Alle domeinen

2020 - Januari

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - AUTO VIA VENNOOTSCHAP - 28.01.2020

Een auto kopen in het buitenland?

U bent van plan om via uw vennootschap een auto aan te kopen in het buitenland. Hoe zit dat dan met invoerrechten en de btw en hoe moet u het voordeel van alle aard (VAA) auto berekenen?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - NIEUWE VENNOOTSCHAP - 28.01.2020

Welke gunstmaatregelen voor startende vennootschap?

Heeft u nog niet zo lang geleden een BV opgericht, dan komt die normaal gezien in aanmerking voor een aantal startersgunstmaatregelen. Welke dan, wat zijn de voorwaarden en wanneer, en hoelang heeft uw vennootschap er recht op?

AUTO VIA VENNOOTSCHAP - 28.01.2020

Een eigen bijdrage in het VAA auto?

U betaalt aan uw vennootschap een eigen bijdrage voor het voordeel alle aard (VAA) auto. Wat is dan volgens de fiscus en de rechtspraak het gevolg voor de aftrek van de autokosten door uw vennootschap?

INVESTERINGEN - 28.01.2020

Het fiscaal beste investeringsmoment?


AUTO VIA VENNOOTSCHAP - 28.01.2020

Minimaal bedrag VAA auto voor 2020


VENNOOTSCHAPSBELASTING - AFSCHRIJVINGEN - 28.01.2020

Degressief afschrijven op verhuurde investeringen, mag dat?

Een immovennootschap schrijft degressief af op een aantal panden die ze verhuurt. Volgens de fiscus kan dit niet, maar wat vond de rechter daarvan op 26.11.2019? Welk belang heeft die beslissing nu nog voor u en wat met de investeringsaftrek op verhuurde investeringen?

UBO-REGISTER - 28.01.2020

Moet u na de UBO-registratie nog iets doen?

U of uw boekhouder heeft verleden jaar tijdig de verplichte UBO-registratie van uw vennootschap in orde gebracht. Bent u er dan voorgoed van af of moet u soms nog iets doen?

BEDRIJFSLEIDER - SOCIAAL STATUUT - 28.01.2020

Hoeveel sociale bijdragen in 2020?


PERSONEEL - AANWERVEN - 28.01.2020

Wat wijzigt er als er een IBO’er bij u aan de slag is?

U heeft wellicht ook al gehoord van een zgn. IBO of ‘individuele beroepsopleiding’. Hoe voordelig is het om iemand via dat statuut aan te werven? Wat is er sinds 1 januari 2020 gewijzigd i.v.m. de verzekering voor arbeidsongevallen?

SOCIAAL STATUUT ZELFSTANDIGE - PENSIOEN - 28.01.2020

Hoe zit het met het minimumpensioen als zelfstandige?

Er is bij de regeringsvorming veel te doen over de uitbreiding van het minimumpensioen. Ook nu bestaat er al een minimumpensioen voor zelfstandigen, maar daar heeft u niet altijd recht op. Hoe zit dat precies?

FISCAAL - BTW - 28.01.2020

Hoe houdt u de sponsoring fiscaal vriendelijk?

U wordt als winkelier of horecazaak benaderd door een plaatselijke voetbalploeg. In ruil voor sponsoring willen ze de naam van uw zaak opnemen op de sponsorlijst die ze publiceren of op hun truitjes. Wat is er in zo’n geval fiscaal gezien van belang?

RECHT - OFFERTES & CONTRACTEN - 28.01.2020

De klant een herstelbon laten tekenen, wanneer van belang?

Een klant brengt een herstelling binnen. Heeft het dan zin om hem in plaats van een ontvangstbewijs te geven, een ‘herstelbon’ te laten ondertekenen? In welke situaties kan dat van pas komen?

ECHTSCHEIDING - 28.01.2020

Minder inkomsten, minder alimentatie?

Misschien betaalt ook u na een echtscheiding een aanzienlijk bedrag aan alimentatie. Kan die alimentatie aangepast worden als u minder gaat verdienen, bv. omdat u beslist om het als zelfstandige wat kalmer aan te doen? Krijgt u mogelijk ook de rekening gepresenteerd als uw onderneming het plots nog een stuk beter begint te doen? Gelden er andere regels als u door onderlinge toestemming gescheiden bent?

SUCCESSIEPLANNING - 28.01.2020

Zorgvolmacht en levensverzekering

Als u een of meer personen wilt aanduiden die uw vermogen kunnen beheren wanneer u onbekwaam wordt, dan is de zorgvolmacht het antwoord. Al meer dan 126.000 Belgen lieten een zorgvolmacht opmaken. Van het regelen van eenvoudige bankzaken tot het verkopen of schenken van uw bezittingen: u bepaalt zelf hoe ver de lasthebber mag gaan. Mag uw lasthebber echter ook de begunstiging van een levensverzekering wijzigen? En wat met uw andere rechten als verzekeringnemer, zoals het recht om de levensverzekering te beëindigen (afkoop)?

