Alle domeinen

2019 - November

E-MAIL - E-MAILADRES - 27.11.2019

Uw e-mailadres veranderen

Een nieuwe baan, een nieuwe internetprovider, een e-mailadres uit uw tienerjaren dat er nu belachelijk uitziet, allemaal situaties waarbij een nieuw e-mailadres aan de orde is. Hoe pakt u dit het beste aan?

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 27.11.2019

Samenwerken in teams met Samepage

Met anderen samenwerken aan projecten kan via de webtool, desktopapplicatie en mobiele app van Samepage. Is deze oplossing iets voor u?

SOFTWARE - HULPPROGRAMMA’S - 27.11.2019

Windows 10 heeft weer PowerToys

Vroeger had Microsoft een aantal PowerToys die elk handige tools toevoegden aan Windows 95 en XP. Nu zijn er ook PowerToys voor Windows 10.

SOFTWARE - CHROME OS - 27.11.2019

Welke apps zijn er voor uw Chromebook?

Een Chromebook heeft u al voor enkele honderden euro’s. Welke apps lonen de moeite om te proberen op uw Chromebook?

SOFTWARE - VARIA - 27.11.2019

Batterijwidget voor uw Apple-toestellen


VARIA - VASTGOED - 27.11.2019

Online vastgoedverhuur en -beheer

Verhuurt u een of meerdere panden? Welke webtools helpen u dan bij het beheer en de opvolging?

SOFTWARE - OFFICE - 27.11.2019

Pas Microsoft Office naar uw wensen aan

Microsoft Office kunt u eenvoudig aanpassen om er nog efficiënter mee te werken. Hoe doet u dat precies en welke onderdelen kunt u personaliseren?

ZAKELIJK - ONLINE SAMENWERKEN - 27.11.2019

Workplace van Facebook, de moeite waard?

Wist u dat Facebook ook een professionele variant heeft: Workplace? Deze biedt een alternatief voor andere communicatietools, zoals Slack en Microsoft Teams. Kan Workplace een meerwaarde bieden binnen uw bedrijf?

SOFTWARE - WINDOWS - 27.11.2019

Windows updates

Windows 10 houdt zichzelf normaliter up-to-date en zo hoort het ook. Het kan echter gebeuren dat het updateproces niet goed werkt of dat u updates wilt uitstellen tot u zeker weet dat deze geen problemen opleveren.

BEVEILIGING - WACHTWOORDEN - 27.11.2019

Uw wachtwoorden slim beheren

De wachtwoordmanager van Chrome heeft nieuwe functies gekregen. Hoe zorgt deze voor meer veiligheid, zonder dat het ten koste gaat van uw gebruiksgemak?

EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 27.11.2019

Doe het vooral niet zo!

Websitebouwers maken soms onvergeeflijke fouten. We verzamelden voor u voorbeelden van vaak voorkomende uitschuivers. U doet het toch beter?

EIGEN WEBSITE - SITEANALYSE - 27.11.2019

Hoe mobielvriendelijk is uw site?


ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 27.11.2019

Zo zet u uw portfolio online

U heeft een bescheiden of helemaal geen website, maar u wilt toch uw producten of projecten graag in de kijker zetten. Is een portfoliowebdienst dan iets voor u?

WEBDIENSTEN - REIZEN - 27.11.2019

Wat neemt u mee op (zaken)reis?


HUWELIJKSVERMOGENSRECHT - 26.11.2019

Als gehuwde alleen een woning kopen?

Kunt u als gehuwde alleen op uw naam een pand kopen? Wat is daarbij het belang van uw huwelijksstelsel? Aan wie komen de huuropbrengsten dan toe? Heeft u het akkoord van uw partner nodig om een eigen onroerend goed tijdens uw huwelijk te verkopen of weg te schenken? Zijn de regels anders voor wie samenwoont?

BELEGGEN - 26.11.2019

Obligaties zonder rating?

De laatste weken kwamen heel wat obligaties zonder rating op de markt, van debiteuren zoals Renewi, Bekaert of Gimv. Is het daarmee altijd uitkijken geblazen?

GESPLITSTE AANKOOP - 26.11.2019

Registratie schenking niet verplicht?

Een gesplitste aankoop waarbij u het vruchtgebruik van een onroerend goed koopt en uw kinderen de blote eigendom, is een populaire techniek van vermogensplanning. De Raad van State heeft vorig jaar een betwist standpunt van Vlabel vernietigd. De federale Belastingadministratie bevestigt nu dat de uitspraak van de Raad van State ook in het Waals en het Brussels Hoofdstedelijk gewest van toepassing is.

BELEGGEN - 26.11.2019

‘Papieren’ vastgoed terecht populair?

Wie vandaag moet leven van de opbrengst van zijn kapitaal, keert met obligaties van een kale reis terug. Mede daarom is beleggen in vastgoed de laatste jaren nog populairder geworden. Wat zijn dan de voor- en nadelen van beursgenoteerd vastgoed, de zgn. GVV’s, t.o.v. een rechtstreekse investering in ‘bakstenen’. Met welke aandachtspunten moet u zoal rekening houden? Hoe veilig is zo’n belegging?

PENSIOEN - 26.11.2019

IPT: beter alleen winstdeelname?

Volgens sommige verzekeraars is het fiscaal voordelig om te opteren voor een bedrijfspensioenverzekering zonder gegarandeerd rendement. U ontvangt dan enkel een variabele winstdeelname. Die winstdeelname is niet onderworpen aan de eindbelasting. Houdt u dan bij een gelijk rendement effectief netto meer over? Wat zijn de andere voor-en nadelen van zo’n contract?

GESCHENKEN - 26.11.2019

Een geschenk of een schenking?

Als u met Nieuwjaar aan uw kinderen een geldsom geeft, heeft u zich misschien ook al de vraag gesteld wanneer dat als een gebruikelijk geschenk aanzien wordt en wanneer er eerder sprake is van een schenking. Wat is het belang van dat onderscheid, zowel op burgerrechtelijk als op fiscaal vlak? Kan er ook sprake zijn van een schenking als u een van uw kinderen helpt, bv. met verbouwingswerken?

MEDE-EIGENDOM - 26.11.2019

Herstellingen: is de syndicus bevoegd?

Mag de syndicus zelf beslissen om bepaalde herstellingen te laten uitvoeren aan de gemene delen van een appartementsgebouw? Wanneer is de tussenkomst van de algemene vergadering noodzakelijk en wanneer kan de syndicus autonoom handelen? Welke deontologische regels moet de syndicus naleven? Kunt u als mede-eigenaar in bepaalde gevallen ook zelf een herstelling laten uitvoeren?

SAMENWONEN - 26.11.2019

Samenwonende partner beschermen?

Het huwelijk biedt partners onmiskenbaar de sterkste bescherming omwille van hun uitgebreide erfrecht. Daarnaast zijn er technieken van successieplanning die enkel voor gehuwden toepasbaar zijn. Hoe kunt u als samenwonende toch een afdoende bescherming voorzien voor uw partner voor het geval er vroegtijdig iets met u zou gebeuren of voor het geval het tot een relatiebreuk komt?

ERELOON - 26.11.2019

Moet u voortaan ‘wettelijk afronden’?

Vanaf 1 december 2019 zijn alle ondernemers verplicht om af te ronden tot op 0 of 5 cent bij cashbetalingen. Geldt dit ook voor (geconventioneerde) zorgverleners?

ASSOCIATIE - VENNOOTSCHAP - 26.11.2019

Moeten CV(BA)’s nu al hun statuten aanpassen?

Heel wat artsen, zeker specialisten, werken samen in een overkoepelende associatie (vennootschap) die de vorm aanneemt van een CV(BA). Vanaf 1 januari 2020 kan de inwerkingtreding van het nieuwe wetboek ertoe leiden dat zij deze vennootschapsvorm het best aanpassen. Waarom is dat zo en wat moet er gebeuren?

GRONDIG ONDERZOCHT - AANSPRAKELIJKHEID - 26.11.2019

Verkeerde ingreep met goed resultaat ‘oké’ voor het FMO?

Stel, eerst gaat de patiënt akkoord om een implantaat te plaatsen dat niet volledig terugbetaald wordt, maar daarna vraagt hij om een ander type te plaatsen. Als u per vergissing toch het duurdere implantaat plaatst, maar dat een goed resultaat oplevert, kan men dit dan ‘aanvechten’ bij het FMO? Een uitspraak licht toe...

VENNOOTSCHAP - WONING - 26.11.2019

Woning vennootschap: kunt u belastingen ‘terugeisen’?

Vroeger moest u het VAA voor een woning van de vennootschap berekenen met een formule waarin u het ki met 3,8 vermenigvuldigde. Later werd dat teruggeschroefd. De fiscus sloot echter de poort om retroactief te veel betaalde belastingen terug te vragen. Die poort zou nu toch weer open kunnen gaan. Hoezo?

