Alle domeinen

2019 - Oktober

TELEFONIE - SMARTPHONE - 30.10.2019

Uw smartphone is uw geheugen

Als zelfstandige of ondernemer moet u duizend en een zaken onthouden. Uw smartphone, die u toch altijd op zak heeft, helpt u om alle informatie te verzamelen en u op tijd aan alles te herinneren.

WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 30.10.2019

Videoadvertenties maakt u zo

Adverteren via video heeft heel wat voordelen ten opzichte van de traditionele reclamevormen. Hoe pakt u zoiets concreet aan?

SOFTWARE - TABLET - 30.10.2019

Productiever met iPadOS?

Voorheen draaiden de smartphones en tablets van Apple via hetzelfde iOS, maar nu is er naast iOS 13 voor de iPhone voor het eerst een afzonderlijk iPadOS 13 voor de iPad. Vergroot dat de productiviteit van het apparaat?

ZAKELIJK - FINANCIEEL - 30.10.2019

Online hulp bij crowdfunding

Via crowdfunding zamelt u als ondernemer geld in voor nieuwe projecten, als alternatief voor de klassieke lening. Welke websites helpen u op weg?

ZOEKEN - INTERNET - 30.10.2019

Maak de Google-zoekresultaten nog wat beter

Google doet zijn best om het resultaat van uw zoekopdracht zo snel en efficiënt mogelijk te tonen. Toch kan een aantal Chrome-extensies dit nog verbeteren.

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 30.10.2019

E-mail sneller opstellen met sjablonen

Moet u vaak (bijna) hetzelfde bericht versturen? Met behulp van sjablonen hoeft u niet steeds dezelfde tekst in te tikken. Hoe werkt dit concreet?

SOFTWARE - WINDOWS - 30.10.2019

Los problemen op in Windows 10

Windows 10 is meestal snel. Als Windows 10 toch trager of minder goed werkt, hoe ontdekt u dan de problemen en hoe lost u deze op?

SOFTWARE - MAC - 30.10.2019

MacOS Catalina, wat is er nieuw?

Apple heeft een nieuw besturingssysteem, Catalina, met toch belangrijke nieuwigheden. Via de App Store kunt u uw Mac gratis upgraden. Interessant?

TELEFONIE - GSM - 30.10.2019

Uw smartphone inzetten tijdens een noodsituatie

Uw smartphone heeft u altijd op zak, dus ook bij een ongeval of noodsituatie. Hoe kunt u uzelf hiermee beter beschermen of andere mensen helpen?

COMPUTER - HARDWARE - 30.10.2019

Welke compacte laptop kunt u het beste kiezen?

Compacte laptops of subnotebooks zijn nog steeds erg populair. Zowel Apple, Dell als Microsoft hebben een goed aanbod. Welke kunt u het beste kiezen?

ONTSPANNING - BOEKEN - 30.10.2019

Books to Borrow, lezen in uw browser


EIGEN WEBSITE - VARIA - 30.10.2019

Hoe vindt u een goede websitebouwer?

U wilt een (nieuwe) website laten maken. Heeft u al enkele goede referenties verzameld? Bespreek dan onderstaande punten met de kandidaat-bouwers.

VERZEKERINGEN - 30.10.2019

Een verzekering voor uw appartement?

Welke verzekeringen heeft u zoal nodig als u een appartement verhuurt? Voor welke verzekeringen zorgt de syndicus en welke voorziet u daarnaast het best zelf? Heeft u een bijkomende verzekering nodig als uw appartement luxueuzer ingericht is? Op welke extra verzekeringen dringt u het best aan als u lid wordt van de raad van mede-eigendom of commissaris wordt binnen een gebouw?

FAMILIALE RELATIES - 30.10.2019

Betalen voor de studies van uw kind?

Moet u blijven betalen voor de studies van uw kind wanneer die studies niet vlotten, omdat uw kind er de kantjes afloopt of omdat het misschien een verkeerde studiekeuze gemaakt heeft? Bent u ook verplicht om een tweede diploma of een dure studie in het buitenland te financieren? Kunt u vragen dat uw kind bijdraagt in de studiekosten wanneer het zelf al over eigen inkomsten beschikt?

SUCCESSIEPLANNING - 30.10.2019

Erfovereenkomsten praktisch bekeken

Met een erfovereenkomst kunt u tijdens uw leven met uw erfgenamen afspraken maken over de schenkingen die u heeft gedaan. Voor uw kinderen heeft een erfovereenkomst verregaande gevolgen, aangezien ze instemmen met een bepaalde waardering of met een ongelijke verdeling van uw vermogen. Hoe werkt zo’n erfovereenkomst in de praktijk en wat zijn de aandachtspunten? Welke sancties voorziet de wetgever indien u de voorgeschreven procedure niet naleeft?

BELEGGEN - 30.10.2019

Is Europa aan een inhaalbeweging toe?

Terwijl de Amerikaanse beurzen het al jaren goed doen, zijn de Europese beurzen fors achtergebleven. Volgens uw bankier heeft Europa nu een inhaalbeweging tegoed. U bouwt dus het best uw Amerikaanse aandelenbeleggingen wat af ten voordele van Europese aandelen. Maar is dat ook echt een goed idee?

SUCCESSIEPLANNING - 30.10.2019

Beding van aanwas: Vlabel verduidelijkt

Een beding van aanwas kan in specifieke omstandigheden in de erfbelasting een besparing opleveren. In 2018 publiceerde Vlabel daarover een streng standpunt. Een te groot verschil in leeftijd kon niet langer gecompenseerd worden door een verschil in inbreng. Geldt dat standpunt ook voor bedingen die vóór die datum aangegaan werden? Kunt u voor het sluiten van het aanwasbeding via een schenking een gelijkwaardige inbreng mogelijk maken? Wat zei Vlabel daarover onlangs?

BELEGGEN - 30.10.2019

Een termijnrekening in dollar?

Nu spaar- en termijnrekeningen in euro zo goed als niets meer opbrengen, stelt uw bankier u een termijnrekening in Amerikaanse dollar voor. Een goed idee?

GENERATIESPRONG - 30.10.2019

‘Doorschenken’ nu ook in Waals gewest

In navolging van het Vlaams gewest, heeft nu ook het Waals gewest een regeling ingevoerd op grond waarvan een kind geërfde goederen belastingvrij kan doorschenken aan zijn eigen kinderen. Wat zijn in het Waals gewest de voorwaarden voor deze belastingvrije doorschenking en wat zijn de verschillen met de Vlaamse variant?

VERHUUR - 30.10.2019

De huur opzeggen om te verbouwen?

Kunt u een woninghuurovereenkomst opzeggen omdat u wilt verbouwen? Wanneer is zo’n opzeg mogelijk en wanneer niet? Welke spelregels moet u dan naleven? Verschillen de regels naargelang van het gewest waar het pand gelegen is? Wat verandert er in het Vlaams gewest voor contracten die gesloten zijn na 31 december 2018? Gelden er soepelere regels als u meerdere appartementen in een gebouw wilt renoveren?

GRONDIG ONDERZOCHT - VENNOOTSCHAP - 30.10.2019

Moet het vruchtgebruik renderen als u verhuurt?

Het vruchtgebruik van een onroerend goed (dat deels ook privé gebruikt wordt) aan de vennootschap laten en haar de kosten ervan laten aftrekken, kan interessant zijn, maar de fiscus bekijkt het met argusogen. Waarop moet u letten wanneer u die privéruimtes wenst te verhuren? Een recent cassatiearrest licht toe...

MEDISCH RECHT - PATIËNTENRECHTEN - 30.10.2019

Gemaakte kosten recupereren bij intrekken toestemming?

Stel, u heeft alle informatie gegeven over een ingreep en de patiënt heeft ruim vooraf ingestemd om die te laten uitvoeren, maar een paar dagen vóór de ingreep trekt hij plots zijn toestemming weer in. Wat als u al kosten gemaakt heeft?

GOED OM TE WETEN - TANDARTSEN - 30.10.2019

Telematicapremie 2018: aanvraag mogelijk


RIZIV - BIJDRAGE - 30.10.2019

Eindelijk RIZIV-bijdrage gepensioneerden

Als u na uw pensioen nog verder werkt als geconventioneerde, heeft u recht op een ‘vervangende RIZIV-bijdrage’. Eindelijk is het KB er. Wat staat er u te doen?

ASSOCIATIES - BTW - 30.10.2019

Hoe uw associatie ‘btw-proof’ maken tegen 2020?

Zoals u weet, moeten associaties bepaalde aandachtspunten in het oog houden opdat de afrekeningen tussen de associés niet aan btw onderworpen zouden worden. Vanaf 1 januari 2020 treedt een zgn. verklarende circulaire in werking. Waarop moet u letten opdat de onderlinge afrekeningen vrijgesteld blijven?

GOED OM TE WETEN - TANDARTSEN - 30.10.2019

Mondhygiënist: nog altijd geen nomenclatuur...