NIEUW SAMENGESTELDE GEZINNEN - 28.01.2020

Kinderen en nieuwe partner beschermen?

Omdat de langstlevende echtgenoot enkel het vruchtgebruik van de nalatenschap verkrijgt en omdat de niet-gemeenschappelijke kinderen dit vruchtgebruik kunnen laten omzetten, is de langstlevende vaak onvoldoende beschermd. Als u de volle eigendom toekent aan uw partner, benadeelt u echter uw kinderen. Hoe kunt u uw partner beter beschermen zonder uw kinderen te benadelen?

MEDE-EIGENDOM - 28.01.2020

Uw appartementsgebouw heropbouwen?

Als u aan zee een appartement bezit, dan krijgt u misschien vroeg of laat van een promotor een voorstel om het gebouw af te breken en te vervangen door een nieuwbouw. Of misschien verkiest u zelf een nieuwbouw boven een grondige renovatie om het pand energiezuinig te maken? Wie beslist daarover en met welke meerderheid? Kunnen de mede-eigenaars verplicht worden om tegen hun zin mee te investeren? Zijn de regels dezelfde als de verzekering na een brand de schade vergoedt?

HANDELSHUUR - 28.01.2020

Uw huurder vraagt geen hernieuwing?

Zoals u weet is er vandaag in bepaalde winkelstraten heel wat leegstand. Wat kunt u zoal ondernemen als uw huurder vergeet om tijdig de hernieuwing van de handelshuur te vragen? Wat zijn de gevolgen als u niets onderneemt en als uw huurder het pand gewoon verder blijft gebruiken? Kunnen u of uw huurder de overeenkomst daarna gewoon opzeggen? Wat zijn uw rechten als u uw huurder na 36 jaar stilzwijgend het pand verder laat gebruiken?

BELEGGEN - 28.01.2020

Een ‘high yield’-fonds?

Waarop moet u zoal letten als uw bankier u voor het obligatiegedeelte van uw portefeuille een ‘high yield’-fonds aanraadt, omdat andere obligaties toch ‘niets opbrengen’?

SUCCESSIEPLANNING - 28.01.2020

Scheiding van goederen: toch keuzebeding?

Ten gevolge van de hervorming van het huwelijksvermogensrecht kunnen echtgenoten gehuwd met scheiding van goederen nu soms toch ook een keuzebeding opnemen in hun huwelijkscontract. Wanneer is dat mogelijk? Welke belangrijke en voordelige fiscale gevolgen heeft de uitwerking van de huwelijksvoordelen dan voor onverdeelde goederen? Kunnen echtgenoten gehuwd met een gemeenschapsstelsel een gelijkaardig voordeel realiseren?

BELEGGEN - 28.01.2020

Uw portefeuillebeheerder doorgelicht

De Belgische beurs sloot 2019 af met een winst van 25%. Een schril contrast met de prestatie van een jaar eerder. De rest van de aandelenbeurzen deed het door de band genomen ook goed tot zeer goed. Met obligaties viel er – tegen de verwachting in – zelfs toch weer wat geld te verdienen. Ook het goud was in goeden doen. Kortom, iedereen winnaar en een ‘grand cru’-jaar voor beleggers?

FACTUUR - AANMANING - 28.01.2020

Wanneer loont het de moeite om naar de rechter te stappen?

Veel kmo’s stappen nooit naar de rechter voor het invorderen van hun facturen, zo kwam in de media. Vanaf wanneer loont het de moeite om dat toch te doen en wanneer is inderdaad het sop de kool niet waard?

FISCAAL - EXTRALEGAAL PENSIOEN - 28.01.2020

Nog verder aan pensioensparen doen na uw 60ste?

U doet al geruime tijd aan pensioensparen. Onlangs vertelde iemand u echter dat pensioensparen na uw 60ste niet meer nuttig is. Klopt die bewering wel of geldt net het omgekeerde, nl. dat u na uw 60ste juist wel verder moet blijven storten?

FISCAAL - AUTOKOSTEN - 28.01.2020

Gemiddelde brandstofkosten voor 2019


SOCIAAL STATUUT ZELFSTANDIGE - SOCIALE BIJDRAGEN - 28.01.2020

Sociale bijdragen vanaf nu zeker op tijd betalen!


REKENING-COURANT - 28.01.2020

Hoeveel interesten op uw rc vragen?