FISCAAL - BELASTINGAFTREK - 26.11.2019

Hoe ‘fiscaal veilig’ een cadeau aan beroepsrelaties geven?

Geschenken (n.a.v. eindejaar) voor beroepsrelaties kennen een relatief gunstig fiscaal regime, voor zover u bepaalde voorwaarden inzake het bedrag respecteert. Welke voorwaarden zijn dat en hoe past u ze toe in de praktijk?

BELASTBARE INKOMSTEN - BIJBEROEP - 26.11.2019

Meer dan één beroep, wat met uw beroepskosten?

U bent van plan om behalve in uw zaak ook deeltijds als werknemer aan de slag te gaan, of (mede)bedrijfsleider te worden van een vennootschap. Hoe moet u dan uw beroepskosten berekenen en verdelen?

AFTREKBARE KOSTEN - ONROEREND GOED - 26.11.2019

Een pand verbouwen om te verhuren, hoe zit dat fiscaal?

U wilt een pand kopen en verbouwen om het als woning(en) te verhuren. U zal dan normaal gezien niet belast worden op de werkelijke huurinkomsten, maar hoe zit het eigenlijk met de belastingen, de onroerende voorheffing en de btw?

ONROEREND GOED - HYPOTHECAIRE LENING - 26.11.2019

Eigen woning gekocht met last van recht van bewoning?

Een man koopt een huis met een last van een levenslang recht van bewoning voor de verkopers. Volgens de fiscus heeft hij voor dit huis geen recht op de woonbonus, omdat het niet zijn eigen woning zou zijn. Klopt dat?

BELASTINGAANGIFTE - BOEKHOUDER - 26.11.2019

Hoeveel bedraagt mijn aandeel in de aanslag?

U bevindt zich in een echtscheiding en u wilt uw vermogen volledig gescheiden houden van dat van uw partner. Zijn daar regeltjes voor en wie bepaalt ieders aandeel? Even kijken...

SOCIAAL STATUUT - HELPER - 26.11.2019

Een fictief loon voor uw helpend kind?

U kunt aan een inwonend kind dat af en toe een handje toesteekt in uw zaak, een loon toekennen als ‘zelfstandig helper’. Dat loon kan gedeeltelijk of zelfs volledig fictief zijn. Hoe zit dat ook alweer en is dit interessant?

CONTROLE EN BETWISTINGEN - 26.11.2019

Rente of dividend vergeten aan te geven?


FISCALE VERMINDERINGEN - GIFTEN - 26.11.2019

Bijbetalen voor uw gift?


PENSIOEN - PENSIOENOPBOUW - 22.11.2019

Optimaliseer nu uw fiscale aftrek pensioenopbouw voor 2019

Wie op een fiscaal vriendelijke manier via de personenbelasting een pensioen wil opbouwen, kan dat via pensioensparen, langetermijnsparen en een (S)VAPZ. Wat kiest u eerst en hoeveel bedraagt uw maximale aftrek voor 2019?

VERZEKERINGEN - SOCIALE BIJDRAGEN - 22.11.2019

Zeker dit vierde kwartaal uw sociale bijdragen tijdig betalen!

Uw sociale bijdragen moeten vóór het einde van elk kwartaal betaald zijn. In dit laatste kwartaal is dat nog belangrijker dan anders. Bij een laattijdige betaling krijgt u nl. een verhoging en zijn de bijdragen niet aftrekbaar. Hoe zit dat precies?

SCHENKING - OPVOLGING - 22.11.2019

0%-tarief behouden bij overname?


BELASTINGEN - AUTO VIA VENNOOTSCHAP - 22.11.2019

Hoeveel duurder wordt de auto van uw BV(BA) vanaf 2020?

Vanaf in principe 01.01.2020 zal de fiscale aftrek van de auto die uw BV(BA) u ter beschikking stelt, bepaald worden door de zgn. gramformule en dus niet langer variëren volgens ‘vaste CO2 -schijven’. Welke concrete gevolgen zal dat hebben?

BELASTINGEN - AUTO VIA VENNOOTSCHAP - 22.11.2019

Is een 100% elektrische auto via uw BV(BA) fiscaal voordelig?

Nu het autosalon voor de deur staat, overweegt u om via uw BV(BA) een elektrische auto aan te schaffen. Uw collega zei u immers dat dit fiscaal interessant is. Is dat effectief zo? Wijzigt er iets aan het fiscaal statuut vanaf 2020?

SCHENKING - HANDGIFT & BANKGIFT - 22.11.2019

Niet te registreren giften toch registreren?

Steeds vaker worden bv. hand-, bank- en factuurgiften toch geregistreerd, terwijl dat helemaal niet hoeft. Hoe komt dat en hoe doet u dat precies? Op welke waarde betaalt u dan schenkbelasting?

BELASTINGEN - AANGIFTE - 22.11.2019

Belastingvermindering voor uw gift?


BELASTINGEN - FINANCIËLE ACTIVA & BELEGGINGEN - 22.11.2019

Zijn inkomsten uit beleggingen belastbaar voor uw BV(BA)?

Zijn alle inkomsten die uw vennootschap verkrijgt uit beleggingen, onderworpen aan de vennootschapsbelasting of zijn er inkomsten die vrijgesteld worden? Zijn de kosten van die beleggingen dan fiscaal aftrekbaar voor uw vennootschap?

PERSONEEL - ARBEIDSVOORWAARDEN - 22.11.2019

Moet u nog dit jaar een extra verlofdag toekennen?

Op 30 september 2019 werd er voor de arbeiders van de bouw een nieuwe cao over het anciënniteitsverlof gesloten. Op basis van deze cao moet u mogelijk dit jaar nog een extra verlofdag toekennen aan sommige arbeiders. Hoe zit dat juist?

VLAAMS GEWEST - ENERGIEPRESTATIEREGELGEVING - 22.11.2019

Vlaamse spelregels dubbelglas en dakisolatie versoepeld

Vanaf 2020 is zoals u wellicht weet dakisolatie in principe verplicht voor Vlaamse woningen en gaat de eerste stap in voor de verplichting van dubbelglas. Wat is precies het risico en wanneer kunt u daar mogelijk nog aan ontsnappen?

LASTIGE KLANTEN - GEBREKEN - 22.11.2019

Uw klant vraagt een plaatsbezoek bij hem, wat nu?

U heeft gewerkt voor een klant die naderhand bij u klaagt dat er wat mankeert aan uw werk. Hij vraagt u om ter plaatse eens te komen kijken. Wat doet u dan het best op het plaatsbezoek? Wat als uw klant nadien een lijst met klachten stuurt?

OFFERTES & CONTRACTEN - MIN- & MEERWERKEN - 22.11.2019

Een telfout in uw offerte?

In de offerte die u naar een klant stuurt, staat een materiële vergissing. Kan de klant eisen dat u de werken uitvoert tegen de (verkeerde) prijs uit de offerte? Hoe kunt u zich beveiligen in uw algemene voorwaarden?

RECHT - GEBREKKIGE LEVERING - 22.11.2019

Twee jaar garantie op uw bedrijfsmachines?

Als consument heeft u twee jaar garantie op de consumptiegoederen die u van een professionele verkoper koopt. Heeft u die garantie ook als u een machine voor uw zaak aankoopt? Met welke spelregels moet u dan rekening houden?

EINDEJAARSPREMIE - VARIABELE LONEN - 21.11.2019

Ook eindejaarspremie op variabel loon in PC 200?

Bij een handelsvertegenwoordiger uit PC 200 moet u de eindejaarspremie ook berekenen op zijn commissies. Is dat ook het geval als een bediende volgens zijn contract deels op variabele basis betaald wordt? Een recent arrest licht toe...

SOCIALE VERKIEZINGEN - 21.11.2019

Ontslag délégué even iets minder zuur?

Een werknemersafgevaardigde ontslaan kost veel geld. Ontslaan aan het einde van de huidige beschermingsperiode is echter (iets) minder duur dan wanneer de nieuwe periode al begonnen is. Hoe komt dat?

TAALREGLEMENTERING - ONTSLAG - 21.11.2019

Is een Engelstalige evaluatie waardeloos bij ontslag?

Een werkgever had duidelijke en objectieve doelstellingen afgesproken met een werknemer en indien die niet gehaald werden, zou er ontslag volgen. Dat scenario werd ook waarheid, maar nu zou hij die doelstellingen toch niet als ontslagmotief kunnen gebruiken, daar dat document in het Engels opgesteld was. Is dat echt zo?

SOCIALE VERKIEZINGEN - 21.11.2019

Een lijst van kaderleden: is het van moeten of van willen?

Zoals u weet, start in december 2019 al de zgn. (voor)procedure van de sociale verkiezingen van 2020, waarbij u bepaalde informatie moet bekendmaken. Als u een ondernemingsraad (OR) heeft en meer dan 30 bedienden telt, moet u ook een lijst van kaderleden opmaken. Waarom is dat en wat is het belang ervan?