AFTREKBARE KOSTEN - BEROEPSMATIG GEDEELTE - 25.10.2019

Hoeveel fiscaal recupereren op een elektrische motorfiets?

De laatste jaren komen er meer en meer elektrische motorfietsen op de markt, en u speelt met de gedachte om er een te kopen. Wist u dat u dan eventueel in aanmerking komt voor een belastingvermindering?

CONTROLE EN BETWISTINGEN - VERHOGINGEN EN BOETES - 25.10.2019

Wanneer moeten de Belastingen u interesten betalen?

Wanneer u uw belastingen te laat betaalt, moet u nalatigheidsinteresten betalen. Omgekeerd, wanneer u recht heeft op een terugbetaling van belastingen, heeft u recht op zgn. moratoriuminteresten. Over die moratoriuminteresten heeft de fiscus onlangs een circulaire uitgebracht. Wat moet u daarvan weten?

AFTREKBARE KOSTEN - BEROEPSMATIG GEDEELTE - 25.10.2019

Hulp van uw zelfstandige partner?

Een vrouw brengt een factuur van € 14.000 in als kosten van haar boekhouder. Die boekhouder blijkt haar man te zijn. Daarom is volgens de controleur de factuur niet aftrekbaar. Klopt dat?

ERVEN EN SCHENKEN - SUCCESSIERECHTEN - 25.10.2019

Belastingschuld betalen van de persoon van wie u erft?

U heeft net geërfd en nu blijkt dat de overleden persoon nog een privéaanslag te betalen had. Moet u daar dan eigenlijk voor opdraaien? Wat zijn uw mogelijkheden? Even kijken hoe dat zit...

ERVEN EN SCHENKEN - SCHENKINGSRECHTEN - 25.10.2019

FL Eerst ‘schuiven’ en dan goedkoop schenken?

Een interessante techniek inzake successieplanning is vastgoed eerst inbrengen in een huwgemeenschap, om dan te schenken aan de kinderen. Maar wanneer doet de fiscus daar moeilijk over?

BELEGGEN - FONDSEN - 25.10.2019

Opletten voor de fiscaliteit van gemengde fondsen!

‘Gemengde fondsen’ zijn momenteel heel populair en worden het meest verkocht. Maar hoe zit dat precies met de fiscaliteit? Wanneer worden meerwaarden belast? Hoe worden die meerwaarden berekend?

VENNOOTSCHAP - OPVOLGING - 25.10.2019

Hoe maakt u de aandelen goedkoper voor uw opvolger?

Een van uw kinderen zal u binnenkort opvolgen door de aandelen van uw BVBA te kopen. Om de prijs te drukken, zou u het geld dat uw BVBA niet nodig heeft, eruit willen halen. Kunt u daarvoor gebruikmaken van het nieuwe vennootschapsrecht?

ACTUALITEIT - FINANCIEEL & BANKZAKEN - 25.10.2019

Grondwettelijk Hof vernietigt taks op effectenrekeningen!

In 2018 werd de effectentaks, verschuldigd door personen die titularis zijn van één of meer effectenrekeningen, vanaf € 500.000 ingevoerd. Het Grondwettelijk Hof oordeelt nu dat de wet die de taks op effectenrekeningen (TER) ingevoerd heeft, vanuit verschillende oogpunten ongrondwettig is. Hoe zit dat en vanaf wanneer?

SCHENKING - OPVOLGING - 25.10.2019

Uw vennootschap doorschuiven via een kwijtschelding?

U zou graag een stuk van uw familie- of vastgoedvennootschap al doorschuiven naar (een van) de kinderen. Kunt u dan een deel van uw aandelen verkopen en (als de tijd rijp is) de verkoopsom gewoon kwijtschelden? Kan dat zonder notaris?

PENSIOEN - IPT - 25.10.2019

Welke jaren kiest u beter wel of net niet voor uw backservice?

Vele zelfstandigen hebben er eerst een loopbaan als werknemer of ambtenaar op zitten vooraleer ze switchen naar het zelfstandigenstatuut. Een volledige loopbaan als zelfstandige zit er dus niet in. U kunt die jaren dan inhalen met een backservice. Maar is dat wel altijd voordelig?

AFTREKBARE BEROEPSKOSTEN - 25.10.2019

Geef diefstal van uw vennootschap aan!


OPVOLGING - OVERDRACHT AAN DE KINDEREN - 25.10.2019

Schenkingsrechten én notariskosten vermijden?

U wilt aandelen van uw vennootschap schenken aan uw kinderen. Kunt u de schenkingsrechten én de notariskosten daarop vermijden door de aandelen gewoon in het aandelen- of UBO-register op naam van de begunstigde over te schrijven?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - DIVIDEND - 25.10.2019

Het belang van een verslag bij een uitkering door uw BV

In het nieuwe vennootschapsrecht kan een uitkering aan de aandeelhouders en/of bestuurders maar gebeuren na een dubbele test. Daarbij moeten de bestuurders toch enige verantwoording afleggen. Hoezo? En hoe gaat u het best te werk?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - DIVIDEND - 25.10.2019

De zgn. VVPR-bis-regeling en het nieuwe vennootschapsrecht

Kmo’s kunnen dividenden uitkeren tegen een verlaagd tarief in de roerende voorheffing, van eerst 20% en daarna 15%. Deze zgn. VVPR-bis-regeling is wel afhankelijk van een reeks voorwaarden en voor sommige daarvan kan de aanpassing van de statuten aan het nieuwe vennootschapsrecht gevolgen hebben. Hoe zit dat?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - INTERESTEN - 25.10.2019

Hoe worden buitenlandse interesten en dividenden belast?

U opent privé of via uw vennootschap een spaarrekening in bv. Nederland, of u koopt aandelen van bv. een Amerikaanse vennootschap. Wat zijn dan de fiscale regels voor de interesten en dividenden die u of uw vennootschap ontvangt?

ACTUALITEIT - VENNOOTSCHAP - 25.10.2019

Eenmaal notariële kosten voor zgn. opt-in én doelwijziging?

U overweegt een zgn. opt-in omdat uw boekhouder u verteld heeft dat een doelwijziging onder het nieuwe vennootschapsrecht eenvoudiger is. Kunnen de doelwijziging en de opt-in dan in één notariële akte gebeuren? De minister gaf op 09.09.2019 zijn visie.

BEDRIJFSLEIDER - PRIVÉFISCALITEIT - 25.10.2019

Zijn aflossingen aftrekbaar als beroepskosten als u moet lenen in plaats van uw vennootschap?

Een bedrijfsleider brengt de aflossing van een lening in als beroepskosten. Hij had immers het geleende bedrag doorgeleend aan zijn NV, maar die had de terugbetaling gestopt! Wat vond de rechter daarvan?

AFSCHRIJVINGEN - 25.10.2019

Over hoeveel jaar uw motor afschrijven?


RECHT - ALGEMENE VOORWAARDEN - 24.10.2019

Een rekening sturen omdat de klant niet thuis was?

U maakt een afspraak met een klant om werken bij hem te gaan uitvoeren. Als u ter plaatse komt, blijkt hij echter niet thuis te zijn. Kunt u dan een rekening sturen voor de verloren uren? Hoe gaat u het best te werk?

PERSONEEL - LOONKOSTEN - 24.10.2019

180 voordelige overuren in de bouw, hoe zit dat juist?

De fiscus bevestigde dat er in de bouw voor alle werkmannen 180 voordelige overuren per jaar mogelijk zijn in 2019 en 2020. Bovendien zijn er ook 180 overuren mogelijk tegen 20% toeslag. Hoeveel kost zo’n overuur u dan?

OFFERTES & CONTRACTEN - VARIA - 24.10.2019

Uw klant beweert dat hij u al cash betaald had...

U stuurt een factuur aan een klant en die beweert dat hij de werken al cash betaald zou hebben. Er was ook geen offerte opgesteld dus vindt hij dat u dan ook nadien geen factuur kunt sturen. Wat zei de rechter hier onlangs over?

RECHT - ALGEMENE VOORWAARDEN - 24.10.2019

Een stelling zetten bij de buren?

Om werken te kunnen doen op de werf van uw klant, moet u een ladder of stelling kunnen zetten bij de buren. Mag dat eigenlijk zomaar? Wat kunt u doen als die buren het daarmee niet eens zijn?

ONTSLAG MOTIVEREN - 24.10.2019

Beter uw motief al in de ontslagbrief?

Bij een ‘gewoon’ ontslag (zonder dringende reden) hoeft u nog altijd niet spontaan te motiveren, bv. al in de ontslagbrief, maar dat mág wel. Kan dat beter zijn?

WOON-WERKVERKEER - VERZEKERINGEN - 24.10.2019

Welke verzekeringen zijn er voor fietsende werknemers?

Steeds meer werknemers komen met de (elektrische) fiets naar het werk, dus hoeft het ook niet te verbazen dat er steeds meer fietsongevallen gebeuren op de weg naar en van het werk. Op welke verzekeringen kan uw fietsende werknemer een beroep doen in geval van een ongeval?