Voor uw lening via rc aan uw vennootschap, kunt u interesten vragen. Voor zover die zgn. marktconform zijn, zijn ze voor uw vennootschap aftrekbaar en bij u belast tegen 30% rv. Wat is er evenwel sinds 1 januari 2020 veranderd aan dat begrip ‘marktconform’?

FISCAAL - VENNOOTSCHAPSBELASTING - 28.01.2020

Voor boekjaar 2019 het kmo-belastingtarief genieten

Wilt u voor het voorbije boekjaar 2019 het ‘verlaagd’ vennootschapstarief genieten, dan is het nu tijd om te checken of uw BV(BA) aan de voorwaarden daartoe voldoet. Welke zijn dat ook alweer en kunt u nu – begin 2020 – nog het een en ander bijsturen, mocht dat nodig zijn?

VENNOOTSCHAP - KAPITAAL - 28.01.2020

Kunt u het kapitaal van uw BV(BA) nu uitkeren?

Sinds 1 januari 2020 is het zgn. verplichte kapitaal in een BV(BA) afgeschaft. Betekent dit nu dat u het zgn. volgestorte deel ervan (zo’n € 12.400) ‘zonder meer’ belastingvrij uit de BV(BA) kunt halen en aan uzelf kunt uitkeren? Hoe zit dat?

VASTGOEDMAKELAAR - PRIVACY - 27.01.2020

Klantengegevens, de GDPR en bewaringstermijnen...

Onlangs kreeg een vastgoedbedrijf een enorme boete op basis van de GDPR-verordening, omdat het de klantengegevens te lang bewaarde. Hoe zit dat precies? Hoelang mag u de gegevens bewaren om geen risico te lopen?

MEDE-EIGENDOM - ALGEMENE VERGADERING - 27.01.2020

De vergadering op korte termijn samenroepen?


REGISTRATIERECHTEN - GEZINSWONING - 27.01.2020

Onroerend én roerend samen verkopen, hoe zit dat fiscaal?

Een kandidaat-koper van een pand is ook geïnteresseerd in de inrichting ervan of de aanwezige installatie (bij een industrieel pand). Zoals u weet, zijn er op de prijs van de roerende goederen geen registratierechten. Enkele aandachtspunten...

VLAAMS GEWEST - REGISTRATIERECHTEN - 27.01.2020

Wat met het Vlaamse abattement en de meeneembaarheid?

In Vlaanderen koopt u sinds 1 januari 2020 uw enige gezinswoning tegen nog maar 6% registratiebelasting. Kan dat goedkope tarief dan ook nog verder verminderd worden als het gaat om een bescheiden woning of door meeneembaarheid?

ONROEREND GOED - WONING - 27.01.2020

Welke normen gelden er voor een woning sinds 2020?

De normen voor woningen werden sinds 2020 in Vlaanderen strenger. Hoe weet u of de woning die u bezit wel nog voldoet aan alle normen en loopt u een risico als dat niet het geval is? Wat is er daarbij precies van belang?

MEDE-EIGENDOM - STATUTEN - 27.01.2020

Slechte betalers aanpakken als er niets in de statuten staat?

Sinds 1 januari 2019 kan de VME enkel extra boetes en/of interesten aanrekenen aan mede-eigenaars die niet tijdig betalen als dit in de statuten staat. Een abonnee vroeg of de VME zonder zo’n bepaling dan niets extra’s kan vragen. Hoe zit dat?

VERKOOP - KADASTRAAL PLAN - 27.01.2020

Wegwijs in nieuwe ‘look’ van het kadastraal plan


WONINGHUUR - HERSTELLINGEN - 27.01.2020

Huurder blijft in ongeschikte woning?

Uw huurwoning wordt ongeschikt of onbewoonbaar verklaard. Wat gebeurt er dan met uw huurder tijdens de uitvoering van de noodzakelijke werken?

ONROEREND GOED - BURENHINDER - 27.01.2020

Aangifte tegen 25 mei 2020 voor camera aan uw voordeur?

U heeft een bewakingscamera geplaatst bij uw woning of u overweegt om dat in de toekomst te doen. In dat geval is mogelijk tegen 25 mei 2020 een aangifte nodig op basis van de Camerawet. Hoe zit dat precies?

BEDRIJFSLEIDER - WONING VIA VENNOOTSCHAP - 27.01.2020

Optimaliseer uw voordeel alle aard (VAA) gratis woonst

Bij een ‘gemengd’ gebruikt pand wordt het kadastraal inkomen (ki) doorgaans op basis van de gebruikte oppervlakte opgesplitst om het VAA gratis woning te berekenen. Meestal is het echter interessanter om dat op een andere manier te doen...