RECHTEN EN PLICHTEN - AANSPRAKELIJKHEID - 21.11.2019

Online pakjes moeten naar thuis en niet naar het werk

Online iets kopen en het pakje op het werk (i.p.v. thuis) laten toekomen, is schering en inslag geworden. Het kan zelfs zo uit de hand lopen (in bepaalde periodes) dat uw onthaalbediende er x-aantal tijd ‘job aan heeft’ om aan te pakken, te mailen of bellen naar de betrokkene, enz. Kunt u daar paal en perk aan stellen en zo ja, hoe?

WETTELIJK PENSIOEN - 21.11.2019

Nog één jaar om studiejaren af te kopen tegen € 1.530?

Tijdens een overgangsperiode die duurt tot 30 november 2020, kan ook een werknemer die al meer dan tien jaar afgestudeerd is, (bepaalde) studiejaren afkopen tegen een forfait van € 1.530 per jaar. Daarna zal de afkoop van die jaren in principe meer kosten. Wat brengt zo’n forfaitaire afkoop netto op?

GROEPSVERZEKERING - RSZ - 21.11.2019

Factuur van de Wijninckx-bijdrage op komst?


OPZEGGINGSVERGOEDING - DEELTIJDS LOON - 21.11.2019

Deeltijds tijdskrediet en de opzegvergoeding


BEDRIJFSWAGENS - 21.11.2019

Wat als de directeur of manager een ‘fakehybride’ heeft?

Wanneer een (‘hogere’) medewerker (bv. een manager, directeur, enz.) met een zgn. plug-inhybride van de firma rijdt, moet u vanaf 1 januari 2020 opletten dat de fiscus die niet als een zgn. fakehybride beschouwt. Wat kan dit de firma en de betrokken medewerker kosten als dit wél het geval is en kunt u dit voorkomen?

HANDELSPRAKTIJKEN - GARANTIE - 20.11.2019

Uw klant vraagt zijn geld terug...

Een klant brengt een defect toestel binnen dat nog onder garantie valt, maar in plaats van een herstelling, vraagt hij zijn geld terug. Kan hij dat wel eisen?

VENNOOTSCHAP - gratis hulp - 20.11.2019

Extra hulp in uw BV(BA) van iemand in tijdskrediet?

Tijdens de eindejaarsdagen heeft u in uw BV(BA) extra hulp nodig. Kan uw familielid of vriend dan een handje toesteken? Is dat anders als die een uitkering krijgt en wat wijzigde er sinds 1 september 2019?

PERSONEEL - INSPECTIE - 20.11.2019

Wie mag precies een handje toesteken in uw eenmanszaak?

Tijdens de drukke eindejaarsperiode willen familie en vrienden wel komen helpen. Kan dat en moeten ze zich daarvoor inschrijven bij een sociale kas? Is dat anders als ze een (deeltijdse) uitkering krijgen, bv. voor tijdskrediet of ouderschapsverlof?

ONROEREND GOED - AANKOOP - 20.11.2019

Niet akkoord met een beslissing in het appartementsgebouw

U heeft een winkel of horecazaak (als eigenaar of handelshuurder) in een groter gebouw en er wordt door de algemene vergadering een beslissing genomen waarvan u nadeel ondervindt. Kunt u daar iets tegen doen?

PRIVÉWONING IN VENNOOTSCHAP - 20.11.2019

Hoeveel registratierechten op de verdeling van een pand?

U heeft privé 5% van de volle eigendom van een pand en uw vennootschap 95%. Nu wilt u die onverdeeldheid beëindigen en de enige eigenaar van het pand worden. Moet u dan het zgn. verdelingsrecht betalen of het hogere verkooprecht?

DAGELIJKS BESTUUR - VASTE VERTEGENWOORDIGER - 20.11.2019

Kunt u nog wel vaste vertegenwoordiger blijven?

Het nieuwe vennootschapsrecht wijzigt ook het een en ander aan het systeem van de vaste vertegenwoordiger. Wanneer is zo’n vaste vertegenwoordiger ook alweer nodig, wat is er veranderd en moet u iets doen?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - INVESTERINGSRESERVE - 20.11.2019

Vergeet uw investeringsreserves niet!

Tot en met boekjaar 2017 kon uw vennootschap een deel van haar winst vrijstellen door ze naar een investeringsreserve (IR) te boeken. Waarmee moet u dan nu rekening houden om te vermijden dat die vrijstelling alsnog verloren gaat?

AANDEELHOUDERS - CONFLICTEN - 20.11.2019

Beperkingen bij aandelenverkoop in aandelenregister?

De statuten en/of een aandeelhoudersovereenkomst kunnen een aandelenverkoop aan banden leggen. Wat als een medevennoot daar zijn voeten aan veegt? Is die verkoop nietig? Helpt het om die beperkingen in het aandelenregister op te nemen?

VENNOOTSCHAP - CONTROLE - 20.11.2019

Wat is er binnenkort fiscaal verjaard?

2019 is bijna voorbij. Welke belasting- en btw-aangiftes van uw vennootschap kan de fiscus normaal gezien niet meer wijzigen vanaf 01.01.2020?

INVESTERINGSAFTREK - 20.11.2019

Voorschot in 2019, IA dan in 2020?


BEZWAARSCHRIFT - 20.11.2019

Hoeveel interesten in 2020?


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - INTERESTEN - 20.11.2019

Vanaf 2020 nieuwe regels voor interesten op rc-tegoed

De fiscale regels voor de herkwalificatie van interesten op voorschotten in dividenden veranderen vanaf 01.01.2020! Hoe zit dat ook alweer, wat betekent dit voor de interesten op uw rekening-courant-tegoed (rc), en wat kunt u eventueel doen om de herkwalificatie van tot nu toe niet te herkwalificeren interest te vermijden?

SOCIAAL STATUUT ZELFSTANDIGE - BEDRIJFSLEIDER - 19.11.2019

Al genoeg bedrijfsvoorheffing ingehouden?


BTW - VOORSCHOT - 19.11.2019

Btw-kerstvoorschot komt er weer aan!

Als kwartaalaangever voor de Btw is het stilaan tijd om uw decembervoorschot weer aan de kant te leggen, want dat moet toch elk jaar betaald worden of niet?

RECHT - GARANTIE - 19.11.2019

Uw klant wil geen herstelling, maar vraagt zijn geld terug!

Een klant brengt een defect toestel binnen dat nog onder garantie valt, maar in plaats van een herstelling ervan, vraagt hij zijn geld terug. Kan hij dat eisen en maakt het daarbij verschil of het om een particuliere of professionele klant gaat?

PERSONEEL - GRATIS HULP - 19.11.2019

Uw zus die in tijdskrediet is, steekt een handje toe: kan dat?

De eindejaarsperiode zal voor uw zaak een drukke periode worden. In uw kennissenkring en familie zijn er enkelen die wat extra tijd hebben door tijdskrediet of ouderschapsverlof. Mogen zij u helpen en wat is er gewijzigd sinds 01.09.2019?

PERSONEEL - OPZEGBRIEF VERSTUREN - 19.11.2019

Welke invloed hebben feestdagen als u opzegt?

Een abonnee verstuurde een aangetekende opzegbrief op woensdag 6 november 2019 en daarin stond dat de opzegtermijn aanving op maandag 11 november 2019. Oei, dat was een feestdag. Heeft hij dan nu een ‘juridisch probleem’?

FACTUUR - PROTESTEREN - 19.11.2019

Protest voor een deel van de factuur, de rest al betalen?

Uw leverancier rekent u te veel aan op zijn factuur en dus protesteert u die factuur. Moet u dan ook al aangeven hoeveel u wel wilt betalen? Betaalt u dan het best dat deel alvast of is het beter om nog niets te betalen?

ONROEREND GOED - HUUR - 19.11.2019

Een minimale huurperiode vastleggen voor de handelshuur?

U wilt een bepaald handelspand huren, maar het zal wel wat kosten om dat in orde te maken. Kunt u – als u die kosten draagt – garantie vragen dat u zeker een bepaalde periode kunt huren? Hoe zit dat en kan de verhuurder dat ook?

FACTURATIE - 18.11.2019

Elektronisch factureren: wat zijn de voorwaarden?

Elektronische facturen sturen werkt goedkoper, efficiënter en sneller. Wat is de juridische waarde van zo’n factuur? Heeft u het akkoord van uw klant nodig om elektronisch te factureren? Welke voorwaarden moet u respecteren opdat zo’n factuur ook geldig zou zijn?

BELASTINGEN - INVESTERINGEN - 18.11.2019

Check nu of u investeringen naar voren moet schuiven!

