Alle domeinen

2020 - April

BEDRIJFSLEIDER - TANTIÈME - 30.04.2020

Een tantième ter compensatie van uw verminderd loon?

Uw boekhouder stelt voor om uw loon te verminderen zodanig dat uw cijfers door de coronacrisis niet in het rood komen te staan. Om de pijn te verzachten zou u zich volgens hem op de volgende jaarvergadering over boekjaar 2019 (voor hetzelfde bedrag) een tantième kunnen toekennen. Waarom stelt hij dat voor?

PRIVÉ - ONDERHOUDSUITKERINGEN - 30.04.2020

Gratis woning belastbaar als onderhoudsuitkering?

Een vrouw woont tijdens een echtscheidingsprocedure gratis in een pand van haar toekomstige ex. Volgens de fiscus geniet de vrouw zo een belastbare onderhoudsuitkering. Wat vond de rechter daarvan?

CORONAVIRUS - ACTUALITEIT - 30.04.2020

Uitstel algemene vergadering en jaarrekening!


BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 30.04.2020

Is interest op een lening om geld uit te keren aftrekbaar?

Een vennootschap financierde haar kapitaalvermindering en een dividenduitkering in geld met een lening. Volgens de fiscus en de rechters in het hof van beroep was de interest op de lening niet aftrekbaar. Vond het Hof van Cassatie dat ook?

CORONAVIRUS - ACTUALITEIT - 30.04.2020

Tablets schenken aan scholen of zorginstellingen?

U overweegt om in het kader van de coronacrisis tablets of andere computers van uw bedrijf te schenken aan een school, een WZC of een ziekenhuis. Hoe zit dat dan met de btw en de belastingen?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 30.04.2020

Regeling onbelast bijverdienen ongrondwettelijk


AANWAS - 29.04.2020

Gezinswoning: kijk uw aankoopakte na

Als u uw gezinswoning gekocht heeft in de jaren 90, dan is de kans reëel dat er een tontine of een beding van aanwas in de aankoopakte staat. In bepaalde gevallen leidt de aanwezigheid van deze clausule ertoe dat er bij het eerste overlijden van een van de partners nodeloos belasting betaald moet worden op deze gezinswoning. Hoog tijd dus om uw aankoopakte eens van onder het stof te halen.

SCHENKING - 29.04.2020

Oude schenkingen en nieuw erfrecht

Voor overlijdens sinds 1 september 2018 is er een nieuw erfrecht van toepassing. Een van de grootste veranderingen is de manier waarop schenkingen aan uw kinderen bij uw overlijden in rekening gebracht worden ten voordele van de langstlevende echtgenoot. Welke rechten heeft de langstlevende nog als u een schenking gedaan heeft aan uw kinderen vóór 1 september 2018? En wat als u na uw schenking gescheiden bent en opnieuw in het huwelijksbootje gestapt bent?

BUITENLAND - 29.04.2020

Franse SCI: ‘la saga continue...’

In Frankrijk is het gebruikelijk om vastgoed te kopen via een ‘société civile immobilière’ (SCI). Waarom kan dat interessant zijn? De inkomsten van die SCI worden in Frankrijk belast. Volgens het Hof van Cassatie is België echter bevoegd om de inkomsten uit zo’n SCI te belasten. Recentelijk heeft de Franse Conseil d’État nu ook bevestigd dat Frankrijk de meerwaarde bij een verkoop mag belasten...

NALATENSCHAP - 29.04.2020

Waardering van effecten in aangifte

De gebeurtenissen van de voorbije weken hebben aanleiding gegeven tot forse schommelingen op de beurzen. In principe moet u de goederen in een nalatenschap waarderen op de dag van het overlijden. Voor beursgenoteerde effecten kan deze momentopname echter tot onbillijke gevolgen aanleiding geven. Daarom voorziet de fiscale wetgeving in de drie gewesten in een drievoudige keuze. Wat moet u daarover zoal weten? Hoe pakt u de zaken praktisch gezien het best aan?

BELEGGEN - 29.04.2020

Beurzen: instappen of niet?

In de eerste weken van het jaar zag het ernaar uit dat 2020 op de beurzen een doorslagje zou worden van 2019. Ten gevolge van het coronavirus hebben de aandelenmarkten echter het eerste kwartaal met dieprode cijfers afgesloten. Is het nu het moment om opnieuw in te stappen? Hoe doet u dat dan in deze volatiele tijden op de veiligste manier? Waar moet u dan zoal op letten?

VASTGOED - 29.04.2020

De verkoper wil nog in het pand blijven wonen?

Welke afspraken kunt u maken als de verkoper van een huis of appartement het pand nog enkele maanden wil blijven bewonen? Hoe zorgt u er dan voor dat de verkoper op de afgesproken datum vertrekt? Hoe beveiligt u zich voor het geval de verkoper schade veroorzaakt? Kunt u met de verkoper een vergoeding overeenkomen en welke gevolgen heeft dat fiscaal gezien?

VERHUUR - 29.04.2020

Verhuren in tijden van corona

Kunt u in deze moeilijke tijden uw pand nog te huur stellen en een bezoek organiseren voor kandidaat-huurders? Hoe gaat u te werk om de plaatsbeschrijving op te maken? Wat zijn uw opties als uw huurder vraagt om (een deel van) de huur niet te moeten betalen of vraagt om een herstelling te komen uitvoeren aan het pand? Kan uw huurder een verlenging van de huur vragen als die binnenkort afloopt? Maakt het een verschil uit in welk gewest uw huurpand gelegen is?

BELEGGEN - 29.04.2020

Uw risicoprofiel aanpassen?

Door de impact van corona op de beurzen is uw portefeuille misschien ook zwaar gezakt. Hoe reageert u daar het best op? Moet u nu uw risicoprofiel aanpassen?

ZOEKEN - INTERNET - 29.04.2020

Zoekmachines die wel uw privacy respecteren

Ondanks de vele bedenkingen over de privacy blijven velen toch Google als zoekmachine gebruiken. Zijn er goede alternatieven als u uw privacy wilt beschermen?

ZAKELIJK - JURIDISCH - 29.04.2020

Uw algemene vergadering digitaal?

Zelfs in coronatijden moet elke onderneming of vereniging een jaarvergadering organiseren. Kan dat ook vanop afstand, nu fysiek contact moeilijk ligt?

SOFTWARE - VIDEOCONFERENCING - 29.04.2020

Maak efficiënter gebruik van Microsoft Teams

Microsoft Teams is, als onderdeel van Office 365 in bedrijven of omdat het nu vanwege corona gratis te gebruiken is, een veelgebruikte oplossing voor videovergaderen. Hoe gebruikt u Teams het best?

E-MAIL - NIEUWSBRIEF - 29.04.2020

Marketing via e-mail

Nieuwsbrieven via e-mail zijn een goede manier om aan klantenbinding te doen of om nieuwe aankopen te stimuleren. Maar welke tools gebruikt u daarvoor?

EIGEN WEBSITE - SITEANALYSE - 29.04.2020

Zo zien bezoekers uw website

Heeft uw website niet het verwachte succes? Misschien vinden uw bezoekers er niet hun weg. Met welke tool kunt u hun gedrag analyseren?

INTERNETCONNECTIE - WIFI - 29.04.2020

Overal wifi in en rond uw woning

Bij thuiswerk (door meerdere gezinsleden) zijn online tools belangrijker dan ooit. Een goede wifiverbinding in en rond uw huis is dan essentieel. Hoe garandeert u deze altijd en overal?

GOED OM TE WETEN - RIZIV - 28.04.2020

Premie 2019 voor stagemeester van ASO


BELASTINGAFTREK - WONING - 28.04.2020

Toch nog een fiscale aftrek mogelijk voor uw woning?

Zelfs nu de woonbonus in de drie gewesten afgeschaft of minstens ingeperkt is, kunt u voor uw eigen woning toch nog een fiscale aftrek krijgen en dat zowel als u met een vennootschap werkt, als wanneer dat niet het geval is. Lees vooral verder hoe ook u dát fiscaal voordeel niet misloopt!

FINANCIEEL - BANK - 28.04.2020

Uitstel door corona voor de lening van uw (artsen)praktijk?

In het kader van de coronacrisis geven de banken (max. zes maanden) uitstel van betaling voor zgn. ondernemersleningen. Ook een arts of tandarts die leent voor een praktijkgebouw en/of de inrichting ervan, komt hiervoor in principe in aanmerking. Wat zijn de voor- en nadelen van dit uitstel? Wanneer kan het nuttig zijn?

GRONDIG ONDERZOCHT - ZIEKENHUISCONTRACT - 28.04.2020

Kan uw contract nog afwijken van de algemene regeling?

In de algemene regeling (AR) legt het ziekenhuis bepaalde verplichtingen op aan de ziekenhuisartsen of verbiedt het hun bepaalde zaken. In zijn individueel contract probeert een ziekenhuisarts daar soms een uitzondering op te bekomen. Kan dat echter nog wél, gelet op een arrest van het Hof van Cassatie van begin 2020?

