Alle domeinen

2019 - December

ONROEREND GOED - BTW - 23.12.2019

Verklaring voor verhuur met btw


AUTO - FISCALE AFTREK - 23.12.2019

Hoe omgaan met de strengere aftrekregels in 2020?

U overweegt op het komende autosalon een nieuwe auto te kopen. Hoe zit dat dan met de strengere aftrekregels die sinds begin dit jaar van kracht gegaan zijn? Even kijken...

AFTREKBARE KOSTEN - AFSCHRIJVINGEN - 23.12.2019

Nu nog inkomen van 2019 drukken?

2019 is achter de rug, maar uw belastbare inkomsten van dat jaar staan nu nog niet definitief vast. Waarmee kunt u in 2020 nog uw inkomsten van 2019 wat verminderen en zo minder belasting betalen?

BTW - AANGIFTE - 23.12.2019

Afronden op 5 eurocent: wat met de btw?

Sinds 1 december 2019 moet u betalingen in cash afronden op 5 eurocent, en mag u dat doen voor andere betalingen. In twee circulaires van 27 november 2019 wordt uitgelegd wat de gevolgen van deze afronding zijn voor de btw.

PENSIOEN EN VERZEKERINGEN - 23.12.2019

Belastingvrij switchen van fonds


AUTO - AFSCHRIJVINGEN - 23.12.2019

Zaak gestart, wat met uw auto?


BELASTINGEN - PENSIOENSPAREN - 23.12.2019

De fiscale val van duaal pensioensparen!

Een abonnee vroeg ons of het effectief zo is dat het nieuwe systeem van pensioensparen fiscaal gezien het meest interessant is. De belastingvermindering is nl. hoger dan in het klassieke systeem. Hoe zit dat precies?

BELASTINGEN - AUTO VIA VENNOOTSCHAP - 23.12.2019

Check nu uw voordeel alle aard (VAA) auto 2019!

U, uw boekhouder of sociaal secretariaat moet vóór 01.03.2020 uw inkomen en alle voordelen die u in kalenderjaar 2019 uit uw vennootschap verkreeg, melden op een fiscale fiche 281.20. Bij de berekening van het VAA auto loopt het vaak fout. Wat moet u nu checken om niet op een te hoog bedrag belast te worden?

BELASTINGEN - PENSIOENOPBOUW - 23.12.2019

Wat is mijn ‘netto’ extralegaal pensioen?

Om later uw pensioen als ondernemer aan te vullen, doet u aan zowat alle mogelijke vormen van extralegaal pensioen. De jaarlijkse overzichten die u na nieuwjaar zal krijgen, zijn ‘bruto’, maar wat houdt u daar netto aan over?

ACTUALITEIT - BEDRIJFSWAGEN - 23.12.2019

Uw nieuwjaarscadeau van de fiscus: lager VAA auto in 2020!

Voor het tweede jaar op rij stijgt de gemiddelde CO2 -uitstoot van de nieuw ingeschreven wagens. Vreemd genoeg daalt hierdoor uw voordeel alle aard (VAA) auto. Hoe komt dat? En met hoeveel daalt uw VAA?

BELASTINGEN - AANGIFTE - 23.12.2019

Werkelijk of fictief feitelijk gescheiden?

Een echtpaar heeft samen een zaak in Lierde. Op een dag verplaatst de man zijn domicilie naar Koksijde. Volgens de fiscus gaat het om een fictieve feitelijke scheiding. Wat vond de rechter daarvan en wat moet u daarvan onthouden?

BELASTINGEN - WONINGFISCALITEIT - 23.12.2019

Wat moet u weten als u privé een tweede verblijf aankoopt?

U overweegt om een tweede verblijf te kopen in België, bv. een appartement aan de kust of een chalet in de Ardennen. Wat zijn dan de voornaamste fiscale aandachtspunten?

BELEGGEN - RISICOSPREIDING - 23.12.2019

Beleggen volgens de core-satellite-methode is hip!

De core-satellite-methode wordt nu door de meeste banken aangeraden als dé methode om te beleggen. De portfolio wordt opgesplitst in een deel met een langetermijn- en een deel met een kortetermijnstrategie. Interessant? En fiscaal?

SCHENKING - MODALITEITEN - 23.12.2019

Bankgift registreren in het weekend?


PENSIOEN - 23.12.2019

Een IPT met eindleeftijd op 60?

Misschien heeft ook u nog een bedrijfspensioenverzekering met een eindleeftijd op 60 jaar. Kunt u uw kapitaal dan toch nog vóór uw 65ste opnemen? Wanneer wel en wanneer niet? Wat zijn dan de fiscale gevolgen? Wat onderneemt u het best als u het kapitaal niet vervroegd wilt opnemen? Waarom verdaagt u de eindleeftijd dan bij voorkeur pas vlak vóór u 60 wordt? Welke nieuwe eindleeftijd kiest u dan?

SCHENKING FAMILIEBEDRIJF - 23.12.2019

Beding van terugkeer: aandachtspunten?

Zoals u weet kunt u een familiale onderneming tegen een gunsttarief van 0% schenken aan uw kinderen. U doet er dan goed aan om ook stil te staan bij de vraag wat er moet gebeuren als uw kind uiteindelijk vóór u overlijdt. Wat zijn dan de aandachtspunten als u een beding van terugkeer voorziet? Heeft dat beding ook uitwerking als er na de schenking een kapitaalvermindering gebeurt? Wat zei fiscus daarover onlangs?

SUCCESSIEPLANNING - 23.12.2019

Aanwas: Vlabel zet de puntjes op de i

Het beding van aanwas kan in het bijzonder voor echtgenoten een interessante techniek van vermogensplanning vormen. De afgelopen maanden hebben een aantal koppels hun beding van aanwas voorgelegd aan de Vlaamse Belastingdienst, om zekerheid te krijgen over de fiscale behandeling. Wat kunnen we uit deze recente voorafgaande beslissingen leren?

ERFOVEREENKOMST - 23.12.2019

Ook in nieuw samengesteld gezin?

Vandaag is het onder bepaalde strikte voorwaarden toegelaten om afspraken te maken over een toekomstige nalatenschap. Een globale erfovereenkomst kan uitsluitend gesloten worden door een of beide ouders samen met al hun (stief)kinderen. Kunt u als echtgenoot of wettelijk samenwonende partner hierin betrokken worden? Wat zijn daarvan de gevolgen?

ONROEREND GOED - 23.12.2019

Een verhuurd pand (ver)kopen?

Kan het huurcontract bepalen dat de huur automatisch eindigt als een verhuurd pand verkocht wordt? Wanneer kunt u als koper de huurovereenkomst opzeggen? Heeft u ruimere mogelijkheden als de huurovereenkomst niet geregistreerd is? Moet u een nieuwe huurovereenkomst sluiten als u verder met de huidige huurder in zee wilt gaan? Gelden er andere regels voor winkelpanden of voor gemeenrechtelijke huur?

BELEGGEN - 23.12.2019

Cashfonds als ‘nooduitgang’?

Veel beleggers hebben de voorbije weken hun winsten op de aandelenmarkten voor een stuk verzilverd. Nu zitten ze echter met behoorlijk wat cash.

BELEGGEN - 23.12.2019

Dividendaandelen: alternatief voor obligaties?

De langetermijnrente staat al geruime tijd op naoorlogse diepterecords. Dit tot grote wanhoop van veel obligatiebeleggers. Geen wonder dus dat velen in hun zoektocht naar inkomsten hun aandacht richten op dividendaandelen... Is dat vandaag een goede strategie? Hoe maakt u dan de juiste keuzes?

VERHUUR - 23.12.2019

Verhuren voor korte duur?

Met welke spelregels moet u rekening houden als u uw woning of appartement voor een kortere duur dan negen jaar wilt verhuren? Welke opzegmogelijkheden gelden er dan? Moet u een kortlopend huurcontract ook registreren? Wat zijn anders de sancties? Wordt het contract ook stilzwijgend verlengd? Wanneer is het vooral zinvol om (eerst) een kortlopende huurovereenkomst te sluiten?

BTW - VERBOUWING - 23.12.2019

Renoveren tegen 6% btw of toch tegen 21% btw?

Onlangs was in de media te lezen dat meer dan de helft van renovaties eigenlijk verdoken nieuwbouwwoningen zijn waarvoor 21% i.p.v. 6% btw geldt. Hoe zitten de regels nu weer in elkaar? Kan de uitbreiding van een gebouw ook tegen 6% btw?

SLECHTE BETALERS - FAILLISSEMENT - 23.12.2019

Uw klant in collectieve schuldenregeling, wat nu?

Een particuliere klant waarvoor u werken deed is in collectieve schuldenregeling gegaan. Zullen uw facturen dan nog wel betaald worden? Welke stappen moet u allemaal zetten en mag u nog verdere werkzaamheden voor die klant doen?

SLECHTE BETALERS - INTERESTEN - 23.12.2019

Een klant betaalt u te laat: is er een wijziging op komst?

In de media kwam het bericht dat er in het parlement een wet op tafel ligt waardoor u in de toekomst niet zo snel nog extra’s kunt vragen als de klant te laat betaalt. Hoe zit dat juist en wat is er van belang?

PERSONEEL - ARBEIDSVOORWAARDEN - 23.12.2019

Roken op de werf: toegelaten of niet?