VENNOOTSCHAP - AUTO VIA VENNOOTSCHAP - 27.01.2020

Elektrische auto en gebroken boekjaar

Sinds 01.01.2020 zijn de fiscale regels i.v.m. de aftrek van autokosten gewijzigd. Wat wijzigde er aan de aftrek van autokosten van elektrische wagens? En wat indien uw vennootschap een gebroken boekjaar heeft?

ACTUALITEIT - VENNOOTSCHAP - 27.01.2020

Liquidatiereserves uitkeren of een VVPR-bis-dividend?

Op de komende jaarvergadering over het boekjaar 2019 zullen veel vennootschappen de liquidatiereserve van het boekjaar 2014 kunnen uitkeren met een roerende voorheffing (rv) van maar 5%. Wat met de uitkering van andere liquidatiereserves en waarom is een VVPR-bis-dividend soms beter?

BEDRIJFSLEIDER - SOCIALE BIJDRAGEN - 27.01.2020

Nu reeds uw sociale bijdragen 2020 bijsturen?

Door de verhoging van de minimumbezoldigingsvereiste om het verlaagd tarief in de vennootschapsbelasting te genieten, zijn de voorlopige sociale bijdragen voor 2020 mogelijk te laag. Hoe kunt u berekenen of dat voor u ook het geval is? Kunt u nu reeds bijsturen?

BEDRIJFSLEIDER - VOORDEEL ALLE AARD - 27.01.2020

Nutsvoorziening: privé of via BV betalen?

Betaalt uw vennootschap uw privéverbruik aan verwarming en elektriciteit, dan wordt u privé belast op een zgn. belastbaar voordeel (VAA). Hoeveel bedraagt dat VAA voor 2020? En betaalt u dat niet beter privé?

VENNOOTSCHAP - AANDELEN - 27.01.2020

Belast op een overwaardering van aandelen?

Een bestuurder van NV X brengt in die vennootschap aandelen in van NV Y. Volgens de fiscus zijn de aandelen bij de inbreng overgewaardeerd en hij belast die vermeende overwaardering als een voordeel alle aard (VAA) voor de bestuurder. Kreeg hij gelijk van de rechter?

BEDRIJFSLEIDER - WONING VIA VENNOOTSCHAP - 27.01.2020

Zijn kosten van een appartement aan de zee aftrekbaar?

Een vennootschap koopt appartementen aan de zee die ze gratis ter beschikking stelt van haar bedrijfsleiders. De controleur weigert de aftrek van de kosten omdat die niet gemaakt zouden zijn om belastbare inkomsten te verkrijgen of behouden. Wat vond de rechter daarvan?

BEDRIJFSLEIDER - AUTO VIA VENNOOTSCHAP - 27.01.2020

Valse hybride wordt vanaf 2020 (veel) zwaarder belast!

De gewijzigde fiscale regels die in principe sinds 01.01.2020 van toepassing zijn op autokosten, treffen de valse hybrides het hardst. Welke hybrides zijn vals? Wat is de fiscale impact hiervan voor u en uw vennootschap?

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 21.01.2020

Sluimert u ook?

Heel wat e-mailapps hebben tegenwoordig een sluimerfunctie. Kunt u deze inzetten om uw e-mail efficiënter aan te pakken of is deze meer een vloek dan een zegen?

SOFTWARE - VARIA - 21.01.2020

Op de testbank!

Heeft u een nieuwe pc gekocht of heeft u er een op het oog, dan wilt u vast weten hoe goed deze presteert. Zogenoemde ‘benchmarktools’ brengen deze prestaties – ook van specifieke onderdelen – nauwkeurig in kaart.

CONSUMENT - FINANCIEEL - 21.01.2020

Apps om uw geldzaken op te volgen

Uw bank heeft uiteraard een app voor mobiel bankieren via uw smartphone of tablet. Maar een echte personal finance-tool is dat mogelijkerwijs niet. Wij testten enkele populaire applicaties uit voor budget- en onkostenbeheer.

CONSUMENT - FINANCIEEL - 21.01.2020

Financiële rekentools voor 2020

Het nieuwe jaar bracht een aantal veranderingen op financieel vlak met zich mee. Deze online modules brengen meer duidelijkheid.

COMPUTER - MOBIEL - 21.01.2020

Haal meer leven uit uw laptopbatterij

Gebruikt u uw laptop regelmatig zonder netstroom? Wat kunt u doen om zo lang mogelijk met een batterijlading te doen?

WEBDIENSTEN - APPS - 21.01.2020

Een webapp in plaats van een echte app?

Een app voor uw zaak of merk laten ontwikkelen, kost handenvol geld. Een goedkoper alternatief is de ‘progressive webapp’. Iets voor u?

ZIEKENHUISARTSEN - MEDISCH RECHT - 21.01.2020

Wat als de MR adviseert en daarbij de wet ‘miskent’?