BEROEPSAANSPRAKELIJKHEID - 28.04.2020

Telefonische triage of diagnose en uw aansprakelijkheid

In de media doken begin april 2020 verhalen op van familieleden van overleden coronapatiënten die de huisarts verweten niet langs te zijn gekomen en/of verkeerd ingeschat te hebben aan de telefoon. In welke mate kan uw aansprakelijkheid in dergelijke gevallen effectief in het gedrang komen?

GOED OM TE WETEN - CAMERA’S - 28.04.2020

Deadline meldingsplicht camera: 25.05.2020


FINANCIEEL - SUBSIDIES - 28.04.2020

Vlaamse steun voor lockdown praktijk

Was uw praktijk/dienst ‘quasigesloten’ tussen 14 maart en 30 april 2020? Dan heeft u in Vlaanderen recht op een eenmalige compensatiepremie. Hoe werkt het?

CORONAVIRUS - ACTUALITEIT - 28.04.2020

De gevolgen van de coronacrisis voor uw btw-forfait

De fiscus heeft onlangs een bericht gepubliceerd op zijn website over coronasteunmaatregelen voor sommige forfaitaire btw-plichtigen. Wie precies en om welke maatregelen gaat het?

ONROEREND GOED - AFTREKBARE KOSTEN - 28.04.2020

Geen aflossing of huur te betalen, hoe zit dat fiscaal gezien?

U bent eigenaar of huurder van een gebouw dat u voor uw zaak gebruikt. Wegens de coronacrisis staat de bank u een uitstel toe voor de afbetaling van de hypothecaire lening of moet u van de verhuurder de huur voor bv. april pas later betalen, of zelfs helemaal niet meer. Wat zijn de fiscale gevolgen?

BELASTBARE INKOMSTEN - DIVERSE INKOMSTEN - 28.04.2020

Uw kind tijdens corona bij u als student aan de slag?

Door de coronacrisis zijn de scholen gesloten en heeft uw zoon of dochter wel wat meer tijd vrij om te werken. U heeft gehoord dat studenten nog tot eind juni extra uren mogen presteren zonder dat die meetellen voor hun ‘475 uren’. Kan dat eventueel bij u in de zaak? Even kijken...

FISCALE CONTROLE - 28.04.2020

Zgn. phishing steekt weer de kop op


BELEGGEN - GOUD - 28.04.2020

Beleggen in goud via uw vennootschap?


BELASTINGEN - AANGIFTE - 28.04.2020

Waar kopie van uw aanslagbiljet vinden?


ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 28.04.2020

Hoe uw voorafbetaling terugvragen?

Door de coronacrisis zal de winst van uw vennootschap behoorlijk lager liggen dan verwacht. Kunt u dan die eerste voorafbetaling (gedeeltelijk) terugvragen?

PENSIOEN - PENSIOENOPBOUW - 28.04.2020

Uw groepsverzekering/IPT in tijden van corona

Door de coronacrisis verwacht u een lagere omzet. Als u nu niet ingrijpt, bekomt u vermoedelijk liquiditeitsproblemen en slechte bedrijfsresultaten. Om de schade te beperken, denkt u eraan om dit jaar wat minder loon of te nemen en/of geen IPT-premie te betalen. Waar moet u dan allemaal op letten?

CORONAVIRUS - ACTUALITEIT - 28.04.2020

Voorlopig geen fiscale controles wegens coronacrisis?

De coronacrisis heeft ook gevolgen voor de fiscale controles. Krijgt u uitstel voor uw antwoord op fiscale post? Bent u verplicht om bij de fiscus op kantoor langs te gaan wanneer hij u dat vraagt en mag de fiscus nog controles ter plaatse doen?

CORONAVIRUS - ACTUALITEIT - 28.04.2020

Corona en waardeverminderingen op vorderingen

De fiscus heeft een circulaire uitgebracht over de gevolgen van de coronacrisis voor de fiscale vrijstelling van waardeverminderingen op handelsvorderingen. Welke voorwaarden gelden er voor de vrijstelling van zulke waardeverminderingen en wat staat er daarover in de circulaire?

BELASTINGEN - AANGIFTE - 28.04.2020

Wie beslist er over fiscaal co-ouderschap?

U gaat scheiden en heeft kinderen. Wat moet u in de echtscheidingsovereenkomst zetten als u allebei kiest voor fiscaal co-ouderschap en wie beslist er als u het daarover niet eens raakt?

BELASTINGEN - ROERENDE VOORHEFFING - 28.04.2020

Recupereer tot € 240 roerende voorheffing via uw aangifte!

De roerende voorheffing (rv) die u betaald heeft op bepaalde dividenden van uw aandelen, kunt u recupereren voor een maximaal dividendbedrag van € 800. Dit zorgt voor een mogelijk fiscaal voordeel dat kan oplopen tot maximaal € 240. U krijgt dit fiscaal voordeel echter niet automatisch. Dit is hoe het werkt.

SUCCESSIERECHTEN - BEDING VAN AANWAS - 28.04.2020

Beding van aanwas als fiscale techniek voor partners?

Een beding van aanwas is een interessante techniek om later erfbelasting te besparen én uw partner te beschermen. Waarop moet u echter letten nu de voorwaarden verschillen per gewest? Wat als u al zo’n contract heeft lopen?

KOSTENVERGOEDINGEN - 24.04.2020

RSZ indexeert bureauforfait op 1 april 2020


AANWERVEN - 24.04.2020

Aangeworven vóór ‘coronatime’, nu niet meer nodig...

Een werkgever had lang vóór de coronacrisis begon, een nieuwe werknemer aangeworven (én zijn contract getekend), die nu echter niet meer nodig was. Dat mailde hij ook aan de werknemer: “Vermits iedereen al op ‘technische werkloosheid’ staat, gaat de aanwerving niet door.” Was dat echter wel verstandig?

ARBEIDSONGESCHIKTHEID - PRIVACY - 24.04.2020

Mag u vragen of een werknemer COVID-19 heeft?

Een paar weken terug meldde een werknemer van een abonnee zich ziek en deze laatste dacht meteen aan COVID-19. Hij wou omwille van de veiligheid van de collega’s vragen of het effectief zo was. Of kan zoiets niet wegens het recht op privacy, en als het toch kan, wat kunt u dan (niet) meedelen?

TIJDELIJKE WERKLOOSHEID - 24.04.2020

Invloed van ‘coronawerkloosheid’ op andere rechten?

Wanneer u ingevolge de coronacrisis werknemers op tijdelijke werkloosheid wegens overmacht gezet heeft, krijgt u ongetwijfeld ook vragen van die werknemers of dat invloed kan hebben op o.a. hun vakantiegeld en eindejaarspremie enerzijds en hun pensioen of ziekteverzekering anderzijds. Even kijken...

FINANCIËLE VERPLICHTINGEN - 24.04.2020

Ook uitstel bedrijfsvoorheffing april door corona


BEDRIJFSWAGEN - 24.04.2020

Goed (fiscaal) nieuws over firmawagen

Het zag ernaar uit dat de CO2 -uitstoot van de firmawagens fors zou stijgen vanaf 2021 (door de zgn. WLTP-methode). Uit een recent bericht van de fiscus blijkt nu echter dat dit toch nog meevalt. Wanneer is dat zo?

ONTSLAGBESCHERMING - DISCRIMINATIE - 24.04.2020

Opgepast met ontslag tijdens parttime na burn-out!

Als u iemand zou ontslaan tijdens een burn-out, is er een groot risico op discriminatie op basis van de gezondheidstoestand. Dat risico wordt er echter niet minder op, zo blijkt uit een recent vonnis, wanneer die werknemer het werk ‘in afwachting van’ alvast deeltijds gaat hervatten. Wat was er aan de hand?

SOCIALE VERKIEZINGEN - 24.04.2020

Kunt u nu al de volledige stopzetting vaststellen?

Ingevolge de coronacrisis werd de procedure van de sociale verkiezingen opgeschort vanaf dag X+35. Als er in uw bedrijf op die dag geen enkele kandidatenlijst ingediend werd door de vakbonden, mag echter toch al de zgn. volledige stopzetting vastgesteld worden. Wat houdt dit in en wat moet u in zo’n geval doen?

TIJDELIJKE WERKLOOSHEID - 24.04.2020

Hoe berekent u de aanvulling op een corona-uitkering?

Wanneer een werknemer een uitkering voor tijdelijke werkloosheid ontvangt, kunt u als werkgever een aanvulling op die uitkering betalen die RSZ-vrij is. In het kader van de coronacrisis heeft de RSZ tijdelijke instructies bekendgemaakt die aangeven hoe u die aanvulling kunt berekenen. Wat houden die in?

PERSONEEL - SOCIALE INSPECTIE - 24.04.2020

De sociale inspectie op de werf?

Als aannemer krijgt u mogelijk ooit wel eens de sociale inspectie over de vloer op een werf. Hoe gaat u daar dan het best mee om? Wat zijn uw rechten en plichten tijdens zo’n inspectie?

PERSONEEL - WERKLOOSHEID - 24.04.2020

Wat met feestdag als uw mannen stempelen door corona?

Mogelijk heeft u ook een beroep moeten doen op het stelsel van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht voor een aantal van uw werknemers. Hoe zit het dan precies met de feestdagen die in deze periode vallen?