Vier op de tien arbeiders in de bouw zouden wel eens roken op de werf. Is dat eigenlijk wettelijk wel toegelaten? Kan uw werknemer ook roken in uw bedrijfscamionette onderweg naar een werf? Hoe moet u optreden?

RECHT - OPVOLGING - 23.12.2019

Na ingebruikname en betaling duikt een mankement op...

Ook al was er geen schriftelijke oplevering met een klant, hij betaalt de factuur zonder opmerkingen en gebruikt het pand. Zes maanden later komt hij opeens toch nog af met bepaalde mankementen die er zouden zijn. Kan dat of niet?

HUUR - 23.12.2019

Een gehuurd bedrijfspand verbouwen?

Moet u de toestemming van de verhuurder vragen om een bedrijfspand te verbouwen? Welke afspraken kunt u daarover maken in de huurovereenkomst? Met welke spelregels moet u rekening houden als er geen contractuele afspraken gemaakt zijn?

Wanneer is de verhuurder u bij het einde van de huur voor die werken een vergoeding verschuldigd en wanneer niet? Hoe wordt die vergoeding dan bepaald? Gelden er andere regels bij een handelshuur?


INCASSO FACTUREN - 23.12.2019

Uw facturen voortaan sneller betaald?

Een nieuwe wet zorgt ervoor dat grote klanten kmo’s niet langer een overdreven betalingstermijn kunnen opdringen. Welke afspraken kunt u wel nog maken? Binnen welke termijn moet de klant betalen als u geen andere afspraken maakte? Op welke schadevergoeding heeft u recht?

ARBEIDSONGEVALLEN - 23.12.2019

‘Wetsverzekering’: nu ruimer toepassingsgebied

Sinds 1 januari 2020 wordt het toepassingsgebied van de arbeidsongevallenverzekering uitgebreid. U moet nu iedereen verzekeren die een opleiding volgt die naar werk leidt (wet van 21.12.2018, BS 17.01.2019) . Wie valt onder het toepassingsgebied van de nieuwe wet en wat houdt de dekking precies in? Moet u nu ook zelf iets extra aan uw verzekeraar aangeven?

KAPITAAL - 23.12.2019

Inkoop eigen aandelen na de hervorming van het vennootschapsrecht

Sinds lang bestaat in het Belgisch vennootschapsrecht de mogelijkheid voor NV’s en BVBA’s om hun eigen aandelen in te kopen. Met de hervorming van het vennootschapsrecht werden een aantal van de regels voor zo’n inkoop gewijzigd. Wat is er precies veranderd? Biedt een inkoop van eigen aandelen ook op fiscaal vlak nog voordelen in vergelijking met een gewoon dividend? Zijn de nieuwe regels een reden om meer van een inkoop van eigen aandelen gebruik te maken?

FIETSVERZEKERING - 23.12.2019

Fietsende werknemers: hoe correct verzekeren?

De elektrische fiets wordt steeds meer gebruikt voor woon-werkverkeer en zelfs voor korte professionele verplaatsingen. Welke verzekeringen zijn er verplicht voor een elektrische fiets? Kan de werkgever aansprakelijk gesteld worden als een werknemer met de fiets in een ongeval betrokken geraakt? Wie vergoedt de stoffelijke schade? Komt de polis arbeidsongevallen wel altijd tussen?

KAPITAALVERMINDERING - 23.12.2019

Gedeeltelijk belastbare kapitaalvermindering: hoe boeken?

Als u een kapitaalvermindering doorvoert, dan moet u die sinds 1 januari 2018 fiscaal gezien pro rata aanrekenen op het fiscaal gestort kapitaal en op de reserves, waardoor er roerende voorheffing verschuldigd is op het gedeelte dat als dividenduitkering uitgekeerd wordt. U kunt die nieuwe regels op vrijwillige basis eveneens toepassen bij de boekhoudkundige verwerking. Daarover heeft de CBN nu een advies uitgebracht (CBN-advies 2019/13 van 16.10.2019) .

ONTSLAG - 23.12.2019

Verbrekingsvergoeding: met welke bonus rekening houden?

Als het bedrijf een collega ontslaat met onmiddellijke ingang, zonder prestatie van een opzegtermijn, moet u een verbrekingsvergoeding uitbetalen. Voor de berekening van een dergelijke verbrekingsvergoeding moet er rekening gehouden worden met het lopend loon en de voordelen verworven krachtens de arbeidsovereenkomst.

Vaak ontstaat er dan discussie over het variabele gedeelte van het loon. Moet een bonus die in de loop van het jaar uitbetaald werd, nu al dan niet in rekening genomen worden in het verhoogde brutojaarloon van de werknemer? Wat zei het Hof van Cassatie daar recentelijk over?


BEDRIJFSWAGENS - 23.12.2019

Een auto verkopen: wat met de btw?

Met welke spelregels inzake btw moet u rekening houden als uw bedrijf een auto verkoopt? Wanneer is de btw slechts op 50% van de verkoopprijs verschuldigd? Kunt u de historische btw dan in uw voordeel herzien?

Zijn de regels anders voor gemengde btw-plichtigen?


BUITENLAND - 23.12.2019

Zwitserse vennootschapsbelasting: radicale hervorming vanaf 2020

Na jarenlange kritiek van Europa heeft de Zwitserse bevolking middels referendum de nieuwe vennootschapsbelastingregels goedgekeurd. Daarmee wil Zwitserland zich conformeren aan de regels en richtlijnen die de EU en de OESO vooropstellen. De nieuwe maatregelen zijn op federaal niveau in werking getreden sinds 1 januari 2020. De kantons werden verzocht om de hervormingen tegen die datum eveneens te implementeren. Een overzicht van de meest relevante wijzigingen.

INTERNATIONAAL - 23.12.2019

Multilateraal instrument: vanaf 2020 impact in België

Op 7 juni 2017 heeft België, samen met 67 andere landen, het multilateraal instrument (MLI) van de OESO goedgekeurd. Op 6 mei 2019 hebben alle 6 wetgevende machten in ons land het MLI ook eindelijk geratificeerd. Het MLI zal bijgevolg ten vroegste vanaf 2020 in werking treden.

Wat betekent de inwerkingtreding van het MLI nu precies voor bedrijven die betrokken zijn bij grensoverschrijdende transacties? Moet u nu naast het dubbelbelastingverdrag ook telkens de impact van het MLI analyseren?


ACTUALITEIT - BEDRIJFSWAGEN - 23.12.2019

VAA bedrijfswagen daalt weer in 2020!

Voor het tweede jaar op rij stijgt de gemiddelde CO2 -uitstoot van de nieuw ingeschreven wagens. Geen goed nieuws dus voor het milieu. Vreemd genoeg daalt hierdoor het voordeel alle aard (VAA) auto. Hoe komt dat?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 23.12.2019

Catering op publicitaire events: minister is het niet eens met zijn voorganger!

Organiseert u een klantenreceptie met een publicitair doel, dan is de btw op de kosten volledig aftrekbaar. De vorige minister vond dat die btw-regel ook van toepassing moest zijn voor de inkomstenbelasting, maar de fiscus en Cassatie waren het daar niet mee eens. Wat zei de huidige minister daar onlangs over?

CONTROLE & GESCHILLEN - SANCTIES - 23.12.2019

Kan de fiscus een belast VAA onderwerpen aan de aanslag geheime commissielonen?

Indien een vennootschap nalaat om een voordeel alle aard (VAA) van een bedrijfsleider of werknemer tijdig op een fiscale fiche te melden en de begunstigde dat VAA ook niet aangeeft in de personenbelasting, dan kan dat volgens de fiscus in sommige gevallen dubbel belast worden. Hij onderwerpt het bij de vennootschap aan de aanslag geheime commissielonen en bij de begunstigde als VAA. Kan dat volgens het Grondwettelijk Hof? Wat zei de minister hier onlangs over? En wat zijn de gevolgen indien u/uw  cliënt in het verleden onterecht dubbel belast werd?

SUCCESSIEPLANNING - 23.12.2019

Gedeeltelijke erfenissprong: nu ook in het Waals gewest mogelijk

In navolging van het Vlaams gewest (decreet van 06.07.2018) heeft nu ook het Waals gewest (decreet van 06.05.2019) een regeling ingevoerd op grond waarvan een kind geërfde goederen belastingvrij kan doorschenken aan de eigen kinderen. Wat zijn de voorwaarden voor deze belastingvrije doorschenking in Wallonië en wat zijn de verschillen met de Vlaamse variant?

ACTUALITEIT - BTW - 23.12.2019

Hoe moet u de btw op afrondingen verwerken?

Via twee circulaires (2019/C/123 en 124 van 27.11.2019) heeft de Administratie enige toelichting verstrekt inzake de toepasselijke btw-regels bij betalingen in speciën die verplicht afgerond moeten worden naar het dichtstbijzijnde veelvoud van vijf cent sinds 01.12.2019. Hoe moet u de btw van die afrondingen verwerken? Mag u ook de niet-cashbetalingen afronden? En hoe zit dat met de boekhoudkundige documenten?

VENNOOTSCHAP - OVERNAME - 23.12.2019

Kunt u door gebruik te maken van het WVV de aandelen voor de overnemer goedkoper maken?