Door de hervorming van de vennootschapsbelasting is het als kmo-vennootschap extra voordelig om nu te investeren, want vanaf 2020 wijzigen de afschrijvingsregels en daalt in principe het tarief van de investeringsaftrek (IA). Ook vennootschappen die in 2017 voor een laatste keer een investeringsreserve (IR) aangelegd hebben, moeten nu checken of ze voldoende herbelegd hebben. Hoe zit dat precies?

VENNOOTSCHAP - 18.11.2019

Wie moet mee tekenen als er bij uw klant of leverancier meerdere bestuurders zijn?

Moeten alle bestuurders van uw klant of leverancier een contract mee ondertekenen? Zijn de regels anders in een BV(BA) dan in een NV? Wat is de draagwijdte van statutaire beperkingen aan de vertegenwoordigingsbevoegdheid van de bestuurders? Kan het bedrijf iets ondernemen tegen een bestuurder die zich niet aan de statutaire regels houdt? Heeft de hervorming van het vennootschapsrecht ook een impact op deze kwestie?

ACTUALITEIT - BEDRIJFSWAGEN - 18.11.2019

Wat als... de CO2 -uitstoot niet op het inschrijvingsbewijs staat?

Volgens de fiscus mag u enkel de CO2 -uitstoot zoals vermeld op het inschrijvingsbewijs van uw bedrijfswagens gebruiken om de fiscale aftrekbaarheid en het privé belastbaar voordeel te berekenen. Sinds 01.07.2019 staat die daar niet meer op! Hoe moet dat nu volgens de fiscus en de minister?

OVEREENKOMSTEN - 18.11.2019

Een contract voor onbepaalde duur opzeggen?

Kunt u een contract voor onbepaalde duur met een klant, leverancier of dienstverlener tijdens de looptijd toch opzeggen? Welke opzegtermijn moet u dan naleven? Moet u de opzeg ook motiveren? Heeft u meer mogelijkheden wanneer er sprake is van een ‘ernstige vertrouwensbreuk’?

PERSONEEL - VAKANTIE - 18.11.2019

Uw collega wil zijn vakantiedagen overdragen, kan dat?

Uw collega vraagt of hij de vakantiedagen die hij dit jaar nog niet opgenomen heeft, mag overdragen naar het volgende jaar. Kunt u dit inderdaad met hem overeenkomen? En zijn de spelregels anders voor bijkomende vakantiedagen en adv-dagen?

INCASSO FACTUREN - 18.11.2019

Aan uw klant een borgstelling vragen voor uw facturen?

Als de bank twijfelt aan de kredietwaardigheid van een bedrijf, aarzelt ze niet om te eisen dat de zaakvoerder zich borg stelt. Kunt u ook vragen dat de zaakvoerder of iemand anders zich borg stelt voor de verplichtingen van uw klant? Wat zijn dan de aandachtspunten? Wanneer is er sprake van een kosteloze borg en aan welke strikte voorwaarden moet u dan voldoen? Wat gebeurt er met de borgstelling als uw klant uiteindelijk toch failliet gaat?

BELASTINGEN - BEDRIJFSWAGEN - 18.11.2019

Het fiscaal statuut van de elektrische auto!

Uw collega rijdt sinds kort met een elektrische auto, die uw vennootschap hem gratis ter beschikking stelt. Hoe zit dat nu fiscaal bij uw vennootschap en voor hem privé?

EINDEJAARSGESCHENKEN - 18.11.2019

Meer dan één geschenk geven?

Wanneer is een eindejaarsgeschenk fiscaal aftrekbaar? Welke regels gelden er daarnaast voor de btw-recuperatie ? Mag u aan een zakenrelatie meer dan één geschenk toekennen? Wat is daaraan recentelijk veranderd op het vlak van btw?

BOEKHOUDING - RESULTAATBEPALING - 18.11.2019

Te veel voorafbetaald voor 2019! Wat zijn uw opties?

Uit de tussentijdse cijfers blijkt dat uw belastbare winst behoorlijk lager ligt dan verwacht en dat u daardoor voor 2019 eigenlijk te veel voorafbetaald heeft! Wat doet u dan het best met dat overschot?

INTERESTEN - 18.11.2019

Beperking interestaftrek in functie van ebitda: de fiscus verduidelijkt de grandfathering-clausule

In het kader van de hervorming van de vennootschapsbelasting – en naar aanleiding van de omzetting van de Europese Anti-Tax Avoidance Directive (ATAD) – worden de bestaande onderkapitalisatieregels vanaf aj. 2020 gedeeltelijk herzien. Voor leningen gesloten uiterlijk op 17 juni 2016 blijven de oude regels gelden mits zij niet substantieel gewijzigd werden. De fiscus heeft nu verduidelijkt wat onder ‘substantiële wijzigingen’ verstaan moet worden.

BTW - 6% - 18.11.2019

Afbraak en heropbouw in stadsgebieden: wat met cohousing?

Een groep mensen wil een gemeenschappelijk woonproject (cohousing) tot stand brengen dat opgebouwd is rond de combinatie van een aantal autonome wooneenheden aangevuld met een collectieve leefruimte op projectniveau en gemeenschappelijke voorzieningen. Deze functies worden op een perceel ondergebracht, deels in te renoveren en te restaureren historische gebouwen en deels in na afbraak herop te bouwen gebouwen. Wat besliste de Dienst Voorafgaande Beslissingen (DVB) over de vraag of het verlaagd tarief van 6% btw hier toegepast kan worden?

DIVIDEND - 18.11.2019

Liquidatiereserves: weldra eerste uitkeringen!

Vennootschappen die reeds voor aanslagjaar (aj.) 2015 liquidatiereserves aanlegden, kunnen deze vanaf 01.01.2020 fiscaal vriendelijk uitkeren. Afhankelijk van de vennootschapsvorm moet deze uitkering wel een balans- en liquiditeitstest doorstaan.

INVESTERINGEN - INVESTERINGSRESERVE - 18.11.2019

IR 2017: Heeft u voldoende herbelegd?

Vennootschappen die in 2017 voor een laatste keer een investeringsreserve aangelegd hebben, moeten nu checken of ze voldoende herbelegd hebben. Hoe zit dat en wat indien u onvoldoende herbelegd heeft?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 18.11.2019

Mobilisatie van vrijgestelde reserves in 2020 of 2021 tegen gunsttarieven

Heeft u nog vrijgestelde reserves opgenomen in de aangifte vennootschaps-belasting? Mogelijk kunt u deze tegen gunsttarieven ‘mobiliseren’ in 2020 of 2021. Welke reserves komen hiervoor dan in aanmerking? Hoe past u dit praktisch toe? Kunt u de gemobiliseerde reserves bovendien gebruiken voor de aanleg van de liquidatiereserve?

BTW - BTW-TERUGGAVE - 18.11.2019

Starters krijgen hun btw-tegoed vanaf 2020 sneller terug!

Het KB van 29 augustus 2019 heeft het KB nr. 4 gewijzigd (BS van 05.09.2019) waardoor ‘starters’ ook de mogelijkheid geboden wordt om hun btw-tegoed sneller terug te krijgen vanaf 2020. Hoe zit dat juist?

ACTUALITEIT - BTW - 18.11.2019

Nederlandse eenmanszaken krijgen ‘btw-id’ vanaf 01.01.2020!

Vanaf 1 januari 2020 mogen Nederlandse eenmanszaken hun huidige btw-nummer (ob-nummer) niet meer gebruiken. Wat moet u daarover weten?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 18.11.2019

Investeren vóór of na 01.01.2020. Een wereld van verschil?

Op 01.01.2020 treedt de derde fase van de hervorming van de vennootschapsbelasting in werking. Bepaalde maatregelen kunt u nog een laatste maal toepassen in het boekjaar dat afsluit op 31.12.2019, andere maatregelen kunnen pas toegepast worden vanaf 01.01.2020. Indien u nog een investering plant, wat is dan de beste timing?

ACTUALITEIT - BEDRIJFSWAGEN - 18.11.2019

Hoe VAA en fiscale aftrek van een ‘nieuwe’ auto bepalen?

Volgens de fiscus moet u daarvoor de CO2 -uitstoot hanteren die op het inschrijvingsbewijs van het voertuig staat. Is er echter geen CO2 -waarde bekend, dan gaat de fiscus uit van de hoogste waarden, nl. 195 g/km voor een dieselauto en 205 g/km voor een benzineauto.

REGISTRATIERECHTEN - VERDELINGSRECHT - 15.11.2019

Hoeveel kost een uitonverdeeldheidtreding nu precies?

U heeft destijds samen met uw NV een pand in onverdeeldheid gekocht. Nu wilt u dat pand naar u privé halen. Moet u dan het kooprecht betalen of alleen het zgn. verdelingsrecht? Wanneer geldt welk tarief en hoe zit dat bij een BVBA?

