VERHUUR - 29.04.2020

Verhuren in tijden van corona

Kunt u in deze moeilijke tijden uw pand nog te huur stellen en een bezoek organiseren voor kandidaat-huurders? Hoe gaat u te werk om de plaatsbeschrijving op te maken? Wat zijn uw opties als uw huurder vraagt om (een deel van) de huur niet te moeten betalen of vraagt om een herstelling te komen uitvoeren aan het pand? Kan uw huurder een verlenging van de huur vragen als die binnenkort afloopt? Maakt het een verschil uit in welk gewest uw huurpand gelegen is?

Nieuwe verhuur. Omdat niet-essentiële verplaatsingen verboden zijn, ‘samenscholingen’ niet toegelaten zijn en een mix van leeftijden vermeden moet worden, kunt u uw huurpand voorlopig niet zomaar te huur gaan stellen. Een lopend huurproces kan daarentegen wel verder afgerond worden. U moet dan wel zorgen dat u de regels van de social distancing naleeft. Bovendien moet u de nodige voorzorgen nemen bij het tekenen van het contract. U kunt dat bv. buiten doen, waarbij elke partij een eigen pen en handschoenen gebruikt. Als alternatief kunt u het contract elk apart ondertekenen en het met de post uitwisselen of een ondertekende versie inscannen en aan de andere partij bezorgen (waarbij de originelen nadien alsnog met de post uitgewisseld kunnen worden).

Plaatsbeschrijving. Als u geen plaatsbeschrijving opmaakt, dan wordt ook nu de huurder geacht het pand in dezelfde staat te hebben ontvangen als diegene waarin die dat achterlaat. Om de plaatsbeschrijving op te maken, kunt u nog steeds een beroep doen op een expert. U kunt ook zelf samen met uw huurder een plaatsbeschrijving opmaken, mits u de regels van social distancing naleeft. In het Vlaams gewest kunt u de plaatsbeschrijving ook alleen opmaken en ze met de sleutels overhandigen aan de huurder die dan zijn eventuele opmerkingen mag maken. Noteer wel op de plaatsbeschrijving dat ze opgemaakt is in coronatijden (zie: https://www.wonenvlaanderen.be/sites/wvl/files/wysiwyg/bijlage_huurrecht_-_gevolgen_corona-crisis_3-04-2020.pdf ).

Niet betalen? De coronacrisis vormt voor uw huurder geen reden om de huur niet meer te betalen. Hij kan dus niet zeggen dat er sprake is van overmacht. Dat geldt eveneens voor handelshuur, studentenkamers, ... Aan de regels voor het opzeggen van huurcontracten verandert er evenmin iets. Als de inkomsten van uw huurder teruggevallen zijn, bv. omdat hij zijn zaak moest sluiten of tijdelijk werkloos is, kunt u wel begrip tonen voor zijn situatie. U bent daartoe evenwel niet verplicht. Als u voorheen met de huurder nooit problemen gehad heeft en als zijn betalingsmoeilijkheden tijdelijk zijn, dan is enige soepelheid wellicht op zijn plaats. U zou bv. kunnen afspreken dat uw huurder een deel van de huur nu betaalt en de rest ‘op afbetaling’. Zet zo’n afspraak wel altijd op papier. Betaalt uw huurder niet of niet de volledige huur, dan kunt u nog altijd naar de rechter stappen. Weet echter dat het onzeker is of uw zaak wel behandeld zal worden. Als dat toch gebeurt, dan is de kans groot dat de rechter begrip zal hebben voor uw huurder en hem een afbetalingsplan zal toekennen. Uitzettingen kunnen in deze coronatijden ook niet zomaar uitgevoerd worden.

Herstellingen. De huurder is nog steeds verplicht gebreken aan het pand aan u te melden. Dringende herstellingen moeten gebeuren door de huurder of verhuurder (afhankelijk van wie verantwoordelijk is voor de herstelling) die op zijn beurt eventueel een aannemer kan gelasten. Niet-dringende herstellingen moeten daarentegen uitgesteld worden als ze niet door de huurder zelf uitgevoerd kunnen worden of er geen werklieden beschikbaar zijn. Aannemers mogen op dit moment geen niet-dringende werken uitvoeren binnen in een bewoond pand.

Einde huur. De maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad verbieden dringende verhuizingen niet. Uw huurder kan daarvoor ook een beroep doen op een verhuisfirma. Toch kan het gebeuren dat uw huurder niet zomaar kan verhuizen, bv. omdat zijn nieuwe woning nog niet vrij is of omdat de aannemer ze niet verder kon afwerken. Uw huurder kan dan een verlenging van de huur vragen omwille van buitengewone omstandigheden. Hij kan dat in Vlaanderen zelfs nog doen in de laatste maand van de lopende huur en via een gewone e-mail. U kunt dan bijvoorbeeld afspreken dat uw huurder een tijdje langer kan blijven, mits hij de huur verder betaalt. Kan uw huurder door de crisis het pand niet volledig ontruimen, dan zou u kunnen overeenkomen dat hij nog een beperkte tijd gebruik mag maken van de garage of berging.

Wallonië en Brussel. In Vlaanderen staan de principes die we aangaven in de eerder vermelde nota. Die nota is ‘geen wet’. In Wallonië en Brussel bestaat er geen nota, maar kunnen dezelfde principes minstens als richtlijn toegepast worden. De maatregelen die genomen werden in de strijd tegen het coronavirus zijn nu eenmaal nationale maatregelen. Weet wel dat de regels die toelaten om een verlenging van de huur wegens buitengewone omstandigheden te vragen via e-mail en in de laatste maand van de huur specifiek voor Vlaanderen zijn. Deze werden namelijk opgenomen in een recent besluit van de Vlaamse regering (besluit van de Vlaamse regering van 27.03.2020) .

Uw huurder kan de coronacrisis niet inroepen om minder of geen huur te betalen. Dat geldt zowel voor woninghuur als voor handelshuur, studentenkamers, ... Als een goede huurder tijdelijk financiële moeilijkheden heeft, dan is het meestal zinvol om een afbetalingsplan overeen te komen. Als u naar de rechtbank stapt, dan zal die allicht ingaan op de vraag om te mogen afbetalen. Voorlopig kunt u geen nieuwe verhuringen opstarten. Lopende verhuringen kunt u wel afwerken, mits u de regels van de social distancing respecteert. Uw huurder moet u blijven inlichten over noodzakelijke herstellingen, maar u moet in principe alleen dringende herstellingen dadelijk (laten) uitvoeren. Uw huurder kan bij het einde van de huur tijdens de coronacrisis ook gemakkelijker een verlenging van de huurovereenkomst vragen wegens buitengewone omstandigheden.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878