Een van uw cliënten gaat binnenkort de aandelen van zijn BVBA verkopen aan een van zijn kinderen die hem zal opvolgen. Om de prijs te drukken, adviseert u hem om het ‘overtollige geld’ uit zijn BVBA te halen. Kunt u dat optimaliseren door gebruik te maken van het nieuwe vennootschapsrecht (WVV)?

VENNOOTSCHAP - INNOVATIEAFTREK - 23.12.2019

Softwarebedrijf? Al aan de innovatieaftrek gedacht?

U kunt in de vennootschapsbelasting maar liefst 85% van uw netto innovatie-inkomen uit software vrijstellen via de innovatieaftrek. Het jaarverslag van de Rulingcommissie geeft hier ook meer duiding bij. Hoe gaat dit in zijn werk? Aan welke voorwaarden moet uw softwarevennootschap voldoen?

OPZEGVERGOEDING - VARIABEL LOON - 20.12.2019

Telt variabel loon niet altijd mee voor de opzegvergoeding?

Voor de berekening van een opzegvergoeding moet u in principe ook rekening houden met variabel loon, meer bepaald met een gemiddelde van de laatste 12 maanden voorafgaand aan het ontslag. Volgens een recent cassatiearrest moet u het variabel loon echter niet altijd meetellen. Wanneer moet dat dan niet?

BEDRIJFSWAGEN - RSZ - 20.12.2019

CO2 -bijdrage firmawagen: coëfficiënten 2020


BEDRIJFSWAGEN - BELASTBAAR VOORDEEL - 20.12.2019

VAA firmawagen: referentie-uitstoten 2020


SOCIALE VERKIEZINGEN - 20.12.2019

Vanaf 12 à 25 januari geen ontslag meer!

Als u sociale verkiezingen moet organiseren in 2020, is het vanaf 12 à 25 januari a.s. eigenlijk niet meer mogelijk om nog tot ontslag over te gaan. Hoe komt dat?

ONTSLAG OM DRINGENDE REDEN - 20.12.2019

De dringende reden zelf staat niet in de eerste brief!

In de kennisgeving van een ontslag om dringende reden zette een werkgever: “Wij hebben vandaag beslist u wegens bedrog onmiddellijk te ontslaan om dringende reden. De verdere motivering zal u nog toegezonden worden.” Waarom had hij het stukje “wegens bedrog” beter weggelaten?

AANWERVEN - 20.12.2019

Nu tellen of u startbanen moet zoeken in 2020?

Een verplichting die nog steeds bestaat, is dat bedrijven van minstens 50 werknemers voldoende min 26-jarigen in dienst moeten hebben, nl. ten belope van 3% van hun personeelsbestand. Heeft u al nagekeken of u daaraan zal komen voor 2020?

BEDRIJFSWAGEN - ZIEKTE - 20.12.2019

Meer dan één maand ziek, dus firmawagen inleveren?

Als een werknemer langer dan één maand ziek is, heeft u dan altijd het recht om te eisen dat hij zijn firmawagen en eventuele andere voordelen in natura (gsm, laptop, enz.) tijdelijk inlevert, of kunt u dat alleen doen als een policy dit oplegt?

KINDERBIJSLAG - 20.12.2019

De nieuwe Brusselse en Waalse kinderbijslag vanaf 2020

In Vlaanderen is er al een nieuw systeem van kinderbijslag in werking getreden op 1 januari 2019. Op 1 januari 2020 waren Brussel en Wallonië aan de beurt. Voor welke kinderen gelden deze nieuwe systemen en wat houden ze in?

IBO - ARBEIDSONGEVAL - 20.12.2019

IBO’ers vanaf 2020 ‘wettelijk’ verzekerd voor ongevallen

Sinds 1 januari 2020 moeten IBO’ers ‘wettelijk gezien’ verzekerd worden in uw arbeidsongevallenverzekering. Vroeger legde de VDAB echter ook al op om hen voor ongevallen op het werk te verzekeren. Wat is er dan concreet veranderd?

BEDRIJFSLEIDER - PRIVÉFISCALITEIT - 20.12.2019

Uw boekje te buiten bij de verkoop van uw aandelen?

U wilt de aandelen van uw vennootschap verkopen aan een derde, maar uw boekhouder zegt dat de hoge winst die u daarbij maakt privé weleens belast zou kunnen worden. Is dat effectief zo? Hoe gaat u het best te werk?

ALGEMENE VERGADERING - STEMGEDRAG - 20.12.2019

Onthoudingen op de algemene vergadering?

Beslissingen van de algemene vergadering moeten worden goedgekeurd met een bepaalde meerderheid van de stemmen. Wat echter met de zgn. onthoudingen? Tellen die als een tegenstem of niet, en wat wijzigt hieraan door het nieuwe vennootschapsrecht?

DAGELIJKS BESTUUR - BEVOEGDHEDEN - 20.12.2019

Nieuwe regels voor het bestuur van uw vennootschap?

Het nieuwe vennootschapsrecht heeft ook wijzigingen aangebracht aan de regels voor het bestuur van uw vennootschap. Wat verandert er automatisch vanaf 01.01.2020 en wat kunt u zelf nog veranderen wanneer u de statuten wijzigt?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - HERVORMING - 20.12.2019

Laatste fase van de hervorming vennootschapsbelasting!

Voor de meeste vennootschappen treedt vanaf 01.01.2020 (boekjaar 2020 of 2020-21) de derde en laatste fase van de hervorming vennootschapsbelasting in werking. We zetten de maatregelen van deze fase nog even op een rijtje...

JAARREKENING - NEERLEGGING - 20.12.2019

Neerleggingskostprijs jaarrekening 2020?


AUTO VIA VENNOOTSCHAP - 20.12.2019

Winterbanden en uw voordeel auto


AFTREKBARE KOSTEN - 20.12.2019

Kosten van verkoopbevorderend event, hoe zit het nu?

Naar aanleiding van een cassatiearrest van 22.02.2019, is de huidige minister van Financiën teruggekomen op een standpunt van zijn voorganger over de kosten van een publicitair event. Wat is nu de fiscale stand van zaken daarover?

RECHT - BETALING - 19.12.2019

Afronden van cashbetaling en de btw

Sinds 01.12.2019 moet u, als de klant u cash betaalt, het bedrag afronden. Welk bedrag moet u dan vermelden op het kassaticket, de factuur of het btw-bonnetje?

RECHT - BETALING - 19.12.2019

Ook afronden voor uw professionele klanten?

Als winkel of horecazaak moet u voor consumenten sinds 01.12.2019 cashbetalingen verplicht afronden. Geldt dat ook voor uw professionele klanten die u cash willen betalen?

HANDELSPRAKTIJKEN - SOLDEN - 19.12.2019

Moet u garantie toekennen tijdens de solden?

U verkoopt tijdens de solden bepaalde producten tegen sterk verminderde prijzen. Daarbij zijn er ook producten die licht beschadigd zijn. Moet u daarop dan ook garantie toekennen?

RECHT - RECLAME - 19.12.2019

Strengere spelregels voor reclamefolders in de brievenbus?

U overweegt om in uw buurt een folder in de brievenbussen te steken met een speciale promotie voor uw winkel of horecazaak. De regels voor dergelijke folders werden in veel gemeentes de laatste jaren strenger. Wat is er precies van belang?

INTERNET - INSTAGRAM - 19.12.2019

Vijf tips voor de Instagrampagina van uw winkel of horecazaak

Steeds meer middenstanders gebruiken Instagram om foto’s en video’s van hun zaak en hun producten in de kijker te zetten. Deze vijf tips zetten ook ú op weg.

BEDRIJFSPENSIOENVERZEKERING - 18.12.2019

Uw bedrijfspensioenkapitaal vóór uw 65ste opnemen: wanneer mogelijk en wanneer zinvol?

Op welke leeftijd kunt u uw bedrijfspensioenverzekering opnemen? Wanneer is een opname vóór uw 65ste toch nog mogelijk?

Wat zijn daarvan de voor- en nadelen? Is zo’n vervroegde opname ook financieel zinvol als u het geld bv. investeert in vastgoed? Wat zijn de aandachtspunten? Waarom is een inpandgave van uw contract dan meestal een betere strategie?


UITTREDING - 18.12.2019

BV: nu uittreding ten laste van het vennootschapsvermogen mogelijk

De hervorming van het vennootschapsrecht voert in de BV een nieuwe mogelijkheid in om de vennootschap te verlaten. Voortaan kan een aandeelhouder onder bepaalde omstandigheden ten laste van het vennootschapsvermogen uittreden uit de vennootschap.

Hoe wordt die aandeelhouder dan vergoed? Wie betaalt die vergoeding? Is de uittreding in elke BV mogelijk? Wat zijn de spelregels? En wat is het verschil met de geschillenregeling?


BESCHERMING PARTNER - 18.12.2019

Inbreng in de huwgemeenschap of schenking aan uw partner: hoe kiezen?

Als een van de partners een belangrijk eigen vermogen heeft, dan kan het in het kader van een successieplanning interessant zijn om vermogensbestanddelen in te brengen in de huwgemeenschap. Wat zijn daarvan de gevolgen als het dan later toch tot een relatiebreuk komt?

Kan een schenking tussen echtgenoten soms een beter alternatief zijn? Waarom voorziet u dan altijd het best een beding van terugkeer?