MEDE-EIGENDOM - SYNDICUS - 15.11.2019

Wanneer kan syndicus ‘voorlopig bewindvoerder’ vragen?

U bent als syndicus ten einde raad omdat in een gebouw alles geblokkeerd zit en de rekeningen niet goedgekeurd raken. Sinds 01.01.2019 kan er dan een bewindvoerder aangesteld worden. Wat zei de rechter daar onlangs over?

WAALS GEWEST - FISCAAL - 15.11.2019

Nog belastingvermindering voor dakisolatie?


WONINGHUUR - HUURDER - 15.11.2019

GDPR en het inkomen van uw huurder...

De regels rond privacy, o.a. van de GDPR, worden strenger, maar u wilt toch graag garantie dat uw huurder genoeg verdient. Hoe voorkomt u problemen?

GEMEEN HUURRECHT - VERKOOP - 15.11.2019

U koopt een kantoor of magazijn waar nog een huurder in zit

U koopt een kantoor, magazijn, parkeerplaats, ... , maar er zit nog een huurder in die een huur van ‘gemeen recht’ gesloten heeft. Moet u daar als koper rekening mee houden? Hoe zit die regeling in elkaar?

ONROEREND GOED - AANNEMER - 15.11.2019

Vlaamse huurwoning renoveren tegen 2020 of verkopen?

Vanaf januari 2020 gelden er strengere normen voor Vlaamse woningen inzake dubbelglas en dakisolatie. Veel woningen worden daarom nog snel verkocht, zo kwam in de media. Is dat een probleem als koper van een dergelijke woning?

WONINGHUUR - VREDERECHTER - 15.11.2019

Huurder voor de vrederechter brengen zonder extra kosten

Onlangs besliste een vrederechter dat om een gewone huurzaak in te stellen, u dit met een verzoekschrift hoort te doen en niet met een dagvaarding. Hoe zit dat en wat zijn aandachtspunten als u zo’n verzoekschrift indient?

FISCAAL - ONROERENDE VOORHEFFING - 15.11.2019

Minder onroerende voorheffing na renovatie?


VLAAMS GEWEST - FISCAAL - 15.11.2019

Nog vóór het jaareinde goedkoop een bouwgrond schenken?

Tenzij de Vlaamse regering de regeling nog zou verlengen, kunt u vanaf 01.01.2020 geen bouwgrond meer schenken tegen een verlaagd tarief. Hoe zit die regeling ook alweer in elkaar en is u haasten dan steeds het beste advies?

WEBDIENSTEN - VARIA - 15.11.2019

Al uw vragen online beantwoord?

Er bestaan Belgische websites waarop u een concrete vraag kunt voorleggen aan een team van experts. Wij testten er enkele voor u uit.

SOFTWARE - BROWSER - 15.11.2019

Chrome en Firefox in het nieuw

De Chrome- en Firefox-browsers hebben beide een nieuwe versie gekregen. Welke interessante nieuwe functies kunt u verwachten? Is er een upgrade nodig?

SOFTWARE - FOTO - 15.11.2019

Zo bewerkt u foto’s in raw-formaat

Wilt u foto’s of afbeeldingen op een professionele manier bewerken, bijv. voor een brochure of een affiche? Daarvoor kunt u Adobe Lightroom gebruiken, maar er zijn ook alternatieven. Wij helpen u op weg.

ONTSPANNING - BOEKEN - 15.11.2019

Hoe vindt u het betere boek?

U leest graag? Hoe kunnen websites en apps u helpen om boeken te vinden die u (waarschijnlijk) met plezier zal gaan lezen?

EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 15.11.2019

Mobiele website, responsive of adaptive design?

Tegenwoordig gebruikt meer dan een op de twee personen vrijwel alleen zijn smartphone om te internetten. Een responsive of adaptive design zorgt ervoor dat uw website er goed uitziet op elk toestel.

VERVOER - OPENBAAR VERVOER - 15.11.2019

Citymapper toont de beste route


WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 15.11.2019

Maak gerichter gebruik van Twitter

Op Twitter is het soms moeilijk om uw weg te vinden in de niet-aflatende stroom van tweets, die variëren van heel banaal tot heel interessant. Hoe maakt u van Twitter een nuttige en hanteerbare bron van informatie?

WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 15.11.2019

Zo bereikt u meer mensen op LinkedIn

Via LinkedIn focust u op professioneel netwerken voor uzelf en uw zaak. Met advertenties vergroot u het bereik van dit kanaal.

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 15.11.2019

E-mail traceren, doet u mee of niet?

Er bestaan tools waarmee u kunt volgen wat er met uw e-mailberichten gebeurt. Wilt u zelf zulke tools gaan gebruiken of wilt u voorkomen dat anderen u kunnen volgen?

SOFTWARE - APPS - 15.11.2019

Joplin als alternatief voor OneNote of Evernote

Met het gratis programma Joplin kunt u online notities maken, die u ook kunt doorzoeken en delen. Is het een alternatief voor OneNote of Evernote?

BEVEILIGING - PRIVACY - 15.11.2019

Sociale media met aandacht voor privacy

U vindt socialemediakanalen als WhatsApp, Skype en Facebook handig om contact te houden met collega’s, vrienden en familie, maar u maakt zich ernstig zorgen over uw privacy. Er zijn ook meer privacybewuste alternatieven.

TELEFONIE - SMARTPHONE - 15.11.2019

Zijn de nieuwe iPhones de moeite waard?

Zoals elk jaar verschenen er onlangs nieuwe iPhones. Is zo’n nieuwe iPhone nog de moeite waard of kunt u beter een ouder model overwegen?

WEBDIENSTEN - VARIA - 15.11.2019

Links List: URL-lijstjes maken


ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 15.11.2019

20.12.2019: voorafbetaling bijsturen!

Indien uw vennootschap een boekhouding voert per kalenderjaar, is de uiterste dag waarop zij nog kan voorafbetalen 20.12.2019. Tijd dus om na te gaan of u het best nog wat bijstort. Hoe zit dat?

BTW - BTW-AANGIFTE - 15.11.2019

Hoe kunt u uw btw-kerstvoorschot optimaliseren?

Net zoals de btw-maandaangevers, moet u als btw-kwartaalaangever in principe sinds 2017 ook een decembervoorschot betalen. Hoe berekent u dat en tegen wanneer moet u dat betalen? Kunt u de te betalen btw optimaliseren?

INVESTERINGEN - AFSCHRIJVINGEN - 15.11.2019

Nog zoveel mogelijk investeren VÓÓR 01.01.2020?

Wanneer u van plan bent om te investeren met uw vennootschap, kunt u dat fiscaal gezien beter nog in 2019 doen. Waarom is dat zo en hoe zorgt u ervoor dat een investering nog van 2019 is?

VENNOOTSCHAP - WONING VIA VENNOOTSCHAP - 15.11.2019

Verdelings- of verkooprecht op pand van vennootschap?

Een NV wordt vereffend en ze staat haar aandeel in een onverdeelde eigendom van een pand af aan de andere mede-eigenaars, twee van haar aandeelhouders. Volgens de fiscus moet op die afstand het verkooprecht geheven worden, niet het lagere verdelingsrecht. Wat vond de rechter daarvan?

VENNOOTSCHAP - INVESTERINGSRESERVE - 15.11.2019

Onvoldoende herbelegd = fiscale bestraffing!

Vennootschappen die in 2017 voor een laatste keer een investeringsreserve hebben aangelegd, moeten nu checken of ze voldoende herbelegd hebben. Hoe zit dat en wat indien u onvoldoende herbelegd heeft?

GOED OM TE WETEN - VOORSCHRIFTEN - 14.11.2019

Overgangsperiodes voor oude voorschriften


ASSOCIATIES - BTW - 14.11.2019

Ter beschikking stellen van een praktijk en btw

De laatste jaren zijn er steeds meer samenwerkingsverbanden waarbij sommige (jongere) artsen een (uitgeruste) praktijkruimte huren van de associatie tegen een vaste vergoeding of een percentage van hun erelonen. In welke mate blijven deze vergoedingen vanaf 1 januari 2020 vrijgesteld van btw?

GRONDIG ONDERZOCHT - ZIEKENHUISARTSEN - 14.11.2019

Leeftijdsdiscriminatie ook mogelijk bij niet-verlenging!

In vele ziekenhuiscontracten staat dat ze eindigen als de arts 65 jaar wordt, maar dat die een ‘verlenging’ kan vragen. Tenzij er een zgn. legitiem doel voor is, is zo’n leeftijdsvoorwaarde echter discriminerend. In een zaak waarin men eerst tot zo’n legitiem doel besloot, bijt het ziekenhuis nu toch in het zand. Hoe kwam dit?

ORDE DER ARTSEN - BEWAKINGSCAMERA’S - 14.11.2019

Geen camera mogelijk in consultatieruimte?