VLAAMS OPLEIDINGSVERLOF - 24.10.2019

Aanvraag tot terugbetaling VOV moet binnen de 3 maanden

Ook in het nieuwe systeem van Vlaams opleidingsverlof (VOV) kunt u als werkgever aan de overheid de terugbetaling van het loon voor opleidingsverlof vragen. Die aanvraag moet u echter vrij snel indienen, nl. al binnen de 3 maanden na de aanvang van de opleiding. Hoe werkt dit precies?

ARBEIDSONGESCHIKTHEID - ONTSLAG - 24.10.2019

Convoceert de controlearts beter voor ‘s anderendaags?

Geeft een werknemer die niet thuis was geen gevolg aan een convocatie om naar de praktijk van de controlearts te komen, dan kunt u hem sanctioneren. Het moet echter wel duidelijk zijn dat hij zich heeft willen onttrekken aan de controle. Wanneer is dat bv. niet het geval? Een recent arrest licht toe...

ONTSLAG OM DRINGENDE REDEN - 24.10.2019

Directiemeeting op zaterdag wegens driedagentermijn?

Wilt u iemand ontslaan om dringende reden, dan moet die beslissing − zoals u weet − genomen worden binnen de drie werkdagen nadat de betrokken feiten komen vast te staan. Wist u al dat dit ertoe kan leiden dat de directie (of een ander bevoegd orgaan) op zaterdag al moet beslissen?

SOCIALE VERKIEZINGEN - 24.10.2019

De ‘voorstart’ van de sociale verkiezingen 2020 nadert

De sociale verkiezingen van 2020 zijn enerzijds nog ver weg, maar anderzijds ook weer niet, vermits u in december 2019 al de zgn. voorprocedure moet starten. U moet dan zowel de werknemers als de zgn. representatieve vakbonden informeren over uw bedrijf. Wat houdt dit precies in en hoe gaat het in zijn werk?

GEWAARBORGD LOON - ZIEKTE - 24.10.2019

Ook gewaarborgd loon voor liftings en liposucties?

Tegenwoordig zijn kleine esthetische ingrepen, zoals liftings en liposucties, schering en inslag. Soms kan men daardoor een paar weken niet komen werken, soms maar een paar dagen, maar er is geen echte ‘medische noodzaak’ voor zo’n ingreep. Dus moet u er toch geen gewaarborgd loon voor betalen... of wél?

ONROEREND GOED - VERHUUR EN VERKOOP - 23.10.2019

EPC nodig bij verkoop of verhuur van handelspand of kantoor?

Bij de verkoop of verhuur van een woning is een energieprestatiecertificaat al langer verplicht. Hoe zit dat voor een handelspand of kantoor in de drie gewesten en wat wijzigt er vanaf 1 januari 2020?

HANDELSHUUR - CONTRACT - 23.10.2019

Een minimale huurperiode vastleggen voor de handelshuur?

U wilt een bepaald handelspand huren, maar het zal wel wat kosten om dat in orde te maken. Kunt u – als u die kosten draagt – garantie vragen dat u zeker een bepaalde periode kunt huren? Hoe zit dat en kan de verhuurder dat ook?

PERSONEEL - WERKLOOSHEID - 23.10.2019

Uw werknemers stempelen telkens de hele winter?

Heeft u als werkgever een periode te weinig werk, bv. omdat u in de winter minder klanten heeft, dan kunt u uw arbeiders tijdelijk laten stempelen. Kunt u hen dat dan telkens de hele winter laten doen? Een rechter sprak zich hierover uit...

FISCAAL - BTW - 23.10.2019

Geen witte kassa en nooit een btw-bonnetje nodig in café?

Een abonnee is uitbater van een café dat enkel drank en borrelhapjes serveert. Hij kreeg bij een btw-controle de vraag of hij een witte kassa had en/of werkte met btw-bonnetjes. Moet dat wel als hij enkel borrelhapjes serveert?

FISCAAL - BELASTINGAANGIFTE - 22.10.2019

Nu het fiscaal maximumaantal dienstencheques bestellen?

Een van de maatregelen uit het Vlaams regeerakkoord houdt in dat het fiscaal voordeel voor uw dienstencheques vanaf 2020 zal verminderen. Wat betekent dat concreet en hoe haalt u dan voor 2019 fiscaal gezien nog het onderste uit de kan?

ONROEREND GOED - AAN- & VERKOOP - 22.10.2019

EPC nodig bij verkoop of verhuur handelspand of kantoor?

Bij de verkoop of verhuur van een woning is een energieprestatiecertificaat al langer verplicht. Hoe zit dat voor een handelspand of kantoor in de drie gewesten en wat wijzigt er vanaf 01.01.2020?

RECHT - ALGEMENE VOORWAARDEN - 22.10.2019

Onze algemene voorwaarden bekomt u op verzoek...

Bestelt u iets bij een leverancier of bestellen uw professionele klanten iets bij u, dan is het soms van belang of de algemene voorwaarden al dan niet van toepassing zijn. Is dat het geval wanneer u ze enkel op verzoek kan bekomen?

RECHT - 22.10.2019

Een tweedehandswagen voor zoon- of dochterlief?

Een van uw kinderen heeft pas zijn rijbewijs en u zou daar privé een tweedehandswagen voor willen kopen. Is het veiliger om die in de garage te kopen dan bij een particulier? Wat wijzigt er vanaf 1 november 2019?

PERSONEEL - ZIEKTE - 22.10.2019

U krijgt gelijk van de controlearts, wat gebeurt er dan?

Een werknemer, van wie u dat wel kon verwachten, blijkt zich ‘veel te gemakkelijk’ ziek gemeld te hebben, want de controlearts die u gestuurd heeft, oordeelt dat hij vlugger arbeidsgeschikt is dan op het doktersattest staat. Hoe reageert u nu?

FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 22.10.2019

Hoeveel mag uw personeelsgeschenk kosten?


AUTO - FISCALE AFTREK - 22.10.2019

Een auto kopen die fiscaal interessant is?

Vanaf 2020 zal de fiscale aftrek van auto’s afhangen van de ‘concrete’ CO2 . Als u een nieuwe auto gaat kopen, hoe houdt u die dan ‘fiscaal interessant’?

ONROEREND GOED - WONINGFISCALITEIT - 22.10.2019

Heel wat vragen nu de Vlaamse woonbonus verdwijnt...

Vanaf 01.01.2020 dooft de woonbonus uit! Hoe zit dat echter als u nu al een aantal jaren de woonbonus geniet en bv. bezig bent met een wederopname of een herfinanciering? Een zgn. FAQ geeft hierop een antwoord. Eens kijken dus...

BTW - BTW-TERUGGAVE - 22.10.2019

Btw-Administratie becommentarieert de materiële werken aan roerende goederen

In haar administratieve circulaire nr. 2019/C/97 van 27 september 2019 heeft de Btw-Administratie meer toelichting gegeven betreffende de diensten in een intracommunautaire context die een materieel werk (waaronder het maakloonwerk) of een expertise met betrekking tot een lichamelijk roerend goed tot voorwerp hebben.

PRIVÉ - VARIA - 22.10.2019

Pb: nieuwe definitie van ‘referentiejaar’

Sommige inkomsten in de personenbelasting zijn afzonderlijk belastbaar tegen de gemiddelde aanslagvoet van een eerder jaar, het zgn. referentie-jaar. Een wet van 07.04.2019 heeft aan de definitie van dat vorige referentiejaar iets gewijzigd. Wat?

ACTUALITEIT - BEDRIJFSWAGEN - 22.10.2019

Fakehybride: KB brengt meer duidelijkheid i.v.m. ‘overeenstemmend model’!

Vanaf aanslagjaar 2021 veranderen de regels voor de aftrek van autokosten. Bovendien zal voor zgn. valse hybrides de CO2 -uitstoot anders berekend worden. Een KB van 05.09.2019 bepaalt hoe dat precies moet gebeuren. Hoe zit dat precies?

BTW - BTW AANREKENEN - 22.10.2019

Levering van planten en bomen bij tuinaanleg: ook 6% btw

De gewone levering van bomen, struiken, planten en dergelijke is onderworpen aan het verlaagd btw-tarief dat thans 6% bedraagt (rubriek VII van de tabel A, bijlage KB nr. 20). Sinds 1 april 2019  (wet van 27.02.2019, BS 14.03.2019) geldt het verlaagd tarief eveneens wanneer deze goederen bij de aanleg en het onderhoud van tuinen geleverd worden. Een nieuwe circulaire (2019/C/92 van 19.09.09.2019) verduidelijkt hoe dat in de praktijk moet.

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 22.10.2019

Influencing? Zorg voor volgers zonder fiscale influenza!

Influencing is al geruime tijd de nieuwe manier om aan advertising en marketing te doen. In ruil voor een leuke foto op Instagram of een blogpost, krijgt de influencer met veel volgers gratis producten of een gespijsde bankrekening. Hoe zit dat fiscaal? Hoe vermijdt u gepeperde naheffingen als influencer of als bedrijf dat een beroep doet op influencers?