SCHENKING - 18.12.2019

Schenking roerende goederen: aanwas, terugval of wettelijk opvolgend vruchtgebruik?

Als u een goed schenkt met voorbehoud van vruchtgebruik, dan dooft dat vruchtgebruik uit bij uw overlijden en wordt de begiftigde volle eigenaar. Hoe kunt u het vruchtgebruik dan toch doen toekomen aan uw partner, als u (samen) de blote eigendom van het goed geschonken heeft aan uw kinderen? Opteert u dan het best voor het wettelijk opvolgend vruchtgebruik, de conventionele terugval of de conventionele aanwas?

BESTUUR - 18.12.2019

Hervorming vennootschapsrecht: bestuur van een NV in een nieuw kleedje

Het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen brengt belangrijke wijzigingen aan op het vlak van het bestuur van een NV.

De NV wordt de rechtsvorm bij uitstek voor grote ondernemingen. Wat zijn dan de verschillen tussen een monistisch bestuur en een duaal bestuur? Kan een NV sinds 1 mei 2019 bestuurd worden door één bestuurder? Verandert er ook iets voor het dagelijks bestuur?


FISCALE GESCHILLEN - 18.12.2019

Was het nu een (on)roerend, een professioneel of een divers inkomen?

Als u sommige media mag geloven, dan voert de fiscus een ware kruistocht tegen particulieren met meerdere vastgoedeigendommen.

Wanneer kan de fiscus vastgoedmeerwaarden of -inkomsten herkwalificeren? Welke interessante uitspraken deden de hoven van beroep daarover recentelijk? Moet u zich nu ook zorgen maken als u een paar panden verhuurt?


FINANCIERING - 18.12.2019

Overnamefinanciering met superdividend: opgelet voor nieuwe balans- en liquiditeitstest

Een overname is een complex en tijdrovend proces. Parallel daarmee moet de transactie ook nog gefinancierd worden. Wat zijn de aandachtspunten bij het structureren van een bankfinanciering? Om de financiering deels te laten dragen door het overnametarget (‘debt push-down’) wordt onder meer vaak gebruikgemaakt van een ‘superdividend’. Beperkt de hervorming van het vennootschapsrecht uw mogelijkheid om die techniek ook in de toekomst te gebruiken?

LIQUIDATIERESERVES - 18.12.2019

In 2020 voor het eerst een liquidatiereserve uitkeren?

In 2020 zullen veel vennootschappen voor de eerste maal een liquidatiereserve kunnen uitkeren waarop maar 5% roerende voorheffing ingehouden moet worden.

Welke liquidatiereserves komen daarvoor precies in aanmerking? Welke gevolgen heeft een uitkering voor de vennootschapsbelasting en met welke vennootschapsrechtelijke regels moet u rekening houden? Is in 2020 een liquidatiereserve uitkeren wel altijd opportuun?


AUTO - BELASTBAAR VOORDEEL - 17.12.2019

Hoeveel voordeel auto in 2020?

De referentie-CO2 -uitstoot om uw voordeel gratis auto te berekenen, stijgt voor 2020 t.o.v. 2019. Wordt uw voordeel dan weer duurder of toch niet?

RECHT - HANDELSPRAKTIJKEN - 17.12.2019

Hoe zit het met cashbetalingen van professionele klanten?

Ondernemers die zakendoen met consumenten, moeten sinds 01.12.2019 cashbetalingen verplicht afronden. Hoe zit dat precies en welke spelregels gelden er als uw b2b-klanten u cash willen betalen?

PERSONEEL - GOEDKOOP BELONEN - 17.12.2019

Via een loonbonusplan twee vliegen in één klap slaan

Wilt u 2020 ook t.a.v. uw werknemers met goede voornemens beginnen, dan kunt u dat doen door een loonbonusplan op te stellen. Daarin stelt u een bepaald doel voorop en als ze dat bereiken, krijgen ze een bonus. Waarom is dit interessant?

SLECHTE BETALERS - AANMANING - 17.12.2019

Wijzigingen op komst voor spelregels bij slechte betalers?

In het parlement ligt een wetsvoorstel voor dat de extra kosten die u mag aanrekenen als klanten uw factuur te laat betalen, aan banden legt. Hoe zit dat precies en moet u daar dan op korte termijn ook effectief rekening mee houden?

VENNOOTSCHAP - AFTREKBARE KOSTEN - 17.12.2019

Voor het nieuwe jaar op restaurant met uw klanten?

Om 2020 goed in te zetten, wilt u in januari met enkele van uw beste klanten gaan lunchen. In welke mate zijn die kosten dan aftrekbaar voor uw vennootschap en kan er eventueel sprake zijn van een privé belastbaar voordeel?

VENNOOTSCHAP - REKENING-COURANT - 17.12.2019

Worden interesten vanaf 2020 sneller als dividend aanzien?

Zo u via uw rekening-courant een vordering op uw BV(BA) heeft, dan moet u vanaf 01.01.2020 meer dan voorheen uitkijken dat de interesten die u op dat voorschot vraagt, niet in een dividend geherkwalificeerd worden. Er verandert vanaf dan nl. het een en ander! Hoe zit dat precies en kunt u daarop anticiperen?

RECHT - SAMENWERKINGSVORMEN - 17.12.2019

Samenwerken met een freelancer, hoe zit dat precies?

U wilt met een freelancer werken om die persoon bv. een aantal vertalingen te laten doen of een website te laten bouwen. Hoe zit zo’n samenwerking in elkaar en welke bepalingen neemt u maar beter op in uw samenwerkingsovereenkomst?

VERKOOP - VOORKOOPRECHT - 17.12.2019

Verkocht zonder rekening te houden met het voorkooprecht?

In steeds meer gevallen is er bij een verkoop een voorkooprecht. Dat kan voorzien zijn in de wetgeving, maar kan ook afgesproken zijn bij bv. een boedelverdeling. Hoe zit dat en wat als dat vergeten werd? De rechter sprak zich uit...

VERZEKERINGEN - BRANDVERZEKERING - 17.12.2019

Vóór, tijdens en na de aankoop verzekerd door brandpolis?

De koper van een gebouw merkt schade op die normaal gezien gedekt is door de brandpolis, bv. waterschade na een storm. Is hij daarvoor dan ook verzekerd indien de schade ontstond vóór het tekenen van de akte?

VLAAMS GEWEST - HUUR - 17.12.2019

Wie heeft recht op nieuwe Vlaamse huurpremie?


MEDE-EIGENDOM - REGLEMENT VAN ORDE - 17.12.2019

Een boete voor wie niet (tijdig) betaalt

Een mede-eigenaar betaalt zijn bijdragen niet, ook niet na een aanmaning. Mag de vereniging van mede-eigenaars dan een boete en/of interest aanrekenen?

FISCAAL - WONING VIA VENNOOTSCHAP - 17.12.2019

Tweede verblijf in vennootschap zonder meer aftrekbaar?

Een klant wil via zijn vennootschap een appartement aan de kust kopen. Hij las immers in de pers dat er weer positieve rechtspraak is die aftrek van de kosten ervan zonder problemen aanvaardt! Is dat zo of zijn er toch nog aandachtspunten?

BTW - VERHUUR - 17.12.2019

Verhuren met btw-optie: hoe moet u precies opteren?

Sinds 1 januari 2019 kunt u ervoor opteren om een nieuw professioneel pand te verhuren met btw. Na de zgn. FAQ van de fiscus, legt een KB van 07.11.2019 nu de manier vast waarop dat precies moet gebeuren. Hoe zit dat precies en moet u een lopende overeenkomst dan desgevallend nog aanpassen?

HANDELSHUUR - HUURHERNIEUWING - 17.12.2019

Uw handelshuurder kan toch elders zijn zaak verderzetten?

Wilt u als handelsverhuurder de huurhernieuwing weigeren, dan kan dat een dure zaak worden. Speelt het daarvoor dan een rol of de huurder nadien in de buurt een soortgelijke zaak begint of kan beginnen en hij dus niet echt schade heeft?

MEDE-EIGENDOM - VERKOOP - 17.12.2019

Een gemeenschappelijk deel (ver)kopen, hoe gaat dat?

De vereniging van mede-eigenaars wil een gemeenschappelijk deel verkopen, bv. een stuk van de tuin of een oude conciërgewoning. Moeten alle mede-eigenaars dan naar de notaris om die akte te tekenen? Hoe gaat dat in zijn werk?

WAALS GEWEST - HUUR - 17.12.2019

Uw huurders in Wallonië willen een cohuur...


VENNOOTSCHAP - 13.12.2019

Een bestuurder aan de deur zetten?

De hervorming van het vennootschapsrecht voorziet in een uitgewerkte regeling voor het ontslag van bestuurders in een BV(BA). Moeten de aandeelhouders vanaf 1 januari 2020 een opzegtermijn naleven en/of een opzegvergoeding betalen wanneer zij een bestuurder willen ontslaan? Zijn de regels anders als de bestuurder statutair benoemd is?

INCASSO FACTUREN - 13.12.2019

Zakendoen met een vennootschap in oprichting?

Onder welke voorwaarden kunt u een contract sluiten met of leveren aan een vennootschap in oprichting? Wat gebeurt er dan als de vennootschap uiteindelijk toch niet opgericht wordt? Verandert het nieuwe vennootschapsrecht iets aan deze regels?