Volgens de wet mogen bewakingscamera’s de intimiteit van wie gefilmd wordt, niet aantasten. In een recent advies heeft de Nat. Raad van de Orde daaruit afgeleid dat u geen camera’s in uw consultatieruimte zelf mag plaatsen. Klopt dat echter wél altijd, of is enige nuancering op zijn plaats?

VENNOOTSCHAP - WONING - 14.11.2019

Het beroepsgedeelte van uw woning fiscaal optimaal bepalen

Stelt uw vennootschap u een gratis woonst ter beschikking of verhuurt u een stuk van uw woning aan haar, dan heeft u er fiscaal gezien belang bij om het stuk dat uw vennootschap gebruikt, zo hoog mogelijk te ramen. Waarom en hoe doet u dat?

PRIVÉ - SUCCESSIEPLANNING - 14.11.2019

Eerst ‘schuiven’ en dan goedkoop schenken?

Een interessante techniek inzake successieplanning is vastgoed eerst inbrengen in een huwgemeenschap om dan te schenken aan de kinderen. Maar wanneer doet de fiscus daar moeilijk over?

BELASTBARE INKOMSTEN - 14.11.2019

Zgn. cryptowallet aangeven bij CAP?


BELASTBARE INKOMSTEN - BIJBEROEP - 14.11.2019

Belastingen betalen voor de vergoeding van een VZW?

U bent bestuurder van een VZW met een cultureel, sportief of sociaal doel, doet er vrijwilligerswerk voor, en voert af en toe een werk uit dat tot uw normale beroepsbezigheden behoort. Voor deze drie soorten activiteiten ontvangt u van de VZW een vergoeding. Zijn die vergoedingen belastbaar?

AFTREKBARE KOSTEN - AFSCHRIJVINGEN - 14.11.2019

Verbouwingen afschrijven of niet?

U gebruikt uw woning gedeeltelijk voor uw zaak, maar omdat u niet belast wilt worden op de winst bij een latere verkoop, schrijft u niet af. Nu wilt u verbouwingswerken laten uitvoeren. Schrijft u die dan wel af of ook beter niet?

FISCALE VERMINDERINGEN - GEZINSSITUATIE - 14.11.2019

Aftrek van alimentatie in combinatie met co-ouderschap?

U zit verwikkeld in een echtscheiding en u weet nog niet goed of u wilt kiezen voor de co-ouderschapsregeling of voor de betaling van alimentatie. Is het niet mogelijk om beide te combineren of moet u een keuze maken tussen de twee?

AFTREKBARE KOSTEN - ONROEREND GOED - 14.11.2019

Fiscaal aftrekbare huur betalen aan uw partner?

U zou voor uw zaak een nieuwe of extra bedrijfsruimte willen huren. Is het dan een probleem voor de aftrek van de huur dat de verhuurder uw vrouw of man is, waarmee u al dan niet getrouwd bent, en hoe wordt die huur belast?

BTW - AFTREKBAARHEID - 14.11.2019

Btw-vrij verkopen aan niet-EU-toerist


AUTO - FISCALE AFTREK - 14.11.2019

Gelijkvormigheidsattest toch oké?


BELEGGINGSFISCALITEIT - 12.11.2019

Betaalt ook u vaak ten onrechte de Reynderstaks?

Een aantal lezers meldden ons dat hun bank bij de verkoop van een beleggingsfonds ten onrechte 30% roerende voorheffing inhield, en dat ook nog op de volledige verkoopprijs.

Wanneer is bij de verkoop van een beleggingsfonds (een deel van) de opbrengst effectief onderworpen aan de zgn. Reynderstaks? Hoe wordt de belastbare meerwaarde dan berekend?

Wat gaat u daarom het best na alvorens u nieuwe beleggingen in fondsen overweegt?


ONTBINDING - 12.11.2019

Ontbinding en vereffening 2.0: wat wijzigt de hervorming van het vennootschapsrecht?

Het (nieuwe) Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (Boek 2, Titel 8) voorziet in een aantal wijzigingen wat betreft de ontbinding en vereffening van vennootschappen. Wat is er nieuw? Wanneer treedt een ontbinding van rechtswege op? Kunt u een concurrent uitschakelen door hem te dagvaarden in ontbinding?

CONTROLLING - 12.11.2019

Hoe de rentabiliteit van uw klanten op een correcte manier analyseren?

Hoe kan ‘activity-based costing’ u helpen om de rentabiliteit van klanten en producten op een meer accurate manier in kaart te brengen?

Wat zijn de aandachtspunten bij het gebruik van die methode? Blijven er nog altijd kosten over die u niet kunt toewijzen aan individuele producten?

Mag u de relatie met klanten die op basis van een ‘activity-based costing’-analyse onrendabel zijn, ook stopzetten of is de realiteit toch complexer?


SUCCESSIEPLANNING - 12.11.2019

Een fonds dédié: (fiscaal gezien) het beste van twee werelden?

Een fonds dédié of gepersonaliseerde Tak 23 wordt steeds vaker aangeraden om fiscaal interessant te beleggen. U kunt zo’n fonds dédié bovendien ook gebruiken in het kader van uw vermogensplanning.

Wat is het verschil tussen een fonds dédié en een ‘gewone’ Tak 23. Is zo’n oplossing fiscaal gezien echt zoveel interessanter dan een klassieke belegging in fondsen of individuele effecten?


KAPITAAL - 12.11.2019

Belastingvrij kapitaal uitkeren bij de omzetting van uw BVBA naar een BV?

Aangezien er in een BV − anders dan de BVBA − geen minimumkapitaal is, kunt u van een statutenwijziging gebruikmaken om het kapitaal van uw vennootschap (deels) uit te keren, tenminste voor zover dat mogelijk is binnen de beperkingen van de zgn. nettoactief- en liquiditeitstest.

Is de kapitaaluitkering dan belastingvrij of moet op een stuk ervan roerende voorheffing ingehouden worden? Zijn er nog andere fiscale gevolgen waarmee u rekening moet houden?


BEDRIJFSPENSIOENVERZEKERING - 12.11.2019

Een IPT met eindleeftijd op 60: hoe nu aanpakken?

Misschien heeft ook u nog een bedrijfspensioenverzekering met een eindleeftijd op 60 jaar. Kunt u uw kapitaal dan toch nog voor uw 65 opnemen? Wanneer wel en wanneer niet? Wat zijn dan de fiscale gevolgen van een opname voor uw 65?

Wat onderneemt u het best als u het kapitaal niet vervroegd kunt of wilt opnemen? Waarom verdaagt u de eindleeftijd dan bij voorkeur pas vlak voor u 60 wordt? Welke nieuwe eindleeftijd kiest u dan het best?


PROCEDURE - 12.11.2019

Hoor wie klopt daar... ? Nieuwe standpunten inzake fiscale visitatie

Niemand houdt van ongewenst bezoek. Dat geldt al zeker voor belastingplichtigen, of het nu om hun eigen woning of om de beroepslokalen gaat. Als de bezoeker de fiscus is, hebben diverse hoven en rechtbanken de voorbije jaren uitspraak moeten doen over de rechtmatigheid van het bezoek.

Wanneer is een fiscale visitatie mogelijk? Zijn de regels anders als de fiscus ook uw privéwoning wil doorzoeken? Heeft de controleur ook een ‘actief zoekrecht’? Mag de fiscus documenten gebruiken die hij bij een andere belastingplichtige aantreft? Welke uitspraken deden het Grondwettelijk Hof en het hof van beroep daarover recentelijk?


BESCHERMING PARTNER - 12.11.2019

Bescherming van uw nieuwe partner en van uw kinderen: een gulden middenweg?

Omdat de langstlevende echtgenoot enkel het vruchtgebruik van de nalatenschap verkrijgt en omdat de niet-gemeenschappelijke kinderen dit vruchtgebruik kunnen laten omzetten, is de langstlevende partner vaak onvoldoende beschermd, zelfs als u opnieuw huwt.

Als u de volle eigendom toebedeelt aan uw partner, benadeelt u uw kinderen omdat zij niet van hun stiefouder erven. Hoe kunt u uw partner meer beschermen zonder uw kinderen te benadelen?


EINDEJAARSOPTIMALISATIE - 12.11.2019

Waarom het best in 2019 nog investeren?

In het kader van de hervorming van de vennootschapsbelasting, wijzigen een aantal fiscale spelregels inzake investeringen. De gewijzigde bepalingen kunnen een incentive vormen om geplande investeringen − desgevallend vervroegd − alsnog binnen 2019 te structureren. Met welke fiscale maatregelen moet u daarbij zoal rekening houden?

BELASTINGEN - INVESTERINGSAFTREK - 12.11.2019

Nog snel 20% IA op investeringen voor uw praktijkruimte!