INTERNATIONAAL - 22.10.2019

Multilateraal instrument: vanaf 2020 impact in België

Op 7 juni 2017 heeft België, samen met 67 andere landen, het OESO Multilateraal Instrument (MLI) goedgekeurd. Op 6 mei 2019 hebben alle 6 wetgevende machten in ons land het MLI eindelijk geratificeerd. Het MLI zal bijgevolg ten vroegste vanaf 2020 in werking treden. Wat betekent dat nu precies voor bedrijven die betrokken zijn bij grensoverschrijdende transacties?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 22.10.2019

Kamer verhuurd via Airbnb? Gun ook jezelf een goede nachtrust en geen fiscale nachtmerries

Hoe kwalificeert de fiscus de inkomsten uit Airbnb? Een ruling van eerder dit jaar geeft een duidelijk antwoord op deze vraag. Hoewel een ruling in principe slechts geldt voor de aanvrager in zijn specifieke situatie, kan de zienswijze en de gedachtegang van de Rulingcommissie zeker een leidraad bieden voor zij die via Airbnb kamers willen verhuren.

MEDE-EIGENDOM - STATUTEN - 21.10.2019

Hinder door tijdelijke huurders in het appartementsgebouw?

Een mede-eigenaar verhuurt zijn appartement voor korte periodes, bv. via Airbnb. De andere bewoners hebben daardoor veel last van de lawaaihinder. Is daar iets aan te doen? Kunnen ze een schadevergoeding vragen voor lawaaihinder?

HANDELSHUUR - HUURCONTRACT - 21.10.2019

Korting als handelshuurder langer huurt?

U overweegt om een handelshuurder bij aanvang van de huur een korting te geven, bv. om zijn investering te compenseren. Van de andere kant wilt u dan wel dat hij voldoende lang bij u huurt. Wat is er van belang?

BTW - NIEUWBOUW - 21.10.2019

Verkoop met btw van een bouwperceel met infrastructuur

Een nieuw gebouw kan verkocht worden met btw i.p.v. registratierechten. Hoe zit dat voor een perceel waar vooraf bepaalde werken aan uitgevoerd werden, bv. aanleg van een weg of een nutsvoorziening? Onlangs sprak een rechter zich uit...

VERKOOP - ENERGIEPRESTATIECERTIFICAAT - 21.10.2019

Een energieprestatiecertificaat nodig bij verkoop of verhuur?

U weet dat er een energieprestatiecertificaat nodig is voor het verkopen of verhuren van woningen. Welke verschillen bestaan er nu weer tussen de gewesten en wat is er nieuw vanaf 2020?

BANK - LENING - 21.10.2019

Toch een Vlaamse woonbonus bij een pandwissel vanaf 2020?

Heeft een koper voor zijn huidige gezinswoning een Vlaamse woonbonus, dan kan hij die via een ‘pandwissel’ soms verder laten lopen voor een nieuwe gezinswoning, ook na 01.01.2020. Hoe zit dat volgens de recente FAQ van Vlabel?

WONINGHUUR - HUURDER - 21.10.2019

Een foute oppervlakte in de huuradvertentie...


GEMEEN HUURRECHT - KOSTEN - 21.10.2019

Wie betaalt de syndicus: huurder of verhuurder?


BTW - 6%-TARIEF - 21.10.2019

Is uw renovatie wel echt een renovatie of eerder nieuwbouw?

In de pers was onlangs te lezen dat heel wat renovaties eigenlijk verdoken nieuwbouwwoningen zijn waarop onterecht het btw-tarief van 6% toegepast wordt! Wat moet u hierover onthouden? Wanneer is het nu 6% en wanneer 21% btw?

FISCAAL - MEERWAARDEN - 21.10.2019

Pand verkopen binnen vijf jaar na aankoop: hoe belast?

Een particulier wil via uw kantoor een appartement verkopen dat hij nog maar pas heeft laten bouwen. Betaalt hij dan 16,5% of 33% belastingen op de winst bij verkoop? Waar hangt dat van af volgens een arrest van 10.04.2018?

AUTO & TRANSPORT - AUTOKOSTEN - 21.10.2019

Heeft een bedrijfsleider aftrekbare verplaatsingskosten?

Een bedrijfsleider geeft de kosten van verplaatsingen naar klanten van zijn vennootschap aan als werkelijke beroepskosten. De fiscus weigert de aftrek. Wat vond de rechter daarvan en wat als het kosten van woon-werkverplaatsingen geweest zouden zijn?

BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 21.10.2019

Fiscaal vriendelijk relatiegeschenk in 2019

U wilt uw zakenrelaties een eindejaarscadeau geven. Zijn dat aftrekbare uitgaven? En kunt u de btw hierop recupereren?

ERVEN & SCHENKEN - SCHENKINGSRECHTEN - 21.10.2019

Eerst ‘schuiven’ en dan goedkoop schenken?

Een interessante techniek inzake successieplanning is vastgoed eerst inbrengen in een huwgemeenschap om dan te schenken aan de kinderen. Maar wanneer doet de fiscus daar moeilijk over?

BTW - BTW AANREKENEN - 21.10.2019

Wat met de btw bij schadevergoeding?

Uw algemene voorwaarden bepalen dat bij annulatie van de opdracht, u het voorschot van de klant als schadevergoeding mag behouden. Hoe zit het dan met de reeds gefactureerde btw?

BEDRIJFSLEIDER - WONING VIA VENNOOTSCHAP - 21.10.2019

Het voordeel woning en de kosten van een ‘lusthuis’

Een vennootschap laat een villa gratis gebruiken als vakantiewoning door haar bestuurders, die voor dit privégebruik voordelen van alle aard (VAA) aangeven. Volgens de fiscus zijn de kosten van de villa voor de vennootschap slechts ten belope van de VAA aftrekbaar. Was de rechter het daarmee eens?

ACTUALITEIT - FINANCIEEL & BANKZAKEN - 21.10.2019

Hoog tijd om uw (hypothecaire) lening te herzien!

De rentetarieven kunnen bijna niet meer lager. Mocht u het nog niet gedaan hebben, dan is het heel waarschijnlijk opportuun om nu uw (hypothecaire) lening te herzien. Hoe weet u of het voor u inderdaad de moeite is? Geldt dat alleen voor woonkredieten of ook voor professionele kredieten?

PRIVÉ - WOONFISCALITEIT - 21.10.2019

Hoe zit het met de Vlaamse woonbonus?

Zoals u weet voorziet het Vlaams regeerakkoord van 30.09.2019 dat de Vlaamse woonbonus uitdooft vanaf 01.01.2020 en vervangen wordt door een verlaging van de registratierechten. Dankzij onze rekentool weet u tot op de euro de juiste fiscale impact. En hoe zit dat indien u nu reeds de woonbonus geniet?

ZAKELIJK - JURIDISCH - 17.10.2019

Buitenlandse klanten in uw webshop?

Door het Europese verbod op ‘geoblocking’ mag uw webshop geen buitenlandse klanten weigeren. Waarmee moet u rekening houden?

WEBDIENSTEN - VARIA - 17.10.2019

Probeer minder bekende Google-diensten uit

Gmail, Google Documenten en de Google-zoekmachine kent iedereen wel. Dit zijn minder bekende Google-diensten die ook de moeite waard zijn.

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 17.10.2019

Zoho People, interessant voor uw personeelsbeheer?

Zoho is een gratis online alternatief voor de traditionele Microsoft-programma’s als Word, Excel en PowerPoint. Dit webgebaseerde kantoorpakket biedt echter ook een hr-oplossing. Interessant?

SOFTWARE - OFFICE - 17.10.2019

Herkenbare lay-out in Microsoft Office

U wilt niet alleen dat uw documenten er verzorgd uitzien, maar ook dat ze een herkenbare lay-out hebben die aansluit bij de huisstijl. MS Office-programma’s zoals Word hebben daar enkele handige hulpmiddelen voor.

SOFTWARE - BESTANDSBEHEER - 17.10.2019

Laat uw bestanden zichzelf sorteren

Grote harde schijven zijn handig, maar om toch nog wat overzicht te houden, moet u uw bestanden wel sorteren in de juiste mappen. U kunt dit zelf doen, maar waarom zou u geen tijd besparen door daarvoor enkele tools in te schakelen?

SOFTWARE - MAC - 17.10.2019

Zo automatiseert u uw Mac

Werkt u met een Mac? In dat geval kan die terugkerende taken voor u uitvoeren. Dat gebeurt met behulp van de ingebouwde Automator. Hoe werkt die precies?

COMPUTER - HARDWARE - 17.10.2019

Een mini-pc, ook iets voor u?

Een mini-pc is een kleine pc, vaak niet groter dan enkele smartphones op elkaar gestapeld. Toch bevat deze een krachtige processor en kunt u er dus bijna alles mee doen. Hoe kiest u een mini-pc?