GROEPSVERZEKERING - 13.12.2019

Voldoet uw groepsverzekering aan de rendementsgarantie?

Sinds 2003 bent u als werkgever verplicht om een minimumrendement te garanderen op de premies die u voor uw collega’s in hun groepsverzekering stort. Hoeveel bedraagt die garantie? Moet u die garantie ook bieden op de werknemerspremies? Wat doet u dan het best indien er een tekort blijkt te zijn?

ACTUALITEIT - BOEKHOUDING - 13.12.2019

Hoeveel provisie vakantiegeld aanleggen?

Bij het afsluiten van het boekjaar moet u een provisie voor vakantiegeld aanleggen. Hoeveel is dat? Waarop moet u letten? Wat in geval van een gebroken boekjaar?

ACTUALITEIT - BOEKHOUDING - 13.12.2019

Van kapitaalhoudende BVBA naar een kapitaalloze BV

Op 01.01.2020 wordt de kapitaalhoudende BVBA van rechtswege omgevormd in een kapitaalloze BV. Hoe implementeert u dit in de boekhouding en waar moet u op letten? Kunt u dan ook overgaan tot de uitkering van het kapitaal en de wettelijke reserves?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 13.12.2019

Kmo-tarief: welke voorwaarden?

Om het kmo-tarief vennootschapsbelasting van 20,4% (i.p.v. het standaardtarief van 29,58%) te genieten, moet uw vennootschap aan vier voorwaarden voldoen. Moet u nog stappen ondernemen vóór de afsluiting van uw boekjaar?

PERSONEEL - 13.12.2019

Eenzijdig arbeidsvoorwaarden wijzigen?

De klanten vragen steeds meer flexibiliteit. Mag de bedrijfsleider dan eenzijdig de functie, de plaats van tewerkstelling of het uurrooster van een collega wijzigen? Wat zijn de essentiële arbeidsvoorwaarden die u niet zomaar eenzijdig kunt wijzigen? Kunt u daarover andere afspraken maken in de arbeidsovereenkomst? Kan een tijdelijke wijziging of een wijziging omwille van de economische omstandigheden op meer begrip van de rechter rekenen? Wat kan uw collega doen als hij het met de voorgestelde wijzigingen niet eens is?

RECHT - 13.12.2019

Uw leverancier is failliet: wat nu?

Het recente faillissement van Thomas Cook toonde nog eens aan dat ook grote bedrijven en ondernemingen van wie niemand dat verwacht, failliet kunnen gaan. Wat zijn de gevolgen als een van uw leveranciers failliet gaat? Worden de bestellingen die het bedrijf al geplaatst heeft, dan nog wel geleverd? Wat gebeurt er met het voorschot dat u bij de bestelling al betaalde? Mag u openstaande facturen van die leverancier nog betalen? Moet u een aangifte doen van schuldvordering in het faillissement en hoe gaat u daarbij te werk?

VENNOOTSCHAP - AUTO VIA VENNOOTSCHAP - 13.12.2019

Hoeveel duurder wordt de auto van uw BV(BA) vanaf 2020?

Vanaf in principe 01.01.2020 zal de fiscale aftrek van de auto die uw BV(BA) u ter beschikking stelt, bepaald worden door de zgn. gramformule en dus niet langer variëren volgens ‘vaste CO2 -schijven’. Welke concrete gevolgen zal dat hebben?

VENNOOTSCHAP - VARIA - 13.12.2019

Een kunstwerk verkopen aan uw vennootschap?

Een student koopt een Van Gogh. Een jaar later verkoopt hij het schilderij voor een veel hogere prijs aan een bedrijf waarvan zijn ouders bestuurders zijn. Volgens de fiscus is de meerwaarde belastbaar als divers inkomen. Wat zei de rechter?

BTW - BTW-AFTREK - 13.12.2019

Is ten onrechte aangerekende btw aftrekbaar?

Een NV laat bouwwerken uitvoeren, die haar gefactureerd worden met btw. De aftrek van die btw wordt geweigerd, omdat er met verlegging van heffing gefactureerd had moeten worden. Wat zei de rechter hier onlangs over?

VASTGOED - VARIA - 13.12.2019

Optie, compromis, authentieke akte, hoe zit dat fiscaal?

Wanneer u een gebouw koopt, wordt er normaal gezien eerst een compromis getekend en een tijd later de authentieke akte. Wat is het fiscaal belang van beide aktes en wat met aankoopopties en opschortende en ontbindende voorwaarden?

INVESTERINGEN - MEERWAARDEN - 13.12.2019

Voor boekjaar 2019 kiezen voor gespreide taxatie

Heeft uw BV(BA) in 2019 een investering verkocht met winst die ze gespreid kan laten belasten, dan doet ze daar door de daling van de tarieven vennootschapsbelasting extra voordeel mee! Hoezo, en zit er ook een addertje onder het gras?

CONTROLE EN BETWISTINGEN - 11.12.2019

Nu ook al phishing per sms!


AUTO - FISCALE AFTREK - 11.12.2019

Een tweedehands auto voor uw zaak, hoe zit dat fiscaal gezien?

U wilt een tweedehands auto kopen die u ook voor uw zaak zal gebruiken. Hoe zit dat dan fiscaal gezien? Hoeveel btw betaalt u, op welke termijn kunt u de auto afschrijven en welk percentage van de afschrijvingen en andere kosten is aftrekbaar?

CONTROLE EN BETWISTINGEN - FISCALE CONTROLE - 11.12.2019

Wilt u nu akkoord gaan, anders is het verjaard...

U heeft een controle gehad van de belastingen over 2016. De controleur zou een en ander willen wijzigen aan uw aangifte voor dat jaar en vraagt om een akkoord te tekenen of heeft een bericht van wijziging gestuurd. Moet u daarop ingaan?

CONTROLE EN BETWISTINGEN - 11.12.2019

U protesteert een factuur


AFTREKBARE KOSTEN - BEROEPSMATIG GEDEELTE - 11.12.2019

Een wandelvergoeding voor uw werknemer?


SOCIAAL STATUUT - SOCIALE BIJDRAGEN - 11.12.2019

Deze maand nog snel bijbetalen?

Het jaar is bijna ten einde en u stelt zich de vraag of u nog het best vóór eind december een bijbetaling doet aan uw sociale kas. Kan dat nog nuttig zijn?

BTW-TARIEF - 6% BTW - 11.12.2019

Verwarring troef: zijn het nu 32 of 13 steden?

Het verlaagde btw-tarief van 6% in geval van afbraak en wederopbouw geldt slechts in bepaalde steden en gemeenten. De meesten hebben het dan over 32 steden, maar sommigen spreken steevast van 13 steden. Wat is het nu?

BTW-AFREKENING - OPEISBAARHEID - 11.12.2019

Specifieke regels voor doorlopende diensten

Wat is er van belang voor de zgn. doorlopende diensten inzake het belastbaar feit en de opeisbaarheid van de btw? Wat zegt de Btw daarover precies in haar circulaire van 9 juli 2019?

AUTO - AFTREKBARE BTW - 11.12.2019

Bij verkoop ook slechts btw op 35% van de prijs?

Bij de verkoop van een beroepsmatig gebruikte auto mag u in bepaalde gevallen slechts btw rekenen op 50% van de prijs, omdat de btw ook maximaal voor 50% aftrekbaar is. Wat als bij u de btw slechts voor 35% aftrekbaar was?

BTW-PLICHT - BTW-VRIJSTELLINGEN - 11.12.2019

Btw en tantièmes: hoe zit dat ook weer precies?

Het jaar loopt stilaan weer ten einde en dus wordt binnenkort het jaar 2019 afgesloten. Vaak worden dan ook tantièmes toegekend. Klopt het dat er op die tantièmes dan ook btw betaald moet worden? Hoe zit dat weer precies?

AFTREKBARE BTW - BEROEPSGEBRUIK - 11.12.2019

Btw-aftrek op aankopen van vóór u btw-plichtig werd?

Een klant raadpleegt u omdat hij van plan is een btw-plichtige activiteit op te starten. Hij vraagt u of hij zijn auto en andere zaken die hij reeds bezit, ook nog kan inbrengen en de btw daarop kan recupereren. Hoe zit dat precies?

BTW-TARIEF - 6% BTW - 11.12.2019

Bloemstukken duurder vanaf 01.01.2020?

In de marge van de verlaging van het btw-tarief voor plantgoed, heeft de Btw ook de spelregels voor bepaalde bloemstukken gewijzigd. Hoe zit dat precies?

BTW-AFREKENING - VOORSCHOTTEN - 11.12.2019

De btw en uw kerstavond... 

Uiterlijk op 24 december moet het btw-decembervoorschot ‘betaald’ zijn. U heeft daar een zekere keuze in, maar let wel op met uw btw-aangifte. Even kijken...

AFTREKBARE BTW - RESTAURANTKOSTEN - 11.12.2019

Klinkt de Btw mee op een fantastisch 2020?

U organiseert binnenkort een nieuwjaarsreceptie voor uw personeel en/of uw klanten. Is de btw op de kosten daarvan recupereerbaar of is dat per definitie niet mogelijk? Waarop moet u precies letten?

AUTO - AFTREKBARE BTW - 11.12.2019

Wanneer heeft u 100% btw-aftrek als autoverhuurder?