Tot 31.12.2019 bedraagt de gewone investeringsaftrek (IA) nog 20%, vanaf 2020 zakt die terug naar ‘slechts’ 8%. Komen investeringen voor uw praktijkruimte die deel uitmaakt van uw privéwoning, ook in aanmerking voor de IA?

BELASTINGEN - DAGVERGOEDINGEN - 12.11.2019

Een belastingvrije dagvergoeding?

U heeft van een collega gehoord dat hij uit zijn vennootschap een belastingvrije dagvergoeding opneemt. Komt u daarvoor ook in aanmerking? Kunt u zich dat nog retroactief toekennen?

BELASTINGEN - LOON - 12.11.2019

Hoe uw fiscaal optimaal loon voor 2019 bepalen?

Volgens uw collega neemt u het best zo weinig mogelijk loon op uit uw vennootschap indien u privé voldoende middelen heeft. Uw vennootschap moet nl. minder belastingen betalen dan u privé. Is dat wel helemaal juist?

SCHENKING - ECHTGENOTEN - 12.11.2019

Schenken met een elastiek aan uw echtgenoot?

Schenkingen tussen echtgenoten zijn ‘herroepbaar’, waardoor ze interessant zijn voor een successieplanning. Maar hoe werkt deze techniek precies? Wat moet u precies doen als u bv. afstevent op een echtscheiding?

BELEGGEN - OBLIGATIES - 12.11.2019

Hoe een internationale obligatieportefeuille uitbouwen?

De rente op euro-obligaties staat heel laag. Door te opteren voor een internationale obligatieportefeuille kunt u uw rendement opkrikken. Wat is momenteel aan te raden en wat moet u het best vermijden?

SCHENKING - HANDGIFT & BANKGIFT - 12.11.2019

Bankgift 100% of 50% belast?


RECHT - FACTUUR - 07.11.2019

Een onvolledige factuur, wat dan?

Stuurt u een factuur of ontvangt u zelf een factuur van een leverancier, dan moeten daarop een aantal verplichte vermeldingen staan. Hoe zit dat precies?

PERSONEEL - EINDEJAARSPREMIE - 07.11.2019

Wanneer weegt de last van de eindejaarspremies het zwaarst?

In sommige sectoren moet u de eindejaarspremies van uw personeel in december betalen. Stel echter dat u vreest om tot het einde van dit jaar wat krap bij kas te zitten, maar daarna normaal gezien niet meer. Wat kunt u dan doen?

PERSONEEL - ARBEIDSDUUR - 07.11.2019

Uw obers betalen met een percentage op de omzet

In de horeca kunt u ervoor kiezen om uw obers, in plaats van hun een vast loon te geven, te betalen met een percentage op hun omzet, het zgn. bus- of troncsysteem. Hoe kunt u als werkgever zo ook besparen?

HANDELSPRAKTIJKEN - GARANTIE - 07.11.2019

Garantie, betekent dat ook de batterij vervangen?

U bent als handelaar verplicht om twee jaar garantie te geven op de producten die consumenten bij u kopen. Betekent dat ook dat u lege batterijen, filters, lampen e.d. in die periode moet vervangen? Hoe zit dat precies in elkaar?

ONTSLAG - OUTPLACEMENT - 07.11.2019

Wat doen opdat PC 200 verplicht outplacement betaalt?

Een werkgever van PC 200 ontslaat een bediende die recht heeft op outplacement. Hij wil de factuur van het outplacementkantoor naar het Sociaal Fonds sturen opdat het die kosten zou terugbetalen. Dat zou echter niet baten, hoewel het om een ontslag gaat dat voor (sector)subsidie vatbaar is. Hoe komt dat?

FEESTDAGEN - 07.11.2019

Wanneer heeft u (g)een akkoord over vervangingsdagen?

Stel, u wilt de vervangingsdagen voor de feestdagen die volgend jaar in het weekend vallen, in een akkoord met het personeel bepalen op data om de brug te kunnen maken. Eén datum valt echter op een vrijdag en uw deeltijdse werknemers die nooit op vrijdag werken, zijn daartegen. Heeft u dan geen akkoord?

BEDRIJFSWAGEN - FISCALE AFTREK - 07.11.2019

Hoeveel duurder worden de firmawagens in 2020?

Het percentage waartegen u de firmawagens kunt aftrekken, zal vanaf 2020 bepaald worden door de zgn. gramformule en dus niet langer variëren volgens ‘vaste CO2 -schijven’. Dit zal niet alleen voor nieuwe wagens, maar ook voor deze die al in gebruik zijn, gelden. Welke concrete gevolgen zal dat hebben?

WETTELIJKE VAKANTIEDAGEN - 07.11.2019

Hoe beperkt u de risico’s van overdragen van vakantie?

Al de (wettelijke) vakantiedagen opgebouwd in een bepaald jaar (bv. 2018) moeten volgens de wet opgenomen zijn vóór het einde van het volgende jaar (in casu 31.12.2019). Het is volgens de wet aan de werkgever om daar – op straffe van boetes – mee op toe te zien. Hoe doet u dat ‘zo goed en zo kwaad mogelijk’?

DISCRIMINATIE - ZWANGERSCHAP - 07.11.2019

Degradatie na zwangerschapsrust mag niet...

Iemand degraderen na haar terugkeer uit zwangerschapsrust, is discriminatie, zo titelden de media in oktober 2019 n.a.v. een recent vonnis. Op zich klinkt dat logisch en toch kan de draagwijdte ervan verder reiken dan u dacht. In welke zin?

SOCIALE VERKIEZINGEN - 07.11.2019

In januari is dat occult, dus nu ontslaan?

Moet u sociale verkiezingen organiseren in 2020 en overweegt u om iemand te ontslaan? Dan hakt u die knoop het best nog in 2019 door! Waarom is dat zo?

SOLLICITATIEVERLOF - 07.11.2019

Ook nog sollicitatieverlof ondanks ander werk?

Tijdens de opzegtermijn heeft een werknemer recht op sollicitatieverlof. Die regel geldt zelfs als hij zelf zijn opzeg geeft, maar is dat óók het geval als hij opzegt wanneer/omdat hij al ander werk heeft? Een recent vonnis licht toe...

FACTUUR - AANMANING - 07.11.2019

Uw openstaande facturen opvragen bij de erfgenamen?

Een klant die uw factuur nog niet betaalde, overlijdt. Kunt u dan vragen dat zijn erfgenamen uw rekening betalen? Wat zijn uw rechten als de erfgenamen zijn nalatenschap verwerpen?

PERSONEEL - WERKLOOSHEID - 07.11.2019

Wanneer kunt u nu weer juist weer- of vorstverlet inroepen?

De winter staat voor de deur en dat betekent wellicht dat er binnenkort opnieuw enkele dagen niet gewerkt zal kunnen worden omwille van het slechte weer. Hoe zit dat nu weer juist met die weerverletdagen. Moet u daarvoor iets betalen?

OFFERTES & CONTRACTEN - VARIA - 07.11.2019

Heeft u recht op een vergoeding als u geen schade heeft?

Uw klant gaat akkoord met uw offerte, maar kort nadien wil hij daarop terugkomen. Mag u in zo’n geval dan de schadevergoeding aanrekenen die in uw algemene voorwaarden opgenomen is? Geldt dat ook als u niet echt schade heeft?

PERSONEEL - AANSPRAKELIJKHEID - 07.11.2019

Uw verplichtingen bij een arbeidsongeval...

Een van uw werknemers wordt het slachtoffer van een ongeval op de werf of op de weg van of naar het werk. Welke stappen moet u dan ondernemen? Wat riskeert u als u zich daar niet aan houdt?

TACTIEK & STRATEGIE - AUTO - 06.11.2019

De auto overkopen of onttrekken aan uw vennootschap?

Uw BVBA heeft onlangs een nieuwe auto gekocht die minder CO2 uitstoot dan de vorige. Die vorige auto zou u naar u privé willen halen. Hoe doet u dat het best: door hem over te kopen of via een zgn. onttrekking?

AUTO VIA VENNOOTSCHAP - 06.11.2019

Extra privévoordeel voor een gratis laadpaal?

U heeft via uw BVBA een elektrische auto gekocht die u ook privé gebruikt. Wordt u dan eigenlijk privé op een extra voordeel belast als uw BVBA de elektriciteit betaalt en ook de laadpaal bij u thuis?

AUTOKOSTEN - 06.11.2019

Aftrekbaar percentage taxikosten?


BEDRIJFSLEIDER - PRIVÉFISCALITEIT - 06.11.2019

Verliezen privé ten laste nemen via uw rekening-courant?

Een bedrijfsleider brengt privé € 52.400 in aftrek als werkelijke beroepskosten. Hij zou nl. voor dat bedrag verliezen van zijn vennootschap ten laste genomen hebben. De fiscus, daarin gevolgd door de rechter, weigert de aftrek, omdat de tenlasteneming via de rekening-courant (rc) verlopen is. Hoe zit dat?