SLECHTE BETALERS - BETALINGSTERMIJN - 24.04.2020

Als de klant u geen voorschot wil betalen...

Een mogelijke klant doet moeilijk over het betalen van een voorschot voor de werken die u voor hem zou doen. Welke argumenten kunt u dan gebruiken om hem toch te overtuigen? Zijn er alternatieven waar u mee kunt werken?

RECHT - ONDERAANNEMING - 24.04.2020

Wie betaalt voor het stilleggen van de werf n.a.v. corona?

Op veel plaatsen liggen werven tijdelijk stil door de maatregelen tegen het coronavirus. Moet u in dat geval zelf opdraaien voor de extra kosten die u heeft, bv. doordat u de stellingen en machines nu langer moet huren?

FISCAAL - BTW - 22.04.2020

Btw-aandachtspunten als u online iets verkoopt

Indien uw winkel verplicht moet sluiten, schakelt u mogelijk over op een online verkoop, bv. via uw webshop, via Facebook en misschien ook wel via bepaalde sites zoals eBay. Gelden er dan specifieke regels voor de btw?

PERSONEEL - ARBEIDSDUUR - 22.04.2020

Tijdelijk voordelige overuren mogelijk in ‘essentiële sectoren’

Terwijl de restaurants en veel winkels gesloten zijn, hebben voedingswinkels, bakkerijen, slagerijen e.d. het juist extra druk. Voor hen is er van 1 april 2020 tot 30 juni 2020 tijdelijk een voordelig systeem van overuren. Hoe zit dat precies?

RECHT - BETALING - 22.04.2020

Betaling van een factuur uitstellen of afbetalingsplan vragen

Heeft u financiële problemen door de coronacrisis, dan kunt u een factuur van een leverancier mogelijk niet tijdig betalen. Kunt u uitstel van betaling of een afbetalingsplan bekomen en indien ja, hoe pakt u dat het best aan?

PERSONEEL - CORONAMAATREGELEN - 22.04.2020

Nu ook RSZ-uitstel mogelijk voor wie niet gesloten is

De RSZ had al besloten dat bedrijven/zaken die in het kader van de coronamaatregelen gesloten zijn, uitstel van betaling kunnen krijgen tot 15 december 2020. Op 4 april 2020 is iets soortgelijks ingevoerd voor wie niet moe(s)t sluiten, maar wel financiële moeilijkheden heeft door de coronacrisis. Hoe werkt het?

BEDRIJFSLEIDER - AANSPRAKELIJKHEID - 22.04.2020

Twee keer nadenken voor u bestuurder wordt!?

Een goede vriend vraagt dat u of uw vennootschap medebestuurder wordt in zijn BV(BA), maar u vertrouwt het boeltje niet helemaal. Zijn er eigenlijk risico’s als u of uw vennootschap zomaar bestuurder wordt, of kan dat allemaal niet veel kwaad? Cassatie heeft zich daarover op 23.01.2020 nog uitgesproken.

ONKOSTENVERGOEDING - 22.04.2020

Dagforfait licht gestegen sinds 01.04.2020

Voor uw beroepsmatige verplaatsingen in België kunt u een forfait opnemen uit uw vennootschap. Wat zijn de spelregels ook alweer en is een combinatie met een algemene onkostenvergoeding ook mogelijk?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - 22.04.2020

Zijn de ‘coronapremies’ belastbaar?


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - KAPITAAL - 22.04.2020

Lenen voor een kapitaalvermindering of dividend?

Een vennootschap sluit een lening af om de uitkering van een kapitaalvermindering en een dividend te financieren. De fiscus en het hof van beroep waren van mening dat de interesten op die lening niet aftrekbaar zijn. Wat besliste het Hof van Cassatie op 19 maart 2020 en wat moet u daarvan onthouden?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - DIVIDEND - 22.04.2020

Beter geen liquidatiereserve voor boekjaar 2019?

Doorgaans is het interessant om bij de goedkeuring van de jaarrekening winst over te boeken naar een liquidatiereserve. Voor de jaarrekening van 2019 is dat wegens de coronacrisis misschien niet zo een goed idee. Hoe zit dat precies?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - AFTREKBARE KOSTEN - 22.04.2020

Kunt u onbetaalde facturen sneller afboeken wegens corona?

Op facturen waarvan u vreest dat ze niet meer betaald zullen worden, mag u een zgn. waardevermindering boeken. Wat is ook alweer het verschil met een minderwaarde en welke gevolgen heeft de coronacrisis voor de fiscale aftrekbaarheid van waardeverminderingen?

ALGEMENE VERGADERING - 22.04.2020

Uitstel jaarvergadering enkel voor BV(BA)?


BETALINGSUITSTEL - 22.04.2020

Uitstel voor btw en bedrijfsvoorheffing


FINANCIEEL - LENING - 22.04.2020

Borg staan voor uw vennootschap in coronatijd?

U zou in de loop van 2020 een nieuw krediet willen afsluiten voor uw vennootschap. U vermoedt dat de bank u een persoonlijke borgstelling zal vragen, maar daar bent u niet ‘happig’ op en al zeker niet met de coronacrisis... U zou dus op zijn minst de risico’s van de borgstelling willen beperken. Hoe doet u dat?

INTERNATIONAAL - INTERNATIONALE CONSTRUCTIES - 20.04.2020

DAC 6: melding grensoverschrijdende planningsconstructies

Op 05.06.2018 werd de Europese richtlijn 2018/822 (beter bekend als DAC 6) gepubliceerd die voorziet in een verplichte uitwisseling van inlichtingen m.b.t. ‘mogelijke agressieve fiscale planningstechnieken met een grensoverschrijdend karakter’. De richtlijn werd door een wet van 20.12.2019 (BS 30.12.2019) in de Belgische wetgeving omgezet. Wat moet u hierover weten?

CORONAVIRUS - ACTUALITEIT - 20.04.2020

Voorafbetalingen – steunmaatregelen

De eerste voorafbetaling moest toekomen bij de fiscus op 14.04.2020. Echter, er wordt omwille van de corona/COVID-19-pandemie voorzien in een steunmaatregel.

BUITENLAND - 20.04.2020

Verliezen buitenlandse vaste inrichting: nu striktere voorwaarden aftrekbaarheid

In het verleden konden verliezen – hetzij gekoppeld aan een buitenlandse vaste inrichting, hetzij gekoppeld aan een buitenlands onroerend goed – binnen een welbepaald fiscaal kader, afgezet worden ten aanzien van het resultaat dat de vennootschap in België realiseerde. Vanaf aanslagjaar 2021 zijn de voorwaarden waaraan voldaan moet worden om de buitenlandse verliezen in aftrek te brengen echter substantieel verstrengd.

AUTO & TRANSPORT - BEDRIJFSWAGEN - 20.04.2020

Autofiscaliteit: NEDC of WLTP? Welke CO2 -waarde voor de VU en het VAA?

Hoewel er tegenwoordig danig minder mee gereden wordt, blijft de CO2-uit stoot van personenwagens de fiscale gemoederen verhitten. Zo verscheen er onlangs een update van de ‘FAQ’ van de FOD Financiën omtrent de fiscaliteit van bedrijfswagens. Voortaan is het duidelijk met welk CO2-uit stootgehalte rekening gehouden moet worden (WLTP of NEDC).

ACTUALITEIT - BTW - 20.04.2020

Btw-vrijstelling voor paramedische beroepen

De btw-vrijstelling voor de paramedische beroepen werd op 1 januari 2016 grondig herschreven (artikel 44, §1, 3° W.Btw) . De Belgische wetgever heeft deze vrijstelling voorzien voor ‘erkende en gereglementeerde’ beroepen. Het Hof van Justitie van de EU heeft deze omschrijving evenwel niet conform geacht en ook het Grondwettelijk Hof heeft geoordeeld dat deze wettelijke bepaling te eng is, waardoor de wetgeving vernietigd werd. Wat moet nu in feite toegepast worden?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 20.04.2020

2% meer dagvergoeding sinds april!

Sinds 01.04.2020 kunt u voor uw beroepsmatige verplaatsingen wat meer onbelaste dagvergoedingen opnemen. Hoeveel? En wat zijn de spelregels?

VERMOGEN - 20.04.2020

Repatriëring zonder regularisatie van het kapitaal?

Door de Common Reporting Standard (CRS) komt de financiële informatie over uw buitenlandse beleggingen automatisch op het bureau van de fiscus. En dus is de jacht op uw buitenlandse beleggingen geopend. Het begint met een vraag om inlichtingen, maar waar eindigt het? Mogelijk is repatriëring naar België een oplossing. Bent u dan welkom bij uw Belgische bankier?

CONTRACTEN - E-MAIL - 20.04.2020

Hoe uw contracten in coronatijden ‘op afstand’ sluiten?

In coronatijden worden steeds meer contracten digitaal gesloten. Hoe pakt u dat het best aan, zodat u zich nadien ook op dat contract kunt beroepen? Is een gewone e-mail dan voldoende en welke andere mogelijkheden bestaan er nog?

RECHT - HANDELSPRAKTIJKEN - 20.04.2020

Welke spelregels voor afhaalsysteem of bestelling via e-mail?