Is het vanwege het nakende autosalon of eerder door de lekkende nota’s van regeringsonderhandelaars, feit is dat we een aantal vragen binnenkregen over de btw-aftrek van autokosten en de uitzonderingen erop. Even kijken...

EIGEN WEBSITE - JURIDISCH - 10.12.2019

Gaat u wel juist om met cookies?

Wanneer uw website cookies gebruikt, dan gelden er specifieke regels over hoe u uw bezoekers informeert en toestemming vraagt. Wat moet u hierover weten?

WEBDIENSTEN - ONLINE SAMENWERKEN - 10.12.2019

Dropbox Paper, wat kunt u ermee?

Samenwerken met collega’s op afstand wordt steeds meer de norm. Ook Dropbox Paper wil zich profileren als een gemeenschappelijke werkplek voor teams. Maar slaagt deze ook in die opzet?

BEVEILIGING - PRIVACY - 10.12.2019

Hoe onbekend bent u in de incognitomodus?

Hecht u veel belang aan uw online anonimiteit en gebruikt u daarom wel eens de incognitomodus in uw browser? Hoe anoniem bent u dan eigenlijk echt?

WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 10.12.2019

Wat kan TikTok betekenen voor uw bedrijf?

In de overvolle wereld van sociale media bleek er naast Facebook, Instagram, Twitter en Snapchat nog plaats te zijn voor een nieuwe speler. TikTok is bij velen nog onbekend, maar wordt steeds belangrijker onder jonge gebruikers.

EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 10.12.2019

Helpt een chatfunctie uw klanten echt?

Uw klanten hebben regelmatig vragen, opmerkingen, suggesties en misschien zelfs klachten. U zou dan een chatfunctie op uw website kunnen overwegen als extra feedbackkanaal. Is dat een goed idee?

SOFTWARE - BROWSER - 10.12.2019

Geef Chrome-extensies niet te veel vrijheid

Chrome-extensies voegen allerlei nuttige mogelijkheden toe, maar sommige vragen meer vrijheid dan ze eigenlijk nodig hebben. Sinds Chrome-versie 70 kunt u de toestemmingen die u extensies geeft, beter beheren. Hoe gebruikt u deze mogelijkheid.

SOFTWARE - APPS - 10.12.2019

Zo vindt u goedkopere apps


WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 10.12.2019

Er zijn spreadsheets en spreadsheets

Excel is prima voor het bijhouden van klantengegevens, het berekenen van offertes, het opmaken van facturen, het beheer van uw voorraad, het bepalen van uw winstmarges, ... Maar er zijn ook alternatieven met meer mogelijkheden.

WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 10.12.2019

LinkedIn om mensen te rekruteren?

LinkedIn telt ruim 500 miljoen gebruikers wereldwijd. Kunt u dit professionele platform ook gebruiken om nieuwe werkkrachten voor uw zaak te vinden?

E-MAIL - BEVEILIGING - 10.12.2019

Houd uw e-mail veilig

Natuurlijk wilt u niet dat anderen zomaar bij uw e-mail kunnen komen. Welke beveiligingen zijn er mogelijk en hoe maakt u er optimaal gebruik van?

COMPUTER - MOBIEL - 10.12.2019

Behandel uw laptop met zorg

Uw laptop is bedoeld om mee te nemen en op verschillende plaatsen te gebruiken. Maar zo raakt hij ook sneller beschadigd dan een desktopcomputer. Welke fouten moet u zeker vermijden?

WEBDIENSTEN - ONLINE OPSLAG - 10.12.2019

Zo maakt u Google Drive overzichtelijker

De grote (gratis) opslagcapaciteit maakt van Google Drive een ideale plek om uw bestanden te bewaren en te delen, zowel privé als professioneel. Maar hoe zorgt u ervoor dat u ze ook weer snel terugvindt?

CONSUMENT - FINANCIEEL - 10.12.2019

PayPal betaalt uw retourkosten


BELASTINGCONTROLE - 10.12.2019

Mag de fiscus de harde schijf van uw pc kopiëren?

Eind november 2019 kon u in de media lezen dat de fiscus dankzij een recent arrest al uw pc-bestanden zomaar, zonder uw toestemming, zou kunnen kopiëren bij een controle. Wordt dit nu de ‘nieuwe norm’ of is enige nuance op zijn plaats?

GRONDIG ONDERZOCHT - RIZIV - 10.12.2019

Moet het ziekenfonds zorg voor eigen kinderen betalen?

Een thuisverpleger heeft een zoon met een zware handicap die thuiszorg nodig heeft. Hij besluit om die zorg zelf toe te dienen en ze aan te rekenen aan de ziekteverzekering. Volgens het Hof van Cassatie kan dit! Wat onthoudt u hieruit?

GROEPSVERZEKERING - 10.12.2019

Waarom extra premie storten in 2019?

Wie een extra premie in zijn groepsverzekering of IPT wil storten, doet dat uit fiscaal oogpunt het best nog in 2019. Voor wie geldt dit en waarom is dat zo?

BEROEPSGEHEIM - MEDISCH DOSSIER - 10.12.2019

Gedeeld beroepsgeheim: wanneer mag u stukken geven?

Stel, een collega-(huis)arts heeft een van uw patiënten gezien tijdens de wachtdienst en nu blijkt die patiënt een claim in te gaan dienen tegen die huisarts. Deze laatste vraagt stukken op uit het medisch dossier. Mag u die echter wel geven?

SUCCESSIERECHTEN - SUCCESSIEPLANNING - 10.12.2019

Een TIGV toevoegen aan uw scheiding van goederen?

Heel wat ondernemers die gehuwd zijn met scheiding van goederen, gaan daar om fiscale redenen nu een TIGV (toegevoegd intern gemeenschappelijk vermogen) aan toevoegen. Hoe doet u dat en wat is het voordeel daarvan?

PENSIOEN - PENSIOENSPAREN - 10.12.2019

Hoe deed uw pensioenspaarfonds het in 2019?

Wellicht vraagt u zich af hoe uw pensioenspaarfonds het afgelopen jaar gepresteerd heeft. Kunt u (zonder kosten) overstappen naar een ander pensioenspaarfonds of andere pensioenspaarverzekering als u niet tevreden bent?

VERZEKERINGEN - RECHTSBIJSTAND - 10.12.2019

Rechtsbijstand met fiscaal voordeel!

Sinds 01.09.2019 kunt u een rechtsbijstandsverzekering afsluiten die u privé recht geeft op een belastingvermindering van 40%. Hoe zit dat precies?

BELASTINGEN - VARIA - 10.12.2019

Optimaliseer nu uw fiscale aftrek personenbelasting 2019!

Wie minder personenbelasting wil betalen op zijn inkomsten van 2019, kan dat door bepaalde fiscale aftrekbare uitgaven nog uiterlijk op 31.12.2019 te doen! Welke fiscale aftrekken kunt u nog bijsturen en wat brengt fiscaal het meest op?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 10.12.2019

Als 54-jarige pensioenspaarder de ‘fiscale valstrik’ ontwijken!

Starten met pensioensparen doet u het best vóór u de leeftijd van 55 jaar bereikt. Waarom is dat zo? Wat moet u zeker dit jaar doen als u in 2019 de leeftijd van 54 bereikt (heeft) om zo optimaal en fiscaal vriendelijk mogelijk verder te sparen?

BELEGGEN - FONDSEN - 10.12.2019

Belastingvrij switchen van fondsen?


RECHT - VEILIGHEID - 05.12.2019

Wat als een van uw camionettes geflitst werd?

Een van uw arbeiders beging een snelheidsovertreding terwijl hij met uw camionette naar de werf reed. Hoe moet u dan reageren? Kunt u vragen dat uw werknemer de boete betaalt of riskeert u daar zelf voor op te draaien?

PERSONEEL - LOONKOSTEN - 05.12.2019

Wat wijzigde er in de mobiliteitsvergoeding op 01.12.2019?

Arbeiders uit de bouw hebben recht op een mobiliteitsvergoeding voor de tijd die ze besteden aan de verplaatsingen van en naar de werven. Een nieuwe cao heeft een en ander gewijzigd op 01.12.2019. Hoe zit dat juist?

OFFERTES & CONTRACTEN - OVERHEIDSOPDRACHT - 05.12.2019

Wat wijzigt er voor overheidsopdrachten vanaf 01.01.2020?

Wilt u werken voor de overheid uitvoeren, dan gelden er specifieke spelregels. Vanaf 01.01.2020 moet u dan uw offerte in veel gevallen verplicht elektronisch indienen. Hoe zit dat juist en wanneer geldt dat dan?

BTW - WERKEN IN ONROERENDE STAAT - 05.12.2019

In onderaanneming werken voor NL aannemer?


FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 05.12.2019

Wachten met factuur te boeken tot begin 2020?


VARIABEL LOON - 05.12.2019

Doelstelling niet bepaald, bonus wel of niet betalen?

Stel, in het contract komt u een bonus overeen die berekend wordt volgens regels/doelstellingen die u bepaalt. Als u in een jaar geen regels/doelstellingen bepaalt, bent u dan toch een bonus verschuldigd? Een recent vonnis licht toe...

VAKBOND - 05.12.2019

Plots hoort u dat er een vakbondssecretaris (geweest) is... 