ONTSPANNING - FILM - 17.10.2019

Netflix-hulpjes voor uw laptop

Netflix telt wereldwijd al meer dan 150 miljoen abonnees. Heeft u ook een account bij deze streamingdienst, en kijkt u vaak series of films op uw laptop? Wij zochten naar browseradd-ons die zorgen voor extra kijkplezier.

EIGEN WEBSITE - SITEANALYSE - 17.10.2019

Is uw domeinnaam wel oké?


SOFTWARE - ANDROID & IOS - 17.10.2019

Nieuw in Android 10 en iOS 13

Ieder najaar komen Google en Apple uit met nieuwe toestellen met daarop ook nieuwe versies van hun mobiele besturingssystemen. Wat is er nieuw in Android 10 en iOS 13?

E-MAIL - E-MAILSOFTWARE - 17.10.2019

Slimmer werken met het lint van Outlook

De grote menubalk van Outlook lijkt op het eerste gezicht een warboel. Hoe gaat u ermee aan de slag?

EIGEN WEBSITE - E-COMMERCE - 17.10.2019

Online bestellingen gratis verzenden?

Veel webwinkels pakken uit met een gratis verzending van de aangekochte spullen. Is dit ook haalbaar voor uw webshop, en zijn er alternatieven?

TELEFONIE - GSM & SMARTPHONE - 17.10.2019

Maak ruimte vrij op uw smartphone


ZAKELIJK - VARIA - 17.10.2019

Correct zakendoen over de grens


SOCIALE VERKIEZINGEN - 16.10.2019

Wie kan werkgeversafgevaardigde zijn?

De procedure van de sociale verkiezingen start tussen 13 en 26 december. U moet dan o.m. de lijst van leidinggevende functies bekendmaken. Hoe meer leidinggevenden er zijn, hoe minder mensen zich kandidaat kunnen stellen.

Wie wordt door de wet als leidinggevende aanzien? Wat is daarbij het belang van het functieniveau en het uitoefenen van taken van dagelijks bestuur? Kan een goed organogram en een goed opgestelde functiebeschrijving helpen om hard te maken wie leidinggevende is en wie niet?


KAPITAAL - 16.10.2019

De kapitaalloze BV: fiscale gevolgen

De hervorming van het vennootschapsrecht heeft de minimumkapitaalvereiste in hoofde van de BV afgeschaft sinds 1 mei 2019. Daardoor zag de fiscale wetgever zich genoodzaakt om een aantal fiscale bepalingen aan te passen aan het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Heeft de afschaffing van het statutair kapitaal gevolgen voor de mogelijkheid om de inbreng belastingvrij uit te keren aan de aandeelhouders, voor de taxshelterregeling, voor de DBI-aftrek of voor de onderkapitalisatieregels?


NALATENSCHAP - 16.10.2019

Een nalatenschap verwerpen om de fiscus of andere schuldeisers buitenspel te zetten?

Als een nalatenschap deficitair is, dan zullen de erfgenamen ze normaal gezien verwerpen. Welke andere goede redenen kunnen er zijn om een nalatenschap te verwerpen?

Het gebeurt weleens dat een van de erfgenamen de nalatenschap verwerpt omdat zijn deel anders toch volledig naar de fiscus of naar andere schuldeisers zou gaan. Is dat ook zonder risico? Wat zei de rechter daarover onlangs? Draait u ook mee op voor de schulden van een andere erfgenaam?


HERVORMING VENNOOTSCHAPSRECHT - 16.10.2019

Nieuwe regels belangenconflicten in een BV

Het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV) zorgt voor enkele belangrijke wijzigingen inzake het bestuur van een BV. Zo verdwijnt het begrip ‘zaakvoerder’ en wordt ook een BV voortaan bestuurd door een of meerdere ‘bestuurders’.

Wat verandert er daarnaast vanaf 1 januari 2020 aan de belangenconflictenregeling? Heeft de manier waarop de BV bestuurd wordt ook gevolgen voor die belangenconflictenregeling?


SUCCESSIEPLANNING - 16.10.2019

Een verzekeringsgift: hoe zit dat nu ook alweer?

Heel wat mensen beleggen belangrijke bedragen in een levensverzekering (Tak 21 of Tak 23). Wie bij overlijden de uitkering krijgt, moet daarop dan in principe successierechten betalen. Daarom wordt de polis uiteindelijk vaak geschonken aan de begunstigde. Na een schenking van een levensverzekeringscontract is er, mits een aantal voorwaarden vervuld zijn, geen erfbelasting meer verschuldigd, althans in het Waals en Brussels gewest. In Vlaanderen is de situatie echter anders...

SUCCESSIEPLANNING - 16.10.2019

Afstand doen van uw vruchtgebruik?

Een aantal jaren na een schenking of een erfenis vindt de vruchtgebruiker soms dat hij dat vruchtgebruik niet meer nodig heeft en overweegt hij om er afstand van te doen ten voordele van de blote eigenaars. Hoe kunt u afstand doen van uw vruchtgebruik?

Is de afstand van vruchtgebruik belastbaar met schenk- of erfbelasting? Is dat anders als de oorspronkelijke schenking van de blote eigendom geregistreerd werd? Verschillen de regels als u zelf het vruchtgebruik geërfd heeft? Waarom biedt u de afstand van het vruchtgebruik het best ook altijd ter registratie aan?


OVERDRACHT - 16.10.2019

De nieuwe BV: statuten gebruiken om de overdracht aan uw kinderen te organiseren?

Het nieuwe vennootschapsrecht, dat vastgelegd is in het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV), vervangt de BVBA door de BV. Het gaat daarbij echter om meer dan een loutere naamswijziging; er zijn ook inhoudelijk gezien nogal wat veranderingen.

Hoe kunt u de grotere vrijheid om statutaire clausules te voorzien inzake de verdeling van stemrechten en dividenden en de uittreding als aandeelhouder lastens het vennootschapsvermogen gebruiken om de overdracht van uw bedrijf aan uw kinderen te organiseren?


VOORDELEN ALLE AARD - 16.10.2019

Interesten rekening-courant: forfaitaire waardering voordeel niet zaligmakend?

Het hof van beroep te Antwerpen oordeelde op 28 mei 2019 – in navolging van eerdere rechtspraak en de adviezen van de Raad van State – in een discussie over een rekening-courant met een debetstand, dat de forfaitaire waardering van de voordelen alle aard (VAA) niet weerhouden kan worden indien de belastingplichtige een marktconforme vergoeding betaalt.

Mag u een voordeel alle aard nu op marktconforme basis waarderen, ook als de forfaitaire waardering hoger uitvalt?


RENDEMENTSANALYSE - 16.10.2019

‘Onrendabele’ producten schrappen: snijd niet in uw eigen vlees!

Als de zaken wat minder goed gaan, dan krijgt ook u misschien van uw boekhouder of financieel verantwoordelijke het advies om bepaalde ‘onrendabele’ producten te schrappen.

Hoe berekent uw boekhouder de kostprijs van uw producten? Waarom staat die manier van berekenen vandaag vaak haaks op de kostenstructuur van de meeste ondernemingen?

Zal het schrappen van ‘onrendabele’ producten er daarom vaak ook toe leiden dat u uiteindelijk minder winst maakt? Wanneer is onrendabele producten schrappen toch zinvol?


GOED OM TE WETEN - VOORSCHRIFTEN - 16.10.2019

Wat is er ‘nieuw’ aan het nieuwe voorschrift?


GRONDIG ONDERZOCHT - RIZIV-INSPECTIE - 16.10.2019

Kunt u door RIZIV verhoorde patiënten nog tegenspreken?

Stel, de DGEC heeft inbreuken op de nomenclatuur vastgesteld en zich daarbij vooral gebaseerd op pv’s van verhoor van patiënten en/of hun familie. Kunt u wat in die pv’s staat dan nog weerleggen of nuanceren, bv. door (aanvullende) verklaringen van diezelfde of andere patiënten? Een recente uitspraak licht toe...

PATIENTENWENKEN - ERVEN - 16.10.2019

Huwelijkscontract aanpassen bij zorgvolmacht?

De zorgvolmacht is de laatste tijd razend populair geworden en elke maand worden er bijna 5.000 nieuwe opgemaakt. Wie zo een zorgvolmacht laat opmaken, kijkt ook het best of hij zijn huwelijkscontract niet moet aanpassen. Waarom is dat zo?

GOED OM TE WETEN - VOORSCHRIFTEN - 16.10.2019

Wat met papieren voorschriften in 2020?


FISCALE AFTREK AUTO - 16.10.2019

Ook nieuwe aftrekregels vanaf 2020 voor huidige auto?

Het percentage waartegen u de autokosten kunt aftrekken, zal vanaf 2020 afhangen van de concrete CO2 -uitstoot van een wagen (en niet langer van ‘vaste CO2 -schijven’). Deze nieuwe berekening, aan de hand van de zgn. gramformule, zal in principe ook gelden voor uw huidige wagen. Welke gevolgen zal dat hebben?