Om in deze moeilijke tijden toch nog omzet te behalen, laat u uw klanten bestellingen doen via telefoon of e-mail. Moet u dan rekening houden met de strenge spelregels voor een zgn. verkoop op afstand die gelden voor bv. een webshop?

FISCAAL - ONKOSTENVERGOEDING - 20.04.2020

Iets meer dagvergoeding sinds 1 april 2020!


AUTO - BELASTBAAR VOORDEEL - 20.04.2020

Uw privé voordeel auto in coronatijden?


FISCAAL - VOORAFBETALEN - 20.04.2020

Steun inzake voorafbetalingen...

In het kader van de coronacrisis komt de overheid u ook tegemoet op het vlak van voorafbetalingen. In welke zin dan en wat als u toch al vóór 10 april voorafbetaald heeft? Kunt u dat geld terugkrijgen?

VENNOOTSCHAP - ALGEMENE VERGADERING - 20.04.2020

Hoe uw jaarvergadering organiseren in coronatijden?

De jaarvergadering van uw vennootschap over boekjaar 2019 moet eerstdaags gehouden worden, maar is dat in deze coronatijden wel haalbaar? Welke maatregelen zijn er ter zake genomen en waarmee moet u rekening houden?

FISCAAL - PREMIES - 20.04.2020

Het overbruggingsrecht combineren met andere premie?

Zowel Vlaanderen, Brussel als Wallonië kennen bepaalde premies toe als uw zaak verplicht gesloten is en/of een serieus verlies lijdt. Zijn die premies combineerbaar met het federale overbruggingsrecht en wat met de belastbaarheid ervan?

NOTARIS - TESTAMENT - 20.04.2020

Een testament opmaken in tijden van corona?


VERKOOP - DEFINITIEVE AKTE - 20.04.2020

Een verkoopakte tekenen op afstand?

Notariële akten moeten in principe bij de notaris getekend worden. Omwille van de coronacrisis zal dit binnenkort echter ook ‘op afstand’ kunnen. Hoe zit dat?

BTW - NIEUWBOUW - 20.04.2020

Opvolger btw-bouwaangifte is er eindelijk!

Bij (ver)nieuwbouw moet u al sinds medio 2018 geen btw-bouwaangifte meer indienen, maar wel op verzoek een aantal specifieke inlichtingen meedelen. Het formulier voor die inlichtingen is er nu eindelijk, alsook een circulaire daarover. Wat moet u daarvan onthouden?

MEDE-EIGENDOM - SYNDICUS - 20.04.2020

Een beslissing is voor de VME intussen dringend geworden...

Door de COVID-19-maatregelen zijn er heel wat beslissingen die door de vereniging van mede-eigenaars genomen moeten worden, bv. rond tuinonderhoud, die nu toch wel dringend worden. Hoe gaat u daar als syndicus mee om?

FISCAAL - HUURINKOMSTEN - 20.04.2020

Wat zijn de fiscale gevolgen als u nu de huur kwijtscheldt?

Door de coronacrisis heeft uw huurder het financieel moeilijk. Als geste komt u daarom met hem overeen om de huur voor bv. twee maanden kwijt te schelden. Welke fiscale gevolgen heeft dat voor u als verhuurder en wat bij de huurder?

GEMEEN HUURRECHT - KOSTEN - 20.04.2020

Kan de huurder kostenforfait of voorschot nu verminderen?

De huurder van uw studentenkot, handelspand of kantoor wil in de coronaperiode het voorschot of forfait voor de onkosten dat hij boven op de huur betaalt, niet langer betalen. Kan hij dat zomaar vragen? Hoe zit die regeling in elkaar?

VERKOOP - DEFINITIEVE AKTE - 20.04.2020

Verkoopakte niet getekend, maar koper toch al in het pand?

Een compromis werd gesloten en daarin was afgesproken dat de koper op een bepaalde afgesproken datum in het pand zou kunnen trekken. Hoe zit dat dan nu als de akte tegen die datum nog niet verleden werd omwille van corona?

MEDE-EIGENDOM - VERENIGING VAN MEDE-EIGENAARS - 20.04.2020

De oplevering van het appartementsgebouw tijdens corona

Een nieuw appartementsgebouw zou in coronatijden opgeleverd moeten worden. Wordt zo’n oplevering dan uitgesteld of hoe gaat u daar als koper van een appartement of als syndicus van een gebouw mee om?

VASTGOEDMAKELAAR - VARIA - 20.04.2020

Een contract via e-mail, hoe zit dat nu weer?


CORONAVIRUS - ACTUALITEIT - 17.04.2020

Uw koopakte tekenen vanop afstand?


ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 17.04.2020

Regering wijzigt regels voorafbetaling!

Door de coronacrisis vreest u voor een sterke terugval van uw belastbare winst, waardoor u de eerste voorafbetaling overgeslagen heeft. Gelukkig heeft de regering ingegrepen om de belastingvermeerdering te beperken. Hoe zit dat precies?

ERVEN & SCHENKEN - SUCCESSIERECHTEN - 17.04.2020

Hoe ontsnappen aan de erfbelasting?

De langstlevende partner geniet door de hervorming van het erfrecht het zgn. voortgezet vruchtgebruik (WTOV). Maar vaak is dat een vergiftigd geschenk omdat de langstlevende partner daarop belast wordt. Hoe kunt u dat vermijden?

BEDRIJFSLEIDER - BEZOLDIGING - 17.04.2020

Tijdelijk minder loon opnemen: aandachtspunten privé!

Door de coronacrisis wilt u uw vennootschap wat extra ‘zuurstof’ geven door tijdelijk wat minder loon op te nemen. Welke gevolgen heeft dat verminderde loon voor u privé? Is uw loon op nul zetten een goed idee?

CORONAVIRUS - ACTUALITEIT - 17.04.2020

Tijdelijk minder loon opnemen: aandachtspunten BV(BA)!

Door de coronacrisis wilt u uw vennootschap wat extra ‘zuurstof’ geven door tijdelijk wat minder loon op te nemen. Welke gevolgen heeft dat verminderde loon voor uw vennootschap? Is uw loon op nul zetten een goed idee?

CONTROLE & GESCHILLEN - BELASTINGCONTROLE - 17.04.2020

Schriftelijke volmacht nodig voor brieven aan de fiscus?

Twee bestuurders ontvangen berichten van wijziging en kennisgevingen van aanslag van ambtswege, waarop een boekhouder antwoordt. De fiscus vindt de antwoorden ongeldig omdat er volgens hem geen bewijs was dat de boekhouder een volmacht had. Was de rechter het daarmee eens?

AANGIFTE - ROERENDE VOORHEFFING - 17.04.2020

Geen of te weinig rv ingehouden op een dividend?

Een vennootschap keert dividenden uit zonder roerende voorheffing (rv). De fiscus berekent de verschuldigde rv op het door de aandeelhouders ontvangen bedrag plus de niet-ingehouden rv. Kreeg hij gelijk van de rechter?

GRONDIG ONDERZOCHT - BELASTINGCONTROLE - 15.04.2020

Ook meerwaardebelasting op eigendomsdeel van uw ex?

Verkoopt u een gebouw dat u voor uw beroep gebruikt heeft en bijgevolg ook afgeschreven heeft, dan wordt u belast op de winst van de verkoop. Hoe zit dat echter als het om een pand in mede-eigendom met uw echtgeno(o)t(e) gaat en u ondertussen van hem/haar gescheiden bent? Een recent vonnis licht toe...

GOED OM TE WETEN - VENNOOTSCHAP - 15.04.2020

Uitstel algemene vergadering (AV) door corona?


GOED OM TE WETEN - RIZIV - 15.04.2020

Nieuwe deadline van 30 april voor twee premies


VERZEKERING MEDISCHE FOUT - 15.04.2020

Dekt uw polis uw COVID-19-optreden?

Door de COVID-19-instructies moet u niet alleen telefonisch triëren of videoconsults doen, maar mogelijk ook ‘buiten uw specialisme’ treden. Bent u dan wel gedekt door uw polis BA, of vormt dat een probleem?

MEDISCH RECHT - 15.04.2020

Nieuwe verplichtingen bij het weigeren van euthanasie

Als arts heeft u het recht om een eventueel euthanasieverzoek te weigeren, zowel om medische als om andere redenen. Ingevolge een verstrenging van de wet sinds 2 april 2020 is er nu echter invulling gegeven aan het begrip dat u ‘tijdig’ moet weigeren en een ‘doorwijsplicht’ heeft. Wat houdt dit precies in?

BEVEILIGING - PRIVACY - 14.04.2020

Meer privacy in uw e-mailbox

Door een groeiend bewustzijn rond privacy is er steeds meer interesse voor e-mailapps die extra beveiliging aanbieden. Welke apps zijn er beschikbaar?

EIGEN WEBSITE - VARIA - 14.04.2020

Hoe kunt u uw cijfers interactief weergeven?

In deze coronatijden ziet u op internet wellicht veel tabellen en grafieken met allerlei cijfers. Om data duidelijk te maken, grijpen informatieve websites vaak terug naar Flourish. Is deze tool ook interessant voor u?