Stel, de regionale secretaris van een vakbond heeft zich aangemeld in uw bedrijf, terwijl u van niets wist. Hij blijkt zich naar het lokaal van de vakbondsafgevaardigde begeven te hebben en met hem overlegd te hebben. Kan dat zomaar?

EXTRALEGALE VAKANTIE - 05.12.2019

Extralegale dagen over (door ziekte)... 

Als een werknemer ziek is tot het einde van het jaar en nog extralegale vakantiedagen overheeft, wat gebeurt daar dan mee? Een Europees arrest licht toe...

EINDEJAARSPREMIE - LOON - 05.12.2019

Ook een voorschot op een premie moet u overschrijven!

Na een verzoek in die zin betaalde een werkgever in september al een voorschot ‘in cash’ op de eindejaarspremie. Hij liet de betrokkene ook een kwitantie voor x-aantal euro tekenen. Toch is deze werkwijze af te raden. Waarom?

SOCIALE VERKIEZINGEN - 05.12.2019

Begin 2020 moet u de vakbonden ‘raadplegen’... 

Nadat u de ‘verplichte’ informatie op dag X-60 (die valt tussen 13 en 26 december 2019) bekendgemaakt heeft, moet u uiterlijk op dag X-35 (die valt tussen 7 en 20 januari 2020) de vakbonden ‘raadplegen’ op een aantal punten (niveau van de TBE, de lijst van leidinggevenden, enz.), zo stelt de wet. Wat houdt dit in?

PERSONEELSBELEID - ONTSLAG - 05.12.2019

‘Big Mac’s’ love affair: kunt u ook in België ontslaan?

Stel, een leidinggevende gaat een relatie aan met een ondergeschikte en dat begint de andere werknemers (van de afdeling) te irriteren. Kunt u daartegen optreden, eventueel zelfs met ontslag? Zo’n voorval deed zich onlangs voor bij een bekende buitenlandse hamburgerketen, maar hoe zit dat in België?

RSZ-VERMINDERINGEN - AANWERVEN - 05.12.2019

Aanpassingen Vlaamse kortingen vanaf 2020, dus snel zijn?

De nieuwe Vlaamse regering wil snoeien in de RSZ-doelgroepvermindering voor oudere werknemers (van 55 naar 58 jaar vanaf 2020) én in die voor jongeren (niet meer voor middengeschoolden vanaf 2020). Volgens de overgangsmaatregelen volgt een aanwerving van eind 2019 echter nog het oude regime. Dus?

ONROEREND GOED - AANKOOP - 04.12.2019

Hoe koopt u het best een te verhuren woning aan?

U wilt een woning kopen om ze te verhuren aan particulieren. Koopt u die woning dan beter privé, met uw vennootschap of gesplitst? Welke verschillen zijn er inzake inkomstenbelastingen en de schenking aan of vererving door uw kinderen?

FISCAAL MISBRUIK - 04.12.2019

Fiscaal misbruik: de fiscus is eerst aan zet

In 2012 werd de zgn. antimisbruikbepaling herschreven en vervangen door een nieuwe regeling. Wat heeft een rechter daarover op 01.10.2019 beslist?

REKENING-COURANT - 04.12.2019

Is rc-tegoed omzetten in ‘kapitaal’ fiscaal nog interessant?

Een abonnee vroeg n.a.v. van ons artikel over de nieuwe regels voor de herkwalificatie van interesten vanaf 01.01.2020 (T&A U en uw vennootschap, jg. 12, nr. 2, p. 3, 22.11.2019) of u met het nieuwe vennootschapsrecht de herkwalificatie nog kunt vermijden door het tegoed deels om te zetten in kapitaal. Even kijken...

DAGELIJKS BESTUUR - BEVOEGDHEDEN - 04.12.2019

Uw rol als dagelijks bestuurder in het nieuwe WVV

U zit met meerdere zaakvoerders in uw BV(BA) en om de zaken wat gemakkelijker te maken stelt uw boekhouder voor om een zgn. dagelijks bestuurder aan te stellen? Kan dat dan ook in een BV en wat mag u dan zoal doen?

BEDRIJFSLEIDER - BEVOEGDHEDEN - 04.12.2019

Is het contract wel namens uw vennootschap getekend?

Uw BVBA, die tevens zaakvoerder is in een andere vennootschap, gaat een contract ondertekenen. Waar moet u dan als zaakvoerder rekening mee houden als u uw handtekening plaatst? Volstaat uw handtekening eigenlijk wel?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - 04.12.2019

Aanpassing wet op geheime commissielonen?

Op 22.10.2019 werd aan de minister gevraagd wat de gevolgen zijn van het recente arrest van het Grondwettelijk Hof over de aanslag geheime commissielonen. Wat heeft hij geantwoord?

ONKOSTENVERGOEDING - 04.12.2019

Een belastingvrije wandelvergoeding?


PERSONEEL - STUDENTEN - 04.12.2019

Uw jobstudent werkt meer dan 475 uur

Uw jobstudent bereikt de grens van 475 uur voor dit jaar, maar u zou hem tijdens de drukke eindejaarsperiode graag toch extra laten werken. Kan dat en zijn die extra uren voor u dan veel duurder?

VERZEKERINGEN - BA UITBATING - 04.12.2019

Een klant glijdt uit in uw winkel, uw ‘fout’?


PERSONEEL - AANWERVEN - 04.12.2019

In Vlaanderen een jongere of oudere aanwerven


PERSONEEL - STUDENTEN - 04.12.2019

Jobstudent met meer dan 475 uur verliest kinderbijslag?

Een jobstudent werkte dit jaar reeds 475 uur bij u en u zou hem nog meer willen laten werken. Hij vraagt zich af of hij dan minder zal verdienen voor die uren en of dit voor zijn ouders dan gevolgen heeft voor de kinderbijslag of fiscale aftrek.

PERSONEEL - VAKANTIE - 04.12.2019

Kunt u zelf de brug maken met feestdagen?

Het is misschien nog vroeg om aan te denken in een zaak met maar een beperkt aantal werknemers en toch... In 2020 zijn er twee feestdagen die kunnen dienen om ‘de brug te maken’. Wist u al dat u dat ook kunt doen (lees: ‘de brug maken’) met feestdagen die in een weekend vallen? Even kijken hoe dit werkt...

VENNOOTSCHAP - BELASTBARE VOORDELEN - 04.12.2019

Een nieuwe smartphone als kerstcadeau van uw BVBA?

Uw BVBA koopt tijdens de eindejaarsperiode een nieuwe smartphone die u zowel beroepsmatig als privé gaat gebruiken. Hoe zit dat dan met de fiscale aftrekbaarheid daarvan? Hoe wordt u belast op het privégebruik en wat met de btw-aftrek?

FISCAAL - AUTOKOSTEN - 04.12.2019

Ook nieuwe aftrekregels vanaf 2020 voor huidige auto?

Het percentage waartegen u de autokosten kunt aftrekken, is vanaf 2020 afhankelijk van de concrete CO2 -uitstoot van de auto en dus niet langer van ‘vaste CO2 -schijven’. Deze nieuwe berekening, aan de hand van de zgn. gramformule, zal in principe ook gelden voor uw huidige wagen. Welke gevolgen zal dat hebben?

BUROTICA - INTERNET - 04.12.2019

Ideeën ‘stelen’ voor uw website, hoe ver kan dat gaan?

Om te bepalen hoe uw website eruit zal zien, gaat ook u wellicht eens kijken naar de websites van uw concurrentie. Mag u dan de opbouw en het uitzicht van zo’n website overnemen en wanneer gaat dat te ver?

SLECHTE BETALERS - INCASSO - 04.12.2019

Een slechte betaler betaalt ook extra aan de fiscus...

Een leverancier of klant protesteert uw factuur en u wilt die voor de rechtbank brengen. Los van alle kosten van zo’n rechtszaak moet hij mogelijk nadien ook nog aan de fiscus betalen. Hoezo en wat is er daarbij van belang?

BTW - AFTREKBAARHEID - 04.12.2019

Oude stock schenken aan een goed doel, wat met de btw?

Met de kerstperiode in aantocht wilt u uw goed hart tonen en zou u wat van uw oude stock brillen of kleding bv. willen schenken aan een goed doel. Moet u daarop dan toch btw betalen of is die regeling versoepeld?

SOCIALE BIJDRAGEN - 04.12.2019

Nu uw sociale bijdragen tijdig betalen!

Vooral nú op het einde van het jaar kunt u er maar beter voor zorgen dat uw sociale bijdragen op tijd (lees: op 31.12.2019) betaald zijn. Waarom is dat zo?

PERSONEEL - SOCIAAL VOORDEEL - 02.12.2019

Welk eindejaarsfeestje laat u beter door de fiscus sponsoren?

December en januari zijn traditioneel de maanden waarin u voor uw personeelsleden een receptie of feestje houdt. Zijn deze kosten fiscaal aftrekbaar en kunt u de btw recupereren? En zo ja, hoe optimaliseert u dat dan?

BTW - BTW-AFTREK - 02.12.2019

Verhuur met btw-optie en aftrek historische btw

Huurcontracten voor beroepsmatig gebruikte panden kunnen sinds 01.01.2019 vallen onder de btw-optie. Hierdoor ontstond mogelijk een recht op (gespreide) aftrek van de historische btw. Wat is er belangrijk voor uw aangifte die u in januari 2020 moet indienen?