INFORMED CONSENT - 16.10.2019

Hoe de informatieplicht vervullen t.a.v. anderstaligen?

Stel, een patiënt moet een heelkundige ingreep ondergaan, maar spreekt geen woord Nederlands, Frans, Engels of Duits. Toch heeft u ook t.a.v. zo’n patiënt ‘eenzelfde’ wettelijke informatieplicht. Hoe gaat u daar het best mee om?

AFTREKBARE KOSTEN - BEROEPSMATIG GEDEELTE - 14.10.2019

Zijn erelonen van een advocaat fiscaal aftrekbaar?

U doet een beroep op een advocaat voor een geschil met een klant, een discussie met een huurder of verhuurder, een echtscheiding, in een strafzaak, of voor een fiscale betwisting. Zijn de erelonen van de advocaat fiscaal aftrekbaar?

AFTREKBARE KOSTEN - AFSCHRIJVINGEN - 14.10.2019

De spelregels voor degressieve afschrijvingen

Vennootschappen kunnen hun investeringen vanaf 1 januari 2020 niet meer degressief afschrijven, maar eenmanszaken wel. Wat zijn nu ook alweer de belangrijkste spelregels en voordelen ter zake?

AUTO - FISCALE AFTREK - 14.10.2019

Wijzigt er iets aan de aftrek voor uw hybridewagen?

Vanaf 1 januari 2020 zal de autofiscaliteit grondig veranderen. Niet alleen zal het aftrekpercentage van uw auto anders berekend worden, ook rondrijden met een fake hybride zal afgestraft worden. Geldt dat dan ook voor uw eenmanszaak?

BELASTINGAANGIFTE - BOEKHOUDER - 14.10.2019

Iedereen vanaf nu een e-Box!?


ERVEN EN SCHENKEN - SCHENKINGSRECHTEN - 14.10.2019

Fiscale regioshopping?


BELASTINGAANGIFTE - BOEKHOUDER - 14.10.2019

Uw privéaangifte te laat ingediend?


BTW - CONTROLE - 14.10.2019

Omzet als kleine ondernemer te hoog?


FISCALE VERMINDERINGEN - ONROEREND GOED - 14.10.2019

In 2019 nog snel een woning kopen of niet?

In het Vlaamse regeerakkoord staat te lezen dat het vanaf 1 januari 2020 definitief gedaan is met de woonbonus in Vlaanderen. Koopt u dan dit jaar nog het best een woning en waarmee moet u rekening houden?

FISCALE VERMINDERINGEN - GEZINSSITUATIE - 14.10.2019

Belastingvermindering dienstencheques daalt vanaf 2020!

Sinds de dienstencheque een regionale materie geworden is, heeft ieder gewest zijn fiscale regeltjes in wet omgezet. In het Vlaamse regeerakkoord is nu voorzien om de belastingvermindering te beperken tot 20%. Hoeveel belastingvermindering verliest u dan en kunt u de kost nog wat beperken?

BELEGGEN - FONDSEN - 14.10.2019

Belegt u beter in een actief of een passief beheerd fonds?

Recente studies tonen aan dat in 85% van de gevallen actief beheerde fondsen – die uw bankier zo graag aanraadt – het slechter doen dan passieve fondsen. Wanneer zijn ze toch aan te raden en wat is het verschil in kosten en fiscaliteit?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 14.10.2019

Heeft u ook last van de Vlaamse ‘woonbonuskater’?

Het Vlaams regeerakkoord van 30.09.2019 voorziet dat de Vlaamse woonbonus uitdooft vanaf 01.01.2020 en vervangen wordt door een verlaging van de registratierechten. Wat is de fiscale impact hiervan indien u net een gezinswoning wilde aanschaffen? Hoe zit dat indien u reeds de woonbonus geniet?

SUCCESSIERECHTEN - SUCCESSIEPLANNING - 14.10.2019

Nog minstens 3, 4 of 7 jaar blijven leven?


BELASTINGEN - AFSCHRIJVINGEN - 14.10.2019

‘Bijkomende kosten’ fiscaal optimaliseren?

Doet u een investering, dan kunt u niet alleen de prijs daarvan afschrijven, maar zijn ook de zgn. bijkomende kosten aftrekbaar. U kunt die op verschillende manieren ‘verwerken’. Wat is het voordeligst?

PERSONEEL - FISCAAL - 14.10.2019

Een fiscaal vriendelijke vergoeding voor collega’s die reclame maken voor uw zaak!

De recente invoering van het mobiliteitsbudget en de ‘cash for car’-regeling heeft heel wat stof doen opwaaien. Uit de praktijk blijkt echter dat het nettovoordeel uit deze vergoedingen vaak niet aantrekkelijk genoeg is om de bedrijfswagen in te ruilen. Een (bijkomend) reclamebudget zou misschien soelaas kunnen bieden.

RECHT - 14.10.2019

Vergelijkende reclame: wat kan en mag (niet)?

Mag de bedrijfsleider in zijn publiciteit wijzen op de voordelen van de producten of diensten van het bedrijf tegenover die van uw concurrenten? Welke spelregels moet u daarbij naleven? Mag u alle kenmerken met elkaar vergelijken of zijn er op dat vlak grenzen? Hoe ‘objectief’ moet u zijn in uw vergelijking? Wat kunt u doen als een collega, die aan vergelijkende reclame doet, zich niet houdt aan deze regels?

PERSONEEL - 14.10.2019

Vervangingsdagen voor feestdagen 2020 nu vastleggen

Welke feestdagen vallen in 2020 in het weekend? Hoe legt u de vervangingsdagen vast? Met wie overlegt u over een collectieve regeling? Kunt u ook individuele akkoorden sluiten? Wat gebeurt er als u geen specifieke regeling vastlegt?

BELASTINGEN - BEROEPSKOSTEN - 14.10.2019

Extra tijd voor fiches 281.40, 281.45 en 281.50!


VENNOOTSCHAP - STATUTEN - 14.10.2019

Het nieuwe vennootschapsrecht: wanneer in actie schieten?

Met de Wet van 23.03.2019 tot invoering van het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV) werd het vennootschaps- en verenigingsrecht grondig gemoderniseerd. Vereenvoudiging en flexibilisering vormen daarin de rode draad. Het WVV is weliswaar reeds op 01.05.2019 in werking getreden, maar wordt stapsgewijs uitgerold. Wanneer moet u uiterlijk in actie schieten en kunt u ook spontaan al stappen ondernemen?

VERZEKERINGEN - 14.10.2019

Is uw speedpedelec niet verzekerd?

Het gebeurt wel vaker dat werknemers korte beroepsmatige verplaatsingen met een speedpedelec van het bedrijf maken. Onlangs had een werknemer een verkeersongeval tijdens een professionele verplaatsing. Bleek dat noch hijzelf noch het bedrijf verzekerd waren. Hoe vermijdt u dat?

PERSONEEL - 14.10.2019

‘Educatief verlof’ opnemen: nu strengere regels?

Op 1 september 2019 werd het betaald educatief verlof (BEV) vervangen door het Vlaams opleidingsverlof (VOV). Wie heeft recht op VOV? Wat zijn de spelregels en de beperkingen binnen de nieuwe regeling? Hoe kunt u nagaan of een opleiding in aanmerking komt?

VENNOOTSCHAP - BESTUURDERSAANSPRAKELIJKHEID - 14.10.2019

UBO: geen boete bij indiening vóór 01.01.2020!


ONTSLAG MOTIVEREN - 09.10.2019

Motiveren, moet dat aangetekend?

Als iemand naar uw ontslagmotief vraagt, moet u daarop antwoorden met een aangetekende brief. Wat als u dat toch niet aangetekend gedaan zou hebben?

ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR BEPAALDE TIJD - 09.10.2019

Bepaalde tijd opgezegd? Blijf de deadline controleren!

Tijdens de eerste helft van de duur van het contract kunt u ook een contract van bepaalde tijd beëindigen met een opzegtermijn. De opzegtermijn moet echter afgelopen zijn vóór die eerste helft van de duur van het contract verstrijkt, of het kost u alsnog een opzegvergoeding. Hoe kunt u dat vermijden?

WOON-WERK - ALTERNATIEF BELONEN - 09.10.2019

Ook een fietsvergoeding voor wie een firmawagen heeft?

Stel, een werknemer die een firmawagen heeft, koopt een nieuwe (elektrische) fiets en komt daar ook tijdens bepaalde periodes mee naar het werk. Nu vraagt hij om de fietsvergoeding van € 0,24 per km. Mag u en/of moet u die betalen?

ARBEIDSONGESCHIKTHEID - GEWAARBORGD LOON - 09.10.2019

Nu ook al een doktersattest omdat de hond ziek is?

In september 2019 was er veel te doen in de media over een werknemer die een attest van arbeidsongeschiktheid opgestuurd had... omdat zijn hond ziek was. Natuurlijk kan dat de bedoeling niet zijn, maar kunt u zo’n attest ook zomaar verticaal klasseren of er zelfs voor ontslaan, zoals de kranten toen lieten uitschijnen?

