestal wel een promotie of een aanpassing van de functie mee gepaard gaan. In dat geval is er geen enkel probleem wat de loonnorm betreft, dat is perfect toegestaan.

Tip. Zorg er m.a.w. voor dat elke individuele verhoging ook op papier, lees: via een bijlage bij het contract, juridisch onderbouwd wordt.

Bonussen die niet meetellen. Een hele groep werknemers een nieuw extralegaal voordeel geven (of er één fundamenteel verhogen) in 2020, wordt in principe niet toegestaan door de loonnorm. Maar als u nog niet met de loonbonus van cao 90 of met een winstpremie werkt, hebben we goed nieuws: die tellen niet mee voor de loonnorm en stellen dus helemaal geen probleem op dat vlak.

Loonpakket optimaliseren. Vermits de loonnorm beoordeeld wordt op het niveau van de loonkosten, is het wel toegestaan dat het netto van de werknemers stijgt (zolang de loonkosten niet stijgen). Bijgevolg kunt u het loonpakket optimaliseren door een duurder loonelement (bv. brutoloon) te vervangen door een goedkoper waarop geen/minder RSZ en/of bedrijfsvoorheffing van toepassing is (bv. premie in de groepsverzekering).

Let op! Dit kan alleen in overleg met de werknemers door hun contract in die zin aan te passen. Bovendien moet u iedereen meekrijgen, vandaar dat men vaak met zgn. cafetariaplannen werkt, waarin men uit meerdere voordelen kan kiezen.

Heeft u ruimte voor een collectieve verhoging, weet dan dat systemen als de loonbonus en de winstpremie niet meetellen voor de loonnorm. Een individuele verhoging kunt u dan weer koppelen aan een promotie. Verder kunt u een loonpakket altijd ‘netto optimaliseren’ door in overleg duurdere elementen te vervangen door goedkopere.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878