De ziekenhuisbeheerder moet voor een heel aantal beslissingen vooraf advies vragen aan de medische raad (MR). Gebeurt dit niet, dan is zijn beslissing ongeldig. Maar wat zijn nu de gevolgen als er weliswaar advies gevraagd wordt, maar dat niet aan de door de wet gestelde voorwaarden beantwoordt?

BELEGGEN - FONDSEN - 21.01.2020

Opletten voor de fiscaliteit van gemengde fondsen!

‘Gemengde fondsen’ zijn momenteel heel populair en worden het meest verkocht. Maar hoe zit het precies met hun fiscaliteit? Wanneer worden meerwaarden belast? Hoe worden die meerwaarden berekend?

AUTO - FISCALE AFTREK - 21.01.2020

Brandstof niet meer tegen 75% aftrekbaar?

Sinds 01.01.2020 worden ook de brandstofkosten beperkt volgens de CO2 waardoor het aftrekpercentage vaak lager is dan 75%. Kunt u dat ‘compenseren’?

BEROEPSAANSPRAKELIJKHEID - 21.01.2020

Naar de cel bij herhaalde medische fouten?

In december 2019 stonden de kranten nog vol over een huisarts die effectief (zes maanden) naar de cel zou moeten wegens het niet-tijdig verwijzen van een patiënt naar de specialist. Het zou nl. niet zijn eerste veroordeling geweest zijn. Wil dit zeggen dat men bij een herhaalde medische fout sowieso de cel in moet?

PENSIOENSPAREN - 21.01.2020

Als 54-jarige pensioenspaarder de ‘fiscale valstrik’ ontwijken!

Starten met pensioensparen doet u het best vóór u de leeftijd van 55 jaar bereikt. Waarom is dat zo? Wat moet u zeker dit jaar doen als u in 2020 de leeftijd van 54 bereikt om zo optimaal en fiscaal vriendelijk mogelijk verder te sparen?

BTW - BTW-TERUGGAVE - 20.01.2020

Administratie verduidelijkt nieuwe regeling maandelijkse teruggaven btw voor starters

De Btw-Administratie heeft via haar circulaire nr. 2019/C/128 van 11.12.2019, verder verduidelijkt wie de nieuwe regeling van de maandelijkse teruggaven voor starters kan genieten. Hoe zit dat juist?

AANGIFTE - BTW - 20.01.2020

Werken aan roerende goederen: plaats afnemer van de diensten in b2b-context

Via een circulaire van 27.09.2019, nr. 2019/C/97 heeft de Btw-Administratie de toepasselijke regels verduidelijkt omtrent diensten aan roerende goederen, zoals materiële werken, maakloonwerk en expertises m.b.t. lichamelijke roerende goederen in een intracommunautaire context. Hoe zit dat?

DEELECONOMIE - 20.01.2020

Deeleconomie: hoe wordt het grensbedrag bepaald?

Sinds enige tijd is het mogelijk voor particulieren om onbelast een centje bij te verdienen, althans tot een bepaald grensbedrag. Dit kan onder meer binnen het kader van de deeleconomie via een erkend deeleconomieplatform. In de praktijk bestond evenwel onduidelijkheid over de wijze van berekening van het maximale grensbedrag. De centrale diensten van de FOD Financiën hebben in een individueel dossier die berekening nu verduidelijkt.

SUCCESSIEPLANNING - 20.01.2020

Gesplitste aankoop: regels in de drie gewesten nu opnieuw gelijk

Een gesplitste aankoop waarbij u het vruchtgebruik van een onroerend goed koopt en uw kinderen de blote eigendom, is een populaire techniek van vermogensplanning. De Raad van State heeft vorig jaar een betwist standpunt van de Vlaamse Belastingdienst vernietigd. De federale Belastingadministratie heeft nu bevestigd dat de uitspraak van de Raad van State ook in het Waals en het Brussels Hoofdstedelijk gewest van toepassing is.

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 20.01.2020

De pro-rataregel bij terugbetaling van inbreng/kapitaal

Per 01.01.2020 zijn de dwingende bepalingen van het WVV in werking getreden, ook al hebben de betrokken vennootschappen hun statuten nog niet aangepast. Zo zijn de BV en de CV voortaan kapitaalloze vennootschappen. De verleiding zal allicht groot zijn om het destijds gestorte kapitaal uit te keren (mits voldaan aan de balans- en liquiditeitstest). Gelet op de pro-rataregel van art. 18 WIB is de kans echter reëel dat die uitkering niet geheel belastingvrij gebeurt. Eind 2019 heeft de CBN een advies gewijd aan de pro-rataregel (CBN-advies 2019/13 van 16.10.2019) . Hoe zit dat juist?