ONTSLAG - RECHTSMISBRUIK - 09.10.2019

Dringende reden aanvaard en toch moeten betalen?

Een werknemer werd ontslagen om dringende reden, omdat hij zijn directeur na een discussie geslagen had. Uiteraard werd de dringende reden aanvaard door de rechtbank, maar toch moest de werkgever nog een schadevergoeding van € 2.000 voor rechtsmisbruik betalen. Hoe kan dat? Een recent arrest licht toe...

SOCIALE VERKIEZINGEN - 09.10.2019

Geen personeelsgegevens voor de vakbond door de GDPR?

In het kader van de sociale verkiezingen zijn de vakbonden vaak erg geïnteresseerd in de gegevens (zoals adres, e-mail, gsm-nummer, enz.) van uw personeel. Wanneer ze u met het oog op de verkiezingen van 2020 vragen om aan hen dergelijke gegevens te bezorgen, moet en/of mag u dan wel ingaan op zo’n verzoek?

ARBEIDSVEILIGHEID - STUDENTEN - 09.10.2019

Wat mogen jobstudenten (niet meer) doen?

U mag een jobstudent in principe niet tewerkstellen in een functie die gevaar kan opleveren voor zijn gezondheid of veiligheid. Natuurlijk geldt dat voor alle werknemers, maar voor jongeren, en jobstudenten in het bijzonder, wordt dit ingevolge een wetswijziging van juni 2019 nader geconcretiseerd. Waarop moet u letten?

ONDERBREKING LOOPBAAN - 09.10.2019

Uitstel van het mantelzorgverlof


PERSONEEL - ARBEIDSVOORWAARDEN - 09.10.2019

Wat staat er in het sectorakkoord voor de bouw?

Op dinsdag 25.06.2019 werd het sectoraal akkoord bouw voor de jaren 2019 en 2020 ondertekend. Hierin zijn er een aantal belangrijke wijzigingen aangekondigd. Wat is er op komst en wat mag u nu al toepassen?

VLAAMS GEWEST - RENOVATIE- EN ENERGIEPREMIES - 09.10.2019

Wat wijzigt er voor de premies die uw klant krijgt?

Er zijn aan aantal wijzigingen in de premies bij renovatie (op komst): in Vlaanderen zijn de nieuwe premies voor de netbeheerders die gelden vanaf 2020 bekend. In Wallonië is het premiesysteem gewijzigd in juni 2019. Hoe zit dat juist?

ONROEREND GOED - HUUR - 09.10.2019

Betalen voor schade aan het magazijn dat u huurde?

U huurde een bureelruimte met aanpalend magazijn. De verhuurder beweert op het einde van de huur dat er huurschade is en vraagt u om die te vergoeden. Moet u daar dan eigenlijk zomaar op ingaan? Welke argumenten kunt u inroepen?

SLECHTE BETALERS - ADVOCAAT - 09.10.2019

Als uw klant geen lening krijgt...

Vlak voor u op de werf moet beginnen, laat de klant u weten dat het contract niet kan doorgaan omdat hij geen lening krijgt. Moet u dat zomaar aanvaarden? Kunt u een schadevergoeding vragen van de klant?

AUTO - VERKOOP - 09.10.2019

Opletten als u uw auto verkoopt!

Verkoopt u als btw-plichtige een beroepsmatig gebruikte auto, dan moet u in bepaalde gevallen slechts btw rekenen op 50% van de verkoopprijs. Wat is dan van belang om geen btw-naheffing te krijgen en wat mag u vooral niet doen?

GESCHILLEN EN BETWISTINGEN - BTW-CONTROLE - 09.10.2019

Let op met voorschotfacturen en antimisbruik inzake btw!

Niet alleen in de directe belastingen, maar ook inzake btw bestaat er een fameuze antimisbruikbepaling en zoals blijkt uit recente rechtspraak kan ook ‘vooruitfactureren’ in bepaalde gevallen als misbruik aanzien worden...

AUTO - VERKOOP - 09.10.2019

Commerciële nummerplaten sinds 1 oktober te verlengen!

Heeft u handelaars- of proefrittenplaten, dan moet u jaarlijks een btw-attest aanvragen om die platen te verlengen. De aanvraagformulieren daarvoor zijn sinds 1 oktober beschikbaar. Wat is er van belang?

BTW-TARIEF - 6% BTW - 09.10.2019

Tuinaanleg voor een bedrijf: hoe moet de factuur eruitzien?

Sinds 1 april 2019 kan tuinaanleg voor een bepaald gedeelte het verlaagde btw-tarief van 6% genieten. Is dat ook zo wanneer er gefactureerd wordt aan een onderneming en waarop moet u dan precies letten?

ACTUALITEIT - BTW - 09.10.2019

Foute factuur, toch recht op aftrek

In principe geeft alleen een volledig conforme factuur recht op aftrek van btw. Opnieuw zegt het Europees Hof van Justitie dat dit genuanceerd moet worden...

BTW-AFREKENING - OPEISBAARHEID - 09.10.2019

Wanneer wordt de btw opeisbaar?

In een lijvige circulaire van 9 juli 2019 heeft de Btw toelichting gegeven bij de regels inzake opeisbaarheid van btw zoals die van toepassing zijn sinds 1 januari 2016. Wat is er daarbij van belang?

SPECIFIEKE REGIMES - KLEINE ONDERNEMINGEN - 09.10.2019

Uw omzet van 2019 dreigt te hoog of te laag uit te vallen?

Zal uw jaaromzet van 2019 niet hoger zijn dan € 25.000, dan kunt u indien gewenst overstappen naar de zgn. kleineondernemersregeling. Wat echter als u kleine ondernemer bent en uw jaaromzet te hoog dreigt te worden?

BTW-CONTROLE - VARIA - 09.10.2019

Witte kassa voor ‘portie gemengd’?

Een abonnee is uitbater van een café en kreeg bij een btw-controle de vraag of hij een witte kassa had dan wel werkte met btw-bonnetjes. Euh, pardon?

BTW-AFREKENING - TERUGGAVE - 09.10.2019

Versnelde btw-teruggave voor starters vanaf 1 januari 2020!

Een btw-tegoed is in principe slechts aan het einde van een kwartaal terug te vragen. Omdat dit voor startende btw-plichtigen voor liquiditeitsproblemen kan zorgen, wordt daar voor hen een mouw aan gepast. Even kijken...

AUTO VIA VENNOOTSCHAP - 09.10.2019

Wat verandert in 2020 voor de auto van uw vennootschap?

Vanaf 01.01.2020 veranderen de regels voor de aftrek van autokosten. Bovendien zal voor zgn. valse hybrides de CO2 -uitstoot anders berekend moeten worden. Een KB van 05.09.2019 bepaalt hoe dat precies moet gebeuren. Welke gevolgen hebben die wijzigingen dan concreet voor de huidige auto van uw vennootschap?

PRIVÉ BELASTBARE VOORDELEN - 09.10.2019

Aanslag geheime commissielonen én voordeel belast bij u?

Op 26.09.2019 heeft het Grondwettelijk Hof een arrest geveld over de toepassing van de aanslag geheime commissielonen op een niet aangegeven voordeel van alle aard (VAA). Waar ging dit over en wat heeft het Grondwettelijk Hof beslist?

BEDRIJFSLEIDER - PRIVÉFISCALITEIT - 09.10.2019

Inkomsten van auteursrechten uit uw BVBA halen!?

Inkomsten uit auteursrechten worden fiscaal gunstig belast. In de praktijk is er echter wel geregeld discussie over wat daaronder verstaan moet worden en of een bestuurder er wel gebruik van kan maken. Hoe zit dat juist?

AANDEELHOUDERS - 09.10.2019

Hoe zit het nu met het UBO-register?

De deadline om gegevens te bezorgen aan het UBO-register is op 30.09.2019 verstreken. Heeft u/uw boekhouder die registratie nog niet in orde gebracht, dan moet u zeker verder lezen…

AUTO VIA VENNOOTSCHAP - 09.10.2019

Geen CO2  meer op inschrijvingsbewijs!?

Om het privé belastbaar voordeel van uw auto te berekenen, is o.a. de CO2 -uitstoot zoals vermeld op het inschrijvingsbewijs cruciaal. Sinds 01.07.2019 staat die daar niet meer op! Wat nu?

ONKOSTENVERGOEDING - 09.10.2019

Minder dagvergoeding na 30 dagen?


BTW - LISTING - 09.10.2019

Btw-klantenlisting in Excel


BEDRIJFSLEIDER - PRIVÉFISCALITEIT - 09.10.2019

Uw BVBA heeft buitenlandse rekeningen...


BEDRIJFSLEIDER - SOCIAAL STATUUT - 09.10.2019

Hogere of lagere sociale bijdrage in het laatste kwartaal?

Voor 2019 heeft u al drie kwartalen uw voorlopige sociale bijdragen betaald. Voor het laatste kwartaal kan het echter interessant zijn om een hogere of lagere bijdrage te betalen dan tijdens de eerste drie. Waarom is dat zo en hoe doet u dat?