INVESTERINGEN - AFSCHRIJVINGEN - 02.12.2019

Uw afschrijvingspercentages wijzigen?

U zou sommige bestaande of nieuwe investeringen sneller of trager willen afschrijven dan tot nu toe om bv. uw balans op te smukken of uw belastbaar resultaat te beïnvloeden. Mag u dat zomaar of kan de fiscus daar moeilijk over doen?

PERSONEEL - VARIA - 02.12.2019

Wat wijzigde er op 01.12.2019 aan de kmo-portefeuille?

Op 01.12.2019 daalde de steun die een kmo kan genieten via de zgn. kmo-portefeuille. En vanaf 01.01.2020 bedraagt het maximale steunplafond per kalenderjaar € 7.500. Hoe kunt u dan nog het ‘oude systeem’ maximaliseren?

INVESTERINGEN - GESPREIDE TAXATIE - 02.12.2019

Verlenging herbeleggingstermijn wegens overmacht?

Een NV realiseert een meerwaarde die ze gespreid wil laten belasten. Ze slaagt er niet in om binnen de herbeleggingstermijn voldoende te investeren en wijt dit aan overmacht. Wat zei de rechter hierover?

PRIVÉ - BELASTINGVERMINDERING - 02.12.2019

Privé naar een ander gewest verhuizen: fiscale gevolgen?

U bent van plan om binnenkort naar een ander gewest te verhuizen. Hoe zit het dan eigenlijk met de gewestelijke fiscale voordelen van de woonbonus of wooncheque, de belastingvermindering voor dienstencheques en het belastingkrediet voor een win-winlening of een ‘prêt coup de pouce’?

VENNOOTSCHAP - KAPITAAL - 02.12.2019

Is een kapitaalvermindering fiscaal misbruik?

Een vennootschap vermindert in 2013 haar kapitaal. De fiscus beschouwt de kapitaalvermindering als fiscaal misbruik en hij onderwerpt ze aan roerende voorheffing (rv). Was dat volgens de rechter terecht?

NIET-CONCURRENTIE - 02.12.2019

Niet-concurrentiebeding: wanneer zinvol en hoe aanpakken?

U las het onlangs ook in de media. Hoewel het mandaat van de CEO van bpost afloopt, kan hij toch aanspraak maken op een niet-concurrentiebeding met een vergoeding van € 500.000. Welke spelregels moet u zoal naleven als de bedrijfsleider met bepaalde collega’s een niet-concurrentiebeding wil afspreken? Hoe kunt u vermijden dat u de voorziene vergoeding moet betalen, als u uiteindelijk op het beding toch geen beroep wilt doen?

GROEPSVERZEKERING - 02.12.2019

Uw groepsverzekering aanpassen aan het eenheidsstatuut: in 2020 werk van maken?

Wat zijn de gevolgen van het eenheidsstatuut voor uw groepsverzekering? Mag u vandaag nog nieuwe plannen starten die een onderscheid maken tussen arbeiders en bedienden? Wat moet u ondernemen als een bestaand plan discrimineert? Moet het bedrijf dan in de toekomst effectief aan elke werknemer hetzelfde aanvullend pensioen aanbieden of is er toch nog ‘speelruimte’? Gelden dezelfde regels als het bedrijf daarnaast ook andere verzekeringen aanbiedt?

OFFERTE - 02.12.2019

De klant doet aan ‘cherrypicking’ in uw offerte?

Kan uw klant de kersen uit de taart pikken en slechts een gedeeltelijke bestelling plaatsen, wanneer u een scherpe offerte gemaakt heeft voor een aanzienlijke levering? Kan de klant ook een gedeelte opeisen van een globale korting die u in uw offerte voorzien heeft?

FACTUUR - 02.12.2019

Nieuwe btw-nummers in Nederland?

Vanaf 1 januari 2020 moeten Nederlandse btw-plichtigen met een eenmanszaak een nieuw btw-nummer gebruiken. Welke praktische gevolgen heeft dat voor u in België?

VRIJGESTELDE RESERVES - 02.12.2019

Binnenkort uw vrijgestelde reserves mobiliseren tegen een gunsttarief?

In 2020 of 2021 kunt u bepaalde vrijgestelde reserves mobiliseren tegen een gunsttarief van 15%. De fiscus heeft daarover recentelijk ook een circulaire uitgebracht (Ci.RH. 2019/C/24, 19.03.2019) . Welke reserves komen in aanmerking en welke niet? Kunt u de gemobiliseerde reserves ook gebruiken om een liquidatiereserve aan te leggen? Als u de opgenomen reserves herinvesteert, geniet u een nog voordeliger tarief van 10%. Welke bijzondere regels gelden er voor die herinvestering?

ANTIMISBRUIKBEPALING - 02.12.2019

Kan een kapitaalvermindering fiscaal misbruik uitmaken?

Eén van de fiscale maatregelen die de regering-Di Rupo genomen heeft, was het schrijven van een nieuwe algemene antimisbruikbepaling. In een arrest van 01.10.2019 heeft het hof van beroep te Gent zich uitgesproken over de toepassing van die bepaling op een kapitaalvermindering.

Wat hebben de rechters precies beslist en wat is de relevantie van het arrest voor belastingontwijkende constructies uit het verleden en het heden?


BEROEPSKOSTEN - 02.12.2019

Beperking aftrekbaarheid disconto op niet-afschrijfbare activa

Als u vaste activa verwerft met een betalingsuitstel waarvoor u geen of een abnormaal lage rente betaalt, dan kunt u op grond van de boekhoudkundige verwerking van die verrichting niet-bestaande kosten creëren die u vervolgens fiscaal in mindering brengt. Hoe werkt dat precies?

Wat verandert de hervorming van de vennootschapsbelasting voor de toepassing van deze techniek wanneer u niet-afschrijfbare activa aankoopt?


VAKANTIE - 02.12.2019

Vakantiedagen overdragen naar 2020?

Kunnen u en uw collega’s nog resterende vakantiedagen overdragen naar volgend jaar? Kunt u daarover een overeenkomst sluiten? Zijn de regels anders wanneer het om bijkomende vakantiedagen en adv-dagen gaat?

BEMIDDELING - 02.12.2019

Bemiddeling in de M&A-praktijk

Bemiddeling is niet langer een onbekende in het juridische landschap. Bij bemiddeling is het kernbegrip niet ‘conflict’, maar wel ‘communicatie’. Een duidelijke en heldere communicatie is in het kader van een bedrijfsoverdracht bijzonder nuttig.

Bemiddeling kan zowel plaatsvinden onder de vorm van een formeel proces met een duidelijk wettelijk kader, als onder de vorm van een vrijwillig gesprek tussen partijen, gestructureerd conform het bemiddelingsmodel en waarbij de bemiddelingsvaardigheden toegepast worden.


INTERNATIONAAL - 02.12.2019

Cassatie bevestigt standpunt RSZ toekenning beroepsinkomsten uit het buitenland

De RSZ zorgde voor onrust door zijn definitie van het ‘loonbegrip’ aan te passen. Waar voorheen slechts socialezekerheidsbijdragen verschuldigd waren als er een ‘loonkost’ ten laste van de Belgische werkgever lag, lijkt die voorwaarde nu minder zwaar door te wegen. Wat zijn de gevolgen als u en uw collega’s ‘equity incentives’ verkrijgen vanwege een buitenlandse vennootschap? Wat zei het Hof van Cassatie onlangs daarover? Wat is er daarnaast op fiscaal vlak in 2019 veranderd?

DIENSTEN - 02.12.2019

Maakloon: levering of dienst?

De juiste kwalificatie van een verrichting als een levering of een dienst is zeker in een grensoverschrijdende context van groot belang. In een recente circulaire (Ci.RH. 2019/C/97, 27.09.2019) heeft de Btw nu het een en ander verduidelijkt. Wanneer is er sprake van maakloonwerk en wanneer van een levering? Wat zijn dan de regels voor de btw-plaatsbepaling?

HUUR - INDEXERING - 02.12.2019

De ‘nieuwe’ index bij woninghuur...

Sinds 2019 is er in Vlaanderen een nieuw Woninghuurdecreet en dus is het stilaan tijd voor de eerste indexering. Is die hetzelfde als in Brussel en Wallonië?

BANK - LENING - 02.12.2019

Banken gaan op de rem staan voor uw woonfinanciering

Wie een hypothecaire lening wil sluiten voor zijn woning, heeft daarvoor ook ‘eigen middelen’ nodig. De banken stellen immers tegenwoordig bepaalde grenzen aan het bedrag dat u mag lenen. Hoe zit dat en is afwijken mogelijk?

GEMEEN HUURRECHT - HUURDERS - 02.12.2019

Een zelfstandige wil bij u huren: welk bewijs van inkomen?

Een zelfstandige wil bij u een huurcontract sluiten. In dat geval mag u die – ook als het gaat om een woninghuur – een bewijs van inkomen vragen. Welk document vraagt u het best conform de GDPR?

MEDE-EIGENDOM - VOLMACHT - 02.12.2019

Zijn de volmachten voor de algemene vergadering geldig?

Een mede-eigenaar geeft een volmacht aan een andere persoon, maar die blijkt afwezig op de vergadering of heeft zelf te veel volmachten. Hoe gaat u daar als syndicus mee om op een correcte manier?