VENNOOTSCHAP - VERLAAGD TARIEF - 20.01.2020

De vier voorwaarden voor het kmo-tarief

Om het kmo-tarief vennootschapsbelasting van 20,4% (i.p.v. het standaardtarief van 29,58%) te genieten, moet een vennootschap aan vier voorwaarden voldoen. Waarop moet u letten bij de afsluiting van het boekjaar? En waar kunt u nu nog bijsturen?

ACTUALITEIT - BEDRIJFSWAGEN - 20.01.2020

Fakehybride 4 keer afgestraft vanaf 2020!

De fiscale regels die vanaf 2020 van toepassing zijn op autokosten treffen vooral de valse hybridevoertuigen. Welke hybrides zijn vals? En wat zijn de fiscale gevolgen?

VENNOOTSCHAP - BOEKJAAR - 20.01.2020

Kleine of microvennootschap? Hoe wordt dit bepaald? Maakt u gebruik van alle fiscale incentives?

De hervorming van de vennootschapsbelasting heeft ook enkele bestaande fiscale incentives voor kmo’s verstrengd of beperkt. In deze bijdrage vindt u een overzicht van de fiscale incentives voor kmo’s en een leidraad hoe u bepaalt of een vennootschap inderdaad ‘klein’ is.

ONROEREND GOED - AAN- EN VERKOOP - 20.01.2020

Optie, compromis, authentieke akte, hoe zit dat op fiscaal vlak?

Koopt u een gebouw voor uw zaak, dan wordt normaal gezien eerst een compromis getekend en een tijd later de authentieke akte. Wat is het fiscale belang van beide aktes? Wat met aankoopopties en opschortende en ontbindende voorwaarden?

SUCCESSIERECHTEN - 20.01.2020

Uw partner er ook bij betrekken?


BELASTINGAANGIFTE - TERMIJNEN - 20.01.2020

Laattijdige aangifte en belastingverhoging?


BTW - ONROEREND GOED - 20.01.2020

Cohousing tegen 6% btw?


BTW - MEDECONTRACTANT - 20.01.2020

Wanneer uw aannemer met btw gefactureerd heeft...

U laat werken uitvoeren aan een gebouw dat u volledig of gedeeltelijk voor uw zaak gebruikt. De aannemer bezorgt u een factuur waarop hij btw rekent. Is die factuur correct, en wat doet u het best als dat niet het geval is?

ONROEREND GOED - HYPOTHECAIRE LENING - 20.01.2020

Privé naar een ander gewest verhuizen: fiscale gevolgen?

U bent van plan om binnenkort naar een ander gewest te verhuizen. Hoe zit het dan eigenlijk met de gewestelijke fiscale voordelen van de woonbonus of wooncheque, de belastingvermindering voor dienstencheques en het belastingkrediet voor een win-winlening of een ‘prêt coup de pouce’?

ERVEN EN SCHENKEN - 20.01.2020

Met drie voor een testament?!


BELEGGEN - OBLIGATIES - 20.01.2020

Wat zijn de fiscale regels indien u privé in obligaties belegt?

Nu de rente op obligaties laag is, speelt fiscaliteit een belangrijke rol. Welke voorheffing moet u betalen? Hoe zit dat met de verlopen rente? Wat met de meerwaarde? Moet u soms rekening houden met de aangifteplicht?

BELEGGEN - RENDEMENT - 20.01.2020

Afwijking tracker door taksen?


ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 20.01.2020

Moet u bedrijfsvoorheffing inhouden op onderhoudsgeld?

De laatste jaren voert de fiscus verhoogde controleacties uit op de in aftrek genomen onderhoudsgelden waarvan de begunstigde in het buitenland woont. Waarom doet hij dat? Welke fiscale verplichtingen worden dikwijls vergeten?

PENSIOEN - VAPZ - 20.01.2020

Hoe vlugger, hoe beter!

Volgens uw verzekeraar of sociale kas kunt u het best in januari uw volledige VAPZ-premie betalen. Is dat wel zo en welk rendement mag u verwachten?

VENNOOTSCHAP - ONROEREND GOED - 20.01.2020

Hoeveel VAA gratis woonst en meubels in 2020?

Woont uw baas gratis in een woning van zijn vennootschap, dan kost hem dat privé voor 2020 weer een beetje meer. Hoeveel meer? Hoe zit dat indien zijn vennootschap hem ook gratis meubels ter beschikking stelt? Kunt u de fiscale prijs drukken?

INCASSO FACTUREN - 20.01.2020

U heeft een vonnis en de klant betaalt nog altijd niet: hoe aanpakken?