SOFTWARE - WINDOWS - 14.04.2020

Snel werken met meerdere vensters en schermen

Bij het thuiswerken of op kantoor wisselt u waarschijnlijk vaak tussen meerdere toepassingen of werkt u met meer dan één scherm. Met de juiste sneltoetsen kunt u dat sneller doen.

ZAKELIJK - JURIDISCH - 14.04.2020

Online verkopen in coronatijden

Heeft u geen echte webshop, maar krijgt u vanwege de quarantaine bestellingen via bv. e-mail, WhatsApp of Facebook? Hoe zit dat dan op juridisch vlak?

BEVEILIGING - VARIA - 14.04.2020

Thuiswerken, doe het veilig

Door het coronavirus wordt er op veel grotere schaal thuisgewerkt dan voorheen. Dat brengt veiligheidsrisico’s met zich mee die alleen kunnen worden ondervangen als werknemer en werkgever er samen aandacht aan besteden.

SOFTWARE - VIDEOCONFERENCING - 14.04.2020

Videovergaderen met Zoom, een goed idee?

Er bestaan allerlei tools om in quarantainetijden een videovergadering te organiseren met medewerkers, zakenrelaties, familieleden, kennissen, enz. Zoom is op korte tijd razend populair geworden. Is dat terecht?

ERVEN EN SCHENKEN - 14.04.2020

Schenking aan echtgenote herroepbaar?


BELASTINGAANGIFTE - BOEKHOUDER - 14.04.2020

Aangifteseizoen 2020 staat voor de deur!

Het nieuwe aangifteformulier voor uw privébelasting is vrijgegeven. Uw boekhouder heeft u wellicht al gevraagd om uw stukken te bezorgen. Moet u dan nu nog iets aan uw boekhouder bezorgen of weet die eigenlijk niet alles?

BELASTBARE INKOMSTEN - DIVERSE INKOMSTEN - 14.04.2020

Zijn gewestelijke coronapremies belastbaar?


PENSIOEN EN VERZEKERINGEN - 14.04.2020

Overbruggingsrecht ook voor bijberoepers?


SUCCESSIERECHTEN - ONROEREND GOED - 14.04.2020

De erfbelastingvrije gezinswoning… als u iets doet!

In de drie gewesten ‘kan’ de gezinswoning 100% belastingvrij geërfd worden door de langstlevende echtgenoot. Daar moet u echter doorgaans wel een kleine moeite voor doen… Hoe zit dat precies?

BELEGGEN - ONROEREND GOED - 14.04.2020

Beleggen in logistiek vastgoed

Met de coronacrisis en de vele gesloten winkels wordt er meer dan ooit online besteld. Ook daarvoor al zat de e-commerce echter in de lift. Een van de sectoren die daar enorm van profiteert, is het logistiek vastgoed. Hoe kunt u daarin gespreid beleggen en hoe zit dat fiscaal?

ACTUALITEIT - ZELFSTANDIGEN - 14.04.2020

Coronaziek: heeft een zelfstandige recht op een uitkering?

Vanaf wanneer heeft u als zelfstandige recht op een uitkering als u (door het coronavirus) ziek wordt? Wat indien u uw activiteit tijdelijk moet stopzetten? Kunt u dan ook een uitkering aanvragen? Hoeveel krijgt u dan? Hoe wordt dat belast? Welke stappen moet u daarvoor ondernemen?

SCHENKING - HANDGIFT & BANKGIFT - 14.04.2020

Bankgift registreren in coronatijden?


SCHENKING - ECHTGENOTEN - 14.04.2020

Een echtelijke schenking ‘betonneren’?


HERVORMING VENNOOTSCHAPSRECHT - 10.04.2020

Vaste vertegenwoordiger van een bestuurder- rechtspersoon: nieuwe regels?

Onder het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV) blijft de figuur van de vaste vertegenwoordiger van de rechtspersoon-bestuurder behouden. Meer nog, het toepassingsgebied ervan wordt uitgebreid. Wat verandert er?

Kunt u nog steeds in eigen naam én als vaste vertegenwoordiger van een rechtspersoon-bestuurder in hetzelfde orgaan zetelen?

Vanaf wanneer gelden de nieuwe regels? En wat onderneemt u het best indien u in strijd met deze nieuwe regels al beslissingen genomen heeft?


WETTELIJK SAMENWONEN - 10.04.2020

Effectieve en vermoedelijke schenkingen tussen samenwonenden

In het licht van het hervormde erfrecht is het nuttig om stil te staan bij de erfrechtelijke positie van wettelijk samenwonenden. De langstlevende erft het vruchtgebruik van het aandeel van de overledene in de gezinswoning, althans indien de langstlevende geen afstammeling is. Met een schenking of een testament kunt u de langstlevende partner meer beschermen.

Het Burgerlijk Wetboek voorziet evenwel ook in een vermoeden van schenking wanneer de langstlevende een erfgenaam is van de vooroverledene. Waarom moet u daarmee opletten?


LOONKOSTEN - 10.04.2020

Tijdelijke werkloosheid: nu soepelere regels?

Sommige bedrijven hebben de deuren moeten sluiten, andere ervaren grote hinder om hun normale werkzaamheden te kunnen blijven uitvoeren of merken een snelle daling van hun bestellingen. De regering heeft daarom op vrijdag 20 maart 2020 de beslissing genomen om alle bedrijven die hinder ondervinden door de coronacrisis, de mogelijkheid te bieden om de versoepelde procedure voor het invoeren van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht, ook wel de coronaprocedure genoemd, te laten gebruiken. Kunt ook u werknemers in tijdelijke werkloosheid zetten?

BEDRIJFSWAGENS - 10.04.2020

Elektrische en hybride auto’s: een fiscale stand van zaken

Sinds 1 januari 2020 gelden er nieuwe regels voor de aftrek van autokosten en soms ook voor het voordeel alle aard (VAA) auto. Wat is er gewijzigd als de auto van uw vennootschap een volledig elektrische of hybride auto is? Wanneer is er nu nog sprake van een ‘echte’ hybride en welke bijzondere regels gelden er voor ‘fakehybrides’? Waarmee moet u opletten als u vandaag een aankoop overweegt?

GROEPSVERZEKERING - 10.04.2020

Zit u nu ook met een tekort in uw groepsverzekering?

U las het wellicht ook in de krant: volgens een studie van de FSMA kijken heel wat bedrijfspensioenplannen tegen een financieringstekort aan. Hoe groot is dat probleem eigenlijk echt? Hoe kunt u het risico voor uw bedrijf beperken?

Welke types groepsverzekeringen bestaan er en wat is het belang van dat onderscheid? Doet u er goed aan om over te schakelen naar een ander type groepsverzekering, als uw bedrijf nog een ‘defined benefits’-plan heeft? Kunt u zelf autonoom over die omschakeling beslissen?


TANTIÈME - 10.04.2020

Wanneer is er op een tantième btw verschuldigd?

Er bestaan in de praktijk soms misverstanden over de vraag of u btw moet rekenen als de algemene vergadering binnenkort beslist om een tantième toe te kennen aan een bestuurder-vennootschap. Zijn de regeIs anders wanneer het om een bestuurder-natuurlijk persoon gaat? Wanneer is de btw dan opeisbaar?

ALGEMENE VERGADERING - 10.04.2020

Algemene vergadering: wat verandert er door de hervorming van het vennootschapsrecht?

Welke wijzigingen voerde het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV) door met betrekking tot de algemene vergadering (AV) in de BV en in de niet-genoteerde NV? Waarmee moet u rekening houden wanneer u de bepalingen omtrent de AV in uw statuten nog moet aanpassen aan het nieuwe WVV? In een BV kunt u voortaan aan de aandelen ook verschillende rechten toekennen. Welke gevolgen heeft dat op de AV?

OVERGEDRAGEN VERLIEZEN - 10.04.2020

Overname: overgedragen verliezen van het target verder gebruiken?

Sinds aanslagjaar 2020 kan in een vennootschappengroep het verlies van één vennootschap verrekend worden met de winst van een andere vennootschap, via de ‘groepsbijdrageregeling’. Deze vorm van fiscale consolidatie geldt echter niet voor overgedragen verliezen. Kunnen de overgedragen verliezen van een overnametarget wel binnen de groep gebruikt worden door de overgenomen vennootschap te fusioneren met een andere groepsvennootschap, of door andere groepsvennootschappen vergoedingen te laten betalen aan de overgenomen vennootschap?

BESCHERMING PARTNER - 10.04.2020

Denk ook eens aan een goede ‘horizontale’ successieplanning

Bij successieplanning wordt vaak te veel naar de kinderen gekeken (verticale planning) en te weinig naar de langstlevende echtgenoot. Op basis van het wettelijk erfrecht verkrijgt de langstlevende echtgenoot het vruchtgebruik, maar vandaag zijn er vaak weinig of geen ‘vruchten’ (inkomsten)...

Hoe zorgt u voor een goede horizontale planning? Welke eenvoudige oplossing kunt u daarbij overwegen?


