SOFTWARE - WINDOWS - 30.10.2019

Los problemen op in Windows 10

Windows 10 is meestal snel. Als Windows 10 toch trager of minder goed werkt, hoe ontdekt u dan de problemen en hoe lost u deze op?

Is Windows traag, dan is het vaak te wijten aan een app of programma. Wilt u nagaan welk programma dat is, gebruik dan Taakbeheer door op Ctrl-Shift-Esc te drukken of via Ctrl-Shift-Del en dan Taakbeheer te kiezen. Ga naar de tab Processen om na te gaan welke programma’s er veel processorkracht gebruiken. Is dat meer dan 90%, dan is er iets mis met dat programma. Kunt u het programma niet op de normale manier afsluiten, klik dan in Taakbeheer met de rechtermuisknop op het programma en kies Beëindigen . Gebruik de tab Opstarten om na te gaan welke programma’s het opstarten van Windows vertragen.

Is Windows betrouwbaar?

Een interessante tool die in Windows is ingebouwd, is de Betrouwbaarheidscontrole . Tik Betrouwbaarheidsgeschiedenis in het startmenu en kies Betrouwbaarheidsgeschiedenis weergeven . U krijgt een grafiek te zien met een stabiliteitsindex . Hoe hoger deze bij 10 zit, hoe stabieler uw systeem. Na het installeren van bepaalde software of hardware kan de index dalen. Is dat zo, ga dan onder Betrouwbaarheidsgegevens na wat de oorzaak is. Dubbelklik op een gebeurtenis voor meer informatie.

Tip.  Vaak loont het om Windows Update te draaien om een nieuw stuurprogramma te installeren (of kijk op de site van de fabrikant voor een nieuwe driver), want vaak vertraagt het systeem door een oude driver.

Kijk het logboek na

Windows houdt – ongemerkt – een logboek bij van alle activiteiten van het systeem, inclusief alle fouten en problemen. Tik Logboeken in het startmenu. Kies in die app dan Windows-logboeken of Logboeken Toepassingen en services . Er zijn logboeken voor programma’s, beveiligingsincidenten, installaties en voor het systeem zelf. De meeste logboekevents zijn informatief. Alleen de events met een rood kruisje kunnen problematisch zijn (maar vaak zijn ze dat ook niet). Het logboek is ook ideaal om na te gaan waarom Windows crasht (noteer wel het tijdstip van de crash). Het gaat dan vaak om defecte stuurprogramma’s of andere hardwareproblemen.

Tip.  Klik op Vernieuwen om het logboek bij te werken zonder dat u de tool hoeft te verlaten.

Crashes, check het werkgeheugen!

Het komt niet veel voor, maar als uw pc vaak crasht, vastloopt of een blauw scherm weergeeft, kan het zijn dat het werkgeheugen (RAM) een hardwareprobleem vertoont. Met de Windows Geheugencontrole test u dat werkgeheugen. Tik Geheugencontrole in het startmenu en kies Nu opnieuw opstarten en zoeken naar problemen .

Ook de harde schijf of SSD kunt u via Windows laten controleren. In de Verkenner volstaat het om een harde schijf te selecteren, er met de rechtermuisknop op te klikken en Eigenschappen te kiezen. Ga naar het tabblad Extra en kies Foutcontrole . Klik op Controleren en daarna op Station scannen . Kies Details weergeven om naderhand een rapport te krijgen van de scan.

Meet de prestaties van Windows

Windows 10 bevat ook een tool om de prestaties van uw systeem te meten. Tik Prestatiemeter in het startmenu en kies Controlehulpprogramma’s, Prestatiemeter . Via het menu Toevoegen kiest u items die getest moeten worden, zoals de processorsnelheid of het geheugen.

Gebruik de ingebouwde Windows 10-tools om de prestaties in het oog te houden of te verbeteren. Betrouwbaarheidscontrole, logboeken en geheugencontrole zijn goede voorbeelden.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878