Welke stappen kunt u ondernemen als uw klant ook nadat u een vonnis verkregen heeft, nog steeds niet betaalt? Kan de gerechtsdeurwaarder bij het betekenen van een bevel tot betaling zomaar een afbetalingsplan goedkeuren? Op welke goederen van de klant kunt u beslag laten leggen? Wat zijn daarbij de aandachtspunten? Kunt u meer druk zetten door uw klant te laten dagvaarden in faling? Waarom is zo’n dagvaarding in faling voor u niet altijd zonder risico?

BOEKHOUDING - BELASTINGEN - 20.01.2020

Hoe moet u de zgn. minimumbezoldiging berekenen indien er voordelen alle aard aan uw baas toegekend worden?

Een van de compenserende maatregelen ter financiering van de hervorming van de vennootschapsbelasting was de verhoging van de zgn. minimumbezoldiging (van € 36.000 naar € 45.000). Aan de minister werden twee mondelinge parlementaire vragen gesteld i.v.m. de berekening hiervan indien er voordelen alle aard toegekend worden en de 50%-voorwaarde. Wat heeft de minister erop geantwoord? Hoe kunt u dan nog bijsturen als blijkt dat hierdoor het loon van uw baas niet voldoet aan de minimumbezoldiging en de vennootschap zo het verlaagd tarief in de vennootschapsbelasting kan mislopen?

ACTUALITEIT - BEDRIJFSWAGEN - 20.01.2020

Hoeveel CO2 -taks op bedrijfswagens in 2020?

Net zoals elk jaar zijn de formules voor de berekening van de CO2 -taks aangepast. Hoeveel bedraagt ze en wanneer is de CO2 -taks eigenlijk van toepassing?

PERSONEEL - VARIA - 20.01.2020

Heeft u al een plan voor als het ‘thuiswerkalarm’ afgaat?

Omdat de winterse weersomstandigheden enorme verkeersellende kunnen veroorzaken, heeft de overheid sinds maart 2018 het ‘thuiswerkalarm’ geïnstalleerd. Het gaat in zodra het KMI code oranje of rood uitvaardigt. Thuiswerken is dan aangewezen. Móet u dat dan toestaan? En heeft u al aan een plan gedacht?

PERSONEEL - 20.01.2020

Als een collega bij een concurrent aan de slag wil gaan... 

Kunt u vermijden dat een collega bij een concurrent aan de slag gaat door in zijn arbeidsovereenkomst een niet-concurrentiebeding op te nemen? Hoe zorgt u ervoor dat zo’n clausule ook geldig is en wat kunt u ondernemen als uw collega het niet-concurrentiebeding overtreedt? Kan een werknemer het bedrijf onbeperkt concurrentie aandoen als er geen niet-concurrentiebeding overeengekomen werd?

LIQUIDATIERESERVES - 20.01.2020

In 2020 voor het eerst een liquidatiereserve uitkeren?

In 2020 zullen veel vennootschappen voor de eerste maal een liquidatiereserve kunnen uitkeren waarop maar 5% roerende voorheffing ingehouden moet worden. Welke liquidatiereserves komen daarvoor precies in aanmerking? Welke gevolgen heeft een uitkering voor de vennootschapsbelasting en met welke vennootschapsrechtelijke regels moet u rekening houden? Is in 2020 een liquidatiereserve uitkeren wel altijd opportuun?

ACTUALITEIT - BEDRIJFSWAGEN - 20.01.2020

Ook in 2020 een lager VAA auto!

Voor het tweede jaar op rij stijgt de gemiddelde CO2 -uitstoot van de nieuw ingeschreven wagens. Vreemd genoeg daalt hierdoor uw voordeel alle aard (VAA) auto. Hoe komt dat?

OPZEGVERGOEDING - OUTPLACEMENT - 20.01.2020

Geen outplacementaanbod, dus 4 weken bijstorten?

Stel, u houdt 4 weken in op de opzegvergoeding van een werknemer die in aanmerking komt voor outplacement (opzegtermijn van > 30 weken), maar daarna vergeet u dat outplacement (al dan niet bewust) aan te bieden. Kan de werknemer dan altijd die 4 weken terug opeisen? Een recent vonnis licht toe...

PRIVACY - ARBEIDSONGESCHIKTHEID - 20.01.2020

Wat mag u (niet) meedelen bij een langdurige ziekte?

Stel, iemand zal lang afwezig zijn door een ernstige ziekte, bv. kanker. Dat werd u zo meegedeeld en in het kader van uw ‘open beleid’ wilt u het ook op die manier meedelen aan de rest van het personeel. Waarom is dat geen goed idee?

INSPECTIE - 20.01.2020

De sociale inspectie die flitst, wat betekent dat?

Begin 2020 kon u in diverse media lezen dat de inspectiediensten plannen om in bepaalde maanden in bepaalde (‘risico’-)sectoren zgn. flitscontroles te doen. Het gaat o.a. om de schoonmaaksector, de horeca, de transportsector, enz. Wat betekent dit voor wie tot deze sectoren behoort... en voor wie er niet toe behoort?