RECHT - 10.04.2020

Nieuwe regels voor verkoop via onlineplatformen

Als u al dan niet naast uw eigen website gebruikmaakt van onlineplatformen of -zoekmachines om uw producten of diensten aan de man te brengen bij consumenten, moet u vanaf juli 2020 rekening houden met nieuwe Europese spelregels. Wat houden die regels in en wat verandert er op het vlak van de algemene voorwaarden die zo’n platform mag toepassen? Kan het platform de samenwerking met u zomaar beëindigen zonder redenen? Met welke spelregels moet u rekening houden als u een geschil krijgt met het platform?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 10.04.2020

Corona: uitstel van betaling en aangifte

Naar aanleiding van de coronacrisis heeft de FOD Financiën op 18.03.2020 een bericht verzonden i.v.m. bijkomende steunmaatregelen. Hoe zit dat precies?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 10.04.2020

Corona: regering wijzigt percentages voorafbetaling VA3 en VA4!

Vele vennootschappen zien hun omzet en liquiditeiten door de coronacrisis (sterk) dalen. Wat de impact op de belastbare winst van het boekjaar zal zijn, valt nu moeilijk in te schatten, waardoor de eerste voorafbetaling door vele overgeslagen werd. De regering is zich daarvan bewust en greep in om de belastingvermeerdering te beperken. Hoe zit dat precies?

ACTUALITEIT - INTERNET - 10.04.2020

Tools die telewerken in coronatijden vergemakkelijken!

Houdt het coronavirus u en uw collega’s van uw vertrouwde werkplek? Weet dan dat de quarantaine de productiviteit niet noodzakelijk in de weg hoeft te staan. Communiceren, samenwerken en brainstormen zal u de komende weken op een andere manier moeten doen dan voordien. Gelukkig bestaan er een aantal hulpmiddelen die u alvast toelaten om vlot samen te werken vanop afstand. Welke gebruikt u het best? Welk prijskaartje hangt daaraan vast?

ACTUALITEIT - PERSONEEL - 10.04.2020

Belastingvrije onkostenvergoedingen voor coronatelewerkers

Aan collega’s die van thuis uit werken, zgn. telewerkers, kunt u een belastingvrije forfaitaire onkostenvergoeding betalen. Wegens de COVID-19-epidemie hebben de fiscus en de RSZ de regels voor de toekenning van die vergoedingen versoepeld. Hoe zit dat precies?

ACTUALITEIT - FINANCIEEL & BANKZAKEN - 10.04.2020

Coronacrisis: betalingsuitstel voor ondernemingskredieten!

Om ondernemingen die door de coronacrisis in liquiditeitsproblemen zitten, wat meer ademruimte te geven, heeft de financiële sector in een charter van 31.03.2020 concrete afspraken gemaakt omtrent een betalingsuitstel voor ondernemingskredieten. Wat moet u hierover weten? Wanneer komt uw vennootschap hiervoor in aanmerking?

INBRENG - 10.04.2020

Inbreng van nijverheid: vennootschapsrechtelijk, fiscaal en boekhoudkundig

Het nieuwe vennootschapsrecht maakt een inbreng van nijverheid mogelijk. De Commissie voor Boekhoudkundige Normen (CBN) heeft daarover op 10 maart 2020 een aangepaste versie gepubliceerd van haar ontwerpadvies. Waarvoor kunnen ‘nijverheidsaandelen’ gebruikt worden, welke vennootschapsrechtelijke regels gelden er en wat is het fiscale en boekhoudkundige statuut van de aandelen en de dividenden die eraan toegekend worden?

LEVERING - 10.04.2020

Wie betaalt de rekening als er iets misgaat met de levering?

Tussen de bestelling van de goederen en de levering ervan bij de klant kan er heel wat misgaan. Wie draait volgens de wet op voor de kosten als de goederen gestolen worden of beschadigd raken terwijl ze zich nog bij u als leverancier bevinden en wie is verantwoordelijk als er onderweg iets misgaat met de levering? Wat kunt u als leverancier ondernemen als uw klant beweert dat hij een bestelling nooit ontvangen heeft? Kunt u omtrent dit alles andere afspraken maken in uw contracten?

ONKOSTENVERGOEDING - 10.04.2020

Vergoeding voor coronathuiswerk, ook voor u?

Werknemers die wegens de coronacrisis thuiswerken, kunnen van hun werkgever een belastingvrije onkostenvergoeding krijgen. Hoe zit dat juist en is dit ook iets voor u als bedrijfsleider?

REKENING-COURANT - 10.04.2020

Drie manieren om in 2020 uw rc-schuld aan te zuiveren

Uit het ontwerp van de jaarrekening voor 2019 dat uw boekhouder u bezorgd heeft, blijkt dat uw schuld via rekening-courant (rc) erg hoog is, zodat u op een fors bedrag aan voordeel gratis lening belast zal worden. Om daar in de toekomst komaf mee te maken, wilt u nog in 2020 die schuld grotendeels aanzuiveren. Doet u dat het best met een loon, een dividend of via een kapitaalvermindering?

AFTREKBARE KOSTEN - 10.04.2020

Zijn het reclame- of receptiekosten?


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - LOON - 10.04.2020

Uw loon tijdelijk wat laten zakken?

Door de coronacrisis komt er momenteel minder geld binnen in uw vennootschap. Om liquiditeitsproblemen te vermijden, overweegt u om tijdelijk uw loon te verminderen. Hoe doet u dat het best en wat zijn de fiscale gevolgen daarvan?

HUURINKOMSTEN - 10.04.2020

Wanneer is in 2020 huur overdreven?


AUTO VIA VENNOOTSCHAP - 10.04.2020

Welke CO2 voor aftrek van autokosten?


DAGELIJKS BESTUUR - BEVOEGDHEDEN - 10.04.2020

Hoe moet u uw BV(BA) besturen in tijden van corona?

Als bestuurder moet u een behoorlijk bestuur voor uw BV(BA) voeren. Door de coronacrisis moet u nu mogelijkerwijs dringende beslissingen nemen. U stelt zich de vraag of dit zo maar mag en waarover u dan zoal kunt beslissen?

ALGEMENE VERGADERING - AGENDA - 10.04.2020

Uw algemene vergadering uitstellen door corona?

In april/mei vindt de jaarvergadering van uw BV(BA) plaats, maar door de opgelegde coronamaatregelen mag u die eigenlijk niet houden. Kunt u die dan uitstellen of zijn er andere manieren om de jaarvergadering toch te laten doorgaan?

RECHT - VEILIGHEID - 10.04.2020

Welke werken mag u nog uitvoeren tijdens de ‘lockdown’?

De coronacrisis heeft een serieuze impact op de bouwsector. De maatregelen van de overheid om de verspreiding van het COVID-19-virus tegen te gaan, zijn streng maar niet altijd duidelijk. Welke werken mag u nu wel en niet meer uitvoeren?

FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 10.04.2020

Hoe houdt u uw sponsoring fiscaal vriendelijk?

De plaatselijke voetbalploeg komt bij u om sponsoring vragen. In ruil daarvoor wil ze de naam van uw zaak opnemen op de sponsorlijst die ze publiceert of op haar truitjes laten zetten. Wat is er in zo’n geval fiscaal gezien van belang?

SLECHTE BETALERS - FAILLISSEMENT - 10.04.2020

Uw klant-bedrijf failliet door de coronacrisis, en nu?

De coronacrisis zorgt ervoor dat heel wat bedrijven riskeren failliet te gaan. Maar wat kunt u doen als een failliet bedrijf uw facturen nog niet betaald heeft? En moet u nog verder werken op een werf als uw klant failliet gaat?

LASTIGE KLANTEN - UITVOERING WERKEN - 10.04.2020

Niet meer welkom op de werf voor een herstelling?

Als er iets mis is met de werken die u deed, zet u dat normaal gezien zelf recht. Maar wat als uw klant meent dat u niet meer welkom bent op de werf? Kan die dan een andere aannemer gelasten en van u een schadevergoeding vragen?

BOEKHOUDING - ADMINISTRATIE - 10.04.2020

Uw post laten doorsturen naar uw thuisadres...

Het feit dat zowat iedereen verplicht van thuis uit moet werken en niet-essentiële verplaatsingen niet toegestaan zijn, brengt ook wat praktische problemen met zich mee. Hoe geraakt u bv. aan de post die aankomt op uw kantooradres terwijl u en/of uw medewerkers thuis moeten blijven?

RECHT - BESTELLING - 10.04.2020

Bestellingen die niet kunnen doorgaan in coronatijden

Een klant had iets bij u besteld en had ook al een voorschot betaald. Nu wil hij die bestelling annuleren gezien de coronacrisis. Kan hij dat zonder meer doen of kunt u dan een vergoeding vragen? Wat met het betaalde voorschot?

RECHT - HUUR - 10.04.2020

Door de coronacrisis de huur niet (volledig) te betalen?

U huurt of verhuurt een woning, handelspand, studentenkamer, enz. Is de coronacrisis dan al dan niet een goede reden om de huur niet meer (volledig) te betalen? Hoe zit dat precies in elkaar?

PERSONEEL - RSZ-VERPLICHTINGEN - 10.04.2020

Door corona tijd tot 15.12.2020 om uw RSZ te betalen?