BEDRIJFSLEIDER - SOCIAAL STATUUT - 06.11.2019

Kunt u nog werknemer in uw BVBA zijn?

Het nieuwe vennootschapsrecht bepaalt dat bestuurders hun mandaat als zelfstandige moeten uitoefenen. Kunt u dan sowieso geen werknemer meer zijn in uw BVBA? Wat met een NV en welke stappen moet u desgevallend ondernemen?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - PRIVÉ BELASTBARE VOORDELEN - 06.11.2019

Goede deal met uw BVBA is een goede deal met fiscus?

U bent privé al lang eigenaar van een grond die u aan uw BVBA wilt verkopen. Vermits u daar in principe niet op belast wordt, bent u geneigd om een hoge prijs te vragen. Dat u daar toch beter mee oplet, blijkt uit een arrest van 05.03.2019.

INVESTERINGSAFTREK - 06.11.2019

Factuur is oké voor investeringsaftrek?

Voor investeringen tot 31.12.2019 is de investeringsaftrek 20%, vanaf 2020 wordt het opnieuw 8%. Wanneer is er echter sprake van een investering in 2019? Volstaat het dat de factuur van 2019 is?

ONROEREND GOED - HUUR - 06.11.2019

Huurwaarborg online?


MEDE-EIGENDOM - VERKOOP - 06.11.2019

Wie moet een oude afrekening betalen, koper of verkoper?

Na de verkoop van een appartement is er wel eens discussie tussen de koper en verkoper over wie welke kosten moet betalen. Wat als er na de verkoop nog een oude afrekening ‘opduikt’ voor werkingskosten uit het verleden?

ONROEREND GOED - BURENHINDER - 06.11.2019

Renovatiewerken uitvoeren vanuit het pand van uw buur?

U wilt een pand renoveren dat dicht tegen het pand van uw buur gebouwd is. De aannemers willen hiervoor op het dak of terras komen van uw buur om van daaruit te werken. Valt zoiets dan onder het zgn. ladderrecht? Wat is er van belang?

WONINGHUUR - VERHUURDER - 06.11.2019

Appartement vergund als ‘meergezinswoning’?


WAALS GEWEST - SUCCESSIERECHTEN - 06.11.2019

Ook een fiscaal voordelige doorgeefschenking in Wallonië!

Door zgn. generation skipping kan onroerend goed bij overlijden van de grootouders goedkoop naar de kleinkinderen. In Wallonië is dit nu ook via een decreet van 06.05.2019 geregeld. Hoe zit dat juist en wat met Brussel?

HANDELSHUUR - HUURHERNIEUWING - 06.11.2019

Huurhernieuwing weigeren voor versleten handelspand?

Als verhuurder van een versleten handelspand kunt u de huurhernieuwing weigeren zonder een vergoeding te betalen voor de ‘afbraak en heropbouw’ van het pand. Geldt dat ook voor de wederopbouw van een deel van het pand?

GEMEEN HUURRECHT - OPZEGTERMIJN - 06.11.2019

De huurder wil direct vertrekken en geeft u zijn sleutels...

Uw huurder staat plots voor uw deur met de sleutels van zijn pand. Hij wil weg zonder dat dit voorzien is in het contract en zonder enige opzeg. Hoe gaat u daar het best mee om als verhuurder om uw rechten op een vergoeding veilig te stellen?

REGISTRATIERECHTEN - VLAAMS GEWEST - 06.11.2019

Woning én garage in één akte aankopen?


WONINGHUUR - WAARBORG - 06.11.2019

Huurwaarborg kan nu ook via MyMinfin

Sinds kort kunt u de huurder de huurwaarborg ook laten plaatsen via MyMinfin. Hoe zit dat precies en wat zijn de voor- en nadelen daarvan?

FISCAAL - VLAAMSE WOONBONUS - 06.11.2019

Uw huidige Vlaamse woonbonus kwijt bij een wederopname?

Heeft u een lopende woonbonus voor een hypothecaire lening, dan kunt u voor extra uitgaven aan uw woning, bv. het plaatsen van een nieuwe keuken, die lening ‘hergebruiken’. Hoe zit dat nu de woonbonus ‘uitdooft’ vanaf 2020?

FACTUUR - VERPLICHTE VERMELDINGEN - 05.11.2019

Nieuwe btw-nummers in NL vanaf 2020!

Btw-plichtigen in Nederland met een eenmanszaak moeten vanaf 1 januari 2020 een nieuw btw-nummer gebruiken. Welke gevolgen heeft dat voor u in België?

LEVERING - UITVOER - 05.11.2019

Versoepeling voor toeristen terug ongedaan gemaakt?

Toeristen van buiten de Europese Unie kunnen goederen in hun persoonlijke bagage meenemen met vrijstelling van btw als deze een waarde hebben van minstens € 50. Klopt het dat deze grens terug verhoogd wordt?

ONROEREND GOED - AFTREKBARE BTW - 05.11.2019

Stabiliseringswerken: wel of niet?

De optionele btw-verhuur kan alleen voor gebouwen die pas na 1 oktober 2018 opgericht of stevig vernieuwd zijn. Wat met eerdere stabiliseringswerken?

BTW-TARIEF - 6% BTW - 05.11.2019

Renovatie is doorgaans verkapte nieuwbouw: pardon?

Naar aanleiding van de afschaffing van de woonbonus werd recentelijk gepleit voor een veralgemening van het 6%-tarief bij afbraak en wederopbouw. Nu wordt er immers vaak 6% toegepast, terwijl het 21% moet zijn... Hoezo?

ONROEREND GOED - BTW-TARIEF - 05.11.2019

Soms is een terrein toch deels ook al een gebouw!

Nieuwe gebouwen kunnen verkocht worden met btw, grond daarentegen niet. Een terrein waarop nog niets gebouwd is, kan echter ook al een gebouw zijn voor de Btw. Hoe zit dat precies en heeft dat mogelijk ook nog een ander belang?

BTW-PLICHT - BTW-VRIJSTELLINGEN - 05.11.2019

Artsen in een associatie: hoe vrij van btw houden?

Een arts wil zijn praktijk uitbreiden met andere artsen en paramedici in ruil voor een vaste maandelijkse vergoeding of een percentage van hun ereloon. Hoe wordt dat het best geregeld op het vlak van btw?

BTW-TARIEF - 6% BTW - 05.11.2019

Deelstep gelijkgesteld met deelfiets?

Sinds 1 januari 2017 geldt er onder bepaalde voorwaarden een verlaagd btw-tarief van 6% voor zgn. deelfietsen. Aan de minister van Financiën werd gevraagd of dit ook geldt voor andere ‘deelvoertuigen’...

DIENSTEN - INTRACOMMUNAUTAIRE DIENSTEN - 05.11.2019

Maakloon: is dat een levering of een dienst?

Waar ligt de grens precies tussen zgn. maakloonwerk en een gewone levering van goederen? Waarom is dat onderscheid van belang en wat heeft de Btw daar recentelijk over verduidelijkt in haar circulaire?

LEVERING - INTRACOMMUNAUTAIRE LEVERING - 05.11.2019

Intracommunautaire wijzigingen vanaf 2020!

In de Kamer werd op 24 oktober jl. een wetsontwerp goedgekeurd met wijzigingen inzake de intracommunautaire levering, de kettingverkopen en de zgn. voorraad op afroep. Wat moet u daarover weten?

FACTUUR - 05.11.2019

Mag u zomaar overstappen naar elektronische facturen?

U zou uw facturen voortaan elektronisch willen versturen in plaats van op papier. Kan dat zomaar of heeft u daarvoor toestemming nodig? Kunt u een extra vergoeding vragen aan klanten die toch nog een papieren factuur willen?

SLECHTE BETALERS - AFBETALINGSPLAN - 05.11.2019

Uw klant wil na de dagvaarding nog een afbetalingsplan...

Uw advocaat dagvaardt een klant die uw facturen niet correct betaalt. Die klant contacteert u nadien, omdat hij toch nog wil betalen of een afbetalingsplan wil. Kunt u die zaak dan nog afblazen en wat is er daarbij van belang?

RECHT - PUBLICITEIT - 05.11.2019

Een online wedstrijd organiseren, wat met de GDPR?

U wilt voor uw klanten een online wedstrijd organiseren. Welke gegevens mag u dan opvragen aan uw klanten en mag u die nadien ook gebruiken om reclameboodschappen te sturen? Mag u hen ook ‘volgen’ via cookies op uw website?

RECHT - WEBSITE - 05.11.2019

Iemand ‘blokkeert’ de domeinnaam die u wilt gebruiken...

De domeinnaam die u graag wilt gebruiken of waarvan u vindt dat u daar recht op heeft, is in handen van iemand anders. Is daar iets aan te doen? Wanneer wel/ niet en hoe pakt u dat aan?