RVA - DEELTIJDS WERK - 20.01.2020

Terug meer uren bij deeltijds TK en OV?

Werknemers met deeltijds ouderschapsverlof (OV) of tijdskrediet (TK) doen vaak meer uren dan hun (nieuwe)regime voorziet. De RVA kondigde begin 2019 aan streng te zijn, maar neemt nu gas terug. In welke zin?

AANWERVEN - ARBEIDSOVEREENKOMST - 20.01.2020

Kan men ontsnappen aan een opschortende voorwaarde?

Een werkgever sloot met een jonge ingenieur een arbeidsovereenkomst, terwijl die nog in zijn laatste jaar zat. Dat gebeurde onder de opschortende voorwaarde dat die effectief zijn diploma zou halen, maar zo was de werkgever tenminste de concurrentie voor... Of toch niet?

SOCIALE VERKIEZINGEN - 20.01.2020

De ‘echte’ start van de verkiezingen nadert...

De voorprocedure van de sociale verkiezingen loopt op zijn einde. Op dag X (die valt tussen 11 en 24 februari 2020) moet nl. het bericht aangeplakt worden dat de datum van de sociale verkiezingen aankondigt. Wat is hierbij vooral van belang?

OPLEIDING - PC 200 - 20.01.2020

Nieuwe opleidingsverplichtingen 2020-2021 in PC 200

In het PC 200 werd er een nieuwe opleidings-cao voor 2020-2021 gesloten. U kunt daarvoor sinds 2 januari jl. een opleidingsplan registreren bij het sociaal fonds. Wat is het voordeel hiervan en hoe moet dat?

BEDRIJFSVOORHEFFING - 20.01.2020

De nettolonen stijgen weer een beetje in 2020


RECHT - ONDERAANNEMING - 20.01.2020

De Marcel mocht die offerte niet ondertekenen...

U maakt een offerte op die ondertekend wordt door een werknemer van uw klant. Nadien beweert het bedrijf niet gebonden te zijn door de bestelling, omdat de werknemer zogenaamd niet mocht tekenen. Kan dat eigenlijk wel? Wat kunt u doen?

LASTIGE KLANTEN - UITVOERING WERKEN - 20.01.2020

Klant betaalt niet omdat nog niet alles 100% klaar is?

Uw klant laat weten dat hij u pas iets zal betalen als u de werken volledig afgewerkt heeft. Hij baseert zich op een zgn. ‘exceptie’. Hoe zit dat en kunt u dat niet omdraaien waardoor u alles pas afwerkt als hij u eerst betaalt?

ONDERAANNEMING - CONTRACT - 20.01.2020

Als u op de werf niet aan de slag kunt...

Het orderboekje van heel wat aannemers zit overvol. Wat als u van zo’n aannemer afhankelijk bent om zelf op een werf aan de slag te kunnen gaan? Hoe kunt u ervoor zorgen dat uw planning zo min mogelijk in het gedrang komt?

PERSONEEL - ONTSLAG - 20.01.2020

Outplacement nodig na ontslag: wat wijzigt er in de bouw?

Ontslaat u een van uw werkmannen, dan moet u in een aantal gevallen een outplacementbegeleiding aanbieden. Wat wijzigde hier en hoe zorgt u dat u die kost niet volledig zelf moet betalen?

VENNOOTSCHAPSVORMEN - BVBA - 14.01.2020

Vennootschapsregels die sinds 01.01.2020 verplicht gelden!

Sinds 01.01.2020 zijn de zgn. dwingende regels van het nieuwe wetboek vennootschapsrecht (WVV) van kracht. Welke van die dwingende regels zijn praktisch van belang voor uw BV(BA)? Wat moet u ter zake doen en wat als u dat niet doet?

BTW - AFTREKBAARHEID - 14.01.2020

Als starter sneller uw btw-tegoed terugkrijgen!

Sinds 01.01.2020 kunnen starters maandelijks hun btw-tegoed terugvragen. Kan ook uw bestaande BV(BA) daarvan gebruikmaken? Een circulaire van 11.12.2019 licht toe.

PRIVÉWONING IN VENNOOTSCHAP - 14.01.2020

Hoeveel voordeel gratis woonst in 2020?

Woont u gratis in een pand van uw vennootschap en/of betaalt zij uw privéverwarming of -elektriciteit, dan moet u daarvoor een voordeel alle aard (VAA) aangeven. Hoeveel is dat voor inkomstenjaar 2020?

NOTIONELE-INTERESTAFTREK - 14.01.2020

Hoeveel notionele-interestaftrek (NI)?