De RSZ-bijdragen voor het personeel zijn soms een zware dobber. Omwille van de coronacrisis geeft de RSZ echter ‘gratis’ respijt van betaling tot maar liefst 15.12.2020... tenminste wanneer u uw zaak gesloten heeft/sluit. Moet u daarvoor iets doen? En wat als u niet gesloten bent?

FISCAAL - ONKOSTENVERGOEDING - 10.04.2020

Thuiswerk in coronatijden: wat met telewerkvergoedingen?

U werkt met personeel dat dezer dagen noodgedwongen van thuis uit moet werken. Kunt u hen dan daarvoor ook een (hogere) telewerkvergoeding geven en mag u uzelf als zaakvoerder ook die onkostenvergoeding toekennen?

VENNOOTSCHAP - ONROEREND GOED - 10.04.2020

Hoeveel bedraagt de fiscaal optimale huur... ?


FISCAAL - BELASTINGAANGIFTE - 10.04.2020

Weer veel phishingmails de laatste tijd...


BANK - LENING - 10.04.2020

Betalingsuitstel ondernemingskredieten!

Mogelijkerwijze kunt ook u als ondernemer uw beroepsmatige leningen momenteel moeilijk terugbetalen. Gelukkig zijn er sinds 31 maart 2020 regels voor een betalingsuitstel uitgewerkt. Eens kijken hoe dat zit...

RECHT - SLECHTE BETALERS - 10.04.2020

Uw rechtszaak uitgesteld door de coronacrisis, wat nu?

U heeft een rechtszaak lopen tegen een slecht betalende klant en eerstdaags zou er daarover een zitting zijn. Maar door de coronamaatregelen zal die zitting nu zeker wel niet kunnen doorgaan, of toch wel? En waarom neemt u maar beter contact op met uw advocaat?

HANDELSPRAKTIJKEN - openingsuren - 10.04.2020

Uw openingsuren wijzigen als u open bent in coronaperiode?

Veel winkels moeten sluiten in de coronaperiode. De winkels die toch open mogen zijn, wijzigen soms hun openingsuren. Binnen welke grenzen kan dat dan en gelden er tijdens de coronaperiode hiervoor specifieke regels?

ONROEREND GOED - (VER)BOUWEN - 10.04.2020

Mag u verbouwen in een pand dat u huurt?

U huurt een pand voor uw zaak en u wilt dat graag verbouwen. Heeft u daarvoor toestemming nodig van de verhuurder? Speelt het daarbij een rol of het gaat om een handelspand dat valt onder handelshuur of bv. om een magazijn, kantoor, ... ?

RECHT - OFFERTES & CONTRACTEN - 10.04.2020

Communiefeest of bestelling annuleren

Uw klant bestelde een communiefeest in uw horecazaak of deed een bestelling in uw winkel, maar wil dit nu in ‘coronatijden’ annuleren. Kan hij dat en wat met het eventueel betaalde voorschot? Hoe gaat u daar dan het best mee om?

TIJDELIJKE WERKLOOSHEID - VAKANTIE - 08.04.2020

Vakantieweek geannuleerd, dus werkloosheidsweek nu?

Stel, een werknemer had eerst vakantie gepland tijdens de paasvakantie, maar heeft die geannuleerd, omdat hij nu toch niet op reis kan wegens het coronavirus en later op het jaar hopelijk wel. Krijgt hij dan ook uitkeringen voor tijdelijke werkloosheid voor die geannuleerde vakantieweek (zoals voor de andere weken)?

LOON - NIET BETALEN - 08.04.2020

Afstand laten doen van loon: kan dat wel?

In deze ‘economisch moeilijke’ coronatijden heeft u ongetwijfeld ook gelezen/gehoord dat voetbalclubs aan hun spelers vragen om (een maand)loon in te leveren. Los van het feit dat dit voor een voetballersjaarloon een stuk draaglijker is dan voor een doorsnee werknemer, is dat ‘juridisch gezien’ wel zo eenvoudig?

KOSTENVERGOEDING - 08.04.2020

Kunt u (kosten voor) coronatelewerk RSZ-vrij vergoeden?

Door de coronamaatregelen van de overheid zijn er nu plots heel wat werknemers die tijdelijk (moeten) telewerken, terwijl ze dat anders niet doen. Zij moeten daarvoor een werkplaats inrichten, wat kosten met zich kan meebrengen. De fiscus en de RSZ hebben meegedeeld dat u die forfaitair mag vergoeden. Hoe werkt dit?

OPLEIDINGSVERLOF - 08.04.2020

Alweer nieuw uitstel voor VOV 2019-2020


SOCIALE VERKIEZINGEN - 08.04.2020

Verkiezingen van mei naar november

Door de coronacrisis vinden de sociale verkiezingen van 2020 niet in mei plaats. De NAR stelt voor om ze in november te houden. Welke gevolgen heeft dit (onder voorbehoud van bevestiging door wetgeving)?

PESTKLACHT - ONTSLAG - 08.04.2020

Ontslagbescherming na pestklacht is niet absoluut!

Een werknemer die een klacht wegens pesten op het werk ingediend heeft, wordt beschermd tegen ontslag. Wilt u hem toch ontslaan, dan moet u een motief hebben dat niets met de klacht te maken heeft. Mag dat motief dan ook niet met de onderliggende feiten in verband staan? Een recent cassatiearrest licht toe...

NIET-CONCURRENTIEBEDING - 08.04.2020

Niet-concurrentiebeding en te laag loon, toch verzaken?

Stel, u merkt dat in het contract van een ‘niet-hogere’ bediende die vertrekt – wellicht per vergissing – een niet-concurrentiebeding staat. Zijn loon komt echter niet in de buurt van de grens vanaf dewelke zo’n beding geldig is. Dan is het toch niet nodig om te verzaken aan de toepassing van het beding, of wél?

FINANCIËLE VERPLICHTINGEN - 08.04.2020

Uitstel van RSZ en bedrijfsvoorheffing door corona

Zowel de fiscus voor de bedrijfsvoorheffing (bv) als de RSZ (voor de bijdragen) kennen een ‘automatisch’ en ‘gratis’ uitstel van betaling toe in de eerste kwartalen van 2020 wegens de coronacrisis. Voor wie geldt dit precies?

FACTUUR - VARIA - 08.04.2020

Groot- en kleinhandel of doet u beide apart?

Voor de verkoop aan particulieren geldt er behoudens uitzonderingen geen facturatieplicht. Groothandelaars zijn wel verplicht om te factureren. Wat als een groothandel ook verkoopt aan particulieren?

DIENSTEN - INTRACOMMUNAUTAIRE DIENSTEN - 08.04.2020

Grensoverschrijdende diensten in specifieke gevallen

Bij grensoverschrijdende diensten met een btw-plichtige geldt in principe de inmiddels goed gekende b2b-regel. Wat zijn echter de regels als de ontvanger van de dienst een gedeeltelijke btw-plichtige of een openbaar bestuur is?

BTW-TARIEF - 6% BTW - 08.04.2020

Van resto naar afhaal, wat met de btw?

Door de verplichte coronasluiting schakelt u als restaurant tijdelijk over op meeneemgerechten. Wat is er dan inzake btw vooral van belang?

BTW-AANGIFTE - VORM EN TERMIJN - 08.04.2020

Welke coronasteunmaatregelen zijn er inzake btw?

Om bedrijven en ondernemingen extra ademruimte en zuurstof te geven tijdens de coronacrisis, worden heel wat steunmaatregelen genomen. Ook de Btw doet wat dat betreft een duit in het zakje. Hoe precies?

BTW-CONTROLE - BEWIJSMIDDELEN - 08.04.2020

Geen nadeel voor de staat en toch een boete?

Moet de btw voldaan worden door de ‘medecontractant’, dan is dat meestal een nuloperatie. Toch worden er boetes opgelegd als het vergeten wordt. Kan die boete kwijtgescholden worden op basis van het nieuwe boetebeleid?

BTW-BEREKENING - ONTTREKKINGEN - 08.04.2020

Btw-vrij wegschenken tijdelijk uitgebreid!

In een recente circulaire geeft de Btw toelichting bij de mogelijkheid om tijdelijk medische hulpmiddelen en beschermingsmiddelen voor zorgverstrekkers en patiënten btw-vrij weg te schenken. Wat is er van belang?

DIENSTEN - INTRACOMMUNAUTAIRE DIENSTEN - 08.04.2020

Betaald hebben of niet is niet relevant

Bij een grensoverschrijdende dienst is de btw verschuldigd in het land van de klant én door de klant zelf. Wat als u een dispuut heeft met een buitenlandse dienstverrichter over de factuur of de verrichte prestatie?

SPECIFIEKE REGIMES - KLEINE ONDERNEMINGEN - 08.04.2020

Welke omzet telt voor de kleineondernemersregeling?

Ligt uw omzet op jaarbasis niet hoger dan € 25.000, dan kunt u opteren voor de kleineondernemersregeling. Is dat de omzet van vorig jaar of die van dit jaar en wat moet u dan precies meetellen en wat niet?

BTW-TARIEF - 6% BTW - 08.04.2020

Btw op bloemstukken: opnieuw anders?

