FISCAAL - WONING VIA VENNOOTSCHAP - 17.12.2019

Tweede verblijf in vennootschap zonder meer aftrekbaar?

Een klant wil via zijn vennootschap een appartement aan de kust kopen. Hij las immers in de pers dat er weer positieve rechtspraak is die aftrek van de kosten ervan zonder problemen aanvaardt! Is dat zo of zijn er toch nog aandachtspunten?

Buitenverblijf in vennootschap

Fiscus doet daar moeilijk over. Dat klopt! De fiscus tracht immers heel vaak de kosten van zo’n buitenverblijf, dat u koopt via uw vennootschap, te verwerpen in hoofde van uw vennootschap. Die kosten zijn volgens hem nl. niet gemaakt om belastbare inkomsten te verkrijgen of te behouden.

Rechter in Gent ziet dat anders. De zaak in kwestie ging over de aankoop door een vennootschap van een appartement aan zee dat door de zaakvoerder voor 100% privé gebruikt werd. De kosten voor aankoop, onderhoud, enz. werden afgetrokken als beroepskosten bij de vennootschap, terwijl de zaakvoerder het appartement kosteloos ter beschikking kreeg.

Waardecreatie en winst op termijn is voldoende! Dat was wat de rechter oordeelde! Elke investering die een vennootschap doet en die erop gericht is waarde te creëren, voldoet aan de voorwaarden voor fiscale aftrek. Ook al zijn er door de gratis terbeschikkingstelling van het appartement aan de zaakvoerder geen inkomsten voor de vennootschap, toch is er nog steeds een potentiële meerwaarde op lange termijn en dat volstaat voor de aftrekbaarheid van de kosten (Gent, 03.12.2019) .

Goed nieuws dus? Ja, dit arrest kunt u alleszins tegen uw controleur gebruiken als die moeilijk zou doen. Anderzijds blijft het toch belangrijk om uw dossier goed te onderbouwen, zo u echt stevig in uw schoenen wilt staan.

Klassieke aandachtspunten blijven

Link met inkomsten blijft nodig. Het basisartikel waarin staat dat kosten maar fiscaal aftrekbaar zijn als ze gemaakt worden om belastbare inkomsten te verkrijgen, blijft van toepassing (art. 49 WIB 92) . Is dat niet het geval, dan kan de rechter nog altijd een negatieve uitspraak doen. Zo bv. ook nog in een dossier waaruit bleek dat de inkomsten uit verhuurde appartementen niet voldoende waren om de kosten te dekken en dus de investering op lange termijn niet rendabel was (Gent, 13.02.2018) .

Tip 1. Veiligheidshalve moet uw klant het best nog altijd kunnen aantonen dat zijn vennootschap de kosten van het buitenverblijf ten laste neemt om inkomsten te verkrijgen of te behouden.

Tip 2. Een verband tussen de kosten en de activiteit van de vennootschap is wel niet langer een noodzakelijke voorwaarde voor de aftrek van de kosten (Cass., 12.06.2015) .

Economisch belang voor de vennootschap. Niet alleen het verkrijgen/behouden van inkomsten is relevant, er moet ook een economisch belang voor de vennootschap zijn: kosten zijn maar aftrekbaar als zij passen in het winstoogmerk van de vennootschap (Cass., 21.06.2019) . De kosten van een pand in de vennootschap zijn dus niet aftrekbaar als de verrichting uitsluitend de persoonlijke belangen van de zaakvoerder dient.

Zgn. bezoldigingstheorie als plan B? Het economisch belang voor de vennootschap kan, bij afwezigheid van concrete inkomsten of concrete rentabiliteit, gevonden worden in de bezoldigingstheorie. Een gratis ter beschikking gesteld buitenverblijf kan nl. onderdeel zijn van de vergoeding voor de zaakvoerder, in ruil voor werkelijke prestaties voor de vennootschap.

Tip.  Laat uw klant in de verslagen van de jaarvergadering opnemen dat het (nieuwe) voordeel gratis woonst een tegenprestatie is voor zijn (extra) werk in de vennootschap dat er bv. voor zorgt dat de omzet van de vennootschap gestegen is ten opzichte van voorheen.

Onlangs oordeelde een rechter inderdaad dat de kosten aftrekbaar zijn als het appartement op termijn winst kan opleveren, zelfs al wordt het verblijf enkel privé gebruikt. Hij staat echter nog sterker indien hij belast wordt op een voordeel alle aard en aantoont dat de kosten de tegenprestatie van zijn werk vormen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878