BEDRIJFSLEIDER - PRIVÉFISCALITEIT - 09.10.2019

Uw privéaanslagbiljet via eBox?


MILIEU - VARIA - 09.10.2019

Hoe zit het met plastic zakjes in Vlaanderen?

Na een verbod op plastic zakjes in Wallonië en Brussel, is dit nu ook in Vlaanderen aan de orde. Wat is er voor u als middenstander of marktkramer precies van belang? Wat wijzigt er in 2020 nog voor Brussel en Wallonië?

VERZEKERINGEN - GEWAARBORGD WONEN - 07.10.2019

Hoe is het nog met de verzekering gewaarborgd wonen?

Voor uw privéwoning waarvoor u een hypothecaire lening aanging, kunt u een verzekering gewaarborgd wonen afsluiten zo u plots tijdelijk zonder inkomen valt. Hoe zit deze regeling precies in elkaar en wat is er sinds 15 juni 2019 veranderd?

LEVERANCIER - VOORSCHOT - 07.10.2019

Wat met uw voorschot als een leverancier failliet gaat... ?

Voor voorschotten betaald aan een specifieke reisorganisatie die onlangs failliet ging, is er gelukkig het Garantiefonds dat tussenkomt. Maar hoe zit dat als een leverancier failliet gaat bij wie u een bestelling plaatste en aan wie u al een voorschot betaalde? Wordt uw bestelling nog uitgevoerd en wat met uw voorschot?

PERSONEEL - ZIEKTEATTEST - 07.10.2019

Zieke werknemer, verwant of hond: niet hetzelfde attest?

In september 2019 heeft u misschien ook via de media vernomen dat een werknemer een doktersattest van een tiental dagen afgegeven had omdat zijn hond ziek was. Voor een zieke hond kan zo’n attest niet, voor een ziek kind of inwonend gezinslid eventueel wél, zo stelden de kranten. Klopt dat echter wel?

FISCAAL - BELASTINGAANGIFTE - 07.10.2019

Een online gift is fiscaal gezien dan toch oké!


FISCAAL - AUTO VIA VENNOOTSCHAP - 07.10.2019

Voordeel gratis auto voor een occasieauto...


FISCAAL - BELASTINGCONTROLE - 07.10.2019

Opgelet als u een akkoord tekent!

Tekent u na een controle een akkoordverklaring, dan is het belangrijk dat de punten die gecontroleerd werden, daarin opgesomd worden. Waarop moet u letten?

RECHT - PUBLICITEIT - 07.10.2019

Het bewaren van klantengegevens en de GDPR...

U stelt een database op waarin u gegevens bewaart over uw klanten en/of een overzicht van de klantenkaarten. Welke gegevens mag u dan verzamelen en kan dat door de eID van klanten in te lezen? Hoe blijft u binnen de GDPR-lijntjes?

SOCIAAL STATUUT ZELFSTANDIGE - SOCIALE BIJDRAGEN - 07.10.2019

Uw sociale bijdragen nog bijstellen tegen eind 2019?

Het jaar is weer bijna afgelopen en dus wilt u nagaan of u voldoende, te veel of te weinig sociale bijdragen betaalde. Hoe komt u dat te weten en wanneer is het aangewezen om tegen het einde van het jaar nog bij te betalen?

RECHT - HANDELSPRAKTIJKEN - 07.10.2019

Verplicht twee jaar garantie, ook voor uw leverancier?

Bij de verkoop van consumptiegoederen moet u twee jaar garantie geven. Maar wat als u een herstelling of zelfs een vervanging moet doen binnen de garantietermijn? Kunt u dan op uw beurt bij uw leverancier aankloppen?

AUTO & TRANSPORT - AUTOKOSTEN - 07.10.2019

Wat is het ‘overeenstemmend voertuig’ voor uw fakehybride?

De hervorming van de vennootschapsbelasting voorziet vanaf aanslagjaar 2021 in een verminderde fiscale aftrek van bedrijfswagens. ‘Fakehybrides’ aangeschaft na 31.12.2017 zullen zwaar afgestraft worden, zowel wat de fiscale aftrekbaarheid als de berekening van het voordeel van alle aard (VAA) betreft. Hoe zit dat precies?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 07.10.2019

Nieuwe definitie ‘referentiejaar’, ook voor u van belang

Sommige inkomsten in de personenbelasting zijn afzonderlijk belastbaar tegen de gemiddelde aanslagvoet van een eerder jaar, het zgn. referentiejaar. Een recente wet heeft de betekenis van ‘referentiejaar’ gewijzigd. Is die wijziging ook voor u van belang, en zo ja, is ze in uw voordeel?

BEDRIJFSLEIDER - BEZOLDIGING - 07.10.2019

Kunt u auteursrechten opnemen uit uw eigen vennootschap?

De vergoedingen voor auteursrechten genieten een fiscaal aantrekkelijk gunstregime. Om die reden werden er de voorbije jaren diverse rulings aangevraagd door bedrijfsleiders die ‘auteursrechten overdragen’ aan hun vennootschap. Kunt u ook zo’n fiscaal vriendelijke vergoeding uit uw eigen vennootschap halen?

AANGIFTE - 07.10.2019

Kunt u uw aangiftes nog tijdig indienen?

Nu de zomermaanden voorbij zijn, is het dringend tijd om na te gaan of u/uw boekhouder de deadlines betreffende de fiscale aangiftes gerespecteerd heeft. Hoe zit dat precies?

PRIVÉ - ONDERHOUDSUITKERINGEN - 07.10.2019

Wanneer maakt uw kind geen deel meer uit van uw gezin?

Een vader betaalt een onderhoudsuitkering aan zijn dochter en brengt die fiscaal in aftrek. Volgens de fiscus is de uitkering niet aftrekbaar omdat de dochter nog deel zou uitmaken van het gezin van de man. Wat vond de rechter daarvan?

VENNOOTSCHAP - KAPITAAL - 07.10.2019

Rv op de gedeeltelijke verdeling van het vermogen?

Een vennootschap verminderde in 2012 haar kapitaal waarin reserves geïncorporeerd waren en hield op de uitkering van die reserves 10% in plaats van 25% roerende voorheffing (rv) in, omdat de kapitaalvermindering een gedeeltelijke verdeling van het vermogen zou zijn. Wat is het actueel belang van deze zaak?

PRIVÉ - GIFTEN - 07.10.2019

Pb: online giften voortaan ook fiscaal aftrekbaar!

U las het onlangs wellicht ook in de media: wie een schenking deed aan een erkende organisatie via een online platform als Paypal of Mollie, kon geen belastingvermindering krijgen omdat de erkende organisatie geen attest mocht opmaken. Gelukkig heeft de FOD Financiën dit via een nieuwe circulaire rechtgetrokken.

VLAAMS GEWEST - PREMIES - 07.10.2019

Snel zijn voor de Vlaamse kachelpremie?


ONROEREND GOED - VRUCHTGEBRUIK - 07.10.2019

Wijziging op komst in vruchtgebruik, erfpacht, ...


VLAAMS GEWEST - FISCAAL - 07.10.2019

Vlabel knijpt oogje toe voor compensatie bij ‘oude’ aanwas!

De Vlaamse Belastingdienst is streng inzake een beding van aanwas tussen twee partners met een groot leeftijdsverschil. Een ruling van 19.08.2019 voorziet nu een versoepeling voor ‘oude’ bedingen...

BANK - HYPOTHEEK - 07.10.2019

Kan de koper de Vlaamse woonbonus nog bekomen?

Het Vlaamse regeerakkoord voorziet in de afschaffing van de woonbonus vanaf 2020 gekoppeld aan een verlaging van de registratierechten voor gezinswoningen. Wat is er voor een koper van een woning hierbij van belang?

HANDELSHUUR - WERKEN & VERBOUWINGEN - 07.10.2019

Wie betaalt de verfraaiingswerken aan het handelspand?

Uw huurder wil zijn zaak beter laten draaien door een opfrissing van de voorgevel, een nieuwe etalage of andere verfraaiingen/verbouwingen. Moet u tussenkomen in de kosten of kunt u eisen dat hij volledig zelf de kosten betaalt?

MEDE-EIGENDOM - RECHTEN & PLICHTEN - 07.10.2019

Een mede-eigenaar eist dat er een tweede vluchtweg komt...

Een mede-eigenaar wil zijn appartement verhuren als toeristisch logies en daarvoor is een brandveiligheidsattest nodig. Hoe zit dat en wat zijn de opties als het appartementsgebouw niet voldoet aan de vereisten voor zo’n attest?

VERKOOP - COMPROMIS - 07.10.2019

De verkoper wil een recht van bewoning behouden...

De verkoper van een woning wil het recht behouden om in het goed te blijven wonen met een ‘recht van bewoning’, bv. omdat hij verkoopt aan een familielid waar hij bij inwoont. Wat houdt dat precies in?