Sinds 1 januari 2020 gold er een nieuwe btw-regeling voor zgn. samengestelde bloemstukken. De Btw is daar nu echter op teruggekomen...

VASTGOEDMAKELAAR - MAKELAARSOPDRACHT - 06.04.2020

Wat met lopende bemiddelingsopdracht?

U mag als vastgoedmakelaar uw kantoor niet meer openhouden en kunt veel taken van uw bemiddeling niet meer uitvoeren. Wat met lopende opdrachten?

REGISTRATIERECHTEN - GEZINSWONING - 06.04.2020

De vier maanden sinds het compromis zijn bijna voorbij...

Door het coronavirus kan de notariële akte voor de aankoop van uw woning niet op tijd verleden worden, met alle gevolg van dien voor de registratiebelasting. Geen paniek echter, de Vlaamse Belastingdienst is op dit vlak tolerant!

VERKOOP - COMPROMIS - 06.04.2020

Bod of compromis: intrekbaar door corona?

Alles is veranderd door de coronacrisis, ook voor kopers van een pand. Wat als ze daarom het bod dat ze deden of het compromis dat ze tekenden vóór de coronacrisis, in vraag stellen. Kunnen ze daar nu op terugkomen?

WONINGHUUR - CORONAMAATREGELEN - 06.04.2020

Zo maakt u een plaatsbeschrijving op in ‘coronatijden’

Bij het begin en einde van een huurovereenkomst maakt u een tegensprekelijke plaatsbeschrijving op. Hoe doet u dat echter zolang de coronomaatregelen gelden en hoe houdt u dan rekening met de ‘social distance’?

WONINGHUUR - HUURCONTRACT - 06.04.2020

De student wil vroeger weg nu hij toch geen les kan volgen

De huurder van een studentenkamer wil omwille van de coronacrisis geen huur meer betalen of wil de huur vervroegd beëindigen. Heeft hij daar recht op en verschilt de regeling naargelang van het gewest waarin de studentenkamer ligt?

WONINGHUUR - EINDE OPZEG - 06.04.2020

Opzeg woninghuur loopt af in coronaperiode?


BANK - LENING - 06.04.2020

Betalingsuitstel mogelijk voor woonkredieten tot 31 oktober!

Heel wat particulieren zijn tijdelijk werkloos of hebben hun zaak moeten sluiten en zien dus hun inkomsten fors dalen, terwijl ze ondertussen wel nog altijd hun woonlening moeten aflossen! Gelukkig is er daarvoor nu ook een uitstelregeling...

MEDE-EIGENDOM - SYNDICUS - 06.04.2020

Uw benoeming als syndicus nu automatisch verlengd!

Het is in de huidige coronatijden onmogelijk om de algemene vergadering van mede-eigenaars bij elkaar te roepen. Is dat een probleem indien uw mandaat als syndicus in deze periode zou aflopen?

WONINGHUUR - BUITENGEWONE OMSTANDIGHEDEN - 06.04.2020

Huurprijs ‘on hold’ in coronatijden?


BEDRIJFSLEIDER - SOCIALE BIJDRAGEN - 06.04.2020

Uitstel, vermindering of vrijstelling van sociale bijdragen

Zelfstandigen die getroffen worden door de gevolgen van het coronavirus, kunnen een vermindering, vrijstelling of uitstel van betaling vragen van hun sociale bijdragen. Komt u daarvoor in aanmerking? Wat moet u dan precies doen?

ACTUALITEIT - ZELFSTANDIGEN - 06.04.2020

Coronaziek: heeft een bedrijfsleider recht op een uitkering?

Vanaf wanneer heeft u als zelfstandige recht op een uitkering als u (door het coronavirus) ziek wordt? En wat indien u uw activiteit tijdelijk moet stopzetten? Kunt u dan ook een uitkering aanvragen? Hoeveel krijgt u dan? Hoe wordt dat belast? En welke stappen moet u daarvoor ondernemen?

BEDRIJFSLEIDER - WONING VIA VENNOOTSCHAP - 06.04.2020

Belast op voordeel alle aard, kosten woning aftrekbaar?

Een vennootschap stelt een woning ter beschikking aan haar zaakvoerder, die daarvoor een beperkte huur betaalt en zich voor een stuk op een voordeel alle aard (VAA) laat belasten. Zoals intussen gebruikelijk is, weigert de fiscus de aftrek van de kosten van het pand. Volgt de rechter?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 06.04.2020

Belastingvrije onkostenvergoedingen voor corona-telewerkers

Aan werknemers die van thuis uit werken, zgn. telewerkers, kunt u forfaitaire onkostenvergoedingen betalen. Wegens de COVID-19-epidemie hebben de fiscus en de RSZ de regels voor de toekenning van die vergoedingen versoepeld. Hoe zit dat precies?

VENNOOTSCHAP - AANDELEN - 06.04.2020

Liquidatiereserve: aan wie komt dit toe?

Het aanleggen van een liquidatiereserve is om fiscale redenen heel populair. Aan wie komen deze opgepotte reserves echter toe als de ouders ondertussen de blote eigendom van de aandelen aan de kinderen geschonken hebben?

BEDRIJFSLEIDER - BEZOLDIGING - 06.04.2020

Loon vergeten in goedgekeurde jaarrekening?

Een vennootschap stelt vast dat ze in de jaarrekening voor boekjaar 2014 vergeten is om het privé belaste loon voor de bedrijfsleider te boeken. Ze dient een verbeterde versie van de jaarrekening in en vraagt een ambtshalve ontheffing, maar die wordt door de fiscus geweigerd. Wat vond de rechter ervan?

BEDRIJFSLEIDER - HUUR - 06.04.2020

Ook dit jaar weer iets meer huur vragen!

Verhuren aan uw vennootschap is fiscaal gezien interessant, maar u mag dan niet te veel huur vragen. Hoe zit dat juist?

MEDE-EIGENDOM - 02.04.2020

Algemene vergadering: wie is welkom?

Wie mag deelnemen aan de algemene vergadering van mede-eigenaars in een appartementsgebouw als u samen met anderen eigenaar bent van een appartement, of als een persoon het vruchtgebruik heeft en een andere de blote eigendom? Wie kan daarnaast een vennootschap-eigenaar op de algemene vergadering vertegenwoordigen? Mag u zich op de vergadering ook laten bijstaan? Aan wie kunt u zoal een volmacht geven? Is uw huurder ook welkom op de vergadering?

BELEGGEN - 02.04.2020

Obligaties: BBB boven?

Tegenwoordig maken obligaties met een BBB-rating meer dan 50% uit van de markt van ‘investment grade’-papier. Is dat een probleem? Waarop moet u bij een aankoop letten?

VASTGOED - 02.04.2020

Een pand ‘met een procedure’ kopen?

Wat zijn de gevolgen als u na de aankoop van een pand vaststelt dat de verkoper in een procedure verwikkeld zat, zoals een conflict met de aannemer, met een huurder of met een buur? Neemt u dan als koper de rechten en verplichtingen uit die procedure over? Welke afspraken kunt u daarover in de koopovereenkomst maken? Wat kunt u ondernemen als de verkoper nagelaten heeft u over een hangende procedure of over een betwisting in te lichten? Wat zei het Hof van Cassatie daarover onlangs?

PENSIOEN - 02.04.2020

Uw IPT vóór uw 65ste opnemen?

Op welke leeftijd kunt u uw bedrijfspensioenverzekering opnemen? Wanneer is een opname vóór uw 65ste toch nog mogelijk? Wat zijn daarvan de voor- en nadelen? Is zo’n vervroegde opname ook financieel gezien zinvol als u het geld bv. investeert in vastgoed? Wat zijn de aandachtspunten? Waarom is een inpandgave van uw contract dan meestal een betere strategie?

LEVENSVERZEKERING - 02.04.2020

Afkoop: vergeet bijvoeglijke aangifte niet

Sinds 1 januari 2017 (decreet van 23.12.2016) hanteert de Vlaamse decreetgever een nieuw principe voor de erfbelasting op de uitkering van levensverzekeringen. Zolang er geen uitkering is, betaalt u geen erfbelasting, maar wanneer de levensverzekering op vervaldag komt of afgekocht wordt, moet u een bijvoeglijke aangifte indienen. Dat wordt vaak vergeten. De Administratie is echter recentelijk met controles gestart...

BELEGGEN - 02.04.2020

Holdings: alternatief voor een fonds?

De kostenstructuur van de meeste holdings ligt vaak veel lager dan die van een beleggingsfonds. Wat zijn de andere voordelen van het beleggen in holdings? Hoe maakt u uw keuze uit het ruime aanbod aan holdings? Wat is daarbij het belang van het disagio? Welke Belgische holdings zijn voor u als belegger interessant?

BUITENLAND - 02.04.2020

Buitenlands dividend: belastingkrediet?

Het hof van beroep te Antwerpen (Antwerpen, 17.12.2019) bevestigde recent nog een keer dat beleggers in bepaalde omstandigheden recht kunnen hebben op een verrekening van buitenlandse bronheffing. Voorlopig wijzigt er in de praktijk weinig omdat de fiscale Administratie (opnieuw) wacht op het Hof van Cassatie. Wat onderneemt u intussen het best om uw rechten veilig te stellen?