BELASTINGAFTREK - WONING - 28.04.2020

Toch nog een fiscale aftrek mogelijk voor uw woning?

Zelfs nu de woonbonus in de drie gewesten afgeschaft of minstens ingeperkt is, kunt u voor uw eigen woning toch nog een fiscale aftrek krijgen en dat zowel als u met een vennootschap werkt, als wanneer dat niet het geval is. Lees vooral verder hoe ook u dát fiscaal voordeel niet misloopt!

Fiscale sponsoring eigen woning?

Woonbonus afgeschaft in Vlaanderen en Brussel. Wie sinds 01.01.2020 zijn eigen woning, lees: gezinswoning, koopt in Vlaanderen, kan de lening daarvoor fiscaal niet meer aftrekken via de woonbonus. In plaats daarvan zijn de registratierechten verlaagd van 7% naar in principe 6%. In Brussel geldt al sinds 2017 hetzelfde, zij het dat u daar een vrijstelling van € 175.000 krijgt op de registratierechten voor woningen tot € 500.000.

Iets anders in Wallonië. Wie in Wallonië zijn eigen woning koopt, kan voor de lening ook geen woonbonus meer claimen. Wallonië heeft in de plaats daarvan de zgn. chèque habitat geïntroduceerd.

Hoe toch nog fiscale aftrek bekomen?

Uw eigen woning, maar niet voor 100%. Als u uw gezinswoning deels ook beroepsmatig gebruikt (voor uw praktijk) of verhuurt aan iemand (bv. aan uw vennootschap), dan kunt u op dat deel privé toch nog een fiscale aftrek krijgen!

Dat deeltje is dan federale materie. Net zoals bv. voor een tweede verblijf, is ook dat deel dat u niet zelf bewoont, een zgn. niet-eigen woning en daarvoor is de federale overheid bevoegd... en die kent wel nog een fiscaal voordeel toe!

Deel beroepsmatig gebruikt of deel verhuurd. U gebruikt uw woning voor 75% privé en voor 25% wordt ze beroepsmatig gebruikt of verhuurd aan uw vennootschap. Die 25% van de woning is dan ‘niet-eigen’, want u betrekt dat stuk niet zelf. Daarvoor kunt u dus in uw privéaangifte de federale fiscale voordelen claimen.

Hoeveel fiscale aftrek dan precies?

Zgn. langetermijnsparen voor kapitaal. Voor de niet-eigen woning heeft u fiscaal gezien recht op het zgn. langetermijnsparen. Dat is een belastingvermindering van 30% op de betaalde kapitaalaflossingen en de premies schuldsaldoverzekering. Wel zijn er begrenzingen aan het maximale kredietbedrag dat in aanmerking komt, nl. € 79.750 (voor inkomstenjaar 2020), én moet er ook nog rekening gehouden worden met het nettoberoepsinkomen van de kredietnemer. In het beste geval is er kortweg een maximumbedrag aan langetermijnsparen van € 2.390 per persoon mogelijk of een belastingvermindering van € 717 (30%).

Ook nog iets voor de interesten? Verhuurt u 25% aan uw vennootschap, dan krijgt u voor 25% van de betaalde interesten de federale (gewone) interestaftrek. U moet dan ook wel de ontvangen huur aangeven, maar door die interestaftrek vermindert dan dat belastbaar onroerend inkomen (tot maximaal € 0). Als u 25% van uw woning beroepsmatig gebruikt voor uw praktijk, dan geeft u die 25% van de totale interesten (beter) aan als werkelijke beroepskosten.

Voorbeeld. U gebruikt uw woning 75% privé en 25% gebruikt u beroepsmatig of verhuurt u aan uw BV(BA) (niet-eigen woning). U betaalt in 2020 € 5.000 aan kapitaal en premie schuldsaldo en € 6.000 aan interesten. Op € 1.250 (€ 5.000 x 25%) kunt u dan (in het beste geval) een belastingvermindering van 30% of € 375 krijgen en € 1.500 (€ 6.000 x 25%) aan interesten mag u fiscaal aftrekken als beroepskosten (personenbelasting) of als federale interestaftrek (bij verhuur aan BV(BA)).

Voor uw woning krijgt u nog een federaal fiscaal voordeel als u ze deels (bv. voor 25%) verhuurt of gebruikt voor uw praktijk. Uw kapitaalaflossingen en premie schuldsaldoverzekering mag u dan voor 25% inbrengen en daarop krijgt u dan een belastingvermindering van 30%. Ook 25% van de interesten mag u dan aangeven als federale interestaftrek (bij verhuur) of als beroepskosten (beroepsmatig gebruik).

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878